2022-05-20 37 瀏覽
作為一位車仔麵愛好者,去到邊一區都好想食車仔麵。今日難得到灣仔等朋友收工,當然都要食車仔麵。估唔到呢間小店細細間,但都好受歡迎!朋友揀咗自選車仔麵 $50油麵搭配咖哩牛栢葉、勁焾牛孖筋、柱侯牛坑腩配腩汁。我揀咗呢碗唔野少 $75呢碗除咗唔野少之外,更加唔少野添,餸包括有蠔油冬菇、香辣玻璃魷、鮑汁魚肚、日本珍寶蟹柳、蠔皇原隻鮑魚仔(兩隻)搭配腩汁米粉。飲品方面呢度主要係罐裝同枝裝飲品,朋友飲COKE-ZERO($10),我就揀咗津路烏龍茶($13)。整體而言,喺灣仔嚟講價錢合理,欣賞佢有好多餸揀,好有誠意❤️
作為一位車仔麵愛好者,去到邊一區都好想食車仔麵。
今日難得到灣仔等朋友收工,當然都要食車仔麵。
估唔到呢間小店細細間,但都好受歡迎!

朋友揀咗自選車仔麵 $50
油麵搭配咖哩牛栢葉、勁焾牛孖筋、柱侯牛坑腩配腩汁。

我揀咗呢碗唔野少 $75

• 呢碗唔野少
2022-05-19 24 瀏覽
回訪第三次嘅車仔麵店,呢間乾淨企理,另外係我都鐘意食車仔麵🍜淨餸菜底💰$75生菜墨魚腐皮卷 皇牌必食推介,夠彈牙清甜蘿蔔 幾甜嘅魚片頭 呢間幾好食高麗菜水餃 自家製,足料,實淨唔會腍啤啤香炸魚蓉燒賣 炸燒賣又係冇得輸,加上椒鹽好食鮑魚 $9粒 必叫,好腍又燜到入晒味🍜香脆豬元帥💰$68福建豬肉丸 多汁少粉 似係手打質感滷水豬大腸 入味唔肥台式豬腩肉 好肥,所以只食咗肉部分香炸豬頸肉 超好食,好夠味,肉質又爽口,必叫泰式炸豬皮 好脆,浸湯與否都ok💰$143/2ppl🚩十兄弟車仔麵 (灣仔) @tenbros.noodles 📍灣仔春園街地下16號舖
回訪第三次嘅車仔麵店,呢間乾淨企理,另外係我都鐘意食車仔麵

🍜淨餸菜底💰$75
生菜
墨魚腐皮卷 皇牌必食推介,夠彈牙
清甜蘿蔔 幾甜嘅
魚片頭 呢間幾好食
高麗菜水餃 自家製,足料,實淨唔會腍啤啤
香炸魚蓉燒賣 炸燒賣又係冇得輸,加上椒鹽好食
鮑魚 $9粒 必叫,好腍又燜到入晒味

🍜香脆豬元帥💰$68

福建豬肉丸 多汁少粉 似係手打質感
滷水豬大腸 入味唔肥
台式豬腩肉 好肥,所以只食咗肉部分
香炸豬頸肉 超好食,好夠味,肉質又爽口,必叫
泰式炸豬皮 好脆,浸湯與否都ok

💰$143/2ppl
🚩十兄弟車仔麵 (灣仔) @tenbros.noodles
📍灣仔春園街地下16號舖
2022-05-16
6 分鐘 (堂食)
  • 自選車仔麵
2022-05-19 24 瀏覽
哇哇哇!車仔麵都有大大隻鮑魚!😍 你無睇錯!邊個話車仔麵唔可以豪食🤪 來呢度絕對有驚喜!我地點左兩大碗車仔麵🍲..自選車仔麵組合:菠菜麵底、柱侯牛杭腩、滷水豆腐、蠔皇原隻鮑魚仔,配腩汁同多蔥!車仔麵加腩汁係世一啊!!!鮑魚仔有兩隻,真係大大隻好爽口!牛杭腩又大又軟,成碗真係好好味😋..香脆豬元帥:福建豬肉丸、滷水豬大腸、台式豬腩肉、香炸豬頸肉、泰式炸豬皮、鮮製油麵、配滷水汁同多蔥!一來到好大碗好足料!豬肉丸好彈牙爽口好食!豬頸肉我鍾意食😋豬大腸吸收左湯汁好正!滷水汁比腩汁淡d,所以唔鍾意太濃郁口味可以揀加滷水汁。原來泰式炸豬皮咁搞笑,炸到長條形咁,好趣緻!..食完麵,飲啖冰凍可樂!爽皮!呢度仲有好多小食同拼盤,不過兩碗車仔麵真係太足料堅飽!🤣 滿足哂!
自選車仔麵組合:
香脆豬元帥:
2022-05-13
  • 蠔皇原隻鮑魚仔
2022-05-18 27 瀏覽
午餐時間的確人多,外賣多,所以一定要耐心等待!不過等都係值得嘅!👍😊好豐富同一啲都唔嗱喳嘅車仔麵,加埋秘製辣椒汁,有花生味,微辣!仲有加$2自家辣菜脯,好正!香辣玻璃魷魚好爽好脆,夠哂辣,推介⭐️可以多葱,菜量好多,仲可以揀菜底! 蠔皇原隻鮑魚仔$28有兩隻,真心又冧又入味!自家製韭菜餃$15 皮薄同韭菜味濃大大條,勁腍牛孖筋健康波菜麵,都幾爽!$14麵底!柱候牛坑腩$13 一般腍身!大大條墨魚腐皮卷,彈牙

可以多葱,菜量好多,仲可以揀菜底!

蠔皇原隻鮑魚仔$28有兩隻,真心又冧又入味!
自家製韭菜餃$15 皮薄同韭菜味濃

大大條,勁腍牛孖筋

健康波菜麵,都幾爽!$14麵底!

柱候牛坑腩$13 一般腍身!

大大條墨魚腐皮卷,彈牙

2022-05-18
午餐
  • 自家辣菜脯
  • 蠔皇原隻鮑魚仔
  • 香辣玻璃魷魚
2022-05-16 31 瀏覽
車仔麵又方便又平又夠本土味,一諗唔到食乜好就會食車仔麵次次叫車仔麵都三心兩意,樣樣都想試下,就叫咗個豬元帥,貪佢樣樣有啲車仔麵另一特色就係快,落單冇耐就有得食,要咗粗麵加秘制辣汁,夠香辣惹味滷水豬大腸好入味,豬頸肉爽口邊邊有少少焦脆,台式豬腩肉夠肥美,咬落爽口但食多兩件都唔覺膩,配埋辣汁啱晒重口味人士仲有好少地方有嘅泰式炸豬皮,好似零食咁脆口,唔送麵拎嚟當零食送啤酒都一百分六十幾蚊一碗車仔麵咁大份,夠晒兩個人share,加個小食啱啱好。
車仔麵又方便又平又夠本土味,一諗唔到食乜好就會食車仔麵

2022-05-13 33 瀏覽
📍 𝙏𝙚𝙣 𝘽𝙧𝙤𝙩𝙝𝙚𝙧𝙨 𝘾𝙖𝙧𝙩 𝙉𝙤𝙤𝙙𝙡𝙚Wanna find a casual yet tasty place for lunch!! We have a 車仔麵 place that would like to recommend to you all🍜First thing first, they have a large varieties of topping you can choose from, one of our favourite is certainly their 泰式豬皮🐖it’s super crispy and taste perfectly with their amazing broth. Their 牛坑腩is also a big surprise!! Super soft and flavourful. Last but not least if you are feeling fancy, reward yourself with an abalone, it’s really nice as well hehe😆𝘔𝘦𝘯𝘶:📎 Le
📍 𝙏𝙚𝙣 𝘽𝙧𝙤𝙩𝙝𝙚𝙧𝙨 𝘾𝙖𝙧𝙩 𝙉𝙤𝙤𝙙𝙡𝙚

𝘔𝘦𝘯𝘶:
📎 Lettuce In Soup With Curry Hogskin (咖喱豬皮), Abalone (紅燒鮑魚), Pork Belly (台式豬腩肉), Golden Mushroom (金菇)
📎 Oil Noodle with Thai Hogskin (泰式豬皮), Beef Brisket (牛坑腩), Fish Maw (鮑汁魚肚), Dumplings (韮菜餃)
📎 Tai Wo Soybean Milk (Low Sugar)

📌 Shop 16, G/F, Spring Garden Lane, Wan Chai
2022-05-06
2022-05-12 25 瀏覽
好耐冇食車仔麵啦,路過見到灣仔呢間十兄弟車仔麵,落雨天黃色招牌顯得好光亮,店舖裹面都算乾淨,貼滿唔同款配搭嘅車仔麵相片,好有懷舊嘅感覺😃自選車仔麵 $61自選車仔麵唔同配料唔同價錢,分別有$9,$10,$11,$13,最低消費$32。男朋友揀咗菠菜麵,香炸豬頸肉,甜蘿蔔,自家製韮菜餃,滷水汁大辣多蔥。湯底滷水汁幾濃,大辣食到佢滴唒汗🌶️ 食神嗱喳麵 $49麵底都揀咗菠菜麵,感覺健康啲😆 配料本身有魷魚,魚肚,清甜蘿蔔,辣豬紅。湯底揀咗秘製辣汁,對我來講辣度啱啱好,小小辣過下口癮😋瑞士雞中翼$35雞翼好正👍🏻 瑞士汁好入味👍🏻 好懷舊嘅味道🥰 仲有6隻咁多😍抵食!

自選車仔麵 $61

食神嗱喳麵 $49

瑞士雞中翼$35
2022-05-09 28 瀏覽
第一次食車仔麵食到有拉麵感覺🍜 灣仔春園街有好幾間車仔麵檔 今次試新嘢十兄弟 過左中午食飯時間依舊咁多人🤪 有成差唔多50款配料,我揀左必食推介既牛孖筋、墨魚腐皮卷、玻璃魷🦑 甜酸齋同埋香炸魚蓉燒賣!朋友個碗叫左招牌八寶麵($55)有齊牛坑腩、大腸、豬紅、豬皮、蘿蔔、辣魚蛋、粟米同雲耳🤩 試左咁多款配料最值得encore竟然係牛坑腩同牛孖筋好淋身👍🏻 大腸都算乾淨不過偏肥身 豬皮都入味好正 記得試埋佢個秘製辣汁 同埋嗌多蔥 多到我真係以為食緊拉麵🔥

記得試埋佢個秘製辣汁 同埋嗌多蔥 多到我真係以為食緊拉麵🔥

2022-05-09 27 瀏覽
疫情終於漸退,終於可以再次重回餐廳堂食,是日路過灣仔,可以再次一嘗十兄弟車仔麵。十兄弟車仔麵,用手機QR code 自行落單,非常方便。車仔麵都不一定是車仔麵,剩餸配紫菜亦相當豐富的一餐。餐廳安排貼心,將紫菜剩餸及湯底分開上菜,紫菜可以按個人喜好加入湯底,主菜當然是原隻鮑魚,軟嫩有咬口,辣汁魷魚為必點推介,辣汁辣度高,喜歡辣的朋友必需一試。乒乓波一樣大粒的魚蛋,超級彈牙,車仔麵來說,真是不一樣的彈牙魚蛋。

2022-05-06
2022-05-08 1249 瀏覽
車仔麵都算係一種代表香港嘅一種麵食,以前都算係一種廉價美食,名稱的來源係由於以前嘅攤販以改裝木頭車流動經營呢種麵食時至今日,除咗成為茶餐廳、食堂餐牌上的菜色外,亦有專售車仔麵的店舖,車仔麵的配料亦都愈來愈豐富,麵條同湯汁相應有多種選擇 ☑️ 今次介紹價錢親民兼且用心做出好味道,用料豐富👍🏻不過提提同我一樣選擇困難嘅朋友,車仔麵配料有近五十款,真係樣樣都想食😍😍◽️揀咗以下配料嘅車仔麵,同樣米線底 $141️⃣香辣豬紅 $9甜酸齋 $10香辣陳皮魚蛋 $11墨魚腐皮卷 $122️⃣蠔皇原隻鮑魚仔 $42滷水豬大腸 $13咖喱牛柏葉 $10根據自己嘅口味相應加咖喱汁、腩汁、秘製辣椒油,帶點辛辣刺激感;香辣豬紅,微辣中帶香夠哂惹味甜酸齋私心鍾意食,如果酸汁再多啲更正👍🏻香辣陳皮魚蛋食到濃郁陳皮回甘味,肉質有口感味濃墨魚腐皮卷外皮炸得金黃,內裡飽滿的墨魚滑更有粒粒墨魚肉好彈牙爽口以高檔嘅鮑魚入饌襯地道車仔麵幾創新!瞬間高級 🆙 滷水豬大腸同咖喱牛柏葉都係車仔麵必點之選❤️必試佢哋自家製菜脯‼️食到停唔到口,味道滲出多種層次花椒辣味又甜甜地,愈食愈過癮,爽口又開胃要一讚佢哋QR CODE 落單apps真係清晰一

◽️揀咗以下配料嘅車仔麵,同樣米線底 $14
2️⃣
蠔皇原隻鮑魚仔 $42
滷水豬大腸 $13
咖喱牛柏葉 $10

香辣豬紅,微辣中帶香夠哂惹味
甜酸齋私心鍾意食,如果酸汁再多啲更正👍🏻
香辣陳皮魚蛋食到濃郁陳皮回甘味,肉質有口感味濃
以高檔嘅鮑魚入饌襯地道車仔麵幾創新!瞬間高級 🆙
滷水豬大腸同咖喱牛柏葉都係車仔麵必點之選❤️

要一讚佢哋QR CODE 落單apps真係清晰一目了然,自助又方便👍🏻
2022-04-29
2022-05-07 29 瀏覽
✨自選五餸有接近五十款餸選擇 睇到眼花撩亂有選擇困難嘅人應該又會遇到難題 今次揀左五個餸 包括 香辣玻璃魷 柱侯牛坑腩 滷水豬大腸 香辣豬紅 香辣陳皮魚蛋香辣玻璃魷 感覺帶啲酸辣 少少辣勁 口感爽脆 好惹味柱侯牛坑腩 好入味 有啲筋膜位好有咬口 滷水豬大腸 肥美甘香 夠入味 香辣豬紅 滑溜爽脆 香辣惹味 唔錯香辣陳皮魚蛋 口感結實彈牙辣勁十足 但又唔會遮蓋左陳皮味食物唔錯 選擇夠多小店環境唔算大 但都坐得舒服服務唔錯 用手機QR Code落單方便快捷店員會主動介紹食物 仲教其他客人點餐真係抵讚 價錢合理 可以一試
自選五餸
服務唔錯 用手機QR Code落單方便快捷
店員會主動介紹食物 仲教其他客人點餐
真係抵讚 價錢合理 可以一試
2022-04-30 785 瀏覽
《車仔麵大滿足😝》———————————————-#十兄弟車仔麵 🍜-灣仔出名多嘢食,尤其有唔少貼地嘅嘢食,價錢親民,啱晒街坊~早排經過呢間呢間車仔麵,特別抵食,用料豐富,簡直係糧尾恩物💰-車仔麵配料有成幾十種,非常多元,除咗自選款式之外,餐廳做一早好貼心preset左一啲組合麵,唔使諗得咁辛苦😂-👑 最豪十兄弟車仔麵大胃王必點呢款十兄弟,有齊哂紅腸、炸燒賣、炸雲吞、豬頸肉、炸魚蛋、魚皮餃、蜜汁台灣香腸、墨魚春卷、魚腐同芝士腸,有成10個餸😍女仔小鳥胃嘅都可以一個同男朋友一齊share,非常飽肚😝炸燒賣同雲吞就算放咗喺湯度裡面都仍然脆口~湯底我哋揀咗腩汁,另外配有小店秘製香辣醬,完全係加分位,令到成個麵嘅層次更加豐富🤤-🦑 秘製香辣玻璃魷魚另外餐廳亦有唔少小食可以揀,我哋另外叫咗個魷魚,爽口彈牙,辣得好過癮🌶-參考價錢︰最豪十兄弟:$88秘製香辣玻璃魷魚: $42🍌 抵deal 指數:8/10💰 人均消費:$70
《車仔麵大滿足😝》
———————————————-
#十兄弟車仔麵 🍜
👑 最豪十兄弟車仔麵
炸燒賣同雲吞就算放咗喺湯度裡面都仍然脆口~
🦑 秘製香辣玻璃魷魚
參考價錢︰
最豪十兄弟:$88
秘製香辣玻璃魷魚: $42
🍌 抵deal 指數:8/10
💰 人均消費:$70
2022-04-27
2022-04-29 37 瀏覽
十兄弟車仔麵灣仔春園街地下16號舖 春園街同太原街一出MTR A出口, 幾有港島區”女人街”架感街, 有街市同街邊檔口, 同埋好多食肆。我今日去太原街架玩具店買左FESTIVAL 架佈置品, 買完後再順便去食下野。 麵了要了菜底$14, 想多食菜比較健康, 另外再點左幾樣餸。$12 豬軟骨抵食,肥美得來軟骨位置咬下時爽快。 $9煮到腍身又清甜架白蘿蔔係我最愛。爽身架食材$11 滷水雞腎, 就算有高膽固醇都食左先講啦。豬腩肥到入唔到嘴,唔值點
十兄弟車仔麵
灣仔春園街地下16號舖

2022-04-29 568 瀏覽
灣仔除咗碼頭,仲有車仔麵嘅行係冇咩嘢行,但貼地嘅美食就唔少其中呢間車仔麵,帶畀大胃雜錦小食新食法車仔麵最令人苦惱嘅事,就係要揀餸,唔想煩唔想諗嘅,嗌佢啲組合麵就一天光晒,通常最招牌嘅都喺裡面大胃想食晒十兄弟,有紅腸、香炸魚蓉燒賣、炸雲吞、蜜汁台灣香腸、墨魚腐皮卷、魚皮餃、順德魚腐、魚片頭、芝士腸同香炸豬頸肉炸物如燒賣同雲吞,放喺湯度都仲脆口,平時啲車仔麵都食唔到腐皮卷同順德魚腐果然係皇牌推介,彈牙又有魚香台灣腸嘅質感好一流,肥瘦肉都有,係好少食到嘅一種腸呢間都有唔同醬汁嘅鮑魚賣,最平加$9已經有粒紅燒鮑魚,入味又夠彈性,呢個性價比,美食展都未必食唔到唔想食十兄弟咁多嘅,嗌碗唔惹小都有幾樣猛料有蠔油冬菇、香辣玻璃魷、鮑汁魚肚、日本珍餐蟹柳同蠔皇原隻鮑魚仔呢碗鮑魚都有兩隻,絕對係又抵又豪鮑汁魚肚超厚身,咬落綿綿超滿足
灣仔除咗碼頭,仲有車仔麵嘅

行係冇咩嘢行,但貼地嘅美食就唔少

其中呢間車仔麵,帶畀大胃雜錦小食新食法

最豪十兄弟

炸物如燒賣同雲吞,放喺湯度都仲脆口,平時啲車仔麵都食唔到

腐皮卷同順德魚腐果然係皇牌推介,彈牙又有魚香

台灣腸嘅質感好一流,肥瘦肉都有,係好少食到嘅一種腸

呢碗唔野少

唔想食十兄弟咁多嘅,嗌碗唔惹小都有幾樣猛料

呢碗鮑魚都有兩隻,絕對係又抵又豪

鮑汁魚肚超厚身,咬落綿綿超滿足
2022-04-28
最豪十兄弟
呢碗唔野少
2022-04-25 75 瀏覽
每個禮拜總會食碗車仔麵,食得唔多,但又想試唔同餸嘅我,5餸1麵,份量啱啱好。咖哩牛柏葉 $10 - 3大塊,鍾意佢唔係剪到一條條,而係薄身塊狀,口感更爽脆香辣玻璃魷 $15 - 4件,少少辣,爽口易咬,慢慢辣出嚟極腍豬軟骨 $13 - 2件,入味,真係極軟腍勁腍牛孖筋 $13 - 3件,滿滿膠質紅燒鮑魚 $9/隻 - 幾蚊一隻,過吓口癮菠菜麵 $14 - 十款麵底,揀咗平時較少有嘅菠菜麵湯底丶加咩汁丶加蔥走蔥油都可以自由選擇,而我最鍾意多蔥,第一次叫多蔥,又真係加咗咁多蔥,正!

香辣玻璃魷 $15 - 4件,少少辣,爽口易咬,慢慢辣出嚟
香辣玻璃魷