今次走進一間很有特色裝修的港式火鍋店〔叁不館〕,一出電梯,走廊會麗花皇宮夜總會及叁不館的燈牌裝飾,牆身更有仿九龍皇帝的特別字跡,一踏入店內,店內裝潢圍繞著香港電影及懷舊港式大排檔元素,大大幅港產片戲院不日放映的牆身。店內擺設是用了木造的檯櫈,檯下更放有竹籮筐供客人放置手袋,而點菜紙餐牌亦設計得很用心,像報紙一樣很有特色,場內亦一直播著八、九十年代經典廣東金曲,大玩港式懷舊大排檔風味。而且店員服務態度親切,耐心地介紹餐牌及逐一介紹醬料,更特別推介店鋪自家製蔥頭油及特色沙爹醬味。餐廳現時還有「飲勝一蚊啤酒」限時優惠,很正~【媽! 好辣啊 麻辣湯+香茜茜皮蛋湯】雙併湯底(HK$148)鴛鴦鍋只需要加$20就可以有兩款湯底,一次過享受兩款湯底,非常抵食划算。(1) 媽! 好辣啊 麻辣湯: 辣椒的辣味與花椒的麻感結合,入口花椒香氣濃厚,但不算勁辣,麻辣口味令人很開胃。(2) 香茜茜皮蛋湯: 湯內有很多皮蛋及莞茜,打邊爐之前飲了幾啖,味道濃郁。【牛魇王拼盤】(HK$488)很大的一盤牛肉拼盤,牛肉拼盤可以一次過品嚐6款牛的不同部位,有封門柳、牛脷托、牛板腱、雪花肥牛、牛肉粒及本地手切牛頸脊,每款牛

【牛魇王拼盤】(HK$488)

很大的一盤牛肉拼盤,牛肉拼盤可以一次過品嚐6款牛的不同部位,有封門柳、牛脷托、牛板腱、雪花肥牛、牛肉粒及本地手切牛頸脊,每款牛肉顏色都鮮豔新鮮,每款都各有特色,而且每款入口肉質嫩滑一點都不韌,輕輕一灼就已經可以入口。
牛魇王拼盤

【大連鮑魚】(2隻HK$69)
鮑魚上檯時,已經預先擦得乾淨,放入湯鍋煮熟後,肉質Q彈爽口。

【日本扇貝】(2隻HK$69)
餐廳已經預先洗乾淨起了肉出來,飽滿的扇貝,肉質豐滿入口軟腍。
【手打五寶丸】(HK$98)
如果有選擇困難症就最好叫手打五寶丸。

分別有:豬肉丸、墨魚丸、蝦丸、牛丸及鯪魚丸,每款各兩粒。
5款丸都很新鮮爽口彈牙,一次過試到五種味道很滿足。
【自家製四拼餃】(HK$98)
每款都想試,叫拼餃就最好了。

分別有:自家製鮮蝦雲吞、自家製韮菜餃、招牌芫茜餃及招牌午餐肉餃。
午餐肉餃很特別,芫茜餃味道濃烈,餃子皮亦都不厚,餡料飽滿啖啖肉。
【紫菜炸響鈴】(HK$68)
紫菜響鈴炸得很新鮮鬆化,沒有油膩感,再吸收濃郁湯底的味道,很邪惡,但好味。

【鮮腐竹】(HK$38)
形狀呈塊狀,很新鮮口感非常軟腍滑溜,盡吸了湯汁精華,非常入味可口,很適合打邊爐。

【竹笙】(HK$98)
原條大竹笙,竹笙本身沒有什麼味道,但吸湯汁真是一流,吸了麻辣湯的精華很惹味,會讓人忍不住想吃。

【棉花魚肚】(HK$88)
大塊厚身的花膠,放入湯底內經過長時間熬滾,半溶軟糯狀態入口黏滑,啖啖膠原蛋白質感,感覺滋補感十足。

【雜莱拼盤】(HK$88)
雜菜拼盤有多款蔬菜,有唐生菜、皇帝菜/油麥菜、娃娃菜、蕃茄、白菜、黑木耳及粟米等,份量十足蔬菜烚一烚吸收了湯汁顯得更味道。
【竹蔗茅根海底椰】 (HK$48)
一整壺份量很多,大約有十杯份量左右,入口味道清甜,滋潤解渴,很適合打邊爐慢慢飲。.
【醬料】HKD$18/每位
餐廳有10款醬料提供選擇,包括: 蔥頭油、沙嗲醬、麻辣油、花生醬、芝麻、香蔥、芫茜、蒜蓉、辣椒、炸蒜。
每款醬料都用了懷舊搪瓷漱口盅擺放,可自由選擇適合個人口味的火鍋調味料,個人推介蔥頭油及沙嗲醬。

【開胃小食】HKD$20/碟
酸辣青瓜雲耳及花生
2025-08-03
牛魇王拼盤
  • 竹笙
  • 鮮腐竹
  • 紫菜炸響鈴
2025-08-08 54 瀏覽
同朋友好耐冇見,今次約埋一齊去打邊爐。呢間餐廳唔單止湯底正,仲有超濃厚嘅懷舊港風裝修,一出𨋢就聽到懷舊既音樂,霓虹燈牌既設計,仲有牛肉大檔、魚檔、牆上仲貼左好多經典海報,仲有仿似手畫出黎既電影海報,真係好似返咗去80年代咁,我地未食已經瘋狂打卡! 跟住店員開始介紹菜單,有好多款不同湯底!仲有好多是令海鮮同刺身🔆卜卜蜆豬骨煲湯底滾起時蜆肉卜卜聲爆開,鮮甜蜆汁融入豬骨湯,飲一啖超濃郁,仲有淡淡胡椒香,正! 🔆牛魔王拼盤有齊安格斯牛頸脊、牛脷托同本地手切牛。等等。。肉質嫩滑得嚟牛味十足,油脂分布均勻,入口即溶。 🔆滑牛肉牛肉片配埋隻蛋,用蛋醃一醃,肉質超級嫩滑!🔆自家製四拼餃芫茜餃清香爽口、午餐肉餃鹹香脆口、韮菜餃菜味濃郁、鮮蝦雲吞皮薄餡多,每款都足料! 🔆手打五寶丸豬肉丸彈牙、鯪魚丸鮮甜、牛丸爆汁、墨魚丸爽口、蝦丸Q彈,全部手打夠晒真材實料。 🔆爽彈牛筋丸咬落去超有嚼勁,牛筋份量多,越嚼越出味,鍾意食爽口嘢嘅必試! 🔆蘇格蘭聖子聖子肉厚又鮮甜,灼熟後完全唔韌,仲帶淡淡海水味,好新鮮! 🔆美國桶蠔蠔身肥大飽滿,灼一灼就食得,入口creamy又鮮甜,完全冇腥味。 🔆原條桂花魚魚

🔆卜卜蜆豬骨煲

🔆牛魔王拼盤

🔆滑牛肉

牛肉片配埋隻蛋,用蛋醃一醃,肉質超級嫩滑!

🔆自家製四拼餃

🔆手打五寶丸

🔆爽彈牛筋丸

🔆蘇格蘭聖子
聖子肉厚又鮮甜,灼熟後完全唔韌,仲帶淡淡海水味,好新鮮!

🔆美國桶蠔

🔆原條桂花魚

魚肉嫩滑無骨,湯底滾完更加鮮甜,仲有淡淡桂花香,正到爆!

🔆雜菜拼盤

有娃娃菜、生菜、金菇同粟米,新鮮爽脆,食完肉類再淥菜,清甜解膩。

而家啤酒仲有大優惠,只要社交平台 like 同repost就可以 $1 一支大啤,真係勁抵!

最後埋單發現都好抵,以咁高質嘅食材同懷舊環境嚟講,性價比超高!食物新鮮又好味,下次約埋成班friend 再一齊encore!
2025-07-28 435 瀏覽
今次來到天后食呢間港式火鍋!餐廳裝修設計充滿住滿滿嘅香港情懷,又播放住耳熟能詳嘅廣東話懷舊金曲,超級有氣氛!店員服務態度仲要好好,好有耐心咁樣向客人介紹食物!餐廳依家仲做緊「飲勝一蚊啤酒」限時優惠,真係好正啊~✨醬芥有超多款調味料!推薦一定要加自家製蔥油同埋沙茶醬~✨餐前小菜有花生同埋涼拌青瓜木耳~✨咯咯雞花膠湯呢個湯底真材實料!店員話要等個湯滾咗之後,先飲湯品嚐咗湯底嘅原汁原味,再將雞同花膠放落去鍋入面煮!湯底濃厚鮮甜!雞件同埋花膠都好嫩滑~✨椒鹽牛腩粒第一次食炸過嘅椒鹽牛腩,風味獨特~✨頂級安格斯牛頸脊(例牌)牛頸脊肥瘦均勻,肉質細膩得來又帶有彈性~✨黑安格斯牛板腱(例牌)牛板腱雖然相對上油脂冇咁豐富,肉質緊實,但牛味十足~✨美國桶蠔生蠔超大粒超肥美,帶有海鮮嘅鮮味~✨蘇格蘭蟶子蟶子處理得好好,爽口彈牙啖啖肉~✨手打海中蝦滑蝦滑經手打過之後,口感零舍彈牙!仲帶有蝦肉嘅自然甜味~✨Q彈鮮墨魚丸墨魚丸Q彈有嚼勁,都係必食之一~✨娃娃菜✨銀菊露味道唔會太甜,有清熱解毒嘅作用~

✨醬芥
有超多款調味料!推薦一定要加自家製蔥油同埋沙茶醬~
醬芥

✨餐前小菜
有花生同埋涼拌青瓜木耳~
餐前小菜

✨咯咯雞花膠湯
咯咯雞花膠湯

✨椒鹽牛腩粒
第一次食炸過嘅椒鹽牛腩,風味獨特~
椒鹽牛腩粒

✨頂級安格斯牛頸脊(例牌)
牛頸脊肥瘦均勻,肉質細膩得來又帶有彈性~
頂級安格斯牛頸脊

✨黑安格斯牛板腱(例牌)
牛板腱雖然相對上油脂冇咁豐富,肉質緊實,但牛味十足~
黑安格斯牛板腱

✨美國桶蠔
生蠔超大粒超肥美,帶有海鮮嘅鮮味~

✨蘇格蘭蟶子
蟶子處理得好好,爽口彈牙啖啖肉~
美國桶蠔、蘇格蘭蟶子

✨手打海中蝦滑
蝦滑經手打過之後,口感零舍彈牙!仲帶有蝦肉嘅自然甜味~

✨Q彈鮮墨魚丸
墨魚丸Q彈有嚼勁,都係必食之一~

✨娃娃菜

手打海中蝦滑、Q彈鮮墨魚丸、娃娃菜
✨銀菊露
味道唔會太甜,有清熱解毒嘅作用~
銀菊露

美國桶蠔、蘇格蘭蟶子
手打海中蝦滑、Q彈鮮墨魚丸、娃娃菜
銀菊露
2025-06-17 1336 瀏覽
位於天后電氣道68號樹林銀座7樓的叁不館,店名「City of Darkness」頗具玩味,令人忍不住好奇。推開門,昏黃的燈光散發著神秘感,與窗外天后的繁華街景形成鮮明對比。店內裝潢充滿懷舊港式風格,牆上的塗鴉和擺設各具特色,彷彿走進了一個電影場景🎬。座位寬敞舒適,讓人能夠放鬆享受用餐的美好時光。服務方面,店員態度親切,主動介紹菜色,並在適當時機提供協助,讓人倍感賓至如歸。值得一提的是,店內的醬料選擇極其豐富,各式辣椒、蒜蓉、蔥花、醬油等,整齊地擺放在精緻的茶壺和杯子裡,光是調醬料就讓人感到興趣盎然,能根據個人口味調配出獨特的風味。更吸引人的是,叁不館還有超值的啤酒優惠!只要Follow店家的IG @city.of.darkness,就可以用$10購買10支啤酒🍺🍺🍺🍺🍺🍺🍺🍺🍺🍺,平均每支只要$1!而且,一次喝不完還可以暫存在餐廳,下次再來繼續喝。今晚品嚐了多款招牌菜。椒鹽雞翼尖香脆可口,是開胃的絕佳選擇。自家製炸墨魚餅外酥內彈,鮮甜的墨魚風味令人難忘。火鍋湯底選擇了暖胃驅寒的胡椒豬肚雞湯,湯頭濃郁,雞件嫩滑,豬肚和雞肉都入味十足。在海鮮方面,蘇格蘭蟶子和沙白蜆新鮮飽滿,簡單烹調更能
位於天后電氣道68號樹林銀座7樓的叁不館,
店名「City of Darkness」頗具玩味,
令人忍不住好奇。推開門,昏黃的燈光散發著神秘感,
牆上的塗鴉和擺設各具特色,
彷彿走進了一個電影場景🎬。

值得一提的是,店內的醬料選擇極其豐富,
醬油

更吸引人的是,叁不館還有超值的啤酒優惠!

今晚品嚐了多款招牌菜。椒鹽雞翼尖
椒鹽雞翼尖
香脆可口,是開胃的絕佳選擇。自家製炸墨魚餅外酥內彈,
自家製炸墨魚餅
湯頭濃郁,雞件嫩滑,豬肚和雞肉都入味十足。

在海鮮方面,蘇格蘭蟶子
蘇格蘭蟶子
和沙白蜆
沙白蜆
新鮮飽滿,簡單烹調更能凸顯食材的原味。西班牙黑毛豬肉質軟嫩,
西班牙黑毛豬
油脂分布均勻,入口即化。

火鍋配料選擇多樣,鮮腐竹、
鮮腐竹
白鱔片、
白鱔片
棉花魚肚
棉花魚肚
等均處理得相當乾淨,品質上乘。雜菜拼盤
雜菜拼盤
和鮮淮山則恰到好處地平衡了肉類的油膩感,讓飲食更加健康。最後再來一瓶竹蔗茅根海底椰,
竹蔗茅根海底椰
清甜解渴。

整體而言,叁不館擁有多樣的菜色選擇、新鮮的食材和用心的烹調,加上獨特的用餐環境、豐富的醬料選擇、親切的服務,以及超值的1蚊啤酒優惠,無疑是聚餐的理想場所。
1927 瀏覽
2025-06-09 1547 瀏覽
今次我地去左港島呢邊約左人買野交收,去左天后呢頭我地比較少去既地方,黎之前搵定左一間港式風味既打邊爐店食😄餐廳環境好有d懷舊香港味道,枱面有紙巾提供,抵讚,開位有$18醬料費同一份$20既開胃小食前菜🇭🇰卜卜蜆豬骨煲($238)呢個豬骨煲勁足料,成煲都係卜卜蜆同豬骨,仲有粟米同蘿蔔,d卜卜蜆好鮮味,令到個湯都有d卜卜蜆味,湯底都有幾濃既胡椒味,開始打邊爐前飲左個湯先,都幾好味架🐷蘇格蘭蟶子($58/1隻)日本扇貝($38/1隻)呢兩款海鮮都好新鮮,size又大,餐廳已經預先幫我地起左份肉出黎,咁就唔洗連殼放入去煮,呢個動作幾貼心🌊黑安格斯牛板腱($288/例牌)佢地牛肉種類勁多款式,呢碟牛板腱肉味幾濃,冇乜肥,肉質嫩,例牌黎計都唔細碟,3個人食都得🐮自家製四拼餃($98)四拼餃包括有鮮蝦雲吞,韮菜餃,芫茜餃,同午餐肉餃,4款餃都好大粒,其中鮮蝦雲吞隻蝦又大又鮮,午餐肉餃就比較特別,平時有淨午餐肉或者炸午餐肉做火鍋配料,整成餃就第一次食,佢食落係啖啖肉,但係舊肉又冇煮淋到,仲保留到肉汁,幾新奇好食既一款餃🥟Q彈鮮蝦丸拼鮮牛丸($98)呢度既丸類都係手打丸,可以自由配搭雙拼,雙拼就加$10

卜卜蜆豬骨煲($238)

蘇格蘭蟶子($58/1隻)
日本扇貝($38/1隻)

黑安格斯牛板腱($288/例牌)

自家製四拼餃($98)

Q彈鮮蝦丸拼鮮牛丸($98)
呢度既丸類都係手打丸,可以自由配搭雙拼,雙拼就加$10,兩款丸都真係新鮮同彈牙,雙拼每款有4粒,2個人食岩岩好🍡

珊瑚蚌($128)
珊瑚蚌入口新鮮爽脆,記得唔好淥太耐,會縮曬水影響佢既質素😉

新鮮肥鵝腸($96)
鵝腸都唔係打邊爐常見有既種類,呢度都有得食,d鵝腸肥美脆口,鐘意食既話值得叫碟😁

鯪魚釀豆卜($60)
鯪魚釀豆卜又係少有既款式,佢同個胡椒湯幾夾,鯪魚肉冇乜腥味,如果叫豬骨卜卜蜆湯都可以叫埋😋

飲品方面佢地呢度有玻璃樽裝既汽水,清熱飲品我叫左一渣檸檬薏米水,入口都好清潤,而餐廳做緊$1一支啤酒大優惠,每枱需要叫10支,飲淨可以留下次,我同老婆就一定飲唔曬,所以冇叫到,但好適合一班人聚餐飲酒🍻

呢間餐廳我覺得d食物都好大份,我叫完見到都覺得多,仲有$1一支啤酒呢個優惠好抵,我覺得佢好食得黎係抵食既,唯一就係個前菜小食唔太好,我覺得冇咩需要,除左前菜外,其餘既食物同價錢,見佢碟碟都咁足料,我覺得係合理偏抵既👏🏻
2025-05-22
2025-08-06 0 瀏覽
充滿懷舊風的中式火鍋店🥢 這裡以茶檔、電影佈置為主題,讓人仿佛置身於舊香港時期,每個角落均是打卡點📸餐廳依家仲做緊「飲勝一蚊啤酒」限時優惠,真係好正啊~ 🍻🍻$𝟮𝟵𝟴 咯咯雞花膠湯:湯底煮滾先喝上一口,濃郁咸香滋潤養顏👍🏻✨ 再依自已的喜好放入雞件及花膠,滿滿一碟份量十足,感覺只吃湯料就可以飽了😻頂級安格斯牛頸脊$298 一向好鍾意牛頸脊肉味濃,油花適中,口感柔軟黑安格斯牛板腱 $288牛板腱雖然相對上油脂冇咁豐富,肉質緊實,但牛味十足~🐮頂級安格斯牛頸脊 · $308油脂均勻交織,輕輕一涮就食得,肉質嫩滑仲帶啲咬口日本扇貝 x2 $76幼嫩可口,一絲絲的肉質非常鮮甜🫶🏻雜菜拼盤$88內有萵筍,粟米,蕃茄,菜心,黑木耳,菠菜,娃娃菜😋相當豐富新鮮。另外,餐廳有收費開胃小食和醬油費🫙📍叁不館City of Darkness🔍天后電氣道68號樹林銀座7樓#相機食先#美食推薦#打卡#yummy#yummyfood#天后美食#叁不館#火鍋#cityofdarkness#hotpothk#港式火鍋
餐廳依家仲做緊「飲勝一蚊啤酒」限時優惠,真係好正啊~ 🍻🍻
$𝟮𝟵𝟴 咯咯雞花膠湯:
頂級安格斯牛頸脊$298
 一向好鍾意牛頸脊肉味濃,油花適中,口感柔軟
黑安格斯牛板腱 $288
牛板腱雖然相對上油脂冇咁豐富,肉質緊實,但牛味十足~
🐮頂級安格斯牛頸脊 · $308
油脂均勻交織,輕輕一涮就食得,肉質嫩滑仲帶啲咬口

日本扇貝 x2 $76
幼嫩可口,一絲絲的肉質非常鮮甜🫶🏻

雜菜拼盤$88
另外,餐廳有收費開胃小食和醬油費🫙
📍叁不館City of Darkness
🔍天后電氣道68號樹林銀座7樓

2025-08-02 0 瀏覽
最近約了一位好久不見的朋友吃飯,特意選擇了位於天后的這家無限時打邊爐餐廳。餐廳的佈置充滿了老香港的情懷,從門口的仿九龍皇帝墨寶到霓虹燈的裝飾,彷彿讓人瞬間回到七、八十年代的街頭。這裡的打卡位非常多,無論是那懷舊的鐵皮屋還是戲院彩畫,都非常有特色,適合與朋友一同拍照留念。餐廳目前有優惠活動,只需關注他們的社交平台,就可以用$10換購10支啤酒,搭配戰鬥碗飲用,風味絕佳!我們點了咯咯雞花膠鍋,店員建議先將雞和花膠一同煮,湯底濃郁,滋補效果顯著。另外,我們還享用了極級本地手切肥牛、活鮮桂花魚、沙白蜆、美國桶蠔、炸芋頭和炸午餐肉等佳品,每一道都讓人驚喜。服務態度更是無可挑剔,讓這次聚會充滿了美好的回憶。這家餐廳真的是個與朋友聚餐的理想場所!

2025-07-22
2025-07-29 197 瀏覽
💡懷舊火鍋店今晚同班friend去咗天后呢間懷舊火鍋店,霓虹燈+鐵閘裝修好有老香港feel~坐低先發現佢哋湯底同配料超有驚喜,近期仲推出左一蚊啤酒,佢地服務仲好好,店員出菜速度快,仲會主動幫你加湯,唔洗你成日叫。🍲金銀蛋菠菜豆腐湯 + 復古味沙嗲湯金銀蛋菠菜豆腐湯以菠菜和豆腐為主,湯底清甜,帶有金銀蛋的獨特風味,滋味清爽。復古味沙嗲湯口味濃郁帶有香辣沙嗲醬的風味,適合喜歡重口味的人士,用黎打邊爐好入味。🐄黑安格斯牛板腱牛板腱脂肪分布均勻,肉味香濃,肉質軟嫩多汁,只需涮幾秒即可食用🐷西班牙黑毛豬豬肉肉質鮮嫩且有彈性,口感細膩,配沙嗲湯超夾。🐷豬頸肉片 豬頸肉肥瘦均勻,肉質嫩滑有嚼勁。🍤海中蝦 蝦大隻新鮮,蝦肉飽滿鮮甜爽口,涮火鍋後蝦肉Q彈。🥟自家鮮蝦雲吞 雲吞皮薄餡多,內含一整隻鮮蝦,口感彈牙且蝦鮮味突出,是店內自製的招牌之一。🦈鯊魚脣 鯊魚脣口感特別,有嚼勁,食落好彈牙。🍡手打五寶丸包含豬肉丸、牛丸、墨魚丸、蝦丸和鯪魚丸五種口味。每款丸子均手打而成,口感彈牙,牛丸多汁,蝦丸爽彈,墨魚丸帶有濃郁墨魚味,鯪魚丸帶有陳皮香,豬肉丸則彈牙有嚼勁。🥩椒鹽牛腩粒 牛腩切粒後炸至香脆,配上椒鹽調味,
💡懷舊火鍋

🍲金銀蛋菠菜豆腐湯 + 復古味沙嗲湯

🐄黑安格斯牛板腱

🐷西班牙黑毛豬
豬肉肉質鮮嫩且有彈性,口感細膩,配沙嗲湯超夾。

🐷豬頸肉片
豬頸肉肥瘦均勻,肉質嫩滑有嚼勁。

🍤海中蝦
蝦大隻新鮮,蝦肉飽滿鮮甜爽口,涮火鍋後蝦肉Q彈。

🥟自家鮮蝦雲吞

🦈鯊魚脣
鯊魚脣口感特別,有嚼勁,食落好彈牙。

🍡手打五寶丸

🥩椒鹽牛腩粒
牛腩切粒後炸至香脆,配上椒鹽調味,帶有蒜香和微辣口感,外酥內嫩。

🍢椒鹽豆腐
豆腐炸至金黃酥脆,撒上椒鹽調味,口感香脆帶鹹香,是火鍋之外的美味小吃。

2025-07-26 122 瀏覽
一大班人聚會最好就係打邊爐!天后呢間火鍋店充滿港式懷舊情懷,聽住80年代經典金曲,相當有feel🥰店員服務亦一流,食得開心🥳 宜家仲有夏日大優惠🎉一蚊一支大啤🍻好抵飲‼️✨咯咯雞花膠湯多款湯底,最愛都係花膠雞!雞湯好鮮甜,建議打邊爐之前飲碗湯先。飲完湯再落雞件和花膠,雞肉嫩滑,花膠夠晒滋補!✨牛魔王拼盤好大盤的靚牛,份量十足!有極级本地手切肥牛、頂級安格斯牛頸脊、手切封門柳、鮮牛肉粒和安格斯牛板腱。牛味濃郁,回味無窮!✨自家製四拼餃自家鮮蝦雲吞、招牌芫茜餃、自家韭菜餃 和招牌午餐肉餃。自家製特別新鮮,第一次食午餐肉餃好特別,芫茜餃香味濃芫茜控必食!✨手打五寶丸豬肉丸、鯪魚丸、牛丸,墨魚丸和蝦丸。手打特別爽彈,必食!✨芝士墨魚丸拼芝士蝦丸同樣係手打,丸裏面包住芝士,一咬開流心芝士好正,絕對要encore!✨沙白現份量十足,沙白蜆好大粒!蜆肉脹卜卜,完全冇沙,味道好鮮甜!✨美國桶蠔未見過咁大隻生蠔,真係有成隻手掌咁大!大隻到食一隻都夠晒😂✨白鱔片食魚一定係食白鱔片,白鱔片好爽口,魚肉嫩滑,最讚係冇骨,大人細路都啱食!

宜家仲有夏日大優惠🎉一蚊一支大啤🍻好抵飲‼️

✨咯咯雞花膠湯

✨牛魔王拼盤

✨自家製四拼餃

✨手打五寶丸

豬肉丸、鯪魚丸、牛丸,墨魚丸和蝦丸。手打特別爽彈,必食!

✨芝士墨魚丸拼芝士蝦丸

✨沙白現

份量十足,沙白蜆好大粒!蜆肉脹卜卜,完全冇沙,味道好鮮甜!

✨美國桶蠔

未見過咁大隻生蠔,真係有成隻手掌咁大!大隻到食一隻都夠晒😂

✨白鱔片

2025-07-21 135 瀏覽
好想打邊爐但係又唔想屋企搞一大餐港島區搵到呢間大排檔feel嘅hotpot打邊爐我一向鍾意雙拼 今次食咗一個濃味一個清啲嘅復古味沙嗲湯 x 香香芫荽湯底 沙嗲湯湯底香濃帶點微辣我地仲叫咗幾樣小炒 椒鹽鱔球 外脆內嫩 鱔肉新鮮無腥味椒鹽牛腩粒 牛腩粒外層炸過 帶有酥脆口感我鍾意食牛 打邊爐我地一定要叫牛肉黑安格斯牛板腱 牛肉比較鮮嫩唔會韌 仲有自家製四拼餃 有鮮蝦雲吞、芫荽餃、韭菜餃、午餐肉餃 四款各有特色 我當然最鍾意係芫荽餃😂😂整體嚟講食物質素唔錯 食物種類選擇多同埋個場夠大 啱一班朋友去
好想打邊爐但係又唔想屋企搞一大餐

黑安格斯牛板腱 牛肉比較鮮嫩唔會韌

整體嚟講食物質素唔錯 食物種類選擇多
同埋個場夠大 啱一班朋友去
2025-07-20 105 瀏覽
## 【天后隱世火鍋】60年代城寨風打卡!花膠雞湯底超濃郁+$1/支啤酒優惠**「叮!」** 霓虹光管突然亮起,我彷彿穿越時空回到60年代的九龍城寨!這間隱藏在天后的火鍋店,由門口到室內都充滿懷舊港味,水泥牆、鐵閘、舊式招牌,每個角落都是打卡位。但最驚喜的,是它的火鍋質素絕對不比環境遜色!### 必試❗️骨膠原爆燈花膠雞湯湯底選擇多到眼花,最後點了**「咯咯雞花膠湯」**。一上桌就聞到濃郁雞香,金黃湯底浮着厚切花膠,忍不住先飲一口——哇!鮮甜到差點咬到舌頭!花膠厚實得來完全不腥,半隻新鮮雞滾熟後嫩滑得離奇,雞味濃得在舌尖跳舞,絕對是真材實料熬製。### 海鮮控尖叫❗️**「蘇格蘭聖子」**肥大肉厚,灼熟後爽脆鮮甜;**「沙白蜆」**每隻都爆汁無沙;最驚喜是**「白鱔片」**,切得薄透卻不散,魚皮膠質滿滿。店家說海鮮都是每日街市新鮮入貨,難怪品質媲美海鮮酒家!### 邪惡至極的...**「椒鹽牛腩粒」**軟爛入味,椒鹽外酥內軟,剛好刺激食慾;**「黑豚五花腩」**油脂分布像藝術品,涮3秒入口即化;**「即食紫菜炸響鈴」**簡直是犯規存在,脆到隔壁桌都聽到聲音!### 隱藏菜單🤫手打丸類必點*

### 必試❗️骨膠原爆燈花膠雞湯

### 海鮮控尖叫❗️

### 邪惡至極的...

### 隱藏菜單🤫
手打丸類必點**「五寶丸」**,特別是墨魚丸咬到粒粒墨魚肉;**「自家製四拼餃」**皮薄餡爆,韭菜餃香氣撲鼻。飲品推薦**「竹蔗茅根海底椰」**,清甜降火,打邊爐絕配!

### 酒鬼注意🍻
清酒控要試**「真澄」**,花香易入口;但最瘋狂是**$1/支啤酒**優惠!只要follow店家社交平台,$10就有10支,這價錢在便利店連1支都買不到啊!

**後記:** 吃到一半,播起許冠傑的《半斤八兩》,全場食客跟着哼唱,這種懷舊氛圍,絕對是連鎖火鍋店給不到的體驗。埋單人均$300左右,以這個食材質素,絕對會encore!

🕒 18:00-02:00(夜貓福音!)
💡 提提你:懷舊場景超好拍,記得留手機記憶體!

**P.S.** 當日見到隔離枱點「沙嗲湯底」香到癲,下次一定要試!有無人組隊?😋
2025-07-18 134 瀏覽
一嚟就會上小食🥜同埋比醬料你任揀🥣佢嘅辣醬超級惹味😍🙌🏻邊爐~花膠雞湯十分濃郁🐥仲有足足五嚿花膠❣️仲要好多雞🤣推介要叫佢個蜆!超級大兜🐚每一隻都係開口🥹勁鮮味呀✨牛嘅話會推介安格斯牛頸脊👍🏻會比其他部位更加腍😋午餐肉餃比韭菜餃更加特別🤫可以各位自己品嚐下👅稻庭烏冬配咩湯底都好夾🥳食落肚感覺暖笠笠咁超級舒服🍜而竹笙都係原條上😽🙌🏻小食~椒鹽牛腩🐮好新奇😳入口完全食得出椒鹽同牛腩兩個嘅味道,兩個都冇被大家覆蓋🙌🏻仲有啲酸酸哋嘅醬可以點🍻而家啤酒仲要只係$1(要買10支,飲唔晒嘅話,可以存酒90日內返去飲)好想飲但係冇人陪我飲😮‍💨下次叫埋飲得嘅朋友一齊去聚一聚😍😍
一嚟就會上小食🥜同埋比醬料你任揀🥣佢嘅辣醬超級惹味😍

🙌🏻邊爐~

🙌🏻小食~

2025-07-08 127 瀏覽
以舊式大牌檔為主題的火鍋店【叁不館】,隱身於天后金輪天地。店內設計充滿玩味:牆身佈滿港產片海報與懷舊街招,報紙風格餐牌搭配經典摺枱與木凳,更設有仿圍村格局的獨立包廂,細節位見心思。餐牌選擇很多,肉類海鮮、餃子肉丸、蔬菜粉麵一應俱全。還有刺身和脆炸小食。湯底選擇多達十九款,當中皇牌是「咯咯雞花膠湯」、「卜卜蜆豬骨煲鍋」及「胡椒豬肚雞湯」。今次選了招牌「咯咯雞花膠湯」,雞件分開上桌,預先煮至八成熟,花膠厚身飽滿,份量十足。店員貼心提醒雞件滾數分鐘可食用。打邊爐前先嚐一碗湯底,入口清潤不膩,香氣淡雅,暖胃又滋補。醬料除常見的麻醬、指天椒、麻辣紅油、芫茜、青蔥、蒜蓉、炸蒜及芝麻外,亦提供口感脆脆的"自家蔥頭油"及融合陳皮、蝦米、金華火腿香氣的"自家沙嗲醬",值得一試。點了「極級本手切肥牛」,肥瘦均勻,輕涮至粉嫩即入口,牛香濃郁,建議不蘸醬食用,更能突顯肉質本味。海鮮方面選了「海水蝦」及「美國桶蠔」,前者肉質爽彈鮮甜,後者飽滿肥美,入口滑溜無腥,誠意十足。自家製「韭菜餃」皮薄而有韌性,餡料鮮香,充滿家常風味。「炸芋頭」外層酥脆,內裡粉糯;「酥炸油炸鬼」非常香脆,吸滿湯底精華更惹味。 「雜菜拼盤」

以舊式大牌檔為主題的火鍋店【叁不館】,隱身於天后金輪天地。

「雜菜拼盤」款式多樣,包括油麥菜、娃娃菜、白菜仔、蕃茄、粟米、木耳、萵筍片及鮮淮山,色澤鮮明、擺盤吸引。蔬菜新鮮爽脆,質感清爽,配以豆腐、生根、芋絲等火鍋配料,口感層次更豐富。

飲品方面點了「竹蔗茅根海底椰」,一榨可斟10小杯,入口清甜潤喉,清熱解膩。
Follow 店家IG 更可享限時優惠,只需 $10 即可換購10 支指定啤酒,性價比極高。

位於天后區❣︎叄不館❣︎係一間區內超人氣🔥高質火鍋🍲店,店舖以80年代香港🇭🇰大排檔懷舊風做設計,每個角落都係打卡📸位,而家餐廳仲推出左$1一支大啤酒🍻優惠🤑,飲唔晒仲有存酒服務😍快啲約埋成班fd去飲酒🍻邊邊佢,順便講下是非啦🤪❣︎咯咯🐔雞花膠湯❣︎$298⭐️必食推介😋👍🏻記得飲啖湯先,再打邊爐,湯頭濃郁清甜,飲完完全唔口乾,真材實料👍🏻花膠發到大大條😍超黏口,有成半隻雞比你架👍🏻雞肉非常嫩滑。❣︎極級本地手切肥牛❣︎$448手切肥牛肉質鮮嫩😋👍🏻油花分布均勻,牛味濃郁。❣︎蘇格蘭蟶子❣︎(2隻)$116蘇格蘭蟶子比一般蟶子更大更長,肉質鮮甜😋👍🏻彈牙。❣︎海中蝦❣︎(半份)$88海蝦新鮮鮮甜,餐廳好貼心💞可以叫半份,2個人食唔使浪費,又可以叫多啲野食👍🏻蝦仲用竹籤上,食得更方便。❣︎新鮮肥鵝腸❣︎$96鵝腸非常爽口😋👍🏻只有新鮮鵝腸先有肥膏🤤食落更加有口感。❣︎手打五寶丸❣︎$98內有豬肉丸,牛丸,墨魚丸,陳皮鯪魚丸同鮮蝦丸,全部都非常Q彈有嚼勁😋👍🏻一食就知真材實料,當中最推薦⭐️陳皮鯪魚丸,淡淡陳皮香味,令人回味無窮😍❣︎雜菜拼盤❣︎$88內有萵筍,粟米,蕃茄,菜心,黑木耳,菠菜,娃娃菜😋相當豐富新鮮。

❣︎咯咯🐔雞花膠湯❣︎$298

❣︎極級本地手切肥牛❣︎$448
手切肥牛肉質鮮嫩😋👍🏻油花分布均勻,牛味濃郁。

❣︎蘇格蘭蟶子❣︎(2隻)$116
蘇格蘭蟶子比一般蟶子更大更長,肉質鮮甜😋👍🏻彈牙。

❣︎海中蝦❣︎(半份)$88

❣︎新鮮肥鵝腸❣︎$96
鵝腸非常爽口😋👍🏻只有新鮮鵝腸先有肥膏🤤食落更加有口感。

❣︎手打五寶丸❣︎$98

❣︎雜菜拼盤❣︎$88

2025-06-30
  • 咯咯雞花膠湯
講起打邊爐,呢間一定榜上有名🌟每次有朋友問起打邊爐嘅推介,佢都係我首選😆最令人深刻就係佢懷舊復古嘅風格,彷如置身8、90年代嘅大排檔🥢除咗環境設計,一枱一櫈都別有用心👍🏼؄揭開呢份以報紙作為靈感嘅菜單,包羅萬有嘅火鍋配料🤩湯底9成都係港式風味,而且好有特色🍲花膠湯、椰子雞、卜卜蜆等等😋我哋就揀咗女士們恩物——咯咯雞花膠湯🐓先飲頭啖湯,非常濃郁嘅雞湯,啖啖黏口膠質,好滋潤🤤每人起碼飲咗兩碗!可以嗌定幾樣小食,等嘢食等水滾嘅途中就可以享受下🫢今次揀咗椒鹽粟米同椒鹽鱔球🤩新鮮即叫即做,上枱時熱辣辣,好惹味👍🏼飲得嘅朋友,仲可以參加限時優惠$1啤酒🍻可以襯返啲小食!𝄢..係火鍋配料方面,選擇都非常多🤭單單係牛肉就已經有十款咁多,我哋都唔執輸,叫咗手切封門柳同頂級安格斯牛頸脊🐂肉味突出,比較有咬口👍🏼雪花均勻,又唔會覺得好油膩😋時令海鮮都係根據當日來貨,新鮮之餘亦好鮮甜🤤其次佢嘅手打丸同自家餃點都要一試!手打丸足料彈牙👍🏼完全無粉感😎自家餐肉餃亦夠晒創意,包住入面係滿滿嘅午餐肉,好過癮🤣؄就係咁,食吓飲吓吹吓,人哋閂舖都唔捨得走🤣所以話佢真係聚腳嘅好地方💯؄🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數
؄
揭開呢份以報紙作為靈感嘅菜單,包羅萬有嘅火鍋配料🤩
𝄢..
時令海鮮都係根據當日來貨,新鮮之餘亦好鮮甜🤤
🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 ➤ 🔟✿
2025-06-23