2020-05-01
踏入人生重要嘅一刻,點可以求求其其咁慶祝架!鑑於要隆重其事,係云云嘅高級餐廳之下,要符合性價比高嘅原則底下,半島酒店的確係不二之選。今次去享用嘅Birthday Reward Set Dinner需要預先電郵或致電預訂,建議提早預訂,因為都幾受歡迎👏地點:半島酒店嘅位置相信大家都好清楚,餐廳嘅位置就係正酒店門口大堂。環境:既然位於酒店嘅大堂,裝修當然氣派非凡!高樓底嘅設計,傳統英式嘅文藝風格,帶有古典氣息,不愧為具歷史價值嘅高級酒店。假若被安排到窗邊嘅位置,可以欣賞到半島酒店的特色噴水池!現場仲有live band表演,演奏著浪漫的歌曲。不過如果坐得太近嘅話,就會比較大聲少少啦溫馨提示,廁所係餐廳嘅上兩層食物質素:頭盤先黎一客精選餐湯,當日係蕃茄羅宋湯配各式餐包,羅宋湯蕃茄味濃郁,質感厚身,酸酸甜甜。餐包方面,軟硬麵包各一半,鬆軟可口;其中一款麵包有濃烈香草味,本人十分喜歡😘而上枱前會先作輕微嘅烘熱,香滑牛油微微溶入麵包中,令人愛不釋手待應見我地迅速食完成籃,都忍唔住上前問我地需唔需要添食,而且仲唔係一次搞到我地唔係咁好意思...魷魚,燴燈籠椒及芝麻菜沙律配香檳汁要食到魷魚嘅味道,沙律
溫馨提示,廁所係餐廳嘅上兩層
食物質素:
魷魚,燴燈籠椒及芝麻菜沙律配香檳汁
要食到魷魚嘅味道,沙律嘅調味比較輕盈,香檳汁嘅味道唔會太突出,相反魷魚用左黑椒黎調味,突顯佢嘅鮮味。燈籠椒鮮甜爽脆,為主菜帶黎清新序幕
魷魚燴燈籠椒及芝麻菜沙律 配香檳汁
牛仔肉批配酸菜及沙律
相對另一款前菜,牛仔肉批更為驚喜雖然外貌一般,份量睇落較為細,但竟然富有層次感,入面牛仔肉碎用左特製嘅醃料醃製,口感方面淋淋的似肉醬,而外層由鬆軟嘅酥皮包圍住,帶黎唔同嘅口感!配上酸菜可以中和一下輕肉餡嘅味道,開胃醒神!
炸鱈魚柳配薄荷青豆蓉他他汁
簡單講,真係英式嘅傳統炸魚薯條。脆皮只係輕輕沾上炸粉,脆皮薄薄的。魚柳口感實在,唔會一切就散,但味道就較為清淡,建議一口魚柳一口酸酸甜甜嘅薄荷青豆蓉,既可以減低炸魚嘅油膩感,加入左忌廉調配嘅青豆蓉能夠提升魚肉嘅味道。
炸鱈魚柳配薄荷青豆蓉他他汁
燒美國安格斯牛脊肉配燴菜及芝士忌廉焗薯
當日點選了三成熟嘅牛脊肉,但上碟後感覺似五成熟,不過肉質都唔會太老。牛脊肉嘅牛味重,外表更是輕輕煎至有焦味的,好味道!除左牛脊肉之外,個芝士忌廉焗薯竟然相當驚喜厚厚嘅芝士味道,薯仔口感札實,令人一試難忘!但份量略為小,可以添食就更好了
燒美國安格斯牛脊肉配燴菜及芝士忌廉焗薯
椰子脆餅,橘子汁,芒果粒,亞熱帶水果雪葩
輪到甜品,先黎一個造型精緻嘅作品。以芒果造型嘅雪葩鮮果味濃郁,清甜可口,配上味道較清淡的椰子脆餅,係一個好好嘅配搭。
椰子脆餅,橘子汁,芒果粒,亞熱帶水果雪葩
法式朱古力燉蛋,煙燻味朱古力脆餅及輕軟蛋糕
自稱為朱古力控嘅小編,本人對呢個甜品相當滿意經過煙燻製作嘅朱古力脆餅,帶黎輕輕甘苦嘅味道,似70%濃度嘅朱古力,而朱古力燉蛋相對較甜,口感滑溜。甜品用左中式茶杯嘅設計,相當別緻。
法式朱古力燉蛋,煙燻味朱古力脆餅及輕軟蛋糕
食完甜品之後,就為我地送上餐茶。有多款茶提供選擇,有英式傳統茶,更有清新嘅果茶提供選擇,真係好難揀呀....
生日蛋糕(黑森林)
套餐包括一個生日蛋糕,雖然係二人進餐,但個蛋糕足夠四人享用待應會點好蠟燭之後慢慢送上,又會熱情地幫忙拍照。見我哋好似有啲飽,會好細心咁問我哋需唔需要打包。
黑森林蛋糕表面噴上厚厚的忌廉,而中層就係充滿櫻桃嘅果肉,超級極之好味!果然係高級酒店嘅糕點水準
服務:講到明係高級酒店,服務水準當然係一流啦。侍應服務細心,會不定時留意我哋嘅需要,又會同我哋細心介紹菜式同埋不厭其煩咁講出所有嘅選擇,真係冇得彈。值得一題提,拍攝技術一流張合照影得好滿意!
價錢:水準是一流的,以高級酒店來講, 價錢一啲都唔昂貴,而且可以滿載而歸兼且有高水準生日蛋糕,值得高度推薦!