2019-05-25 285 瀏覽
-今日同媽媽黎到黃埔行街,發現呢度原來都有古早味,之前係銅鑼灣食過都覺得唔錯,所以今次都冇猶豫就入黎食午餐。因為同媽媽都唔太餓,所以就揀左一個餐同小食。1️⃣酥炸雞排湯麵 $60+3款小食+飲品 雞排的酥炸皮幾厚脆,個人覺得好似炸得過左龍,肉質方面就正正常常。個麵好似刀削麵咁,幾爽口韌度都幾高,配上清湯感覺亦冇咁油膩。小食方面,有海蜇,青瓜,同扁豆,味道亦很不錯。2️⃣宜蘭蔥餡餅 $28 (跟餐半價) 上次食感覺很新鮮香口,今天就覺得煎得過油,而且入面既餡感覺不太新鮮,皮亦較軟,不太好吃😟珍珠奶茶亦幾不錯,可以一試

因為同媽媽都唔太餓,所以就揀左一個餐同小食。

1️⃣酥炸雞排湯麵 $60
+3款小食+飲品

2️⃣宜蘭蔥餡餅 $28 (跟餐半價)

珍珠奶茶亦幾不錯,可以一試
2019-05-23 243 瀏覽
古早味其實都食過 tst同 cwb分店 覺得係十分唔錯既台灣野 小食 麵飯 甜品飲品都有質素👍🏻 今日經過黃埔就試埋佢既分店 每間古早味裝修都唔同 黃埔店 以棕色為主 圓木枱 木櫈 或者有 sofa 卡位 有 d 古式古香既感覺 感覺都舒服既 😃 🍴四季豆炒肥腸 78 蚊🐷🔥炒得好夠鑊氣既肥腸 , 肥腸粗身軟熟 中間既肥膏好林好入味 四季豆夠鑊氣🔥🌿豆夠爽口 連埋薑 葱花 紅椒 蒜等等炒成 好惹味 👍🏻 🍴紅豆燒餅 28 蚊🔥紅豆燒餅有 d似上海既豆沙鍋餅 出面既皮夠脆 切成長形 入面既紅豆餡好香甜 味道夠濃 唔錯既甜品👍🏻🍴珍珠奶茶22 蚊🥛☕珍珠奶茶入面既珍珠好彈牙煙靭 都似台灣既珍珠 奶茶 唔係好甜 茶味夠 若果奶味多 d更好 👍🏻 🍴台式涼麵 椒麻醬 🐗55 蚊❄🍜凍食既冷麵 有芽菜 青瓜 蘿蔔絲🥒🥕 加上爽口既涼麵 同煙靭彈牙既牛展絲🐮 加上另上既椒麻醬撈埋成為撈麵。椒麻醬 辣味香 帶 d麻醬甜味 . 同爽口既麵身好 match十分唔錯 👍🏻#椒麻醬 #冷麵 #涼麵 #珍珠奶茶 #紅豆燒餅 #豬大腸 Score 平均分 <7.2/10>Taste 味道:👍

位 有 d 古式古香既感覺 感覺都舒服既 😃

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#古早味澎湖台灣
紅磡黃埔新村民泰街9 號地下b1 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2019-05-23
2019-05-19 218 瀏覽
突然很想吃台灣美食,知道紅磡開了估早味,星期六就特地去試試。餐廳佈置很有漁鄕風味,座位寛敞舒適。我們點了兩個鐵路便當套餐,包一杯$18的飲品,如果點其他飲品就補差價。另外,點了套餐可以以半價享用小食,我們當然點了兩個小食試試。宜蘭蔥餡餅煎得金黃吸引,餡餅的皮是類似北方餃子的皮,口到恰到好處。一口咬下,滿滿的香蔥汁溢出,大量蔥粒加上豬肉碎,香口惹味,很好吃。雙色台灣香腸煎得外皮香脆焦香。黑色的是墨魚香腸,除了是墨魚膠外,還加入墨魚粒,很有口感。另外一款是豬肉腸,肥都安好,有豬肉的油香,但不會太膩,甘香可口。古早味滷肉便當便當非常豐富,有多款前菜,包括半隻滷水蛋、滷水牛展、滷水豆腐乾、蓮藕、西蘭花和葉制蘿蔔青瓜片。主角方面,當然是滷肉飯,滷肉肥瘦適中,豬肉的油脂甘香,滷水汁鹹香,滷水汁的份量很足,很好送飯。嘉義雞絲便當前菜同樣豐富,我就不再多說。主角的雞絲不會太乾,雖然不是雞腿肉般的滑溜,但亦不嚡口,雞絲有着濕濕的雞汁,配上炸蒜片,雞油汁撈飯同樣很好吃。飲品方面,我們點了冰桂花烏龍茶和凍黑糖珍珠奶茶。桂花烏龍茶是無糖的,桂花甜甜的配上冰凍烏龍茶,很清新,消暑解渴。黑糖珍珠奶茶不會太甜,黑糖

宜蘭蔥餡餅

雙色台灣香腸

古早味滷肉便當

嘉義雞絲便當

飲品方面,我們點了冰桂花烏龍茶和凍黑糖珍珠奶茶。桂花烏龍茶是無糖的,桂花甜甜的配上冰凍烏龍茶,很清新,消暑解渴。黑糖珍珠奶茶不會太甜,黑糖味香濃,珍珠煙韌,只需補$4就可以,很化算呢。
2019-05-19 193 瀏覽
今日放假 所以瞓到黃朝百晏起身嘅時候已經係三點鐘趁bb瞓著咗 就擺低佢畀姐姐 我哋鼠咗落嚟屋企附近嘅呢一間台式嘢 食下午茶 下午茶tea set係包嘢飲 再加一個嘢食同埋一個小食 加埋都係五十幾六十蚊 我老公叫咗 牛肉麵 牛肉好淋 份量夠 大大嚿 應該係牛展 要提嘅係佢啲蘿蔔好甜吸咗牛肉湯 好好味 又淋又香同平時我哋食嗰啲紅蘿蔔好唔同 我叫咗乾撈麵 有啲好肥好肥嘅肉醬配埋 但係加埋啲汁撈埋一齊 真係好香 特別佢配埋啲青瓜絲 感覺好清新 令本身嘅油膩感無咗我同老公都係揀咗鹽酥雞做小食 所以佢一次過上曬 可能係兩份嘅關係 份量都幾足 味道就同出面嗰啲鹽酥雞冇乜分別 嘢飲方面我哋兩個都叫咗古早味冬瓜茶味道偏甜 冬瓜味就唔係好夠 感覺好似飲糖水咁 但係食咗個好鹹嘅麵 呢個都ok
今日放假
味道偏甜 冬瓜味就唔係好夠
感覺好似飲糖水
但係食咗個好鹹嘅麵 呢個都ok

2019-05-16 159 瀏覽
今日收工果陣咁岩去紅磡送件 送完之後打左比一個住係黃埔既fd落黎陪我食飯咁佢就推介左呢間古早味彭湖台灣既餐廳 佢話呢間野唔錯 佢成日食一入到去果陣見到間餐廳環境都幾好 坐得幾舒服同waiter態度都唔錯咁我地就叫左個台式什錦炒麵同埋軟殼蟹個炒麵炒得比較乾身同埋唔會油林林咁 口感食落好正 硬度都岩岩好而個軟殼蟹先係重點 我好耐末食過咁正既軟殼蟹 脆得黎好好味 好有蟹味同埋口感食落都好正總體黎講 呢間野食物cp值超高 好食得黎又唔貴 地點仲要好方便

咁我地就叫左個台式什錦炒麵同埋軟殼蟹

2019-05-15
2019-05-15 125 瀏覽
今日我哋又嚟到紅磡覓食,由於最近太耐冇食過臺灣菜喇,又咁啱俾我哋見到一間古早味嘅臺灣菜,價錢都唔係好貴,噉就入去試下啦。女朋友話想食滷水嘢,噉梗係叫返個滷水拼盤喇。細嘅滷水拼盤衹能六選三,由於我哋好想食肉,所以就揀咗雞翼,腩肉,同埋豬耳,另外佢仲有滷蛋,大腸,同豬肚可以選擇。豬耳尚算香脆,雞翼同腩肉都入味嘅。櫻花蝦荷葉糯米飯。上菜嘅時候都幾靚仔,因為好多櫻花鋪蝦滿曬成個荷葉飯。雖然荷葉飯就唔算好大個,我哋都驚食唔飽,但食落其實份量都好足夠,甚至乎我哋都食唔曬添。糯米飯嘅味道都唔錯,唔會好肥膩。豆沙鍋餅。煎餅嘅麵粉味比較重,就算豆沙餡都覆蓋唔到佢嘅麵粉味,個人就覺得麻麻地。桂圓紅棗茶。桂花烏龍奶茶。桂圓其實即係干咗嘅龍眼,佢帶有小小清甜,唔會太上火。至於桂花烏龍茶嘅烏龍味就比較突出,不過桂花味就比較淡。總結嘅係呢間餐廳都係中規中矩嘅,不過佢有d視力都好特別嘅,譬如話醉雞卷等等,下次有機會都會嚟試嘅。

櫻花蝦荷葉糯米飯。

豆沙鍋餅。

桂圓紅棗茶。桂花烏龍奶茶。
桂圓其實即係干咗嘅龍眼,佢帶有小小清甜,唔會太上火。
至於桂花烏龍茶嘅烏龍味就比較突出,不過桂花味就比較淡。

2019-05-05 192 瀏覽
午餐時段,朋友提議食台式麵。食店裝修表現出漁村味道,頗有特色。侍應非常有禮招呼, 值得讚👍🏽。兩人點麵食套餐, 有一款麵,三小食,例湯及飲品。台式什錦炒麵, 材料有蝦乾及冬菇,炒麵炒得乾身唔肥膩😋, 例湯又點只例湯咁簡單, 飲得出係一碗老火湯 ,粟米冬瓜湯味濃。古早味牛肉麵 ,闊條麵有咬口,牛肉入味, 有台灣風味。三小食食物由厨師安排 - 最愛食黑木耳, 可以通血管降血脂。套餐可選$18飲品,要選心頭好,只需補差額就可以喇,我們每杯只需補$4-,就可以飲到黑糖珍珠奶茶及紅豆抹香奶綠喇🤗!餐牌選擇多,有套餐及小食任揀,只要選正餐後可半價揀小食,的確抵!
午餐時段,朋友提議食台式麵。
食店裝修表現出漁村味道,頗有特色。
侍應非常有禮招呼, 值得讚👍🏽。
兩人點麵食套餐, 有一款麵,三小食,例湯及飲品。

古早味牛肉麵 ,闊條麵有咬口,牛肉入味, 有台灣風味。

2019-05-05 130 瀏覽
當日午間始下雨,於是就在黃埔附近覓食。星期六晚約七時半,只須等約十分鐘,即可入座《古早味》紅磡店的主題是台灣澎湖美食。內裡裝修配合澎湖漁獲之鄉的主題古早味滷肉飯滷肉入味且醬汁香濃,惜飯多肉少,似乎不夠撈飯。配料酸葡萄、滷水蛋亦是最佳配角,為滷肉飯錦上添花新竹炒米配料十分足料,如肉絲、蝦米、芹菜、菌類等,惜調味略淡。另外,米粉都尚炒得彈牙蒜泥白肉肉質肥瘦分明,豬皮位晶瑩剔透,加上蒜香味濃,為前菜最佳選擇。鹽酥雞炸得十分脆口,且金黃色引人垂涎。惜調味略淡,失鹽味,不失為健康的鹽酥雞純桂花烏龍茶桂花味夠香醇,但可能有冰關係,引致烏龍茶味較淡。如有興趣,應點熱的桂花烏龍茶,相信味道更佳雖食物味道略淡,但店員貼心和有禮的服務是值得加分之處

《古早味》紅磡店的主題是台灣澎湖美食。

內裡裝修配合澎湖漁獲之鄉的主題

古早味滷肉飯

新竹炒米

蒜泥白肉

鹽酥雞

純桂花烏龍茶

雖食物味道略淡,但店員貼心和有禮的服務是值得加分之處
2019-05-04
2019-05-02 170 瀏覽
古早味(黃埔)早排同朋友去黃埔買野,平時行街見過古早味有好多分店,今次就入去試下。紅燒豬軟骨麵:豬軟骨夠入味,軟骨夠淋。個刀削麵又彈牙爽口。份量足料,其實食左個麵已經飽飽地蒜蓉炒A 菜:即係油麥菜,新鮮爽脆,好多蒜頭,惹味!食完記得食返香口膠😆花雕雞:聞落好香酒味,食落去無咁濃厚,有淡淡嘅酒香喺喉嚨蕩漾。有好多雞件,都幾入味,唔會韌,配茶蔥蒜都好正,用黎送飯麵一流紫薯黑糖鮮奶:店員推介,可以當甜品食。蒸完紫薯再壓蓉,好香紫薯味,睇住佢由白色攪到邊紫色,好靚呀黑糖珍珠鮮奶:好香濃嘅鮮奶味,黑糖同珍珠配搭恰當,珍珠夠煙韌店員好有禮貌,招待貼心,果日落雨,佢地喺門口幫客人收遮入袋,非常窩心
古早味(黃埔)

2019-04-25 169 瀏覽
下晝兩點幾好餓個天又黑晒雨又大,入到去古早味唔算多人,好好彩有得叫下午茶餐!!我地叫左兩個麵餐再加左兩個小食~下午茶餐嘅牛肉麵得兩舊牛肉,不過都算"淋", 仲有冷盤包埋,野飲我試左黑糖紫薯鮮奶,係出奇地夾同好好飲,佢用左鮮紫薯蓉落去,好香好正!另外個餐係鹽酥雞排麵,個鹽酥雞好脆又唔會好油,好好味!個雙色香腸都ok, 但墨汁腸好食好多,紅色比較淋,冇咩口感。。。蔥花手抓餅都唔錯,幾酥脆!!下次可能會試下晚飯嘅小菜

黑糖紫薯鮮奶
黑糖紫薯鮮奶
2019-04-23 170 瀏覽
中午食Lunch好多時都會同同事去紅磡一齊食午飯,基本上不同嘅餐廳我哋都會逐一去試,今次見到附近開了一間台灣餐廳,就特登去試吓啦。餐廳環境相當舒適,而且更掛滿了魚網、魚帽等,很有台灣漁港風味。今次中午去食嘅時候有多款菜式選擇,當中有鐵路便當以及不同嘅精選午餐。古早味干撈麵賣相精緻,而且撈麵更配有前菜小食、湯品、飲品相當豐富抵食。而佢嘅豬軟骨亦相當出色,肉味香濃且肉質相當軟滑,麵條亦很有彈性。新竹炒米粉呢個炒米粉材料相當豐富,有蝦乾、冬菇、肉絲、多款不同蔬菜等,味道層次豐富,最重要就唔會好油,唔錯。套餐更包$18飲品一杯,而餐廳整體套餐真係相當抵食值得推介。

今次中午去食嘅時候有多款菜式選擇,
當中有鐵路便當以及不同嘅精選午餐。

古早味干撈麵
賣相精緻,而且撈麵更配有前菜小食、湯品、飲品相當豐富抵食。

新竹炒米粉
味道層次豐富,最重要就唔會好油,唔錯。

2019-04-22 159 瀏覽
自從黃埔有咗地鐵之後真係好方便,姊妹嫁咗去台灣難得返嚟香港當然要聚一聚啦!就返去嘅口味去食台灣料理,極力推介我一定要是滷肉飯。這裏的午餐十分便宜,$60-70 已經有很多不錯的選擇。室內裝修充滿懷舊漁村味道,可能就是澎湖的風情吧!我們一人一個午餐加小食、台式飲品,二人消費也不過$150,果然是很好的推介!古早味滷肉便當 $58古早味果然是經典味道,主角是滷肉飯,粒粒肥瘦均勻,令人回味。便當中的蓮藕真的一吃愛上,就連涼菜也吃到舔舔脷。這個午餐真的很推薦呢!鹽酥雞扒便當 $68吃台灣料理我覺得不能少的鹽酥雞扒,炸得非常香囗酥脆,大大塊雞扒真材實料。 便當整體感覺豐富,還有不時轉換的三款小吃,配上台灣粗面,滋味無窮!花枝蝦排 店員推介必吃小食,這個十分優惠因為可以半價優待追加一份。花配配上蝦肉分外美味彈牙可口,外層香脆裏面肉質鮮嫩。最後一邊傾計,再一人一杯珍珠奶茶慢慢嘆,員工服務貼心,最緊要係有笑容同埋唔會趕客,值得一讚!

古早味滷肉便當 $58

鹽酥雞扒便當 $68

花枝蝦排

• 古早味滷肉便當
  • 鹽酥雞扒便當
  • 花枝蝦排
  • 珍珠奶茶
2019-04-20 104 瀏覽
中午午膳 去了一個不常去的corner 同事話這裡好多人排隊果然 越食越多人入來 最後離開餐廳時外面排左10個人午餐的選擇款式多 飯麵 小食都有2個同事 選了2個麵share 少少 四周圍望下 有d 好似魚的掛飾就好似 係一隻旦家艇上食飯 雞趴配湯麵不熱氣 沒有一般地瓜粉炸漿 麵 像是 關廟麵之類的粗麵一定飽肚 跟餐的小食豐富我見其他人的小食不一樣 叫多d 不同的餐 就可以share 多d同事叫 炒米粉米粉煙韌 不油膩 還有配湯我們額外加了一個燉湯 蟲草花鴨湯清甜 足料還有餐飲 自選 我們選無糖凍茶
中午午膳 去了一個不常去的corner

我們額外加了一個燉湯 蟲草花鴨湯
清甜 足料

還有餐飲 自選 我們選無糖凍茶
2019-04-17 68 瀏覽
當日試左呢間新開的台灣野,12點入坐,人數不多,只坐了2、3桌餐廳午市有set供應,有飯食同麵食。當日叫左鹽酥雞排飯便當及滷肉便當,套餐送18蚊的飲品,叫貴過18的就要補差價。此外,套餐可以半價叫一款小食,我地就叫左炸花枝丸及雞軟骨落單後食物好快送上,便當位分開幾格,分別有小小前菜、滷水豆乾、醃青瓜、酸梅椰菜同點左既飯。雞排炸得酥脆,炸粉唔太厚,略嫌調味粉落得唔夠多,有啲食到有啲食唔到味。滷肉是偏濕果重,醬汁重啲,食到肥豬肉既香,調味正常,但略嫌便當盒太小飯,食哂啲飯都未食哂啲肉滷小食方面,炸雞軟骨份量幾多,炸花枝就正常味道飲品叫左珍珠奶茶同桂花烏龍,珍珠幾有咬口,不算死甜,有黑糖味。總結黎講60蚊食到台灣野,行開黃埔又想食台灣野既選擇之一

餐廳午市有set供應,有飯食同麵食。

小食方面,炸雞軟骨份量幾多,炸花枝就正常味道

總結黎講60蚊食到台灣野,行開黃埔又想食台灣野既選擇之一
2019-04-16 78 瀏覽
台灣食物是其中最愛,最近知道紅磡新開了一間台式料理,今天中午路過,便來吃個午餐。店內裝修帶點中國漁村的簡樸風格。酥炸雞扒湯麵$60,包小食三款和飲品。古早味牛肉麵$65 ,包小食三款及飲品。芝士桂花烏龍茶,跟餐補差價$10。黑糖咖啡,跟餐補差價$2。小食三款,是西蘭花、酸蘿蔔、台式香腸。酥炸雞扒湯麵,有別於其他台式食肆,採用了闊條麵,麵質有點嚼勁而不硬。湯底是雞湯,清甜濃郁。雞排看來有點硬,吃落爽脆,雞肉保持鬆軟。古早味牛肉麵,牛骨湯底清甜,味道十足。牛肉是牛𦟌部分,軟腍味濃。芝士桂花烏龍茶,芝士奶蓋芝士味重,桂花烏龍茶味道甘香清甜,值得推介。👍黑糖咖啡,黑糖的香味和咖啡非常匹配,互相輝影。

店內裝修帶點中國漁村的簡樸風格。

炸雞扒湯麵$60,包小食三款和飲品。
古早味牛肉麵$65 ,包小食三款及飲品。
芝士桂花烏龍茶,跟餐補差價$10。
黑糖咖啡,跟餐補差價$2。

小食三款,是西蘭花、酸蘿蔔、台式香腸。

雞排看來有點硬,吃落爽脆,雞肉保持鬆軟。

黑糖咖啡,黑糖的香味和咖啡非常匹配,互相輝影。