餐廳: 南記粉麵
資訊:

餐廳: 南記粉麵
資訊:

已經想食南記想左成個禮拜,但地點唔就腳所以一路都未去,今日收工之後無無聊聊終於行左四五個字去觀塘呢間分店食~係我前面落單個麻煩女人叫左四碗外賣同幾款小食加幾杯凍檸茶,自己唔睇清楚啲套餐選擇就係度鬧個收銀員,不知所謂!😡 好彩收銀姐姐eq高叫大家冷靜下兼好有耐性覆單俾佢聽 👍👍食物方面,我叫左碗招牌春卷竹笙酸辣河粉扣底,兩三年前係附近返工間唔中都黎食,可惜宜家差左好多。。。。首先個酸辣湯底得個酸字完全唔辣 (我本身幾唔食得辣都覺得唔辣),而且隻色好稀好唔吸引,似係本身一個酸菜湯底求其加兩滴辣溝出黎。。。配料方面,竹笙上菜時係白雪雪就咁整熟黎,我一心係黎食招牌春卷,點知一放落口條春卷係勁硬!!似岩岩係雪櫃拎出黎。。。。👎👎👎👎我無刻意望入廚房睇佢地點整,不過宜家佢俾我既感覺就係將所有配料一早煮熟,有客人點就淨係煮個麵底再加啲配料係面頭,麵還麵,湯底還湯底,配料還配料。。。非常失望既體驗,一直覺得南記酸辣係幾好食,但宜家都幾唔肯定將來仲會唔會幫襯。。。🤦

2020-07-08
2020-07-03 489 瀏覽
觀塘區中午時段出名多人但依間鋪,可以一個朋友搵位坐,一個朋友排隊買嘢食落單又快,出餐都快而且眼見好多人買外賣,都好快就有我就堂食叫左:牛魔王小鍋米線(蕃茄湯),送細豆漿都真係幾好食,仲要d肉煮得岩岩好,唔會老哂,唯一不足係蕃茄唔夠多
觀塘區中午時段出名多人
但依間鋪,可以一個朋友搵位坐,一個朋友排隊買嘢食
落單又快,出餐都快
而且眼見好多人買外賣,都好快就有

我就堂食叫左:牛魔王小鍋米線(蕃茄湯),送細豆漿

牛魔王小窩米線(蕃茄湯)
牛魔王小窩米線(蕃茄湯)
2020-06-24 312 瀏覽
講起都低能,我哋試過用唔同嘅App,都因為各種各樣嘅理由而失敗😅 今日叻叻🐽終於成功叫到 #外賣😅 自從搬咗黎 #守衛森嚴 嘅 #荒島,#小秘書 唔落街嘅話,都只可以留喺個位食草... 悶到呢😏 所有今日有碗「南記」#雜錦米線喺面前,已經非常感恩😉不過時間上我哋仲係拿捏得唔係咁好,可能今日好多公司做節, 加上 網上外賣平台 個司機又心急,居然想早半個鐘頭過嚟😅 同平時早早俾人cut單成好在對比👉🏻👈🏻講返碗 #米線,估唔到擺咗咁耐都仲熱熱地,好在「南記」夠細心,幫我哋 #分湯,不過就真係唔係咁 #環保🥴 而我就最鍾意食佢哋嘅 #春卷,每日新鮮炸起,咬落去啖啖魚肉,加埋佢哋嘅 #秘製辣椒醬... 正呀🤤 呢排 #網上外賣平台 #新客戶 仲有$60優惠,我哋三碗外賣連埋 #運費都只係$120... 我儲嘅第一桶金又邁進一步啦🤪

2020-06-24
外賣送餐
用餐優惠
優惠券
2020-05-07 707 瀏覽
今日撞岩同事都冇帶飯返公司,就約埋佢落街食個lunch,嘩,熱辣辣都冇嘜胃口,想食下啲粉麵類,於是就去左南記😋。今日食左個牛腩春卷米粉配蕃茄麻辣湯底,酸酸辣辣醒下胃;先飲啖湯,味道濃郁,只小小辣唔會太麻;牛腩有小小鞋口起渣,但春卷就保持一貫水準咁好味,最鍾意係成碗粉配左好多酸菜同芽菜😋。

2020-04-25 354 瀏覽
最近2次 lunch 幫襯覺得差左除左收錢店員態度非常不耐煩(都理解lunch 時段多人又忙)2次都落錯單 (第1次點牛筋變左牛腩, 第2次墨丸變左貢丸)牛腩偏硬牛筋無以前好食, 依家大大舊偏硬唔琳
最近2次 lunch 幫襯覺得差左
牛腩偏硬
牛筋無以前好食, 依家大大舊偏硬唔琳
2020-04-24
20 分鐘 (外賣自取)
2019-11-25 2020 瀏覽
南記粉麵真係食極都唔厭,最鍾意食佢個酸辣湯底。今日嗌咗個四條春卷加腩肉。春卷真係呢度嘅招牌菜,外層炸過,入邊啖啖魚肉條,好厚真,又爽又彈口,真係無得頂。腩肉切到好薄好薄,索曬d湯汁。好有咬口又香,米缐煙煙韌韌,入口滑啫啫,好味。配埋d肉碎、芽菜,味道豐富,一大滿足👍🏼
2019-11-03 910 瀏覽
太座返教會上堂,做柴可夫司機嘅我一早嚟到觀塘,諗住同佢食個早餐先,見到太座住香港仔時嘅至愛南記,仲要8點幾就開咗門,咁耐冇食嘅佢梗係拉咗我入去啦,原來南記有好多款早餐選擇,但我仍然揀返招牌河,太座就要春卷魚片酸辣小窩米線,南記嘅春卷就係好味道,已往我地打邊爐嘅必買之選;太座嗜辣所以無辣不歡,南記嘅酸辣佢話係唔錯的,其實仲有好多款早餐,等我嚟緊每星期幫襯一個試哂佢
2019-10-28 541 瀏覽
從來去南記,都只會嗌腩肉春捲小鍋米線,貪佢夠辣夠嘢未, 原來早餐都有另類選擇 佢嗰D餐, 係辣肉魚片撈腸粉+ 牛丸紫菜湯 原來咁樣撈腸粉係好食過xo醬炒腸粉, 裡邊仲會有芽菜 非常惹味 配埋紫菜湯冇得輸呢一個早餐,不失為一個好選擇,我唔使成日再食沙爹牛肉麵
非常惹味 配埋紫菜湯冇得輸
呢一個早餐,不失為一個好選擇,
我唔使成日再食沙爹牛肉麵
2019-09-11 994 瀏覽
成日聽朋友同事講食米線 我就食過tam仔 雲貴香 呢間成日聽人講一直無試過 今次無意路過即走入去都幾多人好彩我地好快搵到位 佢叫野要再出去櫃臺排 都排幾耐 唔係太方便 同埋要自己拎餐 好似M記咁睇個screen去到幾多號 再出去拎 佢餐牌既野食同其他兩間米線好唔同 朋友佢地叫左招牌春卷話好好食 我以為真係春卷原來係魚蛋 下次試試先我諗左勁耐叫左個酸辣湯底 加左招牌辣豬肉 牛展 同生菜 佢望落湯底好濃 仲有好多酸菜腐竹個d配菜 湯底好好味!係惹味同其他米線好唔同 個招牌豬肉果然招牌勁正 然真係等得耐叫野小辛苦但太好食會再黎

1989 瀏覽

然真係等得耐叫野小辛苦但太好食會再黎

酸辣招牌辣豬肉牛展生菜米粉

酸辣招牌辣豬肉牛展生菜米粉
2019-09-05 531 瀏覽
又再一次南記,而家南記周圍都有,好似7仔咁,梗有一間係左近,再唔係淨係得香港仔!今日同同事一齊去食個lunch,大家口味一樣,都係要南記既招牌春卷,我絕對相信呢個春卷已經係每個人去到南記必食既野!😂😂春卷既水準一直不變,魚肉爽口彈牙,不論你去邊間南記,食到既口感幾乎一樣!
2019-08-26 448 瀏覽
我成日覺得南記係大眾嘅恩物,尤其是月尾嘅時候, 經過見到南記係一件好幸福嘅事!因為佢哋價廉物美, 用好平嘅價錢已經可以換黎一餐溫飽🤗🤗🤗🤗下午茶時間,春卷魚腐番茄小窩米線 加送一杯細豆漿都只係38蚊! 蕃茄湯裏面真係有新鮮嘅番茄粒😋😋 湯底唔會太鹹雖然講唔上鮮甜,只係普通番茄湯一個 都可以飲少少 或者加少少南記嘅辣醬 都好好味 另外,有兩條春卷同兩大嚿魚腐 春卷基本上係黎南記必食嘅! 口感彈牙👍豆漿都唔錯,唔會太甜超級飽😁😁

下午茶時間,
春卷魚腐番茄小窩米線
加送一杯細豆漿
都只係38蚊!

蕃茄湯裏面真係有新鮮嘅番茄粒😋😋
湯底唔會太鹹
雖然講唔上鮮甜,只係普通番茄湯一個
都可以飲少少
或者加少少南記嘅辣醬
都好好味
另外,有兩條春卷同兩大嚿魚腐
春卷基本上係黎南記必食嘅!
口感彈牙👍

豆漿
都唔錯,唔會太甜
超級飽😁😁
2019-08-19 274 瀏覽
Blue Monday,同一眾同事煩惱緊食咩之際,有同事提議去到公司附近食南記,由於天氣太熱,大家都唔想行咁遠就順應。午市既南記十分多人,不過叫野食速度快捷方便~由其最鍾意佢最出名既招牌南記春卷,再加埋佢既酸辣湯底,第二到係食唔到架!

2019-08-03 562 瀏覽
以前食南記多數在香港仔, 而家好多地方都可以食到, 連觀塘都有真是很方便, 這裏的小鍋米線特別好吃, 今次點了春捲牛腩小鍋米線$41, 招牌河$28, 韭菜$15, 大豆漿 $12。 每次到南記必吃春捲, 煙煙韌韌,好吃! 小鍋米線酸酸辣辣特別惹味, 入面還有酸菜,芽菜和韭菜等配料,很豐富。 但今次的牛腩有點硬, 下次吃返腩肉比較好。招牌河粉份量啱曬女仔, 有兩條春捲,兩塊魚片和兩粒牛丸。 魚片和牛丸很彈牙, 清湯味道冇味精。韮菜太老,又黐牙。 豆漿有豆味, 清清地幾好。南記由細食到大,正!

南記由細食到大,正!

春捲牛腩小鍋米線

招牌河粉

韭菜

2019-08-03
春捲牛腩小鍋米線
招牌河粉
2019-07-16 563 瀏覽
上堂前有點餓,行過見到南記,好耐無食,咁就諗住入去食過下午茶,今日唔算好多人其實下午茶既價錢都唔算特別平,人人都話必食春卷,最後就叫左個春卷小窩米線+辣腩肉,加埋杯豆漿,盛惠$53。🤭🤭除左春卷必食外,仲有梗係南記秘製既辣椒醬,超級好味,一試難忘。

• 辣椒醬
  • 春卷
2019-07-10 387 瀏覽
由細到大都很喜歡到南記吃粉麵, 記得細個媽咪亦會專程到南記買春捲給我吃, 而令到我對這裏的粉麵特別有情意結。近年已經推出很多不同的口味例如小鍋米線,蕃茄湯味等等, 都是我很喜愛的味道。今次我又食最喜愛的春捲小鍋米線加辣豬肉$47, 另外一碗是春捲牛腩蕃茄濃湯米線$45, 再加一杯凍檸茶$15。 春捲小鍋米線 酸酸辣辣非常惹味, 湯底非常濃郁一啖湯一啖米線,真是食到停唔到口! 春捲質感煙煙韌韌, 辣豬肉味道濃厚, 食了這麼多年還是最喜愛吃的。春捲牛腩蕃茄濃湯米線的蕃茄濃湯味非常 突出, 但我食了一舊牛腩就比較硬身,如果牛腩可以軟一點比較好。而家觀塘有南記實在太開心, 隨時隨地都可以食到我至愛的小鍋米線了。

春捲牛腩蕃茄濃湯米線

春捲小鍋米線加辣豬肉