3天前 6 瀏覽
今日Lunch 落大雨加上無皇管, 於是近近地去金鐘力寶軒飲茶食點心。 Lunch 時間都高朋滿座, 2 人行比較易搵位。蝦餃皇 - 皮薄餡靚, 蝦肉新鮮彈牙爽口, 蝦肉勁多。蟹子燒賣 - 蟹子粒粒卜卜響, 入口肉汁豐富, 豬肉味香濃。灌湯小龍包 - 小龍包內嘅湯汁好香甜, 入口時要小心, 好易燙傷個口。煎蘿蔔糕- 咁蘿蔔糕上面舖左纓花蝦, 更加惹味。 蘿蔔一絲絲, 唔太粉。翡翠帶子餃 - 帶子勁大隻, 綠色的餃子皮非常吸睛。鹵水鵝肝 - 鵝肝甘甜, 入口綿綿, 配上香濃鹵水汁, 更加提昇味道。

蝦餃皇 - 皮薄餡靚, 蝦肉新鮮彈牙爽口, 蝦肉勁多。

翡翠帶子餃 - 帶子勁大隻, 綠色的餃子皮非常吸睛。

1K
金鐘力寶軒開業十多年,一直受到不少長輩青睞,我自己就成日搭車番屋企亦會經過餐廳,因為地址系正地鐵站旁邊。餐廳主打潮州菜,潮州人想必更喜愛。環境簡單優雅✨適合同屋企人共聚一堂。首先叫咗份五香牛展,呢個系我覺得最好味嘅菜式,牛展醬汁夠入味,肉質軟稔。沙茶牛肉粉絲煲,牛肉牛味香濃🐮沙茶醬原來大多系粉絲度,用黎送飯一流!大大個煲兩個人都食吾曬。蟹肉燴伊麵,蟹肉有吾少🦀個人覺得海水味重,伊麵好耐冇食,食番覺得幾滋味。煎蠔餅蠔肉新鮮🦪配以蛋餅真不錯。
環境簡單優雅✨適合同屋企人共聚一堂。
煎蠔餅蠔肉新鮮🦪配以蛋餅真不錯。
2024-06-11
4天前 0 瀏覽
小編今次同老婆嚟到呢一間位於金鐘嘅傳統中菜廳力寶軒食晚飯,一入到去已經有一種相當舒服嘅感覺,店員招待相當落力有一種舊式情懷。另一方面喺食物方面每一道菜都烹調得相當美味,有一種細個跟屋企人去中菜廳食飯嗰種感覺,食物嘅味道不能擺設、油膩度、食物嘅份量、各方面都配合得相當唔錯,每一道菜都睇得出呢間中菜廳嘅廚房嘅用心,同時成餐飯嘅感覺亦都係相當好,大家嚟到金鐘嘅時候,不妨嚟呢一間傳統嘅中菜廳食晚飯體驗一下。

4天前 0 瀏覽
今日中午準備出去食飯,個天黑晒又超大雨。 近近地行去金鐘廊附近睇吓有咩食。全部餐廳都好多人,同事建議去力寶軒飲茶。力寶軒本身係一間潮州菜館,我哋就叫咗幾個點心,加一份滷水鵝肝。一間好嘅潮州菜館,就一定要試吓滷水菜式。呢度嘅滷水鵝肝好嫩滑,唔係出邊餐廳嘅粉肝,滷水味唔會死鹹。點心我哋叫咗蝦餃皇、燒賣、蘿蔔糕、小籠包同翡翠帶子餃。蝦餃皇一籠有四大粒,粒粒都好飽滿,蝦肉彈牙,每件入邊有超過一隻大蝦。 小籠包皮薄湯汁多,肉餡有少少肥,但配上黑醋中和油膩,味道剛剛好。翡翠帶子餃賣相幾好,帶子鮮甜,重大粒過入面嘅蝦肉。最後叫咗個芒果布甸做甜品,芒果肉好多,加埋花奶係絕配。依家中午有個龍蝦伊麵加一款小菜,好抵食,兩個人平平哋食呢個套餐都一定夠飽。環境唔錯,又有落地玻璃,所以都好多人幫襯。

點心我哋叫咗蝦餃皇、燒賣、蘿蔔糕、小籠包同翡翠帶子餃。

翡翠帶子餃賣相幾好,帶子鮮甜,重大粒過入面嘅蝦肉。

最後叫咗個芒果布甸做甜品,芒果肉好多,加埋花奶係絕配。

2024-06-10 42 瀏覽
今日喺午市尾聲嘅時間懷着戰戰兢兢嘅心情入嚟力寶軒試吓,因為睇食評見到都有唔少人話啲員工態度差,驚呢個時間阻住人收工。叫咗幾樣嘢,包括滷水拼盤,咖喱魷魚,小籠包,潮州粿肉。滷水拼盤嘅份量係我近嚟食同類點菜最巨量,鵝片唔係薄切,夠曬份量,鮮有可以食滷水拼盤可以大口大口食,唔使驚好快食晒 lol咖喱魷魚中規中矩,魷魚口感還好,係個汁可以再濃一啲。小籠包都唔錯,雖然得三粒,但都叫做鄙薄餡靚,又唔會一夾就散,可以保留到裏面好味嘅湯汁。第一次食潮州粿肉,初頭以為係咕嚕肉,因為無論配菜、用色、查法都好似咕嚕肉,搞掂第一下入口嘅鬆脆感覺都同一樣,整體嚟講,食落後都好鬆脆好味,但如果唔鍾意食䓤味嘅人就要留意一下喇~最緊要係,服務態度都幾好吖,臨落場之前入嚟都冇俾人西面不特止,全程都幾好招呼。

叫咗幾樣嘢,包括滷水拼盤,咖喱魷魚,小籠包,潮州粿肉。

咖喱魷魚中規中矩,魷魚口感還好,係個汁可以再濃一啲。

2024-06-05 75 瀏覽
力寶軒 (金鐘).今日去左金鐘做野,心血來潮想食中菜,於是搵左呢間係地鐵站一出轉左行2分鐘就到嘅力寶軒.沙嗲粉絲牛肉煲.兩個人唔知食咩好,天氣凍叫個煲就暖下身沙嗲粉絲出面普遍會處理得好鹹,但佢又無,調味適中,味道啱啱好!牛肉同粉絲果然係一流嘅配搭!.魚湯泡時蔬.時蔬有白菜仔,娃娃菜,菜心等選擇,店員話今日白菜仔靚所以就揀左佢,魚湯味道唔算濃,但勝在有魚味,食完粉絲肥牛煲配翻個清淡嘅菜就岩岩好!.力寶軒 (金鐘)金鐘金鐘道89號力寶中心地舖
力寶軒 (金鐘)

沙嗲粉絲牛肉煲
兩個人唔知食咩好,天氣凍叫個煲就暖下身

魚湯泡時蔬
力寶軒 (金鐘)
金鐘金鐘道89號力寶中心地舖
2024-06-05 0 瀏覽
呢日同好友來到嘆中菜,就係金鐘地鐵站旁好方便,地方闊落仲有落地玻璃,有植物擺設感覺舒服🌳.本身一心諗住飲菜嘆點心,見到menu上的龍蝦孖寶太吸引🤩點了一份兩人食剛剛好🥰金湯焗開邊龍蝦🦞好大隻,超厚肉彈牙,加埋伊麵底吸哂汁,又煮得爽口,真係好好味😋.仲可以揀款小菜,選了紅燒豆腐肉碎煲,上枱湯仲滾緊,熱辣辣超正👍🏻豆腐大大件淋身入味,好多肉碎相當足料,撈麵一流🤤.再叫多一籠點心,潮州粉果港式口味,皮煙韌餡料又多夠足料,有水準👍🏻.兩人食一定夠哂飽,舒舒服服嘆番個下午😌

兩人食一定夠哂飽,舒舒服服嘆番個下午😌
2024-06-03 56 瀏覽
力寶軒在金鐘應該也有段日子, 經歷經濟及疫情也仍生意滔滔,總有它的理由, 今次就由我朋友帶領下去一試龍與鳳, 首先平日晚市門面也算穩閉, 但都竟有八成滿, 一於試試它正在造緊特價的地道美食, 第一個是稻草米鸭, 嘩上枱時的煙熏味極濃香味撲鼻, 肉質肥而不漏;另一主菜荳醬雞, 砂鍋上熱騰騰, 肉質滑嫩, 當然至愛的煎蠔烙也不令人失望, 超多蠔仔, 主食點了方魚肉碎粥, 潮式煮法配上方魚絕配, 之後店員更奉上功夫茶為這頓美味潮食劃上完美句號 。

2024-05-29
位處核心商業區, 但又保留相當私隱度的食肆不多, 而這所潮菜館屹立在此多年總有它成功之道, 疫情前在附近上班常來光顧商務午餐, 一向水準有保證, 轉工多年後今次即興來棒夜市又別有一番味道, 除了窗外有金鐘燈效景緻外, 原來晚市也高朋滿座, 當中遊客佔多, 以現今智慧消費的自由行客, 証明餐廳的實力保持, 叫了幾個地道潮菜包括潮汕稻草鴨、砂鍋豆醬雞和香煎蠔烙, 全部清枱, 再加個方魚肉碎粥, 這頓晚飯超級滿意, 最重要是這裝修這地標而價錢是這麼貼地,每人平均消費也不過300多, 難怪坐無虛設, 下次要試它的龍蝦孖寶。

2024-05-29
2024-05-25 92 瀏覽
中午同朋友喺金鐘食飯,專登嚟到開業17年嘅力寶軒。 一出地鐵站旁邊就見到,都幾方便! 餐廳樓底高空間感大,加上華麗嘅裝飾,感覺好有氣派! 中午去到座無虛席,好熱鬧! 原本想食點心飲茶,但係見到龍蝦孖寶套餐 $388 好抵食,我哋都雙眼發光✨ 原隻金湯開邊龍蝦🦞,好大隻又多肉,色澤鮮艷,醬汁濃稠,龍蝦肉勁爽彈,仲好鮮甜! 加$48 就可以配埋伊麵底,軟硬適中,吸引哂醬汁好入味!套餐仲有三選一小菜,紅燒豆腐煲,熱騰騰上枱,香氣撲鼻,份量十足,豆腐嫩滑,醬汁濃郁,鹹香微甜,拌飯或麵都正!

2024-05-21 115 瀏覽
喺香港真係好好食嘅潮州菜餐廳並唔多,今次lunch黎呢度試下先~~午市點心黎講係金鐘地段嘅價錢 可能兩點零黎到 過左繁忙時段, 啲野上得幾快點左小籠包又幾有驚喜喎! 皮簿得黎都帶點彈性,而且多汁 肉鮮甜滷水鵝雙拼 (海蜇+豆腐)滷水鵝基本上係潮菜signature 鵝肉都幾香濃, 肉質嫰 海蜇彈牙 豆腐厚切 份量黎講 好足料糖醋粿肉~「粿肉」係潮州經典家鄉小食外皮酥脆,裏面香嫩可口, 有鮮豬肉、馬蹄、腐皮、五香粉等⋯ 咕嚕肉嘅做法 呢個配搭又幾match wor 配菜有洋蔥 青椒 蕃茄仔 菠蘿~ 酸甜開胃 主食點左家鄉麵線哇! 超大碟 潮洲麵線又係經典家鄉必食啲麵線條條分明, 彈牙的 ,配料有芽菜、 五花腩等 味道剛好 唔會好咸如果可以少油啲就perfect 已經好飽⋯ 搵次再黎試下佢個煎麵、蠔餅同同芋泥先 服務方面, 啲姨姨好勤力沖茶, 態度有禮~ 加分
午市點心黎講係金鐘地段嘅價錢
可能兩點零黎到 過左繁忙時段, 啲野上得幾快

點左小籠包
又幾有驚喜喎!
皮簿得黎都帶點彈性,而且多汁 肉鮮甜
滷水鵝雙拼 (海蜇+豆腐)
滷水鵝基本上係潮菜signature

鵝肉都幾香濃, 肉質嫰
海蜇彈牙 豆腐厚切 份量黎講 好足料
糖醋粿肉

~「粿肉」係潮州經典家鄉小食
配菜有洋蔥 青椒 蕃茄仔 菠蘿~ 酸甜開胃
主食點左家鄉麵線

哇! 超大碟
潮洲麵線又係經典家鄉必食
啲麵線條條分明, 彈牙的 ,配料有芽菜、 五花腩等
味道剛好 唔會好咸
如果可以少油啲就perfect
已經好飽⋯ 搵次再黎試下佢個煎麵、蠔餅同同芋泥先
服務方面, 啲姨姨好勤力沖茶, 態度有禮~ 加分
2024-05-15 154 瀏覽
一時興起同朋友入左金鐘站附近呢間中菜,聽到大廳有公司包場氣氛好好,環境有氣派,內心都有啲期待。孖寶好吸引,龍蝦以外揀左川椒雞。 雞肉煎到表面焦香,乾爽唔油,好入味好香。龍蝦比想像中細隻啲,不過好好肉,有龍蝦鮮甜,仲有啲膏,好滿足。 金湯調得幾好味,清清地唔會太咸,如果伊面可以炒下會再香啲。香煎蠔烙好好咁做到正宗潮式同港式改良版之間嘅平衡,蠔烙煎得香口但仲食到蛋嘅軟滑。 蠔仔好多,飽滿鮮甜,完全唔會腥,點少少魚露有提鮮作用。

2024-05-15 108 瀏覽
朋友在外地回港,很久沒有食中菜,所以相約食中餐,見酒店附近有此店,門口有龍蝦孖寶餐推介,價錢又吸引,所以來嚐一嚐😆店內裝潢不錯,座位闊落,但正值中午飯時間,環境有點嘈吵。我哋點了龍蝦孖寶餐,此餐可選1款小菜,有碧綠川椒雞、紅燒豆腐肉碎煲和黃金花枝卷,我哋喜歡香口小菜,所以點了黃金花枝卷,另加配伊麵底。黃金花枝卷剛剛炸起,熱辣辣,香脆厚肉彈牙金湯焗開邊龍蝦龍蝦新鮮,配上金湯,味道香香甜甜,無芝士焗咁膩,亦無清湯咁寡,配搭不錯,我哋用汁撈伊麵,竟然在不知不覺中吃清了整碟。飯後,唔少得甜品,味道不太甜,正合我意整體食物質素不錯,水滾茶香,我哋相約,朋友臨離港前會再來

店內裝潢不錯,座位闊落

黃金花枝卷

剛剛炸起
,熱辣辣,香脆厚肉彈牙

金湯焗開邊龍蝦

,我哋用汁撈伊麵,竟然在不知不覺中吃清了整碟

飯後,唔少得甜品,味道不太甜,正合我意

整體食物質素不錯,水滾茶香,我哋相約,朋友臨離港前會再來

2024-05-10
2024-05-14 88 瀏覽
香港市道低迷,當多數人北上食好西的時候,我Anna Pao 當然是留港消費,支持香港飲食業,振興香港經濟🤗喺香港做嘢出名辛苦,老细永遠惡晒,打工仔做到成隻狗咁,星期五中午梗係約好友食大餐,慶賀星期六、日终於放假😆🎉🎉🎉之前聽朋友講力寶軒有個龍蝦餐幾好食,於是中午食晏過嚟一試😻😋 餐廳環境不錯,樓底夠高,感覺舒服😻 。龍蝦孖寳$388 包括金湯焗開邊龍蝦一隻及3選1 (碧綠川椒雞、红燒豆腐肉碎煲及黄金花枝卷)。我同好友都喜歡吃香口食物,所以,選了黃金花枝卷。這個黃金花枝卷,配有鲜美醬汁,味道調校恰當,美味可口。龍蝦肉質彈牙爽滑,味道鲜甜。我同好友另加$48配伊麵底,吃得满足😻 在星期五的中午能夠和好友吃一顿美味的龍蝦午餐,確是樂事😻 最後,我們還吃了香滑的蛋白杏仁茶作結😻🤗👏🏻👏🏻👏🏻

最後,我們還吃了香滑的蛋白杏仁茶作結😻🤗👏🏻👏🏻👏🏻

2024-05-10
  • 黃金花枝卷
2024-05-11 79 瀏覽
眾所周知金鐘冇乜好嘢食,所以朋友話黎呢間金鐘老字號食飯,我心入面都有啲懷疑,但一食就感覺到媲美生記等級嘅功架。龍蝦孖寶物超所值,金湯焗開邊龍蝦非常新鮮,蝦肉飽滿彈牙,成塊起出黎啖啖肉好爽。 鍾意龍蝦冇加粉去炸,就係佢最天然嘅味道,媲美海鮮酒家水準,即使呢度主打潮州菜,我都覺得值得一試。孖寶揀左碧綠川椒雞,係無骨嫩滑嘅雞柳,啖啖肉切成一片片,川椒味好香好有鑊氣。 作為濃味嘅菜式,完全唔會油膩或者太重口味,調味啱啱好。