2022-05-15
諗起台式火鍋應該都諗起大連鎖店但荃灣近嚟都有間台式火鍋牛嘅質素唔錯 亦有唔同部位選擇而且餐廳本身做台灣菜 食火鍋仲可以食到正宗台式小食甜品同飲品( ・⌓・̥ )環境少女粉色系 可以好好打卡´•ᴥ•`澳洲m9和牛餐($308)先講肉肉🥩🥩套餐分4級 由Set A$198到 Set D $458 我地就食Set C $308 嘅m9和牛餐 同次一級嘅$268 Set B $268 嘅分別在於多左 澳洲m9和牛 安格斯牛小排同埋鹿兒島茶美豚梅肉 我認為呢三款肉係超值得加40蚊去食!我個人喜好最好食嘅牛係安格斯牛小排 m9和牛反而令我有啲失望 肉質較鞋 但安格斯牛小排有驚喜 牛味濃郁 油脂分布超靚超香(∩´∀`∩)個人喜歡次一級牛肩胛多於m9和牛⸜( ⌓̈ )⸝而鹿兒島茶美豚梅肉片令我好驚喜平時打任食邊爐 我係完全唔食豬但食完第一輪佢香嘅程度比得上牛令我之後每輪都繼續食豬!!片得夠薄 豬味非常香(⌯˃̶᷄ ⁻̫ ˂̶᷄⌯)再講台式小食🍠🍠鹽酥雞台灣腸呢啲典型台式小食質素都正常!比較特別係有醉雞卷同埋陳醋木耳呢啲小食 醉雞卷入味 但肉質較韌 不過都過到台灣野癮 木耳夠酸非常開胃(・∀・)最後講下甜品
但荃灣近嚟都有間台式火鍋
牛嘅質素唔錯 亦有唔同部位選擇而且餐廳本身做台灣菜
食火鍋仲可以食到正宗台式小食甜品同飲品( ・⌓・̥ )
環境少女粉色系 可以好好打卡
´•ᴥ•`澳洲m9和牛餐($308)
先講肉肉🥩🥩
我個人喜好最好食嘅牛係安格斯牛小排
個人喜歡次一級牛肩胛多於m9和牛⸜( ⌓̈ )⸝
而鹿兒島茶美豚梅肉片令我好驚喜
平時打任食邊爐 我係完全唔食豬
但食完第一輪佢香嘅程度比得上牛
令我之後每輪都繼續食豬!!
片得夠薄 豬味非常香(⌯˃̶᷄ ⁻̫ ˂̶᷄⌯)
再講台式小食🍠🍠
鹽酥雞台灣腸呢啲典型台式小食質素都正常!
比較特別係有醉雞卷同埋陳醋木耳呢啲小食 醉雞卷入味
但肉質較韌 不過都過到台灣野癮 木耳夠酸非常開胃(・∀・)
最後講下甜品飲品🍧
甜品高質過一般台式火鍋好多
有雪糕窩夫雪花冰奶凍等嘅選擇
仲有得揀糖度冰度 我飲左嘅奶綠同鳳梨綠茶都拍得住街外水準( '-' )ノ
總括嚟講我認為食物質素比連鎖高
係台式火鍋嘅encore之選( ・⌓・̥ )
惟一美中不足係其他火鍋配料選擇較少 但由於我係肉食獸 對我影響唔大 而且肉嘅質素高令我加左唔少分(๑´ڡ`๑