2018-08-04 125 瀏覽
我記得當日下晝好熱,午飯時間想食一些比較健康的食物。於是一個人到這間碗麵專家,聽朋友介紹他們的牛筋及雲吞麵非常出名。第一啖食落口的感覺,牛筋非常煙韌,食得出用滷水慢煮,而且有薑汁嘅美味。另外鮮蝦雲吞好新鮮,餛飩食得出是用手包的。跟其他店不同的是,他們的湯底是有用心用牛骨精製,並沒有味精的味道。當日突然好想食生菜,於是點了蠔油生菜。山菜非常新鮮,而且美味,雖然我對食要求不高,但可以食出廚師對烹調的熱情以及追求,就好像我對愛情追求一樣,必須達至完美才罷休。好想再去食多次。
我記得當日下晝好熱,午飯時間想食一些比較健康的食物。
好想再去食多次。
2018-08-03 120 瀏覽
第一次嘗到很晶瑩剔透的腸粉!或者你會問這麼新鮮的腸粉在哪裡可以食到?其中一個答案就是太子區的十大碗粥麵專家!沒錯,就是先來一即拉個腸粉,後加雲吞麵,價錢$52,如果加飲品可以各另加$10。雖然價錢不太便宜,不過感覺到餐廳是一分錢一分貨,而且裝修很時尚,吸引年青人光顧呢!你看看餐牌就知,其實麵和腸粉款式有很多!仼君選擇,另外,還有粥和不少小食,炸水餃雲吞,魚片頭,淨鯪魚球等等。要一提的是我當天點的雲吞麵,有四粒雲吞,蝦很鮮很爽,如果麵大碗一點就更好了!因為作為女生的我吃到最後都覺得未飽,更何況男生呢?至於重中之重,我點了蔥花蝦米腸,很晶瑩剔透,而舌尖上感覺則是很滑,加上店鋪的辣油,十分惹味!正!下次再光顧的話,我會嘗試店鋪推介的其他食物,例如炸兩!

下次再光顧的話,我會嘗試店鋪推介的其他食物,例如炸兩!
2018-08-02 86 瀏覽
同同事過開太子頭做嘢,行過見到呢間粉面店裝修咁特別,就入去試試佢裝修十分光猛新淨,完全唔似一間傳統粉面店,反而似一間Cafe每台枱面都有樽醃蘿蔔任食,好細心!而且酸酸甜甜好開胃雲吞麵食之前首先呷一啖湯底,係傳統嘅味道!完全冇味精感覺,雲吞食落爽口,而且皮薄,難得豬手麵有2大舊豬手,差不多成個碗咁大!豬手滷得入味,而且處理得十分乾淨,令人食得放心狀元及第粥必點之一!粥底十分綿滑,而且粉腸,豬潤等材料大大舊,豬潤食落爽口唔粉,難得的水準!炸蜆介鯪魚球水準之作,炸鯪魚球面層有炸脆左嘅粉絲,令到咬落口感香脆,讚!魚肉十分彈牙,加埋咸香既蜆介汁,難忘的美味食物水準高,價錢親民,黎開呢頭一定要試!

每台枱面都有樽醃蘿蔔任食,好細心!而且酸酸甜甜好開胃

雲吞麵

豬手麵

狀元及第粥

炸蜆介鯪魚球

食物水準高,價錢親民,黎開呢頭一定要試!
  • 炸蜆介鯪魚球
2018-07-31 144 瀏覽
🍜😄#細蓉 #雲吞 #雲吞麵呢間十大碗粥麵 近太子站 超多野食既 汝洲街 一間粉麵檔 食既係傳統粥 雲吞麵 腸粉 炸兩等等既食物 但座位就似冰室 階磚牆 卡位 有 pan櫈 冷氣同風扇都夠 感覺唔錯👍🏻 menu上既食物好多 應有盡有 . 幾鍾意佢枱面上既醋 辣醬 辣油 🌶等等排列整齊 😄 適合點唔同野食 竟然仲有醃酸蘿白 醃得好 酸甜開胃 真係落足本同心機💪🏻🍴下午茶餐 招牌雲吞麵🍜 加凍啡❄☕ 36 蚊 一上枱係傳統做法 為免麵淋哂 所以預喺上面 雲吞係後面, 個份量我唔知係細蓉定大蓉 但以下午茶黎講係 ok既 黃色既麵夠爽口冇皂水味👍🏻 比較痴身同帶 d油香 係從前既味道 🍜 湯底夠蝦香味🦐 感覺上冇乜味精飲左 幾啖都冇口渴 而雲吞個皮夠滑 同入面既彈牙蝦肉係完全痴實 包得好夠力 雖然個餃皮唔係包到4,5 摺尾甘勁 但所以食落好有口感 🥟 我個人已好滿意 個人喜好加埋 d炒得好香既辣椒油 無得輸 😈☕❄而杯咖啡都做得唔 hea因為我野左少甜 甘佢個咖啡同奶既比例都 ok咖啡味夠 帶少少奶既滑度減左少少咖啡酸 都唔錯🍴炸兩 25 蚊🔥我估唔到25 蚊甘大條 本身食完個麵再
[食既係傳統粥粉麵 , 坐既係舒服既座位 ] 🍜😄
#細蓉 #雲吞 #雲吞麵

🍴下午茶餐
招牌雲吞麵🍜 加凍啡❄☕ 36 蚊

🍴炸兩 25 蚊🔥
我估唔到25 蚊甘大條 本身食完個麵再食都幾飽下😂 有兩大條 每條切成4, 5 份 一上枱已有豉油喺底 自己鍾意可點埋辣醬 甜 or花生醬都得👍🏻 炸兩既腸粉皮 比較厚身同有米味多 幾黏稠下 炸兩入面暖暖地 保留應有既 既脆度 🔥 一淋一脆 加上醬料 係幾正 同傳統出色既粥鋪有得輝👍🏻

#炸兩 #油炸鬼 #腸粉
Score 平均分 <7.9/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#十大碗粥麵專家
太子汝洲街45 號樂勝大廈地下
~~~~~~~~~~~~
2018-07-31
2018-07-30 111 瀏覽
成日行過太子汝州街~ 見到有一間食雲吞面既鋪頭開咗無耐~ 次次經過都聞到佢D大地魚湯味好香~ 今日TEA TIME咁啱又行過, 就入去試下~鋪面係新式港味既設計~ 都幾靚幾好坐幾好打卡~ 上面兩把吊扇真係吹到人懶洋洋~睇下餐牌粉面粥哩D 都係30-35蚊左右~ 係市區黎講叫做幾經濟~ 二個人叫咗雲吞面, 豬手面, 及弟粥, 炸鯪魚球~ 未食正餐之前, 發現枱面有一缸醃酸羅白, 原來係任食既開胃小涼菜~ 好好味~ 好爽口~ 講返D正餐: 雲吞面-- 面質好晶瑩, 一睇就知好爽口, 梘水味啱啱好~ 大地魚湯底好濃, 加上兩滴豬油既香味~ 成個面都好傳統+懷舊味道~ 已經好耐無食過咁好既雲吞面啦~ 我俾佢滿分架~豬手面-- 豬手炆得好林, 好入味~ 及弟粥--- 及弟粥係一個試粥店好唔好既一個關鍵, 佢粥底好棉, 豬潤滑而爽口, 豬腰爽而唔"壓" 哩碗粥都好高份~炸鯪魚球--- 佢用咗米粉鋪面既炸法, 食落好脆, 層次感多咗, 魚滑有魚味, 重點佢個蜆芥好香~總結: 而加傳統味道真係好難食到了~ 十大碗好值得推介
今日TEA TIME咁啱又行過, 就入去試下~
二個人叫咗雲吞面, 豬手面, 及弟粥, 炸鯪魚球~
好好味~ 好爽口~ 講返D正餐:
豬手面-- 豬手炆得好林, 好入味~
哩碗粥都好高份~
總結: 而加傳統味道真係好難食到了~ 十大碗好值得推介
2018-07-28
想搵一間坐得舒服價錢又合理嘅粥麵鋪唔易,太子依頭就有一間。夏日炎炎,一入去就覺得涼快不少,幾整潔,印象唔錯。鋪頭主打港或粥麵、腸粉炸兩等等嘅小食。我同朋友叫咗牛腩水餃米、炸雲吞同埋可樂。牛腩水餃米($41),牛腩係用柱侯醬係燜,味道好濃,又夠腍,估唔到份量咁多,而且仲有少少牛筋。水餃餡料多,入面有蝦、冬菇、木耳等等,特別係蝦係原隻上,一啲都唔辜寒。而湯底係腩汁,係成碗麵嘅精華。炸雲吞($35)一共有5粒,熱辣辣咁上,所以要好小心咁食。每粒都炸得好脆,而入而嘅蝦又保持住鮮味。唔想食咁熱氣又可以浸係湯底都一陣,吸埋啲腩汁一齊食~最估唔到嘅係可樂淨係要$8,仲要係支裝,識飲嘅一定知道支裝可樂係最爽最好飲。如果有叫粥麵或者小食,只係需要加$8就有港或飲品。

牛腩水餃米

炸雲吞

支裝可樂
2018-07-26
10 分鐘 (堂食)
牛腩水餃米
炸雲吞
支裝可樂
香港愈黎愈多粉麵餐廳,尼間既有麵食,又有粥品,岩哂想食清淡既朋友。環境舒服衛生乾淨,有d冰室feel,與同類鋪頭比較,環境衛生更勝一籌。叫左鳳城水餃,牛腩米粉(雙拼$41),蔥花蝦米腸粉($22),飲品。一坐低,侍應就會俾個碟仔,隨意夾枱面上既醃蘿蔔。蘿蔔酸酸地,好開胃。而且,蘿蔔切得夠大粒,有口感。牛腩量多,有4至5件,仲有少少牛筋。肉唔會韌,唔會食到痴牙,入味。水餃有2粒,餡料有大大粒原隻蝦,仲要係醃過,亦有一大片厚身冬菇,木耳,鮮甜好食,必叫水餃。蔥花蝦米腸粉既米漿好稠,所以食落口係厚身,食2至3件已經有飽足感。有多蔥同蝦米,好香口。如果想要多d豉油,可以同侍應講。豆漿係香港製,好貼心俾左個杯,方便飲用。當日咁岩見到師傅拉麵條既過程,原來可以買生麵,每個$8。即日製作,夠新鮮。

叫左鳳城水餃,牛腩米粉(雙拼$41)蔥花蝦米腸粉($22)飲品
醃蘿蔔

鳳城水餃,牛腩米粉(雙拼)

蔥花蝦米腸粉

豆漿

豆漿係香港製,好貼心俾左個杯,方便飲用。

2018-07-26
8 分鐘 (堂食)
醃蘿蔔
鳳城水餃,牛腩米粉(雙拼)
蔥花蝦米腸粉
豆漿
  • 鳳城水餃,蔥花蝦米腸粉
2018-07-26 83 瀏覽
呢排成日都一個人去食飯都唔知食乜好又咁啱經過太子有一間叫十大碗粥麵專家見個名好似好犀利就入去試吓啦⋯⋯其實入到去都覺得冇乜特別都係粉麵腸粉嘅餐廳咁我睇一睇有咩食啦咁我一支公叫一個雲吞麵再加個腸粉再加支汽水先講個雲吞麵啦雲吞麵原來啲雲吞雖然唔係好大粒但個蝦好新鮮食落去嘅感覺有啲水準👍🏻腸粉我就叫咗個招牌鴨腿絲豬潤腸粉講得出招牌就當然簡唔簡單啦我食落去我有好重嘅豬膶味道同埋好多鴨腿絲...腸粉來講我覺得呢度啲材料都算係比較多同埋腸粉來講呢度真係好好食😋(腸粉係必食推介)👍🏻👍🏻

2018-07-23 118 瀏覽
星期六返半晝, 收工同同事搵飯食, 行遠幾步搵到嚟呢間麵鋪.見佢地個門面幾靘, 雖然價錢比隔離左右嘅傳統雲吞麵貴少少, 但干淨企理好多, 就入左去試啦~招呼幾好, 果時D客都坐到滿, 伙記無要我地搭枱, 咁岩有客人埋單, 佢地就快手快腳執好張枱俾我地.研究完一輪個餐牌, 我地終於點左3樣招牌推介 :招牌雲吞麵 $30南乳豬手麵 $33炸兩 $25同事食招牌雲吞麵, 有4粒雲吞, 佢話D雲吞幾足料, OK鮮味.我見佢完全吾洗加醋加辣油, 個湯頭都應該吾錯.我個南乳豬手麵好得.湯入面加左南乳汁, 有少少杰, 好香濃, 但又吾會好鹹.D麵好彈牙, 無鹼水, 正!主角 --- 2隻豬手, 真係好好味. 佢吾係入口即骨肉分離果隻, 而係炆到林得嚟仲有D爽口, 會彈牙果隻, 又炆得夠入味, 2隻真係吾係好夠喉~~~ 炸兩 --- 皮滑油炸鬼脆, 再加埋多甜醬, 多辣醬, 多豉油, 多麻醬, 無得輸!!!最緊要最緊要最緊要, 一定要提呢度嘅醃蘿蔔, 真係超級好味, 酸甜岩岩好, 好得!!大大樽放係枱面, 任食, 雖然吾係幾好意思, 但我都食左3碟, 太好味.為左呢樽醃蘿蔔, 我好快會再幫襯, 哈哈

招呼幾好, 果時D客都坐到滿, 伙記無要我地搭枱,
咁岩有客人埋單, 佢地就快手快腳執好張枱俾我地.

研究完一輪個餐牌, 我地終於點左3樣招牌推介 :
招牌雲吞麵 $30
南乳豬手麵 $33
炸兩 $25

我見佢完全吾洗加醋加辣油, 個湯頭都應該吾錯.

我個南乳豬手麵好得.
湯入面加左南乳汁, 有少少杰, 好香濃, 但又吾會好鹹.
D麵好彈牙, 無鹼水, 正!
主角 --- 2隻豬手, 真係好好味.
佢吾係入口即骨肉分離果隻,

為左呢樽醃蘿蔔, 我好快會再幫襯, 哈哈
2018-07-21
2 分鐘 (堂食)
2018-07-20 115 瀏覽
這間小店就係 我坐車的車站附近, 原來是一間雲吞麵店, 裝修都十分不錯, 所以今次就諗住入去試一試。入到去 已經給一幅畫吸引了,十分漂亮,而坐得都舒服。餐牌選擇都不少,而且價錢都合理,最後就要再一碗麵和一個 小食。最特別嘅地方是每張枱面上都有一些酸蘿蔔,味道十分之好食,而且酸度啱啱好開胃了不少,最後食了二碟添 。鳳城水餃粗面,水餃有三大隻,食落水餃足料皮又薄,面質爽口,湯底好香而味道十分好,配上這裡辣椒醬的確十分好味,最後湯都差不多比我飲完。炸蜆芥魚球四粒岩晒我,蜆芥味濃,配上新鮮夠熱爽口魚球不錯,不過最好等陣先食,因為真的十分熱。整體魚球十分足料,好快就比我食晒了。$61可以飽肚而且好味的晚餐,十分抵食,下次再來試腸粉和粥。

2018-07-19 862 瀏覽
平日放假,又是一個人獨處覓食既時候。來到深水埗,在門外看見店內的水彩畫,深深地被吸引了。看著這些巨型水彩畫,肚子也在叫。枱面有樽醃蘿蔔,免費的。這樽醃蘿蔔超讚,酸、甜、爽、脆、辣,入口仲很清涼,開胃又消署,相信很多人都會像我食唔停口南乳豬手撈麵$38職員很貼心,多給一個小碗讓你放骨頭3件大豬手,啖啖肉,又腍又入味。麵身較糼,很彈牙。南乳豬手汁充分滲入麵裏,非常滋味。豬手和麵底比例為1比1,錯看有如豬手山。油菜&16芥蘭鮮嫩,莖部爽脆。熱飲加8蚊地道香滑奶茶,大滿足。不過,若能走膠,不用膠匙就更好。原來下午茶仲平下次食茶餐仲花算。
平日放假,又是一個人獨處覓食既時候。
來到深水埗,在門外看見店內的水彩畫,深深地被吸引了。

看著這些巨型水彩畫,肚子也在叫。

枱面有樽醃蘿蔔,免費的。

南乳豬手撈麵$38
職員很貼心,多給一個小碗讓你放骨頭

油菜&16
芥蘭鮮嫩,莖部爽脆。

熱飲加8蚊
地道香滑奶茶,大滿足。
不過,若能走膠,不用膠匙就更好。

原來下午茶仲平
下次食茶餐仲花算。

2018-07-18
午餐
  • 南乳豬手
2018-07-02 224 瀏覽
薑蔥豬潤雲吞撈麵- 湯底鮮香清甜,韮白爽脆清新- 銀絲幼麵,腍滑頗彈牙- 薑蔥幼細精緻,完全不辣,清香淡雅-豬潤煮得恰到好處,嫰滑鮑滿,油潤甘香- 雲吞未算得上甘香鮮味,但皮滑彈牙*辣椒油附有蝦米乾及乾蔥,鹹辣香甜,多加也不會太辣
薑蔥豬潤雲吞撈麵

- 湯底鮮香清甜,韮白爽脆清新
- 銀絲幼麵,腍滑頗彈牙
- 薑蔥幼細精緻,完全不辣,清香淡雅
-豬潤煮得恰到好處,嫰滑鮑滿,油潤甘香
- 雲吞未算得上甘香鮮味,但皮滑彈牙

*辣椒油附有蝦米乾及乾蔥,鹹辣香甜,多加也不會太辣
2018-06-23 285 瀏覽
          來左呢間鋪2次, 2次都叫左他們的招牌雲吞面. 只因呢碗雲吞面完全沒有簡水味, D面就算慢慢吃十幾二十鐘,仍然爽脆彈牙. 個人最喜歡就是D雲吞, 蝦肉足料,吃得出來好新鮮, 很彈有咬口. 整體來講,比起以往吃的雲吞面要好食,先至30蚊,真是好抵吃仲有他的炸鯪魚球外表香脆又唔油膩, 平時怕熱氣的我, 都吃左幾舊.

整體來講,比起以往吃的雲吞面要好食,先至30蚊,真是好抵吃

招牌雲吞麵
2018-06-16
招牌雲吞麵
推薦嘅新開麵店今日去咗由朋友推薦,新開嘅麵店,果然係無介紹錯 。麵店係太子汝州街,太子地鐵站D出口行去都唔三分鐘,真方便。到達店舖,裝飾好有特色,環境乾淨,光猛,舒適。我們兩人點了餐牌上推介的招牌雲吞麵、蝦籽撈麵同一份炸兩。好好味呀! 醃蘿蔔 (免費)每張枱上都放有一樽自行醃製酸蘿蔔,跟兒時吃的一樣,這就是兒時的味蕾回憶。招牌雲吞麵 ($30)雲吞一口一粒,大小剛剛好,釀入的蝦非常彈牙。麵質爽口,好有水準。蝦籽撈麵 ($38)蝦籽份量剛剛好,加上麵底本身爽口,配合得剛剛好。炸兩 ($25)外面腸粉煙韌,內裹油炸鬼脆口,食落好有口感。今次只係試咗幾樣,下次一定要再來食埋其他野。
推薦嘅新開麵店
今日去咗由朋友推薦,新開嘅麵店,果然係無介紹錯 。
麵店係太子汝州街,太子地鐵站D出口行去都唔三分鐘,真方便。
到達店舖,裝飾好有特色,環境乾淨,光猛,舒適。
醃蘿蔔 (免費)
招牌雲吞麵 ($30)
蝦籽撈麵 ($38)
蝦籽份量剛剛好,加上麵底本身爽口,配合得剛剛好。
炸兩 ($25)
外面腸粉煙韌,內裹油炸鬼脆口,食落好有口感。
今次只係試咗幾樣,下次一定要再來食埋其他野。
2018-06-07 237 瀏覽
是日路過太子 見到隱世新店十大碗咁就諗住試下味啦meun有得揀撈麵、湯麵 、小食同粥品揀左個最考餐廳實力既雲吞麵等既期間店主好好人咁提我檯面有開胃菜酸蘿蔔係自家醃製 超正 適合夏天雨季無胃口等左5分鐘 雲吞麵就到啦即刻飲左淡湯 非常清甜個人口味中意加辣椒醬食一入口就知隻辣椒醬不平凡一問之下原來餐廳用緊余均益 正啊雲吞大大粒 好足料仲好入味個麵有彈性 唔會淋稚稚 一淡雲吞一淡麵加少少蔥夠曬fresh價錢亦係自學生時代後少見地平$40內賣到單 今次試新店超值下次必食
是日路過太子 見到隱世新店十大碗
咁就諗住試下味啦
meun有得揀撈麵、湯麵 、小食同粥品
揀左個最考餐廳實力既雲吞麵
等既期間店主好好人咁提我