2007-04-18 13 瀏覽
食小鑊大腸米線,可能夜左食晚餐特別餓差唔多食晒成碗,個湯酸酸地好醒胃! 加上配埋呢到ga特色辣椒醬特別好味呀!大腸味道超濃好正!米線又滑!飲品又係豆漿,但嫌太細杯啦!
加上配埋呢到ga特色辣椒醬特別好味呀!
大腸味道超濃好正!米線又滑!
飲品又係豆漿,但嫌太細杯啦!
2007-03-30 14 瀏覽
好耐以前係香港仔食過幾次就愛上左...依家係銅記返工,就不時都有得食...不過返工日子都冇心情享受食物...平平地食完就算啦~佢每星期都有特價粉麵,唔知係咪食得多,食到有點悶~鐘意佢個腩肉雲南米線/招牌粉~~good~不過平時返工就唔多捨得食~
好耐以前係香港仔食過幾次就愛上左...
依家係銅記返工,就不時都有得食...
不過返工日子都冇心情享受食物...平平地食完就算啦~
佢每星期都有特價粉麵,唔知係咪食得多,食到有點悶~

2007-03-22 4 瀏覽
鴛鴦麵食得多,春卷牛腩米線倒是第一次吃!酸辣湯底真的不錯,而且料多味好,值得一試。春卷是一貫的香;牛腩則不夠軟了。當然,最抵食好味的還是鴛鴦麵!
鴛鴦麵食得多,春卷牛腩米線倒是第一次吃!
酸辣湯底真的不錯,而且料多味好,值得一試。
春卷是一貫的香;牛腩則不夠軟了。
當然,最抵食好味的還是鴛鴦麵!
2007-03-12 14 瀏覽
菜肉餃小鍋米線被我撞下撞下呢度, 係快餐店形式, 流水作業式, 環境就真係麻麻啦! 但講到食又ok wo!碗米線幾大碗, 配料都好足, 叫中辣, 唔算係好辣. 菜肉餃皮薄, 比我想像中好食wo!每日都有d特價麵,幾抵ga! 如果係銅鑼灣區平食又食得飽, 呢度都ok.
菜肉餃小鍋米線

2007-02-22 8 瀏覽
點左個小鑊牛肉中辣米線:湯的味道就酸酸辣辣咁幾得,好開胃;但d牛肉就鞋口左d,唔滑!!!另米線再配辣椒醬佐吃簡直一流呢! 食到飆晒汗!另點了個招牌麵有春卷,牛丸和墨魚丸,d春巻幾好味,但唔係真春巻,係似魚巻!唔會熱氣!飲品都係兩杯豆漿普普通通咁!
飲品都係兩杯豆漿普普通通咁!
2007-02-15 11 瀏覽
由於媽媽對這裡的春卷,因此我小時候已經跟她一樣愛上了這個味道。名字是奇怪的,「鴛鴦麵」、湯「春卷」,令人摸不著頭腦。今天,介紹男朋友吃,他也認為鴛鴦麵的「餸」好味。的而且確,今天的幼麵過軟,而且很重皂水味,不好。不過,$15這麼多料的一個麵配飲品,依然會令我每到附近都必然自動走到這裡來。4個字:不能不試。
名字是奇怪的,「鴛鴦麵」、湯「春卷」,令人摸不著頭腦。
今天,介紹男朋友吃,他也認為鴛鴦麵的「餸」好味。
的而且確,今天的幼麵過軟,而且很重皂水味,不好。
4個字:不能不試。
2006-12-25 5 瀏覽
與男友看完戲,在去會展的冬日購物節之前,食個午餐。第一次到南記,由於我沒甚胃口,只order了一個米線餐一起share。餐包括︰大腸米線︰一般,略嫌有點spicy。生菜︰ok,很大碟。還有一杯凍檸檬茶,size和味道都ok。在cwb來說,這是一頓經濟抵食的午餐。
與男友看完戲,在去會展的冬日購物節之前,食個午餐。
餐包括︰
大腸米線︰一般,略嫌有點spicy。
生菜︰ok,很大碟。
還有一杯凍檸檬茶,size和味道都ok。

在cwb來說,這是一頓經濟抵食的午餐。
2006-11-25 5 瀏覽
第一次食南記...應該係香港仔~~我諗都有5年了食過一次之後就念念不忘..皆因味道超然..每次到香港仔必食~當然, 人大了, 接觸多了, 遇到更多比南記好的選擇5年後既今天...我仍然久不久去光顧, 但現在去是銅鑼灣新裝修的店...曾經在中環上班, 那分店的水準就比較差了少許, 可能人太多的關係吧?!現在到銅鑼灣上班,有時會到那兒吃午/晚餐, 最愛的是腩肉雲南米線, 湯底酸甜少辣, 配菜正, 有冬菜任加~如果想經濟點, 有特價麵都只不過是13元一碗, 份量也不算少, 一定不是將貨就價~在東大街附近居住, 對食物要求更加高了但南記依然可以在榜上列一席位, 當然有一定既水準!!
第一次食南記...應該係香港仔~~我諗都有5年了
當然, 人大了, 接觸多了, 遇到更多比南記好的選擇

在東大街附近居住, 對食物要求更加高了
但南記依然可以在榜上列一席位, 當然有一定既水準!!
2006-11-14 13 瀏覽
今早~男友帶我到南記粉麵吃早餐~看到早餐有魚蛋、魚餃、春卷粉~覺得春卷較特別~所以我們倆都不約而同地選了春卷米做早餐~我覺得~春卷真的很好吃~~很香~~$10 大大碗~有4條春卷~要凍飲也只需加$6 ~很便宜~~~~!!有機會一定會再去吃~~!!
今早~男友帶我到南記粉麵吃早餐~
看到早餐有魚蛋、魚餃、春卷粉~
覺得春卷較特別~所以我們倆都不約而同地選了春卷米做早餐~
我覺得~春卷真的很好吃~~很香~~
$10 大大碗~有4條春卷~
要凍飲也只需加$6 ~
很便宜~~~~!!
有機會一定會再去吃~~!!
2006-10-28 6 瀏覽
好耐以前南記的春卷已經好好食, 雖然而家食落好似差左d, 但係新推出的小鍋米線好岩我, 連埋春卷一齊食真係冇得頂呀, 一定要推介畀大家. 其他如牛展都不錯的. 但重點還是佢特製的辣椒醬, 如你都是好辣的, 真的要試試~正~!!
2006-09-26 12 瀏覽
食左特價魚片頭河$12 + $3 要左杯超迷你既豆漿(size 係平時外賣杯既一半容量)好咸..湯底超多味精..其他味道都OK..應該唔會有下次..
食左特價魚片頭河$12

好咸..湯底超多味精..其他味道都OK..

應該唔會有下次..
2006-09-05 10 瀏覽
下午茶與晚飯之間的時間要吃點東西,以補午餐之缺失,本想去茶軒,但發現下午茶餐太貴,轉而來到南記,又是南記,又是腩肉米線中辣,始終是腩肉比春卷好!
2006-08-27 10 瀏覽
整左個牛腩春卷麵,加杯凍檸茶。朋友有張優惠咭可以平兩蚊。呢度出名春卷我先食,都可以算好食,但就唔係人人講得口中咁好啦。牛腩普普通通啦,唔係好入味,但就算幾淋,還可以。麵底同出面既水準唔差得好遠,唔話特別好定唔好。但係星期六呢度都真係幾多人,食完想同朋友傾多兩句都唔得。
2006-08-17 8 瀏覽
基本上銅鑼灣兩間南記我都食過,但個人覺得呢間好食d!!春卷係我次次去一定會食嘅,因我在第二度食過點都唔及呢度的正!而魚旦就麻麻地,我好like食魚旦但不會在這裡食,反應八爪魚丸ok唔錯人值得一試!!小鍋米線也真係幾好味,呢度d辣醬好好味,食得辣的人必試!!!!
2006-08-07 14 瀏覽
大雨滂沱,本想出外吃,最後還是外賣自取。南記的春卷已經不再吸引,只有腩肉米線,中辣已經足夠,大辣蓋過了那份酸酸的湯底。沒有甚麼突出,只能說一句流水作業的品質控制穩定。