2019-05-07 231 瀏覽
難得跟朋友吃飯卻近糧尾因此決定選間性價比較高的店吃。台灣麵在元朗吃較多,沙田分店還是第一次。幸好保有一定水準,不會失望。兩個人坐4人台很寬敞哈。朋友點了紅燒牛肉粗麵,一碗$61包杯飲品,算是實在的價。粗麵挺彈口不會淋,牛肉煮得挺久所以算不錯挺入味。我則點了三寶粗麵,$65。肉分量蠻多大大一碗很飽肚實在。湯味不會太濃有點清適合不愛加太多味精的人。另外點了份醉雞翼,$48,冷盤味道清清的挺開胃適合前菜吃。最後還有燻蹄拼海蜇$60,肉厚海蜇很爽口。不錯。

兩個人坐4人台很寬敞哈。

另外點了份醉雞翼,$48,冷盤味道清清的挺開胃適合前菜吃。

最後還有燻蹄拼海蜇$60,肉厚海蜇很爽口。不錯。
2019-04-16 208 瀏覽
我喜歡熱薑母奶茶午餐時間好多人光顧,不防試一下。清湯牛肉麵還是可以的,牛肉筋腩都好滑,不會太腍有咬口,但味道唔係好夠濃。另一個是雞扒粗麵,雞扒都很入味,炸完亦冇太多的油膩。其實我好喜歡他們的熱薑母奶茶,薑味濃濃之餘還有茶香,飲完有很舒服的感覺。

我喜歡熱薑母奶茶

2019-04-15 198 瀏覽
今晚又去了沙田跟家姐去做瑜珈,見啲同學仔越做越fit,我就毫無進步,因為每次做完瑜珈我都食番好多嘢。今晚都唔例外。去咗附近的麵店食dinner,因為呢度就腳,而且大間,坐得比較舒服。我哋叫咗好多嘢。【原味牛肉湯麵】家姐叫咗原味牛肉湯麵,麵底要了粗麵。碗麵有好多牛肉,腍得來又入味,麵質也不錯,有口感。【滷肉蛋拉麵、韭菜雲吞米線】我比較貪心,所以叫了一個雙排雙格餐,一次過可以食到滷肉和滷蛋,同埋韭菜雲吞。滷肉好入味好鬆化,拉麵無梘水味,韭菜味道好正。小食叫咗【肉燥時菜】、【酥炸腐皮蝦卷】和【滷水雞中翼】啲油麥菜灼到好腍,加埋肉燥好香口。蝦卷層皮好脆口,內裡的蝦肉幾彈口。滷水雞翼入晒味,好腍,好易食。至於飲品就配了【蜂蜜柚子茶】和【椰香胚芽奶露】柚子茶清新之餘夠香甜,而椰香胚芽奶露好好飲,好澴香。每次家姐都話唔明點解我可以食咁多嘢,其實答案好簡單,唔食點有力減肥?

我哋叫咗好多嘢。

【原味牛肉湯麵】

【滷肉蛋拉麵、韭菜雲吞米線】

小食叫咗【肉燥時菜】、【酥炸腐皮蝦卷】和【滷水雞中翼】

啲油麥菜灼到好腍,加埋肉燥好香口。

蝦卷層皮好脆口,內裡的蝦肉幾彈口。

滷水雞翼入晒味,好腍,好易食。
至於飲品就配了【蜂蜜柚子茶】和【椰香胚芽奶露】
柚子茶清新之餘夠香甜,而椰香胚芽奶露好好飲,好澴香。

2019-04-13 137 瀏覽
話說自己都好少經開第一城。如果唔係因爲朋友住呢頭,可能十年都冇黎一次。我地行左第一城商場都一段時間,發覺都冇咩選擇。估唔到連吉野家都好多人排!見到最底層既呢間比較少人,又係台灣野食,相信都十分穩陣。我地點左熏蹄海節、雞腎、四碗牛肉面同抄手。熏蹄又幾好食,真係有d驚喜!海節個份量都好多,一碟食落都幾飽,我地都覺得好足料!海節偏淋身,唔係好脆口果種,不過味道都ok!!另外不得不提,主打牛肉面真係幾好食!
見到最底層既呢間比較少人,又係台灣野食,相信都十分穩陣。

另外不得不提,主打牛肉面真係幾好食!
2019-04-07 113 瀏覽
劣,一係食物,二係服務食物雲吞新竹米粉拼"香酥"雞扒肉燥飯雲吞:勁細粒+粉粉地,好難食新竹米粉:太淋,完全唔彈牙,仲有一陣噏未"香酥"雞扒:而家先知"香酥"原來係煎嘅,仲要煎到好似烚嘅咁,犀利!肉燥:"非常健康",仲乾過煲湯瘦肉,一啲油脂都冇。 我明白肉燥飯唔同鹵肉飯,但真係好難食香酥雞腿乾拌麵乾,嚡,冇其他comment叫乾拌麵嚟咗湯麵服務落錯單三次,乾拌麵變湯麵,咖啡變奶茶,珍珠奶茶邊普通奶茶,落錯單一句sorry都冇送餐嚟嘅時候唔係放喺枱面喺"paat"喺枱明明知道我地講廣東話,自己亦識講,偏偏要講普通話總結1. 打著台灣美食嘅名號但提供劣食,仲一啲台灣味都冇2. 性價比極低接近$70嘅價錢食lunch換嚟$30幾嘅水準,$70差唔多可以食兩個燒味飯/三個唐記包點嘅飯3. 服務水準差第一次打劣評,只希望大家唔好再中伏,食劣食
劣,一係食物,二係服務

食物

雲吞新竹米粉拼"香酥"雞扒肉燥飯

雲吞:勁細粒+粉粉地,好難食

新竹米粉:太淋,完全唔彈牙,仲有一陣噏未

香酥雞腿乾拌麵

乾,嚡,冇其他comment
叫乾拌麵嚟咗湯麵

送餐嚟嘅時候唔係放喺枱面喺"paat"喺枱

明明知道我地講廣東話,自己亦識講,偏偏要講普通話

總結
1. 打著台灣美食嘅名號但提供劣食,仲一啲台灣味都冇

2. 性價比極低

3. 服務水準差

第一次打劣評,只希望大家唔好再中伏,食劣食

2019-04-06
  • 劣食
2019-04-06 97 瀏覽
日本菜同台灣菜都係我慧食妹條菜👅有時冇得去旅行,就靠哂本地薑既當地菜黎止下口癮❤️話說係屋企附近,見到有呢間台灣面,今次終於有時間入黎食返餐!星期六晚市唔算多人,唔洗下下搭台咁老尷!食物方面:紅燒牛肉麵確係幾好食!連平日好挑食既爸爸都冇炸型😨牛肉有d質感,都幾入味!另外我地仲試左個蕃茄湯牛肉面,都係好足料。如果個湯少返d糖就更好!小食方面,薰腣都唔錯!配埋海哲大大碟又幾好食!今餐食得好滿足!唔錯!
日本菜同台灣菜都係我慧食妹條菜👅
有時冇得去旅行,就靠哂本地薑既當地菜黎止下口癮❤️
星期六晚市唔算多人,唔洗下下搭台咁老尷!
食物方面:
紅燒牛肉麵確係幾好食!
連平日好挑食既爸爸都冇炸型😨
牛肉有d質感,都幾入味!

小食方面,薰腣都唔錯!配埋海哲大大碟
又幾好食!
今餐食得好滿足!唔錯!
2019-04-05 58 瀏覽
今日難得同事說吃膩了火炭發新城市的食店,於是一行人去了沙田第一城找找新店看。剛見到台灣麵,台式食店在附近不算多所以便試試看。座位不算很寬敞不過也不會太窄,最少有位置可結我們擺交主菜再加小食。先叫了碟涼菜-貢菜$29,挺不錯很清爽的咬感,醃得既不會太酸又不會太辣,很開胃涼爽適合夏天吃。然後再叫了黑橋香腸$51,可配生蒜吃,腸的味道會更突出。不會太咸,而是挺香濃的一種肉腸味,還不錯。我點了滷肉蛋米線$61,午餐會配餐飲,特飲也是加$4,滷肉很多件件都是厚切,米線又不會煮太過,湯挺清不會咸,所以性價比挺高。同事則叫了清湯牛筋腩拉麵$61,牛筋牛腩都挺有味,清湯所以味不會很濃。整體來說選擇多肉量也夠,男性來絕對夠吃。

整體來說選擇多肉量也夠,男性來絕對夠吃。
2019-03-30 83 瀏覽
話說今日突然好想食啲台灣野但又懶洋滿唔想出街就去左樓下呢間台灣麵食下台式野滿足下自已食完又發覺好有驚喜所以要出番個post讚下👍🏻👍🏻....今餐點左個紅燒牛肉麵酸辣湯雲吞麵紅燒牛肉麵湯底少許辣牛肉有四大舊半筋腩有咬口吸晒湯味一流👍🏻👍🏻酸辣湯好足料稍嫌唔夠辣不過都幾好食....小食叫左個大腸鹽蘇雞🐷耳大腸真係必食唔太肥好入味大腸控一定會愛上佢😂😂鹽蘇雞熱辣辣上台炸粉唔厚大大啖肉好好食🐷耳個滷水汁都做得幾好....整體黎講今餐真係好滿足價錢唔貴但真係食到好飽肚👍🏻👍🏻以後會多啲黎食
話說今日突然好想食啲台灣野
今餐真係好滿足
價錢唔貴但真係食到好飽肚👍🏻👍🏻
以後會多啲黎食
2019-01-19 306 瀏覽
係屋企樓下搵食,多數都係呢幾間,台灣面我哋都經常幫襯,店內環境配合自然光,大量卡位,這回一次過介紹下早餐及午餐。早餐有一般茶餐廳嘅腸仔煎蛋湯麵,今朝煎蛋餐肉配牛油麵包,加$1可以轉厚多士,今日唔記得咗轉多士,牛油麵包都ok,煎蛋剛熟啱我,餐肉煎得比較乾一點,配一些粟米粒。仲有雪菜肉絲湯麵,麵質唔會太淋都爽口,雪菜肉絲夠味。早餐當然要配一杯港式奶茶。一家三口來到呢度午餐,各自點了喜歡的飯麵。双格餐點了豆卜雞蛋肉燥飯配菜肉餛飩新竹米粉,飯可以飽啲,新竹米好爽口。阿女最鍾意酸辣湯拉麵,夠酸夠辣,材料豐富。繼續都係双格餐,椒鹽豬扒米線配雞翼新竹米,豬扒夠淋夠鹹,雞翼也香口。凍豆漿唔洗加錢,好大杯,熱奶茶是我們至愛,也可加錢叫其他台式飲品。

煎蛋剛熟啱我,餐肉煎得比較乾一點,配一些粟米粒。

仲有雪菜肉絲湯麵,麵質唔會太淋都爽口,雪菜肉絲夠味。

早餐當然要配一杯港式奶茶。

一家三口來到呢度午餐,各自點了喜歡的飯麵。

阿女最鍾意酸辣湯拉麵,夠酸夠辣,材料豐富。

2019-01-19
2018-12-17 203 瀏覽
so basically, 3 of us went to this restaurant for lunch at around 12 pm where there is loads of empty tables. we ordered food, and there is a group of 5 who came in and they offered to sit in our table, we are like, there are loads of other empty tables, and we do not understand why they need to put us all together. The group of 5 are obviously not comfortable with us sitting in the same table. so we offered to move, if they want the big table. so we volunteer to move to a table of 4, and the ow

so we volunteer to move to a table of 4, and the owner said ' u will need to share a table anyway'.  subsequently, there is a customer and obviously the owner fit him into our table, where there are more than 5 tables that are empty beside us. I dun understand why they keep on insisting with the concept of sharing tables when we are clearly uncomfortable with sharing tables and there are loads of empty ones beside us. It is understandable if the other tables are full to share one.

This is such an annoying experience and the food is just soso, will never go there again!

2018-12-17
2018-11-23 258 瀏覽
我決定要寫200字嚟唱衰依一間野以前好好地有間上海排骨菜飯,俾第一城管業處逼到佢執咗,之後就開咗依間咁嘅垃圾下午茶時段冇咩人就知道佢大鑊啦,啲侍應態度超差,叫咗個肉操面嚟食,遲遲都唔嚟就知道佢冇落單,之後啲侍應仲要奶奶閒拖多10幾分鐘都唔上,真係火火地想走人㗎啦。味道普普通通唔多好,豆腐好硬,蛋又老又細食物質素唔係最大問題啲侍應嘅態度先至係最大問題,你明知自己落留咗我單就唔該你快快脆脆幫我跟返啦,真係唔寫依篇文來唱衰佢都唔得
我決定要寫200字嚟唱衰依一間野

今天中午和家人食嘢,首先、我家人叫了雪菜肉絲米粉和熱薄荷奶茶,我自己叫紅燒牛筋牛肉粗麵和凍薄荷奶茶,那個侍應自己落單時巳說明轉米粉,但是其後來了雪菜肉絲米線,我叫其他職員換過,但是那個男侍應竟然反過來不停地駡我說錯,真是令人無名火起三仟丈,好啦,那碗米粉換回來啦,事情還沒有完結,其次、亦是最不可以原諒的一件事,其後那杯熱薄荷奶茶到來啦,我家人一口喝下去,就發覺有硬物便即時用手接著吐出來,但是發覺是玻璃碎片,並且即時弄到我家人左手食指流血,所以我即刻找職員恊助,但是那個男職員竟然隨便搵一塊膠布給我們了事,我便要求找店負責人出來解決事情,但是店員說沒有負責人,於是我便報蘑求助,但是足足打了45分鐘才有人接聽,點知報警後到來的警察簡直有問題,一個係沙展,一個係散仔,個散仔想搵我落口供,但係個沙展只是不停地闹個散仔,我完全嬲到個沙展究竟嚟解決事情呀?還是將事件無限擴大呢?最嬲就是個沙展唔處理事件不特止,仲要窒番個報案者轉頭,需不需要找一哥盧偉忠幫手,睇嚟呢單嘢直情要交俾行政長官處理就啱喇。
2018-09-17
2018-09-10 276 瀏覽
貪快唔洗等位,求其入一間🙄餐牌好似好多選擇。地方算是乾淨👍🏻點了碗應該穩陣嘅紅燒牛肉麵同一杯蜜桃玫瑰花醸(套餐只加$8)貪佢顏色靚。牛肉麵~色很濃,但一D味都冇,麵不彈,肉多但不夠淋(失敗)玫瑰茶~色很美,但只有一個字(甜)相信我不會再幫襯第二次
牛肉麵~色很濃,但一D味都冇,麵不彈,肉多但不夠淋(失敗)
玫瑰茶~色很美,但只有一個字(甜)

相信我不會再幫襯第二次
2018-09-10
2018-08-07 270 瀏覽
本身唔係住第一城,去完郵局搵地方食下午茶。經過另一間因見堂食都用食棄碗碟所以放棄咗,走過兩間見呢間台灣麵嘅下午茶幾吸引,就入咗去試。叫咗個酸辣麵同巨蜂提子蘆薈特飲,味道好好,個麵酸辣適中,無辣到食唔到其他味,杯特飲都夠份量大杯,叫走飲管電腦單有得打埋出嚟,包保侍應唔會記漏加咗飲管,讚!

下午茶
2018-07-25 284 瀏覽
早餐一般都是麵包,有時間的話就麥記KFC,再有時間的話,就可以好似今日咁就坐低慢慢嘆份茶餐廳早餐。這間店的早餐是我吃光顧最有份量的一餐。走到店內,看到好吸睛的大大板畫,畫上台灣的特色小食。我個人好鐘意😊看!這塊魚柳跟餐具的長度差不多🤤雖然炸粉厚了一點點,但裡面的確是香滑的魚肉,而不是外邊吃到摻了很多其他調味,粉粉的那種感覺。這回裡面的確是有彈性的魚肉!豬扒也很大塊,調過味,很夠味道。肉質很腍軟,骨頭佔比少,所以吃得肚子滿滿的這碗手撕雞米線是朋友大力推介,他就雞肉又多,湯底雞香味又濃。五香肉丁倒沒有太多,跟外邊吃到的份量差不多。我選的熱奶茶,茶底過濃,有少少苦澀味,下了一整包糖也是不夠。朋友點的是凍奶茶,因為有冰有糖水稀釋過,不太喝到茶的苦澀味。加一蚊可由方包轉多士題外話: 好想好想讚賞的是店內的員工。這間店多做街坊生意,不是什麼高級食肆,沒有華麗搶眼的裝潢,但員工的服務態度很好。由門口等位開始,到落單,到食物上枱,到收拾枱上用具,到結賬,他們都很有禮貌,很勤快!
這間店的早餐是我吃光顧最有份量的一餐。

看!這塊魚柳跟餐具的長度差不多🤤
吉列魚柳

豬扒也很大塊,調過味,很夠味道。
肉質很腍軟,骨頭佔比少,所以吃得肚子滿滿的

香煎豬扒

手撕雞米線

五香肉丁倒沒有太多,跟外邊吃到的份量差不多。
五香肉丁米粉

凍奶茶

多士

加一蚊可由方包轉多士

2018-07-25
$35 (早餐)
吉列魚柳
香煎豬扒