2021-02-14 641 瀏覽
通常都會睇下食評 ,試食下附近食店 , 未試過就諗住試下 。第一次試食, 就嗌佢嘅招牌炒飯, 冇乜鑊氣, 味道好淡 ,非常之一般。 我嘅習慣通常會試間舖頭兩次, 加上好多舖頭唔開門 ,咁今次試嗌我自己其中一款喜歡的鮮茄牛肉飯炒底, 諗住咁普通應該都冇走雞。 番到屋企才發現, 竟然冇炒底之外, 個飯太多水,成pat嘢咁, 牛肉和蕃茄分量少,個汁又冇乜味, 其實當時係非常之肚餓 , 雖然我個人都比較有E食,但係都剩咗好多飯 ,都唔會再食落去。
外賣自取
2021-02-09 508 瀏覽
位於太子呢間港式快餐小店 雖則舖位細細 但佢貼地又好味嘅嘢食成功吸引咗好多人黎幫襯💛大鄉里第一次食沙嗲牛肉配西多士😳 呢個組合聽落有啲奇怪 但味道異常地夾 即叫即製嘅金黃色西多士 面頭淋滿糖漿同煉奶 仲有一大舊牛油🧈 夾喺入面係份量澎湃嘅沙喇牛肉 肉質軟腍 咸香味搭配入面甜味 味道幾過癮😆😋 就係咁吞左一大舊脂肪落肚🤣 唯一美中不足嘅係西多偏向腍身 唔夠香脆😣 順帶一提呢到嘅座位唔多亦較狹窄 隔離就係一條後巷 所以想去嘅人要有心理準備係唔會坐得舒服🤣 不過快快趣食完就走所以唔會有太大問題啦😆😆 聽講九龍城樂園嘅沙嗲牛肉西多士都非常之唔錯 等我地下次試吓😋-𝐇𝐊-𝐬𝐭𝐲𝐥𝐞 𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 𝐰/ 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐒𝐚𝐭𝐚𝐲Trying the combo of French toast and beef satay for the first time! This unconventional pairing might sound a bit weird but it actually tastes good. Topped with a thick slab of butter

Trying the combo of French toast and beef satay for the first time! This unconventional pairing might sound a bit weird but it actually tastes good. Topped with a thick slab of butter and slaughtered with condensed milk and syrup, this golden-brown toast is generously stuffed with tender and juicy beef marinated in satay sauce. Putting the saltiness from the filling and the sweetness from the condensed milk together, a symphony of contrasting and well-balanced flavours is created. However, gotta say the toast is quite soggy. It would have been tastier if its edges were crispy

2021-01-21 701 瀏覽
以前經常經過這間小店門外,從來都唔會有入去試食嘅衝動,因為小店裝修普通,餐單亦都冇咩特別,但近日喺某社交群組,見到人哋介紹佢嘅沙嗲牛肉西多士,影相出嚟好吸引,食評亦都好好,所以今日專誠過去試吓。店內有兩張枱仔,出邊就再有幾張枱,午餐時間到達,不用等位,但座無虛席。其實大部份人應該都係街坊,見到佢哋都係食飯麵,好似只有我哋係特登走來試佢呢兩個名物。1)流心芝士豬扒包2)沙嗲牛肉西多士飲品首先到,冇乜特別,冇影相,豬扒包跟住好快都有啦,送到黎嘅時候有少少失望,個樣好普通,冇乜配料,就係豬扒同埋麵包。麵包唔鬆軟,唔脆,亦都唔熱。切開個麵包,有一塊類似卡夫芝士係塊豬扒入面,冇芝士味,唔係會拉絲或者真係流心嗰種。豬扒鞋鞋地,唔juicy嘅。完全唔知自己點解要咁遠搭車嚟食呢個包。等咗好耐之後,沙嗲牛肉西多終於到啦,呢個比較好,感覺有誠意啲。但面頭有一大pat 我最討厭嘅馬芝連假牛油(當然係比我撥走咗),我真係唔明白點解食西多都唔俾一件真嘅牛油。沙嗲牛肉同埋西多兩個味道係冇辦法融合一體,簡單來講其實唔襯。又唔係話難食嘅,不過冇驚艷嘅感覺。西多薄,牛肉算多。呢兩樣嘢都係跟餐(凍飲),全部加埋$87。全

1)流心芝士豬扒包
2)沙嗲牛肉西多士

等咗好耐之後,
呢兩樣嘢都係跟餐(凍飲),全部加埋$87。
全店堂食大部分使用外賣餐具紙杯發泡膠碗。
有時,希望愈大,失望愈大。
1. 沙嗲牛肉西多士($45)// 一上碟已經聞到超濃牛油香🧈牛油香係食過咁多間茶記最濃的💛雖然沙嗲牛肉喺係西多入面 但本身都腌得好入味😋而且幾鐘意牛肉唔係碎牛上 而係一片一片大大塊嘅牛片🐮✨而西多本身又唔會好易腍 微微脆💫整體真係幾好食但沙嗲牛就偏咸咗啲🤏🏼// Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑2. 流心芝士豬扒包($38)// 影咗一陣相好驚豬扒會凍曬同唔凍🤣 但好彩啲豬扒仲係好脆 幾嫩口同埋鎖到肉汁🥰同時代冰室有得揮~ 中間嘅芝士流心一切開就湧曬出嚟好膨拜😳❤️同埋欣賞包體都保持到鬆軟🤏🏼Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌘3. 凍奶茶// 奶茶一定係茶記必點⭐️不過想飲原汁原味就會預咗奶茶會好甜😖票過好鐘意利口福嘅奶茶唔會太甜🤩不過入口就唔算好順滑🙈//Food:🌕🌕🌕🌕🌗🌑.🪴利口福嘅坐位大部份係户外枱 店內得2張枱左右 老闆都好nice❤️!!!🥪利口福快餐店 (太子)太子大埔道14-16號華都大廈地下1號舖
1. 沙嗲牛肉西多士($45)
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑

2. 流心芝士豬扒包($38)
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌘

3. 凍奶茶
Food:🌕🌕🌕🌕🌗🌑

🥪利口福快餐店 (太子)
太子大埔道14-16號華都大廈地下1號舖
2021-01-13 309 瀏覽
6點啦,又要番屋企避疫!今日食漢堡包!知道利口福好耐,今日終於可以試!電話嗌定外賣自取,去到就拎得!流心芝士豬扒包: 見個個都食,冇理由唔試!take away 番屋企,一切開都仲熱辣辣流心,正!豬扒炸到啱啱好,調味都ok,大大舊,芝士味就唔重,勝在熱辣辣,食落好滿足!魚柳包: 魚就普普通通,但都大舊,炸得啱好!總括嚟講,良心之選,好食抵食又大件,兩個包加埋都係58蚊,仲抵過m仔kxc,有咩理由唔幫襯先!
6點啦,又要番屋企避疫!今日食漢堡包!

魚柳包: 魚就普普通通,但都大舊,炸得啱好!

2021-01-12
  • 流心芝士豬扒包
📍太子 利口福呢間小店bookmark咗好耐,一直想試💛充滿舊香港快餐店情懷,果然無令我失望😋𓇠 流心芝士豬扒漢堡包餐 $35 𓇠聽個名都覺得好邪惡😂豬扒新鮮炸起熱辣辣,好脆,而且有肉汁!🍔包同豬扒中間搽咗沙律醬,一咬落去啲芝士就流曬出嚟🧀但芝士無平時個啲咁鹹,所以唔會好滯。我地加咗$8要一份粗薯條,波浪型已經好少見,好有童年回憶🍟𓇠 珍寶沙嗲牛肉包餐 $35 𓇠沙嗲牛控揮手🙋🏻‍♀️呢個包都幾大個🌭熱狗包夾滿牛肉同洋蔥🧅牛肉嫩滑、洋蔥甜味,再加埋惹味濃郁嘅沙嗲醬真係無得輸!我鍾意呢個多啲🤤💕PS 環境一般,堂食有2張枱,小巷有3張摺枱,潔癖者注意⚠️〰️總結:呢類舊式快餐店已經賣少見少,除咗賣各種包之外,仲有粉麵、飯同常餐等等,價錢又唔貴,推介大家去試下👍🏻
📍太子 利口福

𓇠 流心芝士豬扒漢堡包餐 $35 𓇠

𓇠 珍寶沙嗲牛肉包餐 $35 𓇠

• 珍寶沙嗲牛肉包
  • 流心芝士豬扒包
#pigfoodiexhk_黃店#pigfoodiexhk_港式==========================⭐️流心芝士豬扒包套餐($35)炸豬扒份量十足,炸得非常香脆,食落唔會覺得油膩👍內裡嘅肉亦保持到軟腍嘅口感,唔會乾柴🤤加埋酸酸甜甜嘅沙律醬同芝士一齊食令味道好豐富🤤不過小編私心希望芝士可以再多啲嘻嘻🤭整體嚟講價錢親民,而且仲係良心小店,值得支持💁🏻‍♀️------------------------------賣相:7.8/10味道:8.1/10性價比:7.5/10回頭度:7.6/10------------------------------店舖資料名稱:利口福快餐店地址:太子大埔道14-16號華都大廈地下1號舖前往方法:太子站A出口

#pigfoodiexhk_黃店
#pigfoodiexhk_港式
==========================
⭐️流心芝士豬扒包套餐($35)
賣相:7.8/10
味道:8.1/10
性價比:7.5/10
回頭度:7.6/10
店舖資料
名稱:利口福快餐店
地址:太子大埔道14-16號華都大廈地下1號舖
前往方法:太子站A出口
========================📍超邪惡肥仔西多士‼️ -- 利口福快餐店👅💛Bookmark咗呢間喺太子嘅小店好耐,前排就約埋朋友一齊去試🤤鋪面位置唔算多,有部分係室外坐位💁🏻‍♀️店員服務幾貼心~------------------------------⭐️沙爹牛肉西多士餐 配飲品 ($40)西多士即叫即整,上檯嗰下仲係熱辣辣🤤兩塊西多面頭淋上蜜糖同煉奶,中間則夾住超惹味嘅沙爹牛肉,食落肉質頗軟腍而且有肉香,甜鹹交錯,味道好豐富‼️🤤整體嚟講頗有驚喜,惟西多士因為醬汁嘅關係變得偏腍身,若然香脆一點會更出色呢👍------------------------------賣相:7.8/10味道:8/10性價比:7.9/10回頭度:8/10------------------------------店舖資料名稱:利口福快餐店地址:太子大埔道14-16號華都大廈地下1號舖前往方法:太子站A出口
========================
📍超邪惡肥仔西多士‼️ -- 利口福快餐店👅💛
⭐️沙爹牛肉西多士餐 配飲品 ($40)
賣相:7.8/10
味道:8/10
性價比:7.9/10
回頭度:8/10
店舖資料
名稱:利口福快餐店
地址:太子大埔道14-16號華都大廈地下1號舖
前往方法:太子站A出口

🔹流心芝士豬扒包💰$30👅🌕🌕🌕🌗🌑7/10食呢個既時候要好小心🤣 因爲塊流心芝士豬扒係啱啱炸起,所以入面啲芝士係好熱,我太心急食就辣親條脷🙈 不過呢個包真係好食,脆卜卜既炸豬扒已經好正,而流心芝士仲令個包層次豐富左又多左層芝士鹹香😻 個包又軟熟,啲沙律醬就令到個包冇咁dry,不過都係建議加杯野飲會好啲,始終食炸野都係有野飲好啲😝-#利口褔快餐店📍太子界限街43號恆富大廈地下1號舖-🔙回頭指數: 6/10⚖️人均消費: 50以下-🔅配熱奶茶都淨係加$5🔅堂食座位好少,所以比較啱1-2個人黎食,一大班人gathering應該就淨可以外賣冇得堂食😂
🔹流心芝士豬扒包
🔙回頭指數: 6/10
⚖️人均消費: 50以下
🔅配熱奶茶都淨係加$5
2020-08-23 533 瀏覽
見到傳統港式的小食茶餐廳,當然要支持一下😜不過只有少數的舊區先會見到🙆🏻‍♀️👉🏻 流心芝士豬扒包豬扒包即叫即製, 熱辣辣🔥 麵包先以牛油烘一烘過, 外脆內軟👍👍👍夾埋炸得剛剛好豬扒, 肉質嫩滑有肉汁, 超級正😋個包記得要熱的時候即食,一切開芝士會好似瀑布咁流出來😂, 芝士控必食😍

👉🏻 流心芝士豬扒包
2020-07-13 992 瀏覽
🧀🐷🍔流心芝士豬扒漢堡包:其實材料好簡單,平日出面supermarket買到嘅漢堡包,加蛋黃沙律醬,再夾着一大塊吉列芝士流心豬扒。不過豬扒炸得卜卜脆,個粉唔厚又鎖住入面啲肉汁。豬扒肉質好嫩,再加上中間爆醬芝士,真係好正😭搞到我整晚都諗住個包🤤🐮🧈🥪沙嗲牛肉西多士:開頭以為會奇奇怪怪,不過食落去又幾夾。兩塊甜甜嘅西多夾住又咸又甜嘅沙嗲牛肉,再加上少少洋蔥/ 蒜味,好好食!💵價錢:包$35,西多$40,兩個都係餐跟熱飲 (凍飲加$2),凍奶茶同凍咖啡就普通啦。我覺得有少少貴,不過因為有啲「漏」,所以我哋兩個女仔叫咗兩個包都ok 飽🗺環境:冇冷氣,不過冇我想像中咁熱,有少少自然風。我哋坐喺間鋪頭入面,不過隔離小巷都好似有位,唔好因為驚冇位坐已唔去食!👨服務:好nice,會提我哋小心入面啲芝士好熱

沙嗲牛肉西多士

👨服務:好nice,會提我哋小心入面啲芝士好熱
2020-07-10
  • 流心芝士豬扒包
同 @168hungryki 同埋 @hkfoodiechris 嘅太子無伏黃店之旅嘅第二站嚟到我自己超期待嘅利口福👅除咗有平時快餐店都有嘅餐蛋麵呀、沙嗲牛肉麵等等,仲有好多唔同特色漢堡包,見到有天婦羅熱狗同埋五香肉丁西多士都好得意😍一定會再嚟幫襯!舖頭雖然係街邊,但除咗室外位置之外,原來仲有間冷氣房可以坐,啱晒怕熱嘅大家!😇不得不提嘅係呢度嘅叔叔服務超級好,會比到你有一種係小店先搵到嘅人情味嘅感覺😆.went with @168hungryki and @hkfoodiechris to prince edward to check out resto 😊 they serve the typical cha chan teng foods like spam and egg noodles 🍜 or satay beef noodles but they also have very unique dishes like tempura hotdog and also beef french toast 😋 a must-try for those that want to try
went with @168hungryki and @hkfoodiechris to prince edward to check out resto 😊 they serve the typical cha chan teng foods like spam and egg noodles 🍜 or satay beef noodles but they also have very unique dishes like tempura hotdog and also beef french toast 😋 a must-try for those that want to try something different!
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.8/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 6.8/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 8.5/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 8.8/10
🌟 食物種類又多又有特色 • 係一間值得支持嘅街坊小店✨

《沙嗲牛肉西多士》$35🌟7.8/10🌟
食入口牛油同埋煉奶嘅味道比較重,所以整體都係甜味多啲!但同時都會食到沙嗲牛肉再加啲洋蔥嘅味道,完全冇諗過呢樣野又咸又甜原來會咁夾,咁惹味!!牛肉嘅份量亦都好足夠,每一啖都會有👅亦都煮得好淋~推薦!

《流心芝士豬包》$30🌟7.3/10🌟
好似係個個嚟都必點呢一個聽到已經覺得好邪惡嘅漢堡包👅即叫即炸,新鮮熱辣辣~
漢堡包屬於軟熟微脆,豬扒炸粉唔會太厚,香脆之餘肉質都算嫩滑!切開淡黃色嘅芝士就會湧出嚟, @168hungryki 形容呢度芝士為「港式茶餐廳芝士」🤣略嫌呢種芝士嘅味道唔夠濃郁,有少少比沙律醬嘅味道蓋過嘅感覺🙊
利口福
📍#BELLYwongs_princeedward
#BELLYwongs_hongkong #BELLYwongs_burgers #BELLYwongs_cheese

鹹鹹甜甜嘅呢個配搭出奇地夾
2020-06-29 352 瀏覽
💛係流心芝士啊🧀之前食過一次外賣 隔咗一段時間先食所以凍咗 無咗流心 食落沒有太大驚艷今次堂食正好多🤤即叫即整熱辣辣 豬扒大大塊 無多餘肥肉 而芝士真係湧出嚟 好爽啊老闆同店員都好好客 嗰時中午食飯時間 我又遲到 見到朋友喺門口等 就叫佢入去坐住霸定位 包包送到時叫我哋小心中間流心好熱啊💛特別一提 呢度仲係黃店嚟架💛
💛係流心芝士啊🧀
💛特別一提 呢度仲係黃店嚟架💛
『吃的除了是美食・也是一種情懷』@利口福, 𝙿𝚛𝚒𝚗𝚌𝚎 𝙴𝚍𝚠𝚊𝚛𝚍⠀⠀大概幾個月前試過這裡的流心芝士豬扒包,這天跟 @bellywongs 和 @hkfoodiechris 二人來,試了另一款不同的香港特色小吃,又邪惡又美味,好過癮~⠀————————————————⠀・沙嗲牛肉西多士 $35⠀𝐇𝐊 𝐒𝐭𝐲𝐥𝐞 𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐒𝐚𝐭𝐚𝐲⠀新鮮炸起的西多士,淋滿糖漿,牛油慢慢地融化後,被多士吸收。⠀⠀以為這樣就完結了嗎?不!⠀⠀切開西多士,裡面是滿滿的沙嗲牛肉。牛肉軟稔,沙嗲味道偏甜。其實,我更喜歡帶嚼勁、牛肉味更重的牛肉呢!⠀⠀吃了 1/3 塊,有一點點罪惡感... 果然,跟朋友分享脂肪是最美味的!⠀————————————————⠀好食指數 ʸᵘᵐᵐʸ ᴸᵉᵛᵉˡ⠀7.75/10⠀價錢 ᴾʳⁱᶜᵉ ⠀8/10⠀性價比 ⱽᵃˡᵘᵉ ᶠᵒʳ ᵐᵒⁿᵉʸ⠀7.9/10⠀環境 ᴱⁿᵛⁱʳᵒⁿᵐᵉⁿᵗ ⠀7.4/10 小巷旁邊 夏天較熱⠀服務 ˢᵉʳᵛⁱᶜᵉ⠀8/10 叔叔超nice 還貼心提供紙巾⠀-⠀🌟推薦 ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅᴀᴛɪᴏɴ⠀⠀⠀⠀⠀🤰🏻回訪

————————————————⠀

-⠀
利口福快餐店⠀
太子界限街43號恆富大廈地下1號舖
2020-06-02 524 瀏覽
利口福快餐店 #太子 #黃店 💛💛💛❗️高質港式漢堡包❗️好耐之前已經成日見大排長龍,而且仲係黃特登過嚟支持💛價錢平,個漢堡包仲要係超級好食,未試嘅一定要去,去過嘅都會想回頭🤣!佢哋嘅漢堡包其實一直以來都幾出名👍🏻夠平民又高質,不過原來除咗漢堡包之外,仲有啲粉麵,都有唔少附近嘅街坊嗌㗎。不過特登黎嘅我哋,就試咗佢哋最出名嘅漢堡包先。邪惡流心芝士漢堡包🍔$30真係名副其實🤩咬落去之後啲芝士汁流晒出嚟,而且豬扒炸得夠香脆,肉質又夠腍,加埋沙律醬,味道一流🤤麵包亦有搽上牛油烘過,所以成個包都幾香口㗎!味道: 4.5/5性價比: 4.5/5珍寶沙嗲牛肉包🌭$30呢個沙嗲牛包真係好香✨同一般嘅沙嗲唔同,用上洋蔥、香蔥去製作,冇沙嗲醬嘅花生香,但就多咗香蔥嘅香氣,非常惹味🤤啲牛肉仲好滑添!個包烘過,再索晒啲汁之後,真係好好味!味道: 4.5/5性價比: 4.5/5整體來講佢嘅漢堡包真係又平又抵食,值得多多支持!唯一一點係始終係街坊小店,有啲似大排檔,都係坐喺路邊食,夏天嚟可能會熱啲🙈。
利口福快餐店 #太子 #黃店 💛💛💛
❗️高質港式漢堡包❗️