2015-08-12
今周提早 family dinner,爸爸是傳統的中國人口味,一定要有飯落肚,仲要真係好鐘意食飯果種。想爸媽吃得滿足又不想就住就住價錢,又想有好的環境,食價錢合理既日本壽司就最理想。中餐成日都食,NG~!由於爸爸曾吃過一些水準一般的壽司同日式放題,點知回家肚痛肚痾!所以今次專向高檔又唔貴同有信譽既日本料理入手,一定要吃好,喝好,再加上影張靚相留念,才算完美。所以選擇勝八,因為係同事介紹話刺身同壽司好正!同事係同佢屋企人去,原本只打算食三文魚,點知因為材料新鮮嘛,價錢合理,佢屋企人最後食左好多其他刺身同壽司!經同事大力推讚下,我都 book 枱試試。到左勝八,雖然佢話係居酒屋,但環境好精緻有氣氛。坐底後當然要先黎一支日本酒乾一下.... 跟住就叫壽司。今天壽司我想俾我雙親好好咁體驗一下,所以由淺入深咁甘 order, 等佢地試唔同既特色!我自己叫左白肉既魚,其中包括左口魚邊HK 55@ & 深海池魚HK 40@,貝類有赤貝HK50@同有特色既蟹膏 HK50@,唔少得最高檔既紅肉魚拖羅!深海池魚HK 40@深海池魚放左少少薑去左魚腥味,池魚的肉質係鮮甜而有咬口的,由於完全無腥味,爸媽食得好
到左勝八,雖然佢話係居酒屋,但環境好精緻有氣氛。
深海池魚放左少少薑去左魚腥味,池魚的肉質係鮮甜而有咬口的,由於完全無腥味,爸媽食得好開心。
一見到顏色甘sharp,咬落去脆脆的,係清甜而又爽口,就知很新鮮,而且勝八居酒屋既赤貝 係屬於非常大隻的,所以好抵食
蟹膏HK 50@
- 蟹膏真係唔係講笑,必叫之選。咪睇佢灰灰黑黑好唔開胃,生蟹膏既原色就係甘灰灰綠綠,食落去就好似食蒸蟹既膏一樣鮮甜無比,食大影閘蟹都係為左軟淋淋既膏,呢款蟹膏就係入口即溶,我唔捨不得一次食曬,用筷子夾黎慢慢食
拖羅油脂同肉質分配平均,我應為有時特別去選擇肥膩, 油份過多既腩, 並未必係最好食,因為油脂多既拖羅,肉質就會太淋太軟,彈性一定差...我阿媽一定食唔到
清酒煮蜆HK 88- 有好多蜆同蜆好大隻,湯唔洗講,鮮甜無比,一啖湯一啖蜆,真係想 encore
總括黎講,勝八居酒屋既壽司用料好新鮮,壽司上既刺身好大塊好足料,完全係啖啖鮮味啖啖肉!真係多朋友好介紹,我都要介紹俾朋友!