2021-10-17 2521 瀏覽
Staycation包左早餐buffet訓到自然醒就落黎食個靚早雖然係平日但人流多 基本上全場爆滿———————————-好快咁行左一圈 拎野食既位置算大 唔會堆滿人潮食物種類豐富 選擇多沙律無論係種類 定係配料醬汁既選擇都唔少自家製乳酪同overnight oat都好食通常酒店既點心都係做下樣 味道欠差但哩度既蝦餃燒賣既味道比一般酒樓好屬中上水平雲吞麵都甚為出色 雲吞大粒得黎入面鮮蝦爽彈其他中式炒粉麵飯同點心都唔錯包餅類有驚喜酥點如牛角包同生果酥 牛油味香 外脆內軟 禁落會回彈特別啲好似酸種麵包都有食落口感味道係價位較高麵包鋪先有既質素朋友早餐食唔多但就大讚佢既生果區仲可以有得整埋鮮榨果汁無影低佢都有七八款生果可以揀少有啲既有熱情果全部望落新鮮 食落香甜最後飲埋杯拉花咖啡真係一個大滿足既早餐
Staycation包左早餐buffet

少有啲既有熱情果
全部望落新鮮 食落香甜
最後飲埋杯拉花咖啡
真係一個大滿足既早餐
很久沒有來過君悅咖啡廳 Grand Cafe, 今次有機會再試 一次食物種類不是超級多, 但已經 好夠食冷盤凍海鮮有龍蝦, 蟹, 蝦, 青口及蜆魚生刺身有吞拿魚, 甜蝦, 墨魚, 三文魚同油甘魚, 油甘魚唔係度度自助餐都有, 呢度啲魚生都幾新鮮 另外有雜錦魚生飯塞拉諾火腿 serrano ham, 冠帕火腿 coppa ham, 莎樂美腸 salami 沙律選擇較少自家製煙三文魚好食, 煙燻味剛剛好, 加一點點檸檬汁就能帶出佢嘅鮮味烤比目魚配檸檬牛油汁有兩款燒牛肉一款是澳洲和牛 wagyu eye round, 一款是美國 prime rib,  這裏還有燒虎蝦 及龍蝦湯 不容錯過燒羊架是即場加熱香煎鵝肝 pan seared foie gras芝士有5款分別是 德國康寶諾拉芝士 cambozola, 意大利塔雷吉芝士 taleggio,   法國布利軟芝士 brie, 艾民頓芝士 emmental cheese, 菲達芝士 feta cheese仲有一款比較特別嘅係雞肝醬 chicken liver pate , 用嚟搽麵包好好食好甘香特色係有四款蒸海鮮, 分別係白灼蝦, 蒸帶子,

食物種類不是超級多, 但已經 好夠食

冷盤凍海鮮有龍蝦, 蟹, 蝦, 青口及蜆

魚生刺身有吞拿魚, 甜蝦, 墨魚, 三文魚同油甘魚

沙律選擇較少

烤比目魚配檸檬牛油汁

燒羊架是即場加熱

香煎鵝肝 pan seared foie gras

特色係有四款蒸海鮮, 分別係白灼蝦, 蒸帶子, 辣酒煮海螺, 同埋蒸龍躉

海南雞飯 味道唔錯

淡水龍蝦仔紅咖哩麵 crayfish red curry noodle soup

天婦羅係即叫即整

酸菜魚係用龍躉做幾好味

有兩款自己斟嘅凍飲供應, 一款係檸檬冰茶, 另一款係菠蘿冰茶

甜品有賣相好靚嘅雲呢拿千層酥 classic vanilla mille feuille, 仲有香梨批 pear pie, 雜莓忌廉蛋糕 forest berries cream cake,
藍莓泡芙 blueberry puff, 大黃芝士蛋糕 rhubarb cheesecake, 君悅經典巧克力蛋糕 grand hyatt classic chocolate cake

同埋櫻桃暖心朱古力蛋糕 warm chocolate cake cherry confit

雪糕係自家製, 有海鹽焦糖雪糕 salted caramel ice cream
, 馬達加斯加雲呢拿雪糕 madagascar vanilla ice cream,
紅桑莓雪葩 raspberry sorbet, 港式奶茶雪糕 Hong Kong milk tea ice cream, 椰子雪糕 coconut ice cream

咖啡甜酒雪糕 coffee & baileys ice cream, 仲有 柚子雪葩 yuzu sorbet,
64%特濃朱古力雪糕 valrhona 64% manjari chocolate ice cream, 有多個選擇

龍蝦湯

凍海鮮質素中上, 龍蝦味道較為突出, 多蝦膏, 肉質彈牙

燒牛肉做得好好, 澳洲的 wagyu eye round 那一件較嫩滑, 美國的 prime rib 哪一件肉味較濃, 個人比較喜歡美國的 prime rib

燒虎蝦就一般般

鵝肝味濃甘香

魚生質素中上, 油甘魚讚

蒸龍躉魚也不錯

天婦羅即叫即炸, 味道幾好

甜品係佢哋嘅強項, 君悅招牌朱古力蛋糕不能錯過, 朱古力味非常濃郁
自家製嘅雪糕亦都非常值得一試

這裏嘅自助餐食物質素算高
 ,當然價錢也略高, 但係一分錢一分貨值得一試
2021-10-02
  • 澳洲和牛 wagyu eye round
  • 美國 prime rib
  • 香煎鵝肝 pan seared foie gras
  • 雞肝醬 chicken liver pate
  • 君悅經典巧克力蛋糕 grand hyatt classic chocolate cake
Grand cafe 係一間我encore咗好多次嘅自助餐,因為佢啲野食好international, 港式🇭🇰西式🇺🇸🇮🇹日式🇯🇵等等都有,毎個菜式都會有自己個station有個chef企喺度即刻幫你整/夾落碟度☺️首先食凍野~ 有龍蝦🦞,蝦🦐,蜆,青口同蟹鉗龍蝦同蝦都好新鮮,啲肉好彈牙😋另外嗰啲就正正常常啦,無乜特別😶到刺身🇯🇵佢有三文魚,吞拿魚,油甘魚,甜蝦同魷魚我哋一致認為吞拿魚最伏,一啲油鮨都無成舊橡筋咁😵相反三文魚同油甘魚超級肥美😋佢都有好多沙律,parma ham, salami 嗰啲,不過我無試到😶到熱食啦,不得不提佢個foie gras, 每次黎呢度都會食返兩三舊~ 今次個sauce係梅,酸酸甜甜中和返個鵝肝嘅油味,可惜今次佢個面包好林,一啲都唔脆🥺天婦羅🍤🍤🍤都係一個我幾impressed嘅station,即叫即炸,三分鐘就有得攞,仲有好多款架(蝦,南瓜,蕃薯,秋葵,茄子)😛😛馳名海南雞飯我都有試,不過食落口又好似無乜特別咁🥲中式就有蒸龍躉,蟲草花蒸帶子,炒蟹等,味道都唔錯,魚同帶子都好新鮮👍🏻至於其他self serve嘅熱食就有七至八款,都值得一試🥳最後就到甜品啦

首先食凍野~ 有龍蝦🦞,蝦🦐,蜆,青口同蟹鉗

刺身🇯🇵佢有三文魚,吞拿魚,油甘魚,甜蝦同魷魚

馳名海南雞飯我都有試,不過食落口又好似無乜特別咁🥲

最後就到甜品啦🥰 不嬲都知grand hyatt係出名食佢homemade嘅雪糕嘅,不過一場黎到都要試埋佢啲甜品嘅🍧🍰

芒果布甸好味,唔會太甜,好似食緊楊枝甘露咁😂 佢得返最後一兜俾我拎咗,之後無再refill了..

拿破崙都可以,係酥皮唔夠脆,不過我覺得已經算係咁😋

Grand hyatt 特製朱古力蛋糕都好有驚喜,朱古力味超濃,入面仲有好多layer有唔同嘅口感添,不過成舊食哂會有啲濟😅

雪糕就有五六個味揀,我個人最中意柚子雪葩,不過要好頂得順佢嗰嗰酸味😛 very refreshing
最後order咗個pancake去襯個朱古力雪糕,為我哋今餐畫上完美句號❤️

2021-09-26
2021-09-30 1652 瀏覽
個人覺得君悅咖啡廳的評價有點言過其實。早1個月訂枱才訂到6點3位,早1星期再看訂位紀錄已是滿坐,但入坐時看到其實有很多吉位。入門是甜品位,貴價甜品都是師父拿給你的,甜品的確非常精緻。上路是沙律吧然後燒羊架小牛排等等,鴨肝是任拿的,但底下的面包軟身不好食。走入中路是冷龍虾,青口,青蚧,小海鮮什麼的,是沒有麵包蚧也沒有長腳蚧沒生蠔沒熟蠔,勝在長有沒人搶。再來是5種普通中炒,真是非常普通,不值1提,荃灣如心酒店的熟食比這高幾班。轉彎是即炸天婦羅,這不錯吃,旁邊是中湯燒味海南雞,雞是不錯,但雞飯明顯不行,黃金海岸酒店的海南雞飯比君悅好很多。最後是日式刺身,普通貨色。總括而言,推薦甜品,菜色出品精緻貴價,但款式不多。服務1流,價錢還可接受。
個人覺得君悅咖啡廳的評價有點言過其實。
入門是甜品位,貴價甜品都是師父拿給你的,甜品的確非常精緻。
最後是日式刺身,普通貨色。
總括而言,推薦甜品,菜色出品精緻貴價,但款式不多。
服務1流,價錢還可接受。
2021-09-13
用餐優惠
信用卡優惠
  • 天婦羅
  • 甜品
  • 龍蝦
  • 即炸天婦羅
2021-09-27 1105 瀏覽
朋友話想黎呢度既下午茶唔錯,話網上講呢間酒店野食唔錯,又可以打卡,甘所以我地就一於黎一試,佢除咗有個下午茶set ,仲有自助甜品同雪糕,另外服務都唔錯,員工好友善。但我覺得個景真係唔掂,完全唔可以講得上打卡,見到個場地有少少失望,因為都唔多想影,而野食就中規中矩,無咩驚喜,未算得上好好食,當然佢有自助生果同雪糕都可以補返少少落差,不過400幾蚊一個人,真係建議食午餐自助餐好過😔 因為甘樣性價比會比較高,難怪呢度唔係甘滿座。

2021-09-05 1367 瀏覽
上k...&k....都book唔到,唯有去官網睇睇,staycation海景房包早餐有85折優惠,5星級酒店早餐,沒有失望可能最早時段,人流很少,坐位十分寬敞舒適,加上樓底高,有自然光,唯一失色係望住地盤工程;至於,酒店人員全都非常有善,招呼周到,很滿意食物多元,有中式點心、粥、粉麵等日式有湯、冷麵;鹽燒同煙三文魚,西式有更多選擇,有師傅整蛋、沙律、多款火腿芝士、蛋糕麵包、即製pancakes & waffles......;飲品有多款果汁,水果亦有很多種類……

食物多元,有中式點心、粥、粉麵等

日式有湯、冷麵;

鹽燒同煙三文魚,
西式有更多選擇,有師傅整蛋

飲品有多款果汁,水果亦有很多種類……

2021-08-30
早餐
2021-08-23 1521 瀏覽
繼續Staycation @ 早餐其實去酒店食早餐真係好難起到身😂 早餐要book定,得3個時間,9點半已經係最尾一lor,真係仲辛苦過返工😂 佢嗰早餐同tiffin一樣都係少選擇,但食物質素都高,中式來講,鹹水角幾好食,其他點心都麻麻地!朱古力酥比起Murray早餐無咁高質,但都係好食嘅👍🏻 喺甜品嗰邊嗰個熱情果都幾特別同好食,但真係好少好少選擇!我仲飲咗兩杯immunity booster,細細杯1 shot過都唔驚😂如果唔習慣早起身嘅朋友仔,就唔好特登加錢食,真係唔值😅
繼續Staycation @ 早餐

如果唔習慣早起身嘅朋友仔,就唔好特登加錢食,真係唔值😅
之前糾結咗好耐要揀茶園定grand cafe 因為茶園食過一次覺得好好,想試埋呢一間,所以訂咗枱。后來改左君悅staycation就只能揀一个時段。👍好味~天婦羅,鵝肝,牛扒,熱盤。🤔一般~刺身,海南鷄,凍海鮮,甜品好大嚿,大概食一嚿兩嚿,已經飽曬冇辦法試好多款。🙈吾好~座位之間好逼,差唔多只係得返半個身位,就有一張枱喺隔籬。企檔師傅態度一般,好多好似已經做到攰曬,冇乜笑容亦冇乜表情。總括嚟講都係有d失望款式唔算多棟盤連長腳蟹都冇,如果正價嚟食,我覺得會有少少唔開心。
👍好味~天婦羅,鵝肝,牛扒,熱盤。
2021-08-15 1719 瀏覽
環境唔錯,地下及2樓都係食buffet,但我選擇咖啡廳一入門口就見到甜品區,呢個拿破崙好好食呢兩盤沙律都好味,左邊是羽衣甘藍沙律,右邊係紅菜頭沙律意大利飯好食牛肉批燒羊架,燒大蝦鵝肝呢碗喇沙好好食,味道好濃呢間整體食物不過不失,服務亦好好,款式種類多,下次可以再嚟
2021-08-12
2021-08-13 1792 瀏覽
7月下旬嘅staycation第二天早上就係君悅咖啡廳,享受一個環球自助早餐。雖然未能坐近窗口位置,不過窗外亦無特別景色,只係比較光猛一啲。周圍亦都整潔乾淨,而且服務態度非常好,好有禮貌。先嚟試試包點,感覺新鮮但欠溫暖,印象一般,牛角包不錯除咗牛角包外,眼見現場比較受歡迎竟然係蝦餃燒賣,所以都趁有剩,就攞嚟試吓,果然好味,唔怪之得咁搶手。望見側邊有其他點心,順便試試,亦覺得好味,似乎在咖啡廳嘅中式點心竟然係一個驚喜。由於我喜歡食冷麵,所以又試吓,不過就比較平平無奇。不過附近有不同嘅果汁值得一提係上湯雲吞,湯底及雲吞十分出息。早餐又會有星洲炒米,真係食晏少少都可以當埋午餐食,不過,佢又真係好好食。甜品我就欣賞自家製乳酪,有益又健康。除以上點提個幾樣,其他都有常見嘅自助早餐食品,例如,腸仔、奄列、沙律、煙肉等,在種類方面都算多,早餐一樣食一件都一定夠飽。

先嚟試試包點,感覺新鮮但欠溫暖,印象一般,牛角包不錯

甜品我就欣賞自家製乳酪,有益又健康。

2021-07-22
早餐
2021-07-27 1972 瀏覽
✨海南雞飯雞可揀髀或胸 揀左雞髀 肉質都算幾嫩滑 雞味唔算好濃油飯 淡淡油香 冇乜香料味 飯粒分明 軟硬適中湯 頗鹹帶微苦 黑醬油頗稠 味道唔錯 但未去到神級✨蕃茄焗豬扒飯豬扒 係吉列豬扒 唔算厚 肉質唔乾 炒飯偏濕 唔夠乾身 好多青豆份量看似唔算好大份 但食落都非常足夠✨Cafe Latte咖啡香濃 奶泡夠厚 口感順滑蝴蝶酥鬆脆 但層次唔太豐富 味道唔太甜食物唔錯 份量足環境舒適 樓底高 都幾開陽 坐得舒服服務態度良好 店員都好主動幫忙價錢合理 可以一試
✨海南雞飯

環境舒適 樓底高 都幾開陽 坐得舒服
服務態度良好 店員都好主動幫忙
價錢合理 可以一試
2021-07-20 14215 瀏覽
第一次嚟呢間酒店,咖啡廳喺lobby 轉左,好方便,weekday 請假嚟都好多人,因為書展?因為暑假?又可能因為同我地一樣疫情weekday 放下假,用下啲AL吧。四個人,安排咗坐窗邊嘅四人檯,唔知幾高嘅落地玻璃,感覺好舒服,幾有氣派,可惜今日落雨,三號強風訊號,如果唔係應該可以望倒對面海。menu A3 size , 一張過,一面中另一面英,選擇好多,除咗扒嗰啲之外,碟頭飯都有🤣🤣, 乾炒牛河,焗豬……確實幾代表倒香港,遊客嚟到應該會考慮👍, 咁我呢啲嚟fine dining 嘅當然就唔會揀啦~先嚟嘅係麵包,好靚咁,有成六款咁多😙,好吸引💗,不過食落就麻麻, 譬如個酥咁,一啲都唔鬆化。Iberico pork chop - 390寫係340g , 嚟到份量都幾多,食落我覺得自己似食緊燒鵝🤣,個味真係似,本身調味已好重手,唔使配汁。旁邊配半個蒜春雞配黑松露薯條 - 240+70春雞有啲overcooked, 上碟前已切咗一刀,方便我地切。薯條嘅松露醬竟然唔係另上,喺落喺面,咁樣薯條會唔脆,好難理解呢個做法🙄海鮮意粉 - 260有青囗,帶子咁,正常一般,無驚喜。mocha 好大杯,味

Iberico pork chop - 390
旁邊配半個蒜

黑毛豬

春雞配黑松露薯條 - 240+70

春雞

薯條

海鮮意粉 - 260
有青囗,帶子咁,正常一般,無驚喜。

海鮮意粉

mocha 好大杯,味道可以,夠熱,仲有蝴蝶酥👍

mocha

waiter 好多,但唔知點解每次叫佢地都唔可以即時serve , 係要轉個頭先。
2021-07-20
2021-07-18 2283 瀏覽
香港君悅酒店自助餐🤣呢間酒店嘅環境好舒服 睇到維港嘅景色 所有waiter 都好nice~所以未食之前已經心情大好👍🏻食物種類唔算好多 我會分為以下幾項👇🏻👇🏻刺身:三文魚、帶子都不錯!食落有鮮甜嘅味道~但相比吞拿魚就麻麻地 質地好奇怪 然後腥腥地 凍海鮮🦞:水準不錯!不過本人唔太食海鮮所以評價唔到🥺但聽屋企人講 龍蝦/蝦/ 長腳蟹都不錯! 熟食區:所有熱炒都好香 有咕嚕雞、魚肉和牛等等 不過等好似只食左菜 留肚食其他即煮區天婦羅🍤 自己揀要食咩 新鮮熱辣嘅天婦羅真係幾正 大廚極力推介蕃薯 🍠同蝦🤣鵝肝都係必食!好濃郁~唔會過火口感岩岩好~仲有韓式和牛+泰式生菜包 都不錯 推薦生菜包 燒味區海南雞飯!必食! 油飯好香 不過咁岩我個舊叉燒唔靚😢甜點類 奶茶雪糕🍦必試 佢保留到港式奶茶嘅精髓!😂😂 其他就普通 因為已經食到唔係太食得落甜品好多野食都不能盡錄😢 但我覺得呢間可以一試!🤣 快啲去親身感受下啦~
香港君悅酒店自助餐🤣
所以未食之前已經心情大好👍🏻
食物種類唔算好多 我會分為以下幾項👇🏻👇🏻

刺身

凍海鮮🦞:

熟食區:
所有熱炒都好香
有咕嚕雞、魚肉和牛等等 不過等好似只食左菜 留肚食其他

即煮區
天婦羅🍤 自己揀要食咩 新鮮熱辣嘅天婦羅真係幾正
大廚極力推介蕃薯 🍠同蝦🤣
鵝肝都係必食!好濃郁~唔會過火口感岩岩好~
仲有韓式和牛+泰式生菜包
都不錯 推薦生菜包

燒味區
海南雞飯!必食! 油飯好香 不過咁岩我個舊叉燒唔靚😢

甜點類

2021-07-15 2018 瀏覽
機緣巧合之下今次第二次嚟到grand Hyatt staycation 上一次已經對佢嘅buffet早餐有非常高嘅評價 今次都冇令我失望食物嘅種類同上次唔同但依然都有好多款美食 特別欣賞佢中式點心 因為就算係文華東方酒店嘅點心我都覺得好難食 但係以西餐廳黎講整得非常唔錯! 同埋中最鍾意佢好多水果揀今次仲要有熱情果,另外鮮榨果汁係真鮮榨!好fresh! 另外好多人唔知佢佢個egg station係可以叫egg benedict 仲要即叫即整流心蛋非常好食, 大家下次千祈唔好錯過
2021-07-14 1541 瀏覽
Staycation package 包左自助早餐 傳聞早餐都出名唔錯 當然要試下 食物選擇都算多麵包都有五六款揀 酥類好出色試左蜜桃酥同朱古力酥 都好好食到健康早餐系列 有乳酪 麥片 麥片外觀吸引 落左好多生果 甜甜地幾好味 到西式早點 有意式肉腸 火腿 煙三文魚 煙肉 德國腸香菇 燒薯 焗豆 味道都normal 同普通食既差唔多中式黎講就比較有驚喜 普通既春卷原來好好食 皮脆 蝦非常鮮 食左幾個 粥就係自己落配料 拎左個流心皮蛋 又係好好味炒麵都夠鍋氣 其實都想食埋雲吞麵 但真係爆晒quota 如果自費比錢食呢個早餐都值得再encore
Staycation package 包左自助早餐
傳聞早餐都出名唔錯 當然要試下