2015-07-18 1564 瀏覽
有個老朋友住係觀塘, 星期六搵佢tea 一tea, 走到宜安街見到呢度有間新點心舖就入去試下啦!門面光猛新淨, 佢賣咖啡 + 點心, 但因為我唔飲咖啡, 所以淨係叫咗點心同鐵觀音.有幾款點心我覺得好得意好好味, 有一款叫"真心愛梨", 個皮煙煙unun (唔識打), 裏面係暖暖地, 甜甜地的梨, 口感好有趣亦好好味  另外仲叫咗個"蜜瓜脆脆", 外層好脆, 裏面係軟Q的蜜瓜味夾心 , 如無估錯應該係新鮮炸的因為好脆, 個夾心仲係熱辣辣 (條脷有少少燙親, 所以最好攤凍先食)上面係兩款甜點我最愛的 (可能女仔都鍾意食甜野:balloon 其餘仲叫咗D傳統點心(蝦蛟燒賣個D), 同埋叫咗碟尖椒魚肉水準都唔錯! 坐咗一個鐘因為有人等位唔好意思再坐, 埋單一人幾十蚊算抵食, 下次會再幫襯~!

真心愛梨

其餘仲叫咗D傳統點心(蝦蛟燒賣個D), 同埋叫咗碟尖椒魚肉
尖椒魚肉

2015-07-04
  • 真心愛梨
  • 蜜瓜脆脆
2015-07-14 1070 瀏覽
今日攞野比朋友,見去開觀塘就去探我最愛嘅吉吉點。蜜瓜脆脆卷$20,第二次食依然覺得好好味,雖然啱啱食完飯無耐,但係依然口痕要去買翻個嚟食。$20/3個,感覺冇上次食咁脆,同埋油咗啲,可能今次係外賣而唔係堂食嘅關係啦,不過餡料豐富,蜜瓜味依然好濃郁,外脆內軟,推薦食佢,一定要食堂食~*
今日攞野比朋友,
見去開觀塘就去探我最愛嘅吉吉點。

外賣自取
2015-07-14 922 瀏覽
母親大人鍾意食點心, 今日難得放假, 就search下屋企附近有咩好食. 搵搵下就見到呢間吉吉點. 就行過去試下啦.其實間舖位置係街市隔離, 不過就要係旁邊條斜路上少少, 都算方便. 一入到店感覺唔似平日個D茶檔, 而係比較新一派的裝修. 野食方面, 佢有傳統的蝦餃燒賣, 又有新式野食. 首先叫咗D傳統點心先:- 蝦餃/燒賣: 有半份可以叫, 一蛊兩件, 我同媽媽二人剛好. 蝦肉同豬肉都彈牙新鮮.- 牛栢葉: 個味道都係同一般茶樓一樣, 不過D汁唔會傑tat tat, 而牛栢葉的軟硬啱啱好, 唔會痴牙又唔會太淋, 值得一讚- 蝦腸: 皮夠薄, 可以望到裏面D 蝦, 夾上黎又唔會爛, 蒸得啱啱好然後試咗D新式點心- 蕃薯包 – 初時我地無諗住叫, 怕好”溜”, 但店員推介, 我地就試下. 一黎到個包都幾大, 我仲怕食唔晒, 點知個包好軟熟 (唔係平日個D好實心的包), 用甜番薯做餡, 食落好香唔會溜, 真係值得一試, 好好味- 蜜瓜脆脆卷 – 綠色的外型, 外脆內軟, 甜甜的密瓜味, 做得好好的一個甜品後黎仲叫客鳳爪排骨飯, 都是一些standard 野, 但水準唔差!

2015-07-09
  • 蕃薯包
  • 牛栢葉
2015-07-13 1239 瀏覽
飲茶、吃點心在香港是飲食文化之一,Rain 星期六、日久不久也會去茶樓一盅兩件以往要吃點心都要日間去茶樓,但現在晚上也有一些專賣點心的店舖了!!這天跟朋友去位於牛頭角的吉吉點,這些店舖的點心一般最少兩件,不似平日在茶樓見到的四件...人少少去這些店舖吃點心比較划算喔~可以試多一點不同的點心 三重芝士酥 (三件)外皮超酥脆及灑了不少的芝士粉,而內裡包了一些肉粒及芝士汁吃下去是感到不是太搭的,非常有創意,還不錯啦~ 蝦餃 (最少2隻)這兒的蝦餃不是很大顆,是一口一個的份量,蝦餃皮還算皮薄黏韌,可惜略為不夠晶瑩剔透~而蝦仁份量不少,吃下去是爽口彈牙,蝦餃內更是有肉汁的...讚!! 燒賣 (最少2隻)小時候每次去飲荼,燒賣都是我必點的點心...燒賣包了份量不少的豬肉,都溢出來了,而表面用了一蟹子作點綴燒賣除了豬肉外,還有蝦仁,豬肉跟蝦仁配合起絕對是互相輝映,不會搶過對方的風采~ 蒸排骨其實個人頗喜歡吃排骨,雖然要吐骨,但超美味的!!個人最愛是七分瘦肉三分肥肉的排骨,這樣就剛剛好~只要沒有蒸過火,肉質軟稔嫩滑,又不會太過油膩,就很好吃了

人少少去這些店舖吃點心比較划算喔~可以試多一點不同的點心

三重芝士酥 (三件)

外皮超酥脆及灑了不少的芝士粉,而內裡包了一些肉粒及芝士汁

吃下去是感到不是太搭的,非常有創意,還不錯啦~
蝦餃 (最少2隻)

這兒的蝦餃不是很大顆,是一口一個的份量,

蝦餃皮還算皮薄黏韌,可惜略為不夠晶瑩剔透~

燒賣 (最少2隻)

小時候每次去飲荼,燒賣都是我必點的點心...

燒賣包了份量不少的豬肉,都溢出來了,而表面用了一蟹子作點綴

蒸排骨

其實個人頗喜歡吃排骨,雖然要吐骨,但超美味的!!

個人最愛是七分瘦肉三分肥肉的排骨,這樣就剛剛好~

只要沒有蒸過火,肉質軟稔嫩滑,又不會太過油膩,就很好吃了
我真的很喜歡吃點心,特別是有特色的,間中心癮起會上網Google 一下,看看所到點有沒有點心可以吃。自從全日點心店的興起,對我來說真的是天大好事,因為由早到晚都可以去吃點心了。那天有事到觀塘,突然想吃點心,從openrice 找到位於觀塘的吉吉點,就決定去試試。一坐低,看見餐牌上有湯,我這湯水少的無飯主婦,想也不想便點。這天是青紅蘿蔔煲瘦肉,喝下去感覺說有味精,火喉夠,很有家的感覺。蝦餃是我必點的,這裡的蝦餃餡料份量不少,蝦也彈牙實淨,就是外皮差一點。脆炸蜜瓜卷是貪新鮮點的,外脆內軟,中間有點煙韌,口感很好,蜜瓜餡香香甜甜的,是我喜歡的口味。我愛香口的點心,其中最愛春卷,這裡的蒜香春卷炸很不錯,夠香脆之餘,不會有太多油,餡料亦不會很少。不記得多久沒吃過灌湯餃,很懷念,這個湯很濃很鮮甜,餡料很足很豐富,好味道。牛柏葉很多地方都有,但弄得好吃的真的不多,這個夠軟熟易咬,非常入味,汗料又夠惹味,明知難消化也不願停手夾完一塊又一塊。最後這個外表極像番薯的點心作結,真的是番薯餡的包呢,我是很怕吃包的,也覺得這個包又香又鬆軟,內裡有份量頗多的軟綿綿番薯蓉,真的要說句:又香又甜又好吃。因為點心款式多

因為點心款式多,質素又不俗,價錢也算合理,和朋友來過後,已經不停和男人說要帶他再去一次呢。

呢間吉吉點,我從朋友口中聽講過,d人話好好食,我都心思思想試,但平時真係好少去觀塘,今日約左客去觀塘見面,終於可以一試了。其他點心燒買牛肉牛柏葉腸粉,都同大酒樓果d冇乜唔同,上菜時夠熱夠香,份量亦沒有偷工減料!整體都滿意!要讚既係蜜瓜脆脆卷,外脆,內又熱又香濃既蜜瓜豆奶,超級搞笑有創意,好味。觀塘的朋友,誠意推介呢間吉吉點!

其他點心燒買牛肉牛柏葉腸粉,

觀塘的朋友,誠意推介呢間吉吉點!
2015-06-15
  • 蜜瓜脆脆卷
誰說三兩姊妹吃飯不能來個一盅兩件?今次搵食搵到牛頭角的吉吉點去~小聲:其實是好友一直跟我大推這家中式餐廳啦,好奇心又重,個人又愛食,怎會不受影響呢~XD一入門就見到這家餐廳貼著「點心之藝術」,叫我十分期待呢~餐廳的坐位不多,最多只可容納大概二十人。餐廳的最入面就已經是廚房了~當然啦,廚房附近還貼著不同的推薦食物/飲品啦~小聲:這邊蠻有趣的,中式點心店有咖啡的,感覺有點點Fusion的啦~XD蟹子燒賣皇 ($17/2粒)吃中式點心不能缺少的食物之一,很喜歡這個「吃不到可怕肥豬肉」的口感,加上新鮮爽口的蝦,味蕾感受著鹹香,叫人食指大動~吉吉蝦餃皇 ($17/2件)蝦餃是不可缺少的,這個嘛,皮薄餡靚,外皮滑溜的,入面就用上肥瘦均稱的豬肉,還有大大隻的蝦,一口咬落去,感覺超豐富的~而且一點也不油膩,多吃一隻也沒有罪咎感呢~XD手工布拉腸粉 ($20/碟)布拉腸粉是最能看到廚師工藝的食物之一,這個腸粉十分滑的,加上點點豉油調味以後,味道UPUP的~!!咩咩甘薯包 ($20/2個)看上去樣子有點點趣緻吧~把這個包包分開兩邊之後就立即聞到很香的甘薯味,食落去的時候帶點清看的,而且甜甜的,連包也有甘薯

一入門就見到這家餐廳貼著「點心之藝術」,叫我十分期待呢~

蟹子燒賣皇 ($17/2粒)

吉吉蝦餃皇 ($17/2件)

手工布拉腸粉 ($20/碟)

咩咩甘薯包 ($20/2個)

看上去樣子有點點趣緻吧~
把這個包包分開兩邊之後就立即聞到很香的甘薯味,食落去的時候帶點清看的,而且甜甜的,連包也有甘薯的味道,而包的外層帶點點脆身的,味道跟口感均不俗的~
千層薑汁糕 ($18/3件)

千層薑汁糕的賣相不俗,整個糕的口感相當煙韌,薑味是有的,但如果可以再加重一點,味道定能更吸引。

利申:我是薑味甜品愛好者=3=

小記:

好像還沒有試過在Weekday的晚上跟好友享受一盅兩件,今次就有這個機會啦。我一直都覺得一盅兩件只能在午餐的時候出現,有了這家餐廳,晚上吃到一盅兩件都不是難事呢。再者,這間吉吉點的食物質素也蠻不錯的,要吃得好又要吃得多款式,這家算是不錯的選擇喔~

• 咩咩甘薯包
  • 手工布拉腸粉
  • 吉吉蝦餃皇
  • 蟹子燒賣皇
吉吉點都是一個奇趣的名!去到,發現更有點心,咖啡,花茶,養生湯⋯⋯等不同東東!因為這天是晚上,沒有點咖啡來試,反而試了一壺花茶叫甜蜜回憶。味道不錯,因為有甜菊葉的關係,真是甜甜的!當天我們叫了不少點心,但重點推介有幾款灌湯餃雖餃內沒有什麼湯,但勝在餃內沒肥肉,但個湯實在十分好喝,加上有蟲草花,味道鮮美!咩咩蕃薯包本來不知是什麼來的,一來到,個外形極似蕃薯!包中間是蕃薯蓉,味道很香,是包中不錯的選擇!流沙飽奶皇起沙還有好香咸蛋黃味,是熱辣辣流出黎,推介必食!薑汁千層糕夠煙勒,可惜薑味不夠!重點推介 - 老火湯這天是青紅蘿白粟米煲豬腱無味精,真材實料,豬腱很滑,整個湯連湯渣都清埋!

當天我們叫了不少點心,但重點推介有幾款

灌湯餃

流沙飽
奶皇起沙還有好香咸蛋黃味,是熱辣辣流出黎,推介必食!

薑汁千層糕
夠煙勒,可惜薑味不夠!

重點推介 - 老火湯
這天是青紅蘿白粟米煲豬腱

無味精,真材實料,豬腱很滑,整個湯連湯渣都清埋!

2015-06-15
  • 咩咩蕃薯包
  • 老火湯
  • 流沙飽
2015-06-13 913 瀏覽
行完apm就周圍行下今日的觀塘轉變真係大,原來我都好耐無泥過呢一區,行下行下見到有間裝修報緻得都幾「骨子」既食店,我就即管試下啦,反正對腳已經好累了!一睇個點餐紙,心諗咁搞笑,又點心又咖啡,上網見大家多數推薦個蜜瓜脆卷同鐵觀音咖啡,好啦,就叫泥試下先。首先一定要講下個蜜瓜卷,真係好好食,我本身都好鍾情蜜瓜味既野,好似食緊固體既蜜瓜豆奶咁,外面好脆,中間又軟又熱好好食呀、為左呢個卷我會返轉頭,如果可以開分店開得近我d就好了。之後叫左個螺雞燒賣,都ok,夠熱,因我好怕點心唔夠熱,不過唔知係咪食左個覺得好好味既卷,宜家食咩都會覺得有比下去既感覺⋯😂講埋杯鐵觀音先,咖啡配茶出奇地夾,飲落去係咖啡味出先,之後有茶味慢慢滲出泥,又消到食點心既油滯感,最緊要係拉花好靚。總括,有下次,一個人慢慢坐下食個下午茶或者同三五知已吹下水都係不錯的選擇!
2015-06-11 600 瀏覽
Tea time 偷偷溜出黎食個late lunch~之前同同事都有黎過哩度食野,但係無post到,今之'番桌'試啲未食過嘅先~ 咩咩蕃薯包 好攪笑,個外形真係好似個薯仔呀,連色水都似埋喎~創意爆燈!!!一撕開,好多蕃薯餡~外而嘅黑色食落味道似可可粉,蕃薯餡少甜,個包味道帶少少甜。整體唔會過份地甜所以好得喎~ 叉燒腸 都係果啲野啦,味道係ok嘅,餡都算ok多,哩個就無乜太太特別囉!
Tea time
偷偷溜出黎食個late lunch~
之前同同事都有黎過哩度食野,
但係無post到,
今之'番桌'
試啲未食過嘅先~
咩咩蕃薯包

好攪笑,個外形真係好似個薯仔呀,
連色水都似埋喎~
創意爆燈!!!
一撕開,好多蕃薯餡~
外而嘅黑色食落味道似可可粉,
蕃薯餡少甜,個包味道帶少少甜。
整體唔會過份地甜所以好得喎~
叉燒腸

都係果啲野啦,味道係ok嘅,
餡都算ok多,哩個就無乜太太特別囉!
2015-05-18
2015-06-04 681 瀏覽
在澳洲生活久了 都很想念香港既點心 剛剛得知台灣朋友首次來港 更加要帶佢地去食d特式點心啦 咁我搭地鐵就約見朋友帶佢地去 觀塘區我自己都好少去.不過唔緊要用google map都能方便快捷地到達.. 同朋友坐下來幫他們點菜..叫了一個 蜜瓜脆脆卷 超濃郁的蜜瓜香味 外皮很薄, 而且鬆脆..點了一個 瓊金流沙包 ..古法馬拉糕 都好正统的點心 尤其流沙包 好香好濃郁的流沙..超好吃的 鮑片冬菇鴨胸荷葉籠仔飯很有趣的組合~味道不錯!!鮑菇與鴨胸很匹配~讓荷葉香味滲入飯中超香的喇台灣朋友都就好正好好吃~下次又朋友從外地來也可以帶他們去吃吃看喔 。
在澳洲生活久了 都很想念香港既點心
鮑片冬菇鴨胸荷葉籠仔飯
2015-06-01
5 分鐘 (堂食)
2015-06-02 652 瀏覽
對飲茶一般既你 要黎呢間試下喔😗因為我覺得呢間雖然係茶樓既感覺 但入面既點心賣相其實都好得意 我同朋友就去左呢間食 發現d名同個賣相都好吸引 例如 蜜瓜脆脆卷咁 我本身對卷物都冇咩興趣但因為佢係綠色而又食落去脆脆地 我都覺得甜甜地😃另外仲有一個叫做鐵觀音咖啡 可能有人會覺得個味好似好怪咁 但其實又唔係想像中會太苦 感覺好難飲😌 帶埋屋企人或者多d黎食都好架 試多d唔同既新野 唔洗食黎食去都係食個d 賣相都吸引啦😂唔洗咁dry😏

2015-06-02
午餐
2015-06-02 566 瀏覽
前果幾日同朋友上完堂,想食D小食,跟住經過呢間觀塘既點心鋪,果日星期4,3點左右唔洗等咁耐就入得,入面有又點心食又有飯,可以滿足晒想食飽又唔想食太飽既人,入面既點心外觀唔錯,但食落...都幾好味WO(牛栢葉,鳳爪,,灌湯餃, 奶皇包芯煎堆仔,鮮牛肉球,蝦餃)呢D基本既點心其實比一般酒樓來講好很多,因為入面既味道唔同,好似奶皇包既奶皇香濃既汁,雖然有D熱,但食落好香口,同一般既奶皇包好分別,大家可以不仿試下,仲有既老火靚湯雪梨海底椰煲好味道!呢個湯底配台雪梨既美味真係好好飲。灌湯餃 又係好大隻,雖然好熱攤左好耐先食到, 但新觧出爐又好好味。最有特色既應該係蜜瓜脆脆卷,帶綠而軟脆脆既卷,甜而可口,中意食蜜瓜既係十分好推介既點心
2015-05-28
2015-06-02 489 瀏覽
今日難得早起身,搵埋夠爸阿媽一齊去飲下茶,食個點心享受下,relax下。我想搵下有冇d特別d既餐廳去食呢d傳統既點心。又比我搵到呢間,交通又方便。呢間餐廳主打fusion咖啡,點心同埋足料既老火湯。非常適合我地呢d又鍾意創新又想健康既人去。       首先我地叫左鮑片冬菇鴨胸荷葉籠仔飯,其實我望到個名覺得真係好奇怪,西式同中式既野點夾呢?但係一黎到又真係出奇地夾飯燈充滿濃濃既荷葉味,正到爆,份量又足 好飽肚。      仲叫左鐵觀音咖啡,望落去相信大家都覺得係好特別既飲品,非常創新,飲落係好舒服,唔會有互相搶味既問題,掂阿!返屋企個陣都想試下自己整黎飲,哈哈。    當然唔少得係老火湯啦,平時係屋企又冇時間自己整黎飲,佢d老火湯真係好足料,完全飲唔到有味精。同平時係茶餐廳個d咩例湯真係差得遠,完全唔係同一個level。

2015-05-29
  • 鮑片鴨胸冬茹飯
2015-06-01 349 瀏覽
星期六的下午,兩個人的 late lunch。想起這裡有中式點心,就來試試。試了: 馬蹄芝麻卷: 煎過的,但太油了。蜜瓜脆脆卷: 好像炸完放了很久一樣,不太熱,而且太油膩了。瓊金流沙飽: 沒有太流沙,失望。蟹子燒賣皇:一般般。鮮牛肉球: 還可以。燒汁煙鴨胸腸粉: 腸粉算滑,燒汁同煙鴨胸個味好夾,是這麼多點心中最好吃的。  湯: 比想像中好,夠味道,分量多,兩個人飲都夠分。手工啤酒: 一般,沒什麼特別。鐵觀音咖啡: 好喝,有特色。不過,不明白為什麼一定要點茶,因我們兩人都各自點了飲品,不想點茶,但店家一定要收茶錢。雖然只是三元,不過,被強逼的感覺不好。小店,桌與桌之間擺的很密,不會坐得太舒服。服務生都不太有笑容,好像不太想做的樣子,所以不會想再來。

試了:

馬蹄芝麻卷: 煎過的,但太油了。
蜜瓜脆脆卷: 好像炸完放了很久一樣,不太熱,而且太油膩了。
瓊金流沙飽: 沒有太流沙,失望。
蟹子燒賣皇:一般般。
鮮牛肉球: 還可以。
湯: 比想像中好,夠味道,分量多,兩個人飲都夠分。
手工啤酒: 一般,沒什麼特別。
鐵觀音咖啡: 好喝,有特色。

小店,桌與桌之間擺的很密,不會坐得太舒服。

服務生都不太有笑容,好像不太想做的樣子,所以不會想再來。
2015-05-23