2021-10-03 22 瀏覽
當日同男朋友經過上環,我想食一餐真正印度口味的印度菜式。這間餐廳很特別, 發覺裝修好獨特好用心, 非常優雅。Garlic chicken Tikka這款雞肉鮮嫩非常之有barbecue味道,其他餐廳食唔到。🙏😊Ox tail kadai印度咖喱配上牛尾,可以講非常之補身暖身而且開胃,配上印度飯就一流。我哋雖然選擇咗薄餅,口味一樣覺得真係唔錯。Palak paneer非常好味獨特值得一讚。Mango lassi真正印度芒果milk shake,唔太甜好啱飲,而且可以解辣。Indian Masala tea賠償好多香料例如小茴香,丁香肉桂生薑,少少黑椒。令人開胃精神。服務周到真係唔錯,適合一家大細。😊
當日同男朋友經過上環,我想食一餐真正印度口味的印度菜式。

這間餐廳很特別, 發覺裝修好獨特好用心, 非常優雅。

Garlic chicken Tikka

Ox tail kadai

Palak paneer
非常好味獨特值得一讚。

Mango lassi

Indian Masala tea
賠償好多香料例如小茴香,丁香肉桂生薑,少少黑椒。
令人開胃精神。

服務周到真係唔錯,適合一家大細。😊
2021-10-02 379 瀏覽
A hidden gem in Sheung wan where they serve traditional Indian cuisine.We were first welcomed with a bowl of creamy tomato soup with a lot of ingredients and you could really feel the kick of pepper and spices in the soup, enjoyed it very much. Then followed by the Pani Puri, the traditional Indian finger food. Half mashed potatoes wrapped in a thin layer of round shaped cracker and to pour just the right amount of the slightly sour sauce in the middle makes it a fun enough dish to kick start th

Then followed by the Pani Puri, the traditional Indian finger food. Half mashed potatoes wrapped in a thin layer of round shaped cracker and to pour just the right amount of the slightly sour sauce in the middle makes it a fun enough dish to kick start the appetite.

The Garlic chicken tikka served on a sizzling pan with a touch of spring onions on top, pretty heavy on garlic (good news for mad garlic lovers) but the meat is very tender and juicy, I would recommend to eat it with Bastami rice.

Then come the Beef Madras and spring onion naan, which is basically the inseparable combo when it comes to Indian style curry. The curry is creamy with just a touch of spice, portion of the beef is generous and the quality of the meat is quite tender, feels somewhat like beef brisket to me. Spring onion naan is chewy, not too greasy and feels like an Indian version sourdough.

For veggie, we went for Aloo Gobi, which is cauliflower with potatoes. Their sauce reminds me of the soup they served at the beginning of the meal but the texture is richer and thicker, which pairs well with the food surprisingly.

For drinks, we didn’t go for any alcohol but instead, ordered Lime soda and Mango Lassi. It is my first timer for mango lassi, surprisingly good and not too sweetened as they use plain yogurt as the main ingredient.

Overall, this seems like the traditional style Indian cuisine so don’t expect lavish decorations but the food exceeds my expectations. Good for group gatherings as there are so much more to try. I look forward to my next visit and hoping for more surprises from them.
2021-09-27 20 瀏覽
🍴Basmati "印度皇"🔍上環干諾道中137-139號三台商業大廈1樓-----好耐之前同舊同事黎過食午餐,尤記得餐廳午市時間窗邊位採光十足,座位環境寬闊好坐,食物質素亦是不俗,今晚心血來潮突然想食印菜,就再次過黎拜訪一下。🍴Pani puri $88波波狀炸米餅香脆可口,中間釀滿凍食嘅薯仔,倒上少少透橙色嘅微酸微甜薄荷汁,整體口感層次多變,頗有特色,而且有得倒汁又幾好玩😆,未試過的話,幾值得一試。🍴Aloo gobi $78🧅洋蔥、🥕紅蘿蔔、🥔薯仔及椰菜花均煮得非常軟腍,咖哩味中略帶椰香,當中尤愛粉綿薯仔,入味非常,令人欲罷不能。🍴Fish Makhani $88Makhani即奶油汁,唔食辣又愛咖喱的話,這款較為香甜嘅咖喱口味會係唔錯嘅選擇。魚肉有經炸過再煮,雖不易散開,不過炸皮略厚,食落咬感顯得過於厚實,唔炸用煎可能會更為合適。🍴Green onion naan $29 有咖喱點可以冇烤餅,呢款佈滿香蔥嘅烤餅質感綿密有致,帶青蔥香氣,而且盛載嘅盤中細心地鋪有吸油紙吸油,令薄餅質感乾爽。🍴Garlic chicken $96全晚最驚艷嘅食物。雞件無骨且極度嫩滑,調味濃淡平衡得當
🍴Basmati "印度皇"
🔍上環干諾道中137-139號三台商業大廈1樓
-----

🍴Pani puri $88

🍴Aloo gobi $78

🍴Fish Makhani $88

🍴Green onion naan $29

🍴Garlic chicken $96
全晚最驚艷嘅食物。雞件無骨且極度嫩滑,調味濃淡平衡得當,雞肉下面亦擺放咗好多蔬菜,有紅蘿蔔,洋蔥同雜菜絲等等,吸曬d油份,食落唔會感覺油膩。

🍸青檸礦泉水$42/🥭芒果酸奶$37
前者清新解膩,同濃味印度菜非常合拍,後者酸甜開胃,質感細滑,可惜甜度較高,未必適合一般香港人口味,如果真係有興趣試,建議order時候要求少甜。

-----
👶🏻B仔整體評價:7.8/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7.5/10個👍🏻
👶🏻B仔環境評分:7.5/10個👍🏻
👶🏻B仔味道評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:8/10個👍🏻
1K
2021-09-08 46 瀏覽
我愛吃印度菜會四處尋找正式印度餐廳與良朋分享,今次找來上環Basmati 印度皇,餐廳位置十分方便,上環港鐵站一出就可找到。「Tandoori Prawn 」串燒蝦,燒烤蝦烤到好香口,蝦肉爽脆,質素不錯。「Beef Madras」椰汁咖哩牛腩,單聞已有香濃的椰香味,咖哩入口甜香,牛腩嫩腍。「Palak Paneer」印式芝士波菜, 素食者必定愛吃,芝士鹹香味濃郁。「Poori」印式咸煎餅,味道帶甜,形狀似飛碟,質地煙煙韌韌。「Mango Lassi」很美的心形拉花,芒果汁混合酸奶,酸酸甜甜,十分開胃,這正宗印度飲品在必點。「Mojito」酒精含量高,入口滿滿酒精帶點清新薄荷味。

「Mojito」酒精含量高,入口滿滿酒精帶點清新薄荷味。
以前食餐印度菜就諗起重慶大廈,但疫情之後就冇再去過今次個friend畀咗個挑戰我,就係要我搵重慶大廈以外嘅好食又高級嘅印度菜,搵吓搵吓就搵到你呢間上環樓上印度餐廳餐廳內裏環境都係傳統印度風味,會有種去咗印度嘅感覺原本諗住去上環食印度餐廳一定會好貴,但原來價錢同一般印度菜都係差唔多。蒜蓉串燒雞柳呢個係店主推介嘅,我哋成餐都冇叫燒烤嘢,唔煮就好堅持我哋要試完全冇諗過鐵板燒雞柳嘅燒烤味可以咁香!雞柳周圍加左好多洋蔥、蒜蓉、椰菜,夾雜各種配料嘅香味真係冇得彈!雞柳又好大舊,肉質亦好嫩滑可口,加上些許檸檬汁,有少少酸味更加開胃蒜香烤餅同薑蔥烤餅兩款烤餅都好大塊好脆口,個人比較偏愛蒜香味,比較香口。薑蔥味就好睇你對姜濤重有幾抗拒喇青豆燴免治羊肉濃郁嘅羊肉碎加上特製醬料,冇乜羊蘇味,配埋薄餅搭食就Perfect香炸鮮雜菜最初會以為佢會好似天婦羅咁樣,但食落去個口感完全唔同。粉漿來講會比較厚身,芒果酸奶🥭有種飲緊芒果味乳酪嘅清新感覺,酸酸地幾開胃椰青特色香料茶呢個真係好有驚喜!原本以為最多味道類似泰式茶咁樣,除咗茶會有少少清甜之外,飲完一兩秒後,仲會有一陣辛口味帶一點衝擊力咁湧出來,好鬼過癮。佢仲有個
以前食餐印度菜就諗起重慶大廈,但疫情之後就冇再去過

餐廳內裏環境都係傳統印度風味,會有種去咗印度嘅感覺

蒜蓉串燒雞柳

蒜香烤餅同薑蔥烤餅

青豆燴免治羊肉

香炸鮮雜菜

芒果酸奶🥭
有種飲緊芒果味乳酪嘅清新感覺,酸酸地幾開胃

特色香料茶
呢個真係好有驚喜!原本以為最多味道類似泰式茶咁樣,除咗茶會有少少清甜之外,飲完一兩秒後,仲會有一陣辛口味帶一點衝擊力咁湧出來,好鬼過癮。佢仲有個茶壺俾你裝住啲茶,想飲嘅時候先沖出嚟,保溫做得好好

充滿印度風味嘅擺設同菜單

午餐
  • 蒜蓉烤餅
  • Masala Tea
  • 蒜蓉串燒雞柳
  • 青豆燴免治羊肉
今日放假緊係又又又係指定動作啦,今日帶太太試吓食印度🇮🇳餐😬 我哋就揀左呢間「Basmati Indian」香燒馬友魚$142用鐵板上,一上枱吱吱渣渣聲,啲香味攻埋黎😋雖然見到啲皮有啲燶燶地,但魚嘅肉質好鮮嫩,趁熱食好好味🤤瑪沙拉燴蝦$112啲蝦好彈牙好爽口😋亦都好夾個瑪沙拉汁😊椰汁咖喱羊肉$122估唔到呢個羊肉無羶味得黎又好淋🤤千層餅$34呢個千層餅點落啲咖喱度真係夾到不得了,簡直係天衣無縫!印度皇飯$48呢個飯亦係,撈落啲咖喱度真係無法抗拒,不知不覺食下一啖食下又一啖,好快就食哂成碗飯🙈🙈😂芒果酸奶$37又係估佢唔到系列,啲芒果同酸奶又係夾到不得之了😂芒果同乳酪味非常濃郁,甜酸度適中,非常開胃,好好飲😋鮮榨西瓜汁$42一飲就知道新鮮即榨😬Good👍

香燒馬友魚$142

瑪沙拉燴蝦$112
啲蝦好彈牙好爽口😋亦都好夾個瑪沙拉汁😊

椰汁咖喱羊肉$122
估唔到呢個羊肉無羶味得黎又好淋🤤

千層餅$34
呢個千層餅點落啲咖喱度真係夾到不得了,簡直係天衣無縫!

印度皇飯$48

芒果酸奶$37

鮮榨西瓜汁$42
一飲就知道新鮮即榨😬Good👍
.印度人主理正宗上環印度風情樓上餐廳🇮🇳 唔好以為印度菜就只有咖哩雞🤣其實仲有好多野食 今次就嚟到呢間上環嘅樓上餐廳入口位置唔算顯眼 但已經好有印度風情沿住樓梯上去 發現其實都唔細間🧐而且位置闊落 坐得都算舒服店員同老闆都好熱情添!.🎈Mango Lassi ($37)之前係第二間印度餐廳都試過呢款印度yogurt 呢到做得比較甜少少 椰香味更重第一啖飲會覺得好甜 但食埋其他重口味嘅主菜就會覺得剛剛好🧐.🎈Indian Masala Tea ($29)一份有一整壺嘅印度拉茶 店員即席幫你拉🤣拉到好高所以面頭打到好多泡泡對比起港式拉茶 呢到嘅拉茶奶味比較重而且加入左唔同嘅香料 除左奶香味更多左一陣辛香味味道好特別 感覺上好正宗🤤.🎈Soup of the day - Lentil Soup ($38/1)我地當日嘅湯係扁豆湯 但係飲落更突出嘅係香料味要形容的話有點咖哩湯嘅感覺 同土耳其菜幾似🧐.🎈Potato Cake ($78)呢個係一個辛辣嘅薯餅🤣面頭嘅係茄醬 但薯餅本新已經好重味所以茄醬味唔突出要讚嘅係表面炸得好香脆 做到外脆內軟除左香料嘅辛辣外會帶點薯仔嘅甜味係一款唔錯嘅小食😋.
印度人主理正宗上環印度風情樓上餐廳🇮🇳
唔好以為印度菜就只有咖哩雞🤣
其實仲有好多野食 今次就嚟到呢間上環嘅樓上餐廳
入口位置唔算顯眼 但已經好有印度風情
沿住樓梯上去 發現其實都唔細間🧐
而且位置闊落 坐得都算舒服
店員同老闆都好熱情添!
🎈Mango Lassi ($37)
之前係第二間印度餐廳都試過呢款印度yogurt
呢到做得比較甜少少 椰香味更重
第一啖飲會覺得好甜 但食埋其他重口味嘅主菜就會覺得剛剛好🧐
🎈Indian Masala Tea ($29)

一份有一整壺嘅印度拉茶 店員即席幫你拉🤣
拉到好高所以面頭打到好多泡泡
對比起港式拉茶 呢到嘅拉茶奶味比較重
而且加入左唔同嘅香料 除左奶香味更多左一陣辛香味
味道好特別 感覺上好正宗🤤
Lentil  Soup

我地當日嘅湯係扁豆湯 但係飲落更突出嘅係香料味
要形容的話有點咖哩湯嘅感覺 同土耳其菜幾似🧐
🎈Potato Cake ($78)

呢個係一個辛辣嘅薯餅🤣
面頭嘅係茄醬 但薯餅本新已經好重味所以茄醬味唔突出
要讚嘅係表面炸得好香脆 做到外脆內軟
除左香料嘅辛辣外會帶點薯仔嘅甜味
係一款唔錯嘅小食😋
🎈Chicken Tikka ($88)
Chicken  Tikka

呢個鐵板烤雞係我成餐飯嘅最愛😍
一上菜已經比個香味吸引住!!!
店員貼心地為我地吱上檸檬汁
雞肉出奇地唔鞋 仲有兩款醬汁可以點
分別係綠色嘅薄荷醬同紅色嘅甜酸醬
比佢呃左以為紅色先係辣嘅🤣🤣🤣
我個人唔太好薄荷 但就比較中意呢個薄荷醬
感覺上薄荷係配角 當中香料嘅辛辣味先係主角
🎈Beef Madras ($88)
Beef  Madras

好中意佢上碟嘅形式 係一個鐵桶裝住哂啲牛肉🤣
同行友人唔食得太辣 所以老細就推介左呢款到我地
食落都係超級香 牛肉軟淋入味
🎈Green Onion Naan ($29)

食得印度菜點少得食Naan😍
呢到嘅Naan 個底好香脆 中間煙韌
而且面頭大量蔥 點埋咖喱可以話係完美😍
🎈Pullau Rice ($48)
Pullau  Rice

Chicken  Tikka
Beef  Madras
Pullau  Rice
Dessert
👍🏻印式魚柳炒飯 $108魚柳先烤焗過,幾乾身,好香口😋每舊都大大舊,仲份量好多,好似魚柳先係主角咁😍炒飯落左好多唔同既香料,芫荽味幾重🙊表面鋪左椰絲,加上飯有落牛油炒甜甜地印度米幼身纖長,炒得粒粒分明,咬落少少煙韌幾有口感🤣味道:8/10性價比:8/10-👍🏻椰汁咖喱羊肉 $122咖喱酸酸地唔太辣,就返香港人口味上面鋪滿椰絲,椰味好香濃突出😋羊肉味濃,但無乜羶味,幾好食😜肉質夠腍入味,全部無骨啖啖肉🤤味道:8/10性價比:7/10-👍🏻巴辣雞 $98雞肉肉質嫩滑又厚肉大舊!一樣係無骨啖啖肉🤤味道入口首先微甘,然後香料味爆發出黎辣度十足唔少野,後勁好強,辣到流鼻水🥵真係要食得辣先好嗌😂食印度烤餅,除左點咖喱,呢個都係一個好選擇👍🏻味道:7/10性價比:7/10-👍🏻芝士烤餅 $36芝士夾係中間厚厚一層,口感煙韌🤪唔係流心個種,食到芝士味但唔算好濃呢款烤餅質感厚身,好啱點咖喱一齊食😋味道:8/10性價比:8/10-👍🏻蒜茸烤餅 $26蒜茸烤餅就比較薄身,邊位同餅底烤得夠脆😜蒜茸味好突出!面頭鋪滿蒜蓉粒,就咁食都好香呀🤩配上紅蘿蔔碎,帶少少甜味,味道更加豐富😛兩款烤餅拎上手都唔會覺得好油,
👍🏻印式魚柳炒飯 $108
魚柳先烤焗過,幾乾身,好香口😋
每舊都大大舊,仲份量好多,好似魚柳先係主角咁😍
炒飯落左好多唔同既香料,芫荽味幾重🙊
表面鋪左椰絲,加上飯有落牛油炒甜甜地
印度米幼身纖長,炒得粒粒分明,咬落少少煙韌幾有口感🤣

👍🏻椰汁咖喱羊肉 $122
咖喱酸酸地唔太辣,就返香港人口味
上面鋪滿椰絲,椰味好香濃突出😋
羊肉味濃,但無乜羶味,幾好食😜
肉質夠腍入味,全部無骨啖啖肉🤤
性價比:7/10

👍🏻巴辣雞 $98
雞肉肉質嫩滑又厚肉大舊!一樣係無骨啖啖肉🤤
味道入口首先微甘,然後香料味爆發出黎
辣度十足唔少野,後勁好強,辣到流鼻水🥵
真係要食得辣先好嗌😂
食印度烤餅,除左點咖喱,呢個都係一個好選擇👍🏻
味道:7/10
性價比:7/10

👍🏻芝士烤餅 $36
芝士夾係中間厚厚一層,口感煙韌🤪
唔係流心個種,食到芝士味但唔算好濃
呢款烤餅質感厚身,好啱點咖喱一齊食😋

👍🏻蒜茸烤餅 $26
蒜茸烤餅就比較薄身,邊位同餅底烤得夠脆😜
蒜茸味好突出!面頭鋪滿蒜蓉粒,就咁食都好香呀🤩
配上紅蘿蔔碎,帶少少甜味,味道更加豐富😛
兩款烤餅拎上手都唔會覺得好油,高質😋👍🏻

📍#印度皇
上環干諾道中137-139號三台商業大廈1樓

#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #hkrestaurant #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #上環 #上環美食 #上環好去處  #中環 #中環美食 #中環好去處 #basmati
2021-08-11
2021-08-17 117 瀏覽
平時都好少食印度菜,今次揀左上環幾有口碑嘅印度皇體驗下😝點餐後店員送左胡椒餅及雜菜餅比我地🥰胡椒餅食落有少少似薯片但無咁脆🧐搭配薄荷醬/酸梅醬🔆香辣鬆化胡椒餅$𝟚𝟙印度版pizza😂將佢切成幾等份,然後打平放入口。雖然佢用左好多香菜香料,但因為仲有粒粒蕃茄,中和左d香料味,較易入口🔆香燒春雞$𝟡𝟚 四件雞用鐵板送上🍗滋滋聲熱辣辣,店員為我地擠上檸檬汁。食落就是烤雞的味道,有用香料醃製過,咬落是那種烤過偏乾一點的肉質。🔆酥炸奶酪球$𝟟𝟝 跟我想像不太一樣😂食落好輕芝士味,就好似只係食緊芝士嘅質感🧀經老闆提醒,原來係要沾薄荷醬/酸梅醬一齊食,果然好味得多🤣🔆香滑馬沙拉雞$𝟡𝟠 集合多種香料而成的印度咖喱雞,不太食到辣味,味道幾貼合香港。雖然雞件沒有很滑,但無骨份量多,食落亦相當惹味😚🔆芝士烤餅$𝟛𝟞 本身未有飽嘅感覺,但食左一塊即刻有飽足感🤣餅皮的夾心內是芝士,味道無好濃,但厚身得來幾煙韌👍🏼可以用黎沾馬沙拉一齊食🔆椰青$𝟜𝟚 超大個椰青🥥印度菜都偏向用較多香料,味道濃,配d清涼飲料會食得舒服點。飲完仲可以刮埋d椰肉😆埋單之後店員仲送上甜品😳原本以為係椰汁西米露,但入面無西米🙈椰味好濃仲食
平時都好少食印度菜,今次揀左上環幾有口碑嘅印度皇體驗下😝
香辣鬆化胡椒餅

🔆香滑馬沙拉雞$𝟡𝟠
芝士烤餅

🔆芝士烤餅$𝟛𝟞

🔆椰青$𝟜𝟚

埋單之後店員仲送上甜品😳原本以為係椰汁西米露,但入面無西米🙈椰味好濃仲食到有椰子🥥

老闆識聽同講少少廣東話,主動提醒我地邊兩道菜味道相近,可以叫其他試唔同味,亦會主動問我地好唔好食😆星期五晚可能受疫情影響,客人寥寥可數,希望佢地頂得住🥲
香辣鬆化胡椒餅
香滑馬沙拉雞
芝士烤餅
2021-08-15 53 瀏覽
印度皇 (上環)😆今次嚟左呢間上環印度餐廳到食夜晚🥰Highly Recommend it❤️❤️廚師精選二人Set 2A $348 😚呢個Set都幾豐富架,有烤薯餅(Potato cakes)、烤三文魚(Grill Salmon, Norway)、印式燴茄子(Brinjal Masala)、椰汁咖哩雞(Chicken Madras)同蒜茸烤餅(Garlic Naan)😆薯餅(Potato cakes):好有空氣感!外脆肉軟,表面金黃色,見到都流哂口水😆而且呢款印式薯餅會有啲微酸同辣,層次好分明,所以比起平時食開既薯餅更加有口感😚鐵板三文魚(Grill Salmon, Norway):新鮮熱辣辣三文魚用鐵板放住,真係放耐左都唔怕佢會凍左唔好食🤣睇相就知個三文魚扒有幾肥美多肉,配合埋印度青醬同辣醬一齊食,真係更加突顯到魚既鮮味🥰茄子(Brinjal Masala):係咖哩茄子嚟架,我都係第一次用咖哩配茄子嚟食,幾有驚喜,大家可以嚟試下🥰🥰椰子咖哩雞(Chicken Madras):雞肉煮到啱啱好,嫩口,用咖哩煮真係好惹味🥰蒜茸烤餅(Garlic Naan):烤餅表面脆口,入面鬆軟,係即叫即烤
印度皇 (上環)😆

廚師精選二人Set 2A $348 😚

薯餅(Potato cakes):

鐵板三文魚(Grill Salmon, Norway):

茄子(Brinjal Masala):

椰子咖哩雞(Chicken Madras):
雞肉煮到啱啱好,嫩口,用咖哩煮真係好惹味🥰

蒜茸烤餅(Garlic Naan):
烤餅表面脆口,入面鬆軟,係即叫即烤,好啱點咖哩嚟食架😆所以嚟印度餐廳一定要叫烤餅同咖哩🥰

雞湯(跟餐)
有雞肉碎、芫荽、香草😆材料好多,味道好香濃,湯個質感好滑,同平時飲既湯好唔同,好特別🥰🥰

青檸梳打(Lime Soda)$32🍹
夏天真係好啱叫梳打飲❤️又解渴,又凍,出街行到咁熱,咁辛苦,嚟飲返杯青檸梳打,即刻舒服返哂😆😆

特式香料茶(Indian Masala Tea) $29 ☕️
味道好特別,係印度特式既香料茶,茶味都幾濃,如果想飲熱野既朋友仔,可以試下呢個😚

椰絲果肉西米露❤️
食哂所有主食之後,叫返個甜品食真係好滿足!果肉同西米露都幾多架😋呢款糖水都好啱夏天食😆

地址:上環干諾道中137-139號三台商業大廈1樓

整體評分:5/5
味道:5/5
環境:5/5
抵食:5/5
數數手指,食過既印度菜真係一隻手都數⋯⋯⋯得晒🤣未去過印度,唔識分呢到野食正唔正宗,對我黎講正宗與否唔係最重要,最重要係自己鍾唔鍾意食,覺得好唔好食姐😏✌🏻午市套餐幾豐富抵食🤤胡椒餅幾驚喜,燴茄子不比港式魚香茄子差,反而我鍾意食既Naan就失望少少🙆🏻‍♀️🚩波菜湯其實斷估係波菜湯🤣因為激重香料胡椒味,飲落偏辣,但又幾好飲,仲有零零碎碎既乳酪粒,飲飲下都又飲晒喎😂🙌🏻🚩香辣鬆化胡椒餅平時食開既胡椒餅只係點醬,而呢個有啲唔同😮上面有好多重口味既芫茜、蒜、洋蔥、蕃茄,又開胃又惹味👏🏻胡椒相對會弱啲,絕對要襯熱食,不然會無咁香脆鬆化。🚩烤三文魚熱焫焫鐵板三文魚🤤魚油重既魚會油膩會大啲,所以滴少少檸檬會比較清新解油膩,三文魚厚身肥美,面頭有炸蒜青蔥,底下有少量蔬菜洋蔥墊底,索晒啲魚油omega-3🥰另附上一兜青醬一兜紅醬,兩款都唔辣,我地都覺得紅醬好味啲,如果唔點醬基本上同印度菜扯唔上關係🤪🤪🚩印式燴茄子😋茄子本身好易煮得稔,但因為每舊有返咁上下size所以唔會一patpat,反而一絲絲仲好咬,而且本身亦係好索油同醬汁,所以咬落係非常濕潤,惹味既香料汁醬好印度,撈飯係無得輸!重口味之選👍🏻🚩椰汁

🚩波菜湯

🚩香辣鬆化胡椒餅

🚩烤三文魚

🚩印式燴茄子

🚩椰汁咖喱雞
唔辣既咖哩比較著重香料果一part😙四五舊無骨雞件,肉質又幾嫩滑😋點Naan無得輸。

🚩蒜茸烤餅
😳大大塊既garlic naan,面頭有一粒粒蒜茸及香蔥,煙煙韌韌邊位特別脆,重蒜既我略嫌唔夠蒜香😝不過點下咖哩或茄子係相當夾同惹味!!

🚩芒果酸奶
無奶油唔飲印度出名既芒果酸奶😆大大杯透心涼,芒果香甜酸奶濃郁,甜度剛好,解膩解辣確唔錯🙌🏻

🚩青檸梳打
好耐無飲梳打😳最鍾意梳打無落額外既糖,簡單得只有青檸既酸咪咪及梳打,咁清新就可以cover印度菜既重口味啦😉
2021-08-10
  • 芒果酸奶
  • 香辣鬆化胡椒餅
  • 印式燴茄子
  • 烤三文魚
2021-08-08 55 瀏覽
🔸炸薯餅🥔好搞笑,店員畫左笑哈哈係上面。薯仔粒加蔬菜整成薯餅,一咬落去有少少香料味,不過煎得都香口。🔸烤三文魚🐟鐵板一上枱仲係好熱,出晒煙,三文魚好厚身,生熟程度剛剛好,旁邊的魚皮仲係好脆!🔸印式燴茄子🍆印度style的茄子,其實都係加咗少少咖喱汁落去,唔係好辣,茄子已經煮到好淋。🔸椰汁咖喱雞咖喱味香濃,呢個都唔辣,雞肉都幾大件,肉質唔乾柴,都唔錯。🔸蒜蓉烤餅幾鍾意食呢個蒜蓉烤餅,面頭真係好想食蒜蓉粒,有少少煙韌的感覺,用來點咖喱好食。🔸芒果乳酪、Mojito 芒果乳酪就比較甜啲,我就鍾意Mojito多啲,都幾多薄荷葉,好清新,可以解膩。🔸Rice Pudding 最後餐廳送左印度特色甜品俾我地食,好似甜麥皮咁,中間個粒佢話係Cheese ball,但食落係點左蜜糖的蛋糕仔,都幾好食😂

🔸炸薯餅🥔

🔸烤三文魚🐟

🔸印式燴茄子🍆

🔸椰汁咖喱雞
咖喱味香濃,呢個都唔辣,雞肉都幾大件,肉質唔乾柴,都唔錯。

🔸蒜蓉烤餅

🔸芒果乳酪、Mojito

🔸Rice Pudding
  • 蒜蓉烤餅
2021-07-31 43 瀏覽
初嚐正宗嘅印度菜,感覺好有驚喜。餐廳裝修充滿印度特色,而且環境都好舒適。.廚師精選二人餐 $308.是日餐湯 : 菠菜湯沒有平時菠菜的草青味,菠菜湯混合埋黑椒後,飲起來好香又帶有淡淡的蔬菜味,入面重有d蔬果粒,令到口感更豐富。.串燒雞柳呢個真係好驚喜,原個鐵板上,新鮮熱辣噴曬煙。雞肉好嫩滑,而且燒得夠香,就咁食都已經好惹味。配埋自家印度醬汁,一個燒汁同另一個香草汁,點來食更有風味。.薯仔椰菜花估唔到素食咖喱菜都不錯,用印度香料煮成的椰菜花和薯仔,味道清新有層次,配白飯或烤餅食都好啱! .原汁咖喱牛腩牛腩炆得很腍,而且牛味濃,咖喱很香,混合了很多香料,食起來不算很辣。.薑蔥烤餅個烤餅烤得恰到好處,外面夠脆,食落口感煙煙啃啃,而且充滿薑蔥香氣。仲可以點埋咖喱牛腩啲咖喱汁一齊食。.芒果酸奶 $27芒果味道濃,味道酸酸甜甜,幾清新醒胃。.雜果賓治 $42果汁味重,又不會太甜,入邊仲有好多雜果可以食下,好夏日的感覺。
廚師精選二人餐 $308
是日餐湯 : 菠菜湯

串燒雞柳

薯仔椰菜花

原汁咖喱牛腩
薑蔥烤餅

芒果酸奶 $27
芒果味道濃,味道酸酸甜甜,幾清新醒胃。

雜果賓治 $42
2021-07-25 47 瀏覽
睇相先知原來成年冇食過印度菜🇮🇳🍽所以前幾日就同朋友去呢間印度餐廳食餐廳係印度人開嘅 而員工都係印度人嚟老闆同員工都幾nice 而且服務周到🤓👏🏼而環境方面 地方闊落 裝修就充滿印度特色✨廚師精選二人套餐set A(💰$338)1️⃣Potato Cakes炸薯餅外脆內軟嘅薯餅 面頭有啲茄汁調味另外 附上兩個醬汁 兩款都係辣辣地🌶.2️⃣Grill Salmon烤三文魚三文魚放喺鐵板上 上枱時熱辣辣🔥魚扒幾肥美又嫩滑 仲幾惹味添🤤🤤雖然食落唔係好印度feel 但整到好食😋.3️⃣Brinjai Masala印式燴茄子茄子🍆唔會煮得好爛 而且食落都幾香濃4️⃣Chicken Madras椰汁咖喱雞咖喱幾惹味 唔會好辣又唔會太重香料味😙而雞肉份量都幾多 食落嫩滑 仲幾有肉汁👍🏼.5️⃣Garlic Naan蒜茸烤餅食落幾香蒜味🧄口感有啲似薄餅咁同平時食嘅有啲唔同 呢個就冇咁煙韌😚不過配上咖喱汁食都幾惹味嘅😝😝.✨Pallau Rice個飯用咗印度長米 食落粒粒分明 幾有咬口但就比較乾身 加啲咖喱汁一齊食就好食啲🍛.✨Mango Lassi (💰$27)每次食印度野都會叫嘅飲品 味道酸酸甜甜🥭面頭仲有拉花添 有
睇相先知原來成年冇食過印度菜🇮🇳🍽
所以前幾日就同朋友去呢間印度餐廳食
餐廳係印度人開嘅 而員工都係印度人嚟
老闆同員工都幾nice 而且服務周到🤓👏🏼
而環境方面 地方闊落 裝修就充滿印度特色

廚師精選二人套餐set A(💰$338)
1️⃣Potato Cakes炸薯餅

不過配上咖喱汁食都幾惹味嘅😝😝

✨Pallau Rice
個飯用咗印度長米 食落粒粒分明 幾有咬口
但就比較乾身 加啲咖喱汁一齊食就好食啲🍛
✨Mango Lassi (💰$27)
每次食印度野都會叫嘅飲品 味道酸酸甜甜🥭
面頭仲有拉花添 有啲心形圖案嘅😆
✨Kheer (💰$22)
呢個係米布甸 一個暖暖地嘅甜品🍚🍮
同朋友都覺得食落個口感有啲似麥皮
味道就似薑汁撞奶再加啲椰香味咁 幾特別🤣
而面頭仲有一粒好似蛋糕仔嘅嘢 食落甜甜地

2021-07-24 48 瀏覽
一直都好鍾意食啲異國菜式😍特別係印度薄餅naan!! 今次係港島搵到間好近地鐵站嘅餐廳,做一日印度人🤣🤣同朋友兩人食,直接叫咗個兩人餐,唔洗煩😝.2A 二人 $348炸薯餅 烤三文魚印式燴茄子椰汁咖喱雞 蒜蓉烤餅mango lassi $27Indian masala tea 前菜係兩塊炸薯餅,薯餅鋪咗層好薄嘅炸粉漿,仲要係即叫即炸上枱熱辣辣,薯餅入邊仲有啲薯仔粒增加口感,味道除咗面頭嘅茄汁,薯蓉都已經有調味,仲有少少芫荽粒!.Masala tea香料味好重,mango lassi芒果同埋乳酪味都好濃郁,個人比較鍾意mango lassi😋😋烤三文魚烤到個皮好脆口,佢仲有啲雜菜同埋炸蒜,成件事好惹味!茄子同埋咖喱雞係兩款唔同嘅味道,對比一下茄子口味會重啲辣味會濃啲!咖喱雞雞件好滑,咖喱味係甜辣型,適合食得冇咁辣嘅朋友😆但係兩款都好好味,配埋薄餅食一流👍🏻👍🏻👍🏻特別講一講佢個naan,我真係好鍾意😍😍超級煙韌,重要面頭有啲蒜蓉!🫓🫓🫓 好想encore!老闆見到我哋食晒啲薄餅,但仲未食晒啲咖喱就免費俾咗啲飯我哋試吓🤣呢款係印度皇飯,入邊有啲雜菜粒,口感粒粒分明比較乾身,好岩我口味,配埋
2A 二人 $348
炸薯餅
烤三文魚
印式燴茄子
椰汁咖喱雞
蒜蓉烤餅
mango lassi $27
Indian masala tea

老闆見到我哋食晒啲薄餅,但仲未食晒啲咖喱就免費俾咗啲飯我哋試吓🤣呢款係印度皇飯,入邊有啲雜菜粒,口感粒粒分明比較乾身,好岩我口味,配埋咖喱食都唔會變得超級濕👍🏻👍🏻😍

2021-07-21