2019-04-30 935 瀏覽
呢間位於金巴利街既🇰🇷韓國小店,地道到令你好似置身韓國咁,令人即刻想飛翻轉泡菜國!🛫不過略厭座位比較窄💺,真係有置身簾航既感覺。好似小編咁既肥豬仔就坐得冇咁舒服!另一大敗北就係呢間小店冇酒牌😨🍶🍶🍶食韓式小食點可以唔配燒酒呢!(不過東主唔介意你去隔離間韓國雜貨店買黎舖頭飲❤️✌🏻)。但切忌不自量力,因為果味燒酒太易入口,令人不自覺地愈飲愈多🤪。—甜辣雞球🐔份量少d,唔好expect係Xxdam chicken個d炸雞咁大份,呢個只係小食,可以形容為「韓版巴辣雞粒」。 韓式豬腩肉🐖燒得幾脆身,不過乾左d,個醬幫佢🥓加左唔少分!魚片串🐟同炒年糕🍢都幾chewy and soft👌🏻 迷你飯團🍙好鬆散,一夾就散,可以改名叫...迷你炒飯。最後...Old saying, the main point is who you eat with, not the food itself.—#foodiehk #hkfoods #hkfoodshare #hkfoodblogger #hkfood #hkigfood #hkfoodieblogger #hongkongfoodie #hkfoodlo

#foodiehk #hkfoods #hkfoodshare #hkfoodblogger #hkfood #hkigfood #hkfoodieblogger #hongkongfoodie #hkfoodlover #topcitybiteshk #hkeats #食好西 #食評 #hkrestaurant
2019-03-28 531 瀏覽
果然同店舖名一樣,真係主打售賣韓國地道小食。令我非常非常鍾意嘅係佢哋嘅炸醬麵,超級好味😍😍😍😍😍好鍾意佢哋個汁,同埋食到入邊有少少薯仔蓉。我都唔知係正唔正宗,只係我自己鍾意呢隻味! 如果講到韓國街邊小食,又點少得魚片串🤙🏻🤙🏻襯埋佢哋用胡椒同香蔥整成嘅湯底🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️good 好似去咗韓國食路邊攤嘅感覺!另外好抵讚嘅係佢哋飲品價錢都好實惠,全部都係$10罐!
果然同店舖名一樣,真係主打售賣韓國地道小食。

另外好抵讚嘅係佢哋飲品價錢都好實惠,全部都係$10罐!
甜辣雞球
魚片串
炒年糕
甜辣雞球
魚片串
  • 韓國魚片串
2019-03-07 300 瀏覽
同朋友夜晚想食下韓國野 緊係要去尖沙咀 黎到韓國街間間都爆場 冇位要等 唯獨呢間小店有位 所以直接入去試下~.嗌咗幾樣野食 諗住每樣都試下咁😋🌟韓式年糕串 年糕係炸完再淋醬係面 外脆內軟 加上啲甜辣醬 幾惹味😋🌟炸醬麵 正常味道 係唔正宗既 但咁平都唔要求啲咩😂🌟魚糕串 有種係韓國街頭食小食既感覺~唔錯🌟烤五花肉飯 好惹味!有埋生菜~加埋泡菜包五花肉食好正 但嫌啲肉太薄唔夠喉🌟迷你飯團 有啲鬆散 唔夠實😖調味亦唔夠🌟韓式熱狗 好難食好奇怪 炸得好重油溢味 唔掂😖.總括而言 價錢係好平 但一分錢 一分貨當平平地止下口癮~唔好期望係正宗韓國野啦😂
嗌咗幾樣野食 諗住每樣都試下咁😋

炸醬麵 正常味道 係唔正宗既 但咁平都唔要求啲咩😂
魚糕串 有種係韓國街頭食小食既感覺~唔錯
迷你飯團 有啲鬆散 唔夠實😖調味亦唔夠
韓式熱狗 好難食好奇怪 炸得好重油溢味 唔掂😖
總括而言 價錢係好平 但一分錢 一分貨
當平平地止下口癮~唔好期望係正宗韓國野啦😂

2019-02-13 263 瀏覽
今日去咗尖沙咀行街,咁啱行韓國街見有點餓就入左呢間韓國小食店。 因為見佢呢間嘢都開左幾耐下同埋佢嘅價錢合理,係韓國街入面我覺得呢間算較平, 所以今次就試下呢間韓國小食店。 佢嘅座位比較窄,因為舖面比較細。我同朋友一齊叫咗一條韓式炸熱狗($14)同埋韓式壽司($28)。首先佢嘅味道, 我認為不過不失,同一般係其他韓國小食店整嘅差唔多味道,冇話特別好食或姐難食。而份量方面,我就覺得有點兒少😂,同埋樣一般。炸熱狗係即叫即炸,幾好。

2019-01-29 640 瀏覽
今晚一個人,路過尖沙咀韓國街,由於時間有點趕,於是選擇了來吃地道小吃。諗住快靚正。店內小食店格局,門外又張貼了雜誌介紹,心想反正未試過,試試吧!走進食店已看見開放式廚房,兩位呀豬媽正在料理中⋯⋯全店只有三位店員,看了餐牌,點餐後便自己找位置坐。店內右手邊椅靠著牆壁,放著五張窄窄的細枱,每張容納兩個人,全店坐滿可容納十多人吧!由於地方窄窄,而又坐滿了六成食客,故此筆者不好意思拍攝室內環境。餐牌一張,一眼看晒。由於今晚沒有飯癮,所以點了麵和一串小吃,試試水溫如何⋯⋯炸醬麵$38~餐牌寫了Best 字,相信是食店招牌產品,但筆者只有三個字形容為 “杰撻撻” ,麵是和䁔的,青瓜絲只得數條。幸好今天不是太肚餓。老實說,又不至於難食的階段,但真的唔多吸引,完全不想將麵撈在這個醬汁,最後輕微點了一些醬,當作齋的辛辣麵冇落味便算。如果多加一點青瓜絲,可能感覺會比較良好。韓式年糕串$15~店員快速端上檯面放下,便立即走進後巷,筆者客氣地說:小姐,我沒有點這個年糕。店舖細細,但她好像聽不到。後來㕑子望出來望著我,於是對她說:我沒有點年糕。㕑子問: 點了什麼?我答: 點了豬腩肉串。之後她沒有任何回應⋯⋯由於

諗住快靚正。

走進食店已看見開放式廚房,兩位呀豬媽正在料理中⋯⋯

全店只有三位店員,看了餐牌,點餐後便自己找位置坐。

餐牌一張,一眼看晒。

由於今晚沒有飯癮,所以點了麵和一串小吃,試試水溫如何⋯⋯

炸醬麵$38~
幸好今天不是太肚餓。

如果多加一點青瓜絲,可能感覺會比較良好。

韓式年糕串$15~
店員快速端上檯面放下,便立即走進後巷,筆者客氣地說:
小姐,我沒有點這個年糕。
店舖細細,但她好像聽不到。

後來㕑子望出來望著我,
於是對她說:我沒有點年糕。
㕑子問: 點了什麼?
我答: 點了豬腩肉串。
之後她沒有任何回應⋯⋯

由於筆者已吃完那碗炸醬麵,無聊之際,望著這碟年糕串,望著它足足五分鐘有多,沒有任何店員拎走⋯⋯
於是忍不住為它拍張照。

好吃與否就不清楚了,但看著年糕串冷冷清清冇人理,相當可憐。

韓式年糕串

過了五分鐘後年糕串終於撤退,於是筆者又再等,原以為小食店格局應該快靚正,原來都是需時。

韓式豬腩肉$20~
燒到”乾爭爭” 有點像柴皮豬肉乾,還要加一大堆OK汁味道的醬汁,味道怪怪,完全沒有豬腩肉肥美嫩滑的感覺,而且還𡁻了很久,難道韓國口味會喜歡如此有𡁻頭?

五花腩肉串

筆者初時就是被牆上這張照片吸引了,原來相片和真身是可以很大落差的。

2019-01-28
2018-10-25 374 瀏覽
行開尖沙咀,口痕痕,想食d韓國小食,就緊係去韓國街啦,今次女朋友就帶左我去食呢間韓國地道小食啦一入到去,店面唔大,成間店都係放左約5張桌咁。店員有2位,好好笑容,懷疑係韓國人,點餐的時候係用英文點餐點完餐,坐左一陣,店員就送上酸蘿蔔,俾我地開一開胃,酸蘿蔔表面有幾粒黑芝麻,有陣芝麻香之後串燒、餃子辣拉麵、紫菜包飯都陸續黎啦 開餐啦! 辣拉麵勁香,上面有小小芝士係表面,好彈牙d麵,一邊食一邊飲埋d湯,雙重享受 仲有餃子好大粒,白菜豬肉餡,無得輸仲有紫菜包飯超好食,紫菜好香脆、裹面有蘿蔔、酸黃瓜餡,一個人可以食成10粒都得總括黎講,餃子辣拉麵真心推薦,可能店員係韓國人,好有韓國風味

之後串燒、餃子辣拉麵、紫菜包飯都陸續黎啦
仲有餃子好大粒,白菜豬肉餡,無得輸

2018-10-11 253 瀏覽
一眼望去,北口韓國地道小飯館⋯⋯對自家的炸豬排很有信心48$又不貴試試吃一咬豬肉 太多的醬汁咸到苦的滿口豬其實個豬排本身烤的不錯但全部沾上深紅色結撻撻的醬完全沒有必要每口肉或飯都極不自然明白為什麼那麼冷淡
2018-10-11
  • 韓式涼拌粉絲
  • 炸紫菜粉絲卷
  • 甜辣雞球
  • 烤豬肉飯
  • 韓式炸醬公仔麵
  • 烤牛仔骨
2018-08-13 454 瀏覽
間中都會黎尖沙咀呢間韓式快餐小店,價錢合理,食物質素又唔錯,而且每款份量少少,一次過可以試多幾樣。今次同朋友一齊點咗四樣野食。韓式涼拌粉絲雜菜絲爽脆清甜,配上彈滑粉絲,口感一流。個汁酸酸甜甜辣辣,好fresh 好開胃。烤排骨飯烤排骨好入味又香口,加埋泡菜同飯一齊食仲正。烤豬腩肉串呢個就有點失望,燒得太乾,變咗豬肉乾。韓式年糕串呢個好有趣,燒得外脆內煙韌。總體來說,想平靚正快食下韓國野,呢度都係一個唔錯嘅選擇。

烤排骨飯
烤排骨好入味又香口,加埋泡菜同飯一齊食仲正。

烤豬腩肉串
呢個就有點失望,燒得太乾,變咗豬肉乾。
烤豬腩肉串

韓式年糕串
呢個好有趣,燒得外脆內煙韌

韓式年糕串

總體來說,想平靚正快食下韓國野,呢度都係一個唔錯嘅選擇。

2018-08-13
2018-07-11 318 瀏覽
想食韓國餐,一個人又食唔得多,因為差不多五點,好多店都準備晚餐,我選左這間,見佢可以叫細細店小食,咁我叫個飯就食到二樣樣,又唔浪費。叫左紫菜卷,炸野,唔會唔好食,不過個飯涷,好失望,牛又不是佢推介咁好食,又份量少。下次試第二間。

下次試第二間。
2018-04-01 554 瀏覽
除了地方一樣餐牌有微妙改動食物同人都變了幾年前韓國野食未風靡香港時,這小店已經出現。未算最好味,但有韓國人味道那個時候有水冷麵,是食過最好味的一間酸味味的 涼透心的 冷麵材料就只有生菜絲加半隻熟蛋呢個水冷麵,不知何時已經不在名單裡面餐牌裡面的東西基本上全都嘗過了,今次來是重溫我們叫了V. 韓式涼拌沙拉B.炸雞球MR.紫菜卷最大失所望的,是標誌best的B炸雞球鎮店之寶大大大炸雞球,變小了,小小小到好似香港街邊燒賣果種小 🤦🏻‍♀️ 見到失望至極,味道咸到飛起sushi樣子都好一般紫菜卷和沙拉就無太大變化。要從新接受改了製作人和味道的小店
除了地方一樣
餐牌有微妙改動
食物同人都變了

幾年前韓國野食未風靡香港時,
這小店已經出現。
未算最好味,但有韓國人味道

那個時候有水冷麵,是食過最好味的一間
酸味味的 涼透心的 冷麵
材料就只有生菜絲加半隻熟蛋
呢個水冷麵,不知何時已經不在名單裡面

餐牌裡面的東西基本上全都嘗過了,今次來是重溫

我們叫了
V. 韓式涼拌沙拉
B.炸雞
MR.紫菜卷

最大失所望的,是標誌best的B炸雞
鎮店之寶

sushi樣子都好一般
紫菜卷和沙拉就無太大變化。

要從新接受改了製作人和味道的小店

2018-01-31 424 瀏覽
價錢真係平。 不過份量少。 諗真個面個都係即食面,隔離街有得賣。哈哈。個米面係幾得意,個湯都清。個壽司卷都係韓國食最好味,個邊會整到好大份。其實份量甘小,叫下叫下就多,雖然單價5貴。

個米面係幾得意,個湯都清。

壽司卷都係韓國食最好味,個邊會整到好大份。

其實份量甘小,叫下叫下就多,雖然單價5貴。
2017-12-04
2018-01-29 372 瀏覽
一時衝動,我地入左來呢間野,中伏了。其實見到係賓賓姐姐開既,我就應該識行返出來⋯⋯其實佢價錢唔貴,當然無裝潢啦都,但係d野食都未免真係太hea……個紫菜卷賣相唔多好但係正常味道的,不過上菜一刻都失望左。但係個年糕拉麵d年糕,真係又硬,又無味,口感很差。用pooh pooh膠匙食韓國野,真係第一次。而個冷面即係係面求其放堆現成一包包沙津雜菜絲俾你,成碗就係麵同菜,分量亦少,對男士來說似食左陣風。下次真係唔可以衝動!!!

個紫菜卷賣相唔多好但係正常味道的,不過上菜一刻都失望左。

下次真係唔可以衝動!!!
2017-10-08 510 瀏覽
參觀完歷史博物館,順道走到「韓國街」,下午三時,又未覺肚餓,找到這間速吃的小食店。一進門,「阿珠媽」以半咸淡的廣東話招呼,感覺很親切。兩口子只輕點了一份年糕拉麵和一客烤牛肋骨配飯。年糕拉麵的拉麵略嫌熱度不足,味道也有點「不湯不水」,嗜辣的我把辣醬圈了一圈,味覺層次豐富多了。牛肋骨烤得很香,把油份都「迫」出來了,配上泡菜,絕對是可以連下兩碗白飯的一道好菜。看見牆壁上貼上「豬腩肉」的照片,以牛肋骨的水準,相信一定好食,下次一定要試試這個「豬腩肉」。

年糕拉麵
烤牛肋骨
烤牛肋骨
2017-08-05 416 瀏覽
今日提早左收工,就同同事去左尖沙咀行街。行到好累,又經過金巴利街,冇理由唔食下韓國野,因為要回家食好晚的晚餐 就上開飯搜尋下啲野食,見呢間好似好唔錯就試了,點知中伏了等左4個字,又咸又鞋的雞,我真的不明白點解可以咁嘅樣。食左兩口(每人一口)狂飲韓國飲品(每人兩罐)先止到咸然後狂食 食剩的沙律呢個沙律一落完單,5分鐘送上,味道酸酸的,唔錯。份量同性價比都還可,本來食剩的,後來因為個炸雞同雞串太差嘅關係 食晒了從未食過咁難食的炸雞,黑晒,而且超級硬,想點呀?個汁更加不知所謂唔酸唔甜唔咸,啲花生碎又益左 仲要等左30分鐘以上,唉,伏來的,如果不是開於金巴利街(韓國街)恐怕早已關門了。只可安撫自己呢到做游客生意 係咁架了

然後狂食 食剩的沙律

2017-07-04
2017-07-18 342 瀏覽
有個店員唔係好理我地 明明企係隔離 但係要叫幾次先來寫單 另一個店員就好好人 主動幫我們關門 防止雨淋入來 食物還好 簡簡單單 味道普普通通 適合想試不同韓國食物的人 唔要有太大的期望
有個店員唔係好理我地 明明企係隔離 但係要叫幾次先來寫單

另一個店員就好好人 主動幫我們關門 防止雨淋入來