2013-12-03 1555 瀏覽
睇完雜誌,知道這店有串燒三層肉吃,我可是超愛吃這個豚肉呀!故今晚決定嚟吃個夠!開初以為是街邊小檔,來到店前,才發現是堂食既小店,除了串燒,還有韓式冷麵﹑辛辣麵等吃的,見剛好有位,於是決定在這裡吃個完整晚餐。小店地方真的很小,只有5張枱,大概可坐12人,枱椅都是摺枱摺櫈,好簡陋!開放式廚房,一室油煙味,但食客沒有因此而卻步,反而keep住翻枱。菜單上大概有20款食物,包括串燒雞肉﹑韓式炸醬公仔麵﹑辛拉麵﹑魚片串等,都係一啲比較簡單既食物。比較特別既包括串燒三層肉﹑韓式甜酸炸雞及紫菜粉絲卷,可惜今晚紫菜粉絲卷售罄,無緣一嚐其味。最後點了海鮮辛拉麵($45)﹑韓式炸醬公仔麵($33)﹑一份韓式甜酸炸雞($37)﹑一串雞肉($16)及兩串三層肉($18/串)。等了10分鐘左右,食物陸續送上。先來既係三層肉,又厚又大片,每串共有兩片,燒得好靚,食落彈牙有豬肉香味,調味佳,這個價錢吃倒這個質素這個份量,不貴。跟著來既係甜酸炸雞,賣相唔錯,甜甜酸酸外表香脆,啖啖肉,正!串燒雞肉則一般。至於兩個麵,可能廚師分身乏術,故麵煮過龍,腍左。所以建議來這裡主力吃串燒及韓式小吃吧,反正麵食也偏貴呢!要注意呀!由
串燒三層肉($18@)
韓式甜酸炸雞($37)
串燒雞肉($16)
韓式炸醬公仔麵($33)
海鮮辛拉麵($45)
海鮮唔鮮既辛拉麵
要注意呀!由於人手不足,小店規定每枱客人只可下單一次。不過憑其用料及味道,看得出是心機之作,又雖然店員超忙一腳踢,但都好有禮貌,值得繼續幫襯支持呀!。
題外話/補充資料: 笑同味道係俾串燒三層肉同炸雞的啊!
2013-12-02
5 分鐘 (堂食)
串燒三層肉($18@)
韓式甜酸炸雞($37)
2013-11-18 2167 瀏覽
當在韓國街花多眼亂也不知道如何選擇之際,發現了這間位於金巴利街韓國小食店而且見到門口餐牌賣相吸引,很多特別的小食,所以便進來了。看看餐牌,多選擇之如價錢都抵食,二人就點了以下: 1. 迷你飯團 2. 烤三層肉串 3. 韓式甜辣雞球 4. 韓式炸醬公仔麵 5. 年糕串 首先,迷你飯團有三大粒: 味道不錯,有紫菜,麻油香,有芝麻,又飽吐很好味。然後食咗烤肉三層串;味道香口 、三層肉帶點半肥半瘦、烤出來不會太韌。食了韓式甜辣雞球,味道方面,帶點甜甜酸酸、而且帶點辣、食的時候,炸粉不厚,雞肉很觧嫩,一口咬下去煙韌得,而且上的時候還是熱熱騰騰,是一道令人醒神的菜。韓式炸醬公仔麵: 味道方面,沒有太大的驚喜。再追加一串年糕,大概有六件,食第一口的時候,好韌和有點硬,即是詢問店員為何是這樣,店員說因炸過,結果我們只是食了二件已放棄了。總括來說,價錢都抵食、食物質素都算有水準,唯一不足之處是因店舖面積小而且坐位有限,店員催促我們食完好走,因外面太多人等。

看看餐牌,多選擇之如價錢都抵食,二人就點了以下:
 1. 迷你飯團
 2. 烤三層肉串
 3. 韓式甜辣雞球
 4. 韓式炸醬公仔麵
 5. 年糕串

迷你飯團 、 烤三層肉串
年糕串
2013-09-07
20 分鐘 (堂食)
迷你飯團 、 烤三層肉串
韓式甜辣雞球
跳舞堂前HAE食少少嘢~ 兩個韓迷又點少得食吓韓食!都想嚟呢間好耐架啦~ 上食評望望見服務態度咁差真係有啲卻步.. 但點都俾次機會佢啦, 如果佢真係服務差我一定唔會再去!*雖然食物質數好重要, 但對於我嚟講態度差要我受氣, 幾好食我都唔會去! OK, 入正題. 環境裝潢都幾特別, 好"街頭"FEEL~ 如果可以大家圍住個小廚房坐低/企係度食仲有FEEL!! XD 韓式年糕 + 蛋 (떡볶이 + 계란) $28+$5賣相唔錯喎, 好地道咁! 食落個味都似既, 係多咗少少"帆船牌辣椒醬"既味, 同埋唔夠辣... 如果佢都可以任飲魚片湯就真係地道啦~  紫菜粉絲卷 (김말이) $12呢個好好味呀~ 新鮮炸出嚟, 脆卜卜, 粉絲又有味~ 沾埋個醬油, 真係好地道! LIKE! 十二蚊好抵!*服務OK! 態度係有啲假, 但冇所謂, 做服務行業既最少要咁!就算唔鍾意份工, 唔鍾意對人, 都擠出個笑容, 最少對得住份工先啦~
跳舞堂前HAE食少少嘢~ 兩個韓迷又點少得食吓韓食!
但點都俾次機會佢啦, 如果佢真係服務差我一定唔會再去!

OK, 入正題.

環境裝潢都幾特別, 好"街頭"FEEL~
 韓式年糕 + 蛋 (떡볶이 + 계란) $28+$5

賣相唔錯喎, 好地道咁!
如果佢都可以任飲魚片湯就真係地道啦~
 紫菜粉絲卷 (김말이) $12
呢個好好味呀~ 新鮮炸出嚟, 脆卜卜, 粉絲又有味~
沾埋個醬油, 真係好地道! LIKE! 十二蚊好抵!

2013-11-07
2013-11-15 762 瀏覽
位於尖沙咀韓國街的北口專門烹調特別韓式小食,價錢適中。小舖店面較小,坐得比較擠擁,一行三四人去已經勉勉強強,而且做的多是小吃快餐,流轉速度快,故不建議人多到訪或長時間逗留。飯團$18有三大顆,味道挺好,比較飽肚。配上紫菜、蘿蔔絲、麻油、芝麻,是很好的一個小食。炸紫菜粉絲卷一客有四件,同樣是用較粗身的那種韓式粉絲,本身調味已經很好,咸味適中,可口彈牙,紫菜味與炸漿混成一體。比一般的天婦羅更好吃!年糕$10一串,味道不太辣,一咬下去有驚喜,因為年糕是烤出來,條條年糕都很脆口,口感外脆內軟,配醬汁同吃感覺難忘而複雜,炒的就吃得多了,烤的是另一番美味,必吃!因為最近水冷麵都沒有「返貨」,只好改吃韓式涼拌粉絲吧!沒有想到這韓式粉絲令我們一吃便上癮了粉絲沾滿了泡菜汁,整個味道是偏甜帶辣的,醬汁稍稀,同樣是甜甜酸酸的。粉絲粗身,同時其掛汁能比冷麵更佳,把醬汁完完全全吸住了。配上蘿蔔絲、醃蘿蔔、椰菜絲和熟蛋同吃很配!光吃這粉絲已經非常惹味,而且越吃越辛,喉嚨直噴火,過癮過癮。橙橙紅紅熱騰騰的一碟,吃真一點原來炸漿裡面是層年糕,再咬深入一層才是雞肉,雞肉很觧嫩,一口咬下去煙韌得很,炸得很香很熱很脆,口感
位於尖沙咀韓國街的北口專門烹調特別韓式小食,價錢適中。
小舖店面較小,坐得比較擠擁,一行三四人去已經勉勉強強,
飯團$18有三大顆,味道挺好,比較飽肚。
配上紫菜、蘿蔔絲、麻油、芝麻,是很好的一個小食。
比一般的天婦羅更好吃!
燒年糕串
韓式涼拌粉絲
因為最近水冷麵都沒有「返貨」,只好改吃韓式涼拌粉絲吧!
沒有想到這韓式粉絲令我們一吃便上癮了
粉絲粗身,同時其掛汁能比冷麵更佳,把醬汁完完全全吸住了。
配上蘿蔔絲、醃蘿蔔、椰菜絲和熟蛋同吃很配!
韓式甜辣雞球
橙橙紅紅熱騰騰的一碟,吃真一點原來炸漿裡面是層年糕,再咬深入一層才是雞肉,雞肉很觧嫩,一口咬下去煙韌得很,炸得很香很熱很脆,口感奇佳,驚喜之作。
甜酸汁味道很濃,不帶辣,有點像糖醋排骨,是值得一試的小吃!
2013-11-08
燒年糕串
韓式涼拌粉絲
2013-10-10 485 瀏覽
尖沙咀有一條韓國街就是眾所周知,但花多眼亂也不知道有那一間好,我上網看見這間不錯,而且有很多特別的小食,所以便進來了。這間食品價錢又不是太貴,我們2人每人只用了$26便試了4樣食品。我覺得來到就不要吃它的麵,因為他也是一包包的即食麵,而且這些麵有一般店也可以買到的,但就賣$28一碗,倒不如在家煮自己吃。我們叫了飯團$18有3粒,味道不錯,有紫菜,麻油香,有芝麻,很好味。年糕串$10,味道不是太辣,但覺得年糕的邊位有點硬,影響了口感,如果是水煮應該會好一點,因為這個像烤出來,導致邊位硬了。紫菜粉絲卷$12,原來是炸的,像天婦羅一樣,很香口,粉絲很有咬口,不知道他是如果弄到非常的黏,所以很好吃。魚片串$12,我知道在韓國很出名,但在韓國的時候沒有試,看樣子沒有什麼特別,但來到這間看見價錢又不是太貴,所以叫了來試。原來的確不錯,因為湯底味道非常的特別,不知怎形容的味道,很鮮甜,在韓國叫石頭飯,這個會是附送的湯。

2013-10-04
5 分鐘 (堂食)
  • 飲團,粉絲紫菜卷
2013-09-16 125 瀏覽
和朋友想吃下午茶,逛完街就來到... 首先,一進門就看見樣子非常韓國但操廣東話的女子,他樣子非常黑面問幾位阿? 4位,唔該!等下喇出面!語氣非常不友善,但朋友說算了吧就算了順道一提,店子非常細同窄,今日太陽好猛打算一路食有下冷氣,點知個冷氣好似無開一樣,而且廚房就係坐位隔離位置又窄,結果食到一頭汗,出到外面反而仲涼過內面!!等左十分鐘左右終於入得!係外面已想好叫什麼!一份辛辣麵,一份冷麵,一份餃子麵,一份炒年糕,一份炸粉絲卷,同四個飲品!等左五分鐘左右終於黎,點知一黎黎左兩個辛辣麵,我地馬上問點解,點知個女人語氣勁差咁話係兩份喎我落!雖然明白小店多數不覆單但落錯仲咁既態度?我們只怕食唔完,所以再問清楚,重覆一次但我們是一份麵有餃子,一份無,請問有無弄錯?點知佢仲話:兩份辛辣,一份餃子嘛,而且整好無得退架喇!然後一邊黑面走開!雖然食物不錯,價錢合宜到埋單都係二百多但咁既環境同態度真係唔係個個頂到囉,睇住佢咁既樣唔係個個食得落。講返食物,辛辣麵真係無特別,係普通個種,只係加多左隻蛋,而且湯底好淡... 餃子辛辣麵就加多左兩隻餃子,都係一般超市貨色,但係韓國包法個隻,無特別...冷麵反而有驚
和朋友想吃下午茶,逛完街就來到...
首先,一進門就看見樣子非常韓國但操廣東話的女子,
他樣子非常黑面問幾位阿? 4位,唔該!等下喇出面!
語氣非常不友善,但朋友說算了吧就算了
順道一提,店子非常細同窄,今日太陽好猛打算一路食有下冷氣,
等左十分鐘左右終於入得!係外面已想好叫什麼!
冷麵反而有驚喜,個汁酸酸甜甜少少辣,有好多菜絲同HALF熟蛋,麵係好似薯粉煙煙UNUN咁!總體上好好食! 而炸粉絲卷都好食,但無SAUSE就DRY D(同朋友點年糕D SAUSE唯有,但效果出奇地好!!)!!
炒年糕哩個價錢份量有點少,但好夠辣,同係韓國食有得比,不過朋友唔係好食得辣就飲哂成罐飲品... 但魚片CUT得好細同好少....

10 分鐘 (堂食)
2013-08-19 147 瀏覽
朋友推介的小店, 沒期望下有驚喜賣相不錯, 一口咬很煙韌, 原來炸粉裡面是年糕, 再深入一層才是雞, 有口感, 有驚喜, 味道很好, 外層汁的味道有些少像中式甜酸汁, 但怎樣也好, 這是可一試的小吃!一看其實有點兒失望, 因為應該是炸過龍了, 果然吃下便知龍與鳳, 是過火了點呢, 浪費了裡面的美食, 其實應可是不錯的, 韓式粉絲較粗身的那種, 在裡面彈牙的感覺不差, 但嚐不到紫菜味了....賣相吸引, 看似很豐富很色彩繽紛, 很多的爽口透明麵條, 沾滿了泡菜汁, 整個味是偏甜帶辣的, 很惹味, 不同的配料亦襯得不錯原來簡單一個辛辣麵加一塊芝士是那麼美味的, 真是佩服, 實在是有驚喜!
朋友推介的小店, 沒期望下有驚喜
炸紫菜粉絲卷
韓式冷麵
辛辣芝士麵
2013-07-23
2013-08-06 128 瀏覽
途徑尖沙咀突然喃起附近條韓國街運氣好唔使兜大彎就順利揾到買完野覺得肚餓就直接在韓國街開吃大概兩點半到鋪頭剛剛好仲有位鋪頭地方好細只能擺下幾張細臺同埋食食下就會覺得油煙機唔系好work坐低之後order咗一份炒年糕(28蚊)一份魚片串(12蚊)店主仲好細心咁問使唔使剪開炒年糕加咗芝麻好好味唔會太辣年糕軟硬度剛剛好魚腐都好入味魚片串吸滿湯汁同埋原來比想像中軟我真系以為好韌點知食落去口感系完全唔同葛貪得意仲要多支米漿(9蚊)米漿味道就好似甜版玄米茶好香好滑估唔到佢都幾好飲總括來講今餐都算滿意價錢都好合理
途徑尖沙咀
剛剛好仲有位
鋪頭地方好細
只能擺下幾張細臺
同埋食食下就會覺得油煙機唔系好work

坐低之後order咗一份炒年糕(28蚊)
一份魚片串(12蚊)
店主仲好細心咁問使唔使剪開
魚片串吸滿湯汁
同埋原來比想像中軟
我真系以為好韌
點知食落去口感系完全唔同葛
貪得意仲要多支米漿(9蚊)
米漿味道就好似甜版玄米茶
好香好滑
估唔到佢都幾好飲

總括來講今餐都算滿意
價錢都好合理

2013-08-05
  • 炒年糕
  • 年糕串
下雨天~入到去個身濕濕地諗住食個辣炒年糕暖下先~~叫到佢埋黎,逼我地一次過叫哂啲野食先= =''無賴呀!!點知個年糕好快地黎到~仲已經唔係熱,變左少少暖~~個味唔好食~ 太甜~ 又少~同韓國個啲差得會有點兒遠左啲!--> 係港式辣醬炆年糕 - -"仲有個炸醬面 @@真係無言0.0最熱係佢喇!不過真係人地韓國散裝一包包既炸醬面醬料包~仲要係最唔好食個隻~ - -''唔難食! 但… 有點兒港風~ 好係柱候牛腩面 feel~太唔韓食了!最後個個韓式甜辣雞球算係最好食既~(係我地叫個 3 樣入面)夠脆! 夠熱! 夠多汁! 唔太油! 不過~ 唔知係唔係模仿既韓國既糖醋炸雞呢~?如果係… Oh~~ so sad~一食完個下就即刻行埋黎叫我地比錢~出面又一個人都無^^想諗住叫啲野飲都~~~~~ oh~~~態度"一流"!!!!!!!韓式甜辣雞(模仿既韓國既糖醋炸雞?)
下雨天~

入到去個身濕濕地諗住食個辣炒年糕暖下先~~

叫到佢埋黎,逼我地一次過叫哂啲野食先= =''
無賴呀!!

點知個年糕好快地黎到~
仲已經唔係熱,變左少少暖~~
個味唔好食~ 太甜~ 又少~
同韓國個啲差得會有點兒遠左啲!
--> 係港式辣醬炆年糕 - -"

仲有個炸醬面 @@
真係無言0.0
最熱係佢喇!
不過真係人地韓國散裝一包包既炸醬面醬料包~
仲要係最唔好食個隻~ - -''
唔難食! 但… 有點兒港風~ 好係柱候牛腩面 feel~
太唔韓食了!

夠脆! 夠熱! 夠多汁! 唔太油!
不過~ 唔知係唔係模仿既韓國既糖醋炸雞呢~?
如果係… Oh~~ so sad~

一食完個下就即刻行埋黎叫我地比錢~
出面又一個人都無^^
想諗住叫啲野飲都~~~~~ oh~~~

2013-07-24
  • 韓式甜辣雞(模仿既韓國既糖醋炸雞?)
2013-07-19 59 瀏覽
如題,服務態度真係唔好 食到一肚氣店員本身個樣已經好bad,唔知係咪因為2人同行,得一個食野好似好不滿咁食到一半左右出面有兩個人等緊已經眼超超之後食食下仲要求我比錢先,咁可能係妳經營形式啦然後到真係食完, 我支野飲仲有一半未飲已經要求我走但其實我前後唔係食得好耐到最後,一句多謝惠顧呢啲客氣說話都冇我真係好不滿服務態度真係令人好嬲,極需改善連最基本既服務態度都做唔好,啲野食好味又點?
如題,服務態度真係唔好 食到一肚氣
食到一半左右出面有兩個人等緊已經眼超超
之後食食下仲要求我比錢先,咁可能係妳經營形式啦
然後到真係食完, 我支野飲仲有一半未飲已經要求我走
但其實我前後唔係食得好耐
到最後,一句多謝惠顧呢啲客氣說話都冇我真係好不滿
服務態度真係令人好嬲,極需改善
連最基本既服務態度都做唔好,啲野食好味又點?
2013-07-06
2013-07-06 114 瀏覽
在香港,韓國菜跟韓燒已經劃上等號—當有人說要吃韓國菜時,其他人都想到是去吃韓燒。毫無疑問,韓燒是韓國菜的其中一環,可是韓國菜並不只得韓燒如此乏味的。相約在SS5認識的朋友逛街,本來他建議去吃韓燒,可我對韓燒不感興趣,又怕上火,於是便提議去吃韓式小吃。我們到了位於韓國食街的北口韓國地道小吃用餐,那兒出品不俗,且價錢便宜,是我吃韓食的首選。惟店舖呈「L」型,面積狹小,並非相約大伙兒吃飯的好地方。韓國小吃代表作—韓式炒年糕。橘紅色的炒年糕醬汁濃厚,該會嚇怕從不吃辣的人,可是韓國的辣是甜辣,不會辣得嗆喉,但也要讓人多喝水。年糕煮得軟度適中,外層不會煮得過淋而變得像吃米糊,中間的位置更帶點煙韌。再者,年糕絕非只有表面才有味道,米香豐富的年糕吸收了辣醬的精華,每口盡是甜辣。炒年糕更有少許韓國魚蛋和椰菜作配菜,同樣跟年糕一樣,煮得久很入味呢!黑溜溜的韓式炸醬公仔麵醬內有土豆塊等配料,可是煮得淋軟,加上炸醬的甜味相對下較出,所以不太吃出其他配料。韓國即食麵麵質較煙韌綿軟,加了甜甜的炸醬,感覺很配。不過即食麵與炸醬拌勻好後要馬上吃,不然就會給吹涼了,黏得變成麵糰。中國人的一餐一定要有飯吃,就點碗烤汁雞肉

韓式炒年糕
韓國小吃代表作—韓式炒年糕
烤汁雞肉飯
中國人的一餐一定要有飯吃,就點碗烤汁雞肉飯滿足一下肚子吧。
灑上芝麻粒的雞肉和蔥段排得整齊,並列成兩行,與椰菜一同鋪在米飯上,造型上有加分。
雖說是烤汁飯,但雞肉真有烤過。經過微烤的雞肉表面有點燒過的口感,再吃口塗上烤汁的雞肉,帶點蜜糖的黏,也有燒烤的味道,好吃。
然後再配上白飯吃。韓國的小圓米飯黏性較強,加上烤汁和爽脆椰菜吃,真的有夠甜蜜,不錯吃啊!
烤豬肉串
朋友點的烤豬肉串也真不賴。
豬肉和蔥段相間而成的串燒灑上芝麻粒,放在小巧的碟子上很精美。
豬肉沒有豬騷味,彈牙不會死實,表面微脆,有像韓式燒烤。
蔥段不會過份濃味而搶了豬肉的風頭,一口豬肉再吃一口蔥段,反是清新的感覺。

數著數著,原來我已經在北口吃過五次東西了。每次來這裡吃也不會讓我很失望,反讓我吃後對她的出品念念不忘呢。你問我覺得這家店夠地道嗎?無論在價錢、食物種類和質素上,我都覺得很地道。
2013-07-05
韓式炒年糕
烤豬肉串
2013-05-16 65 瀏覽
夜晚去尖沙咀行街,林住食韓國野,入左韓國街哩度,8點幾去到成条街都布滿排隊食飯噶人,見哩間幾多人排,就決定入去試下排左半個鐘,終於可以入去坐低了,眼見店里的食客都是女仔氣氛熱鬧,店內環境裝修都是街坊格局,摺枱摺櫈,共5張細枱,每張枱最多坐三個人,一大班friend去的話就不適合了服務員很cool,但是很細心。我地排隊噶時候睇左門口噶菜單,已經決定食咩啦。我地兩個人一共叫做5樣食物。 第一樣,炒韓國年糕,另外我們加左份熟雞蛋第二樣,韓國魚片串第三樣,韓式涼拌粉絲第四樣,韓式甜辣雞球這間店鋪10點左右就last order。我地2人加埋一共食左$110,超飽同超抵食。有下次。
排左半個鐘,終於可以入去坐低了,眼見店里的食客都是女仔
第二樣,韓國魚片串
第三樣,韓式涼拌粉絲
第四樣,韓式甜辣雞球
有下次。
2013-05-15
30 分鐘 (堂食)
  • 韓國炒年糕,韓國魚片串
2013-04-06 117 瀏覽
這是我跟朋友最愛的食店之一,身為貧窮的韓粉,偶而會到這家充滿地道韓國風味的食店,試圖用食物和環境來讓自己陶醉在已遠赴韓國旅行中的錯覺!這是家很小的店,鋪面是L字形的.只有一張桌子能容納三個人.雖然陜窄,但才顯得夠地道!而且裡面的店員都說韓語呢!當天我們三人幸運地到達就有一張空的三人位.一坐下就點了一大堆食物.當然少不得大名鼎鼎的炒年糕了!年糕非常煙韌,配上既香又辣的韓式醬,再撒上香香的芝麻粒,好吃得很!裡面還有不少魚片條呢!因為我們一直以來只點炒年糕,今次趁大家肚子餓,就試一下燒年糕!它很香,外面燒得脆脆的,裡面就軟軟的.蠻特別!可是一定要趁熱吃,涼了就不好吃了!接著就是兩款麵,炸醬麵及涼拌粉絲!前者我不太愛吃,由於沒去過韓國,不知道正宗的炸醬麵是否都又苦又甜的.感覺好奇怪而涼拌粉絲相對味道較討好,也非常特別.有氣水甜味,加上生菜絲,雞蛋等配料,令它很適合夏天或像現在濕熱的日子吃!緊接就是我的最愛!紫菜粉絲卷!我們每次來必點的!這個韓式炸物的外層並沒有鋪上太厚的粉漿.裡面包了粉絲及紫菜.口感有趣又香口!必點!最後就是飲品.我們只點了雪梨汁($8),沒有很特別.(右邊是在旁邊的雜貨點買的
這是我跟朋友最愛的食店之一,
身為貧窮的韓粉,
偶而會到這家充滿地道韓國風味的食店,
試圖用食物和環境來讓自己陶醉在已遠赴韓國旅行中的錯覺!

這是家很小的店,
鋪面是L字形的.
只有一張桌子能容納三個人.
雖然陜窄,
但才顯得夠地道!
而且裡面的店員都說韓語呢!

當天我們三人幸運地到達就有一張空的三人位.
一坐下就點了一大堆食物.

當然少不得大名鼎鼎的炒年糕了!
年糕非常煙韌,
配上既香又辣的韓式醬,
再撒上香香的芝麻粒,
好吃得很!
裡面還有不少魚片條呢!
因為我們一直以來只點炒年糕,
今次趁大家肚子餓,
就試一下燒年糕!
它很香,
外面燒得脆脆的,
裡面就軟軟的.
蠻特別!
可是一定要趁熱吃,
涼了就不好吃了!
接著就是兩款麵,
炸醬麵涼拌粉絲!
前者我不太愛吃,
由於沒去過韓國,
不知道正宗的炸醬麵是否都又苦又甜的.
感覺好奇怪
而涼拌粉絲相對味道較討好,
也非常特別.
有氣水甜味,
加上生菜絲,
雞蛋等配料,
令它很適合夏天或像現在濕熱的日子吃!
緊接就是我的最愛!
紫菜粉絲卷!
我們每次來必點的!
這個韓式炸物的外層並沒有鋪上太厚的粉漿.
裡面包了粉絲及紫菜.
口感有趣又香口!
必點!
最後就是飲品.
我們只點了雪梨汁($8),
沒有很特別.
(右邊是在旁邊的雜貨點買的香蕉奶

喜愛韓國美食的朋友也不妨到這裡試一下吧!

不過就請別期待有什麼很好的服務就是啦!
2013-04-06
  • 紫菜粉絲卷
  • 韓式炒年糕
2013-04-01 74 瀏覽
一個人去完尖沙咀工作, 有點餓, 雙腳不自覺走到尖沙咀的韓國街-金巴利街北口店舖細細, 但小食種類多, 若賺小食不夠飽肚的話, 亦有飯麵可供選擇韓式炒年糕 ($28)鮮紅醬汁,賣相吸引, 辣度不高, 大人細路都岩食,年糕軟硬度適中, 醬汁中有大量蔥, 增添香味炒年糕並非即叫即製, 所以可立即上菜而在碟子上包上膠袋, 可減去清洗步驟,但卻不夠環保韓式魚旦串店員細心的在下單時詢問要否剪開, 方便食用魚旦彈牙, 清湯清甜, 但味精重
韓式炒年糕 ($28)
鮮紅醬汁,賣相吸引,
辣度不高, 大人細路都岩食,
年糕軟硬度適中, 醬汁中有大量蔥, 增添香味
炒年糕並非即叫即製, 所以可立即上菜
而在碟子上包上膠袋, 可減去清洗步驟,但卻不夠環保
韓式魚旦串
店員細心的在下單時詢問要否剪開, 方便食用

魚旦彈牙, 清湯清甜, 但味精重
2013-03-31 32 瀏覽
坐在門口的那張二人桌前來下單的侍者黑口黑面沒笑容炸醬麵十分美味, 即食麵底配上炸醬很配年糕沒怎麼樣雞蛋加辣醬, 味精味有點重炸雞球外層炸粉極硬咬開後粉層原來極厚大概三分二粉層三分一雞肉吃了一半就吃不下了這兒食物質素差, 態度也不見得友善要吃韓食在金巴利有很多選擇這家絕不是好選擇PS. 吃完出來滿身油煙味, 坐在門口位置也難逃一劫, 可想言知這兒的抽風系統有多差
坐在門口的那張二人桌
前來下單的侍者黑口黑面沒笑容
炸醬麵十分美味, 即食麵底配上炸醬很配
年糕沒怎麼樣
雞蛋加辣醬, 味精味有點重
炸雞球外層炸粉極硬
咬開後粉層原來極厚
大概三分二粉層三分一雞肉
吃了一半就吃不下了
這兒食物質素差, 態度也不見得友善
要吃韓食在金巴利有很多選擇
這家絕不是好選擇