2020-01-10 93 瀏覽
一向好喜歡食川菜嘅我,近年轉向內地市場,選擇北上試內地嘅店鋪,一黎價錢更加親民,二黎味道更加正宗。近期因為各種原因,唔係太方便北上,唯有係香港睇下邊度有好野食啦。「十二味」係香港有好幾間分店,早前拜訪過佢地「赫德道」分店已經對佢地嘅酸菜魚念念不忘,今次決定去另一間位於北角,係一個剛剛裝修過嘅商場試下其他野食。同尖沙咀分店一樣,呢度入座後店員無俾餐牌我地,都係要scan QR code落單添,呢個方法除左較為環保,唔洗印咁多餐牌之外,仲可以節省人手,預留多d職員招呼客人。上一次試左酸菜魚,今次又點可以唔試其他野呢?經典香辣鍋:香鍋有唔同辣度揀,喜歡食辣嘅我地揀左中辣,每個鍋要揀至少5款配料,而我地就揀左足足六款,分別有雞軟骨、豬頸肉、年糕、土豆、萵筍、午餐肉同埋四季豆。香辣鍋上檯時散發出陣陣香味,中辣嘅鍋入面有好多辣椒,相當足料,配料吸收晒鍋入面嘅辣汁,非常惹味,最好味嘅當然係土豆同埋萵筍,煮得好夠淋,令我地越食越過癮。川式口水雞:啖啖肉嘅雞件,肉質非常嫩滑,亦都唔算多脂肪。秘製嘅麻辣醬汁紅油比例剛好,入口又麻又辣,聞落好香,辣度適中,雞肉吸收晒d醬汁後,非常入味。埋單每人都係$200左

上一次試左酸菜魚,今次又點可以唔試其他野呢?
經典香辣鍋:

川式口水雞:

埋單每人都係$200左右,可以食到咁正宗嘅川菜,算係性價比高。
2020-01-09 58 瀏覽
雞翼麻辣香鍋(午)中辣 未食已經好期待 因為我本身係個雞翼迷 食完真係唔會失望 因為真係好香 加埋雞翼吸收晒麻香 食落好有四川麻辣味 真係超開胃 好開心🥰午餐加$8一罐百分百純椰青水+$ 8.0好抵呀 酸菜魚午餐 酸菜魚係人見人愛嘅口味味,未食已經流哂口水叫左小辣味,魚肉好滑,份量多,送埋白飯夠哂飽嘅另送杯凍慾望酸梅 ,好好飲 川式口水雞午餐 小辣送杯凍慾望酸梅 甜品時間~幺妹兒冰粉$ 26清甜紅糖水加埋爽滑冰粉為呢餐充滿刺激麻辣感嘅午餐畫上完美句號

午餐加$8一罐百分百純椰青水+$ 8.0好抵呀

川式口水雞午餐 小辣送杯凍慾望酸梅
甜品時間~幺妹兒冰粉$ 26
2020-01-09
午餐
2020-01-07 118 瀏覽
在和富中心這家新開張不久的十二味川菜館,簇新的裝修,座位也頗寬敞,服務員招呼也很好!當晚兩人就點選了那著名的酸菜魚加粉條底!干煸四季豆、蔥油拌麵、涼食就點了川式口水鷄等等!那酸菜魚是我喜歡的菜式,份量頗大,軟滑切了片的鱸魚肉,甜甜味美,惹味開胃的酸菜,加上麻辣和紅椒的調味,舌上味蕾的感受特別刺激!川式口水雞,涼菜小吃,雞肉混和著麻辣醬汁,十分好味!干煸四季豆鮮嫩的四季豆,滲著蒜香和紅辣椒的辣味,爽脆又可口!蔥油拌麵,調味和製作都甚有水準,份量剛剛好,不怕浪費!值得再來一嚐其他菜式的館子!

當晚兩人就點選了那著名的酸菜魚加粉條底!
干煸四季豆、蔥油拌麵、涼食就點了川式口水鷄等等!

川式口水雞,涼菜小吃,雞肉混和著麻辣醬汁,十分好味!

干煸四季豆
鮮嫩的四季豆,滲著蒜香和紅辣椒的辣味,爽脆又可口!

蔥油拌麵,調味和製作都甚有水準,份量剛剛好,不怕浪費!
值得再來一嚐其他菜式的館子!
2020-01-05
  • 人見人愛酸菜魚
2020-01-07 66 瀏覽
上個月來北角上堂,下班後去了和富拍卡,回程時在場內隨意逛逛,發現原來主打新派川菜的「十二味」快將開幕,所以已經即時 bookmark 咗間餐廳。早兩天瀏覽網頁,得知原來餐廳已於 1 月初開張大吉,記得早前老公才說很久沒吃酸菜魚,就一於趁星期日放假兩口子來品嚐。可能是新開張的關係,知道的人不多,加上餐廳挺大而且座位甚多,基本上不用排隊便能馬上入座。 店內佈置很有特色,門口的木架放了很多熊貓擺設,裝潢極具中國風。餐廳採自助形式落單,客人只要拿起手機掃描檯上的二維碼,便可以選擇菜品,揀好後點擊「下單」,服務員隨後便會將食物逐一送上,全程毋須經侍應人手,既快捷又方便。我哋點咗兩個午市套餐:牛肉麻辣香鍋同酸菜魚,另外再散點咗一客甜品。午市套餐不設加一,散點除外。每份套餐都會包前菜、主菜、白飯及酸梅湯,如果飲品想轉汽水或豆漿就要另加 $5,轉柚子茶、桂花冰釀、加多寶、純椰青水、熱情果梳打或荔枝玉露,就要另加 $8。跟餐飲品選了慾望酸梅同荔枝玉露,酸梅湯味道很不錯,喝起來酸甜醒胃,生津解渴;而荔枝玉露 (+$8) 味道亦唔會好甜,入口好香荔枝味,加上罐內有許多爽口煙靭的椰果粒,雙重滋味。牛肉麻辣香鍋

牛肉麻辣香鍋 ($56),麻辣香鍋可以揀辣或者唔辣,選了後者。沒想到只是一客午市套餐,成品也這般大碟,用料非常豐富,材料有牛肉、薯仔片、蓮藕片、木耳、大豆芽等。牛肉口感很嫩滑,蓮藕片炒得夠乾身,食落爽脆入味,而且雖然揀咗唔辣,但醬料味道非常香濃,十分惹味。

酸菜魚 ($56) 同樣可以揀辣或者唔辣,選了後者。酸菜魚分量亦不遑多讓,碟內除了有大量魚肉外,還放有酸菜、萵筍和菇片等,用料十足。魚肉以新鮮鱸魚切片煮成,大件又厚身,入口嫩滑有彈性。另一主角酸菜亦非常講究,加入了客家、雲南及四川 3 種不同的酸菜,酸得來帶甜。湯底以魚骨熬成,所以入口唔覺油膩,而且酸味較重,非常適合我倆口味。

甜品點了紅糖糍粑 ($48),糍粑外層非常薄,而且炸得好脆,內裡軟糯煙韌,蘸點甜絲絲的紅糖吃,味道香甜。講真平時好少機會食到這種甜品,這𥚃不但有供應,而且質素亦相當高,今餐可算是吃得滿足。
2020-01-05
2020-01-07 214 瀏覽
北角新开了十二味😍😍😍很近工作的地方,超正💪💪💪今日即跟同事去吃一下,太想念十二味的糍粑了😂😂😂川式口水鸡~因同事不吃辣,所以我专登点了汁另上,那我就可继续享受我的辣🤣🤣这个餸菜的汁,是带着麻感的辣,爱吃辣的我,很刺激,很过瘾😈😈😈酸菜鱼~超抵吃❗❗因平日都二百多元一客的,但午餐却只是六十八元还包饮品👍👍红糖糍粑~这个是本人及同事的至爱🤣🤣外面脆卜卜,内里软棉的,黄豆粉又甜甜的,再点黑糖来吃,超幸福😈😈冰粉~解辣必吃,很大碗又冰凉,甜甜的桂花香,吃辣后,口气都清新了😈酸梅汁~必喝,不会很酸的那种,带甜较可口,正👍

酸梅汁~必喝,不会很酸的那种,带甜较可口,正👍