2020-06-29
半島酒店茶座宜家做緊生日promotion,咁岩屋企人生日就乘機去朝聖一下。之後發現其實就算冇生日都可以食呢個set既,不過生日會送多一個生日蛋糕。茶座每個月會有ABC有個menu, 而每日會係A/B/C, 去到再二揀一頭盤、主菜及甜品。今次我地係有頭盤泰式香芒沙律,牛仔肉薄片配火箭菜, 煎石班意大利飯同埋牛柳配忌廉焗薯,甜品就係法式咖啡焦糖燉蛋或者檸檬蛋糕配雪芭。另外我地開多一支酒。咁我地四個人試晒所有款,頭盤我比較喜歡牛仔肉,雖然食落好唔似牛肉🤣有D吞拿魚味咁。,個味道好讀得好新鮮。牛仔肉薄片主菜都係牛肉優勝,牛柳要三成或者四成熟就最好。石斑就有點乾。甜品我地笑佢檸檬蛋糕好似嘉頓迷你瑞士卷,不過呢個係酒店自己整既。佢甜品擺款係幾靚既,我地淨係影相都用咗好多時間。另外再送埋生日蛋糕比我地影相。蛋糕影完相佢可以幫你裝起帶走唔駛現場即刻食。食左咁多野其實都已經好飽。哩個價錢凈係去食環境都覺得好扺,不過如果淨係評論D野好唔好食,我自己覺得唔算太有驚喜。坐底慢慢享受下,都係一個唔錯選擇。
牛仔肉薄片