餐廳: 南記粉麵
資訊:

餐廳: 南記粉麵
資訊:

2019-05-28 410 瀏覽
南記粉麵係人都聽過,食過,學生時期放學成日都會去食,因為好平!但早餐今次就第一次食!$26 叫左個早餐H,有個單拼粉麵,仲有個小食可配腸粉/紫菜牛丸湯(2粒牛丸)/魚皮餃生菜湯(3粒魚皮餃),仲跟杯豆漿!早餐比起同區茶餐廳平得多!仲有,大家記得留意收據尾部,會有優惠券比客人下次光臨時可以使用!不同時段有不同優惠!11:30早餐時段送半個煉奶油豬仔包,11:30-12:30中午時段購買正價粉麵$37以上送兩條春卷,晚上20:00後就送半份冬菇或者魚片4塊!又到糧尾嘅我南記真係恩物食堂!😂😂
2019-05-28
早餐
2019-05-01 568 瀏覽
掛住食 只係影左一張相係OPENRICE 買左優惠既南艇仔面有小食(叮叮糖/魚皮)同雙檸樂原價 53如果原價 53  我覺得都食得過普通係南記食碗都有三四十蚊又少餸(因為佢愈黎愈少餸,所以我本身已經食少左好多)艇仔LI 碗都算多餸又多粉 仲有小食媽媽第一次食覺得好滿足但佢反而覺得南記既招牌春卷唔夠彈牙XDD真係各人有唔同口味總括黎講 性價比可以 (觀塘LI 間假期少人D 仲坐得舒服D 可以同媽媽傾下偈)
掛住食

只係影左一張相

係OPENRICE 買左優惠既南艇仔面

有小食(叮叮糖/魚皮)同雙檸樂

原價 53

如果原價 53  我覺得都食得過

普通係南記食碗都有三四十蚊

又少餸(因為佢愈黎愈少餸,所以我本身已經食少左好多)

艇仔LI 碗都算多餸又多粉 仲有小食

媽媽第一次食覺得好滿足

但佢反而覺得南記既招牌春卷唔夠彈牙XDD

真係各人有唔同口味

2019-04-19
2019-04-02 577 瀏覽
是晚想食清淡d,女友就提議不如南記粉面環境觀塘呢間南記晚市唔多人,唔洗等位好快有得食食物珍寶小窩有春卷,辣豬肉,冬菇,魚片頭自選小窩春卷及魚蛋,春卷係招牌菜,調味好食冬菇亦都好林我地兩個都好中意蕃茄湯,清甜得黎仲有d 茄肉隨餐送豆漿或者汽水自選小窩仲包埋菜整體都幾抵食
是晚想食清淡d,女友就提議不如南記粉面

觀塘呢間南記晚市唔多人,唔洗等位好快有得食

食物
珍寶小窩

有春卷,辣豬肉,冬菇,魚片頭

自選小窩
春卷及魚蛋,

春卷係招牌菜,調味好食
冬菇亦都好林
我地兩個都好中意蕃茄湯,清甜得黎仲有d 茄肉
隨餐送豆漿或者汽水
自選小窩仲包埋菜
整體都幾抵食

2019-03-24 349 瀏覽
今日過去觀塘本來想食紅x冰室但大排長龍😂😂所以去左隔離食南記我叫左$28招牌米線 加辣豬肉(+$9)有兩條春卷 兩粒牛丸同魚蛋辣豬肉好香口但唔太辣魚蛋牛丸都係正常味道春卷照舊好味唯一缺點係米線份量超級少食左十幾啖左右就冇晒女仔都食唔飽😵朋友叫左墨丸春卷小窩米線 ($37)湯底係酸辣偏酸米線份量應該多我1/3兩碗價錢一樣但一碗食得飽一碗食唔飽😂😂😂overall黎講都唔貴既但$37蚊我寧願去隔離茶餐廳食🤣
今日過去觀塘本來想食紅x冰室
但大排長龍😂😂所以去左隔離食南記

我叫左$28招牌米線 加辣豬肉(+$9)
有兩條春卷 兩粒牛丸同魚蛋
辣豬肉好香口但唔太辣
魚蛋牛丸都係正常味道
春卷照舊好味
唯一缺點係米線份量超級少
食左十幾啖左右就冇晒
女仔都食唔飽😵

朋友叫左墨丸春卷小窩米線 ($37)
湯底係酸辣偏酸
米線份量應該多我1/3
兩碗價錢一樣
但一碗食得飽一碗食唔飽😂😂😂
overall黎講都唔貴既
但$37蚊我寧願去隔離茶餐廳食🤣
星期日喺中環Formula E到做完野打算行紅隧返屋企,但去到灣仔見到排長龍塞哂車,於是改路行東隧返屋企,但出到東隧後有D肚餓,於是就兜咗入去搵食,兜咗一個圈後諗諗吓超過大半年無食過南記,於是再兜多個圈搵位泊車啦,最終都要兜多兩個圈先搵到個位泊車。入到店內排隊等落單比錢,前兩個大陸阿姐叫一樣野都叫咗成五分鐘。終於到我落單,叫咗個珍寶小窩米線大麻辣,落完單等叫號碼啦......等...等了又等,等咗接近十分鐘(食咁多次都無試過等咁耐)我行埋去問個姐姐,原來我張單105佢打咗015...終於拎咗碗米線,終於可以開餐其實一直以來食湯麵我習慣係先飲咗個湯先,今次都唔例外,但今次係超失望!麻辣大辣唔辣不在話下,個湯超咸!算啦,唔再飲個湯!其實個珍寶有五個餸,包括魚蛋、牛丸、墨魚丸、魚皮餃、春卷正常嘅配料係無驚喜,包括魚蛋、魚皮餃&春卷但牛丸唔知係咪轉咗供應商,粉多到一個點,一D都唔彈牙,完全係似街市買D平價牛丸嘅感覺!而墨魚丸係有陣雪味超難食!我諗我都唔會再黎,一來呢次嚇怕咗,二來搵位泊車真係超難。

終於拎咗碗米線,終於可以開餐

麻辣大辣唔辣不在話下,個湯超咸!
算啦,唔再飲個湯!
其實個珍寶有五個餸,包括魚蛋、牛丸、墨魚丸、魚皮餃、春卷
正常嘅配料係無驚喜,包括魚蛋、魚皮餃&春卷
而墨魚丸係有陣雪味超難食!

我諗我都唔會再黎,一來呢次嚇怕咗,二來搵位泊車真係超難。
2019-03-10
2019-02-09 753 瀏覽
一個入去食下午茶,專登走去食我至愛既南記。叫左個兩餸河,3粒魚皮餃,兩條魚肉春卷,送杯豆漿,魚皮餃塊皮 同肉都爽口,有咬口,亦有魚味。而魚肉春卷次次黎都必食,保持水準,爽口彈牙,有魚味,好正,杯豆漿亦唔似水扣粉,有豆味,廿幾蚊咁既價錢,真係抵到爛。而再叫多個小食,炸魚片頭,勁香口,魚片頭勁爽口彈牙,有魚味,有6粒。成個下午茶勁滿足,必定要再encall! 另外單人位,亦有得charge 電,勁細心,而又charge 得勁快!
一個入去食下午茶,專登走去食我至愛既南記。

2018-12-20 1000 瀏覽
又到午飯時間, 經過南記見到有新宣傳 - 超值套餐, 便點了雙拼小窩套餐, 轉酸辣湯底,春卷, 貢丸, 米線, 配生菜, 跟可樂一杯配餸是平日都會點的, 不同的是今次由清湯轉了酸辣, 但這樣轉一轉, 就要多付$15, 感覺都沒有超值..., 唯有怪自己沒有想清楚就購票

外賣自取
2018-11-26 871 瀏覽
招牌春卷、辣豬肉米線(麻辣) + 辣爽爽大腸///星期一收工之後本來諗住可以返屋企hea下,正當我準備好收工,係17:55分收到女朋友whatsapp叫我去觀塘陪佢食南記,Oh no‼️真係晴天霹靂😱。美奇名咪話掛住我,想見下我,其實咪又係想我去埋單🥺。結果係點?咪就係死死地氣去接佢收工🤦🏻‍♂。///招牌春卷、辣豬肉米線(麻辣)$47 1. 米線比平時食開果幾間嘅幼身d。2. 湯底帶少少辣同麻,但唔好睇少佢嘅辣度,都食到流晒鼻水🥵。3. 辣豬肉好入味,不過一d都唔覺得佢辣,甜甜地,中和返湯底嘅辣。今次份量都唔少☺。4. 有4條魚肉春卷,除左好味我都唔知可以講咩。///辣爽爽大腸1. 鹵水加麻辣汁,正!2. 大腸好爽,絕對唔會好似橡筋咁。
招牌春卷、辣豬肉米線(麻辣) + 辣爽爽大腸
招牌春卷、辣豬肉米線(麻辣)$47

1. 米線比平時食開果幾間嘅幼身d。
4. 有4條魚肉春卷,除左好味我都唔知可以講咩。
辣爽爽大腸

1. 鹵水加麻辣汁,正!
2. 大腸好爽,絕對唔會好似橡筋咁。
2018-11-20 520 瀏覽
南記啊南記, 真係好耐沒見啦~想當年係中環返工, 瘋狂迷上南記, 有一段時間差唔多隔日就吃一次南記。但往事只能回首, 轉咗工離開港島區之後已經幾年沒吃過南記嚕, 所以當我經過觀塘竟然發現有間南記的時候, 如何能夠停得低自動行入去的腳步...招牌酸辣春卷腩肉小窩米線, 當年的最愛, 印象中幾年前應該仲係38左右的價錢, 如今已經盛惠45, 可惡的通脹。春卷份量頗多, 但腩肉明顯少, 得三塊完整的...再加少少碎片。但好在味道都仲可以保持, 還是當初愛上的味道, 酸菜大出色!係呢個通街都係米線舖頭的年代, 既然南記已經衝出港島區, 希望可以繼續保持到水準啦。
南記啊南記, 真係好耐沒見啦~

2018-11-16
2018-11-18 384 瀏覽
在2018年10月20日星期日的下午到黄昏時段,首次來到觀塘中海日升中心的南記粉麵。當天下午六點鐘,人流還未算是高峰潮,大多數出現在晚上七點鐘,當天現場還可以找到座位用膳。當天選擇了自選粉麵作及一客芽菜作下午茶。當天一碗粉麵並不足夠,於是再加一碗芽菜,芽菜的份量可以足夠伴上麵粉。芽菜非常爽口,但是蠔油味太過濃郁。當天的自選粉麵,選了春卷及魚皮餃作餸菜,麵底選了河粉。河粉非常清爽,魚皮餃及湯底用上魚湯製造,很濃郁及很鮮甜,春卷同樣用鮮魚肉製成,非常彈牙。
當天選擇了自選粉麵作及一客芽菜作下午茶。

芽菜

春卷魚皮餃河粉

2018-10-21
下午茶
芽菜
春卷魚皮餃河粉
2018-10-23 533 瀏覽
啲職員態度勁差,收銀果個既態度,好似要您明白晒個餐牌既野咁,個出餐位呢,拎杯水好似攞左佢條命咁!一早得果幾張單都搞到冧晒檔咁,啲職員係咁喺煮野食果度不停傾計,加上手腳又慢,咁就慢上加慢!對於食物方便就唔好抱太高既期望喇!服務差,食物差!唯一值得一讚既都係出面執野既職員一直無停手。

對於食物方便就唔好抱太高既期望喇!

服務差,食物差!

唯一值得一讚既都係出面執野既職員一直無停手。
2018-08-26 936 瀏覽
啲米線好足料了真係好好味呀!仲有嗰啲牛腩,又滑又淋真係仲有嗰啲🐟肉春卷超彈牙。啲生菜好爽口,加5蚊有仙草奶茶,比起好多台灣飲品店都吾遜色唯一買飛攞食物很麻煩,而且午餐時段人又多,有點心驚膽戰,等位等好久,如果改善下就好了
啲米線好足料了真係好好味呀!仲有嗰啲牛腩,又滑又淋真係
仲有嗰啲🐟肉春卷超彈牙。

啲生菜好爽口,加5蚊有仙草奶茶,比起好多台灣飲品店都吾遜色

2018-08-18 532 瀏覽
中午喺呢邊工作,因為太忙,就打電話去南記叫外賣,然後十分鐘左右過去自取,因為佢地無送貨服務。叫左個牛丸牛腩肥牛蕃茄米線,連埋荳漿,食到我好飽,鍾意牛既朋友仔一定要試下,足料又抵食!
2018-07-28 646 瀏覽
今日買左幾份外賣拎走,返到公司先發現有好多份都執錯,打電話去,你地話要拎返落黎對單。都OK。但落返去,就被D 阿姐話,拎嘅時候又唔CHECK 清楚。我心諗,我買幾份,點會每一盒都打開黎睇,同埋究竟係我執錯,定你地執錯。其實,我都唔係責怪執錯,因為執錯成日都有架啦,但d 態度可以唔可以好少少呢。搞到好似我麻煩你地咁,事實上,你地唔執錯,就唔駛搞到大家都麻煩。其實,南記已經無以前咁好食,仲要有D 咁差嘅服務態度,唔會再食囉。

外賣自取
天氣熱辣辣,Lunch食粉麵開胃啲,呢間粉麵成日都要排隊,咁唔啱今日冇乜人即刻衝左入去快餐店形式,自己搵位!午餐有ABC餐,啱曬有選擇困難症嘅我!呢個餐仲有一大碟菜添,感覺良新推出有呢個凍飲仙草奶茶,跟餐加$5好飲過好多台式店!另外春卷都係冇得輸!signature朋友叫咗呢個餐好大碟魚片頭食極都食唔晒選擇都算好多,午餐來講都算好抵食!

新推出有呢個凍飲仙草奶茶,跟餐加$5
好飲過好多台式店!
另外春卷都係冇得輸!signature
仙草奶茶

朋友叫咗呢個餐好大碟魚片頭食極都食唔晒
選擇都算好多,午餐來講都算好抵食!
2018-07-05
仙草奶茶