2023-09-26 409 瀏覽
let me tell u the food here must be fine. no need to read about the food quality, what should i eat, what is the best. alll is the best ,my god.im the loyalist eater of this place.im telling you why i eat this all time.my company is around here.they serve lunch box for free but really disgusting 🤮🤮🤮。i cant accept it anymore.so i come down to queue.1230pm.1 ppl, wait 10mins2ppl, at least 20mins.**1pm you go away la need 1 hr waiting, youno time to eat la, unless u 1 ppl.#food #hkfood #hongkongfoo

my company is around here.
i cant accept it anymore.
so i come down to queue.

1230pm.
1 ppl, wait 10mins
2ppl, at least 20mins.

#food #hkfood #hongkongfood #hongkong #hongkongdessert #hongkongcrusine #omicron
#食物 #香港 #香港美食 #劣食 #難食 # 狗也不#foodig #hkfoodpoet #閃電五連鞭
2023-08-25
2023-09-14 800 瀏覽
係ig見到好似幾吸引,咁岩黎開炮台山就去試下。今日係平日(星期四),下晝2點幾已經排哂隊,可能撞正下午茶時段,好彩唔算等好耐。去到見有2條隊,首先要係近“xx叉燒“個邊排,排隊其間伙記會問你食咩,未諗到都可以睇多陣menu先。排一陣,伙記就會安排你排去對面,之後等安排入座。[個人覺得分2條隊,可能對於第一次黎既食客有d混亂,因為都冇指示牌之類,我都係問排隊前一位食客先知。但2條短既隊又確實冇咁塞死條街或擋住隔離餐廳門口,所以覺得冇咩問題。本身online見到係推介菠蘿包,但排隊聽到好多人order焗飯,所以又心大心細,叫左個下午茶L餐,蔥油雞脾意粉($42)。下午茶黎講,份量都好足,感覺比較接近午餐,好夠食。雖然門外已經落左單,但坐底後都等左一陣,食物係熱辣辣既,唔係整定再等人入座。意粉冇咩特別,但個蔥油同雞脾都幾好食,個雞脾炸完都冇話好dry/乾/柴。餐飲叫左凍奶茶少甜(凍飲+$3),正正常常,都有茶味既。p.s.同對面搭檯既姨姨傾左幾句,佢原來都係朋友介紹先過黎食,係九龍特登過黎食,已經食左2年。佢推介炸魚柳/牛脷🙈等我下次有緣再黎既時候試下先。環境:目測都乾淨,座位空間都ok,但
係ig見到好似幾吸引,咁岩黎開炮台山就去試下。

蔥油雞脾意粉(下午茶)

環境:目測都乾淨,座位空間都ok,但檯與檯之間未算太闊落。
員工:勤力。坐底會比張紙巾食客先。之後一路食見有食客落單要水要餐具,員工都即刻幫。最重要食完都冇催食客走👍🏻
食物款式:我見是日午餐得4款,唔算多。但下午茶有A至M餐10幾款🤣👍🏻
性價比:4/5
感想:一間餐廳除左食物既味道,重要既係人情味。
2023-09-14
2023-09-13 716 瀏覽
半島冰室每次排隊條龍都好長。就因為條龍咁長所以先至好食😋其實條龍雖然長但係排隊都唔算太耐。今次我嚟到就係食早餐,早餐都有四個餐系大家都成日食嘅。今次就叫咗熱香餅配忌廉火腿蛋。呢間性價比唔錯,大約30幾蚊連埋杯嘢飲🧃如果唔想成日喺連鎖店例如麥當勞,大家樂,大快活食早餐嘅朋友一定要試吓!食物水準好高,賣相唔錯,啲嘢食都好大份。加上係即叫即整熱辣辣😗每次食完都覺得好飽,充滿能量🤗絕對可以話係高質茶餐廳🤭

絕對可以話係高質茶餐廳🤭
火腿忌廉蛋配熱香餅
$38 (早餐)
火腿忌廉蛋配熱香餅
  • 全日早餐
  • 忌廉火腿蛋配熱香餅
2023-09-05 673 瀏覽
最近轉工轉咗去炮台山返工 每日朝早經過都見到大排長龍 無論早餐定lunch時間都係要排隊 每次目測都大概要排20分鐘或者以上 今日叫埋另外兩個同事一同排隊進餐 真係等咗20分鐘 門口落單之後先可以入座 餐廳位置比較迫 幾乎貼住對面隻腳 我叫咗頭等餐 即係沙嗲牛肉公仔麵 香腸 煎蛋 等等 等咗大概5分鐘就上枱 食落好普通 同出邊普通茶餐廳差唔多 唔明點解要大排長龍? 沙嗲牛麵湯底比較清淡 可能我個人偏好比較濃嘅沙嗲牛肉湯底 豬扒都煎得比較乾身唔太Juicy 隻蛋煎出嚟個底有少少苦,有少少燶可能太多人叫所以品質控制不佳,所以整體我覺得一般 如果唔使排隊可能會再食 要排20分鐘就可以揀吓一間

2023-08-21 825 瀏覽
排住隊又要人落單又要轉隊再等,幾廿萬樣野,又唔係全部職員統一做法,已經亂晒大龍一肚氣,大佬唔係個個街客都要識跟次序排,無禮貌,坐唔舒服,野食種類選擇唔多,全部預制件,味道一般,白烚意粉好似狗兜咁,牛腩un到咬唔開,餐具有污積,不值一提,沒有下次其實眼見耳聴去既人都多數「一位」,可能就係貪佢一個都俾你入座同人搭枱,快有得食又唔駛俾人西面r住張檯囉如果想舒舒服服食一餐,寧願唔食,都絕對不是一個選擇,講完
如果想舒舒服服食一餐,寧願唔食,都絕對不是一個選擇,講完
2023-08-17 649 瀏覽
每次經過半島冰室,不論係早餐,午餐抑或係下午茶,都keep住大排長龍,皆因cp值好高!我每隔兩日就會上社交平台 check下午餐有咩食,岩食就會即刻邀請朋友仔一齊去😗🐟半島酸菜活龍躉肉配墨丸皇紅薯粉 龍躉肉份量合理,魚肉新鮮白淨,感受到老闆揀食材既誠意,墨魚丸爽口彈牙,湯底夠酸再帶bb辣,再配大量酸菜同芫荽,夏天熱辣辣食夠晒開胃。紅薯粉用左寬身扁平個款,夠煙靭,但薯粉預先擺左係個碗度,痴埋一舊,即使有滾湯都難以分開,所以食個陣要啲牙力先得😣🍗蔥油雞髀日本溏心蛋飯雞髀用豉油醃過好入味,肉質嫩滑,再配半島自家製既蔥油,好惹味😍廚師俾蔥油既分量毫不手軟,夠鹹得黎又食得出蔥香味,送飯一流!餐廳提供獨立包裝既溏心蛋,食既時候先剝殼,確保衛生。由一個咁普遍既茶餐廳菜式都做得咁細心💯,可以睇得出老闆對細節位既用心!📍半島冰室 北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下2號鋪

🐟半島酸菜活龍躉肉配墨丸皇紅薯粉

🍗蔥油雞髀日本溏心蛋飯

📍半島冰室
北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下2號鋪
2023-08-16 481 瀏覽
i want to be selfish, not leting ppl know this place. but mass media announce it every month. make this place crazy queue for every single try.i hv writed this resto 4th time. the only one worth my mouth to back. quality is superme. food is crazy.special drink is yummy.queue is hell in summer.this place is only violation of others fighter打手 resto.u can see the ratio🤤 vs 🙂 vs 🤮 = 126 : x : x.this indicate the real quality of here. cant lie.no need fighters.*remark , u want quick. come here alone

quality is superme.
food is crazy.
special drink is yummy.
queue is hell in summer.

u can see the ratio
🤤 vs 🙂 vs 🤮 = 126 : x : x.
no need fighters.

*remark , u want quick. come here alone.
< 15min in lunch peak hr.
will be back soon.

2023-08-16
人氣長龍冰室果然值得一排🫡,蔥油好癲🤩!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍜 胡椒蘿蔔牛尾湯手切牛頸脊紅薯粉 HK$68・味道:一嚟係農場嘅味道真係嚇死我🤡外表3分香味-負分,但味道接近滿分👍!湯底唔騷,淡淡胡椒同牛尾甜香,仲有小小惹味炸蒜,手切牛頸脊肉味不錯(個人prefer可以再重啲),肉味流晒落湯到!一口size白蘿蔔甜~・口感:紅薯粉要啲力水同時間先分開到XD但煙韌好食同時唔會咬到口好攰🤌,因為有啲好韌真係食兩啖牙鉸軟-.-牛頸脊極之軟腍好食😋!🐷 蔥油叉燒漢堡扒煎蛋飯 HK$64・味道:叉燒甜但唔係好突兀嘅重蜜糖甜,食得出豬肉香。漢堡扒都冇M記嗰啲咁重鹹,唔會食唔半塊就想收皮。想大讚個蔥油🤩!!!真係好掂!個蔥油唔係死鹹,係香蔥加油,食落好重蔥香味,真心掂😘!・口感:蔥油唔會生,香蔥仲有脆脆地,super yum!叉燒唔柴但唔算嫩,再嫩口啲就更好了~・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:抱住一個冇期望冇失望嘅心情去,點知被驚艷到ฅ(๑*д*๑)ฅ!!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
人氣長龍冰室果然值得一排🫡,蔥油好癲🤩!

🍜 胡椒蘿蔔牛尾湯手切牛頸脊紅薯粉 HK$68

🐷 蔥油叉燒漢堡扒煎蛋飯 HK$64
蔥油叉燒漢堡扒煎蛋飯

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~

2023-08-05
蔥油叉燒漢堡扒煎蛋飯
2023-07-22 1468 瀏覽
收工特登走去炮台山食飯, 一間餐廳排隊要等好耐, 嚟到門口已經見到打哂兩個蛇餅, 一於照等, 等左差唔多一個鐘, 服務員好好人又有效率先比定個餐牌比我地揀, 排到去門口就落定order👍🏻門口超多人排隊, 等到出哂汗豉汁蒸鱔加粉絲: 蒸鱔蒸得岩岩好, 肉質滑, 離骨, 全熟, 豉汁粉絲撈飯簡直一流薑蔥豉油雞, 多肉又嫩滑,超多蔥夠香味食完之後佢地送左碗芋頭西米露, 夠甜, 唔會淡口, 芋頭做得夠軟綿,正下次得閒的話,收工諗食咩就一定唔使諗,一定會揀佢

門口超多人排隊, 等到出哂汗

薑蔥豉油雞, 多肉又嫩滑,超多蔥夠香味

下次得閒的話,收工諗食咩就一定唔使諗,一定會揀佢

2023-07-17 1301 瀏覽
堪稱港島最強冰室,人龍店,原來行過路過都錯過,每次在外街路過無行入去,终於上星期專程去覓食,因太遲起程,去到無缘堂食,只可以外賣,今日提早出動,5:00pm 已到達冰室,一於下午茶兼晚餐,今天天氣悶熱 35 度高温下排隊十分鐘,在門口落單再等3分鐘便入座。強勢的冰室是日女神餐,雪燕椰汁冰巳沽清午餐A $66:蕃茄魚湯活龍躉肉配白魚蛋湯米線,真是唔錯,龍躉肉爽新鲜,大㕑味道米線夠軟滑,價錢又实際,套餐配奶茶有茶香,夠順滑商務餐: 炸雞脾蕃茄意粉配沙律下午茶餐:脆皮雞翼即叫即炸,很香脆,红豆冰的豆夠淋好好食炸薯條沽清只有薯餅,下次要食薯條。追加蒜蓉多士2件@$6,很小有多士2面都塗上醬,蒜蓉無死角,好香不過會咸小小。另一追加印尼撈麵,麵芯硬,未夠熟透下次再食其他招牌美食

強勢的冰室

是日女神餐,雪燕椰汁冰巳沽清

米線夠軟滑,價錢又实際,套餐配奶茶有茶香,夠順滑

蕃茄魚湯活龍肉配白魚蛋湯米線

商務餐: 炸雞脾蕃茄意粉配沙律
商務餐炸雞脾意粉配沙律

下午茶餐:脆皮雞翼即叫即炸,很香脆,红豆冰的豆夠淋好好食
炸薯條沽清只有薯餅,下次要食薯條。
下午茶餐脆皮炸雞翼配薯餅红豆冰

追加蒜蓉多士2件@$6,
很小有多士2面都塗上醬,蒜蓉無死角,好香
不過會咸小小。
追加蒜蓉多士

另一追加印尼撈麵,麵芯硬,未夠熟透

追加印尼撈麵

下次再食其他招牌美食

2023-07-15
追加蒜蓉多士
  • 蕃茄龍湯米線
2023-07-10 1064 瀏覽
打電話order了麥皮丶碎蛋三文治(無烘底)+凍奶茶,20分鐘未有,先俾錢,再等5分鐘,未有,再入去,東哥問叫咗什麼,講完,佢話$34?🤔我話之前靚女收咗我$ 35.. 諗住開餐,一咬三文治唔對路,點都唔係碎蛋三文治囉(味覺丶視覺告訴我)😡
早餐
2023-07-10
30 分鐘 (外賣自取)
$35 (早餐)
帶國內朋友去半島冰室吃下午茶餐。今次試咖喱牛腩飯和芝士蛋豬扒包。即叫即到既咖喱牛腩飯,汁香少少辣,牛腩入味。一边吃一边等在製作中即豬扒包。二十分鐘後,才到。嘩,真係熱到辣手。豬扒超juicy.加上芝士及蛋,好味好味。坐對面既兩位大哥,今次是看到網上好評來的,叫了都是炸雞翼 so me your love飯,不斷讚食物新鮮熱辣,但又話雞翼唔夾粟米肉粒,夾咩,又講唔出。但見到我食既下午茶,猛問我好唔好味。美食,就可補償回排隊半小時既痛苦!下次再來!

美食,就可
補償回排隊半小時既痛苦!下次再來!
2023-07-05
2023-06-20 1688 瀏覽
之前來試過一次 感覺出品還👌🏿CP值🉑️ 今次又來試下有咩新嘢本來想嗌肉眼扒餐 但係賣晒 就點佐壽喜燒餐3塊牛肉 烏冬 豆腐 幾粒粟米 一個煮過頭的蛋因為沒看到金菇同埋娃娃菜就問佐個男職員 直接就講冇晒 已經換佐其他嘢給你但係我都唔知換佐咩卑我😅哩個都唔係重點 主要係都唔提前同客人溝通 總要張口就來老實講 我覺得去冰室吃一碗3塊牛肉的烏冬70蚊還是太進取😅牛肉肉質都係麻麻 不如我之前食嘅安格斯牛肉我上次來食嘅鰻魚安格斯牛肉滑蛋牛肉都比今次多 總有鰻魚 總係滑蛋看四周好似冇咩人嗌牆上啲餐 都係餐牌上嘅下午茶餐 以後如果還有機會來絕對唔看牆🙂如果有同我一樣慕名而來的 建議先試餐牌上啲嘢啦
本來想嗌肉眼扒餐 但係賣晒 就點佐壽喜燒餐

2023-06-20
下午茶
鰻魚安格斯牛肉滑蛋
2023-06-08 1762 瀏覽
好多既野吳好俾佢停去親多數既都要排隊🥴芝士蛋豬扒包個係M記既豬柳蛋包咁鬆化既包皮豬扒keep到入面有肉汁👍🏻🫡發揮芝士其口感凍奶茶香滑奶香茶濃整體好發揮到奶茶既香味結: 必食: 芝豬包印象好服務有禮食物正👍🏻如果多幾間分店應該都keep住咁好生意#芝士蛋豬扒包#凍奶茶#半島冰室

好多既野吳好俾佢停

#凍奶茶
#半島冰室
  • 芝士煎蛋豬扒包
2023-06-02 1560 瀏覽
早晨,一早醒來,要吃個醒晨早餐,令無力嘅身軀快些有Energy💪🏻,來到半島冰室見到好多人排隊,都係買外賣好D。來看看早餐餐牌🧐揀咗星級推介-咸牛肉叉燒炒蛋三文治$33熱辣辣嘅美食登場打開個餐盒被三文治香濃咸牛肉蛋味深深吸引,令沈睡嘅腦筋立刻甦醒外脆內滿足料,口中食到咸咸地嘅牛肉叉燒加上滑蛋配上脆脆多士,口感一流,令我叉電精神充沛💪🏻💪🏻咸牛肉叉燒炒蛋三文治(原來此餐包烘底-正正)

揀咗星級推介-咸牛肉叉燒炒蛋三文治$33

熱辣辣嘅美食登場

咸牛肉叉燒炒蛋三文治

打開個餐盒被三文治香濃咸牛肉蛋味
深深吸引,令沈睡嘅腦筋立刻甦醒

,令我叉電精神充沛💪🏻💪🏻

咸牛肉叉燒炒蛋三文治(原來此餐包烘底-正正

2023-05-30
10 分鐘 (外賣自取)
$33 (早餐)
咸牛肉叉燒炒蛋三文治