1K
難得最後一日堂食,點少得相約好朋友打邊爐🍲暢聚🍻,得悉銅鑼灣廣場二期八樓有新開火鍋店「千金火鍋」,主打新鮮手切本地黃牛🐂,作為食肉獸牛魔王,仲可以一嘗各款稀有部位,一於去大快朵頤。餐廳🍴走日式裝修風格,設有卡位雅座也有大圓枱,絕對適合一班朋友聯誼。望望餐牌有多款千金招牌湯底,有花膠冬瓜濃雞湯、椰子雞、更有葡萄🍇白酒花甲季節蟹鍋,都有精選湯底,任君選擇,配合新鮮即日運送本地牛、頂級刺身、生猛海鮮🦞垂涎🤤欲滴。清湯蘿蔔牛坑腩鍋拼麻辣(小辣):話就話清湯,但鮮甜蘿蔔,軟糯牛坑腩牛味精髓熬進湯中,完美融入,帶點胡椒味仲有香甜粟米🌽加持,生色不少。麻辣小辣貼近香港人口味,既麻又辣香氣撲鼻,仲有最愛台灣嫩滑鴨血,不會一夾即散,花椒八角調味,不得了,越食越辣。墨魚油炸鬼(HKD 45): 油炸鬼炸至干身,香脆可以表面釀上彈牙墨魚滑,十分香口,蘸上泰式辣醬,增添風味,外脆內軟。本地牛頸心(HKD 288):牛味適中,油花細密,口感軟滑,簡單滾十秒,呈粉嫩顏色,十分吸引,肉質軟焾,牛脂越嚼越香。鹹蛋黃豬肉丸🍡拼墨魚丸(HKD 88):店家堅持用傳統方法每日手打丸餃滑,食得出真材實料,墨魚丸啖啖墨魚顆粒,

鹹蛋黃豬肉丸🍡拼墨魚丸(HKD 88):店家堅持用傳統方法每日手打丸餃滑,食得出真材實料,墨魚丸啖啖墨魚顆粒,鮮味彈牙。最特別是豬肉丸好似鹹蛋蒸肉餅的風味,好有家的感覺,豬肉質感爽彈,程度婢美乒乓球🏓️鹹蛋吾會太咸,調味剛剛好。

珍寶雲吞皇拼韭菜餃(HKD 98):雲吞皇好重手,包裹著大大粒爽彈鮮蝦,皮薄餡靚,巨大化好型,好滿足。韭菜餃好香韭菜底味,加左蛋白去調整餡料,食落更香。

皇帝菜(HKD 45): 打邊爐🍲多數都食茼蒿,但皇帝菜比茼蒿食落爽脆得多,其草青味又吾會咁勁,個人認為更適合打邊爐。

酸梅湯一壺(HKD 60):解一解膩,阻隔油脂吸收,酸酸甜甜又開胃又下火,不錯。

總結:
地理位置優越 食物質素高質
用料上乘
2022-01-05 238 瀏覽
銅鑼灣地鐵站一出就到嘅銅鑼灣廣場,呢間千金火鍋店,係我近期食過最正嘅火鍋🍲環境坐得舒服,空間感又夠,雖然係試業期間,但係已經好旺場,未夠七點已經坐滿七成以上,香港人真係好醒目,邊度有好嘢食自然就會出現😂打邊爐最緊要就係湯底,今晚我揀咗個椰子雞煲湯底,真材實料,首先喺你面前加入椰子水,當然入面亦都放滿材料,特別要提佢將啲椰子🥥刨到好薄好薄,因為特別容易出味,真係諗得好周到👍🏻之後再加上雞湯精華,等佢大滾之後,首先食咗啲雞件先,全部有晒程序,所以話食得是福😍食下雞件,又食下粟米🌽,夾雜着啲椰絲,再飲返碗靚湯,你話人生幾何,正到不得了🥰打邊爐當然唔少得靚牛啦,手切本地牛頸心,仲有本地牛頸脊,我呢個食牛專家當然識食啦,全部都係起雙飛,肉脂均勻,牛肉味突出,只需勺10至15秒左右,粉紅嫩滑😘慢慢滾慢慢嘆,食嘢唔使心急嘅,記住要品嚐牛肉嘅真味,包你越食越想食😃手打四寶丸,韭菜餃,芫荽餃,豆腐紙,全部都係我至愛😍待應話呢度廚師堅持用傅統方法每日手打丸、餃、滑,只挑選最優質食材,出品鮮味彈牙,我試過證實冇花冇假💯所以呢間餐廳真係我近期食過數一數二嘅火鍋店,一定要黎試吓👍🏻👍🏻👍🏻
手打四寶丸,韭菜餃,芫荽餃,豆腐紙,全部都係我至愛😍