2022-11-03 124 瀏覽
最近天氣涼咗,想食啲酸酸辣辣嘅川菜食物刺激下暖下,見到啟德呢間專食川菜嘅餐廳——🌟十三少🌟 @master13_hk 有酸菜魚或者水煮魚食,梗係要試吓啦😋勁鐘意食蟹嘅我,今次我哋就食咗佢哋新出嘅蒜香蟹飯 💕._.🌶|椒麻皮蛋|🥚皮蛋外皮係通透嘅金黃色💛表面再鋪滿大量嘅椒麻蒜香,每一夠皮蛋都可以沾滿呢啲香料,唔算太辣,仲有蒜香味,好食😋·🐟|酸菜魚|🐟大大盤酸菜魚咁上枱😍酸辣係冇得揀,但調配得嘅味道又啱啱好,唔會太酸又唔會太辣,而且仲有啲麻籽嘅麻辣味🌶酸菜魚份量多,配白飯好正,我仲將佢變成湯飯咁食,好惹味😋·🦀|十三少蒜香蟹飯|🦀係新菜色黎🤩有成隻蟹砌件已經好吸引,揭開蟹蓋仲有蟹膏超正呀😍蟹仲要勁香嘅蒜香味,蒜粒爆多,令到成個飯勁惹味😳食到後面,啲飯凍咗可以配埋酸菜魚湯食,又係另一番滋味😚·🧡|紅棗木雪耳糖水|🧡作為飯後甜品,清清甜甜唔會太膩👍🏻._.
._.
🌶|椒麻皮蛋|🥚
🐟|酸菜魚|🐟
🦀|十三少蒜香蟹飯|🦀
🧡|紅棗木雪耳糖水|🧡
作為飯後甜品,清清甜甜唔會太膩👍🏻
._.
2022-11-02 85 瀏覽
同事話呢間野啲話梅骨幾好食,所以我又走去試下😍上菜的時候覺得細細碟,但好彩都夠食,話梅骨好新鮮,應該即整,入口熱到燙口,所以所唔錯💪🏻味道酸酸甜甜,表面有D「楊梅」另外啲汁都均勻每一舊肉...啲肉都食到有豬味,都唔錯...唯獨是啲飯唔係太夠食😂...另外免費再配埋一杯菊花蜜👍🏼價值都唔貴,免加一,食左$68,性格比都OK~下次再試埋佢其他野#話梅骨 #話梅 #啟德美食 #啟德 #香港特色 #香港美食指南 #香港 #食好d食平d #食評 #食好西 #食食食 #黃怪獸 #黃怪獸覓食 #hk90s #hkfood #hkfoodie #fish #foodblogger #followforfollowback #foodiehk #想要更多真實食評搜尋ig黃怪獸覓食
同事話呢間野啲話梅骨幾好食,所以我又走去試下😍

味道酸酸甜甜,表面有D「楊梅」另外啲汁都均勻每一舊肉...

啲肉都食到有豬味,都唔錯...

唯獨是啲飯唔係太夠食😂...

另外免費再配埋一杯菊花蜜👍🏼

價值都唔貴,免加一,食左$68,性格比都OK~

下次再試埋佢其他野

#想要更多真實食評搜尋ig黃怪獸覓食
2022-11-01 60 瀏覽
📍 十三少 Master 13🌍 九龍城啟德沐寧街10號OASIS Place商場1G號舖Shop G, 1/F, OASIS Place, 10 Muk Ning Street, Kai Tak, Kowloon City📝 整體評分:8/10🥢涼拌皮蛋🥢拌勻粗蒜同青椒一齊食先夠味,醋味唔會太重,幾開胃。🥢十三少酸菜魚🥢叫左唔辣都會有少少辣,但唔食辣既人都會食到。十三少酸菜魚相比起無咁油,飲碗湯或者湯撈飯jeng。魚片滑嫩厚片。🥢蒜香荷葉蟹飯🥢最近大閘蟹潮,心思思都想食,新出左個蟹飯未試過,頂頂癮先~ 即叫即蒸等候時間比較耐,起碼要等成20分鐘,但係好值得既。 材料睇落真係好簡單,爆香左既蒜蓉,飯有少少荷葉香,加埋蒜油同青蔥好香口。呢排清涼左好多,食返熱辣辣既飯暖身,好幸福~
📍 十三少 Master 13

📝 整體評分:8/10

🥢涼拌皮蛋🥢
拌勻粗蒜同青椒一齊食先夠味,醋味唔會太重,幾開胃。

🥢十三少酸菜魚🥢
叫左唔辣都會有少少辣,但唔食辣既人都會食到。
十三少酸菜魚相比起無咁油,飲碗湯或者湯撈飯jeng。
魚片滑嫩厚片。

🥢蒜香荷葉蟹飯🥢
2022-10-24 73 瀏覽
十三少係近年新開既連鎖精品川菜店,主打酸菜魚、水煮魚等經典菜式。最近新出二人套餐,有得食酸菜魚又有蒜香荷葉蟹飯,超吸引!酸菜魚叫左小小辣,就算本身唔食得辣既朋友都接受到,落左炸蒜,食落好香口,十分惹味😋🐟份量仲要好多,2-4人食都得。蒜香荷葉蟹飯賣相好得🦀一打開蒸籠,有荷葉香味,仲可以食埋啲蟹膏,將佢撈埋落啲飯到食,正😍套餐仲有涼菜,我地揀左土豆絲,口感爽脆🆗二人蟹逅滋味套餐$388 🦀🔸涼拌土豆絲🔸酸菜魚🔸十三少蒜香荷葉蟹飯

二人蟹逅滋味套餐$388 🦀
🔸涼拌土豆絲
🔸酸菜魚
🔸十三少蒜香荷葉蟹飯
2022-10-21 63 瀏覽
啟德正宗酸菜魚✨🦥捐窿捐罅走到啟德,鄰近地鐵站,有間叫「十三少」的川菜館,以酸菜魚為主打。《十三少酸菜魚》有辣亦可選不辣,是此點了不辣的酸菜魚,店員推介先喝一啖湯,後才吃魚肉。的而且確,湯的味道正宗又惹味,酸味味的感覺,可見它十分足料!此外,魚肉大件啖啖肉,肉質更是嫩滑,很滿足!《蒜泥青瓜》開胃小食,青瓜切成粒狀,與惹味的蒜泥混合一起,非常醒胃!《十三少蒜香荷葉蟹飯》驚喜的主食,賣相吸引,兩隻完整的蟹舖面,配上濃厚的蒜香和荷葉的香味,蟹更是又有膏又有肉,殼亦很易咬,簡直是色香味俱全!好正!總結:正宗酸菜魚川菜館。
啟德正宗酸菜魚✨🦥

《十三少酸菜魚》

《蒜泥青瓜》
開胃小食,青瓜切成粒狀,與惹味的蒜泥混合一起,非常醒胃!

《十三少蒜香荷葉蟹飯》

總結:正宗酸菜魚川菜館。
約咗friend去啟德行吓食吓嘢,呢間川菜「十三少」就喺啟德站隔離,食完再搭屯馬綫走,超級方便🥳而內部裝潢亮麗雅緻,枱與枱之間都幾有空間感。打算食依到嘅經典菜~酸菜魚,見到有個抵食「二人蟹逅滋味餐」($388)有酸菜魚,仲有涼菜同蟹飯,就點依個啦~🔶涼菜有3款揀,包括蒜泥青瓜丶椒麻皮蛋丶涼拌土豆絲。點咗椒麻皮蛋~透橙色嘅皮蛋,晶凝通透好吸引,伴以椒麻醬汁,鮮香可口。🔶主菜可以選水煮魚/酸菜魚,我地點咗唔辣嘅酸菜魚。一大盤~份量好多!我哋先嚟試一下湯底,係純魚湯再配以香料新鮮熬製 ,再加入老墰酸菜,入口麻香酸非常平衡,惹味開胃~另外湯底裏仲有鮮菌、萵筍、泡蘿蔔片等等。而魚件新鮮滑溜,鮮味十足!🔶十三少蒜香蟹飯 見到Menu寫住係細份量,點知一嚟到又係一大盤😝飯量驚人,完全唔似二人份,有非常濃郁嘅蒜油香,上面仲有2隻蟹~細細地但入口都好有鮮味。

🔶涼菜

🔶主菜

🔶十三少蒜香蟹飯
2022-10-19 48 瀏覽
-屯馬線開通後第一次去啟徳 又真系幾方便既今次去啟徳陪朋友食 lunch佢話附近番工來來去去都系果啲野 無乜好食 我就同佢試下呢間川菜啦😋🦀二人蟹逅滋味套餐 $388可以涼菜3選1 同主菜2選1涼菜 - 椒麻皮蛋 / 蒜泥青瓜 / 涼拌土豆絲主菜 - 酸菜魚 / 水煮魚我地就揀左 涼拌土豆絲、水煮魚、蒜香蟹飯❇️土豆絲🥔酸酸辣辣就最清爽開胃 加埋少少蒜粒 好香口👍🏻❇️點解今次無再揀酸菜魚?怕食太多食厭🤣 水煮魚叫左少辣都系超大碟辣椒🌶️ 味道上唔錯 仲有大量芽菜同寬薯粉同少量青瓜❇️蟹飯上枱望到咁大碟 😱我同朋友都嚇親 4個人都夠食熱辣辣既飯加埋蒜粒撈埋一齊 超香濃 白飯小偷一定系佢🤪蟹🦀️就有少少可惜 唔夠多肉⋯ .

屯馬線開通後第一次去啟徳 又真系幾方便既
今次去啟徳陪朋友食 lunch
佢話附近番工來來去去都系果啲野 無乜好食
我就同佢試下呢間川菜啦😋

🦀二人蟹逅滋味套餐 $388
可以涼菜3選1 同主菜2選1
涼菜 - 椒麻皮蛋 / 蒜泥青瓜 / 涼拌土豆絲
主菜 - 酸菜魚 / 水煮魚
我地就揀左 涼拌土豆絲、水煮魚、蒜香蟹飯

❇️土豆絲🥔

❇️蟹飯上枱望到咁大碟 😱我同朋友都嚇親 4個人都夠食
熱辣辣既飯加埋蒜粒撈埋一齊 超香濃 白飯小偷一定系佢🤪
蟹🦀️就有少少可惜 唔夠多肉⋯
2022-10-17 53 瀏覽
去啟德探朋友,朋友話呢度有間好好食嘅酸菜魚話一定要帶我食一去到餐廳見到佢個環境相當唔錯,尤其佢個樓底夠高,感覺上好Grand ,仲有佢啲卡位嘅枱全部都好大張,坐得好舒服🥰呢度話明係食酸菜魚,我哋就叫咗份酸菜魚小辣:上枱見到超誇張,隻碟大得驚人,入面嘅魚肉多到數唔到,我哋揀咗小辣佢嘅宣道同辣到配合得好好,魚肉仲要好嫩,一啖接一啖食唔停口🥴另外叫咗個尖椒皮蛋:蒜香同埋尖椒溫埋佢嘅糖心皮蛋配搭得好好味👍🏻再加咗個蒜香荷葉蟹飯:呢個超級有驚喜,佢嘅飯粒粒分明,仲有混合埋啲荷葉嘅香味同埋蒜香味,真係超級香!再加上有兩隻蟹,蟹肉味都幾鮮甜❤️
去啟德探朋友,朋友話呢度有間好好食嘅酸菜魚話一定要帶我食

2022-10-10
2022-10-15 61 瀏覽
酸菜魚食就食得多,十三少亦都曾經食過,但係有一人晚餐Set嘅我就未食過,見到$7x-$8x就有一個餐就得登同朋友去啟德十三少試試😚😚!星期六夜晚8點去到餐廳,入座率大概七成,唔洗就入得。環境好新淨,地方又闊落,坐得好舒服,只係音樂播得大聲咗少少。餐廳係用QR CODE落單,掃完即刻睇吓一人晚餐有咩揀。選擇都幾多,口水雞、酸菜魚、麻辣香鍋、水煮魚等經典川菜菜式都可以一人餐食到。全部都配有白飯、紅棗雪耳糖水同唔洗加錢嘅菊花蜜。兩個人決定叫一個酸菜魚餐一個水煮牛肉餐。上枱先嘅係兩杯跟餐嘅菊花蜜🌼,清清地唔太甜,食又濃又辣嘅川菜清吓喉嚨都唔錯。等咗十分鐘,水煮牛肉先到,除咗大約8-9塊嫩牛,紅油入面仲配料大豆芽、紅薯粉同芹菜。牛肉雖然質素唔係上等料,但係唔韌同幾多幾大塊,一人份量幾慷慨👍🏻;另外紅薯粉浸得耐入晒香料味,超正😋!之後就係酸菜魚,先試個湯,酸度唔太酸啱啱好,小辣我覺得唔夠滿足,食得辣可以叫辣D。魚塊有5-6大塊,感覺就少咗D,食落唔算好滑但都好食,少少易散,但係以呢個價錢性價比都高。兩個男仔跟餐一碗白飯仔就唔係好夠,所以食糖水前叫埋個紅糖糍粑。$48有8條仔,入口第一個感覺有少少似

兩個男仔跟餐一碗白飯仔就唔係好夠,所以食糖水前叫埋個紅糖糍粑。$48有8條仔,入口第一個感覺有少少似煎堆嘅口感,咬多幾啖就覺得好黐牙,連埋紅糖醬一齊食甜甜地又幾香口。不過整體有少少油膩同口感麻麻,可以唔洗試。最後食埋個紅棗雪耳糖水,甜味偏淡,有紅棗味,雪耳我就想要爽口D,味道一般,算叫做有個結尾。

埋單連加一每人大概$120食到川菜連甜品,我就認為超值,款式咁多希望嘅一人晚餐唔好限時推出,長做長有,等我可以再試其他!
菊花蜜
水煮牛肉(一人晚餐)
酸菜魚(一人晚餐)
紅糖糍粑
紅棗冰糖雪耳糖水
2022-10-15
水煮牛肉(一人晚餐)
酸菜魚(一人晚餐)
  • 酸菜魚
  • 水煮牛肉
2022-10-14 23 瀏覽
第一次來「十三少」的啟德分店,這裡的裝潢很新派時尚,跟之前到訪的黃埔分店截然不同‼️🎈▫️❥$𝟯𝟴𝟴 二人蟹逅滋味餐👅~~~~~~~~~~~~~~~~❥酸菜魚🥢餐廳的酸菜魚純魚湯熬製,即使當天選了不辣的酸菜魚也無損它的味道‼️魚肉很鮮嫩,一大盤中加了老墰酸菜、萵筍、炸菇片等材料,料很足喔‼️😋▫️❥十三少蒜香荷葉蟹飯🥢餐廳的新菜式‼️❣️ 一端來濃郁的蒜香味便撲鼻而來‼️😍 兩隻螃蟹雖小,但蟹殼、蟹身都藏著不少橙黃色的蟹膏,太吸引了‼️👏🏻👏🏻 粒粒分明的米飯滲透著蒜香,拌上蟹膏一齊吃,實在是太邪惡太美味了‼️🤤▫️❥椒麻皮蛋🥢每次來都必叫的前菜‼️😉 金黃色半透明的皮蛋很有彈性,中間溏心蛋黃極「漿口」,加上尖椒蒜頭,相當滋味呢‼️😘

❥$𝟯𝟴𝟴 二人蟹逅滋味餐👅
~~~~~~~~~~~~~~~~
❥酸菜魚🥢

❥十三少蒜香荷葉蟹飯🥢

❥椒麻皮蛋🥢
2022-10-13 218 瀏覽
招牌酸菜魚 滋味蒸蟹飯 啟德近年發展迅速 真係好耐冇正式踏足啟德啦 今晚真係夜遊啟德 🥳🥳 啟德站附近已經有非常多樓盤已經入伙 夜遊感覺清靜而優美 🥰 行完街 見到呢間十三少最矚目 而且價錢親民 一於試吓佢😄 新裝店舖簡約清雅 地方寬敞 感覺好舒服🥰 先叫一個小食😋蒜泥青瓜清新嘅小食 青瓜非常新鮮爽脆😋 十三少酸菜魚(少少辣)魚片厚薄適中 好鮮甜 啖啖肉 份量都幾多 湯底酸度啱啱好 我仲食到蘿蔔片 萵筍片同菇片 配料都相當豐富 喜歡😋😋 蒜香荷葉蟹蒸飯🦀️🦀️估唔到十三少都食到荷葉蟹蒸飯 而且水準都好高 有兩隻原隻膏蟹 蟹勁爆膏 飯面勁多蒜蓉 加上蔥花 賣相一流 正呀😉 🎈 十三少 (九龍城)九龍城啟德沐寧街10號OASIS Place商場1G號鋪 kfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #香港美食 #香港必食 #hkfoodpic #hkig #food #foodie #foodstagram #foodblogger #meimei #852food #852foodie

招牌酸菜魚 滋味蒸蟹飯

啟德站附近已經有非常多樓盤已經入伙 夜遊感覺清靜而優美 🥰

行完街 見到呢間十三少最矚目 而且價錢親民 一於試吓佢😄

新裝店舖簡約清雅 地方寬敞 感覺好舒服🥰

先叫一個小食😋
蒜泥青瓜
清新嘅小食 青瓜非常新鮮爽脆😋

十三少酸菜魚(少少辣)

蒜香荷葉蟹蒸飯🦀️🦀️

🎈 十三少 (九龍城)
九龍城啟德沐寧街10號OASIS Place商場1G號鋪

• 十三少蒜香荷葉蟹飯
2022-10-10 24 瀏覽
十三少今日森仔去到啟德郵輪碼頭果邊chill下,散下心❤️玩完就梗係要醫下肚仔😂搵到間叫十三少嘅餐廳🍴,食下酸菜魚😍原來呢間餐廳都幾多分店,食評都唔錯,更加放心去try try!!今次,我地叫左椒麻皮蛋,口水雞,招牌酸菜魚和十三少蒜香蟹飯。食物質素不錯,滿有特色風味,夠地道❤️椒麻皮蛋皮蛋味道夠入味,帶有辣辣麻麻嘅味道👍🏻而皮蛋亦帶有半甜心,正!夾晒少量尖椒一齊食,更加美味,多重口感。開胃前菜!口水雞此菜份量十足,雞足足有半隻👍🏻雞肉質鮮嫩滑口,唯當中有一點點紅,在可接受範圍內。而口水汁調製得非常美味,少辣👌🏻作為冷盤前菜,味道也一流😍招牌酸菜魚作為店舖嘅招牌菜式:酸菜魚❤️味道真係唔錯👍🏻👍🏻份量之多,大件夾抵食👍🏻當中,魚🐟肉質嫩滑,有鮮甜味😎而湯底夠惹味,酸酸辣辣,再加上足料嘅配菜,如:酸菜,娃娃魚等。兩個成人都食唔晒🤓十三少蒜香蟹飯此個菜式又係店舖獨有🤓佢用上蒜頭和蟹🦀️ ,製作了香味十足的飯。蟹雖然細細隻,但係真係唔錯,加上落了很多碎蒜,勁香勁惹味。而飯身吸收了蟹和蒜嘅精神和味道,正!整體而言,餐廳🍴美味非常,值得一試!
十三少
今日森仔去到啟德郵輪碼頭果邊chill下,散下心❤️
玩完就梗係要醫下肚仔😂
搵到間叫十三少嘅餐廳🍴,食下酸菜魚😍

食物質素不錯,滿有特色風味,夠地道❤️

椒麻皮蛋
皮蛋味道夠入味,帶有辣辣麻麻嘅味道👍🏻
而皮蛋亦帶有半甜心,正!
夾晒少量尖椒一齊食,更加美味,多重口感。
開胃前菜!

口水雞
此菜份量十足,雞足足有半隻👍🏻
雞肉質鮮嫩滑口,唯當中有一點點紅,在可接受範圍內。
而口水汁調製得非常美味,少辣👌🏻
作為冷盤前菜,味道也一流😍

招牌酸菜魚
作為店舖嘅招牌菜式:酸菜魚❤️
味道真係唔錯👍🏻👍🏻
份量之多,大件夾抵食👍🏻
當中,魚🐟肉質嫩滑,有鮮甜味😎
兩個成人都食唔晒🤓

十三少蒜香蟹飯
此個菜式又係店舖獨有🤓
佢用上蒜頭和蟹🦀️ ,製作了香味十足的飯。
蟹雖然細細隻,但係真係唔錯,加上落了很多碎蒜,勁香勁惹味。
而飯身吸收了蟹和蒜嘅精神和味道,正!

整體而言,餐廳🍴美味非常,值得一試!
2022-10-05 26 瀏覽
耐唔耐就有個心癮想食下辣野,今次黎到啟德搵食,《十三少》主打川菜,有我最愛既酸菜魚,一定要叫黎試下🥰做緊$388 二人蟹逅滋味餐,有小食、蟹飯同酸菜魚🌟椒麻皮蛋 皮蛋晶瑩通透,呈金黃色澤,口感軟身而彈滑,配搭香蒜、辣油,口感更佳!🌟 十三少酸菜魚 湯底新鮮熬製,湯底落左藤椒、花椒、乾辣椒、酸菜,集合麻辣、香辣、酸味,超惹味開胃🤤🤤可以揀辣或唔辣。魚肉起晒骨,食落嫰滑彈牙,魚肉數量都幾多!配料有萵筍、杏鮑菇,吸晒湯底既酸味同辣味,夠晒入味🤤🌟十三少蒜香荷葉蟹飯 習慣食酸菜魚一定要配飯食,蒜香荷葉蟹飯代替白飯,兩個人食份量都算幾多,米飯吸收左荷葉既香味,加埋蒜頭、蔥花,令到米飯更香更好味😋而呢個飯既主角就係上面兩隻蟹,原隻放係飯上,見到都流晒口水🤤一啖蟹膏一啖飯真係超惹味😝

做緊$388 二人蟹逅滋味餐,有小食、蟹飯同酸菜魚

🌟椒麻皮蛋

🌟 十三少酸菜魚

🌟十三少蒜香荷葉蟹飯

2022-09-28 35 瀏覽
酸菜魚係我近幾年最愛嘅餸菜之一,周圍尋覓最岩我口味既酸菜魚,今次比我搵到佢啦🙈首先講下個環境,地方闊落坐得舒服;員工好關心客人,服務態度好值得一讚👍🏻🔹 一坐低就有碗脆炸黃豆,香脆可口大愛🫣🔸十三少酸菜魚🍲🍲大大盤份量十足,配料亦好充足,魚好滑🐟個湯實在太好飲,好夠味之餘亦唔會太酸,仲有辣度可以揀🔹十三少蒜香荷葉蟹飯🦀🍚兩隻蟹都充滿蟹膏,蟹同荷葉味都滲透入飯香,加埋秘製蒜香油同粒粒蒜蓉,真係無法抗拒🤩🔸涼拌土豆絲🥔酸酸辣辣夠開胃,土豆絲好爽口🔹乾煸四季豆🫒炒得好香好入味,配飯就岩哂🥄

🔹 一坐低就有碗脆炸黃豆,香脆可口大愛🫣
🔸十三少酸菜魚🍲
🔹十三少蒜香荷葉蟹飯🦀🍚
🔸涼拌土豆絲🥔
酸酸辣辣夠開胃,土豆絲好爽口
🔹乾煸四季豆🫒
炒得好香好入味,配飯就岩哂🥄
2022-09-27 43 瀏覽
突然好想食酸菜魚,即刻搵鐵腳陪我食!我地仲叫左二人蟹逅滋味餐🤣🤣🤣十三少酸菜魚酸菜魚用左大大個盤盛著,好吸睛😂,首先要飲湯先,放心不會好辣,湯底用鱸魚骨熬製,仲有杏鮑菇、白蘿蔔、萵筍,所以好鮮甜,酸菜魚用左鮮鱸魚肉好嫩滑,啖啖肉量都幾多添。十三少蒜香荷葉蟹飯(細)估唔到細飯都幾大份,仲有2隻原隻膏蟹,荷葉飯除左有蟹嘅油香味外,仲充滿陣陣香蒜味,而且蟹內都幾多膏添。椒麻皮蛋晶凝通透嘅皮蛋都幾靚,皮蛋Q彈,椒麻味不會太嗆口,很開胃。乾煸四季豆好夠鑊氣,肉辣惹味

十三少酸菜魚

十三少蒜香荷葉蟹飯(細)

椒麻皮蛋
晶凝通透嘅皮蛋都幾靚,皮蛋Q彈,椒麻味不會太嗆口,很開胃。

乾煸四季豆
好夠鑊氣,肉辣惹味