2022-03-06 467 瀏覽
吱吱朕中環soho happy hour chill 之選奉天承運 皇帝詔曰👲🏻聖旨到menu 📣主題式餐廳Happy hour 到8pm 🍻🍸🍷過左happy hour 都唔貴食物份量剛好 質素不錯風流太子(明太子帆立貝)牛魔王(安格斯牛窩蛋)表哥薯條八仙過海Soho 區一帶飲嘢食飯一流🍷冇限時 有特色 性價比高建議訂枱 整晚滿座推介指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️性價比⭐️⭐️⭐️⭐️
吱吱朕
中環soho happy hour chill 之選
奉天承運 皇帝詔曰👲🏻
聖旨到menu 📣
主題式餐廳
Happy hour 到8pm 🍻🍸🍷
過左happy hour 都唔貴

食物份量剛好 質素不錯
風流太子(明太子帆立貝)
牛魔王(安格斯牛窩蛋)
八仙過海

Soho 區一帶飲嘢食飯一流🍷
冇限時 有特色 性價比高
建議訂枱 整晚滿座

推介指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-11-26 559 瀏覽
萬聖節那天去的,定了位置,整個空間不算很大,餐盤是聖紙的樣子,很有心思。整體的味道都還不錯,酒也很容易入口,適合女孩子,炸的各種小食味道都不錯,侍應都好棒,都有萬聖節裝扮,而且可以合照!整體還不錯很有氛圍感
2021-11-07 479 瀏覽
Kung Fu style restaurant,可以著住古裝服一路飲野架Seaweed Bites 一口一件😛份量比較少Short Ribs 牛好食到再叫😋唔夠飽就叫雞排飯一定爆雞排真係幾香係好食下次再黎happy hour🍺Cheers
2021-11-06 354 瀏覽
皇帝風格酷炫日本居酒屋,適合打卡拍照。來這裡一定不是為了吃饭,而是感受環境的。位置在soho,爬了好久的大坡。菜譜是聖旨,酒水单是醉拳秘笈,菜名都贼有意思,可以免費借店里的古裝拍照。門口人山人海,作為一個bar,自然是嘈雜的,我以为到蘭桂坊了,倒是適合晚上來喝酒。食物就麻麻。🌟🌟🌟牛魔王(窩蛋安格斯肥牛丼) $118份量很大,上面一層鋪的都是肉,我飯量不算小,吃完肉层没吃饭就飽了。肉的質素就一般,比吉野家好小小,不是厚肉片,是薄的肥牛片。有酒味,偏甜,洋蔥倒是很好吃。🌟🌟🌟夜光杯(三文魚子海膽杯) $88容器和菜名很特別,適合拍照again。三文魚子和海膽很新鮮。杯子下面是飯,混了海苔末和拌飯素。🌟🌟🌟烤秋葵串 $18冇乜特別,搭配點蔬菜啫。

🌟🌟🌟牛魔王(窩蛋安格斯肥牛丼) $118

🌟🌟🌟夜光杯(三文魚子海膽杯) $88

🌟🌟🌟烤秋葵串 $18
冇乜特別,搭配點蔬菜啫。
牛魔王(窩蛋安格斯肥牛丼)
夜光杯(三文魚子海膽杯)
烤秋葵串
2021-11-05
🤴🏻👑吱吱朕 勁chill 特色中國風酒吧 岩曬萬聖節活動🎃由裝修到餐牌 再到菜名都比足心思環境氣氛都好適合幾個朋友chill drink😚🍚包青天 (原條鰻魚丼)$198勁大條原條上鰻魚飯汁醬好味 飯亦都有用珍珠米但靜靜雞prefer 脆卜卜既鰻魚 如果燒得再脆啲就好了🤤🐡燒雞泡魚乾 $88飲酒必叫 雞泡雞乾送酒一流👍🏻🍢燒雞軟骨 $28/1調味做得唔好 燒完出黎有陣雞腥味大家都係叫炸雞軟骨吧🙂👅燒牛舌 $38正常發揮 不過不失🍸Yuzu Spritz $60酒味唔濃 甜甜地 好岩女仔飲TBH 酒吧食飯唔會太過要求食物質素 而佢係過關既 ✔️😋靜靜雞指數 🐥🐣🥚🥚🥚🔂再偷食指數 ✅✅☑️☑️☑️💲減荷包指數 💸💸💵💵💵——————————————————店舖資料📍中環蘇豪卑利街53號地舖#eatstealthily #靜靜雞食 #香港美食 #美食 #food #hkfoodie #foodiehk #instafoodie #hongkong #topcitybiteshk #hkfood #hkig #foodporn #discoverhongkong #foodlover #hkres
🤴🏻👑吱吱朕

💲減荷包指數 💸💸💵💵💵
——————————————————
店舖資料

📍中環蘇豪卑利街53號地舖

#eatstealthily #靜靜雞食 #香港美食 #美食 #food #hkfoodie #foodiehk #instafoodie #hongkong #topcitybiteshk #hkfood #hkig #foodporn #discoverhongkong #foodlover #hkrestaurant #中環美食 #chill
2021-10-28 220 瀏覽
今晚放工同左朋友去中環飲野傾計去左呢間好有古代氣息既吱吱朕最開心既係happy hour去到8點我地叫左一杯cocktail同一杯mocktailYummylicious Mocktail ($75)店員會根據你想要既口味調配一杯適合你既Mocktail可以揀甜味 / 酸味; 有汽 / 無汽我今日就揀左杯類似fruit punch既mocktail (肯定唔會中伏)Classic Margarita ($50)朋友叫左杯Margarita加左啲海鹽係杯邊打卡💯極上夜光杯 ($108)落單前已經做定research睇下最多人叫邊款幾乎每個foodie都推介呢個夜光杯夜光杯有兩款 (普通同極上)兩者既分別係後者加左拖羅蓉我就揀左極上夜光杯大大片海膽放係拖羅蓉同三文魚子面墊底既係壽司飯撈埋飯素四樣野加埋好好食表哥薯條 ($88)即叫即炸既薯條熱辣辣上面加左茄汁、沙律醬及飯素大大碟既薯條送酒一流椒鹽燒賣 ($68)店員推介我地試埋呢個椒鹽燒賣燒賣皮炸到脆卜卜配埋辣辣地既千島醬幾好食燒雞中翼 ($38)身為雞翼控既我一定要叫個雞翼串燒先雞皮燒到金黃色脆卜卜肉質唔會燒到過火好juicy

今晚放工同左朋友去中環飲野傾計
去左呢間好有古代氣息既吱吱朕
最開心既係happy hour去到8點

我地叫左一杯cocktail同一杯mocktail
Yummylicious Mocktail ($75)
店員會根據你想要既口味調配一杯適合你既Mocktail
可以揀甜味 / 酸味; 有汽 / 無汽

Classic Margarita ($50)
朋友叫左杯Margarita
加左啲海鹽係杯邊
打卡💯

極上夜光杯 ($108)
落單前已經做定research睇下最多人叫邊款
幾乎每個foodie都推介呢個夜光杯
夜光杯有兩款 (普通同極上)
兩者既分別係後者加左拖羅蓉
我就揀左極上夜光杯
大大片海膽放係拖羅蓉同三文魚子面
墊底既係壽司飯撈埋飯素
四樣野加埋好好食

表哥薯條 ($88)
即叫即炸既薯條熱辣辣
上面加左茄汁、沙律醬及飯素
大大碟既薯條送酒一流

椒鹽燒賣 ($68)
店員推介我地試埋呢個椒鹽燒賣
燒賣皮炸到脆卜卜
配埋辣辣地既千島醬幾好食

燒雞中翼 ($38)
身為雞翼控既我一定要叫個雞翼串燒先
雞皮燒到金黃色脆卜卜
肉質唔會燒到過火好juicy
2021-10-13 319 瀏覽
呢間餐廳喺OpenRice上面已bookmark左好一段時間,畢竟佢個餐廳名幾得意,餐牌係一道聖旨,趣味十足。叫咗個表哥薯條做小食,薯條新鮮熱辣上枱,脆卜卜,醬汁都好多夠惹味,份量大,其實食到一半都已經覺得飽。主食叫咗個牛魔王,其實只係普通嘅牛肉飯,同平時一般餐廳食嘅日式牛肉飯差別唔太大,可以唔使試都得。串燒方面就係厚切牛脷同雞軟骨,牛脷厚身食落有口感,唔會韌;雞軟骨脆口,但冇乜特別。相比起食物,佢嘅Cocktail比較吸引,味道都更引人入勝。餐廳唔算大,座位都比較擠擁,枱都比較細,我同朋友兩個人嗌左六樣嘢食,但食得都比較趕,因為都怕下一道菜上枱時冇地方擺。

2021-07-23 932 瀏覽
·都說帝王的女人,沒有愛情:他送上榮華富貴,卻給不了她甜蜜的樣子。摩登時代的女人,走過燈紅酒綠丶人來人往,轉進這充滿清代色彩裝潢的小店,現代的愛情有否比前朝來得容易?·– 六六無窮 刺身拼盤 ($𝟝𝟠𝟠) –意想不到地供應刺身壽司🍣。拼盤上三文魚、北寄貝、帆立貝、海膽、魷魚及油甘魚各 3 件。刺身新鮮厚切,口感滿足。皇上卡紙增添一份精緻感,擺碟玩味十足,客人們都不斷打卡。·– 夜光杯 ($𝟠𝟠) –有葡萄美酒,亦有內有乾坤的夜光杯。三文魚子與海膽,是難以抗拒的組合。三文魚子粒粒晶瑩剔透,鮮而不腥。海膽質素不俗,如雪糕般滑嫩甜美,壽司飯伴上飯素,增添味道層次,是fusion vibe酒吧中有點小驚喜的菜式。·– 表哥薯條 ($𝟠𝟠) – 薯條份量十足😍,即使是三五知己把酒談歡,一口接一口亦感覺深不見底。粗薯條炸至金黃,外表脆卜卜內裡是滿滿薯肉,淋上澎湃的茄汁、沙律醬及飯素,掛汁度十足。邪惡而吸引的誘惑,叫人欲罷不能。·– 炸雞軟骨 ($𝟠𝟠) –同樣是闊綽的份量。炸漿酥脆,軟骨的油份在唇齒間爆發,蘸一口灑上七味粉的沙律醬,十分惹味,佐酒一流。·– 雞皮 ($𝟚𝟠) –脆炸的雞皮串將

– 六六無窮 刺身拼盤 ($𝟝𝟠𝟠) –
六六無窮 刺身拼盤

– 夜光杯 ($𝟠𝟠) –

– 表哥薯條 ($𝟠𝟠) –

炸雞軟骨 ($𝟠𝟠) –
炸雞軟骨

– 雞皮 ($𝟚𝟠) –
脆炸的雞皮串將多餘的雞油全部迫出,每一口都好像薯片的口感。😋
雞皮

🍴 吱吱朕 Chi Chi Cham
📍 中環蘇豪卑利街53號地舖
2021-07-15
六六無窮 刺身拼盤
1K
2021-06-29 612 瀏覽
🦪生蠔 $20@我哋叫咗一打,每人食3隻,有幾隻都係臭嘅🤮,其他嗰啲都唔係太新鮮🥲櫻花蝦牛油果蟹鉗肉蟹子沙律 $128蟹肉份量都算多,沙律菜正正常常,不過都冇咩特別驚喜🥘牛魔王 $118安格斯肥牛,就係普通一般嘅牛肉飯⋯⋯囉🦑螢光魷魚 $58又鹹又腥🥲食完要喊三聲😂🐙芥末八爪魚 $58呢個叫做正常啲夜光杯 $88係三文魚籽海膽飯海膽同三文魚籽都唔係特別鮮….得個樣總括嚟講呢度唔知有啲乜嘢係新鮮😵‍💫。同朋友係到飲杯酒會啱啲,食就麻麻…..
🦪生蠔 $20@

櫻花蝦牛油果蟹鉗肉蟹子沙律 $128
蟹肉份量都算多,沙律菜正正常常,不過都冇咩特別驚喜

🥘牛魔王 $118
安格斯肥牛,就係普通一般嘅牛肉飯⋯⋯囉

🦑螢光魷魚 $58
又鹹又腥🥲食完要喊三聲😂

🐙芥末八爪魚 $58
呢個叫做正常啲

夜光杯 $88
係三文魚籽海膽飯
海膽同三文魚籽都唔係特別鮮….得個樣

總括嚟講呢度唔知有啲乜嘢係新鮮😵‍💫

同朋友係到飲杯酒會啱啲,食就麻麻…..
2021-05-30 632 瀏覽
I went there quiet sometime ago with my friend. It has a fun vibe. With all the ancient Chinese costumes. I remember ordering a drink that I absolutely love! It’s the one in the photo! It tasted spicy! I’ve never had something like this before! The staff recommended it so I don’t rmb the name! I think it has some sort of chill in it. I should go back there again and see if they still hv this drink! And check out the food as well! My friend told me it’s good!
2021-05-27 530 瀏覽
📣📣 聖旨到~~「奉天承運皇帝 詔曰:今夜戍時皇上相約🐟包青天、🐷天蓬元帥、🥗鰲拜食住🍟表哥薯條,欣賞由日本國運送過黎既✨夜光杯。未知眾大臣是否賞面一齊把酒談心呢?」✨極上夜光杯由於當晚無海膽唯有換上白白淨既帶子🥲🥲成件事即刻跌晒watt囉🥺帶子正常發揮,三文魚子粒粒晶瑩剔透✨拖羅蓉份量幾多,底底係壽司飯,以呢個價錢呢個份量呢個質素黎講性價比唔算高🤨🤨✨包青天原條鰻魚丼😍厚肉大條非常搶眼!可惜頭尾燒焦位過硬過乾🤭🤭睇黎overcook左,中間位結實,汁醬略嫌鹹左少少,比較失望😳✨天篷元帥諗起黎耀祥🤣🤣🤣影左咁耐相,豬扒都keep到香脆,炸皮都幾薄,又唔會戒損口!肉質唔差又稔,好多飯🤩一定飽!✨表哥薯條黎到真係嘩一聲🤩🤩好耐無食扭紋薯條,蛋黃醬茄汁已經無得輸,仲有大量飯素極度邪惡🤪而且剛炸起又熱又脆😌😌✨鰲拜鱷梨點都要食啲菜既😆大量蟹肉櫻花蝦❤️❤️牛油果熟度剛好,份量亦好多,新鮮沙律菜食落好fresh😏餐前餐後都好岩👍🏻👏🏻👏🏻無論創意、環境、服務、擺盤設計都好高分😝食物質素唔算好高質,但整體都好滿意!愈夜就愈多人摸住酒杯底傾計,真係愈夜愈精彩,成件事幾chill🤩👍🏻👍🏻
📣📣 聖旨到~~
「奉天承運皇帝 詔曰:

2021-04-22
  • 表哥薯條
  • 鰲拜鱷梨
2021-05-13 471 瀏覽
呢間嘢真係好有特色!入到來有啲震驚,牆上仲掛住皇帝圖像tim,但氛圍又好似酒吧,真係好難抗拒呢啲fusion vibe!menu亦都好搞笑,整成本「聖旨」咁,菜名好有特色,第一印象已經好好!✨夜光杯 $108海膽愛好者第一個就係嗌呢個!名同display都好靚,海膽+三文魚子+拖羅,無法抗拒的combo,價錢又唔貴!不過講真啲海膽拖羅質素就真係普普通通,價錢擺喺度la~✨wagyu Tartare $188唔算好高質嘅wagyu 但肉質嫩 味道酸酸地都幾爽口。擺盤冇想像中靚。✨串燒 ($15-$30)嗌左燒菇,燒蘆筍,燒粟米,特別正嘅係所有串燒都好清淡,好似水煮咁,而且完全唔會味道過重,減肥者的福音哈哈哈!✨燒雞扒 $88普普通通。雞肉幾嫩✨刺身拼盤 $188喺呢個價錢來講算是好高質啦!特別係三文魚,超creamy且大舊,非常滿足🥰✨松露溏心蛋呢款有少少失望,本身好鍾意溏心蛋,但呢款好似冇咩蛋香味,仲有少少奇怪嘅味道😂總體來講,氛圍出色過食物!但食物選擇多且價錢唔算貴,係chill out嘅一個唔錯選擇!

✨夜光杯 $108

✨wagyu Tartare $188

✨串燒 ($15-$30)

✨燒雞扒 $88
普普通通。雞肉幾嫩

刺身拼盤 $188

✨松露溏心蛋

• 夜光杯
  • 刺身拼盤
  • 牛魔王
  • 溏心蛋
Was passing by soho area and wanted to grab an early dinner and since we wanted to see how their emperor type of menu looks like we decided to drop by. but well, I thought it was just a so - so mainly because we were given the right in the middle high seats which wasn’t comfortable at all. However we quite like this really friendly customer service by one of their staff. Well, have got to say that their donburi portions were quite huge and value for money though at $118 and large portions of chi

However we quite like this really friendly customer service by one of their staff. Well, have got to say that their donburi portions were quite huge and value for money though at $118 and large portions of chicken thigh meat. Happy hour prices at $40 is also quite a good deal.
2021-03-19 643 瀏覽
同朋友即興約食飯,想上openrice book枱點知full晒,放工打去餐廳碰吓運氣,店員好好人,話仲有一張枱,幫我hold 30mins,去到就即刻有位。夜光杯|$88個海膽真係超超超超超超甜。完全冇expect呢度食物會咁高質!平時好怕食海膽,香港食親都覺得唔好味。呢度個海膽真係超。新。鮮。極力推薦!牛魔王|$118日式牛肉丼,加隻生蛋,味道不錯。包青天|$198原條鰻魚係水準之作,可惜啲飯唔似珍珠米,唔夠軟熟,但整體都不錯的。鰲拜|$128蟹肉牛油果沙律,蟹肉都幾多,沙律菜新鮮,正常發揮。明太子燒蟹肉大冬菇|$58所有嘢加咗明太子都會好好味😂其實仲食咗串燒,都係正常水準,可以一試。店員話全日都係happy hour😂👍🏼Rose wine|$40Yuzu Spritz|$60甜甜地既cocktail,柚子味,岩女仔飲。最值得讚嘅係服務好好,所有店員都好friendly。帶咗生日蛋糕嚟,但係冇切餅費👍🏼。酒吧環境,音樂好嘈,同堆係坐板凳,坐得麻麻地舒服,但係食物好食,都會想推薦俾朋友同埋再嚟。

夜光杯|$88

牛魔王

牛魔王|$118

日式牛肉丼,加隻生蛋,味道不錯。
包青天

包青天|$198

鰲拜|$128

蟹肉牛油果沙律,蟹肉都幾多,沙律菜新鮮,正常發揮。
明太子燒蟹肉大冬菇

明太子燒蟹肉大冬菇|$58

所有嘢加咗明太子都會好好味😂
其實仲食咗串燒,都係正常水準,可以一試。

店員話全日都係happy hour😂👍🏼

Rose wine|$40

Yuzu  spritz

Yuzu Spritz|$60

甜甜地既cocktail,柚子味,岩女仔飲。

牛魔王
明太子燒蟹肉大冬菇
Yuzu  spritz
  • 包青天
2020-12-02 933 瀏覽
🍴風流太子 HKD128(明太子燒帆立貝) 呢個唔叫真係對唔住自己 勁好食😭面層明太子燒完味道更出 有少少微辣感🥰而帆立貝係半生熟狀態 鮮味十足之餘仲好有實感 兩者加埋個感覺味道好澎湃 食完仲想encore😻.-🍴極上夜光杯 HKD108(拖羅蓉三文魚子海膽杯) 無論係拖羅蓉 三文魚子定海膽 都係超新鮮😚尤其係個拖羅蓉打得好綿 無乜筋😋低層亦有落左飯素同豉油撈好嘅飯🙈但不足之處係啲飯太暖 令到佢嘅熱力上升左去啲刺身到😶.-🍴初生牛犢 HKD128(生牛肉他他) 薄薄嘅生牛肉配少少洋蔥 再加上個汁酸酸味味咁 牛肉獨有嘅鮮味完全帶出 雖然稍為有少少筋 但無阻佢嘅好味程度😋.-🍴表哥薯條 HKD88勁多薯條 勁多醬❗️薯條係扭紋狀嘅 炸得非常好 唔會太淋亦都唔太燶 醬汁方面其實就係茄汁加沙律醬加飯素🌝係咪好特別呢 又唔係 但又唔知點解會係咁食😹如果係飲酒 呢個真係好岩送酒食😏.-🍴炸金針菇一口安格斯牛 HKD108牛肉炸得好好 重牛味亦都非常淋身 基本上完全唔洗點用力咬 仲有少少肉汁🤭仲有個金菇真係驚喜 好鬼好食 脆卜卜又有少少金菇味咁😹重點係呢碟野唔覺得好油 炸得乾身但又好似鎖住左啲野食嘅汁

🍴風流太子 HKD128
🍴極上夜光杯 HKD108
🍴初生牛犢 HKD128
🍴表哥薯條 HKD88
🍴炸金針菇一口安格斯牛 HKD108
牛肉炸得好好 重牛味亦都非常淋身 基本上完全唔洗點用力咬 仲有少少肉汁🤭仲有個金菇真係驚喜 好鬼好食 脆卜卜又有少少金菇味咁😹重點係呢碟野唔覺得好油 炸得乾身但又好似鎖住左啲野食嘅汁咁🤤.
🍴Fuji Spring HKD115
酒精飲品❗️杯野🧜🏻‍♀️好中意 第一啖飲係好重柚子味 唔知真係以為飲緊柚子茶😹然後酒味先會慢慢滲出 但係唔會令你覺得唔舒服嫁 成件事係好溫和地進行 柚子味係會一直起個口到🌝如果唔太中意飲酒但又想試下嘅朋友 呢個大力推薦❗️.
🌼成間野都用中國風裝飾 真係當左自己係朕咁😹餐牌整得好有心思(見最後張相)🙈

味道覺醒指數: 4.2/5
抵食指數: 3.6/5
服務指數: 3.5/5.
  • 風流太子
  • Fuji  Spring