2K
2025-08-06 158 瀏覽
同朋友一齊嚟咗呢間喺樓上嘅日式 Restaurant 食晚飯🤣$78「玉子三味」:日式煎蛋有3件裏邊分別夾住芝士、明太子、鰻魚,簡簡單單全部都幾好味🤣$48「蘋果蟹籽沙律」:蘋果切幼絲撈埋蟹籽同埋蛋黃醬一齊食,幾清新🤣$52「漬物盛三點」:3種漬物係牛蒡、牛舌、茄子🍆🤣$58「雞皮仙貝(2件)」:雞皮用四枝竹籤撐到緪變得好大塊,廚師仲話會刮咗雞皮底下啲脂肪然後先攞去燒,咁就燒到脆卜卜好香口🤣$98「火山一口牛」:上枱嘅時候店長姐姐點火跟住火光熊熊幾好玩🤣$88「蒜片炒牛舌」:牛舌脂肪含量勁充足,蒜片炒就再香口啲啲🤣$58「自家製免治雞肉棒丸(1串)」:免治雞肉食落軟熟仲可以沾生雞蛋黃一齊食🤣$58「小紅梅泡燒飯團🍙」:飯團外邊燒到脆脆哋硬硬哋,再浸泡又加一粒小紅梅,得意得嚟幾好食喎🤣$138「霜燒生牛肉」:生牛肉輕輕燒過外邊,然後再切薄片,可以沾柚子醬 或 Wasabi或 燒肉汁食🤣$72「塩燒牛舌(1串)」、$32「鹽燒手羽(1串)」:呢兩樣放埋一碟,牛舌脂肪含量勁充足所以好香口🤣,至於燒雞翼我當然係鍾意食啦🤣$88「火灸赤身(4切)」:赤身薄切,一面燒過另外一面完全冇燒,用赤身包住

$52「漬物盛三點」:3種漬物係牛蒡、牛舌、茄子🍆🤣

$88「火灸赤身(4切)」:赤身薄切,一面燒過另外一面完全冇燒,用赤身包住香蔥同埋炸過嘅蒜片一齊食,幾好味🤣

$48「日本蜜桃汽水」、$35「梳打水」:幾清新🤣
2025-08-06
2025-08-02 190 瀏覽
銅鑼灣都有不少居酒居,但這間勝手居酒居特別之處係可以唱K,想私隱啲仲有兩個包廂可以揀,當然食物本身質素亦非常高,非常用心製作,不時都有驚喜,仲有仲有,座位有USB線可為手機充電,非常貼心,係遇咗你不用趕住走可以慢慢坐慢慢享受美食,大讚。◇ 𝘒𝘰𝘮𝘢𝘵𝘴𝘶𝘯𝘢 𝘛𝘴𝘶𝘬𝘦𝘮𝘰𝘯𝘰 自家小松菜漬◇ 𝘈𝘱𝘱𝘭𝘦 𝘊𝘳𝘢𝘣 𝘙𝘰𝘦𝘴 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥 蘋果蟹子沙律酸酸甜甜嘅蘋果蟹子沙律作為前菜就最適合,感覺清新又開胃◇  玉子三味玉子通常得一款味道,但這道有三款,鰻魚,明太子同芝士,小編就最喜歡鰻魚,少有夠特別◇ 𝘖𝘺𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘚𝘩𝘰𝘰𝘵𝘦𝘳𝘴 生蠔子彈杯這道絕對係餐廳特色,生蠔沉在bloody mary,加上少許酸辣醬汁,一shot酒份量一shot同時飲同食,創新嘅食法創新配搭帶嚟新感覺,非常特別,大推◇ 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘚𝘬𝘪𝘯 𝘊𝘳𝘢𝘤𝘬𝘦𝘳𝘴 雞皮仙貝將雞皮做到又薄又脆,口感已經冇晒原雞皮嘅質感,香脆可口,絕對係神作,大推◇ 𝘚𝘦𝘢𝘳𝘦𝘥 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘚𝘢𝘴𝘩𝘪𝘮𝘪 霜燒生牛肉生牛肉切片,厚度適中,重點係新鮮濃濃牛肉香味,沾上醬汁味道更好,當然不得不提擺盤,超有氣勢◇ 𝘏𝘰𝘮𝘦𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘛𝘴𝘶

◇ 𝘒𝘰𝘮𝘢𝘵𝘴𝘶𝘯𝘢 𝘛𝘴𝘶𝘬𝘦𝘮𝘰𝘯𝘰 自家小松菜漬
酸酸甜甜嘅蘋果蟹子沙律作為前菜就最適合,感覺清新又開胃

◇  玉子三味

◇ 𝘖𝘺𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘚𝘩𝘰𝘰𝘵𝘦𝘳𝘴 生蠔子彈杯

◇ 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘚𝘬𝘪𝘯 𝘊𝘳𝘢𝘤𝘬𝘦𝘳𝘴 雞皮仙貝

◇ 𝘚𝘦𝘢𝘳𝘦𝘥 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘚𝘢𝘴𝘩𝘪𝘮𝘪 霜燒生牛肉

◇ 𝘏𝘰𝘮𝘦𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘛𝘴𝘶𝘬𝘶𝘮𝘦 𝘉𝘢𝘭𝘭𝘴 自家製免治雞肉棒丸
居酒居常客治雞肉棒,這道係自家製,肉質鮮嫩,加入蛋黃,更覺嫩滑

◇ 𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘞𝘪𝘯𝘨 鹽燒手羽
◇ 𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘖𝘹 𝘛𝘰𝘯𝘨𝘶𝘦 鹽燒牛舌
居酒居必食雞翼同牛舌,這裏鹹度適中,微微焦香確實吸引

◇ 𝘌𝘦𝘭 𝘰𝘧𝘶 𝘛𝘦𝘮𝘱𝘶𝘳𝘢 鰻魚豆腐天婦羅
又係壽司又係天婦羅,外表脆皮包住餡料,鰻魚加豆腐這個新式配搭,口感一流

◇ 𝘝𝘰𝘤𝘢𝘯𝘪𝘤 𝘖𝘯𝘦-𝘣𝘪𝘵𝘦 𝘉𝘦𝘦𝘧 火山一口牛
牛肉粒,切成正方塊,一口大小,7成熟左右,內裏仍呈鮮紅色,濃郁牛肉味,更精彩係上菜時點起火,打卡超正

◇ 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘠𝘢𝘮 脆山芋塔
外脆內軟芋條,表面炸香,用上七味粉調味,吸引

◇ 𝘖𝘳𝘪𝘨𝘪𝘳𝘪-𝘜𝘔𝘌 小紅梅泡燒飯團
以為係湯,打開蓋先知原來係湯沉飯團,這食法非常有創意好有驚喜,用湯送飯團少了飽肚感,感覺輕鬆多了

◇ 𝘚𝘢𝘬𝘦 𝘚𝘵𝘦𝘢𝘮𝘦𝘥 𝘊𝘭𝘢𝘮𝘴 清酒煮蛤
煮蛤用酒係標配,用清酒味覺更清香,更能帶出蛤鲈味

◇ 𝘚𝘯𝘢𝘪𝘭𝘴 𝘪𝘯 𝘚𝘱𝘪𝘤𝘺 𝘞𝘪𝘯𝘦 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦 辣酒煮螺
這道辣酒煮螺小編留在最後,份量多,味道比較重,可以慢慢一邊開肉一邊食,係真正嘅享受
𝘚𝘦𝘢𝘳𝘦𝘥 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘚𝘢𝘴𝘩𝘪𝘮𝘪 霜燒生牛肉
𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘞𝘪𝘯𝘨 鹽燒手羽 / 𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘖𝘹 𝘛𝘰𝘯𝘨𝘶𝘦 鹽燒牛舌
𝘚𝘢𝘬𝘦 𝘚𝘵𝘦𝘢𝘮𝘦𝘥 𝘊𝘭𝘢𝘮𝘴 清酒煮蛤
𝘚𝘢𝘬𝘦 𝘚𝘵𝘦𝘢𝘮𝘦𝘥 𝘊𝘭𝘢𝘮𝘴 清酒煮蛤
1K
2025-07-17 308 瀏覽
來到銅鑼灣搵食,行經銅鑼灣永光中心,知道新開左間樓上酒吧日本料理🇯🇵,膽粗粗試下心野,估吾到無伏之餘,仲驚喜連連,一定要介紹俾大家😋呢個環境酒吧及居酒屋形式,食物及味道👅真心高質口味,而且有多款菜式都充滿特色,點左既野食有燒物有海鮮有甜品,全部都好好食啊😋1. 生蠔🦪子彈杯 $108 有兩杯 小柔推薦必食👍 第一次甘樣食生蠔🦪生蠔鮮甜一點都不腥,搭配一shot酒,一口倒入口,由開頭酸辣口味到後勁既酒香,一次過體驗幾層口感,真系必食啊😋2. 雞皮仙貝 $58 兩塊 又香又脆3. 脆山芋塔 $42 第一次試,好香脆點秘製醬,一定要試4. 鹽燒🔥玉米🌽 $52 估吾到呢度既鹽燒玉米🌽又幾入味5. 鰻魚豆腐天婦羅 $78 2 件 幾層口感,又香又滑又脆,大癲😜6. 火山一口牛 🌋🐮$98 不得了又系必食,打卡必備,點曬火🔥甘玩真系好癲,而且一口牛又嫩滑彈牙,正7. 炒雞爽肉 $68 今次第一次發現新大陸,食雞一定要食雞爽肉,真系超爽彈牙,令我大開眼界8. 鹽燒牛舌 $72 厚切就係特色,味道好系必然9. 鹽燒白鰻 $68 10. 清酒🍶煮蛤 $7811. 雪糕🍧 $78 配蕃薯片的雪糕都
2. 雞皮仙貝 $58 兩塊 又香又脆
3. 脆山芋塔 $42 第一次試,好香脆點秘製醬,一定要試
4. 鹽燒🔥玉米🌽 $52 估吾到呢度既鹽燒玉米🌽又幾入味
8. 鹽燒牛舌 $72 厚切就係特色,味道好系必然
9. 鹽燒白鰻 $68
10. 清酒🍶煮蛤 $78
11. 雪糕🍧 $78 配蕃薯片的雪糕都係第一次食😚
呢度除左美食,仲有兩間VIP獨立房可以包廂,仲可以唱K, 可以邊食美食邊飲酒邊唱歌🎤🎶出來食野飲野出來蒲有甘正既餐廳真系福利啊👍
另外大廳都可以唱K, 見到bar 台位仲好貼心有差插座充電服務,真系好正體驗。
2025-07-08
5 分鐘 (堂食)
2025-06-11 584 瀏覽
📍銅鑼灣《勝手》      #銅鑼灣樓上居酒屋夜晚去左呢間銅鑼灣嘅樓上居酒屋食晚餐,餐廳場地雖然唔大,但有兩間包廂可以唱𝙺,仲有大𝙼𝚘𝚗可以睇波,氣氛好熱鬧,好適合放工消遣~⇰自家制鯛魚湯 $𝟹𝟸奶白色魚湯,魚味超濃,熱辣辣飲一碗暖胃🐟⇰和風蕃茄 $𝟸𝟾 蕃茄味道濃郁,配上日式醬汁,口感十分爽口,作為前菜非常開胃🍅⇰脆山芋塔 $𝟹𝟸 外脆內軟,山芋本身無咩味,但出面灑滿味粉鮮味十足,送酒食一流😆⇰海老天婦羅(𝟻件) $𝟿𝟾炸到金黃酥脆,蝦肉鮮嫩,搭配天婦羅汁加蘿蔔蓉就唔會太膩🦐⇰一口牛小排 $𝟾𝟾牛小排肉味濃厚,切到一口牛大細適中🙂‍↔️⇰塩燒牛舌芯 $𝟽𝟸 牛舌芯口感爽彈,鹽燒得恰到好處~⇰明太子玉子燒 $𝟼𝟾玉子鬆軟,配上鹹香嘅明太子,非常惹味🍳⇰炒雞爽肉 $𝟼𝟾 雞爽肉原來係雞頸好爽口,配上有洋蔥有鑊氣,份量都唔少😝⇰日本生蠔(𝟸件) $𝟷𝟹𝟼生蠔甘甜,配上檸檬提鮮,鮮味十足🦪  ⇰牛肉炒飯 $𝟷𝟶𝟾炒飯好乾身,類似鐵板燒炒法,加左蔥花,胡蘿蔔,雞蛋,洋蔥和牛肉去炒,𝟸個人𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎一碗岩岩好🙂‍↔️味道:𝟾.𝟻/𝟷𝟶       性價比:𝟾.𝟻/𝟷𝟶
📍銅鑼灣《勝手》
#銅鑼灣樓上居酒屋

夜晚去左呢間銅鑼灣嘅樓上居酒屋食晚餐,
餐廳場地雖然唔大,但有兩間包廂可以唱𝙺,
仲有大𝙼𝚘𝚗可以睇波,氣氛好熱鬧,好適合放工消遣~

⇰自家制鯛魚湯 $𝟹𝟸
奶白色魚湯,魚味超濃,熱辣辣飲一碗暖胃🐟

⇰和風蕃茄 $𝟸𝟾
蕃茄味道濃郁,配上日式醬汁,
口感十分爽口,作為前菜非常開胃🍅

⇰脆山芋塔 $𝟹𝟸
外脆內軟,山芋本身無咩味,
但出面灑滿味粉鮮味十足,送酒食一流😆

⇰海老天婦羅(𝟻件) $𝟿𝟾
炸到金黃酥脆,蝦肉鮮嫩,
搭配天婦羅汁加蘿蔔蓉就唔會太膩🦐

⇰一口牛小排 $𝟾𝟾
牛小排肉味濃厚,切到一口牛大細適中🙂‍↔️

⇰塩燒牛舌芯 $𝟽𝟸
牛舌芯口感爽彈,鹽燒得恰到好處~

⇰明太子玉子燒 $𝟼𝟾
玉子鬆軟,配上鹹香嘅明太子,非常惹味🍳

⇰炒雞爽肉 $𝟼𝟾
雞爽肉原來係雞頸好爽口,
配上有洋蔥有鑊氣,份量都唔少😝

⇰日本生蠔(𝟸件) $𝟷𝟹𝟼
生蠔甘甜,配上檸檬提鮮,鮮味十足🦪

⇰牛肉炒飯 $𝟷𝟶𝟾
炒飯好乾身,類似鐵板燒炒法,加左蔥花,
胡蘿蔔,雞蛋,洋蔥和牛肉去炒,
𝟸個人𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎一碗岩岩好🙂‍↔️

味道:𝟾.𝟻/𝟷𝟶
性價比:𝟾.𝟻/𝟷𝟶
2025-05-30
2025-05-27 596 瀏覽
睇住香港夜景之餘又可以一路唱K,一路歎居酒屋美食同飲啤酒🍻多重享受! 呢度食物選擇好多,淨係爐端燒都有3x款,每款食物都精心炮製。食物仲serve 到晚上11:30,放工夜咗都唔怕無好野食。另外,仲會有佐酒小食一唔serve到凌晨三點,weekend 仲serve 到5點🤭。真係可以玩成晚。呢度個setting 好特別,大廳可以同在場人士一齊玩一齊唱,如果想只係同朋友一邊唱一邊食一邊傾就可以包房慢慢玩!大房可以坐到16人架🤭人地唱緊歌🎤,我地就食嘢先😋 🥗 溫泉蛋刺身沙律蛋汁拌勻係啲刺身,配搭新穎,味道又好幾特別🐔 炒雞爽肉雞頸後面個條肉平時真係唔會食,但原來炒來食好爽口,味道剛好,份量都唔少🏔️ 脆山芋塔平時淮山會有滑嘟嘟嘅感覺唔太討好,但係用咗半煎炸嘅烹調方法,令到佢口感外脆內鬆化,佐酒必叫!🍆野菜天婦羅粉漿唔算厚,咬落外脆內軟。👅 塩燒牛舌芯牛舌芯整得好爽,好有口感🦀 蟹肉甲羅燒蟹肉蟹膏比例很好,精緻鮮甜🍗 自家製免治雞肉棒利用香草調味,好清新嘅感覺,肉汁豐富,沾埋蛋黃醬汁,非常滿足🍡汁燒白鰻;汁燒翠玉瓜;鹽燒茄子串燒可以逐串叫,試多幾款都得,每款都好好味,調味剛好唔會太濃,尤其最

人地唱緊歌🎤,我地就食嘢先😋

🥗 溫泉蛋刺身沙律
蛋汁拌勻係啲刺身,配搭新穎,味道又好幾特別

🐔 炒雞爽肉

🏔️ 脆山芋塔

🍆野菜天婦羅
粉漿唔算厚,咬落外脆內軟。

👅 塩燒牛舌芯
牛舌芯整得好爽,好有口感

🦀 蟹肉甲羅燒
蟹肉蟹膏比例很好,精緻鮮甜

🍗 自家製免治雞肉棒

🍡汁燒白鰻;汁燒翠玉瓜;鹽燒茄子
串燒可以逐串叫,試多幾款都得,每款都好好味,調味剛好唔會太濃,尤其最欣賞係燒白鱔,皮脆得嚟唔會燶,咬落仲好juicy

🤍秘脆滑豆腐
值得推薦食品,外脆內軟,個汁仲好特別,可以食多幾舊都唔會覺得膩

🍙三文魚飯團
燒得好脆,味道剛好

🐓唐揚雞件
件件都夠大件,食完幾飽肚

🍻 朝日生啤
有黑有白,又可以玩黑白兩溝,Happy hour 🍻 時段買一送一 ,超抵
  • 炒雞爽肉
  • 自家製免治雞肉棒
2025-08-16 53 瀏覽
趁👦🏻去左camp ,我同🐷梗係出去食飯蘋果蟹子沙律蘋果爽脆清甜,蟹子卜卜脆又鮮甜,撈埋沙律醬好開胃,食落fresh到爆雞皮仙貝雞皮炸到超脆口,啲油香逼晒出嚟,脆到似薯片但仲邪惡,食完想encore!網燒牛小排牛小排燒到外脆內嫩,一咬落去肉汁爆出嚟,仲有炭燒香,正到痺!鹽燒手羽雞翼皮脆肉滑,鹽燒簡單但好入味,咬開仲有juicy嘅雞油香,抵食!鹽燒白鰻白鰻魚肉厚實又彈牙,外皮燒到微焦,鹽香帶出魚鮮,一啖一件超滿足!鹽燒豚腩肉豚腩肥瘦均勻,燒到邊位脆口,油脂香但唔膩,送酒一流! 蒜片炒牛舌牛舌厚切爽彈,蒜片爆到金黃超香口,鑊氣十足,仲有啲黑椒辣辣哋,惹味到停唔到口!紅梅椰菜酸甜醒胃,紅梅嘅果香夾埋菜嘅清爽,食完油膩嘢啱晒解滯!都幾特別又健康既菜式 燒菠蘿菠蘿燒到焦糖化,甜到漏汁!熱辣辣仲有炭火香,食完仲想再嚟多串!幾正既飯後甜品冷薄平烏冬烏冬冰凍滑溜,面質彈牙,撈埋鰹魚汁同蔥花,簡單但清涼爽口,夏天食啱晒!
趁👦🏻去左camp ,我同🐷梗係出去食飯

蘋果蟹子沙律

雞皮仙貝

網燒牛小排

鹽燒手羽

鹽燒白鰻

鹽燒豚腩肉
豚腩肥瘦均勻,燒到邊位脆口,油脂香但唔膩,送酒一流!

蒜片炒牛舌

紅梅椰菜

燒菠蘿

冷薄平烏冬

裝潢充滿濃日式居酒屋氛圍,餐廳設有吧檯座位,可以近距離觀看師傅既料理過程👨🏻‍🍳.1️⃣鯛魚湯烏冬湯底經過長時間熬煮,入口濃郁不膩口;烏冬麵條彈性十足,搭配少許蔥花和柚子皮提味,整體風味層次豐富~.2️⃣小紅梅泡燒飯團飯團經過炭火燒烤,外層微焦酥脆,內裡米飯仍保持濕潤,飯團表面塗抹了小紅梅醬,食落非常開胃!.3️⃣日本椰菜沙律沙律選用日本椰菜,切絲細緻均勻,口感爽脆,搭配香氣濃郁既胡麻醬,帶有微微既甜味和堅果香~.4️⃣雞皮仙貝雞皮仙貝係店家的招牌之一,雞皮處理得非常乾淨,炸至完全脫水後形成薄脆既仙貝狀,撒上少許鹽同辣椒粉提味,好脆口入味😍.5️⃣鰻魚豆腐天婦羅麵衣輕薄酥脆,內裡係柔嫩既豆腐和鮮甜的鰻魚,口感對比鮮明,鰻魚既油脂香與豆腐非常夾!.6️⃣蟹肉甲羅燒選用新鮮蟹肉和蟹膏,混合蛋黃和少許味醂後烤至微焦~蟹膏非常濃郁,再配埋酥脆麵包,唔錯😛.7️⃣塩燒牛舌牛舌選用厚切部位,經過簡單既鹽燒處理,外層微焦,內裡仍保持粉嫩多汁~咀嚼時能感受到肉汁既鮮甜,搭配少許檸檬汁更顯清爽!.8️⃣鹽燒手羽手羽先(雞翅)係名古屋既經典料理,勝手既版本外皮烤得酥脆,內裡雞肉仍保持多汁😝調味上以椒鹽為主,鹹香中帶點微辣,雞翅肉質鮮嫩~
1️⃣鯛魚湯烏冬
6️⃣蟹肉甲羅燒
7️⃣塩燒牛舌
8️⃣鹽燒手羽
9️⃣自家製免治雞肉棒丸
雞肉棒丸由雞肉碎混合軟骨製成,口感細緻中帶點脆脆既嚼勁。烤至外層微焦後,沾上生蛋黃食用,非常滑順🥰
🔟燒鵝肝
鵝肝外層微焦,內裡柔嫩如奶油,入口即化,再搭配少許酸甜醬汁和烤麵包,平衡了鵝肝既豐腴感~
2025-07-21 124 瀏覽
話說銅鑼灣登龍街呢條「食街」,樓上舖永遠藏住驚喜——今次襲擊「勝手」,本來只係想飲两杯,點知個menu勁到想將整張紙吞落肚!首先出場嘅「蠔子憚杯」,兩杯落肚即刻醒神!蠔肉鮮到好似喺嘴裏游水,呢種快感真係上癮。跟住個「雞皮仙貝」簡直係邪惡代表作,雞皮炸到脆過薯片,咬落「卡嚓」一聲,油脂香夾住仙貝嘅鮮,食完件想第二件,兩件根本不夠喉!燒物方面,「鹽燒牛舌」勁有咬口,邊位微微焦香,鹹度啱啱好,舐埋啲汁簡直想舔串;「自家製免治雞肉棒」就夠juicy,咬開仲有肉汁爆出嚟,比街邊檔靚幾條街。至於「鹽燒手羽」,外皮烤到帶少少炭香,肉嫩到用筷子一挑就散,連骨頭都想吮多兩啖。「明太子泡燒飯團」!飯粒一粒粒吸晒明太子嘅鹹香,表面烤到微焦,咬落外脆內軟,個溫度仲暖到入必。「霜燒生牛肉」雖然嫩到好似嬰兒肌膚,要同朋友搶住食;「蟹肉甲羅燒」蛋香夠!可以唱K🎤星期五六開到凌晨3點,約埋知己一齊玩,唔使轉場,絕佳空間,放鬆自己。總之呢間舖環境夠晒relax ,啱晒同friend吹水飲酒下次再嚟,一定話明要「雞皮仙貝加單」,唔係唔走!

2025-07-17 126 瀏覽
勝手這店令我驚喜,將日式餐廳同卡拉OK、酒吧集於一身,如果大家同朋友食完飯,又想唱歌,咁就唔使走,直接唱K直落好正。店內有一幅投影牆,不斷的播放不同歌曲,好有氣氛。仲有兩間VIP房唱K,任君選擇,10人講可以包房,大房可以容納15至20人。坐吧枱都有著數🤭手機冇電都有得叉電🔋⋯⋯厚切池魚片片厚切嘅池魚,肉質彈牙鮮味。玉子三味三款味道,明太子、鰻魚、芝士,玉子蛋味濃又滑溜。生蠔子彈杯紅色嘅汁係一款血腥瑪麗,酒精含量較低的紅色雞尾酒做底,先飲到微微嘅酸甜,沒太多酒味,最後食到鮮味嘅生蠔。日本椰菜沙律爽脆嘅日本椰菜,配搭自製嘅味增醬,豆味香濃不會過鹹。鰻魚豆腐天婦羅配天婦羅汁外面紫菜炸得香,咬落有滑豆腐之餘又有爽彈鰻魚,一次過有三種口感。火山一口牛著火燒一燒,儀式感滿滿,一口牛肉,味道濃郁。紅梅白菜入面紅色嘅係紅梅漬物,食落有蔬菜嘅甜又帶出梅的微酸。鹽燒牛舌厚切牛舌,肉質柔軟(唔乾又唔鞋)鹽燒白鰻白鰻用照燒汁燒到香香甜甜,咬落肉質Q彈。雞皮仙貝炸到薄脆,佐酒做前菜好正。冷蕎麥麵放上芥末、青葱、冷麵汁,就是享受清爽彈牙嘅蕎麥麵 。牛肉湯烏冬牛肉湯清甜不油,牛肉嫩滑配滑嘟嘟嘅烏東。
店內有一幅投影牆,不斷的播放不同歌曲,好有氣氛。
坐吧枱都有著數🤭手機冇電都有得叉電🔋⋯⋯

厚切池魚
片片厚切嘅池魚,肉質彈牙鮮味。

玉子三味
三款味道,明太子、鰻魚、芝士,玉子蛋味濃又滑溜。

生蠔子彈杯

日本椰菜沙律
爽脆嘅日本椰菜,配搭自製嘅味增醬,豆味香濃不會過鹹。

鰻魚豆腐天婦羅
配天婦羅汁

火山一口牛
著火燒一燒,儀式感滿滿,一口牛肉,味道濃郁。

紅梅白菜
入面紅色嘅係紅梅漬物,食落有蔬菜嘅甜又帶出梅的微酸。

鹽燒牛舌
厚切牛舌,肉質柔軟(唔乾又唔鞋)

鹽燒白鰻
白鰻用照燒汁燒到香香甜甜,咬落肉質Q彈。

雞皮仙貝
炸到薄脆,佐酒做前菜好正。

冷蕎麥麵
放上芥末、青葱、冷麵汁,就是享受清爽彈牙嘅蕎麥麵 。

牛肉湯烏冬
牛肉湯清甜不油,牛肉嫩滑配滑嘟嘟嘅烏東。
2025-06-18 200 瀏覽
話說有個半公務飯局要2130先開始搵場,自然搵酒吧閒日凌晨1點收,2330先last order,ok睇食評,竟然見到有自製魚湯,正去到仲有燒蠔,燒蟶子,汁煮蘿蔔油甘魚少見的洋蔥雞爽肉,啱口味刺身貨色中上,夠肥第一次去飲酒,飲到咁養生,大喜今晚胃舒服,頭不痛遺憾是公務就沒影食物可回頭啲食物及飲品每款都是幾十蚊,豐儉由人。ps, 職員話,佢哋冬天有日式邊爐,自稱有酒飲的火鍋店。幾萬元消費就可包場。well~你睇個裝修,明顯就係養生系酒吧,笑
話說有個半公務飯局
要2130先開始
搵場,自然搵酒吧
閒日凌晨1點收,2330先last order,ok

睇食評,竟然見到有自製魚湯,正
去到仲有燒蠔,燒蟶子,汁煮蘿蔔油甘魚
少見的洋蔥雞爽肉,啱口味
刺身貨色中上,夠肥

第一次去飲酒,飲到咁養生,大喜

今晚胃舒服,頭不痛

遺憾是公務就沒影食物

可回頭

啲食物及飲品每款都是幾十蚊,豐儉由人。

• 雞爽肉
2025-05-28 139 瀏覽
想讚揚勝手既服務。我地一行人臨時轉地方食晚飯,係永光中心上上下下咁找餐廳,有d full左,有d 態度麻麻。決定walk-in 勝手。用餐中既服務都好好。我地帶左蛋糕黎慶祝生日,店員播生日歌,仲攞出生日牌助慶,高調慶生(又比海x撈低調少少)。欣賞佢地既服務。
燒飯團
2025-05-16 121 瀏覽
今次我去咗銅鑼灣一間叫「勝手」的居酒屋,入去有一大幅香港夜景既screen,燈光柔和,氣氛正🍶食物方面,冷薄平鳥冬好清新,配上少少醬油,鮮味十足,烏冬好彈牙!秘脆滑豆腐外脆內滑,口感超級好,真係食過一次就唔會忘記🥢蟹肉甲羅燒鮮美,用蟹肉蟹膏加埋蟹柳同埋鵪鶉蛋撈埋一齊食,口感豐富,超多蟹豪🦀塩燒牛舌芯真係必食!牛舌烤得啱啱好,仲好甜心咁切開左一粒粒,肉質嫩滑,鹽味剛好,配埋薯片一齊食更正😍海老天婦羅炸得金黃酥脆,仲有五大隻蝦,沾上天婦羅醬,簡直正!🍤脆山芋塔好特別,外脆內軟,口感層次多!刺身三點有帶子、大蝦同吞拿魚,刺身新鮮,味道非常好,搭配醬油wasabi ,完全無得輸🐟鹽燒手羽外皮香脆,肉質嫩滑,咬下去好滿足,雞翼出奇地好有雞味🤪自家製免治雞肉棒超好食,肉質鮮嫩,配上鮮雞蛋汁,根本停唔到!🍢脆櫻花蝦餅蝦味濃郁,餅身脆脆,好岩做開胃小食或者送酒🦐炒雞爽肉鮮嫩,炒得好香,雞爽肉好有咬口🥡汁燒白鰻燒得剛好,外焦內滑,醬汁入味,真係好正!🐍牛肉炒飯炒得粒粒分明,牛肉鮮嫩,食完真係好滿足🍚「勝手」呢間居酒屋真係唔錯,食物新鮮,服務又好,非常適合朋友聚會或者放鬆一下🎉

1K
性價比真的不錯的居酒屋,菜色大部份都是幾十元左右,而且質素都挺不錯,更有Happy Hour生啤有買一送一優惠,約上朋友一起來喝酒吃飯真不錯。鹽燒牛舌芯(72元)燒到五成熟左右,中間還是超粉嫩的狀態,吃起來又爽又嫩的,牛味特別香濃,而且吃的時候再配上炸蒜片,味道更香,口感更豐富。鹽燒雞翼(42元)雞翼燒得表脆肉嫩,鹽燒更突出雞肉香,加上檸檬汁更解膩。和風蕃茄(28元)味道非常清爽,口感脆脆綿綿的,醬汁帶點酸甜。鰻魚玉子燒(68元)厚切的玉子燒,中間放有挺多的鰻魚肉,口感非常嫩滑,玉子燒香甜有蛋香,而鰻魚提供了獨有的油香。自家製免治雞肉棒(58元)燒得表面焦香,吃的時候配上生蛋黃,味道更濃香,質感更滑,而且加了點軟骨去增加口感。脆山芋塔(32元)炸香的芋條加上了七味粉來調味,外脆內軟,挺下酒的。炸蝦天婦羅(98元)一共有五隻蝦配上炸茄子,即叫即炸的,口感酥脆,蝦肉彈牙,茄子肉嫩多汁。蟹肉甲羅燒(78元)配上生蛋和蟹肉跟蟹膏一起混合在一起,搭配上酥脆的餅乾一起吃,蟹膏味道特別香濃,蟹肉鮮甜。牛肉炒飯(108元)吃起來跟鐵板燒的炒飯差不多,都加了很多的蔥花,胡蘿蔔,雞蛋,洋蔥和牛肉去炒,炒得
鹽燒牛舌芯(72元)
鹽燒雞翼(42元)
雞翼燒得表脆肉嫩,鹽燒更突出雞肉香,加上檸檬汁更解膩。
和風蕃茄(28元)
味道非常清爽,口感脆脆綿綿的,醬汁帶點酸甜。
鰻魚玉子燒(68元)
自家製免治雞肉棒(58元)
脆山芋塔(32元)
炸香的芋條加上了七味粉來調味,外脆內軟,挺下酒的。
炸蝦天婦羅(98元)
蟹肉甲羅燒(78元)
牛肉炒飯(108元)
吃起來跟鐵板燒的炒飯差不多,都加了很多的蔥花,胡蘿蔔,雞蛋,洋蔥和牛肉去炒,炒得挺乾身,牛肉味突出,味道不錯。
炒雞爽肉(68元)
店員特別介紹不是用雞頸肉,而且再後一點的身上的那部份,肉會更多,口感亦非常彈牙多汁,配上大量的洋蔥一吃起,增添一份甜味,配上芥末也不錯。
自家製鯛魚湯(32元)
性價比很高,超大碗的魚湯,魚味非常濃,質感奶滑。
生啤(68元)
Happy Hour有買一送一,性價比不錯。
2025-05-13
2K
呢晚同朋友一齊嚟咗呢間喺銅鑼灣嘅樓上日式餐廳食晚餐🤣;呢間餐廳真係街坊價錢相當經濟實惠味道唔錯服務仲好好🤣;坐低冇耐竟然有免費小食,係「煮牛脷」同埋「漬茄子🍆」,簡簡單單出奇地好味🤣$38「瑩光魷魚漬 Marinated Firefly Squid」:瑩光魷魚🦑細細隻隻隻都新鮮而口感爽滑,漬得充滿鹹香🤣$32「昆布吞拿魚Kelp Tuna」:喺日本🇯🇵昆布吞拿魚一般都係刺身食,呢間餐廳嘅昆布吞拿魚係熟嘅,幾特別🤣$78「吞拿魚赤身(3切)Tuna Akami」、$58「油甘魚(3切)Hamachi」:赤身雖然脂肪含量低但係依然都好甘香,油甘魚就脂肪含量高當然甘香啦,赤身同油甘魚都好新鮮,充滿 umami 🤣$38「燒黒豚肉腸(2串)Grilled Kurobuta Pork Sausage」、$28「鹽燒秋葵(1串)Grilled Okra」:呢兩樣放埋一碟🤣;豬肉腸脂肪含量高好美味🤣;秋葵新鮮幾爽脆鹽燒簡單好食🤣$28「鹽/汁燒豚腩肉(1串)Grilled Pork Belly」、$36「汁燒翠玉瓜(1串)Grilled Zucchini」:呢兩樣放埋一碟🤣;翠玉瓜新鮮好多汁🤣;燒豚

$28「鹽/汁燒豚腩肉(1串)Grilled Pork Belly」、$36「汁燒翠玉瓜(1串)Grilled Zucchini」:呢兩樣放埋一碟🤣;翠玉瓜新鮮好多汁🤣;燒豚腩肉香口少少煙韌🤣

$28「鹽燒雞軟骨(1串)Grilled Chicken Cartilage」、$32「鹽/汁燒雞脾肉(1串)Grilled Chicken Thigh」:呢兩樣放埋一碟🤣;雞軟骨有少少脆口🤣;

$42「明太子沙律 Mentaiko Salad」:食食吓發覺原來冇叫沙律,但係又想食,即刻叫番嚟食🤣;明太子竟然有少少爽脆,呢個明太子沙律幾清新🤣

$128「燒油甘魚鮫 Grilled Hamachi Collar」:魚鮫黐住有好多魚肉,魚肉鮮甜,燒完之後令到 umami 更加集中🤣

$58「炒野菜 Pan Fried Vegetables 」:基本上係炒椰菜,椰菜糖分夠高,甜甜哋爽脆又幾好食🤣

$88「一口牛小排 Pan Fried Beef Ribs」:小牛扒脂肪含量適中,切成 bite -size 食得方便又過癮🤣

結尾我反傳統唔食ご飯或らーめん或うどん而食咗一隻$68「日本広島生蠔Hiroshima Fresh Oyster 🦪」:廣島蠔非常新鮮大大隻填滿個殼肉質比較爽口有淡淡嘅海水味仲加咗幾粒三文魚籽喺上邊整體非常好味道咁樣完成呢個美味晚餐🤣
飽得我哋呢🤣
2025-05-10
2025-05-05 115 瀏覽
一直都知銅鑼灣呢幢大廈好多好嘢食,今次朋友介紹嚟咗呢間居酒屋,佢話呢度嘅氣氛好好,而且價錢唔貴。一上到嚟覺得氣氛真係好好,好多人都係飲住清酒一路食,喺度傾偈大聲啲都唔怕。而且呢度仲有得唱卡拉OK,真係好適合朋友聚會啊。呢個和風蕃茄真係10分推薦,因為佢嘅賣相好靚,好適合打卡,而且食落酸酸地非常開胃,唔鍾意食蕃茄嘅我都食咗好多舊啊。第一次食炒雞爽肉,估唔到原來咁好食,佢嘅部位應該係類似雞頸肉,食落爽爽地,而且雞肉好滑,條味亦都啱啱好。呢個海老天婦羅都好出色,佢嘅蝦非常大隻,而且食落好新鮮彈牙,外脆內暖嘅感覺,做得非常出色。

• 炒雞爽肉