2020-11-30 593 瀏覽
入到嚟一眼望晒成間餐廳,場地唔算大但裝修得幾有中國🇨🇳宮廷特色🤣🤣有倒掛嘅油紙傘🌂,牆上掛住幾套宮服👘,仲有紅色嘅燈光,特別嘅係menu用皇上嘅聖旨👑😂😂.今次叫一打生蠔🍾送一枝白酒😍生蠔好正,另外個表哥薯條🍟份量好足夠😆😆😋好好味,即炸,啲醬有啲似章魚燒個種😂😂另外個安格斯拌飯就普通左啲,唔係好食得出與普通牛肉飯的分別🙈🙈不過呢度氣氛真係一流,岩哂同friend子一齊黎chill la 👫👭👬👫👭. 留意返☝🏻間餐廳位置有啲難搵😂大家預多啲時間行🤣🤣🤣.

2020-11-04 842 瀏覽
Early dinner to start the Halloween celebration off. Been wanting to visit this restaurant since while back, as the pics seen looked so interesting. Since it’s a Halloween weekend, most places were fully booked, apart from this one which was available at 5pm. Finally got seated in, ordered the stuff that sounded interesting, majority of the food ordered was good. Apart from fries, which nothing special at all...don’t know how they would put this under the recommended dish / signature dish...so plain!
The Angus beef don was good, the rest are just so so.
2020-10-31
2020-11-03 524 瀏覽
📍 蘇豪區 吱吱朕💰 人均350左右 早就聽說過這家店,裝修非常中國風,menu也是聖旨的樣子,好似是一間網紅店來,好多人來打卡,還蠻想嘗試的,搵一日放工約了朋友就來嘗試一下。可能時間尚早,酒吧區都沒有很多人,上環距離這裡比較近,我們兩個人要了兩支啤酒,一份鰻魚飯主食,兩道菜。生牛肉是真的很好吃,酸酸的很開胃,表哥薯條是很有名的一道菜,其實我不推薦叫,因為沒有那麼好吃而且一份要98特別不值。鰻魚飯還好,鰻魚很大一塊,蠻好吃的很多肉!但是我始終覺得CP值有點低,所以應該不會再來
📍 蘇豪區 吱吱朕
💰 人均350左右
鰻魚飯
表哥薯條
鰻魚飯
2020-10-29 423 瀏覽
Chill with boyfriend Cocktails is fine,each drinks have special cups,looks niceBut snacks is normal ,Main dish is totally not ok特別係 有個鰻魚飯日式菜 當然會期待配珍珠米....而事實上D飯唔係珍珠米,一筆散修修....(而飯量係超多),幸好汁量尚可,個人食左一兩啖就唔想食,男友 唔想浪費先勉強食左一半的份量而且佢用左平面木架咁既野去擺盤,一裝飯會一枱都係飯🙃 總結純粹食環境
Chill with boyfriend
But snacks is normal ,
Main dish is totally not ok
特別係 有個鰻魚飯
日式菜 當然會期待配珍珠米....而事實上
而且佢用左平面木架咁既野去擺盤,
一裝飯會一枱都係飯🙃

總結純粹食環境

2020-10-14 536 瀏覽
今次眾裏尋他專登飛過嚟中環搵呢間食飯呢間野走鬼老式中國風路線,睇嚟應該係做酒場,賣嘅嘢係大陸嘅地攤送洒貨色睇到個餐牌真係諗唔到有咩好揀牛脷串燒都仲可以,雞肉一陣「益」味,應該雪咗好耐吓我穩陣啲就揀咗個魚生飯,不過不失啦不過三舊水一個魚生飯應該有其他好嘅選擇嘅老闆就揀咗咖喱吉列豬飯好似喺超市買返嚟打開用微波爐叮出嚟咁好有家庭Feel,不過都成舊水飯食落乾身,正常啦超市嘢係咁上下有時覺得老闆應該係揸直升機揀親大部份都係伏伏伏伏伏呢間都唔例外😎53 Peel St, Central
今次眾裏尋他專登飛過嚟中環搵呢間食飯
睇到個餐牌真係諗唔到有咩好揀
牛脷串燒都仲可以,雞肉一陣「益」味,應該雪咗好耐吓
我穩陣啲就揀咗個魚生飯,不過不失啦
不過三舊水一個魚生飯應該有其他好嘅選擇嘅
老闆就揀咗咖喱吉列豬飯
好似喺超市買返嚟打開用微波爐叮出嚟咁
好有家庭Feel,不過都成舊水
飯食落乾身,正常啦超市嘢係咁上下
有時覺得老闆應該係揸直升機
揀親大部份都係伏伏伏伏伏
呢間都唔例外😎

53 Peel St, Central
2020-10-14 381 瀏覽
呢間野係中環, 成個環境好chill, 又裝飾到好中國皇朝feel, 幾得意的呢杯印象中好似係whiskey用呢D杯LOL其實好有趣嫁D現象, 以前上幾代裝家常便飯, 每個屋企都用的餐具, 而家可能係復古鋪賣好貴, 仲變成懶有特色的導具因為唔再常用/常見, 所以就升價十倍嚕-炸燒賣 (好煙UN的魚肉燒賣, 中意)咁地道的小食, 要比多6倍價錢先有番最正宗的魚肉燒賣感覺, 可悲但而家街邊的燒賣真係好難搵好食的雞軟骨呢個蛋黃醬超好味, mayonnaise配炸野真係好好食, 配咩都好食
呢杯印象中好似係whiskey
用呢D杯LOL
因為唔再常用/常見, 所以就升價十倍嚕
炸燒賣 (好煙UN的魚肉燒賣, 中意)
但而家街邊的燒賣真係好難搵好食的
雞軟骨
話說前排好想食海膽 同朋友上網search下邊度有得食見到呢間舖頭裝修幾特別 而且食物都吸引就即刻去試下🤩去到後發現連個餐牌都充滿特式 係用詔令文書(即聖旨)既形式俾客人 都頗特別🤣朕(三文魚仔拖蘿蓉海膽丼) $288一上菜個賣相非常吸引 仲要用瓦煲裝住 好符合店舖既style 雖然佢非常睇得而且份量又足料 但味道就相對一般😟可能係最近疫情關係 來貨少咗海膽同三文魚子都唔太新鮮😩 三文魚子加埋飯同蛋汁食勉強都可以接受但最期待既海膽就更加失望🤢 唔知係咪期望愈大失望愈大呢開頭食既海膽都唔太新鮮 但都未有腥味 但過多一陣食即係有陣腥味出咗黎 所以真係有啲失望😞反而拖羅蓉就有有意外驚喜✨食得出佢係最有鮮味 加上蛋汁配壽司飯加到人舔舔脷😋 連朋友都讚好食🥳整體黎講應該係當天食材問題 如果按正常水準 呢個丼確實係色香味俱全的 可能下次再試多次俾個機會佢翻身🤧評分:6.5/10🌟厚切牛脷 $38又係另一款期望大既菜✨個外表又係好靚仔 但食落去黑椒味太重 蓋過牛脷本身既鮮味 同埋食得出有少少雪味😟而且有少少難咬開竹籤 可能係部位既問題 但大致上都尚算淋身 都唔會似咬橡筋咁😹評分:6/10🌟繼上篇講咗
話說前排好想食海膽 同朋友上網search下邊度有得食

又係另一款期望大既菜✨
而且有少少難咬開竹籤 可能係部位既問題
但大致上都尚算淋身 都唔會似咬橡筋咁😹
評分:6/10🌟

繼上篇講咗少失望既丼同牛脷 今次講返令佢挽回唔少分數既炸蠔同飲品✨

日式炸蠔 $88
一上菜發現佢算足料有6大舊😂
而且係即叫即炸 係小編影完一大輪相先食佢既時候 佢仍然係熱辣辣同香脆😚
食落粉唔厚身 蠔都鮮甜冇腥味
小編表示炸蠔係唯一會沾沙律醬食既食物
超邪惡但好好食🤣
呢個非常推薦!
評分:9/10🌟

Yuzu cocktail $40
食落真係陣陣柚子清新既味道
感覺似果汁多過cocktail 都頗易入口 飲落甜味較重 而且冇咩酒味
呢款適合女仔飲更多 男士可能要飲返啤酒/sake個啲 同時餐廳都有紅白酒供應 有好多選擇俾客人揀🤣
餐廳既signature cocktail好似同樣唔錯 有機會會去試下再同大家分享🤩
評分:8/10🌟

整體黎講店員服務態度都唔錯 加上個日都比較早去到(夜晚6點左右) 所以間舖冇乜人 環境都算闊落 加上裝修都幾有特色 所以都推薦大家試下 另外佢既夜光杯都幾有名氣 但當日冇試到 所以就介紹唔到了🙈
—————————————————————
吱吱朕 (中環)
中環蘇豪卑利街53號地舖
日式炸蠔
朕(三文魚仔拖蘿蓉海膽丼)
日式炸蠔
2020-06-22 996 瀏覽
在網上看餐牌,見主打刺身,還以為質素有保證。我叫的「東海龍王」三文魚有6片,份量足,可惜味道和色澤均是中下貨色。而且魚生暖暖的,怪不好吃。三文魚子很鹹,拌著白飯吃剛好,完全不用加豉油。同行叫了窩蛋安格斯肥牛飯,我分了點來吃,自製「三寶飯」。雖然不知道是否真的安格斯肥牛,不過牛肉的質素實在比吉野家好得多。餐牌上寫著餐飲可選soft drinks。原來除了例牌的汽水,還有少見的soda water, ginger ale, ginger beer可供選擇。雖然樓面只有一個店員一腳踢,但是當她見我們對掛在牆上的仿清裝有興趣時,也不怕麻煩地告訴我們可以穿上,還幫忙,服務態度十分好。
在網上看餐牌,見主打刺身,還以為質素有保證。

2020-05-15 1013 瀏覽
去到中環搵野食 行到去吱吱朕見到店面咁特別嘅裝修已經好吸引再加上身邊朋友推薦今次終於到我試-左上嘅係極上夜光杯新鮮嘅Toro, 海膽 加 魚子 非常回味🥰-左二嘅係Crab and Avocado Salad右邊嘅係表哥薯條兩份都比我想像中再大份呢❤️❤️食極都有 超飽而味道都好出色沙律蟹肉又新鮮薯條上面嘅醬好重口味 勁啱我口味🤤-右上嘅蠔就唔算好鮮嘅蠔味上面有加蟹籽同葱調下味幫補下唔夠嘅海鮮味🤭總結 野食好大份❤️表哥薯條最推介 必試😚
去到中環搵野食 行到去吱吱朕
見到店面咁特別嘅裝修已經好吸引
再加上身邊朋友推薦
今次終於到我試
左上嘅係極上夜光杯
新鮮嘅Toro, 海膽 加 魚子 非常回味🥰
左二嘅係Crab and Avocado Salad
幫補下唔夠嘅海鮮味🤭

總結 野食好大份❤️
表哥薯條最推介 必試😚
2020-04-02 1109 瀏覽
今時今日,有邊個唔係五套韓劇,三個手遊傍身,我真係好懷緬舊時,大魚大肉,聲色犬馬嘅日子...今日嘅我只可以隔住個mon 回味之前嘅點點滴滴....好彩我手機重有嘀漏網之魚嘅食野相未貼,等我可以重溫舊夢~吱吱朕呢間餐廳,真係誤打誤撞咁去咗,朋友生日又做唔足功課,book 咗間 Jin bar 意為係餐廳,見呢間野幾得意就轉場,間餐廳係西,日Fusion 菜,但走中式還珠格格格局!點解咁講?因為你可以着佢嘀皇帝,格格頭飾,用嘀膳具都古色古香!哪!睇相必叫我地都實嗌㗎啦!第一!海膽三文魚杯,唔好睇佢杯仔細細,好多飯,餸唔多,杯口細嘛!影相靚,接受!第二!巨型鰻魚壽司!好大!好粗!影相一流呢個煲仔飯,純粹因為唔夠飽,要佢介紹嘀飽肚嘀嘅野,店員好好呀!重請我地飲咗嘀話梅酒!玩咗成晚!盡興而歸

吱吱朕呢間餐廳,真係誤打誤撞咁去咗,

馳名海膽三文魚子杯
第二!巨型鰻魚壽司!好大!好粗!影相一流
巨型鰻魚飯
窩牛煲仔飯
馳名海膽三文魚子杯
巨型鰻魚飯
窩牛煲仔飯
2020-03-09 921 瀏覽
呢間酒吧餐廳好有gimmick😂主要食fushion菜(日式+西式)😯裝修係中國古代風🧧天花板有好多紙傘☂️牆上掛左清朝龍袍同格格服,可供客人穿戴👻而Menu亦都係聖旨咁,好特別💯但係食物卻係日本菜😆好搞笑1️⃣包青天 (原條鰻魚飯) $198呢款菜式本身就咁睇,賣相真係冇得輸🤩成條鰻魚咁上🐟又有好多燒汁淋喺上面😗以為會好好食,但係都係麻麻哋😕鰻魚值得一讚係冇骨嘅🤔但係肉質好普通,醬汁亦都太多太鹹🧂加埋飯太硬太實🍚食落覺得有點膩同滯2️⃣表哥薯條 $88呢個薯條上面淋左好多沙律醬同茄汁,仲有啲芝麻紫菜粒🍟酸甜酸甜咁幾開胃,但薯條好淋身🤧食多兩條就覺得好滯🤢💡總括而言,呢間餐廳打卡影相係幾靚嘅📸🤣但係好睇唔好食😅仲要幾貴下💸環境都好嘈同幾逼下😨如果大家想唔嚟飲嘢應該ok 但係就唔好喺度食嘢啦🤧

1️⃣包青天 (原條鰻魚飯) $198

2️⃣表哥薯條 $88

2019-11-23 1679 瀏覽
You can get a drink everywhere, but Chi Chi Cham is one of my favourite one in Hong Kong. They have a drink list that is thick as a dictionary, and a large range of selection on food. Most importantly, their food are very good! Instead of drinks, we kept ordering their food!!! More than their drinks!Food: *****/***** (yakitori + the uni and salmon roe rice cup are my favourite. the yakitori are still hot as they're served, and the uni + salmon roe are very fresh)Service: *****/***** (booked th

Service: *****/***** (booked the entire venue, and the manager was very accommodating. he was worried that we'd wait too long on food and asked if I'd like to select the food on whatsapp first)
Interior: ****/***** (tiny but a very cool place!)
Uni  &  Salmon  Roe  Rice  Cup
  • 夜光杯
2019-11-01 1230 瀏覽
表哥薯條:好大份/無特別 其實想試個山癸薯條The Chinese Whisper :好抵飲 / 波子水The Wing Wong Angel :好明顯的西柚味 / 唔會太甜 / 無藥水味椒鹽雞翼 : 單邊雞翼/好方便/個醬好辣炸雞軟骨餃子🥟:唔係脹卜卜的餃子/日式啲的 似八方雲集嗰隻 上次叫幾好食 今次再食 已經唔同咗炸雞:大大份 明太子帶子:一份3粒 好笑的係 我叫一份 佢問我幾多粒 我問係咪有得叫4粒 佢話得3同6粒㨂😀咁我咪講咗要一份腐皮免治雞肉:一串2件紫蘇葉雞棒:一串5/6粒 牛魔王:其實就係窩蛋牛肉飯🤣 只係牛肉係肥牛 唔係免治牛 📜Overall : OpenRice booking: 時間唔多選擇 可能weekday的關係 book咗7點再打去改8點都無問題/service好一般 成日3/4個圍住個POS睇🤷🏿‍♀️/一係掛住同隔離枱傾計 睇唔到我地/貼心 幫手放袋喺一邊 唔會迫住坐/位 唔舒服 係無得i的櫈/一大班人黎 氣氛唔錯/ambience 好好有古代中國皇族衫/天花掛咗好多油紙傘/中國特色
表哥薯條:好大份/無特別 其實想試個山癸薯條
椒鹽雞翼 : 單邊雞翼/好方便/個醬好辣
炸雞:大大份
腐皮免治雞肉:一串2件
紫蘇葉雞棒:一串5/6粒
牛魔王:其實就係窩蛋牛肉飯🤣 只係牛肉係肥牛 唔係免治牛

2019-08-15
2019-10-19 1123 瀏覽
早排約左朋友食個working lunch因為大家都返中環,去左呢間裝修都幾特別既吱吱朕😊係幾特別既,午餐係食日本野但佢放左好多中式帝王服/ 格格衫/ 頭飾俾人邊食邊扮下野😂餐牌都成本武林祕笈咁既樣!叫左個包青天 - 其實係鰻魚飯,唔好睇少個鰻魚飯,係超大個同條鰻魚好長,食完係好飽既!都幾抵食架中環一個好lunch來講~朋友就叫左個三文魚子餐肉玉子蛋飯 (無影到佢個飯添),聽佢講都係好好味既!夜晚好似都有得飲下野,如果同朋友吹水happy friday都可以考慮呢間呀!
早排約左朋友食個working lunch
因為大家都返中環,去左呢間裝修都幾特別既吱吱朕😊
餐牌都成本武林祕笈咁既樣!
  • 包青天
2019-09-30 1006 瀏覽
• 三文魚子丼字餐肉玉子蛋丼🍱•💵Price: $108🍴Food: 1/5💔-說到底就係一個餐蛋飯加左幾粒三文魚子,然後就收你百幾蚊個lunch喇😇個蛋仲要煎得幾老同油⋯⋯重點係佢仲要等好耐先黎,呢個都真係佢個特色黎,黎過兩次食lunch,兩次都起碼等左九個字個飯先到,然後要極速十分鐘鯨呑呢個貴價餐蛋飯🤡無下次❌
• 三文魚子丼字餐肉玉子蛋丼🍱•
💵Price: $108