2019-07-15 43 瀏覽
到訪新蒲崗朋友家,帶我去吃高質素日本菜。裏面裝修簡約,以木為主,配合摩登的iPad點餐, 十分方便。我們點了鯖魚三味,吞拿魚三味,三文魚三味。三文魚三味,三文魚腩肥美,炙燒三文魚,燒出半熟油脂香。壽司飯是淺啡色的,有別於其他日式食店,微微醋酸味香,令人一試難忘。呑拿魚三味,味道真的很出色,包括呑拿魚,中呑拿魚腩,大呑拿魚腩。以木盤盛上,清楚看到呑拿魚油脂平均,由油脂最少的呑拿魚開始吃,呑拿魚也不是下欄貨,沒有筋位,吃下去層層驚喜,中呑拿魚腩肥美,大呑拿魚腩,入口油脂充滿口腔。鯖魚三味,有沙甸魚,這個是特別的,盡顯刀工,把魚切出格狀,鯖魚新鮮,醋鯖魚微酸開胃。三色丼,令人垂涎欲滴,海膽鮮味,滿滿鋪在薄荷葉上,極為吸引。蟹肉蟹膏真的充滿蟹鮮,份量毫不嗇吝。香葱呑拿魚也是厚厚的一球,軟棉棉的入口即溶。櫻花蝦牛油果三文魚卷,外層沾滿了櫻花蝦,咸香脆口,牛油果香味四溢,加上三文魚,多重口感。完熟桃子梳打,桃子香,完熟夠甜,梳打有汽,可以一試。
到訪新蒲崗朋友家,帶我去吃高質素日本菜。

我們點了鯖魚三味,吞拿魚三味,三文魚三味。

完熟桃子梳打,桃子香,完熟夠甜,梳打有汽,可以一試。
2019-07-04
  • 三色丼
  • 呑拿魚三味
  • 鯖魚三味
  • 三文魚三味
2019-07-15 58 瀏覽
今日去mikiki附近上堂,落堂就一齊去醫肚仔。因為都幾耐冇食日本野,見到又有十和田,便入座了 。當然就要點我最愛的火炙壽司啦,燒一燒,魚油溢岀,入口即溶,滿口甘香。再點了一個熱湯烏冬暖一暖胃。烏冬煙韌有嚼勁,再加上昆布,是我的最愛。吉列蠔炸至金黃,蠔肉就細左少少,但勝在夠香脆。足料,每件都被櫻花蝦包圍,蝦味十足,外層脆口,口感味道不錯。朋友點了這個火炙魚生飯,賣相很吸引,有甜蝦,魷魚,三文魚,帶子等,鮮甜肥美🤤甜品係芝士和豆腐雪糕。我試嘅係芝士,味道濃郁,軟滑又不太甜,很啱我
今日去mikiki附近上堂,落堂就一齊去醫肚仔。
因為都幾耐冇食日本野,
見到又有十和田,便入座了 。

當然就要點我最愛的火炙壽司啦,
燒一燒,魚油溢岀,入口即溶,滿口甘香。

火炙壽司拼盤

再點了一個熱湯烏冬暖一暖胃。
烏冬煙韌有嚼勁,再加上昆布,是我的最愛。
吉列蠔炸至金黃,蠔肉就細左少少,
但勝在夠香脆。

吉列生蠔湯烏冬

足料,每件都被櫻花蝦包圍,蝦味十足,
外層脆口,口感味道不錯。

櫻蝦牛油果三文魚卷

朋友點了這個火炙魚生飯,
賣相很吸引,
有甜蝦,魷魚,三文魚,帶子等,
鮮甜肥美🤤
火炙魚生飯

甜品係芝士和豆腐雪糕。
我試嘅係芝士,味道濃郁,
軟滑又不太甜,很啱我

2019-07-12 205 瀏覽
計計下已經有成半個月無食日本野啦,今晚同老公去新蒲崗食呢間日本野,食完就行返屋企我地去到大約6點半左右,時間尙早,所以未算太多人,但到左7點之後就開始人多點餐係用呢部機老公好中意食三文魚,叫左三文魚三味壽司,魚生都算大塊,食落去新鮮試左三文魚覺得新鮮,所以我地再叫多個超上壽司拼盤,配湯同蒸蛋蝦好爽口,一d腥味都無有我最愛的海膽,正!海膽非常鮮甜,好高質!總括來講所有拼盤的壽司質量都好高麵豉湯就正常野蒸蛋拎上到好熱,應該即蒸,入面仲有蟹柳同白果,好味火炙牛肉赤蝦卷,呢個好食,入面d蝦好大粒!豚肉生姜燒飯,豚肉份量好多,而且食落去一啲都唔韌,飯加左甜甜地嘅醬汁,好開胃味噌牛肉飯,呢個飯食落去椒味好重,由於我食得大飽,就交俾我老公食晒今晚真係大滿足吖

點餐係用呢部機

蝦好爽口,一d腥味都無

有我最愛的海膽,正!
海膽非常鮮甜,好高質
!總括來講所有拼盤的壽司質量都好高

麵豉湯就正常野

蒸蛋拎上到好熱,應該即蒸,入面仲有蟹柳同白果,好味

火炙牛肉赤蝦卷,呢個好食,入面d蝦好大粒!

今晚真係大滿足吖

2019-07-11 142 瀏覽
偶然的機遇,來到 Mikiki,亂逛一會,沒什麼收獲。臨走時發現這裏有十和田分店,加上不用等位,即時改變主意,內進開餐。環境寬敞,空間感夠;座位下有儲物藍,夠貼心!柔和的木色配以嫩綠,很舒服。點了海鮮丼 $198,目測都很豐富,最搶眼的當然是海膽加三文魚子,其次有蝦、油甘、帶子……,完全被迷倒了……💖💖💖原來躲在後方的還有吞拿魚蓉,低調實力派 💖,撒上芝麻及碎蔥,如咬到芝麻,會在口中爆出芝麻香味的 😍😍另一客選定三文魚親子丼 $118,三文魚份量超多,跟三文魚子是種和諧完美的配搭。魚子咸鮮味正好替代醬料,真的連豉油都省回 😂😂用了赤醋的飯底,有強烈醋香味但酸味較弱,可是小妹還是喜歡有點酸的,因口味早已養成了 😂😂海膽蒸蛋 $38,蒸蛋嫩滑,蛋味濃郁,加上鋪面的海膽,完美的蒸蛋 😍😍。燒明太子雞翼 $38,雞翼外層炸得金黃,去骨釀入明太子,啖啖好肉,最合我這種大懶人 😂😂日本蕃茄沙律 $58,真的佩服日本人做事的作風,就算是種蕃茄也格外高質素。蕃茄肉厚不酸,加上胡麻醬,的確美味。赤貝刺身 $48,從卷曲的的形狀,就知道它是新鮮的活赤貝。味道鮮甜爽口,完全是我的茶 😍😍油金魚刺身 $68,

油金魚刺身 $68,新鮮肥美,在口腔散發著獨有油香,百吃不厭。

是夜的晚餐,豐盛味美,正所謂食得是福,感恩!感恩!💖💖💖

2019-07-08 49 瀏覽
依一晚同老公二人世界,佢好想食吞拿魚所以就黎左十和田。餐廳環境好闊落,唔會有擠迫感覺,可以舒舒服同嘆壽司。餐廳係用平板自助點餐,十分方便。吞拿魚三味 , 有哂唔同部分同口感既吞拿魚,我老錢表示大滿足。三文魚三味,油份好豐富,佢有灸燒,有配薑。松葉蟹三味,蟹腳超鮮甜,軍艦勁多蟹肉配上蟹膏,味道好濃郁。活鮑魚,第一次食生嘅鮑魚,原來佢嘅口感同蒸熟左嘅係超唔同,佢係好脆,有一種咬緊軟骨既感覺。左口魚邊,既新鮮又鮮甜,唔似d連鎖店,一d都無雪藏野既感覺。海鰻卷,佢既鰻魚卷有火灸過,變得更加香口。三色丼,佢有吞拿魚蓉丼,海膽丼,蟹肉蟹膏丼。佢d料係勁多,多到要爆出黎咁,無論視覺同口感都大滿足,海膽好鮮甜,依個真係不得了。餐廳無論環境食物質素店員服務都好好,一定會再嚟食過。
依一晚同老公二人世界,佢好想食吞拿魚所以就黎左十和田。
餐廳環境好闊落,唔會有擠迫感覺,可以舒舒服同嘆壽司
餐廳係用平板自助點餐,十分方便。

三文魚三味,油份好豐富,佢有灸燒,有配薑。

松葉蟹三味,蟹腳超鮮甜,軍艦勁多蟹肉配上蟹膏,味道好濃郁。

海鰻卷,佢既鰻魚卷有火灸過,變得更加香口。

餐廳無論環境食物質素店員服務都好好,一定會再嚟食過。
2019-07-05 50 瀏覽
一直未黎過呢個商場,早排放工專登去行下。揀左間日本野食。火炙牛肉赤蝦卷:壽司飯唔會太大舊,用赤醋,不用白醋,濃味啲,配埋魚生,帶出鮮味。牛肉剛好熟,少少粉紅色,所以唔會乾同韌火炙左口魚邊:左口魚群邊嘅魚油香,同埋酸酸地嘅赤醋飯,簡直係perfect match凡立貝:厚身,鮮甜鰻魚:好彈牙喎,個汁嘅甜度剛好,唔會太濃太搶火炙左口魚邊丼:見到海膽嘅橙色就知有幾新鮮。配合埋油感十足嘅左口魚邊,撈埋食好有層次。丼都係赤醋飯,多芝麻,好香口,又唔膩炸雞件:外脆內嫩,仲有啲肉汁秘製豚肉湯烏冬:豚肉無肥膏,但肉質鮮嫩。咬落去無筋無渣坐得舒服,成個商場都唔多人。食得舒適,行得輕鬆!
一直未黎過呢個商場,早排放工專登去行下。揀左間日本野食。

凡立貝:厚身,鮮甜
鰻魚:好彈牙喎,個汁嘅甜度剛好,唔會太濃太搶

炸雞件:外脆內嫩,仲有啲肉汁

秘製豚肉湯烏冬:豚肉無肥膏,但肉質鮮嫩。咬落去無筋無渣

坐得舒服,成個商場都唔多人。食得舒適,行得輕鬆!
今日帶左朋友去一間新蒲崗Mikiki行下,發現有間幾光鮮的日本料理餐廳,入到去餐牌全可用平板電腦點菜,坐位有80個左右,店內的佈置日系簡潔利落風,鬧市中的小小寧靜處,總體環境不錯,地方坐落舒服,聊天談心是不錯的地方~😉.*超特選壽司拼盤(配湯,蒸蛋)有特大甜蝦,松葉蟹,三文魚籽,海膽,玉子,蔥吞拿魚腩手卷,穴子,鰻魚,粒貝,赤身,間八,中吞拿魚海膽味道甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶,令人再三回味~👏三文魚籽那晶瑩通透,入口爆珠出來的鹹鮮味,鮮!😉吞拿魚腩脂香不錯,入口即化,魚味濃郁,也帶甘香🌠鰻魚,幾長身有肉地,表面配埋蒲燒汁,有點美味,十幾件壽司大集合,滿足到想每樣都食到的慾求呢~*海膽蒸蛋新鮮海膽與日式蒸蛋簡直是絕配,38蚊性價比算高*叉燒烏冬配加洲卷 及 蒜香牛肉烏冬配加洲卷叉燒好淋好入味,牛肉量都幾多,而烏冬好彈牙加州卷味道也不錯,幾飽肚*燒明太子雞翼雞翼注滿滿嘅明太子,味道惹味十足,雞肉明太子出奇的搭襯底部沙律菜幾新鮮,也很健康呢~*芝士雪糕 及 紅豆雪糕 及 海鹽雪糕紅豆味道香濃而甜,幾解渴涼快,芝士味道濃度有如吃芝士蛋糕的爽快,海鹽雪糕就行視覺系,淡淡鹹香,藍色很夢幻冰凍感
*超特選壽司拼盤(配湯,蒸蛋)
有特大甜蝦,松葉蟹,三文魚籽,海膽,玉子,蔥吞拿魚腩手卷,
穴子,鰻魚,粒貝,赤身,間八,中吞拿魚
海膽味道甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶,令人再三回味~👏
三文魚籽那晶瑩通透,入口爆珠出來的鹹鮮味,鮮!😉
吞拿魚腩脂香不錯,入口即化,魚味濃郁,也帶甘香🌠
鰻魚,幾長身有肉地,表面配埋蒲燒汁,有點美味,
十幾件壽司大集合,滿足到想每樣都食到的慾求呢~
*海膽蒸蛋
新鮮海膽與日式蒸蛋簡直是絕配,38蚊性價比算高
*叉燒烏冬配加洲卷 及 蒜香牛肉烏冬配加洲卷
叉燒好淋好入味,牛肉量都幾多,而烏冬好彈牙
加州卷味道也不錯,幾飽肚
*燒明太子雞翼
雞翼注滿滿嘅明太子,味道惹味十足,雞肉明太子出奇的搭襯
底部沙律菜幾新鮮,也很健康呢~
*芝士雪糕 及 紅豆雪糕 及 海鹽雪糕
紅豆味道香濃而甜,幾解渴涼快,
芝士味道濃度有如吃芝士蛋糕的爽快,
海鹽雪糕就行視覺系,淡淡鹹香,藍色很夢幻
冰凍感清新,作為晚餐畫上完美句號是不錯的選擇~
  • 燒明太子雞翼
2019-07-04 39 瀏覽
很久沒有去新蒲崗,今日約了朋友在Mikiki商場食晚飯。選擇了食日式料理,餐廳相對光猛及寬闊。自助下單,十分方便。餐廳選擇十分多,不論是丼飯、壽司、刺身、飲品,都有不少選擇。點了個香蔥吞拿魚腩丼,感覺吞拿魚蓉份量比飯還要多,非常誇張,每一口飯都充滿吞拿魚香。要了帆立貝、粒貝、赤蝦、三文魚、左口魚壽司,味道鮮甜。櫻蝦牛油果三文魚卷配答新奇,味道不過不失。小食也不錯,番茄沙律很清新,明太子雞翼充滿鹹香。而火炙牛肉湯烏冬的牛肉份量夠,十分飽滿。

餐廳選擇十分多,不論是丼飯、壽司刺身、飲品,都有不少選擇。

要了帆立貝、粒貝、赤蝦、三文魚、左口魚壽司,味道鮮甜。

櫻蝦牛油果三文魚卷配答新奇,味道不過不失。

小食也不錯,番茄沙律很清新,明太子雞翼充滿鹹香。

而火炙牛肉湯烏冬的牛肉份量夠,十分飽滿。
2019-07-04
2019-07-03 36 瀏覽
猶記得上一次幫襯十和田嘅尖沙咀店,佢個蟹膏沙律令人津津樂道,有聞佢喺新蒲崗開咗新嘅分店,今日過開嚟呢頭,就過嚟試下。餐廳裝修簡約,沿用尖沙咀店一貫嘅設計用色,淺色嘅木製傢俬,配以蘋果綠色嘅坐墊,感覺清新;餐廳依然沿用ipad嚟點菜,點咗乜野壽司都一目了然。蟹膏沙律, 一開始梗係要嗌返呢個令人回味嘅蟹膏沙律先啦,沙律嘅賣相同尖沙咀店嘅一模一樣,鋪天蓋地嘅蟹膏底下係新鮮嘅去殼蟹肉,墊底嘅新鮮牛油生菜口感柔軟細滑,同蟹膏嘅綿密口感配合得天衣無縫,我試過用吉列生蠔底下嘅其他沙律菜配嚟食,真係 同牛油菜爭好遠。吉列生蠔,吉列生蠔炸得酥脆,內裏嘅蠔肉水潤juicy, 無論落檸檬汁或者點隨附嘅炸蠔汁都咁好好味。火炙左口魚邊壽司,左口魚被火炙過後,魚油被悉數迫出,加埋火炙過後嘅焦香,認真無敵,呢度嘅壽司飯帶有淺啡色,已經經過輕輕的調味,無需要點太多豉油已經夠味。火炙三文魚壽司,火炙三文魚嘅魚油雖然唔夠左口魚裙邊咁多,但係被火炙過嘅三文魚外脆內軟嘅口感, 又係左口魚所俾唔到嘅。海貝壽司併盤,呢度嘅海貝壽司併盤十分新鮮,需知道貝類要新鮮先至會有爽脆鮮甜,以下係比較出色嘅其中幾樣:帆立貝壽司,貝柱肉質彈牙爽

帆立貝壽司,貝柱肉質彈牙爽口,味道鮮甜,肉質厚實。

赤貝壽司,口感爽脆,異常清甜。

北寄貝壽司,呢隻係活北寄貝壽司,同平時食到嘅紅色北寄貝完全係兩回事, 除咗顏色為深紫色之外,口感亦較爽身,唔會有平時平價北寄貝嘅橡膠口感,讚。

三色丼,呢度嘅三色賣相十分骨子,用三個唔同花紋嘅圓球型小碗盛載住,三個款式分別係蟹膏,海膽同埋三文魚蓉,蟹膏無論配飯同牛油菜都咁出色,海膽新鮮得沒有話說,食到最後一啖都係完美嘅回甘,三文魚蓉份量豐富,同啲飯嘅比例幾乎係一比一咁滯,絕對值回票價。

新蒲崗店同尖沙咀店嘅食物質素都一樣咁高,喜歡高質日本料理嘅朋友又多一個聚腳點喇。
2019-07-03 42 瀏覽
和表姐討論旅行行程,相約在家附近的mikiki吃晚飯,選了十和田壽司慢慢聊。三色丼 有海膽、蟹糕蟹肉、吞拿魚蓉三款,各有特色,材料份量多,海膽很creamy, 吞拿魚蓉也肥美鮮味。火灸壽司拼盤,總共5款,有蝦芝士、三文魚、魷魚等等,每件都很美味,連醬油飯吃也挺有特色。三文魚三味壽司是三款不同的三文魚,也有火炙,紋理很漂亮,一吃真齒夾留香。明太子沙律混沙律醬和少許薯蓉也很令人大開食欲,明太子也很爽口。左口魚邊壽司,夠嫩滑,牛油果,夠健康,三文魚飛魚籽卷,一碟有6件,吃完真的飽了。再來一個甜品,海鹽雪糕咸咸甜甜的,配有椰果,整個也很配合~整體也挺美味,座位又舒適,不錯
和表姐討論旅行行程,
相約在家附近的mikiki吃晚飯,
選了十和田壽司慢慢聊。

三色丼
有海膽、蟹糕蟹肉、吞拿魚蓉三款,
各有特色,材料份量多,
海膽很creamy, 吞拿魚蓉也肥美鮮味。

火灸壽司拼盤,總共5款,
有蝦芝士、三文魚、魷魚等等,
每件都很美味,連醬油飯吃也挺有特色。

三文魚三味壽司
是三款不同的三文魚,也有火炙,
紋理很漂亮,一吃真齒夾留香。

明太子沙律
混沙律醬和少許薯蓉也很令人大開食欲,
明太子也很爽口。

左口魚邊壽司,夠嫩滑,
牛油果,夠健康,
三文魚飛魚籽卷,一碟有6件,
吃完真的飽了。

再來一個甜品,海鹽雪糕
咸咸甜甜的,配有椰果,整個也很配合~
整體也挺美味,座位又舒適,不錯
2019-06-18
  • 三色丼
2019-07-02 33 瀏覽
契仔家住新蒲崗 mikiki ,幾年前是美食沙漠,現在每次找他晚飯都會有驚喜,最近商場地下開了一間有質素的日本料理,壽司我們來了。餐廳地方大, 有四人卡位,以木為主調的和式裝修,光線柔和,感覺簡舒適。一坐下店員介紹電子化落下單,契仔可以根據圖片選擇自己喜愛的食物,簡單方便又環保,而且減少不必要的錯誤,上菜速度極快。《超特選壽司拼盤》$288這裡人氣的超特選壽司拼盤,配有湯及蒸蛋,十多款壽司各有特色,高級食材如刺身更是每天由日本空運到港,師傅用最傳統的手法把壽司呈現在面前。賣相吸引的超長穴子/星鰻壽司、海膽、特大赤蝦、松葉蟹腳、拖羅、魚子等不同種類的配搭,感覺非常豐富。我覺得最美味的是顏色粉嫩帶光澤的拖羅,入口融化,完全沒有筋,而且油香四溢,味道鮮甜無比。海膽入口即溶,鮮甜有海膽的回甘味,份量也不少。原條星鰻略為火炙,微微的焦香更加吸引,肉質細嫩,配搭香濃醬汁,回味無窮。特大赤蝦有點像牡丹蝦的質素,蝦肉爽脆,朋友最喜歡大蝦頭,愛它的蝦膏甘甜。松葉蟹腳 刺身食,淡淡蟹肉好肥美,彈牙多汁。《海膽蒸蛋》 $38朋友十分喜歡海膽,想熱食所以點了這個。 《燒明太子雞翼 》$38雞翼去骨後包入明太子

《超特選壽司拼盤》

《超特選壽司拼盤》$288

海膽入口即溶,鮮甜有海膽的回甘味,份量也不少。

松葉蟹腳 刺身食,淡淡蟹肉好肥美,彈牙多汁。

《海膽蒸蛋》 $38
朋友十分喜歡海膽,想熱食所以點了這個。

《燒明太子雞翼 》$38
雞翼去骨後包入明太子及雞肉,入口肉嫩多汁,微辣嘅明太子配上香脆雞皮,口感一流。

炸雞件》$38
炸得香脆可口,雞肉嫩滑多汁。

《秘製豚肉湯烏冬》$78
秘製豚肉湯烏冬沒有令朋友失望,豚肉片薄而嫩口,烏冬很彈牙,好有口感。

《豆腐雪糕》$18
正餐之後留肚吃甜品,分別叫了黑芝麻雪糕及豆腐雪糕,雪糕伴有清甜的椰果粒,吃完透心涼。

總括而言,侍應服務細心,CP值頗高,下次會約契仔小朋友再來!
慶祝紀念
生日
《超特選壽司拼盤》
  • 《燒明太子雞翼 》
  • 《海膽蒸蛋》
2019-07-01 61 瀏覽
本人叫左個香蔥吞拿魚腩丼 ,d魚肉太溶 ,好似生嘅墨魚滑,好難食另一個宂子丼 ,個飯d飯凍魚有腥味 從未食過咁難食*本人不是針對十和田店 ,因為我曾經在尖沙咀店食過 此post只針對新蒲崗分店

另一個宂子丼 ,個飯d飯凍
魚有腥味 從未食過咁難食

*本人不是針對十和田店 ,因為我曾經在尖沙咀店食過
此post只針對新蒲崗分店
2019-06-30 353 瀏覽
今日約了朋友來到Mikiki 逛街,為了慶祝本小姐生日,朋友讓我選了一間高級日本料理,比起連鎖店,服務同食物比較好。坐位很多,店內都有不少客人,可以放心享用。桌上有電腦點菜,可以慢慢左右推選食物。 生日當然要喝酒,選了香港少見日本三得利啤酒。喜歡味道清爽不會太苦,入口有帶甜回甘。活鮑魚刺身$58,真的很爽口,帶海水味甜甜很鮮,超喜歡而且價錢平民。我第1次吃活鮑魚刺身,一試愛上。吞拿魚三味壽司$108開頭我懷疑三味意思,3種味道,但原來三種不同吞拿位置才對,用了大吞拿魚腩,中吞拿,同普通吞拿。這道菜最明顯就是突出不同位置部位分別,大吞拿魚腩紋理已經相當漂亮,入口油花滿滿很鮮又柔軟海鮮丼,適合貪心的人,因為有魚籽,海膽,鮮帶子,牡丹蝦,甜蝦,玉子,吞拿魚蓉,劍魚腩厚切有圖有真相,真的很好吃!小食我們選了2樣,只是$38好抵食喎吉列生蠔$38味道很鮮咸咸地,感覺醃過,很脆內爆汁超熱!燒明太子雞翼$38嘩!勁脆又沒有油膩感,明太子帶少少辣,惹味!總括我們2人吃了約500多,但非常高質,驚喜!

坐位很多,店內都有不少客人,可以放心享用。

桌上有電腦點菜,可以慢慢左右推選食物。

生日當然要喝酒,選了香港少見日本三得利啤酒。
喜歡味道清爽不會太苦,入口有帶甜回甘。

三得利啤酒

我第1次吃活鮑魚刺身,一試愛上。

活鮑魚刺身,赤貝刺身

吞拿魚三味壽司$108

吞拿魚三味壽司

海鮮丼

有圖有真相,真的很好吃!

小食我們選了2樣,只是$38好抵食喎

吉列生蠔$38
味道很鮮咸咸地,感覺醃過,很脆內爆汁超熱!

吉列生蠔

燒明太子雞翼$38

嘩!勁脆又沒有油膩感,明太子帶少少辣,惹味!

燒明太子雞翼

總括我們2人吃了約500多,但非常高質,驚喜!
慶祝紀念
  • 赤貝刺身
  • 活鮑魚刺
  • 燒明太雞翼
2019-06-30 87 瀏覽
我係一個好鍾意食魚生嘅人,之前同朋友食過尖沙咀嘅十和田總本店之後念念不忘,價錢唔貴但係質素好好。知道佢係新蒲崗開咗新分店之後即刻同朋友仔相約再食,依度依舊係用電腦平板落單夠晒方便。火焰牛肉赤蝦卷,反卷包住左赤蝦同青瓜增加口感,外層用咗輕輕被火槍燒過嘅火焰牛肉,雙重口感。燒明太子雞翼巳去骨嘅雞翼包住滿滿嘅明太子,微辣嘅鮮味明太子加上啖啖雞肉,令人有大大嘅滿足感。朋友叫咗個北海道帆立貝松葉蟹丼,松葉蟹肉同蟹膏多到滿瀉,食極都仲有,絕對係啖啖都食到蟹肉,而且帆立貝肉身好豐厚好大隻,味道鮮爽帶甜。依度嘅壽司飯用左赤醋,所以帶有少少醬油啡色。我就選擇左不論係影相打卡或者係味道都相當出色嘅三色丼,雖然睇落每款都好似的的骰骰甘,但係實質份量真心多。而且每款嘅刺身都好似唔駛錢咁用得非常大方,只能夠見到好似成座山咁嘅刺身,完全見吾到飯嘅存在。海膽入口即溶好鮮甜唔會有腥味。軟綿綿吞拿魚蓉加上香蔥,引發左美妙嘅化學作用,食落好香口。松葉蟹肉依舊多到滿瀉,食極都仲有。
火焰牛肉赤蝦卷

北海道帆立貝松葉蟹丼

三色丼

2019-06-27 33 瀏覽
今午去新蒲崗譽港灣探望朋友,晚上來到屋宛的商場晚膳,今次去了十和田日本料理。此店地方頗為寬敞,環境寧靜,揀選卡位就坐,看過電子餐牌,點了多款食物。先來燉蛋,味道不錯,蛋香嫩滑,再來刺生三點,包括吞拿、章紅魚和鯛魚,刺生新鮮,魚肉的筋脈都清除乾淨,入口感覺鮮甜不黏牙。三色丼賣相美觀,尤以海膽丼最為吸睛,淡黄色的海膽入口融化,鮮甜味美,没有半點腥味。三文魚親子丼亦不遑多讓,新鮮三文魚切成粒狀,堆滿了一大碗上,三文魚子晶螢通透無腥味。最後還有火炙牛肉赤蝦卷和芝麻雪糕,盡享豐富美味晚餐。
最後還有火炙牛肉赤蝦卷和芝麻雪糕,盡享豐富美味晚餐。
2019-06-26