2019-10-27 78 瀏覽
見到餐廳個名令人忍唔住想嚟試吓,餐廳裝飾帶有香港懷舊嘅感覺。嚟到見到Menu上面有黯然銷魂飯堡,相信唔少香港人聽到個名都會忍唔住想嘗試吓中西合璧的burger ,飯堡顧名思義係用飯代替包,飯表層煎到有飯焦嘅感覺,但略嫌食落去飯軟左少少。本來以為只是名字特別,但原來配搭一點也不求其,中間嘅餡料有溏心煎蛋、帶點肥嘅日式叉燒和菜心!聽到有菜心個下便覺得十分切合主題,因為全都是港式食物嘅配搭。而且飯堡熱辣辣正伴碟有沙律和薯條。店員一開始提醒這個餐比較飽肚,千萬別睇小佢嗰份,最後真係食唔晒。碟豆花椰香咖啡,因為顏色配搭帶有夢幻粉藍色、俘虜了不少少女心,包括我🤪咖啡味濃,但略嫌椰香唔夠。

而且飯堡熱辣辣

2019-10-24 81 瀏覽
放工約左好姊妹黎冚棒呤食晚餐,其實佐敦都幾多好野食💛前兩日經過見到有人係門口畫畫.好文青FEEL既一間CAFE一入門口就見到呢個牌,好FUNNYCASHIER又有塊牌裡面都掛左一D畫同埋車既零件牆上掛左D同食物有關既畫作座位都係硬座,台面都有D細仲有車既梳化,好得意呀🌟63度慢煮溫泉蛋卡邦尼意大利粉 $8️⃣8️⃣呢個意大利粉會比較濕身少少 個汁又調得幾好,下次都會想再食呢個🌟ICED LATTE $4️⃣8️⃣好好飲既一杯LATTE,奶同咖啡既比例好完美!🌟土耳其蕃茄乾大啡菇意大利粉$8️⃣8️⃣呢款意大利粉會比較乾身少少,蕃茄襯埋大啡菇好健康.🌟香草蜜糖雞翼$7️⃣8️⃣夾起左D雞翼之後D蜜糖仲痴住左個碟架,佢地放左超多蜜糖
放工約左好姊妹黎冚棒呤食晚餐,其實佐敦都幾多好野食💛

前兩日經過見到有人係門口畫畫.好文青FEEL既一間CAFE

一入門口就見到呢個牌,好FUNNY

CASHIER又有塊牌

裡面都掛左一D畫同埋車既零件

牆上掛左D同食物有關既畫作

座位都係硬座,台面都有D細

仲有車既梳化,好得意呀

🌟63度慢煮溫泉蛋卡邦尼意大利粉 $8️⃣8️⃣
呢個意大利粉會比較濕身少少

個汁又調得幾好,下次都會想再食呢個

🌟ICED LATTE $4️⃣8️⃣
好好飲既一杯LATTE,奶同咖啡既比例好完美!

🌟土耳其蕃茄乾大啡菇意大利粉$8️⃣8️⃣
呢款意大利粉會比較乾身少少,蕃茄襯埋大啡菇好健康.

🌟香草蜜糖雞翼$7️⃣8️⃣
夾起左D雞翼之後D蜜糖仲痴住左個碟架,佢地放左超多蜜糖
2019-10-23
  • 63度慢煮溫泉蛋卡邦尼意大利粉
  • iced  latte
2019-10-14 63 瀏覽
佐敦霸氣小店冚棒唥,聽個名咁港式作為港女一定要試下啦,裡面環境舒適整潔,裝潢幾有特色,雖然細細鋪頭但都有幾個幾正打卡位。Lamma Island IPA 手工啤酒 $78樽身圖案設計好特別、幾款手工啤酒都帶有香港特色,冰涷啤酒散發淡淡果味,幾易入口,清甜順滑、一個字:爽!黯然銷魂飯堡 $108中式burger感覺幾得意,包係用飯壓制而成嘅飯堡,飯裡面有蔥花和甜甜地嘅醬汁,面頭仲有飯焦香。裡面配上煎蛋、日式叉燒和菜心,唔怪得叫黯然銷魂飯堡。放喺旁邊嘅粗薯條都炸得好香脆,雜菜沙律d菜都幾新鮮、加了黑醋汁好開胃。慢煮溫泉蛋卡邦尼意大利粉 $88有脆煙肉同煎煙肉兩種口感,溫泉蛋煮得剛剛好好流心,醬汁香口creamy,加埋芝士碎,很美味

Lamma Island IPA 手工啤酒 $78

黯然銷魂飯堡 $108

慢煮溫泉蛋卡邦尼意大利粉 $88
2019-09-29 73 瀏覽
佐敦離開彌敦道嘅小橫街,感覺寧靜,閒日下午茶就更清靜,小小店佈置好有心思。食物方面,亦係好有心思,影相打卡好地方,味道方面,老實係好一般,只係賣相好靚第一次就係會叫招牌野啦!黯然銷魂飯堡日式叉燒好小件,旦同飯都係有點乾硬。 反而薯條好好味,沙律一般,味道可以。兩人叫左兩個食物,兩杯飲品半價all day breakfast 好多食物,最好味係個香蕉,面層有脆焦糖,其他食物薯餅都好普通。泰式檸檬茶,泰國茶底係好香濃,本人好喜歡,但原價五十幾蚊就真係好貴,叫左食物可半價。另一杯龍眼冰,友人表示味道可以。

第一次就係會叫招牌野啦!
黯然銷魂飯堡

兩人叫左兩個食物,兩杯飲品半價

all day breakfast

另一杯龍眼冰,友人表示味道可以。
2019-09-23 75 瀏覽
新開既小店menu上既米堡 沙律 意粉 main 以小店黎講算係簡而精。今次揀左1. 泰式牛油果沙律配sourdough2. 五香肉桂紅酒汁燴豬肋條配意粉沙律係我好喜歡既泰式開胃酸辣汁但sourdough冇乜特別,我都係鍾情於cupping room同埋bakehouse既sourdough😛😛豬肋條燘得好淋好入味,最出色係個意粉~ 以為配意粉會係白烚,原來係好有heart既蒜蓉炒意粉!勁!好!味!佢令呢個main有 9/10 本身想試黑啤乳鴿但冇哂,下次再黎啦!

今次揀左
1. 泰式牛油果沙律配sourdough
2. 五香肉桂紅酒汁燴豬肋條配意粉

沙律係我好喜歡既泰式開胃酸辣汁

本身想試黑啤乳鴿但冇哂,下次再黎啦!
2019-07-17
  • 五香肉桂紅酒汁燴豬肋條配意粉
I will always have space for late night supper🤤😍*****返左成日工已經好攰😪😪😪所以就想搵間細細地嘅小店Chill下❤️:::•《冚棒唥》位於佐敦西貢街😂💕地鐵佐敦站Exit B1出左行大概行3分鐘就到嚕😗 聽個名就知佢係主打咩都有嘅fusion菜😏 例如有黯然銷魂飯堡🍔 泰北酸酸腸飯堡🍔 又有啱啱好全日早餐🍽😋😋😋• 今日嘅主角有:1). 香草蜜糖雞翼 $78黎到見到有雞翼即刻叫黎止下口痕先🤤 Total有6大隻, 性價比都算高🤩 食落有少少香口, 岩晒我😌 不過唔好甜嘅我就覺得啲蜜糖厚左些少🙈😂*2). 迷你卡邦尼 $58雖然我戒緊carbs, 但唔知點解就好想食Carbonara😂 冚棒唥真係好細心, 真係名付其實連Kids menu都有!!! 照顧晒唔需要嘅客人❤️ 見到佢有個細size嘅Carbonara就即刻要叫~~~ 滿足我一己私慾🥰 味道上唔錯, 都creamy😋 不過個人覺得啲Parmesan🧀可以再多啲, 再加埋啲炸過嘅bacon🥓就正啦🤤🤤*3). Seize The Means $78 & Avocado🥑 Yogh
返左成日工已經好攰😪😪😪
所以就想搵間細細地嘅小店Chill下❤️:::

•《冚棒唥》位於佐敦西貢街😂💕
• 今日嘅主角有:
1). 香草蜜糖雞翼 $78

2). 迷你卡邦尼 $58

3). Seize The Means $78 & Avocado🥑 Yoghurt $58

係朱古力味手工黑啤❤️ 雖然呢枝啤唔係我叫嘅, 但見到係🍫果就忍唔住試下佢😚 又幾好味, 飲落係黑啤味但唔會好重...而啲朱古力味就會係啲餘韻😎
而平時我係好堅持啲牛油果係應該on its own, 唔應該整成野飲🥴 但今次我就意外地點左呢個黎試🤭 皆因我平時都會將牛油果放入啲Greek Yoghurt黎當早餐食👻 但呢到就係blend埋左做一杯飲料🥤 仲可以少甜但店主就唔建議走甜~~ 而我就要微微微甜🤣 飲到牛油果味幾出, 係平時嘅味道就唔洗咬☺️
💰埋單總數係 -> $272 (免加一)
其實呢幾年香港真係多左呢一類型嘅小店, 食物上都會比連鎖或一啲貴格餐廳更用心❤️ 都好值得大家去支持🥰💪🏽下次過開黎呢邊上yoga一定會破戒試佢嘅飯堡🥳
• 好食指數: 🌸🌸🌸(5朵為最高, 葉為半數)
• 抵食指數: 🌸🌸🌸(5朵為最高, 葉為半)
2019-09-19 70 瀏覽
All Mini Cooper lovers, join me at this theme cafe with lots of mini coopers and old cell phones and have a relaxing lunch 😍.BBQ Pork and Fried Egg Rice BunWith French Fries and Salad.This burger is a variant of the famous “BBQ Pork and Fried Egg on Rice” from a famous Hong Kong comedy movie except it uses Japanese BBQ Pork which is much softer, making it easier to bite on it.So Delicious 😋 .Yardley Brothers Craft Beer called “Seize The Means” with a chocolate dark beer taste. I can really tas

With French Fries and Salad.
So Delicious 😋
I can really taste the chocolate flavour 😲

Vanilla Icecream with Banana, strawberry and blueberry 😍
My favorite dessert, so pretty and so cool 🥶 in the hot weather.

Who want a ride on a Mini Cooper?

• 黯然銷魂飯堡
2019-09-19 74 瀏覽
係尖沙咀區返工成日都聽講附近好多特色café、餐廳等等。最近去左係佐敦,連名都好特別既café—【冚棒冷】。地方雖細,但氣氛好好、而且好有特色,香港本土特色 + 少少藝術氣色。特別在於D野食同普通café唔同(當然有D經典café食物啦),同埋有手工啤酒。我地就叫左煙三文魚他他烤酸麵包配雜菜沙律、啱啱好全日早餐同手工啤酒Quit Your Job!所有食物除左小食之外都包一杯咖啡/茶,或半價轉特飲。煙三文魚他他烤酸麵包配雜菜沙律:煙三文魚mix左洋葱同其他香料做成煙三文魚他他,完全唔會有魚腥味、幾塊厚切番茄一D都唔酸、酸麵包烤得香香脆脆,口感好match。雜菜沙律加左黑醋醬好開胃!成個一齊食好fresh,好健康既感覺。啱啱好全日早餐:香腸一D都唔咸,薯餅炸得好香。煙肉又唔會係太軟太霖、炒蛋好creamy、大啡菇釀左D cream cheese,好濃郁、好creamy,鍾意芝士一定好滿足。最特別係個焦糖香蕉,本身我係唔鍾意食香蕉既,不過加左焦糖係面好特別,可以cover到D香蕉味!手工啤酒Quit Your Job:呢間café都有好幾種手工啤酒選擇,我地就叫左Saison既Quit Y
係尖沙咀區返工成日都聽講附近好多特色café、餐廳等等。
最近去左係佐敦,連名都好特別既café—【冚棒冷】。
所有食物除左小食之外都包一杯咖啡/茶,或半價轉特飲。

手工啤酒Quit Your Job:呢間café都有好幾種手工啤酒選擇,我地就叫左Saison既Quit Your Job,聼個名都夠特別!酒精濃度唔會太高,又無咩啤酒花味道、唔鍾意太苦既就岩啦。
味道有少少果香,又唔會偏酸。啤酒新手非常適合呢個味道!

最抵讚係呢間café非常環保,飲管都係用環保不鏽鋼!
2019-09-19 54 瀏覽
中秋節的晚上,難得不用跟長老們去酒樓食一式一樣的套餐,於是,我們去了佐敦的「冚棒唥」。這個餐廳的名字, 真是要讀出來才明是什麼意思,也應該只有香港人才明,這份港味,要好好珍惜了。而菜式也有一些港式fusion 的選擇。畢竟是中秋節,也想食一些比較中式的食物,便叫了「黯然銷魂飯堡」。這個菜式把黯然銷魂飯的精粹神還原出來,有齊义燒,煎蛋,以及菜心(!)。但义燒不是廣東义燒,而是日式拉麵那款义燒,口感較清新,配上甜甜的醬油汁剛剛好,為黯然銷魂飯帶出另一番風味。我自己叫了「土耳其蕃茄乾大啡菇意大利粉」。除了風乾番茄乾和大啡菇外,還配上羅勒,蒜片和巴馬芝士片。都是氣味香濃的食材,但又互相配合。尤其是羅勒帶出了蕃茄乾和大啡菇的味道。雖然是素食,卻十分惹味。中秋佳節當然要啤一啤,試了一款港產手工啤酒「HongKong Bastard」。入口先聞到一陣莓和蜜桃的香氣,很溫柔,但舌頭嚐到的是強烈的麥味,澀中帶甘,果然不是市面一般啤酒的味道,值得一試。而且招紙的設計十分搞笑,留意照片吧。因為是中秋節,叫了手工啤酒還有楊桃送。吃着楊桃嘆手工啤,在舒適的小cafe 聽着輕快的英文歌,隨意談天說地,暫時逃離外面

因為是中秋節,叫了手工啤酒還有楊桃送。吃着楊桃嘆手工啤,在舒適的小cafe 聽着輕快的英文歌,隨意談天說地,暫時逃離外面紛亂的世界,或許不是傳統的中秋賞月,卻也是一個愜意的中秋夜。
  • 黯然銷魂飯堡
  • HongKong Bastard  -  handcraft  beer
  • 土耳其蕃茄乾大啡菇意大利粉
今日去咗位於佐敦嘅👉🏻冚棒唥, 由4個90後女生實現夢想所開💁🏻‍♀️玩味十足泰西fusion Cafe, 去到呢度特別有感覺, 喺我中學時期, 好慶幸有3位好好嘅閨蜜陪伴我成長🥰為咗夢想一同付出, 將冚棒唥佢地最好嘅都show曬出來, 藝術 咖啡 收藏品 service 一一呈現喺大家眼前, 一定岩曬喜歡打卡嘅你, 而且仲坐得好舒服又乾淨, 十分好Hea💆🏻‍♀️
2019-09-07
$82 (宵夜)
蝶豆花椰香凍咖啡
玫瑰荔枝蝶豆花梳打
榛果醬香蕉烤麵包
手工啤酒
手工啤酒Lamma Island IPA
  • 蝶豆花椰香咖啡
2019-09-17 48 瀏覽
上星期五晚收工約左大同係佐敦食飯。本身個人都好攰,唔係太想周圍行。咁啱有個fd提議去啤一啤,我就抱住是但啦既心態跟去。入左鋪頭之後,我發現呢到裝修簡單、座位數量唔多,我真係諗過自己係咪去錯咗Cafe。而店鋪員工就好helpful同好nice, 佢地會介紹返一隻好適合自己個性或者口味嘅手工啤酒。😋我哋仲跟住職員建議加多一份薯條配酒,不知幾嘆呀。最緊要係咩啊?就係佢哋價錢唔貴,完全啱晒大學生消費🥳

2019-09-07
$80 (宵夜)
2019-09-17 177 瀏覽
話說呢條友換左架車,做自己生日禮物喎🤔車我就冇啦,帶你嚟同架車仔影幅相啦🚖但係你個樣唔使咁驚訝嘅!🤣..呢到主打手工啤酒,有9款唔同口味揀🍻#蜂蜜啤酒 甜甜地,有蜂蜜味同花香味,唔係好重麥味👍🏻#黯然銷魂飯堡係餐廳no.1招牌,好搞笑好有創意,將成個叉燒煎蛋連菜心,擺咗喺個飯做嘅漢堡包入邊🤣👏🏻#土耳其番茄乾大啡菇意大利粉 🍝好入味,啲蕃茄又唔會好酸,最緊要面頭沈左好多好多芝士 🧀🧀🧀😋
話說呢條友換左架車,做自己生日禮物喎🤔
車我就冇啦,帶你嚟同架車仔影幅相啦🚖
但係你個樣唔使咁驚訝嘅!🤣

呢到主打手工啤酒,有9款唔同口味揀🍻
#蜂蜜啤酒
蜂蜜啤酒

甜甜地,有蜂蜜味同花香味,唔係好重麥味👍🏻

#黯然銷魂飯堡

#土耳其番茄乾大啡菇意大利粉 🍝
土耳其番茄乾大啡菇意大利粉

蜂蜜啤酒
土耳其番茄乾大啡菇意大利粉
2019-09-16 40 瀏覽
中秋節🌜,老公心血來潮放工想happy hour ,嚟左公司附近一間叫“冚棒唥”小店,喺佐敦novotel酒店對面,個名非常有趣😃!店門掛了傳統兔仔🐰和金魚🐟燈籠🏮非常應節,好多外國人行過都駐足觀看,店內擺放了一架車🚖座位, 係吸引眼球嘅打卡位置!小店座位雖然唔多,但裝修頗花心思,一邊牆壁掛上油畫,另一面擺放咗玩具車🚙收藏品!我哋order咗手工啤酒和兩份輕食,手工啤酒是枝裝形式,有十多款選擇,名字鬼馬地道, 我哋就叫咗 Hong Kong Basterd 和 Quit Your Job🤭! 前者酒香純厚,後者果味清新!Buffalo雞翼 ,微辣濃郁醬汁配上火箭菜🥗嘅清新,效果非常搭配。Chocolate Donut 🥯賣相精緻 活像藝術品,令人垂涎欲滴😋店員非常友善❤, 奉上月餅🥮給顧客分享👍🏻 中秋節祝大家人月兩團圓!

2019-09-13
  • chocolatedonut
  • 手工啤酒
  • 水牛城辣辣雞翼
對呢類型既餐廳情有獨鐘,每一件擺設都好有心思,門口有大大個黃色車頭🚖做影相位,沿著窗邊既枱放左好多架懷舊車仔🇬🇧🚌,牆上仲貼左好多手繪畫🎨餐牌上既食物有創意,樣樣都想試,可惜兩個人唔食得幾多🥺🐝🍺行到熱熱地飲番枝冰涼既台灣金色三麥蜂蜜手工啤,蜂蜜味濃。呢枝手工啤既蜂蜜拎過世界大獎,蜂蜜係採用左一年只有二十八日採收期既龍眼麥黎釀造,非常珍貴。手工啤放得越耐,麥香就越黎越出☕️🥛椰奶泰式紅茶冰,驚喜壹🤩大大既紅茶冰球配搭暖笠笠既椰奶,適合我呢啲慢慢嘆野飲既人,想飲先加椰奶就唔怕杯茶太稀啦😋🍔🍟叫左黯然銷魂飯堡配粗薯&雜菜沙律🥗,餐廳創意地將叉燒蛋飯薈萃成漢堡,裡面仲有菜心架😂🥬個飯煎得好脆,恰到好處👍🍷🐷五香肉桂紅酒汁豬肋條配意大利粉,驚喜貳🤩熱辣辣送上既豬肋條炆到好林,🍝意粉分開上但唔似平時咁dry,因為係用左蒜黎乾炒,好惹味,食過番尋味🤤💕仲有店員姐姐由頭到尾都好nice☺️

餐牌上既食物有創意,樣樣都想試,可惜兩個人唔食得幾多🥺

💕仲有店員姐姐由頭到尾都好nice☺️
2019-09-06
  • 椰奶泰式紅茶冰
2019-09-15 37 瀏覽
#冚棒唥今次試左呢到最有名的手工啤酒👏🏻最得意既係原來不同溫度中,手工啤酒會呈現不同的味道💁🏻‍♀️溫度愈低,口味較甜,如溫度上升,麥味就會愈出👍🏻集品質、風格、味道同釀造手藝的手工啤酒係必試之選🤤今次配埋薯條同埋蜜糖雞翼一齊食👏🏻非常適合收工後同朋友一齊chill既一間餐廳☺️#ham6baang6laang6#meanseverything#冚棒唥手工啤#香港手工啤#craftbeerhk
#冚棒唥
今次試左呢到最有名的手工啤酒👏🏻
最得意既係原來不同溫度中,
手工啤酒會呈現不同的味道💁🏻‍♀️
溫度愈低,口味較甜,如溫度上升,麥味就會愈出👍🏻
集品質、風格、味道同釀造手藝的手工啤酒係必試之選🤤
今次配埋薯條同埋蜜糖雞翼一齊食👏🏻
非常適合收工後同朋友一齊chill既一間餐廳☺️