2022-07-08 2592 瀏覽
啱啱同同事完成單大Project 決定出黎食好西慶祝吓🥰揀左係旺角呢間新派越南菜 好多款都勝價比高 價錢唔貴 點左幾款試下😋⭐️「招牌金邊粉」一定必點🍲我同同事每人點左一款 超足料!我個款係麻辣鴨血金邊粉鴨血 牛肉 牛丸 扎肉擺到滿滿✨牛肉煮到好腍 湯底有啲微辣好開胃👍🏻👍🏻👍🏻朋友個個就有肥牛 牛丸肥牛煮得唔鞋口 重牛味 好鐘意👍🏻⭐️「惹火上身鹹檸豬頸肉」都好好味豬頸肉夠肥 入口好腍 甜甜地 唔洗點醬都好正 點左旁邊辣辣地既醬 就會去走油膩感 一味二食 連佢伴碟舊燒菠蘿都勁甜😆哈哈⭐️「差不多一尺蝦」完全未食過差唔多40cm長既大蝦 蝦面頭落左蒜頭整 啖啖肉勁惹味 底係啲番茄整既醬汁 酸酸甜甜 好推介🥰正⭐️「Shake shake 雞軟骨」同事勁鐘意食雞軟骨 就點左呢款呢個有得自己落辣粉shake 雞雖然比袋包住 但依然keep到好脆 讚👍🏻👍🏻👍🏻⭐️「NVN咖啡骨」開頭上菜以為上錯係甜品黎 幾好玩幾得意 杯上面有啲棉花糖 將咖啡倒落棉花糖上 佢慢慢溶落啲骨到 一道幾具玩味嘅菜式 幾創新嘅越南菜✨飲品包裝都值得一讚 好多時都想同朋友share d飲品試下因為樽裝 我地可以試晒兩種口味 青
啱啱同同事完成單大Project
決定出黎食好西慶祝吓🥰

揀左係旺角呢間新派越南菜
好多款都勝價比高
價錢唔貴 點左幾款試下😋

⭐️「招牌金邊粉」一定必點🍲
我同同事每人點左一款 超足料!
我個款係麻辣鴨血金邊粉

豬頸肉夠肥 入口好腍 甜甜地
唔洗點醬都好正 點左旁邊辣辣地既醬
就會去走油膩感 一味二食
連佢伴碟舊燒菠蘿都勁甜😆哈哈

⭐️「差不多一尺蝦」
完全未食過差唔多40cm長既大蝦
蝦面頭落左蒜頭整 啖啖肉勁惹味
底係啲番茄整既醬汁 酸酸甜甜 好推介🥰正

⭐️「Shake shake 雞軟骨」
同事勁鐘意食雞軟骨 就點左呢款
呢個有得自己落辣粉shake 雞
雖然比袋包住 但依然keep到好脆 讚👍🏻👍🏻👍🏻

⭐️「NVN咖啡骨」
開頭上菜以為上錯係甜品黎 幾好玩幾得意

• 差不多一尺蝦
  • 惹火上身鹹檸豬頸肉
  • 招牌金邊粉
2022-06-21 69 瀏覽
唔知有冇人好似我咁,有時唔想出街食,唔係因為怕嘥錢,而係出面啲餐廳成日用啲味精搞到食完個胃好唔舒服。食過兩次南越南,食物味道好味之外,最開心嘅係食完之後個胃冇唔舒服,正!飲品及食品部份上菜時極有打卡價值,留返各位食客自己發掘啦🤣美中不足、希望餐廳改善嘅就係午餐套餐嘅選擇,如果個午餐已經係炸扎肉豬肉春卷,小食點解又係得兩味揀其中一樣仲係揸扎肉豬肉春卷呢?結果我end up with 六條一樣嘅春卷, 又試唔到其他小食😑,不過其餘的都很好,價錢又好OK。請注意呢幢樓大部份都係食肆,電梯喺食飯時間條龍排到出彌敦道(因為電梯大堂細),可能要等一兩架lift先至疏導到,嚟呢度樓上食飯嘅朋友就預返一D時間派隊等lift 啦!不過南越南就方便啲,喺一樓行後樓梯上都ok。

2022-06-17
2022-06-19 94 瀏覽
星期日行左成日街,夜晚就book左呢間越南餐廳試招牌金邊粉 – 味道就係一般越南粉,無乜特別,不過發現好似少落個醬,可能落左個醬會特別D南越蟹肉醬配脆球餅 – 呢個小食就非常有驚喜,個脆波堅脆,每一個都會咔咔聲~蟹肉醬個味道都好出色~係會想再食既小食!南越法包 – 呢個法包同其他越南餐廳唔係好同,夾左好多肉,又燻蹄扎肉豬耳仲要厚切~再配辣蛋黃醬,自己唔食辣係食到辣味,但朋友就話一D都唔辣。但係我地都覺得法包個精髓係醃蘿蔔,但佢就無乜放~整體味道都係唔錯既,個人口味就各有不同啦南越蛋咖啡—朋友就係比呢杯野飲吸引黎~齋啡上面有個creme brulee,一啖飲落去就似係好厚既奶泡加咖啡~$32黎講,真係試試無妨焦糖雲朵咖啡—本身以為係普通焦糖咖啡加個泡泡,但原來係咖啡加梳打水~個梳打水係酸甜酸甜咁,焦糖味唔係好覺,但係溝埋咖啡飲又帶有D苦味,我就覺得幾好飲但朋友就話似藥水XD不過打卡既話,都係一個好選擇~最後想講下店員都好有禮貌啊,上菜亦都好快(8PM左右上去)~位置都坐得幾舒服!
星期日行左成日街,夜晚就book左呢間越南餐廳試
Happy Friday~ 新派越南咖啡廳上次搭電梯去泰國菜吃飯,經過越南餐廳,看到門外環境及餐牌菜式都新穎,好吸引,決定今晚進去試試,太久沒吃越南餐了。4個小食:脆米紙薄餅非常豐富有層次的南越小食,貌似薄餅,底層由薄薄脆口米紙組成,放上咸香越南臘腸,醃蘿蔔絲同青瓜增加口感,加上是拉差同千島醬,酸酸甜甜又帶點咸香,又有微脆口感,好創新配搭。扎肉心内美米紙卷米紙卷色彩繽紛,煙韌米紙緊緊捲著心內美蘿蔔片、扎肉、青瓜的豐富餡料,沾上花生麻醬份外醒胃。越式時蔬南越蟹肉醬配脆球餅食法是將蟹肉醬和配菜釀入脆球餅,帶來了多重的口感層次。4個粉飯:嫲嫲南越湯-招牌金邊粉嫲嫲南越湯-牛肉、牛肉丸金邊粉炸豬肉春卷、札肉撈米線香茅豬扒配斑蘭椰香飯4個飲料:微藻檸檬薑茶藍色好特出、都係自然色素,檸檬🍋要榨壓先再出味,薑味都好濃,飲落好清熱解毒。荔枝雲朵咖啡 有點苦味柑桔檸檬綠茶 x 2
Happy Friday~ 新派越南咖啡廳

4個小食:

脆米紙薄餅

扎肉心内美米紙卷

越式時蔬

南越蟹肉醬配脆球餅

食法是將蟹肉醬和配菜釀入脆球餅,帶來了多重的口感層次。

4個粉飯:
嫲嫲南越湯-招牌金邊粉
嫲嫲南越湯-牛肉、牛肉丸金邊粉
炸豬肉春卷、札肉撈米線
香茅豬扒配斑蘭椰香飯

4個飲料:
微藻檸檬薑茶

荔枝雲朵咖啡 有點苦味
柑桔檸檬綠茶 x 2
2022-06-17
5 分鐘 (堂食)
2022-06-13 73 瀏覽
又係收工時刻 係時候同朋友聚一聚餐廳整體上環境同氣氛都幾好但係啲枱就比較細張所以叫幾樣嘢食 已經冇乜位剩😆《嫲嫲南越湯 招牌金邊粉》配料好豐富有牛肉片 牛面珠 牛筋 牛尾 牛肉丸 油條可以每樣野都試吓金邊粉係比較幼身嘅加埋條油條超索個湯 可以試到個湯好濃味《河內咖喱雞絲配斑蘭椰香飯》個斑蘭飯有一陣陣甜甜嘅椰香味 幾特別雞絲都幾嫩 但係整體上唔太特別《南越南蟹肉醬 配脆球餅》細細碟好的骰 個脆球餅好脆 蟹肉份量都幾多 味道好清新 令人有驚喜同個脆球餅好夾《斑蘭龍眼茶》原來係支裝嘅 個樽仔好靚 份量唔係咁多 但個味道都幾清新本來想留起個樽仔做紀念可惜店員好快就收走咗另外再叫了一個南越南冬瓜茶唔太甜 都唔錯 不過可以叫一啲特別啲嘅飲品嚟試
又係收工時刻 係時候同朋友聚一聚

不過可以叫一啲特別啲嘅飲品嚟試
  • 南越蟹肉醬配脆球餅
  • 嫲嫲南越湯招牌金邊粉
2022-06-06 2436 瀏覽
旺角區好食之越南餐廳💗地點旺中帶靜, 樓上餐廳, 唔會太嘈雜。星期日11:45am 到, 已有幾枱客, 唔嘈, 侍應服務有禮。💖裝修環境幾好, 好鐘意佢地個綠色。玻璃外牆光猛,望出去見街景。👉招牌金邊粉 $88。 <7.5分>金邊粉非常幼細,湯唔會好味精,食完唔口乾,讚。 肉及 粉份量少d.🍡烤雞肉串 $32/2串. <8分>🍡烤牛肉串 $32/2串肉質好林,唔係梳打粉死俺。好食最欣賞係花生醬,濃度適中,配串燒又得, 加落湯河食又得, 配越南法包又得。 超讚。 串燒。只是份量少左d, 1串得3粒, 多2粒更好。越南法式扎肉麵包$78 < 7分>扎肉切粒, 食到跌出來, 可能切片或條上會好d .醬唔夠多, 青瓜,紅蘿蔔絲可以加多少少,麵包唔夠脆, 再脆再熱d, 就perfect.越南雞蛋咖啡 $35☕️. < 5分>✖️做唔到慕絲布甸棉布糖綿滑,咖啡面上之雞蛋打得太硬, 唔得滑, 沒有入口即溶感覺。❎️總評: 環境: 8分 (清靜)食物質素。:8分 (份量少左d)服務 : 8分
旺角區好食之越南餐廳

💗地點旺中帶靜, 樓上餐廳, 唔會太嘈雜。

👉招牌金邊粉 $88。 <7.5分>

🍡烤雞肉串 $32/2串. <8分>
🍡烤牛肉串 $32/2串
肉質好林,唔係梳打粉死俺。好食
最欣賞係花生醬,濃度適中,配串燒又得,
加落湯河食又得, 配越南法包又得。 超讚。

串燒。只是份量少左d, 1串得3粒, 多2粒更好。

越南法式扎肉麵包$78 < 7分>
扎肉切粒, 食到跌出來, 可能切片或條上會好d .
醬唔夠多, 青瓜,紅蘿蔔絲可以加多少少,
麵包唔夠脆, 再脆再熱d, 就perfect.

越南雞蛋咖啡 $35☕️. < 5分>
✖️做唔到慕絲布甸棉布糖綿滑,
咖啡面上之雞蛋打得太硬, 唔得滑, 沒有入口即溶感覺。❎️

總評:
環境: 8分 (清靜)

食物質素。:8分 (份量少左d)

服務 : 8分

• 串燒
  • 南越法式麵包
  • [嫲嫲南越湯] 招牌金邊粉
2022-05-31 117 瀏覽
由於好耐無同朋友外食嘅關係,特別揀左一D新餐廳作為頭啖湯試食,最終揀左呢間位於旺角嘅越南餐廳,地點就腳。室內裝修如網上見到嘅一樣,充滿氣氛。位置尚算寬敞,晚餐時段坐滿人都唔逼。食物方面,有驚喜!每樣食物份量精緻,唔會過多,與價錢成正比,所以一餐中可以揀多啲唔同款式嘅物食!味道配合適宜,係可以番轉頭嘅餐廳。

2022-05-13
2022-05-28 102 瀏覽
南越南都食過好幾次,佢地d野食都算係抵食又好食,所以我都幾鐘意食嫁!之前係用自己手寫落單,依家就變左QR code落單都幾方便南越南招牌金邊粉 $88食越南野就一定要食越南粉啦 ! 金邊粉煮得岩岩好,唔會太爛,而且入面既配料都幾多,而且 d 肉都幾入味,湯底味道濃厚。加埋塊辣椒落去食,辣辣地愈食愈開胃!香茅豬扒配班蘭椰香飯 $78豬扒好淋香茅味濃,班蘭飯超級香!淡淡既椰子香味,食食下就會唔覺得食晒d飯烤雞肉串 $32雞肉都比較細串,但味道唔錯的,佢個沙醬有粒粒花生!越南炸豬肉春卷$12春卷炸到脆卜卜熱辣辣,食落好香口好脆同埋唔會好油膩。推薦?🟡🟡🟡🟡⚪️價錢抵食物都好食,回頭之選😝🎈 南越南咖啡廳地址: 旺角彌敦道726號1樓

南越南招牌金邊粉 $88

香茅豬扒配班蘭椰香飯 $78

烤雞肉串 $32
雞肉都比較細串,但味道唔錯的,佢個沙醬有粒粒花生!

越南炸豬肉春卷$12
春卷炸到脆卜卜熱辣辣,食落好香口好脆同埋唔會好油膩。

推薦?🟡🟡🟡🟡⚪️價錢抵食物都好食,回頭之選😝

🎈 南越南咖啡廳
地址: 旺角彌敦道726號1樓
2022-05-23 121 瀏覽
//南越南咖啡廳 (旺角)旺角彌敦道726號1樓旺角高質新派越南cafe▪️南越炸豬肉春卷$42👍🏼👍🏼新鮮炸到金黃色脆卜卜 非常香口又唔會好油膩!豬肉餡亦好豐富有口感▪️必食既NVM 南越法式麵包 $78餡料勁豐富 扎肉豬耳青瓜蘿蔔絲等 配埋勁香脆既法包 大滿足!😍😍▪️嫲嫲南越湯招牌金邊粉$88話名招牌緊係要試下啦 好多餸呀勁足料有牛肉 牛筋 牛腩 牛尾 仲有油條配搭香濃牛骨湯 金邊粉就比較淋 可以一試🍜▪️荔枝雲朵咖啡$32估唔到咁既配搭又幾新鮮 打卡一流勁靚😽濃濃既荔枝味 但咖啡略帶酸決定下次再去試其他美食😆
//南越南咖啡廳 (旺角)
旺角彌敦道726號1樓

配搭香濃牛骨湯 金邊粉就比較淋 可以一試🍜

▪️荔枝雲朵咖啡$32

決定下次再去試其他美食😆
2022-05-21 108 瀏覽
香茅雞扒配椰香飯,雞好脆,好香口,肉都唔老,飯都有椰香,幾野味,攪到飽都仲食埋碗飯呀!☺☺☺☺☺☺原本一早點左杯咖啡,點知餐飲唔記得加幾錢可以轉蛋咖啡,咁就一於轉下,待應又肯幫我轉單。。。👍👍送2件春卷既野,皮脆入邊少少肉,唔係好突出到咩味,所以形容唔到係點。。「越式蛋咖啡」面層浮著微暖香脆的焦糖蛋醬,咖啡香滑,能帶來微妙的雙重口感,待應話唔使攪拌,就咁飲。。一飲,面層蛋醬對我來講有d腥。。。但配埋咖啡又可以接受到喔!新嘗試。。。新嘗試😙😙

香茅雞扒配椰香飯
越南蛋咖啡
2022-04-21
1 分鐘 (堂食)
香茅雞扒配椰香飯
  • 蛋咖啡
2022-05-20 96 瀏覽
是晚去食越南fusion菜🇻🇳係IG見到俾d食物相吸引所以即刻叫👦🏻一齊去食叫左幾款食物南越蛋🥚啤酒南越蟹肉醬配脆球餅 嫲嫲南越招牌金邊粉🍲牛串燒南越法式麵包全部都好好味😋值得去試下.#唯有食是最治癒的
是晚去食越南fusion菜🇻🇳
全部都好好味😋
值得去試下
#唯有食是最治癒的
2022-05-20 74 瀏覽
已經是第二次去這裏,第一次去是因為看見食評不錯所以去試試。第二次去的原因是食過返尋味,覺得他們的招牌金邊粉的確是物超所值。他是樓上鋪所以很少吸引Walk in客,舖頭面積不是太大,佈置簡單佈置,環境光猛,大約有50-60個座位。我點了他們的招牌金邊粉,賣相已經非常吸引,材料豐富有牛肉片、牛尾、牛面肉、牛筋、牛肉丸、油條。越南粉湯底十分重要,它味道濃厚,真材實料,👍🏻。油條吸入上湯提升口感,坊間很少越南粉有這般配搭,值得一讚。另外,他們也嚴選金邊粉,頗有彈性,增加整體口感。至於午餐配上2條迷你春卷,味道不錯,可惜太袖珍。整體來說非常滿意他的招牌金邊粉, 平日人流亦小,可以安靜地享用午餐。

終於可以出街食飯,今日去返我最鍾意食既越南fusion 菜nam viet nam cafe 主打必定係招牌金邊粉,今次要左小辣,辣同濃牛湯真係絶配,牛肉方面有牛筋牛腩超淋,牛肉片好滑,牛丸彈牙,今次仲多左牛尾,正Shake shake 雞軟骨上次食過好好食,今次再點,好脆好香口,香茅青檸好清新烤雞醒青蘋果條,烤雞皮特別薄,味道夠香,青蘋果條加自製醬汁,好特別,第一次食,好好味前菜扎肉沙律,夠足料,芽菜青瓜蘿蔔花生生菜洋蔥,好爽口好清新,夠晒開胃再一人一杯特飲老公杯荔枝雲朵咖啡,香得黎又清甜荔枝味我就點左杯cocktail tears of mermaid 超靚,吾舍得飲,有少少Jin 酒,味道偏淡好清新,比較適合女仔,泡泡爆左仲可以叫店員再整多次影相,超好服務,仲有禮貌

再一人一杯特飲
老公杯荔枝雲朵咖啡,香得黎又清甜荔枝味
這裡來過幾次,farewell 朋友,和多年不見朋友聚舊呢度有種懷舊又新潮越南餐廳的環境,最重要可以和朋友傾到計,又食到美味的食物lunch set 又有小食,平均分高!越南咖啡,又或者越南蛋咖啡、越南法國麵包、椰香咖喱米線~~都係好好食㗎!原裝越南入口嘅梳打水,真心推介👍🏼👍🏼
這裡來過幾次,farewell 朋友,和多年不見朋友聚舊
lunch set 又有小食,平均分高!

• 南越蛋咖啡
  • 南越法式麵包
  • 柑桔檸檬綠茶
2022-05-18 61 瀏覽
旺角特色越南餐廳,🥰環境舒服,而且菜品少見有驚喜,weekday dinner 都好好味! NVN 南越法式麵包$78 有我最中意的🍘肝醬,熏蹄,扎肉,豬耳,餡料非常豐富,調味方面,醃酸蘿蔔,🥒青瓜,辣蛋黃醬,🥢濃厚之餘都非常清新,蔥油,香菜,添上天然香氣,🥬帶出Fresh的感覺。 🍜嫲嫲南越湯 招牌金邊粉 $88 做法正宗,而且味道都幾豐富,牛肉片,牛面珠,牛筋,牛尾,🐮牛肉丸,湯底清甜濃香,油條脆口,更加可以吸收湯底精華。🥘 南越蟹肉醬配🥠脆球餅$68 🦀蟹肉鮮甜,配上脆球口味好特別! 🐷五香豬腩伴鍋巴$60香脆小食,鍋豬腩肉肥而不膩,👍油脂甘香四溢。

NVN 南越法式麵包$78

🍜嫲嫲南越湯 招牌金邊粉 $88

南越蟹肉醬配🥠脆球餅$68
🦀蟹肉鮮甜,配上脆球口味好特別!

🐷五香豬腩伴鍋巴$60
香脆小食,鍋豬腩肉肥而不膩,👍油脂甘香四溢。