餐廳: 名都酒樓
資訊:

2019-06-23 3749 瀏覽
各種令人心動的懷舊風味,這裏一一俱備✌🏻✌🏻一個個熟悉的點心名字,卻不簡單地將點心的真正味道融入口中。現在較少有的熟食檔,供應着各式各樣震撼味蕾,哪怕是一個小小的煎腸粉,都令人着迷。還有很多不同的傳統甜品,連酒樓少有的新鮮豆腐花,凍燉奶,各式各樣的糕點都一應俱全,很滿足!今天我唔減肥了⋯⋯哈哈哈哈...😋😋😋
各種令人心動的懷舊風味,這裏一一俱備✌🏻✌🏻
一個個熟悉的點心名字,卻不簡單地將點心的真正味道融入口中。
中菜
中菜
2019-06-15 2991 瀏覽
推車仔的茶樓越來越少,發現原來金鐘統一中心依然有懷舊風茶樓。無論早茶午時都好滿座,好受附近居民同寫字樓人員歡迎。除左有多款推車點心,酒樓正中心位置仲有熱食提供。有熱車放炸物春卷,咸水角,亦有煎爐做糕點和釀尖椒。也有胡椒豬肚湯。茶樓服務態度普通,環境闊落。可是我只會推介飲茶食點心,單點質素落差很大。有次和一位素食朋友惠顧,叫了一客黃金豆腐磚,竟然$88只有6塊。價錢和份量落差太大,令人非常失望.......

2019-05-27
$100 (早餐)
2018-12-30 6373 瀏覽
冇人帶位自已搵位冇所謂, 但問下侍應就聲大夾惡甘嗌: "個度咪係囉!!“就已經嬲. 坐低後前面個張枱有三四個侍應, 當我地透明舉極手冇人理. 我吾知原來來飲茶都要著到成身富貴先有人理? 這是什麽酒樓? 我以前點嬲都吾會上openrice寫食評因要開户口嫌麻煩. 今次真係好嬲 即走, 永世吾會幫襭尼間垃圾.
2018-12-27 4229 瀏覽
昨晚參加團體聚餐,食物冇乜要求,可以接受。服務簡直嚇死人。我坐新娘房前的一圍,近廚房。大會祈禱,阿姐高談濶論。叫佢細聲,佢就係塊板後繼續佢嘅演說。上菜,以為競技赛,阿姐不停催快d食。之後鮮菰蟹肉菜剩四分一碟,問有冇人要,一話要,成碟倒比客。係倒,你冇睇錯。重要話大會要求9:00前上哂菜。之後不停話要拎走d雞,魚,叫換細碟就話我地咗住佢。大佬我冇乜要求,唔代表要受你氣。你唔想做可以唔好做。酒樓唔想接亦可考慮推咗佢。唔好要d客受氣
2018-12-10 3891 瀏覽
當幾個人係金鐘食咩都覺得貴的時候就係要去酒樓,係附近搵左E間,去到都等左一陣入到去仲要等朋友,所以去到2點先叫野食,但果時發現野食已經冇得七七八八,有D慘E間酒樓好特別,同以前的酒樓一樣,係推手推車出野食,所以大家係要拎住張點心卡出去拎野食;而且出面仲有個大排檔,有D熟食咁,好懷舊呀但因為D點心去到大約兩點就差唔多冇晒,所以我地果時都係拎D剩底冇人拎的食物,好食受歡迎果D好早就冇晒喇,所以大家都要快手D
2018-12-10 2752 瀏覽
一班人最好就係去飲茶,仲要係金鐘,大部分野都比較貴,飲茶就最好不過E間酒樓好特別,佢仲係手推車出點心,所以係要自己攞點心卡行去攞點心。同埋佢係有個大牌檔,你要行出去拎野食 因為我地要等人,所以我哋大約兩點先叫嘢食。但佢嘅大排檔同點心都係收兩點,所以我哋最後都只係拎咗淨低嘅食物,嗰啲都係冇咩人拎,冇咩人食 平時食開一籠4件,E加變左一籠3件有D唔慣但其實整體都唔算多嘢食冇咩特別唔會再去 但都唔算太貴
平時食開一籠4件,E加變左一籠3件有D唔慣
但其實整體都唔算多嘢食冇咩特別唔會再去 但都唔算太貴
2018-11-10 3865 瀏覽
加入公司嘅大家庭差唔多一年,第一次參加公司嘅晚宴,真係好榮幸,好感恩。酒樓場地嘅佈置都幾乾淨,但酒樓好似都有一定歷史,略嫌陳舊。菜譜,都幾豐富嘅,非常值得期待。好多謝公司,拖佢嘅福可以嚟到呢度見識一下。乳豬香脆,都幾好味。部分餸菜由於未能及時拍照請見諒。瑤柱大大粒,下面有d髮菜,菜加上個汁,好令人回味。蟹肉碎草菇小棠菜,蟹肉碎幾甜。期間有同事上台上表演好精彩炒帶子,幾唔錯,腰果又香。斑,幾嫩滑。糖水,紅豆沙。最後祝公司生意蒸蒸日上。
酒樓場地嘅佈置都幾乾淨,但酒樓好似都有一定歷史,略嫌陳舊。
乳豬香脆,都幾好味。
部分餸菜由於未能及時拍照請見諒。
瑤柱大大粒,下面有d髮菜,菜加上個汁,好令人回味。
蟹肉碎草菇小棠菜,蟹肉碎幾甜。
期間有同事上台上表演
好精彩
炒帶子,幾唔錯,腰果又香。
斑,幾嫩滑。
糖水,紅豆沙。
最後祝公司生意蒸蒸日上。
2018-08-31 4181 瀏覽
朝早10點幾入座,四個人叫成十幾碟點心,食左大約兩個鐘,冇啦啦有人行埋黎話係咪收野走,離遠有人又大叫話遲交枱,再過多一個中,又有人行埋黎睇張卡,再離遠向同事大叫朝早架咩事先依架?我地幾個人又五係白坐,叫曬成枱點心d點心又咸又油又五好食,收人咁既價,仲要趕人走,服務態度又差,受氣!
咩事先依架?我地幾個人又五係白坐,叫曬成枱點心
2018-08-28 3729 瀏覽
係金鐘翻工既人都知道 金鐘係食物既沙漠 無淡好食!較為好食既都大排長龍。就算係想食餐正常即 唔等翻咁上下時間 都係無得食。 咁今日因爲公司一大班人食飯 除左酒樓 我唸都無乜機會有位啦。等左15分鐘 終於有位啦,第一輪嗌左 蝦餃,燒賣,牛肉球同鳳爪。試完之後都無再照啦。呢到點心選擇少,味道一般 食物比較油 老實說以酒樓黎講呢 質素就中下水平架啦。但係點解仲會有咁多人食呢?因為金鐘無乜選擇,無乜競爭。無競爭就自然會變成咁啦。總結,你問我會唔會再光顧?會,雖則唔太好食,不過一大班同事放lunch 酒樓就係唯一可以唔洗排咁耐,又可以圍住傾計,又就腳既地方!

2018-05-19
2018-08-24 2370 瀏覽
金钟这边吃早茶的好去处,经常不能预定,等位的话最好十一点半左右就过去,不然得等蛮久的。。入座的时候大厅还是有些空位的,不过基本都已经预定。这家的早茶是推车的。。也可以拿着单子去餐厅中央的餐台选点心。现在这样的老式餐厅在香港也算是罕见。他们家的牛河,奶黄包,粥类,排骨味道都不错。叉烧类,甜品,春卷之类的都蛮难吃的。不推荐。服务态度实在是差的不行,每个店员都跟欠他们钱一样。最夸张的是竟然还没有纸巾。比较让人失望。

2018-08-24
  • 沙翁
近排經常去香港區果邊,又想飲吓茶,就去左金鐘站出口非常就腳的統一中心名都酒樓,上到去剛好午市較旺,但等候時間也不太長,大約15分鐘就已經有位,呢間酒樓都好大,見到D待應好忙,但佢地既services吳錯,每個待應好勤力幫你➕水,見到你食物吃完的碟好快就會幫你收走,譲人吃得整齊又舒服,推車仔賣點心好有懷疑舊feel,點心姨姨賣點心時好有親切感,望到想食什麼就可即時吃到,而家好小酒樓可以食到沙翁,呢間酒樓竟然有,仲係傳統果種質地既沙翁,可以食到我細個既熟悉又至愛的沙翁,好味,其他食物味道不過不失,坐位都舒適,價錢屬經濟,見到D侍應好有禮貌,又勤力,地下有張紙都即刻執起拿去掉,真勤力,扺讚👍。
沙翁
沙翁
2018-08-12 1476 瀏覽
點心已不再好食,糖0水又淡而無味😓大失所望,中間買食物檔又早收,最慘D 齋滷味係凍冰冰👿,買點心嘅阿姐又願意買點心我都唔知可以講乜食物嘅種類來來去去都係得嗰幾款。
食物嘅種類來來去去都係得嗰幾款。
2018-08-12
2018-07-23 1727 瀏覽
如果唔係親戚擺壽宴都未必黎到金鐘食飯第一次食名都好有水準淨係睇菜單已經好期待第一味鮑魚好味到嘩出聲好淋,而且仲有淡淡wasabi味超好食脆鱔超正其他都好好味肉眼粒半生熟,正連d菇都好淋好入味好足料,個湯好濃好好味精緻甜品畫上完味句號
2018-07-22
Where do I start?  Everytime I go to this place (not my choice), I tend to shiver and know that no matter how low my expectations are, the service staff have the ability to perform way lower than my expectations.First of all, who is responsible for the staff? They have no intention of adding boil water to tea, properly setup the table and provide any service... In this day and age, you have a bunch of older staff who thinks that they are unsackable and have complete no interest in their jobs.  I

First of all, who is responsible for the staff? They have no intention of adding boil water to tea, properly setup the table and provide any service... In this day and age, you have a bunch of older staff who thinks that they are unsackable and have complete no interest in their jobs.  I understand their jobs are difficult, but they are paid for crying out loud - they are paid for a reason, to provide table service!!!!! just thinking about it annoys me.

As for the food... it has become worse and worst!  Complete neglect to prepare decent yum cha - i think either management decides to redo the whole place or just shut it down... the new clientele should all stand up and say, they are crap and should boycott this place.

I can't be bothered to write too much about this place, all in all - one of the worst places for yum cha in HK, period!
2018-07-19
  • none
깜정에 위치한 홍콩 전통 레스토랑을 소개 해드릴려고 합니다. 차 면허때문에 일 처리후 뭐 먹을까 하던중 같은 건물에 위치한 딤섬 식당을 가 봤습니다. 평소 한번 이용해봐야지 생각 하다 기회가 되어서 ㅎㅎ 지금 홍콩에 딤섬음식점 스타일은 종이에 체크후 주문하는 반면 이 딤섬 음식점은 홍콩 1990년 이후 스타일로 딤섬을 끌차에 싫어서 하나 하나 식 가져와서 먹는 방식입니다. 그래서 중요한게 다 한문이라서... 제대로 이용하실려면 한문을 할줄 아는 사람을 데리고 가야 ㅠㅠ ㅎㅎ 불편함 없이 이용이 가능하실수 있습니다. 테이블에 앉아 차를 마시면서 이야기를 나누다가 먹고싶은 딤섬 이 지나가면 하나씩 가져오고 도장 꾹 받는 방식!! 정말 새로웠고 재미있었습니다. 단!! 주위하실점은 신기하다고 너무 대 넣고 사진을 찍으시면 끌차를 끌고 다니시는 직원분들이 싫어 하시니.. 주위 부탁 드립니다🙏🏻🙏🏻