2008-08-11 18 瀏覽
昨日一行二人到吉壽dinner....第一次去....d位坐得好舒服...又唔會好嘈....再加上食物既質素好好..比預期中既好...所有野都好新鮮...呢個價錢超值!!~~~值得推介既係海膽燕窩軍艦!!~~超正!!!~~口感好特別....味道好清新...其他舖頭好似無見過...超創新...三文魚刺身勁厚...超肥呀!!~~
昨日一行二人到吉壽dinner....第一次去....
d位坐得好舒服...又唔會好嘈....
再加上食物既質素好好..比預期中既好...
所有野都好新鮮...呢個價錢超值!!~~~
值得推介既係海膽燕窩軍艦!!~~超正!!!~~
三文魚刺身勁厚...超肥呀!!~~
  • 三文魚刺身
  • 海膽燕窩軍艦
  • 天婦羅
(非會員)
2008-08-10 35 瀏覽
今晚係媽咪生日。訂位時已叫侍應準備「壽司蛋糕」。食食下,忽然熄了燈,生日歌響起,侍應送上蛋糕。除了我們之外,還有鄰座的食客和侍應,一起唱著生日歌。這個安排,逗得媽咪好歡喜呢。 抵讚!講返食物,我覺得不算太有驚喜的。比較好吃的是牛乳窩、炒硯、燒物和炸物。而且座位較迫同埋少,訂位先去較穩陣。
抵讚!

壽司蛋糕
2008-08-08
:其實我已經不是第一次去吉壽了因為我是在中環區工作関係,所以經常也會在區內吃完晚飯回家,這店子其實開張了不久,起初都是抱着飽飯一餐來試一試的但經過這次之後我以經當正這裡是我的飯堂了,還做了張vip咭,因為我覺得在這區百多圓不但可填飽肚,還可以是品嘗刺身壽司和百多種日本菜任飲任食去邊度揾呀最重要係味道唔差喎,我差不多每星期都去一兩次的,這裡的服務很好,因為我都已和他們熟了 由他們開張清靜到現在差不多晚晚FUll曬就知啦,而家連我都要預早Booking才有位呀,幾個月就做到咁真勵害唔知佢幾時開分店在我家附近呢 因為而家經常FULL左 有時無訂位都唔知去邊度食好,希望他們照顧吓我地呢班Vip熟客啦
:其實我已經不是第一次去吉壽了
去邊度揾呀
唔知佢幾時開分店在我家附近呢
  • 牛乳鍋
  • 和牛串燒
  • 鐵板牛柳粒.
  • 焗青口
2008-08-06 1 瀏覽
上星期同朋友食飯, 見食評講幾好, 就打電話訂台, 店員話要分兩段時間, 咁我朋友返工遠, 只好訂8:45分嗰段時間.我們8:30分到現場, 樓下已經好多人, 心諗咁多人一定係好野呢啦, 等到8:45分開始上樓, 現場十分窄, 環境麻麻地, 工作人員又唔夠, 想問吓都無時間回答.開始叫野食, 食物就好一般, 天婦羅D皮又厚, 蟹粥同日本魚翅又咸到死, 想食蟹子沙律又話無青瓜, 剌身同串燒還可以. 你可以話以咁嘅價錢, D食物就係咁上吓, 但我零願去一D地方坐得好D, 服務好D的地方食. 還有那裏的洗手間真是可怕, 好大陣臭味

還有那裏的洗手間真是可怕, 好大陣臭味
2008-08-05 4 瀏覽
個幾星期前同兩個朋友黎食buffet,好耐之前我係magaize見到介紹,睇落唔錯,價錢吸引,只係百幾蚊就有得食。要訂位,由其第一個時段,因為間鋪細,唔係太多table。同埋有d窄...依個就唔係太好...佢有一大搭紙,(A-G),你就寫要幾多,寫完可再加。好多野都幾好食...就好似...1. 燒牛柳粒 - 幾林又入味,叫左兩次2. 和牛串燒、雞串燒、燒雞翼、T骨 - 正呀!3. 天婦羅 - 唔會好厚粉4. 蠔 - 有芝士係面5. any刺身 - 幾新鮮6. 火灸牛肉壽司 - 幾special食食下...無啦啦熄左燈,連播緊個d music都停左,突然播左生日歌,原來有人生日呀!...哈...仲有生日蛋糕tim!

佢有一大搭紙,(A-G),你就寫要幾多,寫完可再加。

好多野都幾好食...就好似...

1. 燒牛柳粒 - 幾林又入味,叫左兩次
2. 和牛串燒、雞串燒、燒雞翼、T骨 - 正呀!
3. 天婦羅 - 唔會好厚粉

刺身
火灸牛肉壽司
燒牛柳粒
串燒+天婦羅
  • 燒牛柳粒 和牛串燒 雞串燒 燒雞翼 T骨 天婦羅 蠔 刺身 火灸牛肉壽司
2008-08-03 3 瀏覽
原本我吔去"一生"吃放題, 但因為有某人話果間嘢不好食(我不覺得架) 所以我又再揾另一間吃放題的地方~ 無意中係openrice 見到人吔介紹呢間嘢~ 決定嚟呢度丫呢間嘢好細,環境有一種好逼的感覺 但佢吔的点菜紙就幾好A-G (咁上下啦...唔係好記得)分得好清楚刺身~ 都新鮮 火炙和牛粒~ 好好味 (叫咗好多ROUND)~ 熱辣辣 好好味呀牛乳海鮮煱~ 又幾特別 卷物 都有好多種..絶不馬虎 炸物 串燒~ 我無食過 (我D朋友話好味)焗青口...好好味仲有好多多~ 請埋人都係200蚊 左右抵呀...我會再去架

呢間嘢好細,環境有一種好逼的感覺

刺身~ 都新鮮

火炙和牛粒~ 好好味 (叫咗好多ROUND)

~ 熱辣辣 好好味呀

牛乳海鮮煱~ 又幾特別

卷物 都有好多種..絶不馬虎

炸物 串燒~ 我無食過 (我D朋友話好味)
焗青口...好好味

仲有好多多~ 請埋人都係200蚊 左右

抵呀...我會再去架
牛乳海鮮鍋
火炙和牛
我至愛的鰻魚反
好味的刺身
牛乳海鮮鍋
  • 火炙和牛粒~ 鰻魚反~
2008-08-02
前幾日去食,特登1800入座諗住會少D人, 點知都係爆晒.如果淨食刺身同牛肉都會回到本, 但咁多野揀, 好難咁自律的.綜合食家的推介, 要了刺身 - 三文, TUNA, 醋鯖, 希靈等, 避開較UN的螺肉, 八爪魚等待SALAD - 叫了鴨胸沙律同凍豆腐,. 鴨胸沙律係STANDARD野, 凍豆腐不算好吃.鍋物 - 叫了牛奶鍋同牛肉鍋. 牛奶鍋果然很好, 味道恰到好處. 牛肉鍋不算差, 不過幾油.天婦羅 - 不油, 款款都不錯, 茄子. 蕃薯. 南瓜等都很好串燒 - 燒冬菇好差, 瘦瘦細細粒, 似剩貨. 唔知鴨定雞腎好難食, UN到爆. 雞軟骨不過不失, 不過幾油膩. 燒牛應該係最好果味, 有D甜蕃茄係中間, 不錯. 燒鯖魚好大舊, 好多骨, 食唔晒, 不過唔算差.小食方面, 叫了三文魚骨腩, 好差, 成口油, 炸漿厚. 壽司只叫了火炙牛及一個手卷 - 飯的味道不算差, 但手工好差, 握得很鬆散, 一夾便碎. 其實食了鍋及油油的三文魚骨腩, 已令人冇令胃口再食其他野.不過如果堅守防線, 只吃刺身, 鍋物和串燒牛, 還是可值回票價的. 汽水任飲, 但這也是餐廳的策略, 因我飲了1.5罐P
前幾日去食,特登1800入座諗住會少D人, 點知都係爆晒.

小食方面, 叫了三文魚骨腩, 好差, 成口油, 炸漿厚.

其實食了鍋及油油的三文魚骨腩, 已令人冇令胃口再食其他野.

汽水任飲, 但這也是餐廳的策略, 因我飲了1.5罐PEPSI MAX便冇胃口再食野了.

建議堅決要回本的人士, 飲熱綠茶好了.

環境方面, 都係大家所講的窄窄地, 同埋大部份時間都好嘈, 係屬於果種一大大大班人去食O既場.
  • 牛奶鍋
  • 天婦羅
  • 牛串燒
2008-08-01
同幾個朋友夜晚去食放題,食到飽晒咁走!每人$200都唔洗(中環wor!),去到仲要話汽水任飲我地叫左好多轉!黎到既野食樣貌味道都幾好la!物超所值lu!食刺身都回晒本!同行有朋友"唔好"生野,可以大揀熟食!我都好欣賞佢D熟食,D麵/飯一碗碗上,分量好好!同場有另一班客人有人生日,原來會全場熄燈播生日歌,都幾好氣氛!可以考慮一班人去慶祝wor~任飲任食好開心!一定再去!
同幾個朋友夜晚去食放題,食到飽晒咁走!
每人$200都唔洗(中環wor!),去到仲要話汽水任飲

我地叫左好多轉!黎到既野食樣貌味道都幾好la!
物超所值lu!食刺身都回晒本!

同行有朋友"唔好"生野,可以大揀熟食!
我都好欣賞佢D熟食,D麵/飯一碗碗上,分量好好!

同場有另一班客人有人生日,
原來會全場熄燈播生日歌,都幾好氣氛!
可以考慮一班人去慶祝wor~任飲任食好開心!
一定再去!
2008-07-31 10 瀏覽
尋晚一行6人黎食聚餐, 任點任食~地方企理, 柔和燈光, 都幾舒服既環境, 但地方窄左少少...我地8點半後入去, 人唔多, 唔洗同人迫, 又唔噪, 靜靜地食住傾計都幾好~一睇order紙, d野食同對面既"大吉"好似下喎...每樣都點d試下啦~~刺生---款款都點左,有三文魚, 甜蝦, 吞拿魚,赤貝, 醋鯖魚, 希靈魚子,螺肉, 八爪魚等...唯獨八爪魚太"硬", 趙唔到, 三文魚頭一碟好食, 新鮮軟滑, 後叫幾碟三文魚有根, 冇咁好食. 赤貝爽口, 好正~其他刺生都好食.焗青口--- 最滿意呢個, 推介推介~男朋友媽咪都話好味~值得再叫~和牛串燒---牛肉有肉汁, 易趙好食~天婦羅---炸得好脆, 唔油, 唯獨魷魚炸到好硬~久菜炒蜆---味道一流, 但蜆肉細粒左d有4款罐裝汽水同綠茶供應食到11點, 食到飽晒,好眼訓添~~~~~唔錯唔錯~下次會再黎食過~~
尋晚一行6人黎食聚餐, 任點任食~

和牛串燒---牛肉有肉汁, 易趙好食~

天婦羅---炸得好脆, 唔油, 唯獨魷魚炸到好硬~

久菜炒蜆---味道一流, 但蜆肉細粒左d

有4款罐裝汽水同綠茶供應

• 焗青口
  • 炒蜆
  • 刺生...
(非會員)
壽司 - D 飯一夾就散﹗魚生 - 好散﹐又薄﹐去 k buffet 嗰 D 都好過佢﹗炸物 - 炸蠔唔比沙律醬﹐要問先勉強有﹗D 蠔里面仲有 D 怪怪地嘅野...坐位 - 張枱細到根本兩碟野都擺唔到﹐同格離枱嗰個人﹐距離一隻手都唔知有無﹗成間餐廳都迫滿枱﹐連接枱都有﹗要側身行﹗服務 - 漏咗半張單嘅野﹐叫我再填過張 order 紙﹗有個 waitress 仲竟然同我講天婦羅即係蝦﹗一定唔會再去﹗﹗﹗50 蚊都比多佢﹗
壽司 - D 飯一夾就散﹗

一定唔會再去﹗﹗﹗50 蚊都比多佢﹗
2008-07-26 11 瀏覽
因為生日所以 星期日 18:00 , 來吉壽食第一次食因為它在放題中算是很平上次食放題是 銅鑼灣間 一生, 這次比較平, 而且水準也很好~食物種類有很多, 不同ORDER紙落單, 服務好好, 有禮貌, 不時幫你加茶~而且有罐裝飲品任擇. 刺身SIZE可以較少, 但你可ORDER多幾次. 但也非常新鮮食了大家推介的 火炙牛壽司, 真是好好食啊~ 只是地方淺窄, 桌與桌子之間很窄, 而且洗手間是男女各一.
因為生日所以 星期日 18:00 , 來吉壽食
第一次食因為它在放題中算是很平

食物種類有很多, 不同ORDER紙落單,
服務好好, 有禮貌, 不時幫你加茶~
而且有罐裝飲品任擇.

食了大家推介的 火炙牛壽司, 真是好好食啊~

只是地方淺窄, 桌與桌子之間很窄, 而且洗手間是男女各一.
  • 火炙牛壽司
2008-07-25 6 瀏覽
是日同 3個地球男 食飯, 順渡食生日飯(自費), 一行6人訂左6點~8:30pm 個場 buffet, 一埋位就order , 佢d 壽C真係唔係好掂, 一夾起 d 飯已斷開 幾乎要用匙更食,先可"完整"地放入口。另叫左個牛肉火鍋, 都幾好味可以再叫, 但和牛壽 C 就真係唔多好, 全都不是那回事。其他的麵士湯, 天富羅,炒雜菜, 牛肉粒, 串燒 etc 都ok。至於魚生都頗新鮮, service 都好好, 但坐位較迫地方不算大。亦只有4款汽水提供, 略為不足。總括而言如 三五知己, 聚下腳又不需坐太久(因只有 2 個時段(6-8:30pm & 8:45-11:00pm)都係一個可選擇既地方。**特別一提係依架做緊優惠, 如有食客當月生日送一個$260壽C 蛋糕 (連同蓮花形生日臘燭)全場熄燈播生日歌, d 仕應 & 食客都會為你慶祝咁, but 此優惠必須6人or 以上先有, 都幾得意。

• 天富羅
  • 炒什菜
  • 牛肉粒
  • 串燒
2008-07-20 4 瀏覽
生日同bf黎左呢度食.其實己經係第2次黎呵呵~推介有炸蝦天婦羅.同埋.橋麥冷面.~其實d剌生都幾好.但玉子唔夠甜.3文魚同鱆紅魚都幾好.!但受c就差~d飯好硬.especially係慢魚受c..-_-舊慢魚好難食!!好"un" 好似食rubber咁.d串燒都好好味.燒冬姑.最正.牛肉都ok.有小蕃茄夾係中間! 仲有一個九菜炒蜆都好好味.好香牛油味我食到.叫左3次haha!另外要讚讚係service..個個waiter waitress都好有禮貌! 以百幾蚊一個人係central食野都算係抵啦!

以百幾蚊一個人係central食野都算係抵啦!
  • 炸蝦天婦羅
2008-07-12 4 瀏覽
話說日前看到和友人翻閱雜誌見到形形色色的放題,便決定找一家來試,最後因為覺得中環的食肆不會太差而選中了這一家在8:45的時段入座,8:30上去的時候已經很多人上去了,好像也聽到好評一坐下,瘋狂地畫紙order,等了一會,食物來了今次吃了很多!簡直是塞到胃已經沒有多餘空間的地步,哈哈以下是幾款吃過的刺身:吃了很多盤,用料還可以,蠻新鮮的,size切得很小,一塊開兩塊,但管它呢,反正是任叫,多叫一些就可以了炙牛肉壽司:本來吃放題不會吃壽司,不過這個好像很多人推介,所以要了一份,唔,牛肉果然好吃,燒得恰到好處,少許溶溶的感覺,配以特別的甜甜的燒汁,十分香口!不過飯就比較差了,好像過酸而且不新鮮,建議把它點上碟上餘下的燒汁,會美味很多北海道牛奶海鮮煱:抱着一試的心態點了這個,以為奶味會很重不太好吃,誰知剛好相反呢!湯底有奶味,但不會太濃,海鮮也算足料,好像有兩隻蝦和兩隻青口,湯內的豆腐很滑很美味,麵很特別炸物:推介炸蝦天婦羅,吉列蝦和吉列蠔,當中比較喜歡吉列的,尤其是蠔(本身也喜歡吃蠔),炸得脆而且乾身,一點油膩的感覺也沒有,很讚的說!不過炸魷魚圈就差了點,粉太厚而且硬,唐揚雞也嫌硬和"鞋"口

一坐下,瘋狂地畫紙order,等了一會,食物來了

今次吃了很多!簡直是塞到胃已經沒有多餘空間的地步,哈哈

以下是幾款吃過的

炸物:推介炸蝦天婦羅,吉列蝦和吉列蠔,當中比較喜歡吉列的,尤其是蠔(本身也喜歡吃蠔),炸得脆而且乾身,一點油膩的感覺也沒有,很讚的說!不過炸魷魚圈就差了點,粉太厚而且硬,唐揚雞也嫌硬和"鞋"口了一點

吉列豬扒:極度難吃!汁過甜,豬扒浸得過淋而且肉質鬆散,不過蛋真的很滑

凍豆腐:比較喜歡金田的,不過這家亦不賴,豆腐夠凍,汁好吃!!!

服務方面這家算不賴,訂位的時候沒有留意分兩場,本來想訂7:30,但侍應細心提醒,服務生不多(鋪面也小),故埋單很慢,不過侍應也細心在10:15前幫全場埋單讓人邊吃邊等,不過有點漏單問題

環境,店面很小,稍為迫,不過乜是沒辦法,但去前記得要訂枱,因為座位真的很有限

食物種類不算很多,不過乜不少

不過百幾蚊有d咁嘅野食,去邊搵丫~正!!!
滑蛋吉列豬扒,難吃
牛奶海鮮煱,滑而不漏,正
炙牛壽司牛肉及燒汁皆一流
炸物脆而不油
牛奶海鮮煱,滑而不漏,正
炙牛壽司牛肉及燒汁皆一流
炸物脆而不油
  • 刺身,炙牛肉壽司,北海道牛奶海鮮煱,炸物
2008-07-08 15 瀏覽
響週刊見到介紹, 擒晚放工即刻過黎試下, 佢響鏞記燒鵝斜對面the loop, 唔難搵, 因為有分場, book 左7:00都要8:30 離開上到去, 個地方setting 同週刊見到既差好遠, 幾逼下, 身形龐大既男士都幾頭痕, 三個就最好,可以坐四人枱,寬敞d佢d點食物紙由a數到g, 例如a紙 係刺身, b紙係手卷...等, 其他種類有和食, 沙律, sushi,串燒,天婦羅, 鍋物,鐵板燒, 主食(如烏冬及飯)我地差不多每個種類都order少少試下, 佢要響落單時註明數量(例如刺身幾多片, 串燒幾多串...等)從落單到d野上枱, 大概要10-15 分鐘, 建議各食家最好注意呢點, 間唔中有漏單既情況要再入紙補叫番 -刺身: 分量少到你唔信, 好似我地平時響居酒屋叫一碟四五片既刺身, 響呢度佢可以切出十片八片,(真係驚嘆師傅既刀功) 所以若然兩個人用order 兩三片,真係食左都唔覺有放過入口,兼且唔太鮮味,我地叫左幾款試食之後都投降,改為主攻其他熱葷 -串燒: 尚算合格, 不過當我地第二轉番叫串燒鷄軟骨,有overdone既情況, 有d乾 -鍋物:要了日式肥牛鍋, 分量正常d

-刺身: 分量少到你唔信,
 -串燒: 尚算合格,
-鍋物:要了日式肥牛鍋, 分量正常d, 係和民果種日式好tiny既小鍋, 兩個人share幾好,
個湯汁係日式豉油果種甜甜地既 (我幾like但朋友就覺得甜得滯), 入面既肥牛好足料, 除左肥牛,仲有兩小片鮑魚草菇, 一舊豆腐, 一些金菇, 蘿蔔同菜, 仲有d好似韓國粉絲粗身透明既面條, 呢個鍋係我全餐飯既至愛,
壽司:極度唔掂, 飯同塊魚生都唔得,不吃也罷
-鐵板燒:牛肉同牛仔骨都好正, 千祈唔好叫鷄亦, 好難食
-天婦羅同吉烈野: 都係值得推介, 係即炸即上枱, 唔會油淋淋, 最好趁熱食

呢度話晒係中環, $158 +10% 可任飲(汽水)任食, 若然行開呢頭, 純為食野而來,都算唔錯, 若想主攻刺身, 都係prefer "外野手", 不過"外野手"既坐位比較無私隱, 好似搭枱咁

有機會都會再返黎食

• 鍋物