2021-04-19
長沙區一向多餐廳食店,今日行過裝修幾靚嘅中菜館,入面坐位都寛闊,坐得都好舒服。舟山海蜇,海蜇非常爽口,帶少少辣辣地,非常開胃嘅餐前小食。咸蛋黃金沙骨,排骨炸得非常香口,好香脆,但又唔會炸到鞋晒硬晒,外面被d咸蛋黃醬包住晒,咸咸香香,啱晒鍾意食香口野嘅我。川味水煮龍躉,佢地個水煮,一上枱就聞到勁香嘅麻香味,通常出面食水煮嘅菜式都好油,但呢度嘅水煮一d都唔油,覺得健康好多。龍躉份量都幾多,d魚肉煮到好入味同勁滑,d魚皮好煙韌,都幾抵食,除咗大大件龍躉肉外,仲有薯粉、芽菜、青瓜同雲耳等嘅配菜,d配菜吸收晒d汁,非常惹味。特色沙薑煎雞,蒸嘅沙薑雞就食得多,呢度用煎嘅方式整沙薑雞,都幾特別,呢個菜式係用鐵板上枱,d雞件煎到焦焦黃黃,好香口,上面仲有大量新鮮嘅沙薑粒,夾埋d雞一齊食,食到真正正宗嘅沙薑雞。生磨蛋白杏仁茶,呢款甜品唔太甜,入面有好多蛋白絲,杏仁係生磨,所以食得出好香滑,好重杏仁味,非常潤嘅甜品。
舟山海蜇,海蜇非常爽口,帶少少辣辣地,非常開胃嘅餐前小食。