2023-03-10 76 瀏覽
啟德站發展越嚟越快🥸餐廳亦都越來越多,最近聽同事講開咗一間食酸菜魚嘅,即刻約埋一齊去試吓🔅椒麻皮蛋晶瑩剔透嘅溏心皮蛋配上蒜香紅油,既香又有麻辣味😍勁醒胃🔅麻辣滷豬手豬手好有骨膠原🤤帶有香辣味,又腍又入味🔅十三少酸菜魚個湯勁香!唔會話勁多油浮係面,魚肉厚身而且啖啖肉份量仲好多👍配菜方面有好多酸菜,萵筍,香菇,仲要配埋兩碗白飯,撈汁食一流😋可能我食辣,覺得普通辣唔夠辣,有少少可惜🔅紅糖糍粑最後點少得紅糖糍粑‼️啱啱炸好糍粑又脆又軟

🔅椒麻皮蛋
晶瑩剔透嘅溏心皮蛋配上蒜香紅油,既香又有麻辣味😍勁醒胃

🔅麻辣滷豬手
豬手好有骨膠原🤤帶有香辣味,又腍又入味

🔅十三少酸菜魚

🔅紅糖糍粑
最後點少得紅糖糍粑‼️啱啱炸好糍粑又脆又軟
2023-03-07
📍十三少 (西環)🔎西環堅尼地城山市街10-14號山市樓地下1-3號舖-----有一陣子無食川菜,酸菜魚🐟癮又發作。.一講起酸菜魚,呢一間“十三少“就即刻浮現係腦袋,說是我最喜愛嘅香港酸菜魚餐廳也絕對不為過。記得第一次嚟呢間餐廳就係食佢哋嘅酸菜魚,結果一食難忘,搞到我至今都未有機會食到佢哋嘅水煮魚,因為每一次黎都實在捨棄唔到order返個酸菜魚🐟。.講完廢話講返重點先😜。我哋order咗個套餐,裏面有包咗幾樣嘢。.✨1. 涼菜(3選1) 椒麻皮蛋/涼拌土豆絲/蒜泥青瓜✨2. 主菜(2選1) 酸菜魚/水煮魚✨3. 十三少蒜香蟹飯 (細)✨4. 附送糖水🥢涼拌土豆絲口感爽脆,味道酸甜,作為前菜,開胃嘅同時又有少少飽肚感,不錯。🥄主菜方面,不得不說呢碟酸菜魚一上枱已經令人神魂顛倒。陣陣嘅花椒香氣,令到一向手機先食嘅我,都忍唔住即刻食返啖先影相。魚肉滑溜鮮嫩,裏面嘅魚、菇菌、萵筍、蘿蔔,喺鮮甜酸香嘅醇厚湯汁浸泡下,全部都惹味非常。🦀再來的就是熱騰騰蒜香蟹飯,蒜用上炸蒜、生蒜同蒜蓉等等,調味恰到好處,米粒乾爽帶有蟹膏、多重蒜味,及淡淡的荷葉香氣,令到本來想減肥食少啲飯嘅我都忍唔住食非常多飯。蟹嘅
📍十三少 (西環)
🔎西環堅尼地城山市街10-14號山市樓地下1-3號舖
-----
有一陣子無食川菜,酸菜魚🐟癮又發作。

✨1. 涼菜(3選1) 椒麻皮蛋/涼拌土豆絲/蒜泥青瓜
✨2. 主菜(2選1) 酸菜魚/水煮魚
✨3. 十三少蒜香蟹飯 (細)
✨4. 附送糖水

🦀再來的就是熱騰騰蒜香蟹飯,蒜用上炸蒜、生蒜同蒜蓉等等,調味恰到好處,米粒乾爽帶有蟹膏、多重蒜味,及淡淡的荷葉香氣,令到本來想減肥食少啲飯嘅我都忍唔住食非常多飯。蟹嘅本身就瘦咗啲,冇乜肉食,不過呢個價錢,我都唔expect人地比厚身肉蟹me🤣,所以成碟嘢重點係個飯,而唔係蟹度。

附送嘅甜品
2023-02-15 68 瀏覽
之前食過一次外賣今日同屋企人再去堂食叫左幾樣野之前食過酸菜魚,覺得冇乜特別今次再encore個香鍋 ($228)味道真係唔錯又香又麻,加上面頭既芝麻 辣得黎好好食不過價錢就貴啲 🙊另外個花雕醉雞($88)香就香啦,花雕味都好重可惜係隻雞唔入味知佢用既花雕都唔差,但係就有啲進步空間啦水煮牛肉($148)一見滿滿嘅紅色以為好辣,但係食落唔係🥲個味都唔足 有啲失望另外仲叫左個酸辣土豆絲呢個好食呀,好夠味,而土豆又爽脆另外兩個就建議可以考慮其他野食先,分別係涼拌萵筍絲,蒜香海鮮炒飯
之前食過一次外賣
今日同屋企人再去堂食
叫左幾樣野
之前食過酸菜魚,覺得冇乜特別
今次再encore個香鍋 ($228)
味道真係唔錯
又香又麻,加上面頭既芝麻
辣得黎好好食
不過價錢就貴啲 🙊

另外個花雕醉雞($88)
香就香啦,花雕味都好重
可惜係隻雞唔入味
知佢用既花雕都唔差,但係就有啲進步空間啦

水煮牛肉($148)
一見滿滿嘅紅色
以為好辣,但係食落唔係
🥲個味都唔足 有啲失望

另外仲叫左個酸辣土豆絲
呢個好食呀,好夠味,而土豆又爽脆

2023-02-15 45 瀏覽
這間餐廳回頭率極高,雖然餐廳款式選擇不是好多,但是他們的酸菜魚真的很好吃!2人滋味套餐,這個套餐有涼菜、酸菜魚或水煮魚、小菜和飯,非常豐富!涼拌土豆絲,土豆絲口感爽口,帶有微辣,酸酸味味,十分開胃!十三少酸菜魚,他們的酸菜魚非常大盤,湯底酸酸辣辣,不會好油,湯底飲落去亦不會嗆喉!魚肉嫩滑冇骨,份量都幾多!除了魚肉,還有大量萵筍和酸蘿蔔片,非常滿足!乾煸四季豆,四季豆味道咸香,辣度可以自己選擇,我們揀了小辣,辣到剛剛好,十分惹味!紅糖糍粑,套餐加$28就可以食到這款解辣的甜品,糍粑口感煙煙韌韌,點上黑糖醬微甜,不錯!
涼拌土豆絲,土豆絲口感爽口,帶有微辣,酸酸味味,十分開胃!
2023-02-09
2023-02-09 1499 瀏覽
屋企附近嘅“十三少”(大角咀分店)搬遷咗之後,總係覺得有啲失落🥲。今日朋友約我聚舊,並推介佢屋企附近嘅“十三少”,話啲酸菜魚🐟好正,一齊去試下,我當然求之不得啦🤭,又可回味下啦!啟德分店位處OASIS Place商場,離地鐵站D出口大約行5️⃣分鐘就到,非常方便🤗。店舖裝修得簡約整潔,座位空間闊落,其中一邊卡位有落地玻璃,見到街景之餘,感覺更開揚🥰。見餐牌有2️⃣人餐(包括涼菜、主菜、小菜各一,另加2個白飯),價錢實惠又有鍾意嘅食物,放是叫咗一份。滋味2人套餐 $348涼拌土豆絲 (涼菜)土豆絲質感爽脆,比想像中辣🌶,但好食又醒胃😋。十三少酸菜魚(少辣) (主菜)十三少主打菜式😍,水準依舊,鱸魚🐟肉嫩滑無骨,酸菜味道適中,配料有萵筍、秀珍菇等。這裡的湯完全唔油🫢,湯底鮮甜🥰,又帶微微嘅酸辣味,所以建議一開始先飲啖湯,之後用嚟撈飯🍚,一流😋。川式口水雞 (小菜)雞肉🐓嫩滑,麻辣味道適中唔會過重🥰,加上大量芝麻,味道特別香口惹味😍。紅糖糍粑 (套餐+$28)炸得香口,內裡軟熟煙韌有咬口🤗,加埋黃豆粉及黑糖漿一齊食,讚👍。總括而言,酸菜魚依舊非常出色💯,環境舒適,店員服務勤快,價錢合理,絕對

滋味2人套餐 $348
涼拌土豆絲 (涼菜)
土豆絲質感爽脆,比想像中辣🌶,但好食又醒胃😋。

十三少酸菜魚(少辣) (主菜)

川式口水雞 (小菜)

紅糖糍粑 (套餐+$28)

總括而言,酸菜魚依舊非常出色💯,環境舒適,店員服務勤快,價錢合理,絕對值得回頭再食😋。

2023-02-07
  • 川式口水雞
  • 紅糖糍粑
  • 涼拌土豆絲
2023-02-08 66 瀏覽
呢度既裝修走少少文青既路線, 同傳統既川菜餐廳有啲唔同, 有卡位坐得好舒服👍🏽 食物選擇都唔少, 佢地既Set Menu 幾抵食😎二人套餐🥢($348)椒麻皮蛋🥚金黃色晶瑩剔透既溏心皮蛋配上蒜香辣醬味道麻麻辣辣好開胃😌川式口水雞🐓嫩滑唔肥既雞肉灑上大量既白芝麻, 夾埋個偏結身既辣醬一齊食係好惹味, 食到停唔到口🤩十三少酸菜魚🐟揀左少辣, 湯頭好香一啲都唔油膩, 帶少少麻辣, 魚肉好厚身, 有大量既酸菜, 萵筍, 筍絲, 香菇, 白芝麻, 食落會有好香既白芝麻同筍既味道, 同平時食開既比較冇咁”漏”, 欣賞佢蔬菜夠多, 個汁攞黎撈飯真係冇得頂😍紅糖糍耙🍡($28)新鮮炸起既糍粑外脆內煙韌, 配上黑糖汁同黃豆粉一齊食為成餐飯做一個完美既Ending🥳跟餐仲會有兩碗白飯, 食完飯仲送左兩碗紅棗雪耳糖水添, 雖然係送既但係啲料都好多😙 呢度既服務好好, 最貼心既係俾暖既檸檬水幫助解膩🥰

二人套餐🥢($348)

椒麻皮蛋🥚
金黃色晶瑩剔透既溏心皮蛋配上蒜香辣醬味道麻麻辣辣好開胃😌

川式口水雞🐓

十三少酸菜魚🐟

紅糖糍耙🍡($28)

2023-02-08
  • 椒麻皮蛋
  • 紅糖糍粑
  • 川式口水雞
2023-02-01 901 瀏覽
好朋友啟德新居入伙,呢日去佢house warming之前附近搵d野食,啟德附近暫時唔多野食,見到呢間喺Oasis Place嘅十三少,地鐵站行唔洗5分鐘就到,幾方便就腳。我地叫左個2人套餐,300幾蚊包左涼菜,小菜,主菜各一,2碗白飯,價錢合理。涼拌土豆絲🥔 - 土豆絲用麻辣油同蒜茸撈過,比想像中辣,但因為係涼菜凍食,所以都唔會話辣到流哂汗🤣 幾醒胃嘅前菜。十三少酸菜魚🍲 - 主菜試左佢地最signature嘅酸菜魚,好!大!份!呀!😍 我地叫左唔辣,所以湯都可以開懷暢飲😂 湯底濃郁,浸滿左酸菜,就咁當湯飲又得,當汁撈飯又得。魚片大大塊好滑溜,而且無骨👍🏼可惜嘅係入面無薯粉,如果唔係就perfect池😌口水雞🐔 - 呢度嘅口水雞同一般食開有d唔同,唔見有大量辣椒或香料,反而係濃郁嘅橙色辣汁,辣之餘帶有甜味中和下,調味剛好。雞肉煮到啱啱熟,完全唔會鞋口😊紅糖糍粑🍡 - 最後我地加左錢叫埋甜品, 糍粑內裡煙韌外面炸得脆口,咬落仲會有當少少痴牙添🤣值得一試嘅甜品。

2023-01-04 683 瀏覽
朋友剛好在附近返工,一於去接收工加食晚飯。天氣凍想食熱辣辣的野食,見到酸菜魚,一於決定呢間。餐廳位於1/F ,一角可以見到少少的日落和晚霞。餐廳簡潔光猛,座位闊落舒服,是聚會的好地方。見到有一個二人餐,有魚有蟹,岩哂「魚你蟹逅」,價錢不算貴,一於要呢個。除左二人餐,當然亦有其他選擇。二人蟹逅滋味餐($388)1.蒜泥青瓜份量好多的蒜泥青瓜,爽脆的青瓜配上勁多的蒜粒,食落非常開胃 ,愛蒜的朋友們一定要食。2.酸菜魚大大碟的酸菜魚,內有萵筍、酸菜、菌類和新鮮肉質爽滑的魚。大家食前可以先飲一口湯,湯頭帶有魚的鮮甜味,亦有微微的酸辣味,再者加上大量的白芝麻,芝麻胡椒味濃。3.十三少蒜香蟹飯(細)蟹是當季,當然唔少得。用上荷葉包住飯,飯內有蒜粒和蟹肉。面上的蟹,充滿膏,且蟹汁慢慢滲入飯內。加上濃郁的蒜粒,撈埋蟹肉及飯一齊食,口感非常豐富。飯粒完美吸收了螃蟹的鮮甜、荷葉的香氣及濃郁的蒜蓉。正。最後店員還送上兩碗雪耳紅棗,潤喉解渴及非常養生,畫上完美的句號,滿足的一餐
朋友剛好在附近返工,一於去接收工加食晚飯。

天氣凍想食熱辣辣的野食,見到酸菜魚,一於決定呢間。

餐廳位於1/F ,一角可以見到少少的日落和晚霞。

餐廳簡潔光猛,座位闊落舒服,是聚會的好地方。

除左二人餐,當然亦有其他選擇。

二人蟹逅滋味餐($388)
1.蒜泥青瓜

2.酸菜魚
大大碟的酸菜魚,內有萵筍、酸菜、菌類和新鮮肉質爽滑的魚。

3.十三少蒜香蟹飯(細)

蟹是當季,當然唔少得。用上荷葉包住飯,飯內有蒜粒和蟹肉。

飯粒完美吸收了螃蟹的鮮甜、荷葉的香氣及濃郁的蒜蓉。正。

2023-01-04
2023-01-02 130 瀏覽
朋友啟德新屋入伙~ 去house warming時既附近的OASIS Place 商場食lunch~由於好耐冇食酸菜魚,所以我哋揀咗去十三少食~ 餐廳裝修精緻優雅,大大個落地玻璃全個餐廳嘅卡座同埋大台都可以望到外面嘅景色~ 俾客人既感覺係又舒適又光猛!食個飯都令心情變好!我哋叫咗涼菜~涼拌土豆絲!主菜叫左十三少酸菜魚~仲叫左佢個新菜式~ 十三少蒜香蟹飯!涼拌土豆絲超級大盤!香口爽口又好味!個味道咬落去清爽之餘,又唔會辣!調味適中!十三少酸菜魚超級大盤份量好足~酸菜魚好滑好彈牙~ 超級好味!酸菜嘅酸度適中!仲有蒜蓉光夾埋選取一齊食,真係好好味!食完酸菜魚仲有好好味嘅十三少蒜香蟹飯~ 蟹飯好香口~ 美味嘅蒜蓉同埋蟹肉配合得天衣無縫~ 非常之美味!兩隻蟹既蟹膏都唔少!真係好正!

兩隻蟹既蟹膏都唔少!真係好正!

2022-12-19 123 瀏覽
天氣咁凍,點可以唔食酸菜魚😆同屋企一齊食就最岩😍餐廳位於啟德,裝修幾新潮同闊落😊睇下餐牌,我地點左二人蟹逅滋味餐😆🌸椒麻皮蛋椒麻皮蛋都唔似普通皮蛋,個色澤比較淺色,蛋黃就金黃色🥰好靚❤️味道都麻麻香香🤤又唔會太辣🤓🌸十三少酸菜魚酸菜魚入面有勁多鱸魚片🤤好厚肉,啖啖肉,魚肉嫩滑冇骨👍🏻仲有勁多酸菜😆個味道好香,夠辣😍🌸十三少蒜香荷葉蟹蒸蟹飯每一啖都有蟹嘅精華同埋有蟹羔,蟹肉都勁鮮味,入面仲有勁多蒜茸👍🏻🌸紅棗雪耳糖水E個係暖笠笠☺️飲完勁滋潤❤️
睇下餐牌,我地點左二人蟹逅滋味餐😆

🌸椒麻皮蛋

🌸十三少酸菜魚

🌸十三少蒜香荷葉蟹

🌸紅棗雪耳糖水
E個係暖笠笠☺️飲完勁滋潤❤️
1K
2022-12-12 121 瀏覽
知道新開左間高性價比川菜,見咁近點可以唔黎試下,環境簡約乾淨二人蟹逅滋味餐涼拌士豆絲 士豆絲都不算辣,簡簡單單涼拌絕對係一個開胃菜酸菜魚要小辣,一碗大鍋而上,滿滿酸菜和魚片,咸鮮味相對較重,仲有唔少芝麻係面別有另一番風味個人建議可以飲啖魚湯先,絕對係精髓所在魚肉片一點也不少,唔多骨,小辣的酸菜魚一點都不辣,但又可以增加酸菜魚風味如果有埋薯粉就更加好蒜香荷葉蟹飯成個飯好香,鋪滿了蒜蓉 飯粒粒分明有整整兩隻蟹 ,已切好一件一件蟹亦夠新鮮最後仲有糖水送,兩個人食到好飽

二人蟹逅滋味餐

涼拌士豆絲
士豆絲都不算辣,簡簡單單涼拌
絕對係一個開胃菜

酸菜魚
別有另一番風味

個人建議可以飲啖魚湯先,絕對係精髓所在

如果有埋薯粉就更加好

蒜香荷葉蟹飯
成個飯好香,鋪滿了蒜蓉 飯粒粒分明
有整整兩隻蟹 ,已切好一件一件
蟹亦夠新鮮

最後仲有糖水送,兩個人食到好飽

2022-12-08 697 瀏覽
再來 酸菜魚近來多咗好多川菜餐廳食水煮魚或者水煮魚,而次我去咗13少其中一間分店位於啟德新地段裏面啲格局超大好有舒適嘅感覺,係呢度必定要order酸菜魚今次見新出套餐有荷葉蒸蟹肉飯,好吸引呀決定就order二人晚餐✨蒜泥青瓜前菜份量都好多 ,青脆爽甜蒜味好重 ,越食越開胃 ,如果加埋麻辣味道更加濃厚🤭✨十三少酸菜魚記得酸菜魚大大碟盛上 ,份量比較多有萵筍、裏面仲有勁多酸菜加上大量白芝麻香味特別出,麻籽青色夠晒麻辣湯底用咗先魚熬製濃縮嘅湯,試咗一啖好香甜,店員同我講裏面嘅魚肉係用咗鱸魚,每片都切得好薄肉質新鮮爽滑忍唔住想加個一個白飯撈汁✨十三少蒜香蟹飯最後就係特色嘅蟹飯,呢個季節一定會食蟹,用咗荷葉包住飯,飯裏面仲有蒜香同埋蟹肉,蟹汁慢慢滲入,以蒜香味特別濃郁撈埋一齊食加埋蟹殼裏面既蟹膏口感好豐富想不到咁好味最後仲跟咗一碗雪耳紅棗糖水啱啱食埋嘢飲返碗糖水,潤喉解渴估唔到真係好細心
再來 酸菜魚
今次見新出套餐有荷葉蒸蟹肉飯,好吸引呀

決定就order二人晚餐

✨蒜泥青瓜
前菜份量都好多 ,青脆爽甜蒜味好重 ,
越食越開胃 ,如果加埋麻辣味道更加濃厚🤭

✨十三少酸菜魚
湯底用咗先魚熬製濃縮嘅湯,
忍唔住想加個一個白飯撈汁

✨十三少蒜香蟹飯

最後仲跟咗一碗雪耳紅棗糖水
啱啱食埋嘢飲返碗糖水,潤喉解渴

估唔到真係好細心
2022-12-01
5 分鐘 (堂食)
  • 十三少蒜香荷葉蟹飯
2022-12-08 132 瀏覽
十三少 (啟德站)📍啟德沐寧街10號OASIS Place商場1G號今晚來左食二人蟹逅滋味餐 $388除左十三少蒜香荷葉蟹飯- 必選涼菜同主菜都可以自選😁。涼菜:尖椒皮蛋/蒜泥青瓜/涼拌土豆絲。主菜:十三少酸菜魚/ 水煮魚—————————————————————。涼拌土豆絲 ~食落帶點微辣同酸~非常開胃。水煮魚魚片量多🤤~食落非常嫩滑水煮魚🌶️跟芽菜、寬粉、青瓜~大大碗好足料~非常惹味👍🏻。十三少蒜香荷葉蟹飯 (即叫即蒸)首先上碟已經比原隻螃蟹🦀️吸引♥️飯米🍚~連同螃蟹+荷葉一齊蒸飯粒完美吸收左螃蟹鮮+荷葉香另外仲有大量蒜蓉~非常鮮味飯後店員仲送上紅棗雪耳糖水好味又養生♥️
十三少 (啟德站)
📍啟德沐寧街10號OASIS Place商場1G號

今晚來左食二人蟹逅滋味餐 $388
除左十三少蒜香荷葉蟹飯- 必選
涼菜同主菜都可以自選😁

。涼菜:尖椒皮蛋/蒜泥青瓜/涼拌土豆絲
。主菜:十三少酸菜魚/ 水煮魚
—————————————————————

。涼拌土豆絲 ~
食落帶點微辣同酸~非常開胃

。水煮魚
魚片量多🤤~食落非常嫩滑
水煮魚🌶️跟芽菜、寬粉、青瓜~
大大碗好足料~非常惹味👍🏻

。十三少蒜香荷葉蟹飯 (即叫即蒸)
首先上碟已經比原隻螃蟹🦀️吸引♥️

飯米🍚~連同螃蟹+荷葉一齊蒸
飯粒完美吸收左螃蟹鮮+荷葉香
另外仲有大量蒜蓉~非常鮮味

飯後店員仲送上紅棗雪耳糖水
好味又養生♥️
There are many Sichuan food choices in Hongkong but not all of them I will keep visiting again and again. I must admit that I have been to Master 13 for more than 10 times at least 😆 Their spicy boiled fish is definitely my favourite as their soup base is very clean without too much oil. I can drink two big bowls of it 😂 This time I tried their new crab rice menu 🦀 ($388 for two persons) which also includes my favourite dish😍Master 13 steamed rice with crab and minced garlic in lotus leaf 🦀Two w

Two whole big crabs with lots of crab roe were placed on top of rice to steam with lotus leaf. The fresh and sweet taste of carb meat has been extracted into rice with lotus fragrance. The portion is super big too though small size is offered in this menu. Honestly we had it as takeaway for next meal as well 😆

Master 13 boiled fish with pickled cabbages 🐟
I am a big fan of Sichuan spicy boiled fish and Master 13 one is definitely my top choice! The fish slices are very fresh with lots of veggies inside. Its soup is the must try item! I am sure everyone gonna love it especially when the weather is turning cooler ☺️

Preserved eggs with chilli pepper 🥚
There are three options of appetisers we can choose in this menu. This time I picked the preserved eggs. The eggs were marinated with spicy sauce and the egg yolk part provided a sweet taste which made the whole dish not to be spicy🌶

近年香港四川料理餐廳開左好多間,相信大家對四川美食一啲都唔陌生😆 係咁多對手之中,十三少🌶️既酸菜魚係我心裡面脫穎而出,絕對係我既心頭好💕 大家得知道我平時好食得辣,不過太麻太油食完就好容易肚痛,十三少距地呢款連湯都可以飲得既酸菜魚,就最啱我鍾意酸辣但又怕油膩既愛辣人士😍 咁啱新屋附近就有間十三少,搬黎呢度之後大大話話已經去過不下十次🤣 就知道我真係好鍾意食距地既嘢啦😆 獨食難肥,今日同大家推薦下距地最新既二人蟹逅滋味餐($388)🦀

十三少蒜香荷葉蟹飯 🦀
呢個menu包左個細size既荷葉蟹飯,雖然話係細size,但係份量十足!兩隻超肥美既蟹加上蒜蓉同飯,用荷葉包裹住黎蒸🌱 蒸既時候香濃的蟹膏、蒜香同荷葉清香滲透係飯入面,味道豐富,令人食唔停口😋冬日時節最適合就係整翻份暖笠笠既荷葉蟹飯,而且有兩隻新鮮原隻蟹,抵食足料,我地兩個女仔食到勁飽要打包下餐繼續品嚐😆

十三少酸菜魚🐟
黎到十三少,我既摯愛又點少得😌 十三少酸菜魚最令我鍾意既地方就係新鮮既魚肉同湯底。有時去其他地方食過啲魚唔新鮮一夾就散,而且湯底勁油🤔 十三少既酸菜魚就完全無呢啲問題,魚肉嫩滑鮮味,湯底清澈,係每次黎都必點既菜式。尤其係個湯,次次都可以飲兩大碗拌飯食,超級推介!🌟

椒麻皮蛋🥚
呢個二人餐仲可以自選一款前菜,今次我地就揀左個皮蛋黎試。口感味道好特別,原本見到椒麻兩個字以為會好辣。點知原來甜甜地,蛋黃奶香勁濃郁,喜愛蛋黃既人一定好鍾意☺️
蟹逅滋味二人套餐
十三少蒜香荷葉蟹飯
十三少酸菜魚
椒麻皮蛋
蟹逅滋味二人套餐
十三少蒜香荷葉蟹飯
十三少酸菜魚
2022-11-13 135 瀏覽
屯馬線嘅啓德站好熱鬧,開咗好多食肆,仲有新開嘅川菜館十三少😍 環境闊落舒適,裝修新潮,有別於一般川菜館,食得開心又舒適🫶🏻🌟二人蟹逅滋味餐$388涼菜3選1(涼拌土豆絲)主菜2選1(水煮魚)主食(😎必選)十三少蒜香荷葉蟹飯餐牌選擇多,唔想左揀右揀,二人套餐值得推薦🫶🏻 土豆絲爽脆,麻辣好開胃😋 水煮魚上枱已經聞到麻辣味🌶🌶 上面鋪滿晒乾辣椒,唔好以為會好辣,食落只係小辣,主要係香辣,辣度啱啱好👍 魚片超滑溜鮮甜😍 配菜青瓜,芽菜,粉條都好多,二人份量好足夠,食到好過癮😎創新菜式嘅荷葉蟹飯份量十足,我哋每人三碗勁飽肚😂 香濃蒜香味,膏蟹質素高,肉質新鮮扎實,食落勁香口,大滿足🫶🏻呢個套餐性價比高,值得推介,相信好快再encore😎

🌟二人蟹逅滋味餐$388
涼菜3選1(涼拌土豆絲)
主菜2選1(水煮魚)
主食(😎必選)十三少蒜香荷葉蟹飯

餐牌選擇多,唔想左揀右揀,二人套餐值得推薦🫶🏻
土豆絲爽脆,麻辣好開胃😋

呢個套餐性價比高,值得推介,相信好快再encore😎
2022-11-09
  • 十三少蒜香荷葉蟹飯