2015-05-31 311 瀏覽
特色點心店,有很多很多的新式點心。這個綠色的東西,口感像鄉鈴,十分香脆,推介。這個像漢堡包,其實就是炸曼頭,中間加上一片肉,就像漢堡包,非常有趣的作品。其他的炸物也出色,炸雲吞,脆口而肉嫩。返而正正經經的咸水角就不過不失。
特色點心店,有很多很多的新式點心。

這個綠色的東西,口感像鄉鈴,十分香脆,推介。

其他的炸物也出色,炸雲吞,脆口而肉嫩。

返而正正經經的咸水角就不過不失。
2015-05-28 481 瀏覽
今日難得工作時間都有得抖抖, 正所謂偷得浮生半日閒, 即刻過去揾老婆食過Lunch先, 行過間見到間紫色招派既吉吉點, 其實我本人對紫色係特別有情意結的, 再加上我亦喜歡點心, 就擔粗粗入去試下啦.入到去睇餐牌, 發覺D野食都幾特別, 有中西混合既感覺, 但由於只係Lunch, 我地都只係試下幾樣野,鮑片冬菇鴨胸荷葉籠仔飯 - 鴨胸俾我感覺係屬於西餐一派, 但估唔到配埋鮑片冬菇蒸飯, 又出奇地夾wor青芥牛肉漢堡 - 完全無諗過中式點心會出現漢堡, 仲要配青芥, 真係唔係個個啱架, 我老婆都無乜興趣, 結果我一個人食哂, 結論係好好食, 牛肉新鮮, 配青芥令人感覺無咁油, 好清新.蝦餃 - 典型中式點心, 亦係我既喜愛, 蝦皮鬆軟但唔會一夾即爛, 蝦肉鮮甜, 唔係用D死蝦, 讚!! 鐵觀音咖啡 - 鐡觀音飲得多, 咖啡都飲唔少, 但兩者溝埋, 其實真係飲唔出有特別~~有機會都會再同老婆黎試下其他, 好似血燕千層糕及黑毛豬腐皮卷等等.

2015-05-26
2015-05-26 300 瀏覽
前幾日觀塘上堂,經過呢一間食點心嘅鋪頭,因為肚餓同埋未食飯,walkin 入去食,好彩唔駛等好耐。佢menu上面好多點心都係特色設計,尤其一個包片鴨胸荷葉飯,真係全香港所有酒樓都冇呢一個餸,荷葉飯好香,食落去每一粒米都好香!而且份量夠飽肚!飲品我叫左一個鐵觀音咖啡,因為好特別,味道好香,口感唔錯!因為人少叫唔到咁多嘢食,仲有鬆糕、燒賣,感覺唔普通,落足心機!雖然地方細咗少少,但上菜都好快,店員嘅服務態度亦都好好,有笑容有禮貌有耐性。當時手機無電冇影相,下次一定會帶朋友來食!

飲品我叫左一個鐵觀音咖啡,因為好特別,味道好香,口感唔錯!

當時手機無電冇影相,下次一定會帶朋友來食!
  • 荷葉飯
2015-05-18 529 瀏覽
Lunch餐餐食外賣飯盒食到無乜引,出去貢下抖下氣。行到宜安街街市附近見到呢間鋪仔個招牌閃閃下,開頭重以為係按摩果D招牌,原來係食點心,行到上去見唔駛等位就試下食。呢度個餐牌幾特別,好多點心都未聽過,我就穩穩陣陣叫左叉燒腸,鳳爪排骨飯,點左壺普洱,實行扮下D阿伯嘆一盅兩件。落左單後個伙計話全部野都即叫即整,可能要等一等,問我飲唔飲湯,我梗係話好啦。係赤小豆粉葛鯪魚湯,有湯渣,火喉十足,唔係加水翻煲果D免費例湯,好過平時外賣飯盒果D多多聲。叉燒腸不過不失,夠滑但個皮厚左D,鳳爪排骨飯穩穩陣陣,都算足料。食完嘆埋壺茶夠鐘返公司,$45Lunch食到人情味算係賺左。下次試下唔係Lunch過黎食其它點心再report.

2015-05-06
  • 老火靚湯
2015-05-17 591 瀏覽
瓊金流沙飽朋友帶我黎呢間吉吉點,話食點心,去到門口都唔覺得佢地有點心食,裝修似Coffee Shop多D。睇睇點心紙,上面有傳統的點心,蝦餃,燒賣,腸粉,馬拉糕,亦有特別的款式,青芥鮮牛肉漢堡,蜜瓜脆脆卷都係佢地推介。除左傳統中國茶外,佢地重可以飲花茶或者咖啡,我地兩個就叫左壺花花世界,入面有繡線菊,粉紅玫瑰花,杜松子,可以增強新陳代謝機能咁話。點左燒汁煙鴨胸腸粉,血燕薑汁糕,,腸粉幾滑,鴨胸配腸粉都唔錯,唔駛次次都叫叉燒腸。血燕薑汁糕薑汁味好濃,唔太甜,煙煙韌韌。流沙飽嘅奶皇起沙重有好香咸蛋黃味,而且真係熱辣辣流出黎,推介必食!有別於傳統點心店,好食之餘又有coffee shop氣氛難怪我朋友一定要黎呢度。如果佢地可以搬去開揚D嘅鋪,生意一定會好得多。

2015-04-30
  • 瓊金流沙飽
與友人在官塘區吃飯, 發現這間新開的點心店, 於是試一試~在門口看見有CCTVB的員工卡可有9折優惠~可惜我們都不是這點心店比平常的寛闊~職員見到我們同行有大肚婆, 還安排我們坐在角落, 安全又安心~坐下, 原來這家店是安安燒的分店來的~看看餐牌~有不少特色點心 很有趣!!飲品更有趣!!有啤酒~咖啡~~但朋友不能喝酒, 下次再試啤酒吧!很濃郁的蜜瓜味~外皮很薄, 而且鬆脆!!愛吃甜點的朋友一定要試試!!馬拉糕$18~很鬆軟但流沙包......有待改善!!没有流沙之餘, 奶皇餡亦不滑. 最令人失望的點心......正確來說, 應該叫浸湯餃!! 餅內並無湯汁, 還有點乾, 没鮮味......但湯蠻好喝的......挽回一點分數吧~很有趣的組合~味道不錯!!鮑菇與鴨胸很匹配~但荷葉香不夠......可多焗一會, 讓荷葉香味滲入飯中會更好吃!!另外, 我們還叫了例湯~$23老火湯~料足火侯夠!!而且很大碗, 足夠2人份量!!一定要叫啊!!特色點心的IDEA不錯, 但仍有進步空間!!希望下次再去會更好吧!!
與友人在官塘區吃飯, 發現這間新開的點心店, 於是試一試~
在門口看見有CCTVB的員工卡可有9折優惠~可惜我們都不是

這點心店比平常的寛闊~

坐下, 原來這家店是安安燒的分店來的~
看看餐牌~有不少特色點心

另外, 我們還叫了例湯~$23

2015-04-20
  • 老火例湯
2015-05-04 345 瀏覽
去開附近探親戚,上完屋但就一齊落街搵野食啦!佢話食過呢間吉吉點唔錯就帶我嚟試下我叫左甜蜜回憶(花茶),我見到隔離台點左花茶d茶具好靚於是我都叫返個試下先。我比較怕好濃既花茶味,會覺得有加工feel,而呢到既花茶係淡淡既花香味感覺好清新唔錯呀!燒汁煙鴨胸腸粉,好特別呀!第一次食呢種中西合壁既野食,食落都幾夾!同埋如果中意食煙鴨胸就會中意食,因為腸粉冇乜味夾埋一齊食就冇咁'漏'啦~青芥鮮牛肉饅頭漢堡,佢係用饅頭嚟做漢堡包個包,中間就夾住舊鮮牛肉漢堡同青芥末醬咁既,舊牛肉要整到唔會死實實但又冇散晒都幾考功夫架,都個醬都ok架唔錯不過個青芥末味就濃左少少~蟹子燒賣皇,一客兩件既燒賣皇蒸好熱辣辣擺上台面好吸引呀!都幾大粒,估唔到入面既蝦都幾多同彈牙~芝心咸水角,見到係芝心就即刻點~齋食咸水角都悶啦食左廿幾年,加左芝士好味呀!芝士愛好者又唔怕熱氣一定要試呀!極品血燕鮮奶凍,身為女仔既我緊係要試下,燕窩加奶凍,燕窩唔會孤寒比得少,奶凍奶味夠濃夠滑!我親戚果然冇介紹錯~~
2015-04-26
15 分鐘 (堂食)
  • 甜蜜回憶
2015-05-02 388 瀏覽
地點有些難找,門口在巷內,花了5分鐘方找到。裝修新派簡單,鋪面不大,約30座位,但茶不錯,茶有茶味。蜜瓜脆脆好味,蝦餃大大隻,燒賣足料,馬拉糕都不錯,可以再來。
地點有些難找,門口在巷內,花了5分鐘方找到。
裝修新派簡單,鋪面不大,約30座位,但茶不錯,茶有茶味。
2015-05-01 447 瀏覽
「為食星球人覓食之旅(4)」這次星球人覓食到巷仔裡面,走上斜路幾步就會看到紫色門牌的「吉吉點」~*食物好新奇:1)蜜瓜脆脆卷:外形係青綠色,望落去好春天。食落口卜卜脆,很crispy,有好濃郁嘅蜜瓜味。2)鐵觀音咖啡:中西合璧,感覺新鮮,飲落喉嚨好舒服,但未必個個接受唔到嗰種after taste,個人黎講係OK嘅。3)手工布拉腸粉:腸粉好嫩滑,值得等待。4)古法馬拉糕:咬落鬆軟,但始終搵唔返細細個食嗰種懷舊馬拉糕嘅味道。P.S. 小小店鋪有柔和燈光,幾relax的格局。但檯同檯之間通道比較窄,身形較龐大的會坐得不太舒服,而且餐桌的擺設太密太近,要同班friend暢所欲言或講秘密就不太可能了~*

「為食星球人覓食之旅(4)」

食物好新奇:

3)手工布拉腸粉:腸粉好嫩滑,值得等待。

2015-04-25
午餐
2015-05-01 383 瀏覽
腸粉,過得去, 算滑。 密瓜卷, 非常唔好食,居然有星星係招牌菜!, 油膩而無味! 鮮竹卷,還可以。 奶皇流沙包 ,流係流 不過無蛋味 唔香。服務態度麻麻, 佢地員工落錯單, 叫左佢都唔改番, 照上錯。座位好窄。
腸粉,過得去, 算滑。
密瓜卷, 非常唔好食,居然有星星係招牌菜!, 油膩而無味!
鮮竹卷,還可以。
奶皇流沙包 ,流係流 不過無蛋味 唔香。
座位好窄。
2015-04-30 436 瀏覽
今日一個人食下下午茶,諗起e間野又衝過去啦。。。。記得上次見到有鐵觀音咖啡,平時係cafe shop日日都飲咖啡,但真係未試過鐵觀音咖啡,今次專燈黎試下,點知真係有驚喜😉😉😉點左虎皮椒(原本以為好辣😧)同埋鮮蝦腸粉(蝦夠甜,腸粉又滑,同某d大酒樓有得比)重有好多野想試不過得自己一個,下次可以再繼續😉
今日一個人食下下午茶,諗起e間野又衝過去啦。。。。

重有好多野想試不過得自己一個,下次可以再繼續😉
2015-04-30
下午茶
2015-04-23 451 瀏覽
一個人既下午茶一定係飲下茶,今日咁啱經過觀塘,見到間紫色既點心店,外觀已經好吸引,見到又有點心食,又有咖啡飲,心諗咁特別既,所以就行入去試下喇😊一個人食得唔多,所以order左一杯鐵觀音咖啡,平時飲咖啡就飲得多,鐵觀音咖啡,真係好少有🙊講真好有特色,味道相當唔錯👍仲有灌湯餃,好大隻,好好味,好多汁,正呀😍蜜瓜脆脆卷,聽個名都覺得好特別,梗係要試下喇,最中意試新野,佢炸到好鬆脆,中間夾住蜜瓜餡,味道同口感都好好味😋其他既點心都好想試,例如:腸粉,牛肉球....所以下次一定要同朋友試埋其他😁大家下次經過不妨試試,好有心嘅點心店👍
2015-04-23
2015-04-22 531 瀏覽
又到食晏時間,食來食去都係差唔多,只不過硬係鍾意哩度有老火湯飲,哩度嘅湯完全飲唔到味精,而且好大碗。至於點心方面,同事就話覺得好食過隔離店,但我就覺得鳳瓜差啲囉,唔夠入味唔夠淋,但蝦餃同腸粉都真心好食嘅,因為好足料。蝦餃個皮夠薄又滑, 蝦肉一D都唔霉, 夠鮮甜.腸粉都幾好, 皮薄滑, 而食腸粉既靈魂---豉油亦都調得好好味!我真係好鍾意飲老火湯,但好明顯懶得成日煲.所以每逢晏晝想飲湯呢,我就黎哩度啦!
又到食晏時間,
食來食去都係差唔多,
只不過硬係鍾意哩度有老火湯飲

哩度嘅湯完全飲唔到味精,
而且好大碗。

至於點心方面,同事就話覺得好食過隔離店,
但我就覺得鳳瓜差啲囉,唔夠入味唔夠淋

但蝦餃同腸粉都真心好食嘅,因為好足料。

蝦餃個皮夠薄又滑, 蝦肉一D都唔霉, 夠鮮甜.

我真係好鍾意飲老火湯,但好明顯懶得成日煲.

所以每逢晏晝想飲湯呢,我就黎哩度啦!
2015-04-03
  • 老火湯
2015-04-22 462 瀏覽
今日放假約媽咪去飲茶,之前聽朋友講係觀塘有間食fusion點心又有咖啡同花茶飲,覺得幾得意,就哄左媽咪去試新野。間店唔係當眼位,係小巷內,好有feel, 好似中環d 小店咁,最緊要係環境好乾淨!入到去都坐得幾舒服。睇order紙見到好多款fusion點心,傳統點心都有,咁可以就到媽咪食喇。 蟲草花灌湯餃,個湯底夠濃, 媽咪好like.手工拉腸粉, d 皮好薄好滑,仲整得好過d 酒樓.Q版炸雲吞配甜酸,夠熱夠脆,一啖過容易食過傳統大大件. 奶皇煎堆仔,我個人鐘意芝麻餡多d, 不過奶皇幾香. 古法馬拉糕,整得夠鬆軟,都ok . 鳳爪就普通少少,冇驚喜. 鐵觀音咖啡,似奶茶+咖啡,不過有拉花,成個mood唔同晒,飲落都幾特別。 我就試榴槤咖啡,好香榴槤味,估唔到咖啡同榴槤原來好夾,滿意! 埋單先知原來唔洗加一,即時覺得好抵呀~~

蟲草花灌湯餃,個湯底夠濃, 媽咪好like.

手工拉腸粉, d 皮好薄好滑,仲整得好過d 酒樓.
Q版炸雲吞配甜酸,夠熱夠脆,一啖過容易食過傳統大大件.
奶皇煎堆仔,我個人鐘意芝麻餡多d, 不過奶皇幾香.
古法馬拉糕,整得夠鬆軟,都ok .
鳳爪就普通少少,冇驚喜.

埋單先知原來唔洗加一,即時覺得好抵呀~~
2015-04-05
5 分鐘 (堂食)
  • 蟲草花灌湯餃
2015-04-18 418 瀏覽
之前係觀塘反工都見過e間野。。。但食lunch時間太多人啦。無時間等所以決定放工約男友一齊等但都唔係等得好耐(比想像中)唔試由自可,一試就愛上芝心咸水角(好似係e個名)重有個腸粉真係好滑牛栢葉又勁入味。。。只係個鳳爪比較上普通左少少可能太肚餓,有d忘記影相啦。。。重有好似叫左虎皮椒。。灌湯餃。。。重有重有重點之最個老火湯,對於我地e d上班一族又需要湯水ge就岩到爆

所以決定放工約男友一齊等
但都唔係等得好耐(比想像中)

唔試由自可,一試就愛上芝心咸水角(好似係e個名

重有個腸粉真係好滑
牛栢葉又勁入味。。。

只係個鳳爪比較上普通左少少

好似叫芝心咸水角