2010-12-30 16 瀏覽
下午茶是夾雜在午餐和晚餐之間, 可有可無的一餐, 但既然是可食可不食, 所以找不到好吃的便不吃好了, 這是我個人的奇怪邏輯 喜歡下午茶的沒有準則, 簡單的可以是一杯咖啡, 重份量的可以是一碟炒飯或一set酒店high tea~ 所以下午茶的領域真的很寬廣!!假日和女友在中環逛街, 累了便想找地方坐坐, 很自然便想到來這裡, 雖然地點不算就腳, 但因為愛死了這裡的麵包, 行遠一點也在所不計 下午四點左右到達, 客人不算多, 不用等位已經能夠入座. 理所當然點了關於麵包的tea set, 一份蜂蜜多士和一份碎蛋多士, 飲品選了涷奶茶和涷檸檬茶. 等吃時間有一句沒一句地閒聊著, 一時後悔應該點那個有雪榚的多士, 一時又想不如多點一些可以不用吃晚餐… 時間愉快地流走.飲品先來了, 當然這不會是重點, 味道不差, 是應有日本餐廳涷飲的味道!! 之後主菜來了, 先上的是蜂蜜多士, 用一個細小的木鉆板放著, 蜂蜜糖槳有點從多士邊位流在鉆板上, 增加構圖美感, 旁邊放了一點小香草作點綴, 看到已經感覺好吃!! 放進口不會是坊間多士般的脆口, 祇是微脆, 但牛油的香味混合著蜂蜜的甜味再加上煙韌的口感,

之後主菜來了, 先上的是蜂蜜多士, 用一個細小的木鉆板放著, 蜂蜜糖槳有點從多士邊位流在鉆板上, 增加構圖美感, 旁邊放了一點小香草作點綴, 看到已經感覺好吃!! 放進口不會是坊間多士般的脆口, 祇是微脆, 但牛油的香味混合著蜂蜜的甜味再加上煙韌的口感, 百吃不厭的味道!!
好好味的蜂蜜多士

碎蛋多士亦在我們陶醉於蜂蜜多士的同時上檯了, 先吃甜再吃咸好像有點次序倒轉了, 但好吃的東西就是有這個優勢, 吃先吃後是不打緊的, 祇要是放進口裡的一剎能夠有好味道的感覺便成了!! 喜歡這裡的碎蛋沒有落太多蛋黃醬, 比例是剛剛好, 襯托出色的麵包, 成為一個簡單又美味的三文治

碎蛋三文治

結果我們沒有多點其他東西了, 要守著一個原則, 即使是好吃的東西都不能一次吃太多, 否則便會過膩甚至生厭, 好像有點人生哲理…

P.S. 知道海港城開了分店, 可以睇住海景嘆靚麵包, 下次要去試吓先!!
好好味的蜂蜜多士
1K
2010-12-20 4 瀏覽
sun同fds去喱到食,聽講少年食神介紹過既,去到時好似點幾到,都幾多人來喱到食呀,要等位,不過好快有位了~!講下個餐廳,中文叫博洛尼亞,據聞是日本人開的~最出名係麵包~!入到去,其實個環境幾細得5,6張枱到,不過又唔會坐得唔舒服,比人既感覺都幾free,同唔少員工咁呀,大部份都是日本人,好似得2個到係香港人~!除左都麵包,都有意粉食既,仲要係set~!個價又唔係好貴呀,同ucc差唔多架呀,估唔到幾平呀~!我地叫左兩個set,一個係卡幫尼汁煙肉意粉套餐,$70,and一個肉桂蘋果麵包套餐,$75,加$10可以轉cappuccino or lattle~!MACHA(GREENTEA)-LATTE,我地兩個都轉左喱個,因為太吸引了,真係好好好正呀!!!!!!好有香濃既綠茶味,甜甜地,太讚了~~~~~~~~~~!SPAGHETTI CARBONARA ,卡幫尼汁煙肉意粉~!配兩塊丹麥多士的,味睇小喱兩塊多士,除左個賣相特別靚之外,仲係好好好味呀~~!!!個口感似多士同麵包之間既感覺,食落既鬆軟又酥脆,仲有個麵包本身幾香牛油味,再搽上牛油之下簡直是一絕,好好味,好想再食呀~~~~~~~!個意

SPAGHETTI CARBONARA ,卡幫尼汁煙肉意粉~!配兩塊丹麥多士的,味睇小喱兩塊多士,除左個賣相特別靚之外,仲係好好好味呀~~!!!個口感似多士同麵包之間既感覺,食落既鬆軟又酥脆,仲有個麵包本身幾香牛油味,再搽上牛油之下簡直是一絕,好好味,好想再食呀~~~~~~~!個意粉亦不遜色,香濃既卡幫尼汁加上爽口煙韌既意粉,食落好creamy好好味~!

CINNAMON APPLE WITH ICE CREAM肉桂蘋果多士,可以話係喱到個招牌貨,賣相好吸引呀,酥脆既肉桂多士配上云喱拿雪糕喱個組合唔錯,半溶既雪糕滲入熱熱地既多士入面,食落半冷熱又甜甜地好正呀,甜得來又唔會太漏,好味呀~!

綜合來講係間值得推介既食店,環境同食物都十分好,感覺又幾舒服,最欣賞既係佢既GREENTEA and 麵包呀,有部份既麵包係可外賣的,價錢唔算太貴呀~!

MACHA(GREENTEA)-LATTE
SPAGHETTI CARBONARA卡幫尼汁煙肉意粉
2010-12-20
MACHA(GREENTEA)-LATTE
SPAGHETTI CARBONARA卡幫尼汁煙肉意粉
2010-12-19 1 瀏覽
人怕出名豬怕肥。唔經媒體介紹,你又未必知,介紹o左又多o左o的人貪得意o黎試不過我呢篇已經係六月o既事………一個非常悠閒的星期五,又係舊老細帶大家食好o野o既時候。唔識路o黎o既,真係要花一o的功夫小店一家,簡約的日式西式格調。食品選擇不是豐富,但也有咖哩飯類。名物是麵包,就當然要揀個有麵包的餐吧。對,雞籃餐好了先來的凍咖啡,味不重,淡得奇怪薯條,鹹了點呢,但油份比麥記的要低,過了一會仍然脆口雞件,不是強項了吧。不要想像是kfc 那些很有味的,只不過炸漿適度,不厚粉也不離身,肉質嫩滑重點的麵包,十個正!只得兩片實在不夠。香、鬆、軟、甜,同類麵包中食過o既,佢真係第一想走時,下起大雨。橫豎有時間,坐多陣,看著雨水,更添悠閒之意o黎過o既都知道,佢有個架賣麵包同果醬。講o下講o下,想食添……
不過我呢篇已經係六月o既事………

小店一家,簡約的日式西式格調。

先來的凍咖啡,味不重,淡得奇怪
薯條,鹹了點呢,但油份比麥記的要低,過了一會仍然脆口

2010-06-25
2010-11-28 1 瀏覽
電視剛介紹完便來一試, 已有心理準備要勁等, 星期六中午等了40mins, 我們三人被安排坐門口d 褶抬, 褶櫈位, 而對面大廈做维修工程不停鑽牆, 太嘈好難傾計又坐得唔舒服, 本人非常不願但無奈接受, 並點了以下食物 : 碎蛋三文治 ------ d 漿汁甜中帶少少酸, 好味......但我在別的怏餐店也嘗過這味道的碎蛋煙肉多士跟coffee, 只賣$22. 這店貴3倍!! 吉列豬排三文治 ------ 塊排有肉汁炸得又鬆脆, d 味同塊丹麥包好夾, 值得一試. 漢堡扒三文治 ------ d 牛肉味不夠香濃又鬆散, 冇乜配料, 同塊包d 味唔多夾. 玉桂蘋果雪糕多 ------ 難度不高, 容易過關. coffee ------- 唔夠熱味道都唔想提. 丹麥包的確香甜鬆軟, 但又是否值這個價錢則見人見智, 環境太迫人太多, 成+個八個人望住我們等位, 最後啖包我仲要含住走, 感覺似去街邊地盤食午餐, 不過俾餐廳價錢!!!
玉桂蘋果雪糕多 ------ 難度不高, 容易過關.
coffee ------- 唔夠熱味道都唔想提.
2010-11-27
$100.
  • 吉列豬排三文治
  • 碎蛋三文治
2010-11-25
看过openrice当然知道lunch houryao定位 两个女孩子点的不多,还要share。店主可能想杀了我两 egg salad toast 非常好吃!! 面包toast过,很鬆,很柔。蛋salad 有一点怪味,不过是好的怪味。食不出是什么味道。。but I like it banana and chocolate toast甜点。卖相一流。可能因为chocolate sauce渗入了面包,所有没有egg salad toast 的鬆跟柔。扣分。 Okura不过不失。just ordinary走的时候买了两袋面包走。很贵。$38 / 4 slices。回家toast了才食。
看过openrice当然知道lunch houryao定位

两个女孩子点的不多,还要share。店主可能想杀了我两

egg salad toast
食不出是什么味道。。but I like it

banana and chocolate toast
的鬆跟柔。扣分。

Okura
不过不失。just ordinary

2010-11-25
  • egg salad toast
其實唔係第一次黎~我男友就成日黎幫襯~就係貪呢間野好食得黎~好格攝好難搵(要行一大段斜路先到)~可以靜靜地坐下傾下計~唉~點知自從無記介紹過~呢間野變得好萬人空巷~好墟冚咁~前日我哋walk in居然等左個半鐘!!!無打錯~係個半鐘!!!但無辦法~鬼叫我掛住佢d丹麥麵包咩!!! (其實食完第一次已愛上, 我哋四出搵坊間嘅相似物種比較~似d樣嘅有Panash 也賣丹麥麵包~不過Panash個隻係鹹嘅~而且無博洛里亞依隻咁酥軟~~其次山崎麵包都有隻千層酥皮包都係依款麵包~~不過都係唔及佢香甜~~所以~老遠又等甘耐都要黎食!老老實實~食黎食去都係食個款包為主ga喇~多士配牛油炒蛋都幾好味,全部食物勝在即叫即煮~包保熱騰騰上枱~同埋配料份量十足~唔會覺得俾人搵笨~~~值得推介嘅仲有夏威夷漢堡扒煎蛋飯, 有好香肉汁滲透入珍珠米裡面~~係一直被忽視(今次突然好餓~想湊米氣~發現嘅新大陸)!!!肉汁真係有鮮味~依個真係估唔到嘅~也值得一講嘅係佢地嘅咖啡~作為一間cafe~~~如果佢地食品我俾9粒星(10粒為滿分)~ 佢地嘅咖啡就1粒星都無!!!!!~作為熟客我地一早醒扒唔會叫咖啡~(*總之各位叫dr

(*總之各位叫drink叫其他野啦~都正常ga~千祈唔好叫凍咖啡!!!)
隔離枱師奶就捉住個侍應投訴:~d咖啡淡過杯水!!!!!!!!!!!*嘿!不過凡事無完美囉~
包容下啦!!
再值得一讚嘅係班侍應好好態度~果日係星期六好多人好忙亂~隔離枱師奶一陣又由出面露天地方調入黎,
一陣又投訴人地d咖啡淡(其實又係淡嘅)~
一陣又5人叫3個餐share~個侍應每樣野都好好態度同佢地解釋~
請佢地叫多2杯drinks會划算d(否則就齋計人頭錢)~都好婉轉好禮貌~
其實都算係soho區~人地租金都唔平~要你地一人要叫一項食品或飲品都算合理~
~有時做人要體諒下人!
人人幾條友分食一個餐~香港嘅飲食業就淪陷!

之前以為全部員工都係日本人~(男友仲話有個侍應幾似廣末涼子~真想打死佢!!)
原來只係老闆同廚子係日本人~其他都係香港人黎!

最後值得一講~擠迫呢佢地就不嬲都迫~不過依排紅左~
~d食具好似無以前甘乾淨~冷氣十二萬分之唔夠~
好慨嘆~係咪每間走紅食肆都難逃走樣宿命?
希望會改善啦!
2010-11-20
  • 丹麥麵包;夏威夷漢堡扒煎蛋飯;
  • honey ice-cream;焦糖香蕉;多士配牛油炒蛋;碎蛋三文治;炸雞籃
2010-11-09 3 瀏覽
行去孫中山館時,路經此地,聞到陣陣的麵包香,被香味吸引住,停留看看,我估幾好味,就同媽媽在此處停留抖抖,填飽肚先再上路。外表吸引,碎蛋沙律填滿三文治,等我快快將你消滅喇....麵包烤得恰到好處,脆脆的外層,配上甜美沙律,好味到震呀!執辣辣的麵包將雪糕溶解,配上肉桂同蘋果,食落有甜絲絲,但又不覺漏。這裡地方偏僻,我地唔係要行去博物館,都唔會來到這裡,下次再來只怕要過幾年lu.....如果油尖旺開分店就好,起碼就腳。
我估幾好味,就同媽媽在此處停留抖抖,填飽肚先再上路。
望見都流口水.......

2010-11-07
碎蛋三文治
望見都流口水.......
今日專登走過黎試食,事前已經知此店絕非賣環境,所以都冇特別評價個環境。據聞呢度最出名係食包,所以叫左個碎蛋三文治(~$50)同吉列豬排三文治(~$70)。野食好夠熱,但未算非常特出,係個包真係幾ok,出面冇點食過,但如果唔係中環,碎蛋治只值(~$20),吉列豬排治只值(~$30),所以,應該都冇下次。

2010-11-06
2010-10-29 16 瀏覽
一年前知道有呢間小店出現,「哈日」嘅我一直好想到來試下,可惜久而久之,慢慢將佢推到Wish List較後位置。最近友人突然提起,的起心肝到來朝聖一下,誰不知「相逢恨晚」呢句咁老套嘅說話又再出現,人生在世三十幾年,估唔到竟然在此刻食到如此令我感動嘅麵包,縱使小店位置較偏僻,而且路途甚斜,但果種一步一步走向幸福嘅感覺,值得跟大家一齊分享... 小店Bo-lo'gne位置近荷李活道已婚警察宿舍,如果識得去勝香園嘅朋友,沿著果條斜路一路直上就見到,雖然呢條斜路行完可能幾辛苦,或者正可以為大家個胃作好準備...Bo-lo'gne門外甚有日本住宅區內嘅咖啡小屋Feel,而鮮艷顏色嘅外牆加上旁邊的樓梯,望落相當舒服。內裡地方好細,只有十多個座位,假日必先預留座位。旁邊開放式廚房內,日籍老闆努力一邊為客人準備美食,一邊會望出來跟大家報以微笑,好一個溫馨又休閒嘅地方。簡單又精美餐牌上,除左著名嘅丹麥麵包做嘅三文治多士外,亦提供日本人最愛嘅意大利粉及日式咖喱飯,選擇上的確好適合花心嘅香港人。 Napoleon意大利粉套餐($70) - 整體賣相討好,酸酸嘅拿破崙意粉雖然份量唔多,但有一塊烘丹麥多士陪伴,加

拿破崙意粉不是主角
實在好食到不得了

Napoleon意大利粉套餐($70) - 整體賣相討好,酸酸嘅拿破崙意粉雖然份量唔多,但有一塊烘丹麥多士陪伴,加上半個奇異果,令人覺得豐足,假如換上營養價值更高嘅奇異金果當然更完美。Napoleon意大利粉屬日本式,除左少少火腿片之外,其餘都係蕃茄,青椒同蘑菇,醬汁略酸,未必適合每一位客人,麵身亦唔算Al Dente,整體味道不過不失。另外仲有明太子同Carbonara意粉作選擇,但主角始終都係果塊麵包,實在太搶眼喇!呢度嘅丹麥麵包來自日本京都,標榜包身折後有81層之多,所以入口特別鬆軟。事實真係如此,烘焗後外層酥脆,內裡異常鬆軟,牛油香味十足,非常非常好食。坦白講,我真係在香港未食過咁好食嘅麵包,如果大家知道有更出色嘅丹麥麵包,請告知本人!

醬汁跟麵包好協調

博洛尼亞吉列豬扒三文治($70) - 先講豬扒部份,炸漿較多,而豬扒亦唔係優質材料,縱使唔算肥膩,相比之下,銀座梅林果份黑豚肉豬扒的確較為出色。但三文治麵包方面,博洛尼亞小店絕對輕鬆取勝,幾乎係無敵手可言,甚至將平平無奇嘅豬扒都可以變得好味起黎,Amazing!

碎蛋三文治高質素

日式碎蛋三文治($47)- 碎蛋部份做得相當討好,蛋粒跟沙律醬味道好協調,再加上超高質素麵包再一次成功搶鏡,好味程度自然爆晒燈!

香蕉焦糖多士非試不可

香蕉焦糖多士($65) - 以前從來無諗過,香蕉跟麵包片兩樣平平無奇嘅食材,到底可以擦出咩火花,呢度加上焦糖後,有如月老將兩者結合,實在食得令人感動萬分。焦糖唔係稠密濃郁,甜度剛好,而香蕉就甜得自然,甜味滲入層層酥脆嘅麵包中,食落既有層次感又滿足,實在令我大開眼戒。下次到來,必要試一下呢度加上雪糕嘅多士,我有信心係另一個讚不絕口嘅美食!

如果食完丹麥麵包意猶未盡的話,呢度可以俾大家外賣拎走。同時亦有果醬同丹麥酥條出售,感覺有如一間小小日本麵包店一樣。大家就算唔係親身到來,亦可以到佢地嘅網頁訂購。價錢上雖然真係幾貴,但嫌我浮誇都要講一次,呢度賣嘅係全城最強最好味嘅丹麥麵包,所以呢個價錢絕對值得!
拿破崙意粉不是主角
實在好食到不得了
醬汁跟麵包好協調
碎蛋三文治高質素
香蕉焦糖多士非試不可
  • 所有麵包
2010-10-25 9 瀏覽
星期日.一心同朋友去試這傳說中的面包店.因為傳說中既野通常都難搵D~所以黎到中環.我地轉的士直達2:30到達~小店子已經滿座,店內面包架上終於發現傳說中的穌皮包!等待中已經聞到陣陣香氣.肚餓呀....3:00坐低~因為等位關係大致上已經諗好要吃什麼了.落單!珍珠米~好咬口!比咖哩飯專門店較好食!我是衝著這個而來!以前冇食過.原來這味道配合是很完美的!主要是本身穌皮包夠香.整得夠脆!跟餐甜品,雪糕有幾種味道選擇,低部有製作過的甜蘋果肉~好味!一路食一路見穌皮包不停賣出.中途要Order一條分三份攞走!不到一小時賣晒~因為店子小.可以俾人一份親切感~吃一口幸福~吃一口滿足~有時間我會再去架~*因為好多想試的都未試過~
所以黎到中環.我地轉的士直達

等待中已經聞到陣陣香氣.肚餓呀....

3:00坐低~因為等位關係大致上已經諗好要吃什麼了.
落單!
日本咖哩吉烈豬扒飯
珍珠米~好咬口!比咖哩飯專門店較好食!

香蕉焦糖多士

一路食一路見穌皮包不停賣出.
中途要Order一條分三份攞走!
不到一小時賣晒~
因為店子小.可以俾人一份親切感~吃一口幸福~吃一口滿足~
有時間我會再去架~*
因為好多想試的都未試過~

2010-10-10
$150 (其他)
日本咖哩吉烈豬扒飯
香蕉焦糖多士
I opted for the egg sandwich and oh my, it was tremendously yummy! The egg, mixed with mayonnaise was deliciously creamy; the Danish bread was slightly toasted, rich and delightful. I have to admit though, the creaminess of the mayonnaise and the richness of the bread made the meal more filling that I had anticipated. I was struggling to finish the whole sandwich, but it was still scrumptiously good.A, had the specialty, pork cutlet sandwich, she thought the sandwich was quite tasty, the pork ch

A, had the specialty, pork cutlet sandwich, she thought the sandwich was quite tasty, the pork chop; succulent and flavoursome, the bread; crunchy and buttery. She thoroughly and utterly enjoyed it. I had a tiny piece of this, and it was as good as I remembered it.

It’s a great cozy café, unfortunately, after all this time and visit, I have yet to try their sweet dish. I truly do enjoy this café, especially the bread. The egg sandwich is good but the pork cutlet sandwich is infinitely better. Here’s a close up of the succulent pork cutlet sandwich. Hmhmhmh nom nom….

blog: http://gastronomous.wordpress.com
2010-09-18 3 瀏覽
sep 13, 10本來target士丹頓街尾嘅cafe,點知去到落咗1/2閘.........真喺企咗喺條街度,無諗定back up餐廳.........又因時間關係,不能再走嚟走去.........望上去斜路,就選咗呢間..........雖然已食過1次,但未食過佢嘅午餐............咁就試埋啦,叫咗 : 1) 照燒雞扒3文治餐 ($80)i) hot green tea-用綠茶茶包,綠茶味喺ok的-因之後喺度hea咗1陣,店員都樂意幫我refill多1/2壼熱水,多謝晒~~~ ii) 照燒雞扒3文治-無諗過會有1/2個奇異果(如果喺奇異金果會仲好d添),幾健康喎-第1時間食個3文治先啦-用上鎮店麵包,不知是否廚子特意將2塊麵包+烘時間不1,上層就好鬆,下層會挺硬1d,入口暖熱-中間嘅雞扒亦煮得好有水準,因厚得來,好juicy,又嫩滑,而照燒汁亦非好"杰"身,個dressing除咗照燒外,食得有好溫溫嘅芥末味,而生菜亦混有沙律醬-生菜絲也脆口-所以整體味道好豐富-ko2件絶無難度 2) ogura (+$28)-跟餐額外叫,+$28就可以了,否則散叫就要$40-共有3款,

1) 照燒雞扒3文治餐 ($80)
i) hot green tea
-用綠茶茶包,綠茶味喺ok的

ii) 照燒雞扒3文治
-第1時間食個3文治先啦
-生菜絲也脆口
-所以整體味道好豐富
-ko2件絶無難度

2) ogura (+$28)
-跟餐額外叫,+$28就可以了,否則散叫就要$40
-共有3款,但比較喜綠茶味雪糕多d
-球綠茶雪糕無論奶味同綠茶味都不俗,可惜食到冰粒
-而招牌麵包1小片,因沒有整熱度,所以只喺比起1片普通嘅麵包多1份層次感罷了
-而個cream嘅黏度幾高,like~~~
-紅豆蓉不太甜,有豆味,也是黏黏的,好充實
2010-09-13
2010-09-17 1 瀏覽
上回只吃過外賣的丹麥多士,這次趁有時間,在十二時多到餐廳吃堂食的三文治和意粉。去到居然發現所有桌已被訂枱,但侍應問我可否在四十五分鐘內完成,我當然沒問題,於是就坐在麵包架背後的檯上。要了個 Napoleon spaghetti set和吉列豬扒三文治,飲檸檬茶和橙汁。等了一會食物就到,賣相都不錯,有一種日本食物的精緻。吉列豬扒三文治厚厚的,裏面的炸豬扒更是肥厚多汁,上下被生菜絲和豬扒甜醬包住。拿着咬一口,烘過的丹麥多士有微甜,之後肉汁從豬扒爆發出來,們並不肥膩,表面的炸漿很薄很脆。整體來說,這件三文治的味道和口感就好像你將一份優質炸豬扒定食用麵包夾住來吃一樣,令人感到滿足。不過問題是,這樣吃就會令丹麥多士本來的牛油鬆化質感變得不甚突出,如果你是想吃多士的話,我覺得點toast set會比較合適。吃過正餐,再追加一個迷你紅豆抹茶多士甜品。用一個梳乎尼的容器盛載,小小的一杯有四份一塊多士、抹茶雪糕和紅豆蓉。抹茶雪糕有濃烈的茶香,不太甜但很清新;紅豆蓉則又幼滑和甜,和綠茶味最夾。將它們塗上多士,又香又甜又不會太漏,是一個完美的日式甜品,絕對值得推介。埋單一百九十多,不便宜,但間中寵一下自己吃

埋單一百九十多,不便宜,但間中寵一下自己吃一片高質素的麵包,也是合理的。
Napoleon spaghetti set
賣相不錯
迷你紅豆抹茶多士甜品
2010-09-17
Napoleon spaghetti set
賣相不錯
迷你紅豆抹茶多士甜品
2010-09-13 4 瀏覽
訂o左位所以唔駛等如果訂位即刻有位坐好似睇落人之常情但係其實而家唔係好多間做得到先讚一讚!一行三人先叫3樣o野,最後加o左個甜品1) 炒蛋三文治2) 白汁碎蛋三文治3) 炸海鮮拼盤三文治4) Choco Banana當然呢4款全部主打都係三文治都唔駛諗太多,o黎得必叫都係三文治,問題係配什麼而已炒蛋幾好食,仲配半個奇異果,果半個奇異果出奇地好食!白汁碎蛋本來正正常常,但係佢仲落o左沙律醬/蛋黃醬由於小弟唔太好呢樣o野,所以應該唔會有下次,同埋無奇異果 =_="炸海鮮比我想像之中好,不過始終唔係呢度主打,可叫可不叫~甜品幾好,不過始終唔計三文治出面唔難搵到,係配合三文治o既其中一個選擇~凍朱幾好,但比較細杯~熱檸茶本來幾好,但係竟然無白糖得咖啡糖就唔太可以接受...今日落大雨都好多人,大家可以想像食完都唔可以坐太耐就要走以呢個價錢來說就真係可惜少少,不過個三文治真係...回味無窮...
訂o左位所以唔駛等

2) 白汁碎蛋三文治
3) 炸海鮮拼盤三文治
4) Choco Banana

當然呢4款全部主打都係三文治
都唔駛諗太多,o黎得必叫都係三文治,問題係配什麼而已

炒蛋幾好食,仲配半個奇異果,果半個奇異果出奇地好食!
白汁碎蛋本來正正常常,但係佢仲落o左沙律醬/蛋黃醬
炸海鮮比我想像之中好,不過始終唔係呢度主打,可叫可不叫~

凍朱幾好,但比較細杯~
熱檸茶本來幾好,但係竟然無白糖得咖啡糖就唔太可以接受...

今日落大雨都好多人,大家可以想像食完都唔可以坐太耐就要走
2010-09-12
  • 麵包
2010-09-07 3 瀏覽
午餐吃麵包, 因為有訂位, 所以不用等! 小店子BO-LO'GNE 是由京都過來開首間香港分店, BO-LO'GNE的麵包真的幾好吃, 外脆內軟,味道鮮甜,但有點肥膩, 由蘇豪電梯行上山, 吃飽走回公司要十多分鐘的路, 當做運動吧!自己點了Pork Cutlet Sandwiches + Mocha Latte (Hot) set (HK78+10+10% service charge), 朋友也點了同一樣, 她說跟我點比較安心, 氣壞 !! 還好她非常喜歡, 跟著還點了OGARU dessert (i.e. Green tea ice cream + fresh cream + red bean paste) (Food set order + HK$28 only), 非常好味!
午餐吃麵包, 因為有訂位, 所以不用等!

小店子BO-LO'GNE 是由京都過來開首間香港分店,

2010-09-07
  • Pork Cutlet Sandwiches