2018-06-03 94 瀏覽
間唔中都鐘意同老公入元朗食嘢!今次就試左又新街嘅凡直友里!凡直友里十分舒適而且氣氛一流!店員亦非常友善!今次同老公點左兩個set, 餐湯係甘荀忌廉湯,配蒜蓉包! 湯非常香濃幼滑!前菜點左香草蒜蓉牛油白菌焗田螺($88) 非常值得一試!配上芝士一流!飲品我就點左mocktail Turkey Delight ($68) 有玫瑰花同香濃西柚味!又靚又好飲!老公就點左Side by Green ($68)Side by green有非常新鮮嘅青蘋果,而且口味清新!主菜方面我點了set dinner 安格斯肉眼扒配薯菜($158) 安格斯油脂甘香,配上醬汁一流!而且主動提供mustard值得一讚!老公就點左安格斯芝士漢堡配墨西哥菠蘿($128)Burger超級大份!首先好appreciate用豬仔包!口味超然!而且菠蘿配上芝士和安格斯口味一流而且juicy非常!最後再配上個完美嘅甜品甜品拼盤($148)為是日晚餐作完美總結!是日埋單平均每人三百多,價錢也算合理!
間唔中都鐘意同老公入元朗食嘢!今次就試左又新街嘅凡直友里!

凡直友里十分舒適而且氣氛一流!店員亦非常友善!

老公就點左Side by Green ($68)

老公就點左安格斯芝士漢堡配墨西哥菠蘿($128)
是日埋單平均每人三百多,價錢也算合理!
2018-05-29 983 瀏覽
同屋企人去左元朗搵好野食,經過又新街見到間餐廳,首先俾佢個名吸引左餐廳名叫凡直友里入面裝潢係CAFE加酒吧 感覺好舒服亦有啤酒 COCKTAIL MOCKTAIL我地最後叫左好多野食:炭烤雞中翼好香炭味 雞翼好大隻 肉汁豐富唔會太乾香煎"rougie"法國鵝肝伴焦糖蘋果配多士首選至愛 個鵝肝好大 好好食加個焦糖蘋果冇咁膩 值得一贊烤紐西蘭黑安格斯肉眼扒配黑椒汁(伴意粉)個意粉唔會"林" 軟硬度剛剛好 同埋好香既蒜味肉眼扒3成熟 岩岩好 仲有炭香既味道而且份量十足加配焗煙肉芝士美國太平洋生蠔餐加配既生蠔以為會好細隻 點知一上台嚇親我成隻手掌咁大隻 好香芝士味餐配蕃茄忌廉湯及巴馬火腿伴蜜瓜平時唔鐘意有蕃茄既我 飲哂呢個湯超級好飲 好CREAM個巴馬火腿好大片 切開3份都仲可以包哂成個蜜瓜件而且火腿好香好好食甜品香蕉酥皮卷伴開心果雪糕外皮蘇脆 開心果雪糕好CREAM好好食而且係店內手作 好有心機綠茶心太軟伴士多啤梨雪糕呢間既綠茶心太軟係甜版 但係唔太十分甜有D人唔鐘意食有苦味既綠茶就岩哂啦另外士多啤梨雪糕有啖啖果肉足見店鋪既細心同埋實力總結十分推薦各位去試
餐廳名叫凡直友里

2018-04-30
焗煙肉芝士美國太平洋生蠔
蕃茄忌廉湯
2018-05-28 65 瀏覽
我就住係港島區,因為上個月約朋友入元朗探下朋友,路經太攰想坐低嘆下茶,餐廳名字有D奇怪的“凡直友里”見到有甜品想試下点左焦糖燉蛋和心太軟連自家制士多啤雪糕超美味食完走人但忘不了美味轉頭再去食晚餐,点左羊扒-豬扒-燒雞3大1細消費只要$5xx抵食仲有要讚揚下服務員態度超級好招呼,昨晚已經係第三次再去,由頭盤巴馬火腿配哈蜜瓜-南瓜湯-鹅肝多士-安格斯牛扒配薯莱(50%熟)-甜品開心果雪糕,非常有水準既西餐廳值得一試
仲有要讚揚下
2018-05-27
  • 鵝肝
  • 安格斯牛扒配薯菜
2018-05-26 222 瀏覽
今日入元朗食飯book咗枱求其揀一間,跟住呢度試吓啦,地方係有少少迫嘅,一入到門口嘅靚女侍應姐姐即刻介紹斧頭扒同燒乳豬,好好禮貌我哋六個人坐低左每人揀咗一個set佢可以+$48有一件鵝肝即係焗嘅生蠔+$18有蜜瓜ham同湯+$38就有嘢飲+$38有甜品西班牙燒乳豬個外皮唔算好脆,但係佢啲肉真係好滑,嗰個醬汁好濃郁鵪春粟米唔知乜鬼嘢呢個幾得意,不過要切佢就真係幾難,因為佢嘅肉好鬆散黑松露羊架呢個有三種汁,黑松露丶芥辣丶薄荷醬肉質OK我叫左五成,最出色係薄荷醬真係好正燒豬扒肉質好嫰,唔鍾意食豬扒嘅我都食咗幾舊貝殼粉xxx魚呢個我個人覺得普通,但係啲朋友好鍾意食鵝肝多士呢個真係暈低,鵝肝煎到啱啱好,放落口直情有一種想暈嘅感覺因為真係好好食《——絕對無誇張焗生蠔佢出色在比起一般出邊嘅焗生蠔佢嘅肉真係好肥美,正常出邊好多食店焗完變咗蠔屎,佢竟然係肥嘟嘟,唔會變老時間啱啱好叫咗一個番茄芝士pizza好香好趣最正係有薄荷碎,我從來都冇試過食pizza有薄荷,原來係咁得意甜品焦糖燉蛋同埋有雪糕,OK嘅呢度服務態度好好,唯獨是係天氣太熱裏便因為係門口大開嘅所以都會比較熱,完全係驚喜之作,一定會再嚟

我哋六個人坐低左每人揀咗一個set

佢可以+$48有一件鵝肝即係焗嘅生蠔
+$18有蜜瓜ham同湯
+$38就有嘢飲
+$38有甜品

西班牙燒乳豬
個外皮唔算好脆,但係佢啲肉真係好滑,嗰個醬汁好濃郁

鵪春粟米唔知乜鬼嘢
呢個幾得意,不過要切佢就真係幾難,因為佢嘅肉好鬆散

黑松露羊架
呢個有三種汁,黑松露丶芥辣丶薄荷醬
肉質OK我叫左五成,最出色係薄荷醬真係好正

燒豬扒
肉質好嫰,唔鍾意食豬扒嘅我都食咗幾舊

貝殼粉xxx魚
呢個我個人覺得普通,但係啲朋友好鍾意食

叫咗一個番茄芝士pizza

甜品焦糖燉蛋同埋有雪糕,OK嘅

蜜瓜巴馬火腿
西班牙乳豬
豬扒
羊架
2018-05-22 110 瀏覽
琴日同朋友放工去食飯,已經特登避開高峰食飯時間,但都要等🤧超熱嘅日子坐室外,都算別有一番風味!叫咗兩個晚餐一個pizza,先嚟西湯,粟米湯好濃郁,淡淡都有粟米碎👍🏻,麵包應該係蒜蓉包,都算軟熟但本人喜歡脆口同濃味啲嘅另外叫咗五成熟嘅肉眼扒配薯條,肉眼扒熟度剛剛好,帶點肉汁,而且有黑椒汁同芥辣兩種醬,可惜牛味唔太重同薯條無驚喜之後點咗一個海鱸魚柳南瓜貝殻粉(餐單名太長),呢個貝殻粉好有驚喜!初時以為係貝殻形嘅通粉,點知原來係長條形,而且好有咬口,再吸哂本身嘅南瓜汁,一食再食🤤🤤而且佢有好多配料,南瓜、番茄、煙肉同法邊豆!啖啖都有配料😋😋法邊豆可能食唔慣,偏爽口同青草味濃。煎香嘅魚柳未算出色,只是普通,可以再煎香啲或者加啲調味。最後叫咗個泡菜黑毛豬腩肉pizza,初初都擔心泡菜太濕會令到pizza 淋身,結果泡菜pizza 出奇地好食,好脆口!老闆仲話佢地自己整pizza 皮,所以好薄身,岩哂我(本人好怕厚身pizza,食完塊皮都飽左😂)黑毛豬腩肉厚身而且有肉汁,再配芝士同泡菜同洋蔥,好夾!
琴日同朋友放工去食飯,已經特登避開高峰食飯時間,但都要等🤧

超熱嘅日子坐室外,都算別有一番風味!

餐湯  粟米湯

肉眼扒

法邊豆可能食唔慣,偏爽口同青草味濃。
煎香嘅魚柳未算出色,只是普通,可以再煎香啲或者加啲調味。
南瓜貝殻粉

老闆仲話佢地自己整pizza 皮,所以好薄身,岩哂我

(本人好怕厚身pizza,食完塊皮都飽左😂)
黑毛豬腩肉厚身而且有肉汁,再配芝士同泡菜同洋蔥,好夾!
韓式黑毛豬腩肉芝士Pizza
2018-05-21
20 分鐘 (堂食)
來到元朗覓食,一般想到的都不外乎是日本餐、泰國菜、中餐圍頭菜甚或甜品,只因那邊的食肆開得成行成市,多以價廉物美富風味而聞名。而筆者今次反而爆冷來到一間比較少有的特色風情西餐廳用膳,又是另有一種滋味。此店位於近年大旺的元朗食街——又新街內的一處角落,門外放了幾張室外雅座,入口處有菲律賓籍的Live Band在現場獻唱精選外國歌曲,離遠望去滿有異國風情。店內面積不算太大,裝潢設計帶點型格工業風,右邊完全間隔成一個半開放式的酒吧和廚房,而用餐區就只有左邊的一條長廊,裡面放有5-6張餐桌,雖然感覺有點狹窄,但坐落還算舒適。細閱餐牌,發現小店主要提供西餐菜式,而且覆蓋亦頗廣泛,由沙律小吃到主菜意粉一應俱全,價錢亦很大衆化,百多元一個主菜,另加$15可轉成包有前菜巴馬火腿伴蜜瓜和精選餐湯的套餐,亦可選擇追加煙肉芝士焗蠔($38/隻)或香煎法國鵝肝($48/件),甜品($20)又或酒類飲品($38/杯),選項多多豐儉由人,叫齊也只不過二百多元,但已是很豐富的享受。巴馬火腿伴蜜瓜,巴馬火腿雖不是甚麼高級經年熟成貨色,但薄薄的一片仍帶鹹香肉香,配上清甜哈蜜瓜這最佳拍檔,鹹甜爽口,品質仍算不俗。香煎法國鵝

香煎法國鵝

香煎法國鵝肝,外脆內軟的法包放上厚切肥美鵝肝,份量很有驚喜,麵包吸收了滲出的鵝油,減少了油膩感,入口即溶,嫩滑綿密,脂香滿瀉。
蟹肉釀墨魚筒配西米脆脆

蟹肉釀墨魚筒配西米脆脆,墨魚筒大大隻釀滿手拆蟹肉和辣肉腸碎,用料絕不馬虎,微微辣彈牙鮮味,味道豐富;而原來跟在墨魚筒旁的黑色脆餅也是心機之作,廚師以墨汁和西米慢火烘製而成,入口外脆內Q軟,帶著淡淡的墨魚香,口感特別,見微知著,完全感受到大廚的誠意用心。
粟米忌廉湯

當天的精選餐湯為粟米忌廉湯,乳白色的湯汁偏濃稠,入口Creamy中帶點微粒,口感雖不夠幼滑但感覺天然足料,粟米香也算濃郁,味道不錯。

接著到主菜登場
焗雞肉蘑菇芝士酥皮卷伴煙肉荷蘭豆手指薯

焗雞肉蘑菇芝士酥皮卷伴煙肉荷蘭豆手指薯,薄薄的威化酥皮捲著雞肉蘑菇芝士餡料,入口酥脆芝香,濃郁美味,跟上煙肉炒荷蘭豆薯仔,鹹香中帶爽脆,添上了一點菜蔬清新。
烤紐西蘭黑安格斯肉眼扒配黑椒燒汁伴意粉

烤紐西蘭黑安格斯肉眼扒配黑椒燒汁伴意粉,身為牛肉控的筆者當然點來五成熟,肉眼扒端上來時帶著淡淡炭燒香氣,大大塊烙上了一格格的網燒坑紋,單看賣相已十分吸引。一刀切下去肉汁洶湧滲出,肉質鮮嫩,牛味濃郁,基本上不沾醬汁也很夠味道,配上不太濃的黑椒燒汁又是另一種滋味。跟餐我們選配了意粉,想不到簡簡單單的一道白意粉也很有驚喜,據店員介紹這道意粉上枱前廚師先用了雞湯煮過,再加入橄欖油和鹽輕輕調味,入口爽彈煙韌帶咬口,不用撈上醬汁也很美味。普通一碟跟餐的白意粉也這麽講究,可見大廚對品質的執著。
烤西班牙黑毛豬扒配洋蔥燒汁

烤西班牙黑毛豬扒配洋蔥燒汁,豬扒厚切大件,煎得外脆內軟,肉質鬆化,粉嫩多汁,完全沒有豬臊味,如不是帶點筋腱影響口感,美味程度比肉眼扒是有過之而無不及,不看餐牌還以為在享用高質牛扒,實在驚喜連連。
雞肉墨西哥烤餅

吃完套餐後我們還意猶未盡,加點了雞肉墨西哥烤餅,一碟有六大塊份量十足,薄薄的餅皮夾著雞肉、蕃茄、芝士和 Jalapeno辣椒,外層煎得酥脆,內裏鬆軟多汁,拉絲的芝士更是誘人,配上隨碟的三款醬料,牛油梨醬軟滑中帶微酸,蕃茄沙沙滲著淡淡的香草味,清新開胃;而個人最喜歡的是佐上酸忌廉,酸滑中帶奶香,最能吃到烤餅的原有風味,口感味道俱佳。

小店還有供應幾款不同產地的生啤、日本清酒,紅白酒和即調雞尾酒讓客人選擇享用,在樂隊輕柔的歌聲下,悠然地享受t著美酒佳餚,不說還以為到了中環區的高檔餐廳。從環境到出品質素,性價比均算頗高,難得在元朗覓到此特色西餐小店,定要向大家推介一下。
2018-04-15
3 分鐘 (堂食)
香煎法國鵝
蟹肉釀墨魚筒配西米脆脆
粟米忌廉湯
焗雞肉蘑菇芝士酥皮卷伴煙肉荷蘭豆手指薯
烤西班牙黑毛豬扒配洋蔥燒汁
雞肉墨西哥烤餅
2018-05-09 90 瀏覽
個人推介指數分7.5(10分為滿分) - 在元朗日本料理雄霸了多年, 但近年越多新元素加入, 包括有水準的多國菜. 凡直友里 , 一個很有趣的名字(讀音),也有點像日本名字,我猜好像說鄰里之類. 其食物質素和其客人的數目可成正比. 加上調味主調不濃, 能保持食材的味道. 各菜色除能保持其地道的元素外, 還以食材配搭和烹調方法, 製造驚喜.今天難得和姐姐進晚餐, 談談近況, 記憶中和她撐枱腳也是數年前吧. 近年彼此也當了父母, 實在較從前忙碌. 是夜大家都放下子女, 安心享受美食和時光. 今天只是平日, 但這所由姐姐推介的餐廳, 不論室內或室外也基本滿座, 就讓我們來看看它是否物有所值. 餐室環境以工業風為主高, 既時尚又簡潔.由於姐姐也趕住回家, 始終母親就是這樣特別掛念子女, 我們坐下就馬上開動.先講這個黑毛豬里脊晚餐, 豆蓉湯加配巴馬火腿前菜. 以價錢來說不過百數元, 以此質素實在超值. 豆蓉湯清豆味濃但略味重一點, 沾以烤過的面包來吃就剛好. 前菜以火腿夾着哈密瓜來吃, 能清清味蕾. 黑毛豬燒得脆脆的, 不會只有瘦肉, 脂肪的部分比例得宜, 散出甘香的油份, 讓肉質又香又軟. 基

先講這個黑毛豬里脊晚餐, 豆蓉湯加配巴馬火腿前菜. 以價錢來說不過百數元, 以此質素實在超值. 豆蓉湯清豆味濃但略味重一點, 沾以烤過的面包來吃就剛好. 前菜以火腿夾着哈密瓜來吃, 能清清味蕾. 黑毛豬燒得脆脆的, 不會只有瘦肉, 脂肪的部分比例得宜, 散出甘香的油份, 讓肉質又香又軟. 基本上不用沾醬, 也非常好吃. 是晚本人覺得性價比最高的一道菜.

再來是二姐嚷住要吃的慢煮西班牙烤乳豬, 據服務員說這些也是很初生的豬, 肉質細嫩, 再以慢煮的方法烹煮, 更能鎖住乳住的肉味. 重點不是脆皮的豬外皮, 而是精神炮製的乳豬肉. 果然, 一咬下去, 外皮少少脆口, 但內裡的肉相當嫩滑, 肉味又香又濃, 比一般標榜脆皮的西班牙烤豬有另外的一種風味. 絶對值得一試.

始終是大男孩, 還是要吃點主食, 我自己點了自己其中一項最愛的墨西哥美食, CHICKEN QUESADILLA, 這款食物其實是薄餅, 外皮較軟, 烤得焗部脆脆的, 內裡是雞肉或牛肉, 任君選擇, 還有大量的芝士, 沾以三款醬料, 最愛的牛油菓醬, SOUR CREAM 和蕃茄辣醬, 滋味無窮. 吃罷這個, 肚子真的感受滿滿的.

還有點時間, 我點了一柸SWISS SWEET 的SODA飲料,正好解解已填滿的胃部空間,再和姐姐談談天說說笑
簡單的一晚, 一間簡單沒花巧有誠意的餐廳, 就是讓人感到滿足和滿意。
2018-04-24
3K
2018-05-07 125 瀏覽
元朗真的好多野食,新食店一間接一間的開張,是晚來試試晚晚排哂隊的凡直友里(好特別的店名)。六點來到,已經full house了,只淨低門口加位,哈哈,天氣蠻涼的,坐路邊也不太熱,不用等位還不錯啦。Side by green($54)&Turkey delight($54)點了mocktail,青色是青蘋果口味,橙色是西柚味。前者清新,後者甜甜苦苦,各有各特色。點了Set dinner,除餐附送的餐湯,是粟米忌廉湯,甜甜的又夠滑。Caesar salad with grilled cajun chicken breast($88)凱撒沙律賣相好正喎,大量的刨絲芝士,麵包糠,煙肉碎,羅曼生菜爽脆,仲有個沙律汁調味剛剛好。加了雞胸肉,意外地軟滑,口感有點不像雞胸肉了,哈哈。Grilled lamb chop with black truffle gravy ($148)Set dinner叫了羊架,超抵食!!竟然有四塊之多,仲係厚切㗎,羊味濃郁,啖啖肉好嫩滑,仲帶有炭烤香味,正!揀了配薯菜,大量薯條同雜菜,點下個黑松露肉汁又幾夾喎。Dessert platter($148)最後仲點左甜品併盤

Dessert platter($148)
最後仲點左甜品併盤,有四款甜品的。焗香蕉酥皮卷,焗起上黎變得酸酸甜甜的香蕉和口感有點像老婆的酥皮,味道特別。雲呢拿焦糖燉蛋,蛋超級香滑,甜度剛好,超正。綠茶心太軟,餐牌寫是朱古力的,但轉了綠茶也沒差,茶味甚滑,蛋糕綿滑,流出大量綠茶漿,正正正。最後是自家制雪糕,是晚是雲呢拿口味,滑滑的好味。
店雖小,但由頭盤到甜品選擇也不少,飲品方面有cocktail,mocktail,手工啤等,店內還有live band呢,厲害!
2018-04-29
5 分鐘 (堂食)
2018-05-07 65 瀏覽
今次我食既係呢個低溫慢煮烤乳豬件伴椰菜仔及手指薯配乳豬蕪花果汁 到底西餐既乳豬會係咩既一種體驗?估唔到原來都幾好味 呢個就係低溫慢煮烤乳豬件伴椰菜仔及手指薯配乳豬蕪花果汁乳豬係幾乎原隻上的, 有我成個拳頭咁大 用餐刀都已經可以好輕易地將佢切肉 就咁睇落去同中式食既無咩分別, 但係因為煮法不一樣呢個我覺得會係有少少入口即溶既口感, 皮係脆到卜卜聲的 乳豬脂肪既比例亦都較高, 但係同朋友share黎食真係無得頂如果有酒餸真係一流!! 最後點左個甜品朱古力心太軟伴自家製雲呢嗱雪糕 心太軟既水準拍得住甜品店, 真係有流心既口感!!! 自家製雪糕無得頂!!! 口感同味道都係比出面買既更加好味道

今次我食既係呢個

低溫慢煮烤乳豬件伴椰菜仔及手指薯配乳豬蕪花果汁

到底西餐既乳豬會係咩既一種體驗?
估唔到原來都幾好味

呢個就係低溫慢煮烤乳豬件伴椰菜仔及手指薯配乳豬蕪花果汁
乳豬係幾乎原隻上的, 有我成個拳頭咁大

用餐刀都已經可以好輕易地將佢切肉

如果有酒餸真係一流!!

最後點左個甜品
朱古力心太軟伴自家製雲呢嗱雪糕

心太軟既水準拍得住甜品店, 真係有流心既口感!!!
 自家製雪糕無得頂!!! 口感同味道都係比出面買既更加好味道
2018-04-14
  • 朱古力心太軟伴自家製雲呢嗱雪糕
  • 低溫慢煮烤乳豬件伴椰菜仔及手指薯配乳豬蕪花果汁
2018-05-07 44 瀏覽
酒吧既野食不嬲都係以小食為主呢一間反而有正餐反而令我有點唔知點咩好所以我就點左美國菜既代表 - 牛肉漢堡黎食 佢既餐可以加錢就可以多一個餐湯同PARMAHAM parmaham好好味, 帶點甘甜味道  美國安格斯牛肉漢堡配墨西哥辣脆槳洋蔥圈伴薯條估唔到個牛肉漢堡係超大份量, 入面有蕃茄片, 安格斯牛肉, 芝士, 洋蔥圈等等感覺上我係張開口張到最大都一啖咬唔哂!! 個牛肉真係超juicy, 食既朋友要小心點因為d牛肉汁會滴到周圍都係!! 另外一個我覺覺得超好食既一定係薯條, 係用粗薯條, 食落好有口感, 唔會變淋!!!

酒吧既野食不嬲都係以小食為主
呢一間反而有正餐反而令我有點唔知點咩好
所以我就點左美國菜既代表 - 牛肉漢堡黎食

佢既餐可以加錢就可以多一個餐湯同PARMAHAM

parmaham好好味, 帶點甘甜味道

美國安格斯牛肉漢堡配墨西哥辣脆槳洋蔥圈伴薯條
感覺上我係張開口張到最大都一啖咬唔哂!!

2018-04-26
  • 美國安格斯牛肉漢堡配墨西哥辣脆槳洋蔥圈伴薯條
2018-05-07 46 瀏覽
這家店很近元朗的酒吧街, 所以很適台一班朋友的來大吃特吃暢飲一番 焗煙肉芝士生蠔前菜就吃這個生蠔, 製法都比較特別, 生蠔上有很豐富的材料, 最突出的一定是煙肉芝士, 由於是即叫即整的關係, 所以蠔殼仍是在很熱的, 大家要小心吃蠔味一流!! Set Grilled Rib-eye Steak係肉眼扒, 比起西冷更加有牛味同埋我比較鐘意佢既口感, 我點左既係五成熟, 半生熟既口感同牛味係最好味既 外層煎到有點脆, 點埋佢d醬汁食真係perfect 與友人各點了一個野飲, 呢度既cocktail都幾出色, 不會很難入口, 而且邊食邊飲酒真是人生一大樂事分別是White Sangria Gls和Turkey Delight

這家店很近元朗的酒吧街, 所以很適台一班朋友的來大吃特吃
暢飲一番

焗煙肉芝士生蠔
蠔味一流!!

Set Grilled Rib-eye Steak

外層煎到有點脆, 點埋佢d醬汁食真係perfect

2018-04-20
  • Set Grilled Rib-eye Steak
  • 焗煙肉芝士生蠔
今日同朋友去左元朗雞地附近呢間凡直有里食野,大家太耐無見,想揾個地方吹下水食下野,呢間餐廳環境同氣氛都唔錯,岩曬我哋。小食叫左個炭烤大魷魚筒配蟹肉,魷魚包著超多蟹肉,入口雙重鮮味,令配墨汁脆餅配,有驚喜,好脆口,超好食,放少少鮮甜蟹肉響上面,無得頂!Main叫左個手拆鮮蟹肉天使麵&一塊10安士安格斯肉眼扒。天使麵響食用之前侍應會即埸加少少芝士,令到整個天使麵味道更加濃郁,配埋蟹肉及蟹粉汁就更加有口感(我同朋友都想叫多個🤣),但一定要快食,因為如果放耐咗,天使麵會變軟。牛扒我地叫左七成,上到枱睇落都係岩岩好,無over cook,證明廚師有水準,牛肉入口溶化,配少少黑松路菌燒汁味道都幾夾,但朋友覺得只配少許椒鹽食,牛味道更突出,12安士絶對夠2個人食。呢間餐廳除左d野食ok之外、價錢亦算實惠,兩人埋單$600有找。環境都好適合傾計,仲有live band,去開元朗不妨試下。

2018-05-06 54 瀏覽
聽朋友話元朗有一間氣氛很好嘅酒吧餐廳,今晚有時間就專程同朋友黎感受一下。夜上7:30左右到達,已見好客人食緊野,連戶外位都有客人坐緊。到8點左右,餐廳更有live band助興,一邊聽歌,一邊飲酒及享受美食,感覺好正!啤酒看似簡單,但以不同品牌比較味道說來不易。經侍應推介,今晚我叫咗英國愛爾手工啤酒Spitfire,入口時帶d柑橘、萄葡及胡椒味,輕辣及回甘餘味。朋友就叫咗MAC’s大白鯊,味道相對易入口。另外叫咗一份炭烤雞翼。一共有5隻,肉汁超豐富,而且多重口感,有d黑椒辣味就更醒神,而且用碳烤至酥脆,特別好味,好岩配啤酒。因為晚餐時間,點都要叫一個主食先夠飽肚。我地見隔離枱ordered西班牙海鮮飯,見到人食又想食。海鮮飯用專製的平鍋盛載,鍋身大、淺而平,材料足,有大蝃、三文魚、帶子、青口等,飯軟硬度岩岩好,完全吸收上湯味道。份量絕對夠兩個人食。下次同大班朋友吹水食飯,可以坐戶外位試試,感覺應該仲relax!

一向狗痴既我,會經常搜尋有咩餐廳可以帶埋我既寶貝仔🐶一齊食飯!今次俾我搵到間又好食服務好好既餐廳,室外位置可以俾客人帶狗狗一齊黎食飯既餐廳哈哈哈烤西班牙黑毛豬配燒汁 - 店員推介我地7成熟 不過始終未食過唔係全熟既豬 有點怕 店員幫我地煮返全熟 味道仍然好味蜆肉菠菜意粉 - 意粉係用雞湯煮架 比起其他西餐廳店食度既口感彈牙適中剛剛好西班牙辣肉腸配澳洲青口 - 非常新鮮大魷魚筒釀蟹肉 - 極之推薦 必點食物 係其他西餐廳食唔到 無諗過魷魚配蟹肉係咁好食架安格斯牛扒配黑椒汁甜品拼盤(綠茶心太軟,焗香蕉酥皮卷,自家製雪糕 ,焦糖布丁) 絕對無點錯 每款甜品都好出色好食丫四個女仔總共叫左五餸一甜品埋單都係$946 非常抵食今次飯局入面,其中一位朋友生日 店員仲一齊唱生日歌慶祝 氣氛好好😜✌一行四人加🐶🐶食得非常開心題外話:一向都好怕去店舖的洗水間非常乾淨 無臭味 女仕們可以放心使用
哈哈哈

烤西班牙黑毛豬配洋蔥燒汁

蜆肉菠菜煙肉半熟番茄意粉

西班牙辣肉腸配澳洲青口

大魷魚筒釀蟹肉

甜品拼盤-綠茶心太軟,焗香蕉酥皮卷,自家製雪糕 ,焦糖布丁

烤安格斯肉眼扒配黑椒燒汁
2018-04-26
慶祝紀念
生日
  • 大魷魚筒釀蟹肉
酒吧加上西餐廳,又有liveband,又可以坐室外,不需要去到赤柱,元朗就有了!雖然室外只是在馬路邊,但不知怎的就有「元朗人」的氣魄(笑)今天我們四個元朗人來到這家名叫凡直友里的bar and restaurant(很奇怪的名字)這條街的食店真是「貨如輪轉」,少一點實力也站不住腳,個人睇好這家餐廳,食物和飲品都很有特色,而且氣氛很好,六點左右已經全院滿座,建議訂座,walk in的話就看彩數了。這裡除了各式紅酒手工啤酒,還有signature cocktail和 mocktail,想試自己過來試,保持一下神秘感~(三杯都很好喝~)今天來到已經客滿,所以食物上桌速度不算很快,店員做到冇停手,在音樂和酒精下,和朋友談笑著,不覺得有很大問題。海撒沙律份量極大,羅馬生菜夠新鮮夠脆,煙肉碎麵包糠加上芝士絲,感覺正宗。蟹肉釀魷魚吊桶,墨汁糯米脆片,配莎莎汁,非常大師級的手工菜。手拆蟹肉,份量多!碳燒魷魚吊桶,香味四溢。墨汁糯米脆片口感特別,脆的外在,但內裡是煙靭的糯米,加上微辣清新的莎莎汁,熱烈推介大家一試!大家志在吹吹水,四個人分享一塊M5澳洲肉眼,不算太奢侈吧?附薯菜和沙律菜,燒汁,碳燒,上桌

大家志在吹吹水,四個人分享一塊M5澳洲肉眼,不算太奢侈吧?附薯菜和沙律菜,燒汁,碳燒,上桌已湧出陣陣香味,引得在身後等位的食友垂涎三尺,呵呵,真不好意思(苦笑)

五成熟,火候控制到家,外面烤至碳香,微苦,內裡是濃濃的牛味和肉汁,突然想獨食...四個人Share是有點勉強,因為實在讓人欲罷不能!

見到旁邊的食客點甜品,才知道這裡的甜品menu選擇還挺多的。作為bar and restaurant,由小食到意粉到扒類到甜品,可謂由頭吃到尾,真是非常有驚喜。綠茶心太軟配自家製雪糕(士多啤梨味)有板有眼,好期待!

話說今晚真的是座無虛席,服務員忙得連下單加甜品也沒時間,心想廚房一樣是踢曬腳,不知道心太軟還會不會流心。結果沒令人失望,水準不俗,綠茶味濃,偏甜,比不少甜品甜對辦。原來是M1集團旗下,怪不得食物和飲品都相當高質素,這個價錢比起形點食肆絕對是超值,不過夏天再熱的時候就有點擔心沒冷氣,在元朗做街鋪食肆限制多多,真心希望凡直友里可以站穩陣腳!