2019-05-07
今日陪老闆同個客傾生意,招待客戶的午餐當然唔可以頹,搜尋一下發現isquare高層有間高級的日本料理餐廳,食物及用餐環境都係一流。餐廳安排我們到窗邊位置,望到廣闊的藍天和海景,面對客戶的緊張氣氛立即舒緩了而餐枱之間有一定距離和有間板,私隱度大增,傾密計唔使就住就住,需要服務時可以按一下枱面的按鈕,服務員亦多次主動幫我們加茶,十分貼心。食物方面選擇非常多,由定食、御膳、到會席料理,全部都選用高級食材,由熊本天草新鮮直送。介紹返,我的午餐 - 味噌煮天草鯖魚定食第一次可以個人獨霸咁大條鯖魚魚身結實飽滿,肉汁鮮甜、魚腩肥美香濃,一點腥味也沒有。這當然了,天草是熊本縣的一個無污染外島,魚獲是非常高質,其中零水銀吞拿魚更是令人嘩然。師傅用特製的甜味噌去烹調,令鯖魚的每一個部分都滲透入味,鮮甜的味道超級開胃,幾乎骨與骨之間的肉都吮盡,可以送三碗白飯至於定食的配菜會因應不同季節時令調整,亦是由熊本新鮮直送,保證客人品嚐到最當造的蔬菜。另外還有麵豉湯和甜品滑到好似豆腐咁的芝士蛋糕。客人仲可以係餐廳選購熊本的蔬菜、水果、酒水及茶具名物,好有心思,我都拎返啲旅遊資訊,下次直送自己去熊本
味噌煮天草鯖魚定食
第一次可以個人獨霸咁大條鯖魚
魚身結實飽滿,肉汁鮮甜、魚腩肥美香濃,一點腥味也沒有。
另外還有麵豉湯和甜品滑到好似豆腐咁的芝士蛋糕。