2018-10-18 56 瀏覽
銅鑼灣食肆臨立,真係想食咩都有,但係以吉列牛作為主打嘅真係唔多,所以專程去試一下吉列牛定食🐮🐮呢個定食除左主菜吉列牛之外,仲有飯,湯,仲有個小食豆腐,個豆腐真係好滑,好有豆香味,個吉列牛上枱時係生㗎,有個好靚嘅小石爐,自己放上去再燒一燒,你可以因應自己喜好去決定生熟程度,真係好juicy, 吉列都處理得好好,薄薄的,脆脆的,難怪係佢地個招牌菜👍🏻👍🏻牛里脊炒飯配流心蛋牛里脊口感嫩滑,鮮美多汁,個炒飯都好香呀,配埋個流心蛋,口感豐富Passion punch 🍸🍸見到呢杯飲品好靚,自己又鍾意熱情果,所以試下,飲品充滿熱情果嘅香味,入口清新

吉列牛定食🐮🐮

牛里脊炒飯配流心蛋

Passion punch 🍸🍸

午餐
  • 吉列牛定食
明天假期,於是放工跟老公到銅鑼灣逛逛。因為怕稍後食飯時間人多,所以就早早吃飯。剛巧行過這幢全是食店的大廈,看到有個頗為特別的店名,吉烈牛肉忌廉烏冬專門店,忌廉配烏冬,真的可以嗎?所以就試一試。餐廳設計以黑色為主,裝修簡約,環境舒適,是一間比較特別的韓國餐廳,不是以炸雞為主題。可能現在還是6點半,時間尚早的關係,未見擠得滿滿。打開餐牌,選擇不少,有小食及釜飯,各類款式都有好幾款,不吃牛的也有不錯的選擇。看到吉烈牛跟忌廉烏冬的套餐,就已經被相吸引,所以就點這個套餐一試。每張桌上都擺放著一個小爐,小巧精緻,將吉烈牛燒到一個自己理想的程度。大約五分鐘,職員已將套餐送上,看到就已經覺得非常豐富,一碟碟的前菜及醬料很精緻,賣相很好。前菜有兩款,分別是麻醬豆腐跟麻醬蕃茄。有一碗麵豉湯,另外有兩款醬料。牛肉外層是用一層薄薄的粉,炸成香脆的吉烈,粉紅色的牛肉,厚度適中。職員為小爐點火,每邊大約燒一分鐘左右就可以。咬下去外層有點脆,有少許肉汁流出來,不太油不太膩,不硬不韌,軟綿綿的感覺,口感一流。最期待的忌廉咖喱炒麵賣相很特別,用日式碗裝上忌廉,軟綿綿,淡黃色的炒麵及咖喱就在裡邊。先將炒麵混合好,咬下去,

職員為小爐點火,每邊大約燒一分鐘左右就可以。

最期待的忌廉咖喱炒麵

先將炒麵混合好,咬下去,麵煮的時間剛剛好,很爽口,能夠食到忌廉原來的鮮味,加上有少少辣味的咖喱,更是惹味,有種吃不停的感覺。整體味道是剛剛好的鹹味,口感很特別,軟綿綿,煙韌爽口。

價錢相當合理,食物質素以及味道都不錯,環境清潔整齊,有機會一定會再來,非常值得推薦給朋友。
2018-10-16
2018-10-16 3309 瀏覽
今日放工去咗食日本野,這間在百樂中心的韓國日本料理是出名食吉列牛的,就上來試一試!原來是出名的人氣美食!環境都唔錯,簡單設計,以黑色及木製作主色系,舒服有型!坐下來後,服務員就送上熱茶。服務都勤快!餐牌都好多選擇,有午餐套餐(茶漬飯套餐,可配牛、雞、豬或鰻魚,大概$50-70左右價錢,可轉飯的湯底(清香抹茶、蔬菜鰹魚、豚肉)或加錢轉烏冬或拉麵,更可加蔬菜沙拉或飲品,都幾多空間選擇。更有炒飯、定食、釜飯、涮涮鍋等最後我見到菜單,有個好特別的咖哩炒麵或烏冬,所以決定一試咖哩忌廉雞烏冬好靚好多cream,熱熱的,看到一些烏冬想起來了忌廉慢慢變氣泡沈下來,烏冬就走出來了烏冬的顏色淡啡色,以為會好淡,點知個味都好夠,配上忌廉好香滑!烏冬口感一流,軟軟但又不失彈牙,好正多麼的發光的質感!雞肉好入味又軟腍,唔會好大塊難咬!配料有西蘭花及香菇菇,口感好好!

原來是出名的人氣美食!

環境都唔錯,簡單設計,以黑色及木製作主色系,舒服有型!

熱茶

坐下來後,服務員就送上熱茶。服務都勤快!
更有炒飯、定食、釜飯、涮涮鍋等
最後我見到菜單,有個好特別的咖哩炒麵或烏冬,所以決定一試

咖哩忌廉雞烏冬

好靚好多cream,熱熱的,看到一些烏冬想起來了

忌廉咖哩烏冬

忌廉慢慢變氣泡沈下來,烏冬就走出來了

烏冬

多麼的發光的質感!

雞肉

雞肉好入味又軟腍,唔會好大塊難咬!

配料有西蘭花及香菇菇,口感好好!
2018-10-15
忌廉咖哩烏冬
烏冬
雞肉
  • 咖喱忌廉烏冬
2018-10-15 394 瀏覽
吉列牛都風靡左一段時間,到依家熱潮仲未退減,我突然諗起都想食。以前同朋友食過旺角分店,覺得不錯,所以今日特登帶男朋友黎試下銅鑼灣分店比起旺角分店較大,檯與檯之間距離都比較闊,所以好似更舒適!而且仲有梳化卡位,坐得都幾舒服每張檯上已預備好小鐵板,令人期待感大增!黎呢間餐廳一定要試食吉列牛,一份定食都只是148蚊,如果單點仲平,100蚊都唔洗,好抵食除左吉列牛,釜飯同刷刷鍋都好吸引我地決定食一個吉列牛同一份釜飯。醬燒黑豚肉釜飯$88釜飯感覺有點似日本版的煲仔飯,都是將食材同飯一齊係煲內整熟。呢間餐廳既釜飯上檯時下面仲有明火繼續燒🔥十分吸睛以前在日本奈良食的釜飯係比較味淡的,而呢個釜飯就好濃味,非常啱我口味。黑豚肉口感嫩滑細膩,醬汁甜甜的,好夾!而且肉既份量好多,啱曬食肉人士。飯內有大量紫菜同蛋絲,就咁單食飯已經好好食啊下次黎必叫釜飯!!吉列牛定食$148吉列牛份量好多,雖然牛肉睇落油脂分佈唔算好好,但入口柔軟,一d筋都無,連唔好牛既男朋友都大讚吉列脆皮厚薄適中,為牛增添一份口感自己燒可以鍾意燒幾熟都得!最抵讚係呢度既牛就算燒到全熟都唔會硬定食跟左凍豆腐,番茄,味增湯同白飯。白飯上加了飯素,

每張檯上已預備好小鐵板,令人期待感大增!

除左吉列牛,釜飯同刷刷鍋都好吸引
我地決定食一個吉列牛同一份釜飯。

醬燒黑豚肉釜飯$88

醬燒黑豚肉釜飯

飯內有大量紫菜同蛋絲,就咁單食飯已經好好食啊
下次黎必叫釜飯!!

吉列牛定食$148
吉列脆皮厚薄適中,為牛增添一份口感

吉列牛定食

定食跟左凍豆腐,番茄,味增湯同白飯。白飯上加了飯素,好香口

呢間餐廳既忌廉烏冬都好好食㗎
暫時食過兩次,全部食物都好好質!

醬燒黑豚肉釜飯
2018-10-11 64 瀏覽
出場時成碗鋪滿了白白的忌廉感覺好得意想像唔到會是一碗烏冬仲要係咖喱味食落發覺原來咖喱同忌廉系好夾咖喱係濃忌廉係淡兩者溝埋無縫配搭食完唔會成身咖喱味可以好放心咁大大啖食烏冬可揀牛肉或雞肉既然餐廳係主打食吉列牛咁就揀返牛肉喇白白的忌廉鋪滿整碗烏冬面見到都覺得好creamy咖哩烏冬微辣好多汁BB辣都食到配上忌廉來吃非常滑溜牛肉粒分量都好多適合大人細路一齊食嘅烏冬吉列牛定食跟之前在日本食的分別不大好出色吉列牛扒斬件列哂隊排好哂因仲未熟哂隔離會有知爐仔比你一路燒一路食你知架啦炸物野趁熱食先好食所以一路食一路加熱保持吉列口感二人埋單都唔駛三百包包又抵食必食套餐有白色同黃色忌廉我地叫左個套餐是包埋野飲呢個時候緊係要飲可樂同巨lin 啦

出場時

是包埋野飲
呢個時候
緊係要飲可樂同巨lin 啦
2018-10-07 50 瀏覽
d員工態度差到不得了,舉高雙手見到扮見吾到 想埋個單等10分鐘都冇人理 最終行出去時比我聽到話 你理佢啦 🤔🤔系咩意思呢?請d甘既員工返黎系客見到都吾會食得開心 ,野食真系吾差值得推介但一定吾會再去呢間野👎👎

• 吉列牛定食
成日係ig見到啲post,今次終於比我試到食落比望落好食嘅咖哩忌廉牛肉烏冬🍜😍一開始望到隻碗會覺得啲cream好似太多,覺得好似有啲奇怪,不過啲cream比想像中淡味,撈左落啲咖哩度食會令到個咖哩非常creamy😍 熱辣辣咁食超好食😍我地今次嗌嘅係一個三人套餐,除左忌廉烏冬,仲有吉列牛定食同埋牛裡脊肉黑糯米炒飯❤️最amazing係個黑糯米炒飯啊😭本人本身已經係一個忠實嘅糯米控😭 同埋個炒飯超香牛油味,啲牛肉又煎到啱啱好😭
最amazing係個黑糯米炒飯啊😭
2018-10-03 39 瀏覽
早排喺日本食過吉列牛之後一試難忘,於是知道銅鑼灣開咗間吉列牛既專門店後,就專乘同屋企人過嚟試下。星期六晚既百樂中心好多人嚟食飯,淨係樓下等lift都等咗15分鐘有多,好彩有打電話去餐廳book位,所以唔洗等,但都見到唔少人喺門口等位我地一行四人叫咗一個套餐- 有兩份吉列牛定食+2杯汽水($316)、Kobekyu牛油蜜糖單骨雞翼($65)、Kobekyu秘製蛋卷($68)[唔記得咗影]、肥牛雜菜shabu shabu($88)、日式燒雞釜飯($88)。Shabu shabu、雞翼、蛋卷同飯都幾好食,唯獨吉列牛就有少少失望,肉質一般始終同喺日本食差咗dd,不過個人認為呢個價錢嚟講其實都幾抵,仲可以加($98)添食啵!整體來說都係唔錯既,而且份量都好足夠,男女都應該食得飽姐

整體來說都係唔錯既,而且份量都好足夠,男女都應該食得飽姐

2018-07-28
2018-10-01 46 瀏覽
新飯腳又有活動呀,今日揀咗呢間,之前一路都想食㗎啦,但未揀到啱嘅時間,今日飯腳突然約食飯問有咩提議,咁就揀呢間啦味增蟹蓋配紫菜飯團蟹膏好新鮮,我哋六個人叫左兩份,份量幾多,撈左落返團之後都有淨可以就咁食,都幾好食架,諗住再叫,但係做叫咗好多野所以唔可以叫住炸芝士薯仔年糕細細粒一啲都唔膩,仲好脆口幾好食秘製蛋捲又係有芝士架,份量唔係太多,就算唔係太鍾意食芝士嘅人都覺得啱啱好,蛋又嫩滑滋味單骨雞翼成隻雞翼每一個角落沾滿調味粉,入邊雞肉嫩滑,單骨又方便食樣樣都好好食每人一夠真係好少🤣🤣🤣最後終於到主菜,有四個人都叫左吉列牛,我都好想食,但係我虛火上升,牙肉腫痛,真係唔敢叫一份,只係偷左老公一片黎食今次唔夠滑,唔係好咬得開,成舊食都還好會有個爐仔比你加熱加熟,食生同食熟既朋友都岩晒,可自行調節熟度我自己就叫左個咖哩忌廉牛肉烏冬,面頭白雪雪,好靚,老公post story比左個🤢撈混左就另一回先,入面咖哩浮面就唔同晒,淡淡咖哩配上忌廉,好creamy好滑,都幾鍾意食一大班人笑下,傾下計,食下飯最好笑係新飯腳中有人同我食野pattern 同速度都好似🤭🤭🤭已經講定下次要去食pancake ✌🏼✌🏼

味增蟹蓋配紫菜飯團

炸芝士薯仔年糕
細細粒一啲都唔膩,仲好脆口幾好食

秘製蛋捲

滋味單骨雞翼
成隻雞翼每一個角落沾滿調味粉,入邊雞肉嫩滑,單骨又方便食

樣樣都好好食每人一夠真係好少🤣🤣🤣

今次唔夠滑,唔係好咬得開,成舊食都還好

一大班人笑下,傾下計,食下飯

已經講定下次要去食pancake ✌🏼✌🏼✌🏼
2018-09-21 77 瀏覽
上fb睇評語唔錯吉列牛幾吸引就上去試下叫左吉列豬排茶漬飯😋😋先將的茶漬加入飯,湯飯易入口,茶味好正,有芝麻加左的香試下個炸豬排😣😣的肉好好實的的好實,外面系好脆,但真系唔好食(個豬排)冇肉計架平日坐系幾好,唔多人都幾舒服,食就一般.
上fb睇評語唔錯
吉列牛幾吸引就上去試下

叫左吉列豬排茶漬飯😋😋
先將的茶漬加入飯,湯飯易入口,茶味好正,有芝麻加左的香
試下個炸豬排😣😣

平日坐系幾好,唔多人都幾舒服,食就一般.

2018-09-20 78 瀏覽
主打吉列牛,牛排係好食嘅!但係其他嘢就一半以下😖牛扒係最好食嘅一樣野野炸雞over coke 個醬汁冇乜味道芝士雞蛋!冇拉芝烏冬係彈牙嘅但係個cream就又係冇乜味道囉!鴨胸沙律味道普通鹹蛋黃薯條如果你係一啲怕咸的佢就啱你啦,但係佢個味道呢好明顯就唔啱我囉唔夠鹹冇鹹蛋香味
主打吉列牛,牛排係好食嘅!但係其他嘢就一半以下😖
牛扒係最好食嘅一樣野

炸雞over coke
個醬汁冇乜味道
芝士雞蛋!冇拉芝

烏冬係彈牙嘅
但係個cream就又係冇乜味道囉!
鴨胸沙律味道普通
鹹蛋黃薯條
2018-09-13
慶祝紀念
生日
2018-09-19 55 瀏覽
這家吉列牛果然名不虛傳,比上次去的好吃太多,先說主角,外層的炸粉夠厚,牛肉有點韌度,口感很好,很適合做吉列牛,點上芥末或者忌廉醬,都很搭,吃到最後兩塊把它弄煎到全熟再吃,吃到了另外一個層次,即使全熟也不會老,反而更吃到了牛肉的香味,口感也更好,下次來可以做全熟的吃,另外的前菜胡麻豆腐和小蕃茄都做得不錯,應該是胡麻醬選得好,一個定食,有飯有沙律有味噌湯,整體都很好吃,坐靠邊位置還能看到馬場。別人說,這裡除了吉列牛,忌廉咖哩烏冬也好好吃,下次再來試試,推薦指數:5顆星😁😁 @吉列牛忌廉烏冬專門店
2018-09-15
2018-09-18 81 瀏覽
近日係Facebook同ig都見到好多朋友都去食吉列牛,搞到我都忍唔住去試下,今日接完女朋友收工之後,特登帶佢去試下,我相信佢一定會鐘意!味噌蟹蓋紫菜飯團相當特別,可以讓客人自行加上蟹膏的份量,食既時候可以從蟹蓋上面將蟹膏塗在飯團上,我就鐘意塗一大堆係飯團上面,再一口食完,當堂滿足的感覺出晒來呀!
呢度既皇牌吉列牛定食果然係主打,我地兩人只叫左一個吉列牛定食,有湯、飯、豆腐等配菜,牛本物已經被師傅炸到外層脆脆的,只要再自己根據喜好在石板上烘一烘,其實好快就食得,可能因為第一次食,用外脆內軟來形容絕對不會跨張,絕對不能錯過!其實由我女朋友識的到而家為止,佢都話我有一顆少女心,其實我冇否認架,我的確是一個粉紅控,呢度既Rose Garden對於我來說,可以話係我的最愛,飲起來不會太甜,既保留住玫瑰的香味,又不會影響整杯清新的感覺!

2018-08-19
之前見ig 有啲朋友推薦咗呢間餐廳價錢唔貴,但可以食到燒吉列牛之前食過一間比較貴嘅,所以今次試吓呢間好唔好食先連logo都係燒牛嘅圖示!一嚟到見到張枱上面嘅黑色小爐,真係未食先興奮啊!空間感大,帶點工業風,餐具放置整齊吉列牛定食上枱大約有10件吉列牛比你自己燒,你可以因應自己喜好決定牛嘅生熟度隨餐附贈一碗有飯素嘅白飯、麵鼓湯,仲有啲小伴菜,包括胡麻蕃茄仔、胡麻豆腐因為牛就咁食比較膩,所以通常配白飯食落去,減低油膩感原條鰻魚蟹籽釜飯我係第一次食釜飯,好得意啊~好似打邊爐咁有個火仔默默守護碗飯,唔比佢變凍!鰻魚大條到個碗都放唔落😂😂暖笠笠嘅飯食落再好食啲Kobekyu 牛油雞翼牛油味濃,細心咁將雞翼剪成單邊,食起上嚟方便啲!紫薯Latte紫薯味濃,不過有啲過甜秘製蛋卷蛋卷裡面有啲流心芝士,每人兩舊左右啱啱好!
之前見ig 有啲朋友推薦咗呢間餐廳
價錢唔貴,但可以食到燒吉列牛
之前食過一間比較貴嘅,所以今次試吓呢間好唔好食先
連logo都係燒牛嘅圖示!

一嚟到見到張枱上面嘅黑色小爐,真係未食先興奮啊!

空間感大,帶點工業風,餐具放置整齊

上枱大約有10件吉列牛比你自己燒,
你可以因應自己喜好決定牛嘅生熟度
因為牛就咁食比較膩,所以通常配白飯食落去,減低油膩感

原條鰻魚蟹籽釜飯
鰻魚大條到個碗都放唔落😂😂
暖笠笠嘅飯食落再好食啲

Kobekyu 牛油雞翼
牛油味濃,細心咁將雞翼剪成單邊,食起上嚟方便啲!

紫薯Latte
紫薯味濃,不過有啲過甜

秘製蛋卷
蛋卷裡面有啲流心芝士,每人兩舊左右啱啱好!

2018-09-18 63 瀏覽
之前小編同事吃過吉列牛忌廉烏冬專門店都大讚一番所以今次小編決定跟同事一起來享用午餐咖哩忌廉烏冬(牛肉)$78小編第一次來 當然要試試餐廳主打的忌廉烏冬咖哩烏冬被滿滿的忌廉鋪滿着濃厚香滑 重奶香味 口感十分creamy烏冬裡面夾雜著牛肉粒 令味道更香韓式甜辣單骨雞翼  $65餐廳十分細心的將雞翼弄成單骨 令咀嚼更方便雞翼點上薄薄的炸粉 香脆而不膩配上韓式甜辣醬汁 令人胃口大開咖哩海鮮shabu shabu $158餐廳製作的海鮮shabu shabu十分足料配料有金菇菜 鮮蠔 凡立貝 大蝦番茄咖哩湯底被不同海鮮配料吸入 味道更鮮甜下午吃的這個shabu shabu足夠兩人份量 十分滿足總括而言 小編覺得餐廳的菜式十分有創意而且種類繁多 不妨一試
之前小編同事吃過吉列牛忌廉烏冬專門店都大讚一番
所以今次小編決定跟同事一起來享用午餐