2022-09-25 32 瀏覽
睇黎呢間野好出名食卷物,我見個MENU有好多款卷物,個名都好創新添。我叫左綠野仙蹤同埋超級龍卷風。綠野仙蹤有粒粒芒果係面頭,個醬係自家做的,好神秘,但令到卷物升華左好多,食材仲有熟既八爪魚同埋青瓜牛油果等。超級龍卷風就有鰻魚、芝士等。呢兩款都有我中意既口味!正呀!小食有明太子雞翼,好香,好飽滿,而沙律係蟹柳沙律,有好多蟹子同生菜。飲品方面仲有熱既綠茶。呢度價錢相宜,日本野黎講都算抵食。除左卷物仲有鍋物可以叫。
2022-09-24
2022-09-23 54 瀏覽
古今二🥗柚想蝦你沙律 Amaebi and Pomelo Salad 沙律份量非常大,有一個手掌的Size,是古今二的招牌菜,看到差不多每一桌的客人都有點。材料有沙律菜、海草、車厘茄、蘋果、柚子、蟹子、牛油果、甜蝦和柚子汁(Lettuce, Seaweed, Cherry Tomato, Apple, Grapefruit, Crab, Fille, Avocado, Amaebi, Grapefruit Juice)。醬汁酸酸甜甜作為前菜非常開胃及清新怡人。🍘日式章魚小丸子(6粒) 在店舖吃到剛剛新鮮出爐的小丸子是一件極難的事,作為一個小丸子控,這間小丸子都很有驚驚喜,外脆內軟,雖然粉漿不少,但是都有大大的章魚,不會吃粉團。富士山 Fuji Mountain 🗻這個亦是店的招牌特式卷物,有滿滿的蟹柳、鰻魚、牛油果和脆片 (Crab Fillet, Eel, Avocado, chips) 。食落口大大的滿足感,味道好夾,完成不需要任何調味料。蜘蛛spider roll🕷️這個卷物的名稱好像不太吸引,但有我最愛的炸軟殼蟹、青瓜、牛油果、蟹柳( soft-shell crab, cucum
古今二

🍘日式章魚小丸子(6粒)

富士山 Fuji Mountain 🗻

蜘蛛spider roll🕷️
這個卷物的名稱好像不太吸引,但有我最愛的炸軟殼蟹、青瓜、牛油果、蟹柳( soft-shell crab, cucumber, avocado, crab fillet)。這個卷物的精萃在軟殼蟹炸得脆脆,一口咬落去真是滋味無窮!
🍣🍱🍢
2022-09-22 35 瀏覽
係千色匯做完facial,心血來潮想食下日本野,就同朋友一齊係度揾間餐廳。千色滙平日人流唔算好旺場,但呢間餐廳都頗有名氣,見到都有唔少人幫襯,所以就入內試一試佢。舖位唔算好大間,但座位都唔會太擠迫,可以舒舒服服食餐飯~柚想蝦你 - 見到好多人推介呢個沙律。份量幾大,柚子份量唔算少,為呢個沙律帶黎左個卜卜爽嘅口感。無論係沙律菜定係蝦都好新鮮,而且有中華沙律係裡面令個口感同味道都豐富左,雖然簡單但好食!蜘蛛 - 我唔係好知點解佢叫蜘蛛~呢個軟殻蟹卷件件都好大舊,有D難一啖食晒。軟殻蟹腳嘅部份炸完之後仲有D微脆!再搭配牛油果creamy嘅口感,係不敗嘅選擇~椒鹽雞腎 - 雞腎愛好者一見到就忍唔住要叫黎食!簡單用椒鹽同檸檬汁黎調味,燒得香口,唔會好乾,保留到雞腎爽口嘅質感大阪自家製炸雞 - 呢個份量唔算好多,但都幾有驚喜。炸粉薄薄一層的,咬落去脆得黎又唔會感覺好邪惡或者好肥膩。雖然肉質稱唔上係好juicy,但仍然係嫩嘅。想食炸野又唔想驚太油的話呢個選擇都唔錯~今晚嘅MVP 係呢個 - 火山!首先賣相已經夠吸睛了,店員會上枱然點著碟外嘅鹽,火大約會燒1分鐘左右,確保有足夠時間影張靚相~唔好睇佢細

今晚嘅MVP 係呢個 - 火山!首先賣相已經夠吸睛了,店員會上枱然點著碟外嘅鹽,火大約會燒1分鐘左右,確保有足夠時間影張靚相~唔好睇佢細細碟,其實真正食落去係超級飽肚的!佢大約係由8舊反卷組成,上面仲有一大層有D辣度調味過嘅蟹肉沙律。味道非常惹味,蟹肉沙律單食都好好食,辣度適中,好開胃,忍唔住一啖接住一啖咁食落去!心靈同個肚都得到滿足!

2022-09-20 36 瀏覽
新派Fusion 日本菜古今二我係觀塘果間食過幾次,環境、食物同氣氛都非常之好,荃灣呢間個環境就有少少唔同比較簡單!但食物絕對有質素保證柚想蝦你$98呢個沙律性價比極高材料非常豐富,有蘋果、牛油果、海草、車厘茄、蟹子、甜蝦、柚子汁,沙律菜非常新鮮,極大盤飽肚,食主食前食呢個感覺清新開胃!日式章魚小丸子6粒 $48呢個章魚小丸子非常脆口,一整完就拎出嚟外脆內軟,粉漿有少少多但章魚都非常大粒,味道唔會太咸太淡,6粒非常飽肚!鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32呢個片燒同平時的黑豚肉串燒有啲唔同,裏面仲包住帶子,口感豐富有層次!味道燒得好岩胃口蜘蛛$96呢個卷物有炸軟殼蟹、青瓜、牛油果、蟹柳,如果你鐘意食炸軟殼蟹我大推呢個,炸得好脆口,口感好好,不需要點調味料已經好滿足富士山$88蟹柳、牛油果🥑、鰻魚、脆片呢兩個卷物擺埋一齊擺盆賣相非常吸引!完全令人胃口大開,蟹柳係滿瀉地舖在卷物上面。完全係吸睛又開胃
新派Fusion 日本菜

柚想蝦你$98

日式章魚小丸子6粒 $48

鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32

蜘蛛$96

富士山$88
蟹柳、牛油果🥑、鰻魚、脆片

2022-09-19 1553 瀏覽
荃灣千色匯多左幾間日本餐廳 古今二之前係觀塘食過 幾欣賞佢的卷物系列 見荃灣就腳有分店 就決定再支持一下☺️餐廳裝潢以木系配上白色調 令整間餐廳都光猛不少 🌟 今次都係主打食卷物 同埋加配沙律🥗炸物 龍捲風沙律 🥗唔可以睇少作為前菜的沙律 份量2-3個人食都非常豐富✨海量蟹柳條配上蟹籽青瓜 沙律汁帶有微辣 好開胃🤣櫻花蝦茄子燒🍆茄子燒得好惹味😝同沙律一樣都係大大份 配上有咬口的櫻花蝦 適合濃味的朋友仔😌宮崎黃金炸豆腐除左傳統的天婦羅炸物 今次試左炸豆腐 炸皮唔算厚 豆腐都尚算挺身 食天婦羅食到有d悶都可以一轉口味😙金龍卷Signature ✅ 由傳統的三文魚 芝士和炸蝦🍤組成 三文魚色澤鮮明 配上啖啖蝦肉 係傳統的日本🇯🇵卷物之選超級龍捲風🌊喜歡食鰻魚的朋友可點‼️另配上海老、芝士 而青瓜帶有小清新可以中和芝士的飽濟感最後灑上脆片令整個卷物更有口感😆整體黎講 想試下有特色口味的日本卷物 建議一試而家多左幾間分店的古今二😊

餐廳裝潢以木系配上白色調 令整間餐廳都光猛不少 🌟

今次都係主打食卷物 同埋加配沙律🥗炸物

龍捲風沙律 🥗

櫻花蝦茄子燒🍆

金龍卷

超級龍捲風🌊
喜歡食鰻魚的朋友可點‼️
另配上海老、芝士 而青瓜帶有小清新可以中和芝士的飽濟感
最後灑上脆片令整個卷物更有口感😆

2022-09-18
  • 金龍卷
  • 龍捲風沙律
2022-09-18 38 瀏覽
餐廳裝修簡約,環境開揚,座位寬闊,坐得舒服。日式料理加入創意嘅做法,味道有特色之餘,食物種類及賣相都吸引,另外卷物外型特別創新,味道仲唔錯。龍捲風沙律分量相當多,脆卜卜嘅蟹子和一絲絲嘅蟹柳,配上爽脆嘅中華沙律、青瓜絲、新鮮沙律菜、脆片及沙律醬,攪勻所有材料嚟食,鮮味十足,口感豐富,味道清新醒胃。明太子雞翼外皮炸到金黃,香口酥脆,入口啖啖肉又juicy,味道帶少少辣。金龍卷炸蝦香脆可口,配上新鮮嘅三文魚,令成個配搭十分滋味。火山非常有驚喜。店員用火槍點火,十足十似火山。食材分量豐富,好多蟹柳同蟹籽加扇貝鋪面,下面係卷物,食落口感層次豐富。櫻花蝦茄子燒茄子肉索晒啲醬汁加埋好香嘅櫻花蝦,味道香濃,估唔到兩者加埋一齊會咁有驚喜!

龍捲風沙律

明太子雞翼

金龍卷
炸蝦香脆可口,配上新鮮嘅三文魚,令成個配搭十分滋味。

火山

櫻花蝦茄子燒

2022-09-17
2022-09-15 113 瀏覽
中秋節的前夕,我們來到荃灣千色匯吃晚飯。呢間日本餐廳選擇好多,食物種類和賣相都好吸引呢個上菜嘅速度都幾快龍卷風沙律嘅蟹柳絲遍布,真係好龍捲風好吸引😊 蟹柳之外當然有清新爽口的蔬菜,仲有啲堅果脆片,增加口感同埋味道。佢嘅醬汁除了日式沙律汁之外,仲有加少少辣辣地嘅醬汁,都幾有新鮮感幾好味。佢哋嘅卷物名好得意,我地點左一個叫「蜘蛛」、一個叫「富士山」滿滿的蟹柳絲及果仁脆片鞏固起山嘅形狀、賣相好豐盛!卷物內主要餡料包括鰻魚及牛油果,鰻魚味道都幾濃郁,牛油果生熟程度剛好,整體口感十分配合。「蜘蛛」主要餡料有有炸軟殼蟹及牛油果。炸軟殼蟹很香脆,加上牛油果及青瓜等配料減低熱氣嘅感覺,同時增加口感。豆腐好滑,外邊嘅炸衣做得好好,厚薄剛好,加上醬汁,味道不錯!保留住豆腐嘅滑😊日式炒烏冬嘅醬汁配搭得好好,烏冬裏面嘅椰菜炒得勁香,仲有唔同嘅菇類😊😊😊開心滿足嘅一餐!
中秋節的前夕,我們來到荃灣千色匯吃晚飯。

呢間日本餐廳選擇好多,食物種類和賣相都好吸引

呢個上菜嘅速度都幾快
龍卷風沙律

龍卷風沙律嘅蟹柳絲遍布,真係好龍捲風好吸引😊

富士山

蜘蛛

保留住豆腐嘅滑😊
日式炒烏冬

😊😊😊
開心滿足嘅一餐!
龍卷風沙律
富士山
蜘蛛
日式炒烏冬
上星期中秋節去左荃灣買湯圓順便行街,去千色匯睇下家電嗰陣見到呢間環境企理、食物又吸引既日本餐廳古今二,趁唔洗等位就入左去食early dinner😋🥗柚想蝦你 ($98)頭盤我地揀左個沙律,個名好得意叫柚想蝦你,有柚肉同甜蝦,配上新鮮爽脆既沙律菜同牛油果,口感清新又開胃😚🔥🍣火山 ($128)呢個幾乎每枱必點,記得相機ready啱哂鐘意打卡既我,牛油果🥑青瓜卷上面鋪滿蟹柳絲同帶子肉,店員會係旁邊點火,就好似一座火山咁,好睇又好食😋🍤🍣金龍卷 $98金龍卷係大蝦天婦羅壽司切件,上面放左三文魚同芝士,賣相都好吸引,天婦羅蝦脆卜卜,加埋三文魚同芝士一齊食,口感層次非常豐富🍤雜錦天婦羅 $88除左特色卷物之外,佢地既天婦羅都好出色,我地叫左一客雜錦天婦羅,有大蝦、番薯仔同秋葵,最特別既係秋葵入面釀左蝦滑,整體炸粉唔算好厚,大蝦爽口彈牙,番薯仔亦好清甜,值得一試😍古今二地址: 荃灣眾安街68號千色匯1期3樓3013號鋪#happyfoodie_荃灣 #happyfoodie_日本菜 #古今二 #荃灣美食 #香港美食 #相機食先 #打卡

🥗柚想蝦你 ($98)

🔥🍣火山 ($128)

🍤🍣金龍卷 $98

• 柚想蝦你
  • 雜錦天婦羅
  • 金龍卷
2022-09-14 47 瀏覽
要說到香港數一數二的卷物專門店,非 •🇯🇵古今二 •莫屬囉~相信不少朋友仔都吃過古今二,餐廳如今已在港九新界都有分店,吃想都非常容易哦。 這天是中秋節翌日,我相約朋友去荃灣逛街和看電影,看完後便去千色匯的分店吃晚餐啦🥰。此店環境舒適,光線充足,用餐感覺良好。食物款式多元化,不過當然要吃主打的卷物啦~ 「 火山🌋 $128 」 著火的火山卷物,打卡一流。卷物由帶子、青瓜、牛油果和蟹柳組成,蟹柳量多到堆成小山丘🤣,入口濕潤可口,鹹香十足,好吃~ 「 辣妹😍$72 」 辣妹卷物則是由辣味吞拿魚、芝士和炸蝦組成,除了有辣感增加味道層次,香脆的炸蝦同樣令口感豐富不少,同樣美味。 「 柚想蝦你🥗$98 」 沙律份量大得驚人,也太抵食了吧。醬汁調味剛好,又有得酸和鮮甜柚子,不錯。 「 櫻花蝦茄子燒🍆$68 」 我超愛吃茄子,濃香的醬汁和鹹香櫻花蝦互相配合,值得試呀 ^-^。

食物款式多元化,不過當然要吃主打的卷物啦~

「 火山🌋 $128 」

「 辣妹😍$72 」

「 柚想蝦你🥗$98 」

「 櫻花蝦茄子燒🍆$68 」

2022-09-11
2022-09-13 32 瀏覽
荃灣一向都係美食集中地,中秋過後同朋友搵食,朋友推薦試下位於眾安街千色匯既古今二。餐廳都以日式木系主調,光猛乾淨。龍卷風沙律 完全冇諗過會大多份量,沙律材料有激量蟹棒、中華沙律、雞蛋絲、蟹籽配埋日式醬汁夏天做前菜消暑一流🥗🥗雜錦天婦羅,天婦羅包括左三條大蝦,兩件魚肉釀秋葵,三粒紫薯。天婦羅炸到香脆可口,蝦身彈口,有蝦肉。最令人意外係炸秋葵居然釀左魚肉入去,好有驚喜😝呢間餐廳主打創意卷物,所以叫左一個好吸晴既火山,主要餡係帶子、青瓜、牛油果、蟹柳。火山上面鋪哂左蟹柳,上台時店員仲會點火,好有效果~日式炒烏冬好香口,配左雜菜雜菇好好食~最後試埋佢既串燒蒜香牛油紫薯,蒜香牛油翠肉瓜都唔錯
餐廳都以日式木系主調,光猛乾淨。

日式炒烏冬好香口,配左雜菜雜菇好好食~

最後試埋佢既串燒蒜香牛油紫薯,蒜香牛油翠肉瓜都唔錯

2022-09-10 43 瀏覽
正值八月十五中秋佳節我倆在荃灣(古今二)很有詩意店舖共渡佳節飯聚,也避免跨家庭聚餐,這年過特別的中秋節。店舖裝潢悠閒清雅,員工很有禮貌,使客悠閒自在享受美食。1.柚想蝦你~柚子清甜多汁+鮮甜赤蝦+牛油菓+蟹子+新鮮沙律菜….....等再配上沙律醬淆合後口感新鮮清爽。2.火山~店員按在枱上點起火槍紅紅火焰非常應節呀👏👏🤣🤣內裏包含有青瓜+牛油菓+蟹柳+帶子+紫菜....等,堆積滿滿一個小山丘饀料非常豐富,層次豐富鮮甜清爽齒頰流香。😋😋3.煙花~面層佈滿厚厚軟綿辣味拖羅和蟹子,下層辣味三文魚卷,再灑上脆脆芝士,材料極為豐富4.雜錦天婦羅~秋葵蝦膠天婦羅+大大隻海老天婦羅+日本甜薯天婦羅,放凉後吃依然脆卜卜,而且不油膩5.鹿兒島黑豚荔枝卷串燒~童年猜謎語(紅布包白布,白布包豬膏,豬膏包紅棗)猜一生菓廚師精心處理童年謎語白布包豬膏👍👍👍不油膩清甜,味蕾有口福😋😋😋謎底已在上面😆😆😆
正值八月十五中秋佳節我倆在荃灣(古今二)

好耐無去過旅行✈️,打算找點新玩意,來個自制日本🇯🇵旅行。記得之前去日本旅行,總有一兩日放空,去到邊食到邊,居酒居一定係我首選,夠地道風情,有時仲會遇上無中或英餐牌,會手指指「this this this this」亂咁點🤣🤣🤣🤣🤣🤣講明自製旅行,DONKI + 居酒屋必然是指定動作,去完DONKI 扮買手信,就亂入左荃新天地一間居酒屋-古今二🏮試一試,估唔到有意外驚喜。🥗柚想蝦你大熱天時,沙律前菜必定走唔甩,上枱第一自然反應「嘩!咁大盤🙀」,羅馬生菜🥬墊底,上面柚子、甜蝦、小車厘茄、中華沙律等,創意就稱不上,但配上麻醬加柚子就好消暑醒目開胃。🍣辣妹+ 彩虹卷侍應哥哥推介卷物是他家店招牌菜,於是點了兩份試一試,第一份辣妹入面有炸蝦🍤芝士🧀,上面勁多辣味吞拿魚蓉,一粒放入口卷物上滿滿的吞拿魚魚蓉在口中溶化衝擊感味蕾🤤🤤,再加上上面灑了飛魚子及脆脆令口感更昇華。另外彩虹卷🌈就想對溫和,配搭蟹柳、青瓜、牛油果及上面的雜錦刺生,清新相比起剛才的像是一個溫柔及強烈的對比。難怪侍應哥哥推介,每一個卷物都有不同的味道及感覺,CP值相當高🤩🤭見到隔籬枱,有位叔就叫了一杯啤酒加了點串燒及燒物,就心癮決定加

🥗柚想蝦你

🍣辣妹+ 彩虹卷

🤭見到隔籬枱,有位叔就叫了一杯啤酒加了點串燒及燒物,就心癮決定加單試一下🤤🤤, 燒物的確有點驚喜。

🍢燒冬菇串燒+鹿兒島豚肉蘆筍串燒
冬菇大大粒,有手掌心咁大,非常Juice厚肉,而豚肉卷住勁多蘆筍,唔減低左豚肉油膩感。

🐟鹽燒三文魚頭
好多日本料理店烹調鹽燒魚頭為慳功夫都是油炸絕非燒,所以上枱都總是油淋淋。古今二的鹽燒三文魚頭的確係好味,香脆乾身無油膩感,值得推介👍👍👍👍
2022-09-05 30 瀏覽
柚想蝦你沙律: 沙律菜新鮮爽脆,柚子汁清新酸甜。還有蘋果、牛油果、車里茄、柚子令沙律口感豐富,清新鮮甜。蟹子,甜蝦份量都唔少,咸咸地有鮮味。還有中華沙律…份量大,適合一大班人share雜錦天婦羅:有炸蝦、秋葵同日本蕃薯仔。炸衣薄脆,唔會油立立,放咗陣都唔會淋。炸蝦size唔細,質素唔錯冇雪味。秋葵入面壤有豬肉,食落有質感,唔會滑潺潺。蕃薯仔甜到好似甜品咁。蒜香牛油紫薯:紫薯的甘甜帶有香濃牛油蒜蓉味,甜甜咸咸又估唔到幾夾。鹿兒島黑豚荔枝卷:荔枝多汁香甜,配上黑豚燒烤後嘅焦香,清新唔油膩,好有驚喜😋金龍卷:手卷內包入炸蝦同cream cheese ,炸蝦都算脆口,表面有三文魚,上面個沙律醬加有七味粉,同芝士&沙律醬中和,食落辣辣哋但唔會好搶味。蜘蛛:內有炸軟殼蟹、牛油果、青瓜,蟹柳,好足料。軟殼蟹唔係得個殼可以見到有蟹肉有啲蟹膏👍🏻菜式新穎有特色又好味。服務態度幾好,見到冇茶會主動加茶。encore!

2022-09-05 34 瀏覽
❣️ 沙律:柚想蝦你 $98⭐️ 入面有牛油果,甜蝦,柚子肉, 沙律菜, 中華沙律個沙律加埋柚子汁 酸酸甜甜咁~ 勁清香! 好fresh! 好好既開胃菜✨火山 $128火山一黎到~職員即刻點火,變成左成個火山。好貼合番佢個名😍 又有得睇又有得食! 佢上面鋪滿晒好多蟹柳絲 帶子 同芝士 裏面牛油果青瓜蟹柳卷, 燒到芝士溶溶地, 又香又好食🥰口感好豐富✨ 搖滾樂 6件 $82有鰻魚,芝士,牛油果~ 鰻魚好厚身~ 芝士味濃郁! ✨ 雜錦天婦羅 $88有炸蝦,甜薯同秋葵! 炸到金黃色! 熱辣辣! 咬落口勁脆 又辣口! 一d都唔厚粉! 配埋蘿蔔蓉汁! 更加perfect match la🥰✨ 黑豚豬頸肉串燒(1串)$28燒到勁香口,唔好燒到乾晒, 咬落去爽口, 裏面仲好juicy 🤩 ❣️ 蒜香牛油翠肉瓜(1串) $25翠玉瓜燒到岩岩好! 好爽口呀! 配埋蒜香牛油去燒 好惹味!😍
❣️ 沙律:柚想蝦你 $98⭐️
入面有牛油果,甜蝦,柚子肉, 沙律菜, 中華沙律
個沙律加埋柚子汁 酸酸甜甜咁~ 勁清香!
好fresh! 好好既開胃菜

✨火山 $128

🥰口感好豐富

✨ 搖滾樂 6件 $82
有鰻魚,芝士,牛油果~ 鰻魚好厚身~ 芝士味濃郁!

✨ 雜錦天婦羅 $88
有炸蝦,甜薯同秋葵! 炸到金黃色! 熱辣辣!

✨ 黑豚豬頸肉串燒(1串)$28

❣️ 蒜香牛油翠肉瓜(1串) $25
2022-09-03 48 瀏覽
朋友話這間餐廳嘅壽司名好特別, 選料也各有不同, 當然要去探個究竟.裝修簡約, 感覺很舒適.時間尚早, 晚飯時間剛開始.食物很快就送上日式炒烏冬, 材料有秀珍菇, 洋蔥絲, 三色椒絲, 日式叉燒, 當然有彈牙贊岐烏冬, 醬汁香濃, 上面紅薑除了增添美味, 更添了色彩櫻花蝦茄子燒, 茄子上鋪了櫻花蝦, 非常惹味, 感覺有少少似 XO 醬, 有少少辣宮崎黃金炸豆腐, 外表香脆而內裏的豆腐很滑蜘蛛精出現了 , 是否很有型有炸軟殻蟹, 青瓜, 牛油果, 蟹柳超級龍卷風打到來了, 龍卷風由鰻魚, 海老, 芝士, 青瓜, 脆片形成的, 果然強勁蜘蛛精遇上龍卷風啦到最後, 都成為我嘅獵物嘆杯玄米茶, 完美

裝修簡約, 感覺很舒適.

時間尚早, 晚飯時間剛開始.

食物很快就送上

宮崎黃金炸豆腐, 外表香脆而內裏的豆腐很滑

蜘蛛精出現了 , 是否很有型

有炸軟殻蟹, 青瓜, 牛油果, 蟹柳

蜘蛛精遇上龍卷風啦

到最後, 都成為我嘅獵物

嘆杯玄米茶, 完美