2016-11-20 478 瀏覽
So enjoyable to have lunch here cause the place was spacious and you could for sure chat freely. One thing I liked the most was the TEA provided there - really nice!
Ming Bistro名館Shop 1401, 14/F, Hysan Place, 500 Hennessy Road, Causeway Bay親朋自遠方來,當然要盡地主之宜。忽然發現大家星期六晚飯OK,即找下那一間好食。名館是名苑主理的young line,我們這些當然要認young,即刻打去訂位。「我們一半的位是預訂,已經被訂滿,另一半俾Walk in客,不如你們walk in?」心想,我們6點鐘到,應該OK,walk in就walk in.6點到了,我們一行4人抵達。裝修young得來stylish, 啱哂我們!店內得一半人坐滿,心想,應該不用等位。那知那位人員說,你們四人坐這枱,他們就埋單。那位人兄之後走來走去,又換了幾個人,有些兩個人的已經入咗去,於是又過去講,共講咗幾次,他們都不醒目,過了十分鐘才讓我們入去。裡面都幾好坐,招呼OK,食物也不錯,只是剛去的招呼實在是差一點了。有待改善,要知道我不是沒打電話訂坐,而是他們不讓我訂,我當晚是請客人,待慢客人不好呀!裝修,新式設計,清雅,舒適。 所有人都喝清清的玄米茶,還不錯的。點了媽媽最喜歡的紅燒嫩滑BB鴿,是廋一點,但味道很
Ming Bistro名館

裝修,新式設計,清雅,舒適。

所有人都喝清清的玄米茶,還不錯的。點了媽媽最喜歡的紅燒嫩滑BB鴿,是廋一點,但味道很惹味,廋起碼表示不是用什麼激素養的。我是吃得津津入味,廋沒有肥膏我喜歡,但如果可以多些肉就更好了。2隻116價錢略貴。

看見Openrice有人讚厚切义燒皇,雖然68像貴些都試試。上碟得6 件,是蜜棧义燒,都幾好食,好甜,可以一試的。

黑椒蔥爆安格斯牛柳粒,通常這道香口的菜炒得好吃,這次也不例外。加了蓮芯,小辣,爽口,很小巧特別。碟也有設計的,像匙羹。份量是小一點。

貓耳百合炒勝瓜,瓜炒完之後幾甜,百合新鮮,算滿意。

黑松露滑雞蒸飯,竹筒蒸的,較咸,但味道很入味。只是試了一啖,可能太小了一點。

原本叫避風磄蝦,但已經賣光了,叫了媽閣葡汁鳳尾蝦。汁OK,夠味,甜中有香,但是蝦竟然有梳打粉味,就有點失望了。這味不應落梳打粉的,完全破壞了蝦的味道。要知道葡汁是完全不能掩蓋梳打粉的,以為葡汁可以不令人知道落了梳打粉?我不知道其他人食不食得出,但我食到了。

還有可以落多些磨菇,少些薯仔?成碟得一粒磨菇。可不可以用新鮮磨菇而不用罐頭?我看得出來的。

有汁於是要送飯,白飯是竹筒,還有黎麥,算是小驚喜了。較細碗,也不錯。

白飯
最後甜品是,榴蓮mocha,我以為有雪糕,原來只是cream, 再包榴蓮在裡面。OK,榴蓮味濃,但Cream不健康,雪糕肯定更好。

Durian Mocha
結論,已經不錯,有心可以更好。是晚每人160, 價錢OK,份量太少,主要是地點坐得舒服,可以再去。
2016-11-19
10 分鐘 (堂食)
白飯
  • 黑椒蔥爆安格斯牛粒
2016-11-19 363 瀏覽
今日又同老媽子係銅鑼灣食飯,hysan既food court已經成日食,所以今日去左food court上兩層食下其他本身諗住食pizza,但老媽子吾like,最後食佢最鐘意既中菜,一間叫名館既餐廳餐廳中菜菜色都幾多,最後我地叫左一個糖心黑蒜燉響螺湯,花膠姬松茸燉烏雞,雲南涼拌貓耳朵,古罈酸菜活生魚,鮑汁扣豬手,蜂蜜杞子菊花茶同海南金桔蜜柚茶!首先先上左前菜,有呢個雲南涼拌貓耳朵,其實即係拌雲耳。賣相其實一般,但味道都幾令我驚訝,酸甜度剛好,吾會太重口味,好開胃,所以好快就俾我地食哂!之後就到湯品,分別係黑蒜燉響螺同花膠姬松茸燉烏雞湯,感覺好養身,果然係我阿媽既favourite,前都黑蒜味不重,其實好易入口。而且響螺分量都吾少,好實在!另一個烏雞湯都好吾錯,同樣材料十足,好滋潤養顏既feel!之後就到一大碗既古罈酸菜活生魚,本身諗住食另一個水煮魚,不過媽咪吾好辣所以轉左呢個!媽咪超級喜愛呢個,味道好正宗,大量酸菜加上大量花椒,令湯底麻酸味相當濃郁,而且魚質相當滑嫩!雖然吾多適合我年輕人既口味,但魚肉既滑潤既口感都令我好驚喜不已!至於個鮑汁扣豬手個賣相都好吸引,果然味道都無令我失望,醬

本身諗住食pizza,但老媽子吾like
,最後食佢最鐘意既中菜,一間叫名館既餐廳
餐廳中菜菜色都幾多,最後我地叫左一個糖心黑蒜燉響螺湯
,花膠姬松茸燉烏雞
,雲南涼拌貓耳朵
,古罈酸菜活生魚
,鮑汁扣豬手
,蜂蜜杞子菊花茶同海南金桔蜜柚茶!
至於個鮑汁扣豬手個賣相都好吸引
,果然味道都無令我失望,醬汁味道醃哂入去,咬落去吾會難咬,食落去好有骨膠原,女人必食,正!
至於飲品方面,杯蜂蜜杞子菊花茶同海南金桔蜜柚茶都感覺好健康,我比較鐘意菊花茶個個,好下火,仲有淡淡既菊花味,加上養目既杞子,配搭不錯
!而另一個同平日飲既柚子茶差不多,但味道不會太甜,都幾好!
整體來說名館既野食都係中菜黎講都好吾錯,而且都味道正宗同有心思
,加上份量都吾少,吾會伏,確實係一家人食飯同聚會既好地方!

2016-11-18 432 瀏覽
朋友從外國回港, 佢想食中餐, 見到呢間餐廳的menu幾特別, 就入左去.外國的湯水比較少, 所以我地叫左個燉湯, 大家share.糖心黑蒜燉響螺第一次食黑蒜, 比我想像中更甜, 冇蒜味, 湯好足料, 黑蒜有3粒以上, 響螺更有5塊, 仲有雞同瘦肉, 足2個人享用 .厚切叉燒皇叉燒半肥瘦,烤得啱啱好, 有少少燶, 有好多蜜糖, 香甜,  好淋而且juicy, 好好味.蜂蜜柚子蝦球香甜的柚子蜜加上青檸, 酸酸甜甜, 好醒胃. 蝦球爽口彈牙.金銀蒜蒸娃娃菜必叫, 好好味, 金銀蒜又多又好香, 用了籠蒸, 令味道更濃郁. 娃娃菜好淋, 娃娃菜吸收了金銀蒜的香味, 冇得頂.飯焦鳳凰蝦又是必叫的菜式, 比較特別, 佢入了好多脆米而炒成, 煙煙靭靭, 口感有D似食緊糯米飯, 但又冇糯米飯咁滯, 蝦是煎過的, 飯也用左少少美極同蛋而炒成, 每人都有2碗以上. 香茫軟枕比時食開的芒果pancake更多cream, cream 好滑, 芒果好fresh 又大粒.  飲品方面, 叫左豆槳同檸檬薏米水, 唔太甜, 大大杯, 豆槳外形仲好特別, 滑溜而且有豆香味, 不錯之選!
外國的湯水比較少, 所以我地叫左個燉湯, 大家share.

糖心黑蒜燉響螺

2016-11-17
  • 飯焦鳳凰蝦
  • 金銀蒜蒸娃娃菜
2016-11-17 322 瀏覽
太久沒有回家吃飯了,今天下班想吃點中菜,來了銅鑼灣希慎廣場。2人來吃晚餐有卡座,窗外對著香港的高樓,看著夜景真令人舒服。本來點法式焦糖布甸打算吃完主菜,最後才吃甜品。但服務員第一樣就拿了這個來,唯有先吃。$28的布甸,光看價錢沒有抱太大期望,但吃了覺得好滋味。甜味中上,經火槍處理過的焦糖晶瑩剔透,脆口的感覺好喜歡。接著上桌的是糖心黑蒜燉響螺$52,好香好甜的燉湯! 喝得出是燉出來的味道! 燉盅內很足料,有雞翼、雞腳、黑蒜、螺頭…… 所有食材的晶華都濃縮於燉湯之中,味道濃郁。厚切叉燒皇$68,是這裡的招牌,必吃! 果然名不虛傳,厚厚的叉燒,肥厚適中,腍身,甜味十足,吃的時候連叉燒汁都不能放過,不愧為叉燒皇。點了個菜吃,好像會健康一點。金銀蒜蒸勝瓜金菇$42,勝瓜本來有種腥味,但以大量蒜頭烹調,蓋過了原來的腥味,蒜味香燶而不會過鹹。加上底部有些金菇,爽口彈牙的感覺很配。然後吃了個石鍋鮑魚雞粒炒飯,$98, 想不到這麼大碗,吃剩了呢,最後要打包(要給$1打包費買膠盒)。雞粒飯咸咸的,鮑魚味不太突出,有點像豉油皇炒飯。這頓飯沒有點飲品,因為有我最愛喝的玄米茶,可以無限添加!

這頓飯沒有點飲品,因為有我最愛喝的玄米茶,可以無限添加!
2016-11-15 281 瀏覽
时常在希慎广场附近觅食,之前居然都没有留意到这家名馆,今天发现看着环境不错,于是晚餐就决定在这里了。餐厅靠窗的位置是直接面向窗景的沙发座,座位很舒服,但是吧台略窄,感觉放不下菜,于是放弃了窗边位,要是一个人来吃饭坐这个位应该很不错。落座后马上添上的是餐厅特色的有机荞麦茶,这个是今天最喜欢的餐品,荞麦茶里满满荞麦的焦香味,喝起来暖暖的舒服。这里有炒菜有点心还有西式的焗饭。于是挑着点了几样。老醋红海蜇,海蜇的味道尚可,但是海蜇底下的黄瓜片不太新鲜,有些干,不知道是不是事先切好放的过久了。文昌鸡半只,份量挺足的,但是鸡肉味道一般,蘸料更是不好吃,给本就一般的鸡肉又减去不少分。豉蒜青椒烧豚肉,青椒有煸过不错,但是猪肉片和青椒都有些微微发苦,比较影响口感。厚切叉烧,厚切的叉烧吃起来的确过瘾一些,叉烧还可以。几个菜吃下来,总体感觉味道略一般,相对环境来说菜品味道应该还有很大的提升空间。

这里有炒菜有点心还有西式的焗饭。于是挑着点了几样。

厚切叉烧,厚切的叉烧吃起来的确过瘾一些,叉烧还可以。

豉蒜青椒烧豚肉
文昌鸡
厚切叉烧
老醋海蜇
  • 蕎麥茶
2016-11-15 289 瀏覽
是日同朋友一行三人係銅鑼灣Shopping~ 同朋友去街最重要的一個環節當然就係食晚飯~~~行左成日行到腳都跛,當然要搵個舒適好地方坐低,享受下美食之餘再交換下大家近況~~去到希慎頂幾層餐廳行左個圈,最後決定食一餐久違的中菜!入到名館,雖然時間尚早,但已經見到有好多客人坐低左了,我地三個人點左五個菜加兩杯飲品,係超級滿足既一餐,食物同服務質素都係一級棒!第一碟厚切叉燒皇,已經令我食指大開!肥瘦均稱的叉燒,咬口一流!肉質嫩滑到一個點,完全感受到d肉有幾咁新鮮,十分十分推介!第二款係金銀蒜蒸勝瓜金菇,本人好怕清淡無味烹調的蔬菜,呢碟因為有蒜調味,味道好香,而且勝瓜亦很清甜很嫩,加埋金菇,口感更豐富,係健康又惹味的一款菜!難得合我呢個食肉獸既口味~~~呵呵!有肉有菜當然唔少得飯!石窩鮑魚雞粒炒飯~神奇的是呢個炒飯係不加蛋的~飯粒粒分明,鮑魚同雞粒味道很夾,食到底仲有香脆飯焦食!因為太好食,胃口完全大開,所以要叫多兩個小食先夠皮~~~先係鮮肉一口小籠包,然後再加一個跳tone的印度咖哩手撕餅,小籠包一口一個,肉餡足料又好咬感,皮薄餡靚!咖哩手撕餅姐係類似印度咖哩簿餅,用呢個代替甜品,我地又可以

有肉有菜當然唔少得飯!石窩鮑魚雞粒炒飯~

因為太好食,胃口完全大開,所以要叫多兩個小食先夠皮~~~先係鮮肉一口小籠包,然後再加一個跳tone的印度咖哩手撕餅,小籠包一口一個,肉餡足料又好咬感,皮薄餡靚!咖哩手撕餅姐係類似印度咖哩簿餅,用呢個代替甜品,我地又可以慢慢品嘗,傾多兩嘴~~
飲品方面,我點了自製豆漿,用燈泡型杯上枱好可愛,影打卡照超正!豆味亦好濃!另一位朋友點了檸檬薏米水,佢話薏米養生,對女士好(哈哈),加埋檸檬酸酸的很開胃,而且飲品全部大大杯,好夠飲!
2016-11-13
10 分鐘 (堂食)
​ 狡猾嘅兔仔同媽媽去食中式晚餐,咁啱出咗糧就帶媽媽食好啲, 係Hysan 14樓嘅呢一間餐廳其實啲嘢食唔貴,而且款式選擇又多,以下點餐紙。 糖心黑蒜燉響螺$52 估唔到黑蒜嘅味道咁特別,唔係好臭不過幾濃郁,甜甜地,令到個湯都變得有甜味,響螺每一口都好彈牙,好明顯係燉左好耐嘅湯。好足料! 厚切叉燒王$68 物以罕為貴,每一片叉燒都非常厚切,肉質鮮嫩而且有少少肥肉,唔係淨瘦或者淨肥嘅叉燒。食落仲要去好多肉汁,甜味正合我意。燒得好香但係又沒有燒焦的位置,好食過一般酒樓好多。 紅棗桂圓杞子茶$20 估唔到大大杯,兩個人飲都夠,裏面有有紅棗亦有龍眼,蜜糖嘅甜味好出眾,女人飲可以補下身! 鮮肉一口小籠包$52 總共有五件,平均$10@1件,裏面肉質比較淡,不過勝在多汁,而且皮薄餡靚,啲肉都幾有鮮味。點埋醋就更加容易消化。 蜂蜜柚子蝦球$72 呢個就真係新鮮的作品,好少見到一啲海產類可以配搭甜嘅醬汁或者配料,呢度嘅蜂蜜同埋柚子都好甜,蝦球外面包圍咗一層炸皮,令本身裏面嘅蝦肉唔需要直接點到出面嘅味道,同時吃既有甜有咸,有少少分隔位減少奇怪感,反而夠清新! 飯焦鳳尾蝦$88 呢個其實係

狡猾嘅兔仔同媽媽去食中式晚餐,咁啱出咗糧就帶媽媽食好啲,

糖心黑蒜燉響螺$52

厚切叉燒王$68

紅棗桂圓杞子茶$20

鮮肉一口小籠包$52

蜂蜜柚子蝦球$72

飯焦鳳尾蝦$88

呢個其實係一個炒飯,一粒粒黃色嘅其實就係飯焦,但係又唔會難食,咬落去個口感非常香脆同喺屋企整好痴口嘅好唔同!!每一粒飯都炒得均勻,香氣四溢,蝦仁就非常爽口,都幾大碟。

金銀蒜蒸勝瓜金菇$42

其實最大賣點我覺得係個蒜蓉,因為真係勁香!平時我冇乜點特別食蒜蓉,但係咁樣配搭勝瓜同埋我最愛金菇感覺真係爽翻天⋯而且勝瓜表面冇咩渣,切得好好^_^

榴槤雪梅娘$32

本身都唔係太知呢個咩嚟,嚟到嘅時候就類似糯米糍,不過表面層皮好薄,溫度較冷,裏面就有好多忌廉包圍榴槤蓉,感覺比較Rich同埋heavy,榴槤香味真係好濃郁呢!

想不到這間中式餐廳收幾蚊茶位之餘用的是蕎麥茶,質素都好好,每一杯都非常濃郁,不停幫我們加茶真是非常值得!Fusion菜式都好好,如果多啲人嚟食嘅話平均價錢會更平,可以食更多野。
2016-11-08
2016-11-14 1907 瀏覽
友人從歐洲外遊回港,買了不少手信給我,為了答謝他的盛情美意,所以兩口子特意邀請他一起去吃頓晚飯。知道友人向來偏好吃中菜,選了位於希慎廣場、門面醒目搶眼的《名館》。其實這間食肆是名苑飲食集團的 Young Line,主攻年輕人市場,餐廳除了將傳統粵菜注入新元素外,店裡還囊括了大江南北、京川滬港等地過百款小菜及點心,絕對能滿足香港人貪新鮮的性格。店子摒棄了傳統酒家的一貫裝潢,走清新摩登路線,沿著門口的用餐區往內進,椅桌擺放得很整齊,環境寬敞闊落,配上室內饒富特色的水晶吊燈、色彩繽紛的靠背座椅和近窗邊的一排墨綠色卡座,布置瀰漫著一派歐陸咖啡小館風情,令人感覺開揚舒服。入座後,店員隨即送上蕎麥茶 ($6@),喝一口,香氣濃郁,味甜回甘,很清爽,完全沒有苦澀味,不錯。再翻開餐牌和落單紙細心研究,菜式選擇勁豐富,除了有燉湯、江南小食、點心、小菜、粉麵飯、蒸品菜蔬等外,還有水煮系列、鐵板燒、竹筒藜麥蒸飯、甜蜜蜜、飲品和酒水等。由於這天天氣有點凍,所以先為自己點杯熱檸檬薏米水 ($22),呷一口,味道微酸微甜,氣味清新,無論是寒底或熱底都適合享用,是冬日的理想飲品。至於友人就在燉湯項目中,選了盅金石斛
至於友人就在燉湯項目中,選了盅金石斛花燉鷓鴣 ($48),石斛向來有養陰益胃、生津止渴、清熱解毒等功效,用來配鷓鴣燉成湯水,味道好鮮甜,入口亦無多餘油分,既補身又滋味,而且端上桌時仍熱辣辣,飲完成個人暖笠笠。
食物方面,先來一客江南小食風味口水雞 ($52),成品端上後,細心一數,口水雞分量都幾多,約有十件。雞肉好滑溜,面頭雖然沒沾滿辣汁,但入口麻味幾濃,而且越吃辣味越強,幸好墊底的青瓜,味道幾清甜,有減退辣度之效。
點心選了咖喱手撕餅 ($32),手撕餅以竹籬盛載,放上桌時還附上一小兜咖喱汁。用手撕開一小塊入口,味道有點似印度的油酥餅,可惜唔夠鬆化,幸好咬下不覺油膩,用來蘸點咖喱汁吃,食味亦不俗。
友人愛吃辛口濃味之物,決定再接再厲,選了碗四川擔擔麵 ($48)。初頭還以為這碗擔擔麵,前面冠上「四川」二字,應該會辣勁十足;吃一口,沒想到原來辣味咁溫和,可能是為了遷就港人口味吧!幸好麵身幾煙韌,配上湯面的濃香花生,吃起來尚算惹味。
金銀蒜蒸勝瓜金菇 ($42),吃了幾道濃味菜,是時候上個綠色食品作為間場。清甜的勝瓜,配上金銀蒜與百搭的金菇,味道恰到好處;加上勝瓜有清熱功效,食落既爽嫩又鮮香,夾雜著面頭的香蒜吃,食味一流。
友人嗜辣,意猶未盡,所以主菜方面,就選了沸騰水煮活生魚 ($148) 和黑椒雪花牛仔骨。先介紹前者水煮魚,原來這道菜的配方是來自國內四川師傅,而辣油則是店內廚師自家炮製。舀起湯底一看,入面放了青花椒、滕椒和不少香料,挾起一片魚肉品嘗,熱燙滑嫩,而且鹹鮮麻辣滋味在口腔交替,辣得好過癮。
至於另一客黑椒雪花牛仔骨 ($65),以鐵板盛載,上桌時見件件都切得厚薄均等,而且面頭還澆滿黑椒汁,並以爽脆的洋蔥墊底,香味撲鼻。馬上挾起一試,肉質頗軟腍、牛味十足,而且油脂均勻又不過肥,用來佐飯吃應該會更加滋味。
壓軸甜品分別點了香芒軟枕 ($32) 及榴槤雪梅娘;初頭還以為香芒軟枕是糯米糍,原來是一碟兩件的芒果班戟。切開品嘗,入面的芒果肉幾甜美,而奶油亦算鮮滑,不過就稍嫌分量偏多,有點膩口。至於另一款榴槤雪梅娘 ($32),雪白外層看似冰皮,咬開會見到黃澄澄的即拆榴槤肉,筆者對榴槤雖然興趣不大,但原來吃起來都幾滑嘟嘟,既輕軟又 Creamy,是一個不錯的嘗試。見鄰桌食客點了個雀籠點心,有乳鴿、薯條、火腿夾饃、燒賣及甜點等,賣相很精緻,可惜這晚肚皮已撐得發脹,一於留待下個月婦女兵團飯聚時再來品嘗。
2016-11-13
2016-11-13 2007 瀏覽
係哩個商場未試過嚟到咁高咁日朋友行街話人望高處食好嘢,所以係food court再上多兩層覓食星期三晚上,唔係間間食店都滿座,但哩間都幾爆,應該唔差得去邊。位置好闊落,窗好大,感覺好開揚 (張相係食完餎冇晒人先影,冇咁尷尬)等咗五分鐘,被安排去咗個窗口位,坐嘅係兩人一張嘅高身梳化櫈,情侶嚟一定好啱先嚟個招牌嘅叉燒皇,雖然係厚切,不過都係正常size,唔會大大舊冇晒儀態。招牌真係招牌,豚肉味濃,肉嫩又juicy,少少肥膏又香又惹味第二推介係烏雞花膠燉湯,58蚊,約3碗份量,火候夠飲落舒服唔再多講,仲真係有花膠,真良心價。其他小菜都各有特色,惹味精緻,以為希慎廣場高層,幾十蚊碟份量會好細,點知原來係足量美食,兩個人食真係捧住個肚。飲品清熱,甜品都有質素,難怪座無虛席。
係哩個商場未試過嚟到咁高
咁日朋友行街話人望高處食好嘢,
所以係food court再上多兩層覓食
厚切叉燒皇
,少少肥膏又香又惹味
花膠姫松茸燉烏雞
飲品清熱,甜品都有質素,難怪座無虛席。
2016-11-09
5 分鐘 (堂食)
花膠姫松茸燉烏雞
  • 花膠姬松茸燉烏雞
今晚逛完銅鑼灣希慎廣場誠品書店,就去樓上名館吃飯。之前光顧過名館,覺得食品精精緻緻,地方企企理理,就再次惠顧。名館走年輕人中菜路線,店內佈置簡潔,環境舒適,有多款菜色選擇,傳統粵菜、點心、燒味、燉湯等,還有江南小食,應有盡有,而且價錢合理。坐下侍應就俸上我喜愛的清香蕎麥茶,又熱又香,抵讚。坐下叫了燉湯糖心黑蒜燉響螺 ($52)、黑椒蔥爆安格斯牛肉粒($82)、拿破倫鮮茄焗豬扒飯($55) 和熱飲紅棗桂元杞子茶 ($20)。 燉湯糖心黑蒜燉響螺 ($52)用料十足,有響螺、瘦肉、雞腳、紅棗和黑蒜等。燉湯十分清甜滋潤,再吃湯料,都幾飽肚。黑椒蔥爆安格斯牛肉粒($82),火候十足,賣相吸引。牛肉粒鮮嫩多汁,再配鑊氣充沛的黑椒蔥底,相當惹味。拿破倫鮮茄焗豬扒飯($55),面頭茄醬加蕃茄和芝士,中間軟滑豬扒,底層炒底香飯,焗出飯香撲鼻,酸甜開胃。飯後來個熱飲紅棗桂元杞子茶 ($20),滋陰消膩,紅棗桂元杞子大大粒,入口甘香清甜。 名館整體食品保持水準,價錢合理,值得光顧。
清香蕎麥茶
燉湯糖心黑蒜燉響螺 ($52)
黑椒蔥爆安格斯牛肉粒($82)
黑椒蔥爆安格斯牛肉粒($82)
拿破倫鮮茄焗豬扒飯($55)
拿破倫鮮茄焗豬扒飯($55)
紅棗桂元杞子茶 ($20)
紅棗桂元杞子茶 ($20)
名館整體食品保持水準,價錢合理,值得光顧。
2016-11-04 311 瀏覽
花膠姫松茸燉烏雞,我非常鐘意呢個湯,亦令我忍唔住要寫上黎讚讚。可能係因為近排鐘意食菇,雖然個湯唔係好濃,但菇味幾重,我鐘意。陳醋珊瑚紅海蜇頭,好厚肉,同出面買既海蜇頭唔同,又鮮又有咬口,成個菜都好入味。古罈酸菜活生魚,上枱嘅時候見到湯面佈滿一層花椒,無為意有個筲箕,跟住成晚就夾住啲花椒一齊食,大家食果陣記得夾走花椒先呀。魚片唔「鞋」,不過千祈唔好夾住酸菜食,會蓋過咗啲魚味。反而湯底唔係好咸,少少辣,就咁飲有啲似胡椒豬肚湯,可以當係一個湯咁飲,正。鮮蝦馬鈴薯薄餅,十分好食!餅底脆卜卜,煎得好香。薯仔代替麵粉/蛋,感覺無咁油同好似幾飽肚。
2016-11-02 430 瀏覽
星期二晚,8時半才下班,2人來吃晚餐,吃了很多,本來好肚餓,但最後捧著肚子離開。雖然8時45分才來到,但餐館仍然座無虛席,好厲害。秋天的天氣常常喜歡喝碗熱湯暖胃。黑蒜燉響螺($52),是一碗落足料的燉湯。看看照片就知道,有圖有真相! 螺頭有3,4件,雞肉多得浸滿整個湯。燉湯的好喝之處就是慢工出細活。香味濃郁,所有湯渣都是晶華所在。黑松露炒滑蛋($65)也是一碟不能錯過的主菜! 黑松露味道香,蛋炒得嫩滑,咸味適中。鮮蝦馬鈴薯薄餅($38)用圓形蓆盛著煎pan,這樣可以防止燙手。薄餅一開4,份量足夠2人吃。可是放涼了才吃的關係,薄餅不夠脆,熱辣辣吃的話,相信會很不錯。這家餐館的厚切叉燒皇($68)好好吃! 厚厚的叉燒吃下去好滿足! 向來都喜歡吃半肥瘦的我,這裡的叉燒好合我心意。肥的部分帶有叉燒應有的香味,但太多肥膏又欠缺口感。唯有吃既軟腍又有瘦肉的叉燒。可惜整碟叉燒只有6件,雖說10多元1件,但不夠吃呢。有時候就是寧願價錢貴一點點,都想吃些好吃的。

響螺燉湯
黑松露炒蛋
鮮蝦馬鈴薯薄餅
叉燒皇
響螺燉湯
叉燒皇
2016-10-31 3289 瀏覽
追追趕趕的人生中,大家在追甚麼,我認識的食物品嚐家(食家) ,很多都在追求高級的食品!不知道為何,這令我更加想寫一些小品菜色。正如我早前的一篇文章中說過,高級餐廳我喜歡,簡單小店我也喜歡,街頭的地踎小館同樣喜愛。如近日發現冒起的食記,旺中後面的雞粥後街店,中環隱世的鐵皮屋炒面,都吸引我!這天來到的是一家中價中菜館,位於希慎的14樓,名館,這裏的裝修別緻,座位的配搭亦考慮過,更唱的是兩位兩位的小卡位,中間的包括當然有三至四人枱以及其他大枱。光猛而且舒適。吸引我的另外一個原因就是這裏價格相宜選擇亦都十分之多!我們點了一個自家有機豆漿和柑桔蜜柚子茶,豆漿豆味香濃。我這杯柚子蜜檸檬味清新還有健康的小黑子,分量大而且不太甜,坐下來先喝杯清新的飲料為今天辛勞的留堂工作做個refresh . 我自己向來有煲湯的習慣,不過這兩個月沒有煲了,不然就想點個湯。二想不到的是名館這裏的湯湯了十足,味道濃郁,只能用正來形容,這個糖心黑蒜燉響螺,雞肉多得很,又有十分之好吃的響螺以及黑蒜,滋補一下才需要$50!這個時份最適合就是吃大閘蟹,我好想吃到一個蟹粉小籠包,在做特價的蟹粉小籠包,是大包吧!不要以為特價就不夠料

這個時份最適合就是吃大閘蟹,我好想吃到一個蟹粉小籠包,在做特價的蟹粉小籠包,是大包吧!不要以為特價就不夠料,小籠包來湯汁很盛,蟹味香濃!
能夠清楚看到蟹膏和蟹粉。很有水準!
看其他食評發現這裏的蜂蜜柚子蝦球,深受歡迎,我當然也點了一客,$72 , 份量都不少,每一個黑頭都沾上了美味的蜂蜜柚子汁,蝦球彈牙爽口,外層的粉漿厚度適中。
還有這歌超水準的叉燒,大概是計我吃過金記客棧的叉燒以外,另一家十分之推薦的蜜汁叉燒,$68一客,份量剛好,用上梅頭肉,外層香蜜,內層juicy . 半肥瘦的叉燒是最好吃!上枱微暖的溫度更能散發蜜汁的香味!
能夠看見叉燒的光澤度及水份10分充足,不會乾!值得來這裏試吓!
最後還點都要這個自製菌王醬蒸淮山,鮮淮山香脆,爽爽的口感,不過淮山本身是沒有味道所以廚師特別調製了這個菌王醬,二想不到地把這個清淡的菜色變成一道惹味可口的菜。我自己十分之喜愛吃鮮淮山,朋友第一次吃起初覺得有點奇怪,但越食越美味!鮮淮山不是經常有,而且還配合這種特別的做法,有機會要是是啊。說不定和我一樣愛上了這種新鮮淮山的口感!

這一家清新的中菜館,很多食材都是十分之健康,茶都選了能降血壓血脂的蕎麥茶,這令我忽然想起一位食家朋友,平時很識食,但有少少脂肪肝的小毛病,要多點吃菜,不妨喝點能夠清肝的蕎麥茶啦!
  • 蕎麥茶
  • 菌皇醬蒸鐵棍淮山
  • 蟹粉小籠包
  • 叉燒
2016-10-31 327 瀏覽
銅鑼灣希慎食肆多的是,但偏偏「名館」印象比較深刻。全因食物款式新穎,而且裝修擺設極為時尚;有別於傳統的中菜館。大愛此店的其中一個原因「蕎麥茶」,茶香滿帶麥味,濃郁而不苦澀可想上乘之物。好飲程度小妹也忍不住買下一包,$120/500g確實價廉物美。餐牌利用藤製成雕刻到「名館」二字,並帶有七彩顏色;由前菜、點心、小炒、粉麵、甜品;應有盡有令人難以選擇,簡直花多眼亂。西瓜雜果花茶 花茶喝得多但配合極多生果也是第一次,西瓜、石榴、菠蘿、山竹、火龍果;沒有糖水的關係更見健康。初見之物,確令人留下印象。糖心黑蒜燉響螺 每次到來定必點是燉湯,響螺薄身帶軟身;黑蒜味道不算重而且用料十足。內含雞腳、瘦肉、響螺,湯底絕不劣貨鮮甜而且令人一試難忘。風味口水雞麻辣的口水雞的確是開胃之選,雞身的嫩滑與薄脆的花生融為一體;帶點口感亦吃出細膩。份量不算多但吃出用心,底層更放有拍青瓜爽口無比。咖哩手撕餅好好奇中菜店遇上手撕餅,喜歡「名館」全因Fusion菜眾多;又豈能想到看到咖哩的出現呢?咖哩汁另上利用藤藍盛載手撕餅,油份立即隔開並帶點脆口。如果喜歡香脆食物,這個絕對是不二之選。豉油皇墨魚仔 原盤墨魚仔呈現眼前,豉油

西瓜雜果花茶
糖心黑蒜燉響螺
風味口水雞
咖哩手撕餅
豉油皇墨魚仔
原盤墨魚仔呈現眼前,豉油的味道全滲透著整個墨魚仔。色澤深透帶點爽身,並沒有一絲腥味。旁邊的芽菜及蔥段,也能帶到爽口如添加一碗白飯更好。
飯焦鳯凰蝦
極力推薦此道菜,兩種感覺耳目一新。首先師傅炒香飯焦與原粒融入,口感立即層次分明。有鑊氣的關係,香蔥、紫蔥將蝦身炒至鮮味;第一口已令人留下深刻印象,真的難以抗拒下又想追加多一碗吧!
金銀蒜蒸娃娃菜
利用蒸籠蒸出細膩,原棵娃娃菜呈現眼前。金銀蒜份量頗多,而且帶有蒜香。娃娃菜腍身帶爽恰到好處與銀蒜,簡直是完全組合。
蟹粉小龍包
來到十月又點少得「蟹」的出沒,小的蟹粉小龍包湯汁頗多。第一淡已經充斥著滿滿的蟹粉,用料上乘絕對是沒有令人失望。
西瓜椰汁涼粉
最後又點少得甜品劃上完美的句號,西瓜淸甜口可與清熱的涼粉極之匹配。可惜椰汁味道過重並過甜,如果輕量少許會比較好。

整體來說,「名館」的菜式多蘿蘿,餐牌亦會不定時更新。只是平日也全院滿座,可見深得大家喜歡。無論三五知己或家庭聚會,這處地方便利確實不二之選。