2022-02-15 143 瀏覽
Throwback to the last time l ate, according to my camera roll, was on 13 Nov, 2021……There was a super great variety of sets to choosefrom, ranging from, sushi sets, to sashimi rice bowls, warm Japanese rice sets&udon sets etc; I loved the" Tricolour Dom Set"they were mini, all ingredients were super tasty😆I was really satisfied with their tricolour dom☺️(I forgot to take a picture of the miso soup and the steamed eggs…🙇‍♀️)P.S. Each set also includes steamed eggs and miso soup☺️

Tricolour Dom  Set
Sashimi
Tricolour Dom  Set
Sashimi
2022-01-28 142 瀏覽
今次試佢哋刺身種類好多,而且好新鮮唔會有腥味,而且油份啱啱好,油脂嘅分布口感一流,刺身嘅色澤都好靚,例如三文魚吞拿魚嗰啲都好新鮮,值得一試,服務態度一流,服務員介紹是日精選,環境衛生都好好就算食刺身都唔會擔心
2022-01-25 258 瀏覽
舖頭都好受歡迎次次黎親都幾乎滿座,今次晏咗少少嚟,我最愛嘅左口魚食都已經賣晒,所以就試咗其他嘢。吞拿魚茸飯吞拿魚茸色水唔錯,入口都幾新鮮,無腥味。最鍾意係去過飯底本身已經有少少豉油,岩岩好吊到吞拿魚腩嘅鮮味,蔥花嘅比例亦都岩岩好。火炙刺身飯見到幅圖已經覺得好吸引,材料好豐富,總共有7款材料,包括我食唔到嘅左口魚、三文魚、帶子、蝦、吞拿魚。當中我最欣賞嘅依然係左口魚嘅油脂味,同埋三文魚厚身嘅肉感!餐廳一貫日系嘅設計,枱上面有齊晒熱水同埋抹茶粉可以自助,約會來講算係唔錯嘅餐廳,性價比高。

吞拿魚茸飯

火炙刺身

2022-01-23 163 瀏覽
見多人讚就去試下,失望。海擔太少,食落無海擔味唔新鮮,吞拿魚唔甜,好乾,唔係我想像晚味道。😟😔😞😒另外,其他野唔多講,價錢同質素⋯⋯唔多講,唔會再去。😒😩
見多人讚就去試下,失望。

另外,其他野唔多講,價錢同質素⋯⋯唔多講,唔會再去。😒😩

2022-01-19 8865 瀏覽
十和田尖沙咀喺尖沙咀美麗華出口附近嘅十和田,晏晝都有唔少人返工嘅時間排隊食飯,星期日就會比較少人,唔使點樣排隊手機點餐,撳掣之後就坐低慢慢等火焰刺身丼!經過火焰燒嘅刺身有特別香嘅刺身味道,火焰丼都係比較少見,入邊有七款唔同嘅刺身,包括燒烤蝦、帶子、吞拿魚、三文魚等等等等。燒烤過嘅刺身魚嘅脂肪及油分深入喺壽司飯入邊,再加上明太子喺上邊,非常好味。刺身少少烤焦燒過大蝦頭都非常之香三色丼豐富美味嘅,而且份量非常之多,一個女仔未必食得晒呢,大家可以考慮分享。分別有吞拿魚蓉、海膽、松葉蟹肉蟹膏。配料一啲都唔孤寒淡淡都係肉,非常之滋味。鮮甜嘅蟹肉香濃嘅蟹膏、濃厚豐滿嘅吞拿魚肉、仲有鮮味嘅海膽。顏色外觀都好靚,非常之吸引食慾北海道帆立貝松葉蟹肉丼嘩!大量帶子以及松葉蟹蟹肉放喺上邊,加入少量豉油,好多好多好多嘅大大粒魚子,味道豐富嘅一餐。壽司飯已經落咗豉油以及香醋,唔夠味嘅話可以再加少少。餐廳免費添飲綠茶🍵
十和田尖沙咀

手機點餐,撳掣之後就坐低慢慢等

火焰刺身丼!

• 三色丼
  • 火炙左口魚邊丼
  • 北海道帆立貝松葉蟹丼
2022-01-11 215 瀏覽
好多朋友都介紹尖沙嘴呢一間性價比高的日式料理店,主打丼飯、壽司、刺身、日式料理等,每次收工晚上見到都大排長龍,難得今晚唔使排隊,所以就入去試下。火炙魚生飯(秋季限定)云云招牌丼飯中揀左呢個秋季限定版火炙魚生飯,炙燒三文魚、炙燒帶子、炙燒左口魚、甜蝦等。炙燒刺身多添了一份魚油香味,飯底用上醬油壽司飯,粒粒分明。燒明太子雞翼小食方面點了這個燒明太子雞翼,外面炸至金黃色,香脆可口,雞翼入面包左明太子,層次感十足。吉列生蠔烏冬另一個主食我們點了吉列生蠔烏冬,炸生蠔份量好多,即場炸起熱喇喇,生蠔肥美juicy。配上湯烏冬,用上日本烏冬,爽口彈牙,十分推薦。蒸蛋最後單點了一客茶碗蒸,同樣足料,包括雞肉、菇、蟹柳等,蒸蛋很滑溜,喜歡食茶碗蒸的朋友可以試試。呢間日本料理店性價比高,而且好多食物款式選擇,下次可以試下其他丼飯!
好多朋友都介紹尖沙嘴呢一間性價比高的日式料理店,主打丼飯、壽司刺身、日式料理等,每次收工晚上見到都大排長龍,難得今晚唔使排隊,所以就入去試下。

火炙魚生飯(秋季限定)

燒明太子雞翼

吉列生蠔烏冬

蒸蛋

2022-01-07 157 瀏覽
在尖沙咀行街 刻意去了朋友介紹的一家日本菜餐廳 吃午餐餐廳整體風格很日本風而且面店大 很舒服 🍣超特選壽司拼盤(配湯,蛋)盤上共有十二款不同種類的壽司 份量十足鰻魚、吞拿魚蓉卷物、海膽、蟹腳、赤貝、玉子、牡丹蝦、三文魚籽、拖羅、間八、吞拿魚和海膽 刺身鮮美 特別是丹蝦、吞拿魚 非常鮮甜爽口又彈牙 鰻魚汁香味濃另外配上熱辣辣的茶碗蒸和味噌湯🍚🐟🦀三色丼❗️蟹膏蟹肉丼蟹膏味非常濃厚再配鮮甜蟹肉 蟹味充斥在口中 回味無窮❗️海膽丼海膽新鮮 淡淡的海水味在口中慢慢湧出來❗️吞拿魚腩丼吞拿魚用上魚腩的部分油脂含量重 令魚肉增添一層油香用來伴飯一流➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

在尖沙咀行街 刻意去了朋友介紹的一家日本菜餐廳 吃午餐
餐廳整體風格很日本風
而且面店大 很舒服

🍣超特選壽司拼盤(配湯,蛋)
盤上共有十二款不同種類的壽司 份量十足
鰻魚、吞拿魚蓉卷物、海膽、蟹腳、赤貝、玉子、牡丹蝦、
三文魚籽、拖羅、間八、吞拿魚和海膽 刺身鮮美
特別是丹蝦、吞拿魚 非常鮮甜
爽口又彈牙 鰻魚汁香味濃

油脂含量重 令魚肉增添一層油香
用來伴飯一流

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
2022-01-04 453 瀏覽
今日到尖沙咀行街,想食日本野,上左飲食平台睇吓邊間好食,呢間餐廳喺尖沙咀區名列前茅,雖然餐廳入面坐爆哂,好彩都唔使等好耐。壽司、手卷、刺身和丼飯都有好多選擇,一直睇餐牌都未決定食邊款🤣最後決定揀賣相好靚,又有我鍾意食嘅嘢嘅三色丼❤️三色丼有三個丼飯,第一款係蟹肉蟹膏、第二款係拖羅蓉,第三款係海膽,賣相咁靚,打卡一流。我通常會試左我比較冇咁鍾意食嘅先,所以第一款就係食蟹肉蟹膏丼。啲蟹肉真係好多,估唔到又好好味,搭埋蟹膏一齊食,好正!第二款係拖羅蓉,一向係我喜愛嘅食物,完全唔腥,餐廳食材一啲都唔吝嗇,每個丼飯都俾好多魚生,好愛食蔥嘅我,略嫌唔夠多京蔥🤣最尾當然係較濃味嘅海膽,入口回甘,好味!每款丼飯嘅飯量都唔小,連wasabi都好好送飯,食到尾真係飽到飛起🤣朋友點了火炙左口魚邊,原來仲有海膽😍左口魚邊少少爽脆,燒過後嘅左口魚邊有油脂漏出,肥美好味😋平日都咁多人食,證明有返咁上下質素,我見壽司款都多人嗌,心郁郁又想食多次😍

最後決定揀賣相好靚,又有我鍾意食嘅嘢嘅三色丼❤️
三色丼

啲蟹肉真係好多,估唔到又好好味,搭埋蟹膏一齊食,好正!

火炙左口魚邊丼

火炙左口魚邊丼
本身見到openrice咁多like,抱住好大期望去食。先黎松葉蟹腳,唔好講冇鮮味,係直頭冇味然後安康魚肝,得沙律醬味蟹膏正常發揮海膽ok但3款軍艦都有同一個弊病就係塊紫菜又淋又腥個腥味完全蓋過食材嘅味炙燒左口魚邊好食平成卷,冇味大拖羅同中拖羅肥美無筋炙燒帆立貝過熟赤蝦黏口,但冇回甘仲叫左明太子雞翼,唉,唔脆嘅雞翼真係好失色仲有鰻魚壽司多骨又唔肥美總括黎講,好味嘅款式唔多,最慘係冇諗過三文魚三味個2件普通三文魚同三文魚腩都可以完全唔肥美咁嘅質素,性價比低冇下次喇
本身見到openrice咁多like,抱住好大期望去食。

先黎松葉蟹腳,唔好講冇鮮味,係直頭冇味

然後安康魚肝,得沙律醬味
蟹膏正常發揮

平成卷,冇味

大拖羅同中拖羅肥美無筋

炙燒帆立貝過熟
赤蝦黏口,但冇回甘

仲叫左明太子雞翼,唉,唔脆嘅雞翼真係好失色
仲有鰻魚壽司多骨又唔肥美

咁嘅質素,性價比低
冇下次喇

• 中吞拿魚壽司
2022-01-02 203 瀏覽
十和田總本店 (尖沙咀)📍尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地下成日喺尖沙咀諗唔到食咩都會嚟呢度食壽司好少令人失望🦀北海道帆立貝松葉蟹丼$168呢個係CP值極高嘅海鮮丼飯 絕對推介飯面有三片厚厚嘅帆立貝同三文魚子粒粒都新鮮下面竟然鋪滿左好厚嘅松葉蟹肉碗飯都唔細 而且用上赤醋壽司飯顏色比較深 酸度亦都比較高🐟鯖魚三味壽司$78冬天又係食銀皮發光魚嘅好季節因為魚嘅油比較香呢客三味壽司就已經有齊鯖魚 沙甸 池魚啲刺身好新鮮 而且刀工都好精美🐥燒明太子雞翼$46新鮮熱辣炸起雞翼入面有明太子同雞肉炸得唔錯 幾有誠意
十和田總本店 (尖沙咀)

📍尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地下

新鮮熱辣炸起
雞翼入面有明太子同雞肉
炸得唔錯 幾有誠意
2022-01-02 152 瀏覽
呢間壽司餐廳平日經過都好多人排隊架,今日經過見到無人排隊,就同朋友去食呢間餐廳穴子飯:原本想食鰻魚飯,可惜無晒,甘惟有食穴子飯。三文魚壽司同燒三文魚壽司:作為三文魚控,一定要食既。加洲卷:卷外面布滿飛魚子,而且唔使點醬油,因為唔係普通既醋飯,係加左醬汁既醋飯哦~
呢間壽司餐廳平日經過都好多人排隊架,今日經過見到無人排隊,就同朋友去食呢間餐廳[调皮]

穴子飯:原本想食鰻魚飯,可惜無晒,甘惟有食穴子飯。

三文魚壽司同燒三文魚壽司:作為三文魚控,一定要食既。

2022-01-01 134 瀏覽
每次行過總係有人喺度等位,就知道佢一定好好食啦!🔖​三色丼💰188三色丼係呢間餐廳嘅其中一個招牌菜式,上次冇試到,今次當然唔可以再錯過啦🥳三色當包括左海膽丼、香蔥吞拿魚蓉丼同松葉蟹肉蟹膏丼🤩每個丼飯嘅份量都啱啱好,同朋友分享就最適合👯‍♀️而且啱晒咩都想試吓嘅你啊🤓三款入面我自己就最鍾意松葉蟹肉蟹膏丼🦀蟹肉夠鮮甜,而蟹膏就夠濃郁,撈飯一齊食簡直係一流😍最欣賞就係餐廳一啲都唔孤寒,令你每一啖都可以食到一絲絲嘅蟹肉😇最後更加要提一提呢到所有嘅海鮮都係由日本直送到香港,夠哂新鮮!💫推薦指數: 8.5/10​​🔖​三文魚籽飛魚籽卷💰108壽司飯嘅外層沾滿咗飛魚籽,而入面就捲着蟹柳、青瓜同玉子😌面頭再舖咗一層三文魚籽🤤所以食落去個口感好豐富✨💫推薦指數: 8/10​​🔖​燒明太子雞翼💰46去骨嘅雞翼燒到金黃色,而入面就係滿滿嘅明太子🤩但有啲微辣,又唔會好鹹👍🏼心大心細唔知嗌邊一款小食嘅話就試吓呢款啦😆💫推薦指數: 8/10​​
每次行過總係有人喺度等位,就知道佢一定好好食啦!

🔖​三色丼

💫推薦指數: 8/10​​
  • 燒明太子雞翼
  • 三色丼
2021-12-30 104 瀏覽
今日約左朋友去尖沙咀食lunch. 朋友介紹喺金馬倫道有間日本餐廳好掂, 於是就跟佢去食好野。午飯時份, 又臨近過新年, 都好多人入座食午餐。是日午餐三色丼海鮮丼三色丼有蟹膏蟹肉飯,勁多蟹膏蟹肉,蟹膏好甘香, 精彩。海膽丼, 海膽新鮮, 濃厚的海膽味。吞拿魚蓉丼, 蓋滿吞拿魚蓉加埋蔥粒, 真係好滿足。海鮮丼有海膽, 油甘魚,吞拿魚蓉, 帶子, 牡丹蝦, 三文魚籽。 滿款刺身都係新鮮彈牙, 油甘魚厚切肥美厚肉, 精彩。 三文魚籽大大粒, 咬入口, 卜一聲, 成口都充滿魚油香味。

午飯時份, 又臨近過新年, 都好多人入座食午餐。

是日午餐

海鮮丼

2021-12-29 6211 瀏覽
之前去尖沙咀行街已經成日經過哩間十和田總本店,今日就決定同朋友黎哩到食午餐。店內有吧枱及二或四人座位,座位下有提供籃比客人放袋。哩到係用QR code落單既,有唔同既午市套餐可以選擇,而且性價比都幾高。特別值得一提既係哩到既魚生飯同壽司飯裏面已經加左赤醋,所以米飯呈啡色,入口味道特別香。🍣午市壽司套餐(配湯)$108午市套餐有11件壽司,包括帶子、油甘魚、吞拿魚、三文魚腩、鰻魚、熟蝦、三文魚子、蔥吞拿魚腩同三件加州卷。三文魚腩新鮮肥美;油甘魚同樣肥美,質感較為爽身;帶子大粒鮮甜;吞拿魚鮮味十足;鰻魚超軟稔入味;蔥吞拿魚腩質感綿軟;加州卷入面有三文魚、蟹柳同青瓜,口感豐富。🐟雜錦魚生丼(配湯,蛋)$118雜錦魚生丼非常大兜,而且面頭鋪滿一層厚厚既魚生粒粒,有三文魚、油甘魚、吞拿魚、左口魚邊同玉子,裏面仲有啲粉紅色既類似肉鬆既配料,撈埋飯一齊食都幾好食。茶碗蒸既蛋非常滑溜,入面仲有蟹柳、一塊鳴門卷、冬菇同蓮子。整體黎講,哩到既午市套餐食材新鮮,價錢合理,性價比都幾高,值得一試。

🍣午市壽司套餐(配湯)$108

🐟雜錦魚生丼(配湯,蛋)$118

茶碗蒸既蛋非常滑溜,入面仲有蟹柳、一塊鳴門卷、冬菇同蓮子。

午餐
2021-12-29 329 瀏覽
聖誕假期決定約朋友在尖沙咀聚一聚,朋友喜愛食日本菜,所以一致決定食十和田總本店。餐廳門口非常搶眼,裡面以淺色木為主,感覺舒服。餐廳有多款午市套餐選擇,我們選擇了午市壽司套餐配味噌湯。餐廳備有綠茶粉讓顧客自行按喜好調製綠茶,非常窩心的做法🍵。🍣午市壽司套餐配味噌湯共有9款壽司,分別為三文魚、油甘魚、吞拿魚、帶子、熟蝦、三文魚子、吞拿魚蓉、鰻魚及加州卷。每款各有特色;魚生屬於厚切,甘香肥美,而且非常新鮮;另外壽司飯選用赤醋調味,更加突顯了魚生的鮮味。加州卷內有三文魚、蟹肉及青瓜,口感一流。味噌湯非常暖胃,營養十足。

餐廳門口非常搶眼,裡面以淺色木為主,感覺舒服。

餐廳有多款午市套餐選擇,我們選擇了午市壽司套餐配味噌湯。

餐廳備有綠茶粉讓顧客自行按喜好調製綠茶,非常窩心的做法🍵。

🍣午市壽司套餐配味噌湯

午市壽司套餐配味噌湯

加州卷內有三文魚、蟹肉及青瓜,口感一流。

味噌湯非常暖胃,營養十足。