2024-03-14 327 瀏覽
自從Soy Egg 🥚同9 Flag 🏳️帶個frd 去試左一次印度菜🍛 佢就好似開發新大陸咁🌍 係咁去尋覓香港好食既印度菜 今次調返轉介紹左依間印度菜俾我地 講到好好食👌 講到咁 我地都無理由唔去🤷‍♀️Basmati 印度皇👑是但總結: 有就到香港人口味 味道唔會太咸太辣🌶️ 層次分明 推介🌟是但食評🌟💬✰環境😍去左印度當地咁😍一入去餐廳 好似入左隨意門咁🚪一瞬間去左印度咁橙🧡 黃💛 同酒紅色❤️為主印有民族風圖案既窗簾再加上掛左好多印度既畫🖼️播住印度歌🎶 真係置身bollywood D 電影咁🎬成個環境同氣氛 真係同去左印度無咩分別D staff 都好好 佢地好盡力用廣東話介紹D野食又會同我地傾2句 幾開心🥰✰炸米餅配薄荷汁 🍪 ($88) 有趣既食法🍽️ 香脆既口感🌟 新鮮既味道😍炸米餅其實有小小似炸山根既縮細版👌但就脆多小小 厚小小 等佢可以兜住D汁同餡🤏入邊有薯蓉🥔 豆蓉🌱 洋蔥🧅 同最特別係有D印度點心麵🍜個綠色汁有薄荷味🌿 應該有D檸檬汁🍋 酸酸昧昧🤤都幾開胃一啖食落去 脆卜卜 D汁一下爆出黎💥薄荷味同香料味一下霸住你成個口腔特別得黎又好好食😋👍✰酥炸奶酪球🧀 ($88) 表面香

Basmati 印度皇👑

炸漿包左D洋蔥同青椒
應該用左薑蒜粉同埋辣椒粉🌶️
所以睇落有小小咖哩既色🍛
食落已經夠晒味 唔洗再配醬👍🧀

✰瑪沙拉牛舌🐮 ($118) 厚實牛舌 開胃Masala 😋
馬沙拉牛舌
牛脷切得幾厚實👌 質感彈牙
唔會太軟爛 煮得剛剛好⏳
汁好重蕃茄味🍅洋蔥味🧅 好多蕃茄蓉
同埋香料混合得好啱🌶️
微辣同埋微酸嘅味道 超開胃🌶️🍋
超級好送飯🍚

✰瑪沙拉馬友魚🐟 ($188) Masala配馬友 又幾有驚喜😍
馬沙拉馬友魚

馬沙拉馬友魚
印色煎餅
特色香料茶
2024-03-11 60 瀏覽
Basmati 主打正宗印度咖哩,環境寬闊坐得舒服,係一個適合坐低慢慢傾下計嘅餐廳😊😊😆😋😋🥠炸米餅配薄荷汁🥠 $88Pani Puri好香脆,入面嘅豆蓉帶點香辣,配埋薄荷汁好開胃,一啖一粒剛剛好🐟香燒馬友魚🐟 $168馬友魚表面燒得香脆,魚肉肉質本身厚實,都絕唔會乾柴,加一點檸檬汁,令烤魚極具風味,推薦呢🐥燒烤精選🐥 $198另一款推薦菜式,有齊天多利烤雞,奶油雞,羊肉卷同黃薑魚柳,以鐵板上枱,sa一聲出晒煙,極具食慾,四款燒烤各具風味,每款都有得試下,咁就最好啦🐤尼泊爾雞肉餃子🐤 $88雖然寫尼泊爾momos,負責人話印度都有得食呢款餃子,肉餡飽滿有肉汁,皮薄餡靚呢🫓薑葱烤餅🫓 $36一定要趁熱食嘅naan, 今次無叫咖哩, 配搭烤肉嚟食,另有一番風味🥯印色煎餅🥯 $32Poori 亦係一定要趁熱食嘅, 本身香脆帶鹹味,唔需要額外沾醬已經好好味🍹什果賓治🍹 $42好多水果粒粒,色彩繽紛,睇到都開心☕特色香料茶☕ $37即印度masala奶茶, 香濃回甘, 唔加糖更能飲到醇厚嘅茶底負責人同侍應熱心友善,會主動介紹菜式食法,值得一讚呢😘😘☺️☺️😛Basmati Indian Rest

🥠炸米餅配薄荷汁🥠 $88

🐟香燒馬友魚🐟 $168

🐥燒烤精選🐥 $198

🐤尼泊爾雞肉餃子🐤 $88

🫓薑葱烤餅🫓 $36

🥯印色煎餅🥯 $32

🍹什果賓治🍹 $42
好多水果粒粒,色彩繽紛,睇到都開心

☕特色香料茶☕ $37

Basmati Indian Restaurant
地址:上環干諾道中137-139號三台大廈1樓

#sheungwanfood#sheungwanrestaurant#上環餐廳#上環食#香港印度菜#香港印度餐#正宗印度菜#印度廚師#炸米餅#薄荷汁#燒烤#燒馬友#天多利烤雞#奶油雞#羊肉卷#雞肉餃子#印度菜#momos#尼泊爾餃子#hknaan#hkpoori#masalatea#hkmasala#basmati#環境舒適#餐廳氣氛
2024-03-11 53 瀏覽
平時都鍾意試吓唔同國家嘅菜式😚而小編最鍾意食嘅咖喱就係印度咖喱!🥰今次就去到上環一間樓上尼泊爾印度餐廳🍽️食吓佢哋唔同嘅特別菜式先!☘️炸米餅配薄荷汁 $88呢款係印度一個幾出名嘅街頭小食🤤之前睇YouTube見到人哋介紹已經想試吓!今日終於可以試到啦😋鬆脆嘅空心米餅🍘入邊放住薯仔同埋鷹嘴豆😍再加上酸酸辣辣嘅汁!食落去個口感好特別😚☘️瑪沙拉羊膝 $236就咁睇相就已經覺得好吸引😍上到枱都冇諗過咁足料!兩隻羊膝都勁大隻😙餐廳仲有用錫紙包住,方便客人可以用手拎住嚟食!都真係幾爽下🤣醬汁好好食!同羊肉超級夾🤣羊肉味都幾出,唔算太蘇😋☘️芝士烤餅 $44一份有四塊,每$塊入邊都夾住咗啲芝士🧀身為芝士控嘅小編表示十分滿意😍最好食就係點住瑪沙拉羊膝嘅汁食🥰☘️⁠香燒馬友魚 $168馬友魚係用鐵板上菜😙熱辣辣上到上枱🔥店員仲喺我哋面前幫我哋用夾唧咗啲檸檬汁🍋提我哋可以咁樣!馬友嘅面頭係搽咗啲香料之後先燒😯香口惹味!怕食魚骨嘅小編都覺得可接受!唔算太多骨,啖啖肉咁🤩☘️⁠印式雞肉炒飯 $123印度炒飯就正正常常,冇乜特別🤣但係份量就真係好大碗😂建議要有幾個人share先叫🤣雞肉嘅份量都比得多!炒飯粒粒分明,唔會

☘️炸米餅配薄荷汁 $88

☘️瑪沙拉羊膝 $236

☘️芝士烤餅 $44

☘️⁠香燒馬友魚 $168

☘️⁠印式雞肉炒飯 $123
印度炒飯就正正常常,冇乜特別🤣但係份量就真係好大碗😂建議要有幾個人share先叫🤣雞肉嘅份量都比得多!炒飯粒粒分明,唔會太鹹都唔會太淡😬

☘️Mango Lassi 芒果酸奶 $39
芒果酸奶🥭可以話係食印度菜必要嘅嘢飲!🥰但係就唔係間間都一樣咁好飲🥹有啲就係勁甜,剩係得啲假嘅芒果味😬好彩呢一間嘅甜味都唔算太甜!仲要極濃郁芒果味🥰質地好潔,入口都好順滑🤤

好食:❤️❤️❤️❤️🖤
抵食:❤️❤️❤️❤️❤️

2024-03-08 50 瀏覽
炸米餅配薄餅汁米餅係一個個圓形既脆球,中間放佐豆蓉,食法係先拎起米餅,再倒啲汁落去,一啖放入口🤭香辣酥脆,口感豐富,而且亦有兩款醬料可以加埋一齊食,一個係甜辣醬,一個係薄荷醬,好開胃🤓鑊仔羊肉羊肉用炆煮既方法,羊味香濃,羊騷味岩岩好,肉質幾腍🤤同洋蔥,薯仔,紅蘿蔔一齊去炆,咖哩醬好香,炆煮得好入味,比較辣既一款咖哩,食得辣既朋友一定要試下🔥牛油雞雞件有幾嚿,每一件都幾大件,而且肉質勁滑嫩,好腍好香😋咖哩醬汁充滿牛油味,椰香味好重,質地幼滑,真係大推!呢個係我食過最好食既一個牛油雞,我地真係清晒啲咖哩汁,黎到一定要試下🤩烤餅我地叫佐蒜蓉味同芝士味,每款都有4大件,焗得好鬆軟😚芝士味果款真係芝味十足,蒜蓉味亦好濃香,就算凍佐食都唔會覺得好飽滯,點咖哩汁黎食係最夾架🥰最後仲送佐兩碗甜品俾我地,好香甜,椰奶味濃,又有啲西米雜果,為晚餐完美作結🍧仲有仲有,杯Mango Lassi超好飲,咸咸地既乳酪,質地稠身,都好香芒果味🥭🥛食物💯環境💯服務💯
炸米餅配薄餅汁

鑊仔羊肉

牛油雞

烤餅

食物💯
環境💯
服務💯
2024-03-01 470 瀏覽
🇮🇳 My friend and I recently had the pleasure of dining at this authentic Indian restaurant, where we were greeted by a friendly and attentive staff. The restaurant's vibrant Indian-style decor transported us to the streets of India, and we even had the opportunity to share stories with the owner about our experiences in the country.♥️ To our delight, the boss treated us to a surprise - free poori bhatura, a traditional Indian dish that added an extra touch of generosity to our dining experience.1️⃣

1️⃣ Flank Curry (Set) $112 - Indulge in the rich and aromatic flavors of the tender flank curry, accompanied by a fragrant Pulao Rice or Naan bread of your choice.

2️⃣ Butter Chicken (Set) $129 - Experience the classic and beloved Butter Chicken, a creamy and flavorful dish that is sure to delight your taste buds.

3️⃣ Cheese Naan $44 - Treat yourself to the indulgent and cheesy goodness of the Cheese Naan, a perfect accompaniment to your main dishes.

Drinks:
4️⃣ Iced Lemon Tea $29 - Refresh yourself with a cool and tangy Iced Lemon Tea, the perfect beverage to complement your meal.

5️⃣ Mango Lassi $39 - Indulge in the tropical and creamy goodness of the Mango Lassi, a refreshing drink that combines the sweetness of mangoes with the smoothness of yogurt.

💰 With a total bill of $388 for two, including a 10% service charge, Basmati - Taste of India offers an authentic and satisfying dining experience that will transport you to the vibrant streets of India.
2024-02-28
2024-02-02 68 瀏覽
香港要吃到印度菜的地方還不算少,但當中最好的,最有品質的, 價錢也最公道的,必然係呢間位於上環干諾道中 "Basmati 印度皇"。話說,呢間餐廳營業多年,好多菜式,都是超有水準,不過我今日唔係講呢啲, such as Butter Chicken/Palak Paneer/Tikka etc 的大菜式,反而係一些,一般HK人認為嘅配角 ....Papadom : 印度胡椒餅,這種前菜 對很多人來講,都好似係毫不起眼,但其實要做得好,係好難!第一要夠脆身,要夠脆身就要新鮮即製,就要捉緊烘餅嘅時間,要啱啱好,唔可以燶又唔可以有𤓓味,胡椒要落得夠,鹽也要夠,所講嘅全部都係手藝同功夫,缺一不可!Masala Tea:茶底要濃,要用錫蘭的茶葉,奶要用鮮奶,香料調配也要相當的恰當,薑、丁香、荳蔻 etc, 唔可以過多,溫度也不能過熱或者過冷,全部都是學問同功夫。所有嘅細節位 "Basmati 印度皇" 全部都做得到有餘。

印度🇮🇳一生人都未必會踏足 但一直好奇究竟印度菜係點嘅呢⁉️香港貴為美食之都 世界上冇乜嘢菜式香港搵唔到😊俾我一嚐印度菜嘅風味🫡==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🥘Tandoori Chicken 充滿印度風味 猶如置身當地咁 香料係印度獨有 正宗好食🫶🏻🌮Garlic Naan 餅底烤得好鬆軟 蒜香味好重 就咁食或者用嚟點咖喱都很不錯😋🍛Prawn Biryani 係印度香米呀 又尖又長既香米炒出黎粒粒分明 咖喱味剛剛好 應該有專登調教香港人嘅口味 唔會有抗拒嘅感覺👍🏻🐮Beef Madras 牛腩淋稔 印度咖喱真係好match👍🏻🥥Young Coconut 比泰國嘅dl喎椰青更重椰青味 清甜好飲👍🏻🍷Sangria 0.5L 好重果香 好好飲 飲咗一啖接一啖⭐️
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌

2K
2024-01-25 665 瀏覽
【𝐁𝐚𝐬𝐦𝐚𝐭𝐢 🇮🇳 】⋄⋄𝘉𝘢𝘴𝘮𝘢𝘵𝘪價錢親民的印度菜館,憑藉其道地的風味和舒適的環境🛋️,菜式地道樸實,午市設自助餐供應多種特色食品,招牌菜包括葱油餅🫓、印式燒羊髀、烤春雞等🐥====—====—====—====—𝐕𝐞𝐠𝐞𝐭𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐬🍅蕃茄湯($48)ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ ꜱᴏᴜᴘ豐富而酸甜的蕃茄湯底味道均衡,質感濃稠,非常飽肚🤩—🧅炸洋蔥花圈($78)ᴏɴɪᴏɴ ᴘᴀᴋᴏᴅᴀꜱ炸洋蔥圈又酥又脆,讓人欲罷不能。混合香料及麵糊,每一口都帶來滿足的咀嚼感🤤—☘️炸米餅配薄荷汁($88)ᴘᴀɴɪ ᴘᴜʀɪ是印度受歡迎的街頭小食,酥脆的空心米餅內填滿了酸辣的馬鈴薯、鷹嘴豆和酸梅醬。口中的味道爆發超興奮😆—🥗咖哩雜菜($102)ᴍɪx ᴠᴇɢ ᴄᴜʀʀʏ 咖哩雜菜是各種蔬菜在香濃的印度醬汁中烹製而成😍蔬菜保持了新鮮度,煮得剛剛好,咖哩味道香氣四溢,香料適中。搭配Nann一起味道絕佳👍🏻—𝐈𝐧𝐝𝐢𝐚𝐧 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝🧄蒜蓉烤餅($32)ɢᴀʀʟɪᴄ ɴᴀɴɴ蒜蓉烤餅口感軟綿綿,搭配上豐富的蒜蓉奶油,與美味的咖哩菜餚相得益彰,絕對是不可或缺的主食😛⋄𝐓𝐚𝐧𝐝𝐨𝐨𝐫𝐢, 𝐌𝐞𝐚𝐭 & 𝐒𝐞
【𝐁𝐚𝐬𝐦𝐚𝐭𝐢 🇮🇳 】

====—====—====—====—
𝐕𝐞𝐠𝐞𝐭𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐬
🍅蕃茄湯($48)

🧅炸洋蔥花圈($78)

☘️炸米餅配薄荷汁($88)

🥗咖哩雜菜($102)

𝐈𝐧𝐝𝐢𝐚𝐧 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝
🧄蒜蓉烤餅($32)

𝐓𝐚𝐧𝐝𝐨𝐨𝐫𝐢, 𝐌𝐞𝐚𝐭 & 𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝-𝐍𝐨𝐧 𝐕𝐞𝐠 𝐃𝐢𝐬𝐡
🐥牛油雞($112)

ʙᴜᴛᴛᴇʀ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ 牛油雞是一道經典的印度菜餚,嫩滑的雞肉在濃郁的番茄奶油醬中燉煮,味道豐富兼奢華😋

🦐印式蝦炒飯($138)

ᴘʀᴀᴡɴ ʙɪʀʏᴀɴɪ 印式蝦炒飯是用香料炒製的香氣四溢的米飯,加入多汁的鮮蝦和巴斯馬蒂米飯,口味均衡,蝦肉煮得恰到好處鮮味可口😎

𝐁𝐞𝐯𝐞𝐫𝐚𝐠𝐞
🥭芒果酸奶($39)
ᴍᴀɴɢᴏ ʟᴀꜱꜱɪ 芒果酸奶味道奶香濃郁,帶有芒果的熱帶甜味,冰涼清爽👍🏻

🍋青檸梳打($33)
ʟɪᴍᴇ ꜱᴏᴅᴀ 青檸檬的酸爽口感,與印度菜的香料完美融合😛
====—====—====—====—
📌店名:Basmati (Taste of India)’’
📍地址:上環干諾道中137-139號三台大廈1樓
2024-01-22
  • 蒜蓉烤餅
  • Mango Lassi
  • 牛油雞
  • Pani Puri
  • 炸米餅配薄荷汁
2024-01-15 71 瀏覽
天氣涼涼地,又係時候食d重口味野暖下身,餐廳位於上環,由老闆、店員到廚師都係印度人,保證口味正宗👳‍♂️🦐瑪撒拉燴蝦($118)鮮嫩的蝦肉搭配濃郁既瑪撒拉汁,每一啖都充滿香料味🥔炸米餅配薄荷汁($88)係社交平台成日見到印度人係街邊開檔,用隻手揸下揸下咁,今次終於可以一嘗佢既風味。米餅非常酥脆,裡面有薯蓉等等既雜菜,搭配清新的薄荷汁,口感好特別。🫓香辣鬆化胡椒餅($32)胡椒餅好似薯片咁脆卜卜,而上面既雜菜粒帶黎清新既口感🍳燒烤精選($198)上枱既時候鐵板喳喳聲咁響,好似細個去大x樂食鐵板餐既感覺,精選包括羊肉卷、雞肉同魚柳,和自用左唔同既香料醃製,有唔同既滋味🥭芒果乳酪🍋青檸梳打

🦐瑪撒拉燴蝦($118)
鮮嫩的蝦肉搭配濃郁既瑪撒拉汁,每一啖都充滿香料味

🥔炸米餅配薄荷汁($88)

🫓香辣鬆化胡椒餅($32)
胡椒餅好似薯片咁脆卜卜,而上面既雜菜粒帶黎清新既口感

🍳燒烤精選($198)

🥭芒果乳酪

🍋青檸梳打
2023-12-28 107 瀏覽
Chicken Momo 尼泊爾雞肉餃子餐廳係尼泊爾 X 印度菜所以有尼泊爾餃子食, 剛出爐既餃子皮仲係非常軟同濕潤餡裡面既汁多到可以媲美小籠包Tongue Masala 馬沙拉牛舌牛舌既份量超多! 嚐得到油脂, 但無膩感. 肉質柔軟馬沙拉比起咖哩無咁多水份, 較乾身剛好黏著食物,所以味道都較咖哩重Tandoori Fish 烤馬友平時食印度菜Tandoori chicken就食得多, 今日試下新換個口味結果意外收穫超好味既一道菜 因為有魚油輕輕咁包裹住, 馬友既肉質滑嫩而且好香魚骨唔多, 啖啖都係肉Garlic Naan 蒜蓉薄餅薄餅鬆軟, 厚度適中如果蒜蓉味突出D就更加正Pullau Rice 印度既香料飯香料味濃而不搶,拌咖哩之後令咖哩味層次再豐多一層Mango Lassi & Lime Soda芒果奶昔上面仲要拉埋心心花, 兩款飲品好refresh, 都好配襯濃味既食物
Chicken Momo 尼泊爾雞肉餃子
餐廳係尼泊爾 X 印度菜
所以有尼泊爾餃子食, 剛出爐既餃子皮仲係非常軟同濕潤
餡裡面既汁多到可以媲美小籠包

Tongue Masala 馬沙拉牛舌
牛舌既份量超多! 嚐得到油脂, 但無膩感. 肉質柔軟

Tandoori Fish 烤馬友
結果意外收穫超好味既一道菜
 因為有魚油輕輕咁包裹住, 馬友既肉質滑嫩而且好香
魚骨唔多, 啖啖都係肉

Garlic Naan 蒜蓉薄餅
薄餅鬆軟, 厚度適中
如果蒜蓉味突出D就更加正

Pullau Rice 印度既香料飯
香料味濃而不搶,拌咖哩之後令咖哩味層次再豐多一層

Mango Lassi & Lime Soda
2023-12-27
朋友介紹咗間印度小館,話係街坊都讚好滋味,我就去咗試下。入到去,裝潢簡單得黎都有氣派,感覺就好親民咁。先嚟咗道咖喱雞,講真,啱晒口味!咖喱香濃而唔攝鬼辣,過癮得滯。雞肉又滑又嫩,啖啖肉嘅感覺真喺正!加埋件印度餅,外皮金黃酥脆,撕開一片,已經聞到一股清香。再蘸吓咖喱,唔係得囉!面層鏇滑,一啖半嘴都不為過。邊食邊嘆,真喺有種大滿足。甜品我揀咗杯芒果拉西,酸酸甜甜鮮芒味,真係完美收場。對面係食豆蓉球,佢話好甜滋滋,芝麻香氣濃郁,配埋旁邊嘅糖水,個味道甜而不膩。講到底,啲食物有水準,上菜速度都幾快,仲可以感受到一份熱情。下次再黎,都會想嘗多啲新嘢!總之,係一個好適合大夥人嚟分享嘅好地方。🍲🥘🍛

香港美食滙集🍽️可食盡不同國家嘅地道菜!早前就去咗上環 🇮🇳 #印度皇 🇮🇳嘆咗一餐優質嘅正宗印度菜啦‼️餐廳鄰近港鐵站,交通超方便。裝修富印度色彩🎨仿如置身印度咁,環境寬敞舒適,食物唔太辣,色香味俱全♨️價錢親民💰店員亦好友善,實在值得推介👍🏻🫓Masala Papadam 香辣鬆化胡椒餅 $32胡椒餅要趁熱食,餅身薄脆鬆化,沾上香辣醬汁,份外惹味,好開胃。🥔Potato Cake 炸薯餅 $88薯餅外層脆卜卜,內裡滿滿薯仔及香料,口感極富層次,微辣中帶刺激感。🍗Hariyali Chicken Tikka 燒醬雞 $108鐵板上熱辣辣🔥店員隨即幫忙添點檸檬汁🍋燒雞外層微焦脆,內裡嫩滑juicy啖啖肉。🦀Crab Masala 印式咖喱蟹 $288蟹身好大隻,蟹肉肥美細嫩,咖喱醬清香濃郁,完全唔辣,伴飯或烤餅一流,好快清碟!🌮Spring Onion Nan 薑蔥烤餅 $36烤餅好大塊,上面舖滿蔥粒,質感鬆軟,單食或沾醬食都咁正!🍚Pullau Rice 印度皇飯 $78金黃色香飯,富含粟米🌽、豆🫛及香料,粒粒分明,入口清香、微甜有咬口!🍹Mango Lassi 芒果酸奶 $39酸奶有靚靚
香港美食滙集🍽️

可食盡不同國家嘅地道菜!
早前就去咗上環 🇮🇳 #印度皇 🇮🇳
嘆咗一餐優質嘅正宗印度菜啦‼️

餐廳鄰近港鐵站,交通超方便。
裝修富印度色彩🎨仿如置身印度咁,
環境寬敞舒適,食物唔太辣,色香味俱全♨️
價錢親民💰店員亦好友善,實在值得推介👍🏻

🫓Masala Papadam 香辣鬆化胡椒餅 $32
胡椒餅要趁熱食,餅身薄脆鬆化,
沾上香辣醬汁,份外惹味,好開胃。

🥔Potato Cake 炸薯餅 $88
薯餅外層脆卜卜,內裡滿滿薯仔及香料,
口感極富層次,微辣中帶刺激感。

鐵板上熱辣辣🔥店員隨即幫忙添點檸檬汁🍋
燒雞外層微焦脆,內裡嫩滑juicy啖啖肉。

🦀Crab Masala 印式咖喱蟹 $288
蟹身好大隻,蟹肉肥美細嫩,
咖喱醬清香濃郁,完全唔辣,
伴飯或烤餅一流,好快清碟!

🌮Spring Onion Nan 薑蔥烤餅 $36
烤餅好大塊,上面舖滿蔥粒,
質感鬆軟,單食或沾醬食都咁正!

🍚Pullau Rice 印度皇飯 $78
金黃色香飯,富含粟米🌽、豆🫛及香料,
粒粒分明,入口清香、微甜有咬口!

🍹Mango Lassi 芒果酸奶 $39
酸奶有靚靚拉花,充滿果香🥭
入口香甜濃稠,飲品甜品2合1!

🫖Indian Masala Tea 特式香料茶 $37
印度奶茶混合特色香料🌿充滿異國風味,
入口香滑清甜,茶香裡散發馥郁香料香♨️
2023-11-20
  • 印式咖喱蟹
  • 燒醬雞
  • 薑蔥烤餅
  • 芒果酸奶
好多時都在尖沙咀吃印度菜,這次第一次在上環吃😋。經過紅磚入口上樓梯,就到達餐廳。餐廳裝修傳統,幾有Bollywood味道😆。座位十分闊落,坐在窗邊位置用餐,感覺滿寫意。餐牌選擇非常多,花了好些時間才決定要什麼,因為樣樣都好想試,太難揀喇🥹。‖ 炸米餅配薄荷汁 ($88) ‖即Pani Puri,是印度常見的街頭小吃(Chaat)。Pani 意思是水,Puri意思是油炸過的餅。空心油炸球裡面藏著薯仔、豆蓉和香料,上面再灑些Sev,即點心麵,通常都用鷹嘴豆製成。吃的時候,倒入薄荷汁吃。因為餐廳額外送上兩款醬,加著一起吃更棒😋。口感和味道都各有層次,口感有脆有軟綿,味道有酸辣鹹甜,以及香料味。是道很不錯的開胃小吃😊。‖ 香燒馬友魚 ($168) ‖馬友魚用鐵板上,十分熱辣辣。燒得好香脆😍,因為已塗有香料燒,所以味道既香口又惹味😋。不多骨,啖啖肉,魚肉新鮮扎實,高質❤️。‖ 馬沙拉羊膝 ($218) ‖羊膝超級大件!🤩 共有兩件,餐廳好細心,骨柄用錫紙包起,方便拿住吃。羊膝淋上大量Masala醬料,味道不辣,是帶點甜以及多種香料的咖喱味。羊味不太濃,主要吃Masala醬料味。‖ 印式燴茄子 ($
好多時都在尖沙咀吃印度菜,這次第一次在上環吃😋。

‖ 炸米餅配薄荷汁 ($88) ‖

‖ 香燒馬友魚 ($168) ‖

‖ 馬沙拉羊膝 ($218) ‖

‖ 印式燴茄子 ($88) ‖

大大碟熱辣辣,茄子新鮮軟腍,沾滿香料醬汁,鮮美香口,撈飯一流,特別印度米😍。可惜太飽了,又想吃Naan,叫不到太多東西😫。

‖ Cheese Naan ($42) ‖

厚厚一大塊,有四塊。Naan煙韌軟彈,裡面滿滿半融芝士,芝士味香濃,好味☺️。

‖ Mango Lassi ($39) ‖

極濃!🤩 芒果味非常濃,乳酪味甘甜,質地稠身,口感順滑濃厚。可能是我喝過最濃的一杯Mango Lassi🤔。

總結,很適合愛吃印度菜但又怕辣的朋友,因為吃過所有菜式都不多辣。環境服務也不錯,去附近可試試。

午餐
住係中西區咁耐,經常經過呢間印度菜餐廳,今日終於有機會試下呢間印度皇 Basmati(Taste of India)。首先,真係要讚下佢book完位會用whatsapp 同你confirm番,得相信下次可以直接用whatsapp book位。地點位於上環地鐵站附近,非常方便。入口不大,要行樓梯上一層,由樓梯開始,已經好似去左另一個國度,充滿印度風情的壁畫,設計及裝修。座位寬鬆光亮冷氣充足。點菜後,侍應首先會付上印度脆餅同埋兩個醬汁。一個青醬味道較辣,另一個紅醬甜甜辣辣,兩款都幾好味。飲品方面,我叫咗一杯青檸梳打($33)正常發揮,另外叫咗一杯芒果酸奶($39)新鮮製作味道唔錯,值得推介。前菜方面,叫咗一個滿州雜菜丸($118),係由青椒洋蔥另外加由菜整成的丸,味道非常惹味。主菜方面,叫咗一個燒烤精選($198)裏面包括紅色醬汁燒雞及綠色醬汁燒雞,再加三條肉丸和炸魚塊,不得不讚,印度人的燒烤用上不同調味醃製,用炭燒的方法,燒出嚟非常香。另外再點咗一個馬沙拉牛腩,佢哋的馬沙拉用一個印度的特別碗裝住,雖然望落去比較細份,但入邊啲牛腩到好夠份量,馬沙拉特別適合喜歡印度調味的人,你會感受到入邊很

印度脆餅/青檸梳打/芒果酸奶

滿州雜菜丸
主菜方面,叫咗一個燒烤精選($198)裏面包括紅色醬汁燒雞及綠色醬汁燒雞,再加三條肉丸和炸魚塊,不得不讚,印度人的燒烤用上不同調味醃製,用炭燒的方法,燒出嚟非常香。另外再點咗一個馬沙拉牛腩,佢哋的馬沙拉用一個印度的特別碗裝住,雖然望落去比較細份,但入邊啲牛腩到好夠份量,馬沙拉特別適合喜歡印度調味的人,你會感受到入邊很多種調味料融合的感覺。
燒烤精選

最後當然唔少得印度的特色蒜蓉烤餅和點了一個印度炒飯,蒜蓉烤餅做得非常出色,香氣撲鼻,一定要點返個。相對於炒飯,印度的米粒比較幼小,不是香港人食開的泰國米,有啲似米粉,有興趣都可以試一試,用瑪莎拉撈飯啱晒。
蒜蓉烤餅
印度炒飯

一路食飯,都見到有很多印度顧客,相信佢哋味道非常地道,亦都一路播住印度歌曲,好有風味。
印度脆餅/青檸梳打/芒果酸奶
滿州雜菜丸
燒烤精選
蒜蓉烤餅
印度炒飯
  • Mango  Lassi
  • 芒果酸奶
2023-10-19 550 瀏覽
.Basmati (Taste of India)呢間可能係香港嘅top 3 Indian 🇮🇳 restaurant!!今日同朋友去左搵印度菜🥳去了位於上環 - Basmati首先上到去環境非常好,非常有印度特色,見到印度著名的Bollywood 畫牆,充滿著色彩,給客人帶來繽紛開心嘅感覺🥳………係印度菜色入面,我最鍾意就係有paneer嘅菜色💁🏻‍♀️今日我地簡左2款菜色都用上了paneer*酥炸奶酪球Paneer Pakodas($88)*Paneer butter Masala Paneer Pakodas 炸得好香脆,淡淡奶酪味,亦帶有微微印式風味!!🥰Paneer butter Masala 係我必定會點嘅印式咖哩,比起日式甜甜嘅咖哩,更喜歡多重香料嘅印式咖哩,因為印式咖哩,有很多款,可以按個人口味調配/選擇,就算每天食印度菜,但都可以每天都不一樣🙆🏻‍♀️💜……….*Tandoori Chicken ($118)好惹味,滿滿印式香料嘅味道👅,鐵板熱辣辣,唧上檸檬🍋汁嘅沙沙聲,真係令我地流曬口水🤤肉質非常嫩滑,必點tandoori chicken 🐓 ………今次我地點了平時比較
Basmati (Taste of India)
今日同朋友去左搵印度菜🥳
去了位於上環 - Basmati
………
係印度菜色入面,我最鍾意就係有paneer嘅菜色💁🏻‍♀️
今日我地簡左2款菜色都用上了paneer
*酥炸奶酪球Paneer Pakodas($88)
*Paneer butter Masala
……….
*Tandoori Chicken ($118)
………
今次我地點了平時比較小食嘅Bambay Aloo ($88)!!
平時食開印度菜鍾意食薯仔naan,所以認識左Aloo其實係印度薯仔嘅意思,bambay aloo 都係好香濃嘅香料香味,感覺配飯都會非常開胃!!
朋友更鍾意到要自己在家自己炮製,經常都可以食到!!🤩
………
飲品方面,亦有很多選擇,我地點了mango lassi & lemonade
味道:🌕🌕🌕🌕🌖4.8/5
服務:🌕🌕🌕🌕🌕5/5
性價比:🌕🌕🌕🌕🌖4.8/5
環境:🌕🌕🌕🌕🌕5/5
整體:🌕🌕🌕🌕🌖4.8/5
地址:

印度皇 (上環)
上環干諾道中137-139號三台商業大廈1樓
………..