2013-03-26 101 瀏覽
每次到尖沙咀,都會心思思到韓國街(金巴利街)買泡菜同韓式壽司。特別是新世界韓式食品的飯卷($25一條),真是又抵又好食!行多幾步,便會見到北口小食店。店內位子不多,只得8~10個位,所以有時會有人龍出現,恐怕要等一陣位了。店內大部分賣的是韓式小食,亦有小量的麵和飯類。如果當正餐的話,男士可能會不夠飽。來過這裡幾次了,最近一次點了:年糕串($8)迷你飯糰($15)韓式甜辣雞球( $30)韓式公仔麵 ($20)年糕夠入味,但偏辣,特別在年糕上枱前會烤一烤,咬落去外脆內軟。迷你飯糰整得太鬆散,將現成的調味粉撈落飯到,可以說是用來填肚。剛炸起的雞球配上甜辣醬,好惹味!!! 最重要是唔鞋口!!!韓式公仔麵唔駛點形容,亦是用來填肚。坐位有點迫,坐得不太舒服。但食物價錢同味道相宜。如果想吃韓國小食,我提意到新世界吧。
特別是
新世界韓式食品的飯卷($25一條),真是又抵又好食!

行多幾步,便會見到北口小食店。
店內大部分賣的是韓式小食,亦有小量的麵和飯類。
如果當正餐的話,男士可能會不夠飽。
來過這裡幾次了,最近一次點了:
年糕串($8)迷你飯糰($15)
韓式甜辣雞球( $30)韓式公仔麵 ($20)

剛炸起的雞球配上甜辣醬,好惹味!!! 最重要是唔鞋口!!!
韓式公仔麵唔駛點形容,亦是用來填肚。

坐位有點迫,坐得不太舒服。但食物價錢同味道相宜。
如果想吃韓國小食,我提意到新世界吧。

15 分鐘 (堂食)
2013-03-03 22 瀏覽
愛韓國料理的我,可是一次也沒到過韓國。聽說有這樣的一間小店,吃韓式小店,像韓劇中常出現的小吃,於是便來嘗嘗。我是抱體驗地道韓國文化而來的,所以即使那明顯是即食食物,地踎的格局,一般的服務,不打緊。到過此店兩次,由於大部分是小吃,點多點小也是隨意的。說真的每次點菜,我和友人都缺乏信心,抱:點小小就算,轉場吃罷的心態。但吃過之後,信心就來了,於是便追加食物。首先是它的串物,當中最好吃的是串燒五花腩,腌得很入味,肥膩的,卻很JUICY。其次是串燒腸仔,外皮燒得香脆,欣賞它連做串燒也很用心。魚片伴以清湯,不算太好吃但很有特式。串燒年糕脆脆的加上甜甜的汁,也是不錯。麵食方面,兩次都點了水冷麵,在這兒來說算是定價較貴的了,可是也比「正宗」韓國料理便宜。很用心的一道,即使是即食食品,那冷湯是水梨汁加醋,加上碎冰,冰涼清甜冷麵煙靭,加上片片酸酸的水梨,真的是極品,才50元左右。其次是他的小食,辣年糕很不錯,大大的一份,差點吃不完。飯糰濕濕的,混入紫菜和芝麻,很香口。這種小店相信能解旅居在香港的韓人之鄉愁吧。事緣我在此有一個「艷遇」話說當我和友人吃得開懷時,搭坐的一名男士(西裝友,看來是在附近上班,晚上
愛韓國料理的我,可是一次也沒到過韓國。

我是抱體驗地道韓國文化而來的,
所以即使那明顯是即食食物,地踎的格局,一般的服務,不打緊。

到過此店兩次,由於大部分是小吃,點多點小也是隨意的。
但吃過之後,信心就來了,於是便追加食物。

首先是它的串物,
其次是串燒腸仔,外皮燒得香脆,欣賞它連做串燒也很用心。
魚片伴以清湯,不算太好吃但很有特式。
串燒年糕脆脆的加上甜甜的汁,也是不錯。

麵食方面,兩次都點了水冷麵,
在這兒來說算是定價較貴的了,可是也比「正宗」韓國料理便宜。
冷麵煙靭,加上片片酸酸的水梨,真的是極品,才50元左右。

其次是他的小食,
辣年糕很不錯,大大的一份,差點吃不完。
飯糰濕濕的,混入紫菜和芝麻,很香口。

這種小店相信能解旅居在香港的韓人之鄉愁吧。
事緣我在此有一個「艷遇」
話說當我和友人吃得開懷時,搭坐的一名男士
(西裝友,看來是在附近上班,晚上獨自一人來醫肚的韓國人)
向我們說韓文,嘗試介紹食物,
還慷慨地分了點他的食物叫我們嘗嘗,我們當然也禮尚往來。
吃罷禮貌地道別,落寞地離去。

這樣的店,相信能解韓國人的鄉愁。
因此,我認為店也沒什麼可挑剔的了。
2012-05-18
2013-02-23 17 瀏覽
近年, 韓國風吹得甚行, 韓星歌曲, 韓劇, 韓文, 而韓式便餐更是成行成市。傳統韓餐燒烤, 一般索價數百元一主菜, 但是前菜卻放滿一席, 這樣的處理使餐飲欠缺靈活性, 而且少如一二人也需花上數百元一餐, 所以甚少列入選擇之中。可是韓式便餐卻打破了這一定局, 數十近百元的一個飯麵或烤肉, 只送上一小堆泡菜, 感覺年青不土, 輕易來簡便去。 這樣的模式, 甚得三兩知己聚會的條件, 也合一個人的工作簡餐模式, 所以最近多的如是。而在尖沙咀這條舊韓國街更開始轉化出另一種東西來, 然而這些店卻專為賣出韓式地道小食, 如泡菜餅, 炒年糕等的食物為主, 刀仔鋸出大樹來。韓式炒年糕, 是一個常見的韓式食品。老實說, 這店味道不怎麼樣的, 年糕本來煙韌無味, 除一口口的米香味, 靠的全是醬汁使然。汁醬方面, 如泡菜味道的韓式辣醬主導, 蒜頭, 面豉, 芝麻及以京蔥作配料。可是味道離不開鹹的感覺, 嗆喉味道亦高, 故味精使重或鹽糖含量高。而這些小食店為簡化操作功夫, 將膠碟套上膠袋, 進可攻退可守。吃畢, 膠袋丟掉, 再套一個新的, 不用有人洗碗。吃不下, 要打包, 將膠袋一反便是, 方便快捷, 而且原
韓式炒年糕, 是一個常見的韓式食品。老實說, 這店味道不怎麼樣的, 年糕本來煙韌無味, 除一口口的米香味, 靠的全是醬汁使然。汁醬方面, 如泡菜味道的韓式辣醬主導, 蒜頭, 面豉, 芝麻及以京蔥作配料。可是味道離不開鹹的感覺, 嗆喉味道亦高, 故味精使重或鹽糖含量高。而這些小食店為簡化操作功夫, 將膠碟套上膠袋, 進可攻退可守。吃畢, 膠袋丟掉, 再套一個新的, 不用有人洗碗。吃不下, 要打包, 將膠袋一反便是, 方便快捷, 而且原汁原味。
韓式海鮮湯麵, 其實只是一個韓國辛辣麵加上芽菜及一兩件八爪魚, 兩粒青口, 一隻有點霉的蝦便完成。不過索價近HK$50是有點難以置信, 餐牌上另一個是韓式芝士麵, 根本就是完完整整的一個現成麵, 索價HK$30左右。
屈指一算, 他們賣一個麵等於我們零售買回來一整包!! 懶理你是否做得比我或別人好, 反正我是不會點。除價錢去, 麵條是即食的; 所謂的"海鮮"也只是雪得死實實後解涼而來的, 當然無人要求HK$50多元的湯麵會有新鮮海鮮, 但最少也可多加處理一下, 令質感不會死硬的可憐。算了吧! 還是慨嘆香港鋪租實在貴得令即食麵也要叫價HK$30吧!

總括而言, 我認為這家所謂的小食店並不怎麼樣。懶理它是否什麼電視臺推介或心水食店, 我就覺得它索價與功夫不成正比。就連屋邨以中小學生為目標的炸物撈麵大嬸店也比這裡多作功夫, 最少她們買來現成炸物即炸, 即食撈麵只索價HK$10左右。我想, 店舖要做出特色, 真的不下些苦功不可, 即使做即食也要做到與眾不同才可受人尊重。
2013-01-17
$45 (宵夜)
2013-01-13 30 瀏覽
今日來到,也有不少人買外賣。第三次來到這間韓式小食店,等了不久就入座了!老闆是韓國人,點了: 年糕串($10) *最喜歡這個小食、一串有六舊年糕。外層炸過脆脆的、入面煙韌、配上酸甜醬汁 飯糰($18) ,加入了黑芝蔴、蘿白及麻油。 一夾起來、就散開了!但味道很特別。 魚片串($10)、有魚香。可選整串食、也可以剪開小段!聽說湯底是用京荵、白蘿蔔、洋荵煮成、加上魚串好清甜 韓式甜辣雞球( $37) 雞球上有脆脆的花生碎、有點像辣版咕魯肉。 紫菜粉絲卷 ($12 ) 紫菜包裹著韓式粉絲。味道一般、如果配上醬汁可能會更好!整體也不錯、能在香港也吃到很地道的韓國小食!經過尖沙咀也會來點一個年糕串外賣拎走!
今日來到,也有不少人買外賣。

第三次來到這間韓式小食店,等了不久就入座了!
老闆是韓國人,

點了:
年糕串($10) *最喜歡這個小食
、一串有六舊年糕。外層炸過脆脆的、入面煙韌、配上酸甜醬汁

飯糰($18)

整體也不錯、能在香港也吃到很地道的韓國小食!
經過尖沙咀也會來點一個年糕串外賣拎走!
2013-01-12
2013-01-05 18 瀏覽
繼韓國exchange 後,都無食過韓式魚蛋同炒年糕><aie左個Friend 陪我去嗌左韓式魚蛋,炒年糕同雞球超好味~同系韓國既街邊檔味道差不多!魚蛋幾彈牙,如果好似韓國咁,可以任飲D湯就Perfect la=]炒年糕同雞球,水準真的是一流!尤其鐘意雞球,醬汁甜甜又有少少辣~最尾,叫左個炸醬面,味道麻麻,同自己買instant 系屋企煮差不多!!

繼韓國exchange 後,都無食過韓式魚蛋同炒年糕><
aie左個Friend 陪我去

嗌左韓式魚蛋,炒年糕同雞球
超好味~同系韓國既街邊檔味道差不多!

2012-11-02
2012-12-01 12 瀏覽
奉獻左第一次食評比呢間餐廳皆因第一次有餐廳趕客走!雖則呢個價錢唔期望有咩賓至如歸既服務態度但都冇理由叫客人食快D因為出面多人等!我地一行2人叫左芝士拉麵,燒汁雞飯,熟蛋同雞尾腸食物質素不過不失, 但碗燒汁雞飯好明顯岩岩微波爐叮完出黎個碗超熱一掂即燙親手! 係咪應該事前remind一下人? 不過擺明趕客走理得你咁多仲要油煙味極重,因為慳電少少冷氣都唔開,食完出黎一身油煙味仲以為自己去左食韓燒最正係食到唔夠廿分鐘,個侍應叫我地食快d因為出面多人等我真係想講你比多個口我咪食快d囉我地已經食得頗快,反而後面枱2個女人影左d食物相十分鐘都未開始食又唔話佢地真係超火雖然而家生意難做,想做多幾round賺錢情有可願但出到口叫客人快撇都係第一次見,而且咁樣只會令大家叫人唔好黎幫襯!希望呢間餐廳可以反醒下!
奉獻左第一次食評比呢間餐廳
皆因第一次有餐廳趕客走!
雖則呢個價錢唔期望有咩賓至如歸既服務態度
但都冇理由叫客人食快D因為出面多人等!

我地一行2人叫左芝士拉麵,燒汁雞飯,熟蛋同雞尾腸

仲要油煙味極重,因為慳電少少冷氣都唔開,
食完出黎一身油煙味仲以為自己去左食韓燒

最正係食到唔夠廿分鐘,個侍應叫我地食快d因為出面多人等
我真係想講你比多個口我咪食快d囉
真係超火

雖然而家生意難做,想做多幾round賺錢情有可願
但出到口叫客人快撇都係第一次見,
而且咁樣只會令大家叫人唔好黎幫襯!
希望呢間餐廳可以反醒下!

2012-12-01
2012-11-01 19 瀏覽
呢度search過後..今日路經此地去左呢間試了..飯團18$ 3舊..真係好好笑..一夾就散...諗起歌詞"飯都會散 怎知一夾便會散"而味道仲要無乜特別..好似食梗d豬肉湯撈白飯既球體板 睇見有對情侶坐低..條女準備夾個陣我巳經准備睇好戲..果然不出我所料..又散..仲要有d飯粒跌落台面..改名叫出醜人前既整蠱飯團就差唔多雞串...d汁之前食其他韓式小食店都係呢種..只不過係甜酸度調得好一點罷了..唔會特別話食過番尋味..最後年糕串..都係個句..汁特別..但唔會好惹人想特登走去再試,..試一次就夠..夾埋之前試過荃灣個間同以前有時食到快餐店有韓式年糕食後..我可以斷定我唔識欣賞韓式年糕同d串串..服務方面..放d野食係台面時好大力下..好無禮貌囉..古惑仔咩家陣..雖然個樓面係個個look
呢度search過後..今日路經此地去左呢間試了..
"而味道仲要無乜特別..好似食梗d豬肉湯撈白飯既球體板

$30 (其他)
2012-10-28 75 瀏覽
第一篇食評 請多多指教我本身都唔係特別鐘意食韓國野 但呢串年糕真係冇得輸自從食過一次之後 每次去尖沙咀都要食一串先安樂年糕脆脆地 再加上佢d特製醬汁真係幾正同埋我本身唔太食得辣 其他鋪既年糕對我黎講都幾大挑戰呢間既年糕只係微辣 香得黎易入口d Good!都係$10串 食得過!
第一篇食評 請多多指教

我本身都唔係特別鐘意食韓國野 但呢串年糕真係冇得輸
自從食過一次之後 每次去尖沙咀都要食一串先安樂

年糕脆脆地 再加上佢d特製醬汁真係幾正
同埋我本身唔太食得辣 其他鋪既年糕對我黎講都幾大挑戰
呢間既年糕只係微辣 香得黎易入口d Good!

都係$10串 食得過!
年糕串
題外話/補充資料: 睇到其他食評 有d食家批評服務態度 可能因為我次次都外賣啦 所以冇呢個問題:)
5 分鐘 (外賣自取)
年糕串
在韓國街,差不多每家韓式食肆都坐滿人,門外總會出現一條小人龍。每一家都如此熱鬧,實在不能以客人多寡去分辦餐廳的好壞。今次試的是 openrice 滿多好評的「北口韓國地道小食」,環境狹窄,以售賣韓式小吃為主。迷你飯團,用上紫菜、蘿蔔、黑白芝麻,甜中帶咸,是頗清新的素食。飯團滿有米香,但一夾即散,仍待改進。這裡的名物 - 韓式甜辣雞球 雞球新鮮炸起,球裡是啖啖雞肉,外層香口奇脆。惹味的甜辣醬,加上自身溢出的雞油,非常 juicy 啊。一碟有 7 粒雞球,二人分有點膩,三人應該剛好。韓式涼伴粉絲,原本以為是平平無奇的前菜,但意外地超好吃。感覺似是韓式的甜辣、日式的蟹籽沙律、越式的懞粉互相 crossover 韓式粉絲晶透彈牙,配上爽口的蘿蔔絲、青瓜絲,醬汁甜中帶酸辣,屬優質涼伴。主食沒有石頭鍋飯供應,取而代之的是多種公仔麵。吃公仔麵似乎不太划算,於是選吃烤汁雞肉飯。雞肉跟大蔥並列鋪排,可是大蔥的氣味並不是每人都喜歡。整個飯平平無奇,男友甚至說吉野家的比這更好吃。我們差不多吃完的時候,店員突然遞上帳單(心想:我地仲未埋單喎..)似乎不太禮貌。這次的韓式晚餐沒有泡菜、沒有石頭鍋飯,感覺好像
這裡的名物 - 韓式甜辣雞球

我們差不多吃完的時候,店員突然遞上帳單(心想:我地仲未埋單喎..)似乎不太禮貌。這次的韓式晚餐沒有泡菜、沒有石頭鍋飯,感覺好像美中不足啊
  • 韓式甜辣雞球
  • 韓式涼伴粉絲
仲記得幾個月之前黎呢度d野幾平幾好食介紹左比朋友 於是今日同d朋友黎一行3人 不過友人C會遲15分鐘黎我同友人B黎到 打算等埋C先一次過叫女侍應既態度已經係麻麻 面無笑容 說話超細聲 放d餐具上桌好似好唔願意咁我與友人B坐左陣 女侍應用好唔耐煩的態度問我地食咩咁為勢所迫之下 我地叫左一客炒年糕 同飯團食物方面炒年糕比韓國的好吃飯團飯包得較散然後我和友人B抖左大約10分鐘準備食多一轉 同時友人C來到但女侍應勁細聲咁話我地唔可以再食落去我地真係o哂咀 因為我地未食飽 仲想食落去 之後個廚就開聲話我地坐得太耐 一定要我地埋單走我反問點解我想再食多d都唔得呢?唔通有錢都唔想賺?個廚話我地入去食個時得2個人 又話我地食得耐 仲有多左個人黎食 咁就唔得聽完我真係好火 我地坐左一陣就吹我地叫野食 食完想再加又唔比食如果有時間限制應該一早講 大大隻字貼係門口 咁就冇人會食得咁慢加上本身侍應已經唔友善 之後個廚又好rude咁趕我地走真係d野幾好食幾平都好 你地自己做壞個名都係自己受 以後都唔會再黎啦 服務太差
仲記得幾個月之前黎呢度d野幾平幾好食

準備食多一轉 同時友人C來到

但女侍應勁細聲咁話我地唔可以再食落去
我地真係o哂咀 因為我地未食飽 仲想食落去
之後個廚就開聲話我地坐得太耐 一定要我地埋單走
我反問點解我想再食多d都唔得呢?唔通有錢都唔想賺?

加上本身侍應已經唔友善 之後個廚又好rude咁趕我地走

真係d野幾好食幾平都好 你地自己做壞個名都係自己受

以後都唔會再黎啦 服務太差
2012-08-13 10 瀏覽
完全食到一肚火的一餐老闆對待客人的態度,以至對食物的真誠,極度差(劣)! 原本打算介紹給朋友嘗試,到現在會叫你地不要幫襯,可見食到有幾嬲(火)!老實說食物味道不差, 味道較韓國吃的還好.但更好味的餐廳,街都有大把!一間好味的餐廳除了食物好之外,對客人更加要有禮!這家店只懂賺錢, 叫客人快食快走!先講我食左咩:我地2個人叫左芝士韓國辛辣麵X2: 魚肉串, 甜辣雞球,飯團,年糕,蜜桃汁,6款食物1飲品!大概$16X 左右!論呢個份量/價錢, 足夠你做2輪生意啦! 我地2個人密密食,無停過手/口,中途亦無HEA過傾計抑或影相,食到差不多尾聲, 佢竟然開聲趕我地走!!!! 個老闆同伙記話第一句就叫"你地食快D,出面好多人等!" (不禮貌地說)佢話出面好多人等, 我知, 係人都要排隊等位架啦, 我都等左15分鐘先仕到黎, 坐低都等左10分鐘先有得食!(基本上有D野食佢一"筆"就有,但唔知點解仲要等!),如果你要求每枱有限定時間食,就應該大字標貼有時間限制,例如食壽司咁, 限食50分鐘, 超時你趕我走都心甘命抵!但係你地無事先講明喎, 同埋眼見我地叫咁多野食, 你唔係用其他枱(人地叫2-3款野食

完全食到一肚火
的一餐

老闆對待客人的態度,以至對食物的真誠,極度差(劣)
!
!

老實說食物味道不差, 味道較韓國吃的還好.
但更好味的餐廳,街都有大把!
一間好味的餐廳除了食物好之外,對客人更加要有禮!
這家店只懂賺錢, 叫客人快食快走!

先講我食左咩:
論呢個份量/價錢, 足夠你做2輪生意啦!

(基本上有D野食佢一"筆"就有,但唔知點解仲要等!),

如果你要求每枱有限定時間食,就應該大字標貼有時間限制,
例如食壽司咁, 限食50分鐘, 超時你趕我走都心甘命抵!
但係你地無事先講明喎, 同埋眼見我地叫咁多野食, 你唔係用其他枱(人地叫2-3款野食)的用餐時間黎同我地比麻?!

如果你著重叫客快食快走, 根本唔會著重食物質素,

如果你唔介意佢無用心服務你, 又唔介意受氣的話! 你們可以一試, 我講的係事實!

本來很經濟平民化的一餐, 現在都會覺得比$1佢賺都多!

2012-08-04
2012-07-29 147 瀏覽
那天跟友人去完最後一天的書展,人山人海,經過5小時的血拼,到尖沙咀時已經大約7點,真的又累又餓。正苦惱應該吃甚麼的時候,剛巧談起最近看的韓國綜藝,友人就提議到金XX街一帶覓食(他真的只說了金XX街而已,另外他也不太記得準確地點=_=")兩個人誤打誤撞下,找到了位於窄巷的金巴利街,其實就在雞蛋仔店的對面........這裡有各式韓國食品店、餐廳,連續看了幾家的MENU, 賣的都是BIBIMBAP, JAJANGMEN 的熱門(?)韓國食品,而且價錢也偏貴, 性價比不太吸引。結果由街頭走到街尾,看到了這家韓食店,賣的食品價錢相宜,種類也特別,而且小儀推介MA....就被吸引過去了。店面很小,只容得下5/6桌,剛巧有一桌人結帳,我們就順利佔了這桌,太好了。店裡只有兩人打理,應該是夫婦吧!友人剛開始有點擔心食品不正宗,因為聽到他們都說廣東話。但之後一路都有不少韓國人進來買外賣,那應該是對味道相當的保証吧!由於實在太餓了,很快就點了餐︰(1) 冷拌粉絲小女很愛吃韓式冷麵,以往也常常到韓國超市買包裝的冷麵回家吃,但冷拌粉絲(不是炒粉絲哦~)卻沒吃過。拌料有切絲的生菜、酸蘿蔔、切片牛肉,加上甜酸的韓
正苦惱應該吃甚麼的時候,剛巧談起最近看的韓國綜藝,

由於實在太餓了,很快就點了餐

(1) 冷拌粉絲

小女很愛吃韓式冷麵,以往也常常到韓國超市買包裝的冷麵回家吃,但冷拌粉絲(不是炒粉絲哦~)卻沒吃過。拌料有切絲的生菜、酸蘿蔔、切片牛肉,加上甜酸的韓式辣椒醬,味道很清新可口,很適合夏天的時候吃。
冷拌粉絲
(2) 韓式水冷麵

這是友人點的,聽他說味道還可以,湯底是牛清湯,但牛肉的數量有點少。
韓式水冷麵
(3) 飯團

很韓式的味道,加入了麻油、鹽、紅蘿蔔和芝麻,很好吃,如果飯沒那麼散就好了!
飯團
(4) 甜辣雞球

炸得香脆而雞肉仍保持JUICY,這樣的炸雞最好吃。友人覺得味道有點似咕嚕肉,但我認為沒那麼酸,反倒有點京都骨味。而且明明是「甜辣」MA,如果能辣一點就能更上癮了!
甜辣雞球
整頓飯都很愉快,老闆娘招呼也不錯,店裡播的KPOP有點舊,居然有BB的LIE,令我不期然想起年底的BB CONCERT....

雖是小店,但食物有人情味,我會再來的!
2012-07-24
冷拌粉絲
韓式水冷麵
飯團
甜辣雞球
  • 韓式甜辣雞球
慕名黎到呢間韓國快餐小店, 星期六下午要等10分鐘先有位點左好多人都會叫既年糕串, 韓式甜辣雞球, 芝士韓國辛辣麵年糕串: 好特別, 呢個年糕串係特別整過, 外面脆脆地, 唔係整係煙UN既, 食落好有口感! 酸甜醬汁亦唔錯韓式甜辣雞球:呢個好一般, 雞肉味道一般,較膩芝士韓國辛辣麵: 好鐘意呢個, 麵質好彈牙, 加埋塊溶緊既芝士一齊食, GOOD!
慕名黎到呢間韓國快餐小店, 星期六下午要等10分鐘先有位
點左好多人都會叫既年糕串, 韓式甜辣雞球, 芝士韓國辛辣麵

韓式甜辣雞球:呢個好一般, 雞肉味道一般,較膩
題外話/補充資料: 註: 呢度要搭檯 + 唔坐得耐, D侍應會攞張單埋黎, 其實如果佢地問一問先會唔會好啲?
2012-05-28
15 分鐘 (堂食)
  • 芝士韓國辛辣麵
2012-06-06 21 瀏覽
飯團好香芝麻味,暖粒粒咬落軟綿綿, 魚片清清地有魚香, 韓式熱狗入面有條迷你臘腸仔. 炸什錦皮厚無咩料, 串燒年糕外脆內軟可一試, 整體嚟講只喺貪新鮮感...試一次便數.
飯團好香芝麻味,暖粒粒咬落軟綿綿,
魚片清清地有魚香,

韓式熱狗入面有條迷你臘腸仔.
炸什錦皮厚無咩料,
串燒年糕外脆內軟可一試,
整體嚟講只喺貪新鮮感...試一次便數.
2012-06-01
2012-05-13 14 瀏覽
睇見OPEN RICE D 食評OK, 又平又抵, 就同朋友去試下啦.點知.....食左一肚氣落肚....先講野食:我地2個人叫左, 雞串, 豬肉川, 魚肉串, 涼伴粉絲, 雞肉飯, 雞球, 燒年糕, 可樂X2, 合共 $162, 係抵食的.整體黎講, 味道OK, 最好味係涼伴粉絲, 雞球就麻麻啦........粉團好厚囉, 又好硬......一肚氣=== 服務全條街都要等位, 分兩邊等都好正常呀, 朋友企係個邊等, 我去等亞之媽. 北口有位, 朋友入去坐, 咁我就行返過去啦, 點知個位北口廚師就叫我朋友行返出去, 因為要人齊入坐, 朋友同佢講我係隔離行緊過黎. 個位北口廚師都叫我朋友行返出去, 再等過, 仲想叫後面個2位入去. 好在我剛剛行到去, 先可以入去坐, 唔係又要再等. 嘩我即刻心諗, 大佬, 我都係隔離幾個舖返黎姐, 咁都要由頭等過? 唔係卦....好啦, 算..坐低左, 佢仲想叫後面個2位一齊搭枱. (個度地方好細, 我地個張枱係超細枱仔, 有一邊仲要泊左埋櫃), 我地兩個好大反應 - 唔係呀嗎, 點搭呀?? 好迫喎, 同埋點放野食呀? 佢先放棄咋!都算,

點知.....食左一肚氣落肚....

先講野食:

一肚氣=== 服務

好啦, 算..坐低左, 佢仲想叫後面個2位一齊搭枱.

都算, 叫野食, 食到最後, 趕我地走!!!! 又係個位北口廚師, 佢話, 每枱只限食半個鐘, 我地話你地無講喎, 同埋我地未食完, 佢話見我地叫咁多野食先俾我地食 40分鐘.. ......嘩真係多謝哂, 有十分鐘多左俾我地.......

呢間野, 我永遠都唔會去, 已入黑名單
, D 野幾平幾好味都好, 趕客走同服務差就唔要得. 我係黎食野, 唔係黎受氣. 俾錢你賺之如, 仲要趕我地走. 我地叫咁多野食 (人地其他枱都只係叫2-3樣野), 都咁對我地. 我唔會推介人去囉!

2012-05-12