2016-04-19 412 瀏覽
這天下著雨,在金巴利街隨意走進了其中一所韓式餐廳。先點了韓式紫菜卷這個韓式壽司,Size比起想像中的小,只有少量瓜類,還配以Wasabi,有點奇怪的配搭吃下味道還算不錯,就是有點淡及過少。男朋友點了烤豬肉飯,即點即製配了一點泡菜及特調醬汁,豬肉吃下過韌,沒有烤豬肉的軟腍,豬肉原味的感覺,必需點醬汁吃,有點失望,但拌著飯也是不錯的充飢韓菜。
這天下著雨,在金巴利街隨意走進了其中一所韓式餐廳。
先點了韓式紫菜卷
韓式紫菜卷
吃下味道還算不錯,就是有點淡及過少。
烤豬肉飯
男朋友點了烤豬肉飯,即點即製
2016-04-10 223 瀏覽
遊走完「韓國街」買完Soju同韓式特飲,未到晚飯時間但覺肚餓,路過小店食個韓式魚片串,二人分享個辛拉麵及烤豬腩肉串。無可否認辛拉麵係貴過自己煮好多,但加隻半生熟蛋讓我感覺良好😊 魚片串同蘿蔔都入味,烤肉令我回想之前韓國之旅😍 正!

辛拉
烤豬腩肉串
2016-04-09
$48 (其他)
烤豬腩肉串
2016-04-01 207 瀏覽
一直經過都好想試下呢間野俾佢純樸外表吸引感覺很地道㸃知坐低先吾好話D姐姐雖然 一口韓文但個樣完全似泰國嚇一㬨都同自己講可能好好味望下個餐牌得幾款嘢食差唔多大部份都係辛辣麵同埋炒年糕辛辣麵收$50仲要咁嘅環境我絕對相信同我屋企煮嘅冇分別最後叫咗個串燒豬腩肉同埋紫菜卷上菜見到個樣都已經麻麻地開胃食落口啲飯仲要有少少硬差不多完全陪料同食淨紫菜飯冇分別個豬腩肉仲慘收$20薄薄地好似一塊火鍋豬腩片仲要全程水都冇一杯要自費$10我真係發誓一定唔會再來
一直經過都好想試下呢間野

仲要全程水都冇一杯

要自費$10

我真係發誓一定唔會再來

2016-01-26 606 瀏覽
同男友行過..見到個門口都好地道呀!!!地方細細,,,就滿心期待等位啦!!!點知....中伏了...炸醬麵...味道普通...麵質太林了~而且有點像某品牌的幾蚊撈撈...份量仲相當少呀.....這是烤豬肉飯...飯量不多..豬本身不太有味道..但加上醬汁後比較正常...但比較不值$58啦~~~其實我仲叫左個年糕....真係圖片只供參考...唔會有肉,,,就係10幾條年糕加2條菜咁~~味道可以啦~仲有我唔記得影相GE粉絲卷,,,出面炸左..包住D粉絲..淡淡的,,凍凍地咁囉~~~不過我覺得SERVICE就唔似其他人寫咁差,,,我走仲好NICE同我講BYEBYE~~~~
同男友行過..
點知....中伏了...
炸醬麵
炸醬麵...味道普通...麵質太林了~
而且有點像某品牌的幾蚊撈撈...份量仲相當少呀.....
這是烤豬肉飯...
飯量不多..豬本身不太有味道..但加上醬汁後比較正常...
但比較不值$58啦~~~
味道可以啦~
2016-01-16
5 分鐘 (堂食)
2016-01-18 414 瀏覽
是日途徑尖沙咀,但得自己一個人又想食韓國菜。途徑尖沙咀韓國街,地道小食韓國菜就入去睇下。 餐牌上有中英對照,價錢並不昂貴!一個人前來剛剛好。餃子湯面($38)+ 白桃汁($10),韓式餃子內有菜肉似的不過份量太少如果多一粒更好。泡麵不算太辣而且麵質處理得剛剛好。麵中還有一隻半熟蛋,流水出來超美味。
麵中還有一隻半熟蛋,流水出來超美味。
2016-01-13
2016-01-14 598 瀏覽
呢日7點幾開始係尖沙咀搵食唔覺意就搵到去韓國街…就見到呢間餐廳!!其實次次行過都想去try下, 但成日都好多人, 位爆哂 (因為佢本身間鋪都細, 枱都係得幾張…)今次見冇咩人, d價錢又可接受…就拿拿林入左去講食物之前, 想分享下佢間鋪先~~~佢鋪頭雖然細, 一入去, 左邊一張枱, 同廚房, 右邊直行四張枱.. 咁就完左,又冇咩裝飾, 只係好多韓星poster…但成個感覺好warm.加上間店得4位店員, 1個叔叔, 1個嬸嬸, 1個姐姐, 1個哥哥… 好似成家人咁, 勁有屋企feel!!!好啦好啦~講食物了!!!我地叫左個韓或紫菜卷 ($28), 魚片串x2 ($18@1), 炸餃子 ($28), 韓式涼伴粉絲 ($42), 烤豬肉飯 ($58)哈哈, 佢唔係話特別好味, 但個味就是好地道!!!韓或紫菜卷, 比較細舊, 一啖就可以KO佢.. 裡面有酸蘿白, 同其他蔬菜, 好清涼, D飯軟硬適中, 點埋D汁仲正!!魚片串, 有3片左右, 同韓國街頭果D一樣味! 爽得黎有點”林”, 但又唔似用粉整~ D湯又係要大讚… 佢D湯有D胡椒味,又有D大蔥… 令個湯辣辣地得黎, 又好fresh!炸餃
呢日7點幾開始係尖沙咀搵食
唔覺意就搵到去韓國街…就見到呢間餐廳!!
今次見冇咩人, d價錢又可接受…就拿拿林入左去

講食物之前, 想分享下佢間鋪先~~~

好啦好啦~講食物了!!!
哈哈, 佢唔係話特別好味, 但個味就是好地道!!!
韓或紫菜卷
炸餃子
炸餃子有5小舊, 裡面除左有肉,仲有粉絲做餡, 口感好得意呢!! 中國d餃邊會有
韓式涼伴粉絲
呢個韓式涼伴粉絲, 真係要讚啦, 凍冰冰架~~熱天食一定仲正
d菜撈埋d粉絲,配埋佢d辣汁, 好夾呀!!
不過唔係好食到辣o既 朋友, 建議同人share, 因為真係幾辣, 一個人會食唔哂..同埋真係好值得試!!
烤豬肉飯
反而呢個烤豬肉飯比較遜色左d... d烤肉係薄,但烤得太耐,有點硬...
但d蒜頭真係正, 食完個口好大陣味~but, i don't care!! 哈哈...

2016-01-09
又同男朋友周圍去搵野食, 尖沙咀梗係食韓國野, 於是去左一間小店!入面地方小小, 但係6點幾去都已經去滿, 適合人食下小食傾下計!見好見人都係食小食為主... 我地2個人坐低見食物都唔算太貴就點左以下的野紫菜飯卷, 有點失望, 因為太細舊而且得好少。咁就收$28蚊所以感覺唔係太抵, 麻油味又冇~諗住呢個食完可以long一long個胃不過唔得囉 哈哈第一次食紫菜粉絲卷, 呢個又幾特別。紫菜包住粉絲, 點下個酸汁, 作小食都唔錯! 都係好少見其他店有呢個小食試, 都OK ge。不過如果唔鍾意油炸食物就唔好叫, 因為我覺得有少少油。其實唔係好明點解男朋友要叫呢個 (韓國鋪叫呢個好似有D.... 不過佢話好餓所以算啦)個飯份量雖然少, 不過個魚炸得好好食, 即炸冇咩雪味,個漿唔太厚, 而且魚的份量好多, 加埋沙律醬又有少少驚喜呢個飯我覺得似日式感覺多呢個都係普通, 汁都係甜甜地。份量都唔算太多, 年糕有少少硬, 又唔算好入味。所以都係不過不失!
見好見人都係食小食為主...
我地2個人坐低見食物都唔算太貴就點左以下的野
紫菜飯卷
諗住呢個食完可以long一long個胃不過唔得囉 哈哈
炸紫菜粉絲卷
炸魚柳飯
而且魚的份量好多, 加埋沙律醬又有少少驚喜
呢個飯我覺得似日式感覺多
韓式年糕
題外話/補充資料: 我覺得如果口痕想食下韓國野可以試下, 不過如果想填飽個肚就唔好, 因為你要叫好多先叫飽...
2015-10-04 922 瀏覽
這天是星期五的下午,走過韓國街,距離晚飯還有一段時間,因此便和妹妹進了這間韓國小吃店。之前已有幾次來這裡用餐的經驗,只是每次來到,都發現餐牌的菜式是越來越琳瑯滿目了。雖然店面不大,但小吃的種類繁多,而且老闆是個地道的韓國人,真是別有一番韓味。這裡的小食味道分外好味,特別是其串燒。而我每次來到必點的是年糕串!這裡的年糕串是先烤過的,所以表面有脆脆的感覺,加上符合港人口味的甜辣醬汁,有別於在韓國的那種大辣口味。我覺得這簡直是這裡的招牌菜式,因為我還沒有在別的地方吃過脆的韓國年糕。再來的是烤雞肉串,這是妹妹喜歡點的。個人認為相對年糕串,這個就顯得有點不過不失,雞塊的大小是一口的分量,而且肉質算是嫩滑的,但如果不是特別愛吃雞肉的話,是可散略的。再來一客的腸仔,Size是平時我們吃到的雞尾腸一樣,但卻烤得香脆,似是台式烤香腸的口感。我覺得這是很適合送酒的一款小吃。這是新推出,還未羅列在餐牌上的炸紫菜卷,裡頭包裹著的是韓式粉絲,似是天婦羅的質感。這個個人認為是頗特別的,只是分量有點偏細,三小舊卻定價25$略嫌有點小貴了。最後來個飽一點的紫菜卷,但其實分量是很小的,比我上次來吃的時候分量還要小了一截
年糕串
烤雞肉串
炸雞尾腸串
我覺得這是很適合送酒的一款小吃。
炸紫菜卷
韓式紫菜卷
最後來個飽一點的紫菜卷,但其實分量是很小的,比我上次來吃的時候分量還要小了一截!這個真的不太推介,因為味道沒有什麼特別。寧願下次來試一下這裡的麵類吧。

這裡最好吃的還是串燒,建議大家走過韓國街,不想吃得太飽的話,可以來這裡一試這些小吃:)
2015-10-02
年糕串
  • 韓式年糕串
2015-07-10 1562 瀏覽
親民的價錢 每款份量不是太多 最多建議2-3人share甜辣雞粒 比想像中大碟 每粒雞粒都唔細可以食到3-4啖 甜係微甜 好在唔太辣芝士炒年糕係必食推介 怕辣可以叫小辣 呢味要等一陣但上時好"熱辣辣" 年糕大小適中 芝士夠溶同能夠拉出長絲 連醬連年糕個味好夾好滿足 紫菜炸粉絲卷 炸到粉絲少少脆口 紫菜味都出到 味道唔錯 但怕油人士慎叫 因為有油滴出嚟

親民的價錢 每款份量不是太多 最多建議2-3人share

芝士炒年糕
紫菜炸粉絲卷
甜辣雞粒
2015-07-06
$60 (其他)
芝士炒年糕
甜辣雞粒
2015-06-17 1557 瀏覽
下午book左去尖沙咀試衫,所以在附近快搵間野填肚子。由於天氣太熱,其實真係冇乜胃口。所以在韓國街度揀左呢間入去食.店舖小小, 只放數張細枱, 因為唔算好肚餓, 所以都係叫左三張小食食下~~細細個都係食過呢D熱狗腸, 應該有烤焗過, 外層既麵包有少少脆. 入面有一大條香腸在內~查實叫呢個魚片串, 真係以為佢一串上, 點知黎到係放左落碗, 散件上~~不過又估唔到係咁好食, 仲有佢入面既胡椒湯, 好好飲~~平時睇得多韓劇, 成日都見到有呢D魚片串, 今次叫做一嚐滋味!壽司絕對係穩陣之選, 填肚一流, 因為入面多數夾住蔬菜類, 好爽口
所以在韓國街度揀左呢間入去食.
韓式熱狗
魚片串(真實版)
不過又估唔到係咁好食, 仲有佢入面既胡椒湯, 好好飲~~
韓式飯卷
2015-06-10
反正這天要去韓國街(金巴利街)買東東,那就乾脆於這邊吃下午茶吧。從街頭走到街尾,還是挑了曾經很喜歡的《北口韓國地道小食》。裝璜沒太大的改變,都是「摺檯摺櫈」,不同的是店內韓國藉廚子換成香港人,不知是否易手了耶?!?!menu轉了,還多了數款選擇,不過都是以簡單食物為主。先來一罐桃子汁($10)…韓式紫菜卷($28),內裡夾了漬蘿蔔、甘荀及菠菜,更灑上芝麻作點綴,另可蘸上沾汁同吃。食味簡單,勝在清新健康。甜辣雞球($45),端來時香噴噴的。面層灑上花生碎,令之更有「咬口」,雞球表面的甜辣汁總算分佈均勻,但略嫌不夠辣、只有淡淡的甜味,中間的雞肉頗「腍」,感覺不及以前好吃嚕。是次總消費$83,「唔算好平」,食味還跟以前有所不同了,不算難吃,卻又沒有那種想再來的衝動。不過當日就只有一、兩檯食客而已,「靜靜哋都幾好丫」。
menu轉了,還多了數款選擇,不過都是以簡單食物為主。
先來一罐桃子汁($10)…
甜辣雞球($45),端來時香噴噴的。

2015-05-01 1490 瀏覽
難得下午有半天假,約了好友到尖沙咀逛逛街,不亦樂乎.雖然已經吃了午飯,但還是覺得有點兒肚餓,想吃個下午茶.但好友說今天不要再COFFEE AND CAKE那麼悶了,試試點新東西吧.難道平常沒主見的好友也主動有好介紹,不賞面也不行吧原來所謂的好東西便是韓國小吃店,雖然十分有興趣,但看見排隊的人龍便有點後退的感覺,但堅持的好友決不讓我離開,幸好只等了約15分鐘便可入座坐下後不久便叫了一串燒年糕,濃烈的醬汁配上煙韌的年糕確實不錯,想不到韓式年糕味道和口感會是這樣出色韓式雞軟骨跟日式雞軟骨不同之處,便是韓式的醬油味較重,日式的炸味感覺更強烈,2種味道各有千秋,但今天的韓式風味著實不錯不錯的小食店,下次沒那麼多人潮時段可以再來

不錯的小食店,下次沒那麼多人潮時段可以再來
下午茶
2015-04-13 1586 瀏覽
又到了跟一家之煮撐枱腳的時候啦!今日想食韓國菜,但又不想食炸雞燒肉這些,想食點地道的,所以就到了北口韓國地道小食啦~六時前抵達,剛好還有一張枱~ 店子小小的,只有五、六張枱,坐得頗親蜜呀! 小店賣的,都是地道的韓國小食,如炒年糕、炸醬麵、水冷麵等~ 肚子餓得咕咕叫的我們,立刻點了不少「小食」呀!韓式涼伴粉絲 ($42),色彩繽紛,除了煙韌的粉絲外,還有大量的紫椰菜、紅蘿蔔、青瓜及泡菜等,纖維得以大量的補充~ 用上了酸甜清爽的醬汁,加了適量的芝麻,令冷麵變得清爽又香囗~韓式紫菜卷 ($28)用了青瓜蘿蔔醃菜作餡,飯粒煙韌,紫菜稔稔的,不過也不錯吃~多款韓式料理中,小妹至愛炒年糕 ($32),愛它煙韌、辛辣又帶點甜味,這兒的炒年糕也做得不錯,煙韌有嚼勁,醬汁辣中帶點甜,加上一點點芝麻,倍添香氣~炸豬腩肉串 ($20),小小的一串五花腩,都有四、五片肉,烤得香脆香脆的,蘸著甜甜的醬汁食,很不錯呀!之前食過炸紫菜粉絲卷 ($18)覺得不錯,所以今次又Encore了!一客四小件,外層炸得香脆的,粉絲稔稔的,而且頗為黏口,是次的吸引力減低了呀~食完了這些,好像還不是太滿足,所以又多點了一些呀~迷你
韓式涼伴粉絲
炒年糕
炸豬腩肉串
炸紫菜粉絲卷
食完了這些,好像還不是太滿足,所以又多點了一些呀~

迷你飯團 ($20) 一點也不迷你,三大球七彩繽紛的飯團,飯團混合了不少紫菜芝麻,也添了麻油作調味,配搭簡單,但味道豐富~
迷你飯團
雖然去過韓國好幾次,也食過不少次韓國餐,但一直都沒有試過炸醬麵 ($38),平時睇韓劇,見主角們食炸醬麵食得津津有味,所以這次,就讓我們試試吧~
黑嘛嘛的炸醬,看樣子一點也不討好,把炸醬跟麵輕輕伴好,就可以食啦~ 拉麵彈牙,炸醬入口甜甜又帶點鹹香,內有一點點肉粒薯仔粒,加添口感,原來炸醬麵也不錯吃呀~
炸醬麵
煎餃子 ($28)是最平平無奇的一道小食,只是雪藏貨的貨式,不推介...
煎餃子
食了那麼多,才二百大洋,雖然比以前漲價了不少,但也算抵食呀~
2015-02-25
炒年糕
炸豬腩肉串
迷你飯團
2014-11-20 3356 瀏覽
早喺開始寫blog之前已經吃過幾次這家北口韓國地道小食 給我的印象是不錯吃又幾抵食的一間鋪但是幾個月後再來發現價已加,加幅~30%,所以明顯見到人客數量的減少今次還是點了每次來必吃的芝士公仔麵和韓式年糕串,外加紫菜粉絲卷芝士公仔麵 ($27 -- $30 -- $38)個人認為芝士 + 蛋 + 辛辣麵是個無得輸的組合 這款麵用的應該不是辛辣麵而是普通的韓國即食麵 還好麵質算是蠻彈牙,加上芝士同半熟蛋,好好食哦當然,如果呢個 best combination 都整得唔好食,間食店都可以 certify dead 架喇韓式年糕串 ($9 -- $10 -- $15)這年糕串跟一般的辣炒年糕是不一樣,是烤過的外層脆脆的,裡頭煙煙韌韌,醬汁偏甜帶微辣,就是不太夠熱辣炒年糕很多店都有供應,但烤年糕串我好像只在這裡食過,所以呢樣也是必叫的啦紫菜粉絲卷 ($12 -- $18)這個我也是第一次食,之前次次嚟都話賣晒 剛剛新鮮炸起,夠晒熱辣辣咬一口...紫菜脆卜卜,入面的粉絲軟腍,非常香口,口感有趣但是味道很淡,試沾點醬再嚐嚐 喔~沾醬的味道出奇的好,帶點鮮味...搭配起來就變得剛好了 食呢個紫菜粉絲
早喺開始寫blog之前已經吃過幾次這家北口韓國地道小食

給我的印象是不錯吃又幾抵食的一間鋪

芝士公仔麵 ($27 -- $30 -- $38)

個人認為芝士 + 蛋 + 辛辣麵是個無得輸的組合
這款麵用的應該不是辛辣麵而是普通的韓國即食麵

還好麵質算是蠻彈牙,加上芝士同半熟蛋,好好食哦

韓式年糕串 ($9 -- $10 -- $15)

這年糕串跟一般的辣炒年糕是不一樣,是烤過的

外層脆脆的,裡頭煙煙韌韌,醬汁偏甜帶微辣,就是不太夠熱

紫菜粉絲卷 ($12 -- $18)

咬一口...紫菜脆卜卜,入面的粉絲軟腍,非常香口,口感有趣

但是味道很淡,試沾點醬再嚐嚐

喔~沾醬的味道出奇的好,帶點鮮味...搭配起來就變得剛好了

食呢個紫菜粉絲卷最好成粒啪入口,咁樣就可以避免咬開時啲粉絲甩晒出來了
評分 (10為滿分)

環境: 3

衛生: 3.5

賣相: 4

味道: 7.5

服務: 2

性價比: 5

Btw,如此 up dup 的店面其實真係好貼近現實中的韓國...
2014-11-19
  • 紫菜粉絲卷
  • 年糕串
  • 芝士公仔麵
2014-11-20 2708 瀏覽
中左兩次伏之後,終於食番餐正常少少既韓國菜,感謝主!!豬腩肉串($20) 醬燒味道唔會太鹹,而且好入味。豬腩肉肥瘦啱啱好,又燒得香口,好味!!韓式甜辣雞球($45) 每舊雞球上面有d杏仁碎,食落口感好豐富。雞球味道我覺得辣左少少,即使我都算食得辣。但因為甜甜地辣辣地,所以好開胃。魚片串($18)無乜特別。涼拌粉絲($42) 唔好食-.- 我又誤信openrice!! 粉絲唔入味,調味又怪怪地,微酸又微甜。海鮮烏冬($47) 入面有蝦、青口、墨魚仔等等,烏冬都好食,但就係個湯底太重味精。整體個人覺得CP值幾高!!
中左兩次伏之後,終於食番餐正常少少既韓國菜,
感謝主!!
豬腩肉串($20)
醬燒味道唔會太鹹,而且好入味。豬腩肉肥瘦啱啱好,
又燒得香口,好味!!

韓式甜辣雞球($45)
韓式甜辣雞球($45)
每舊雞球上面有d杏仁碎,食落口感好豐富。雞球味道我
覺得辣左少少,即使我都算食得辣。但因為甜甜地辣辣地,
所以好開胃。

魚片串($18)
魚片串($18)
無乜特別。

涼拌粉絲($42)
涼拌粉絲($45)
唔好食-.- 我又誤信openrice!! 粉絲唔入味,
調味又怪怪地,微酸又微甜。

海鮮烏冬($47)
海鮮烏冬($47)
入面有蝦、青口、墨魚仔等等,
烏冬都好食,但就係個湯底太重味精。
rice juice ($9)
整體個人覺得CP值幾高!!
2014-11-19
15 分鐘 (堂食)