2024-04-08 50 瀏覽
同男朋友收工嚟到上環覓食🙆🏻‍♀️,見到有一間餐廳專做冒菜,就決定上去試試。⚜️首先呢就可以喺揀你想要幾多款餸,第二部呢就揀你想要嘅湯底嘅。如果再想要多個煮食嘅話呢就加多$5,涼拌小食嘅話呢都係額外再加。咁我哋今次就嗌咗兩款嘅泡菜再加飲品同埋小食,分別係冒菜1️⃣潮汕牛肉丸,潮汕墨魚丸,牛黃猴,毛肚同埋貴州丁家脆哨。(湯底:貴州臭豆豉辣湯)首先要大贊佢嘅丸類!因為佢真係粒粒都好彈牙,好有嚼口,又有鮮味喎! 今次喺我第一次食脆哨,味道好香,配落嗰湯底令到嗰湯到香濃咗!冒菜2️⃣潮汕牛肉丸,潮汕墨魚丸,貴州丁家脆哨,胡椒豬肚,豬大腸。(湯底: 養生白胡椒湯) 我哋今次分別嗌咗一個辣嘅湯底一個呢就唔辣嘅湯底,結果兩個湯底其實都好香,配埋主食一流!秘製藤椒魚皮: 呢個我要頂級推介!魚皮爽口,越食越辣越食越滋味🌶️🥤1️⃣ 洛神花茶2️⃣酸梅青檸烏龍茶兩款嘢飲呢就好似做嚟解辣嘅!2️⃣

咁我哋今次就嗌咗兩款嘅泡菜再加飲品同埋小食,分別係

🥤1️⃣ 洛神花茶
2️⃣酸梅青檸烏龍茶
兩款嘢飲呢就好似做嚟解辣嘅!

2️⃣
2024-04-05
2024-04-05 246 瀏覽
呢間餐廳巳經bookmark 左好耐,今日終於有機會食到啦,餐廳裝潢豪華,坐位闊落,坐得好舒適。主餐牌主要有3個自選套餐,銅錢(4餸)套餐、吉祥(8餸)套餐、八寶(8餸)套餐,多種湯底選擇,有辣有唔辣,辣度由微辣到魔鬼辣都有,唔辣既有蕃茄濃湯、養生白胡椒湯等。我地點左2個吉祥套餐加左d小食黎開心share。吉祥套餐配酸辣湯+薯粉:湯底濃郁,酸酸辣辣好惹味,薯粉煙韌彈牙。潮汕手搥牛肉丸:彈牙爽口,鮮嫩多汁。潮汕蒜香墨魚丸:口感鮮嫩爽彈,好新鮮。蟹籽蟹粉丸 餡料豐富,蟹籽令口感更富層次。美國肥牛 肉質嫩滑多汁,好嫩口。朋友㨂左養生白胡椒湯配米線;湯底胡椒味突出,豬大腸有嚼勁,味道濃郁;仲有豆卜、白蘿蔔索晒d湯汁,好正。貴州丁家脆哨:貴州特色小食,其實係粒狀既豬油渣,粒狀容易食,口感鬆脆香口,食落幾過隱。掠拌酸辣土豆絲:酸酸辣辣好開胃,口感爽脆可口。酸梅青檸烏龍茶 & 山楂蘋果洛神花:飲品自家製造,飲得更健康,味道酸酸甜甜好醒胃。📍紅磡蕪湖街83號Y83地下G05A號舖(紅磡總店)📍北角和富道和富薈B50號美食廣場A1號舖(北角分店)🔎冒喜 (柏廷坊) (上環)📍上環文咸東街22-26號柏廷

吉祥套餐配酸辣湯+薯粉:
湯底濃郁,酸酸辣辣好惹味,薯粉煙韌彈牙。
潮汕手搥牛肉丸:彈牙爽口,鮮嫩多汁。
潮汕蒜香墨魚丸:口感鮮嫩爽彈,好新鮮。
蟹籽蟹粉丸 餡料豐富,蟹籽令口感更富層次。
美國肥牛 肉質嫩滑多汁,好嫩口。

朋友㨂左養生白胡椒湯配米線;

貴州丁家脆哨:

掠拌酸辣土豆絲:
酸酸辣辣好開胃,口感爽脆可口。

酸梅青檸烏龍茶 & 山楂蘋果洛神花:
飲品自家製造,飲得更健康,味道酸酸甜甜好醒胃。
📍紅磡蕪湖街83號Y83地下G05A號舖(紅磡總店)
📍北角和富道和富薈B50號美食廣場A1號舖(北角分店)

🔎冒喜 (柏廷坊) (上環)
📍上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓 (上環分店)
  • 潮汕蒜香墨魚丸
2024-03-28 114 瀏覽
見到上環新開左間裝修得好靚仔既四川菜,今日過開個頭就上去試下,餐廳主要食粉麵,唔少得佢地獨有既湯底我地叫左吉祥套餐,可以揀六個餸一個主食,湯底選擇多:貴州臭豆豉辣湯/重慶麻辣湯/香辣湯/酸辣湯/養生白胡椒湯,食材方便都相當吸引,有潮汕手搥牛肉丸、蒜香墨魚丸、貴州丁家脆哨等貴州丁家脆哨好似豬油渣,放落湯好香口飲品方面,飲咗山楂同青檸特飲,解辣同解膩小食方便我哋嗌咗藤椒魚皮,魚皮超爽,加埋藤椒麻麻辣辣好過癮鍾意辣嘅朋友,又鍾意食米線嘅不妨一試

貴州丁家脆哨好似豬油渣,放落湯好香口

飲品方面,飲咗山楂同青檸特飲,解辣同解膩

小食方便我哋嗌咗藤椒魚皮,魚皮超爽,加埋藤椒麻麻辣辣好過癮

鍾意辣嘅朋友,又鍾意食米線嘅不妨一試
湯底真係好濃郁好正,有成8款湯底可以揀😍😍貴州臭豆豉辣湯/重慶麻辣湯/香辣湯/酸辣湯/養生白胡椒湯/地獄番茄湯/鮮茄濃湯/特濃清雞湯推介💖💖🌶️酸辣湯 採用正宗冒菜做法烹調湯底,使用辣椒油,因而會有一定的油膩感,令到湯底更厚身😍😍辣度可揀,亦有酸菜👍🏻👍🏻好正一定要揀番薯粉🍜吸哂酸辣湯,好惹味🫑養生白胡椒湯胡椒味好香🤤唔會好辣,湯底同樣濃郁🥓貴州丁家脆哨平時好少見到😍😍超級好食,類似脆bacon但粒狀,鹹香味好香,甜甜地好脆身👍🏻👍🏻加落湯底度,浸一浸再食,正!🦑蒜香墨魚丸質感彈牙,好鮮味👍🏻👍🏻🐮潮汕手搥牛肉丸口感彈牙,肉質鮮嫩,一咬落去有豐富肉汁🥰🥰另外推介🌶️紅油涼拌豬肚豬肚質感爽口,唔會好辣,份量都幾大碟🥤自家製特飲🍨自家製烏梅冰粉香濃梅味,酸酸甜甜😋好食➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ 好味指數:😋😋😋😋😋環境指數:🪴🪴🪴🪴🪴回頭指數:💖💖💖💖💖🔖 冒喜 (柏廷坊) (上環)上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓仲有另外2間店舖📍紅磡總店║紅磡蕪湖街83號Y83地下G05A號舖📍北角分店║北角和富道和富薈B50號美食廣場A1號舖#life

湯底真係好濃郁好正,有成8款湯底可以揀😍😍

推介💖💖
🌶️酸辣湯
一定要揀番薯粉🍜吸哂酸辣湯,好惹味

🫑養生白胡椒湯
胡椒味好香🤤唔會好辣,湯底同樣濃郁

🥓貴州丁家脆哨

🦑蒜香墨魚丸
質感彈牙,好鮮味👍🏻👍🏻

🐮潮汕手搥牛肉丸
口感彈牙,肉質鮮嫩,一咬落去有豐富肉汁🥰🥰

另外推介
🌶️紅油涼拌豬肚
豬肚質感爽口,唔會好辣,份量都幾大碟

🥤自家製特飲
🍨自家製烏梅冰粉
香濃梅味,酸酸甜甜😋好食

好味指數:😋😋😋😋😋
環境指數:🪴🪴🪴🪴🪴
回頭指數:💖💖💖💖💖

🔖 冒喜 (柏廷坊) (上環)
上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓

仲有另外2間店舖
📍紅磡總店║紅磡蕪湖街83號Y83地下G05A號舖
📍北角分店║北角和富道和富薈B50號美食廣場A1號舖

#lifeistooshortforbadfood#hkfood#香港好去處#食好西#foodiehk#吃貨#打卡#hkfoodblog#hongkongfood#hkfoodieblogger#hkfoodie
#hkfoodshare
#香港美食#香港旅行#香港打卡#香港美食指南
#上環好去處 #上環美食#上環
#香港必吃 #香港必食
#四川冒菜#冒喜#米線#重慶麻辣湯#麻辣湯#米線關注組#麻辣
2024-03-15 430 瀏覽
@maoheyhk specializes in sichuan maocai 🔥hot pot served ready in a bowl 🍲 choice of meat, veggies, main, and soup 🍜 elegant interior and affordable pricing 💫 choice of four toppings at $58, six at $66, and eight at $72 🥢 mix and match to customize your bowl of maocai!@maoheyhk 主打四川冒菜 🔥 自選一人火鍋 🍲 多款食材選擇 肉類 蔬菜 煮食 湯底 🍜 高雅裝修 親民價錢 💫 自選4款食材 $58,6款 $66,8款 $72 🥢 隨心所欲嘅搭配一碗獨一無二嘅冒菜!🍜 吉祥套餐 HKD$661. 🐄 潮汕手搥牛肉丸 - 細嫩爆汁 脆爽彈牙2. 🦑 蒜香墨魚丸 - 蒜香味濃 嫩滑彈牙3. 🐣 鵪鶉蛋 - 晶瑩柔韌 蛋黃濃郁4. 🥬 娃娃菜 - 鮮甜細緻5. 🥩 美國肥牛 +$3 鮮嫩有彈性 肥紋均勻 6. 🐖 貴

🍜 吉祥套餐 HKD$66
1. 🐄 潮汕手搥牛肉丸 - 細嫩爆汁 脆爽彈牙
2. 🦑 蒜香墨魚丸 - 蒜香味濃 嫩滑彈牙
3. 🐣 鵪鶉蛋 - 晶瑩柔韌 蛋黃濃郁
4. 🥬 娃娃菜 - 鮮甜細緻
5. 🥩 美國肥牛 +$3 鮮嫩有彈性 肥紋均勻
6. 🐖 貴州丁家脆哨 +$5 似豬油渣 香脆焦香 不過肥膩
🌶️ 香辣湯 (小辣)- 蒜香味濃 灑上芝麻 香辣惹味

🥣 養生白胡椒湯 - 清甜暖胃 陣陣胡椒香
🥢 土豆粉 - 滑嫩彈牙 有嚼勁

🐟 滕椒涼拌魚皮 HKD$48
魚皮爽口彈牙 麻辣惹味

🍎洛神花山楂蘋果 套餐 +HKD$15 (單點 HKD$28)
apple roselle hawthorn tea
酸酸甜甜 開胃解膩

🍂 酸梅青檸烏龍茶 套餐+HKD$15 (單點 HKD$28)
plum and lime oolong tea

• 番薯粉
  • 香辣湯
  • 滑雞片
2024-03-13 243 瀏覽
冒喜 - 上環📍上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓冒菜係香港都比較少見,見佢有三間分店,感覺都非常可靠。店舖寫明採用正宗冒菜做法烹調湯底,製作過程中必需使用辣椒油,因而正宗冒菜會有一定的油膩感。我地就揀左一辣一唔辣既湯底比較下。吉祥套餐(6餸) - $66 + $5 主食秘制香辣湯(微辣)潮汕手搥牛肉丸、蒜香墨魚丸、貴州丁家脆哨、竹輪、滑牛、蘿蔔片+米線養生白胡椒湯潮汕手搥牛肉丸、蒜香墨魚丸、貴州丁家脆哨、肥牛、油麥菜、芫茜+米線兩個湯頭都好味, 香辣湯有少油,但整開啲油就會品嚐到少少辣味、少少蒜味同埋少少肉味,好有層次。 白胡椒湯好清甜,好暖胃,用呢個湯叫菜就岩岩好。配料方面,最特別就係脆哨,係酥脆既肉燥,可以就咁食底連湯食。牛肉係爆晒汁既,墨魚丸都好有咬口。菜類都好新鮮,白蘿蔔夠淋無渣。洛神花山楂蘋果/酸梅青檸烏龍茶 - $15兩個口味都係酸酸甜甜,除左開胃仲解辣一流,真係一飲就無晒辣感,好神奇。滕椒涼拌魚皮 - $48魚皮爽口彈牙,川式調味好惹味,但又唔會太重口味。可惜當日無冰粉,可以下次再戰。
冒喜 - 上環

吉祥套餐(6餸) - $66 + $5 主食

秘制香辣湯(微辣)

養生白胡椒湯

洛神花山楂蘋果/酸梅青檸烏龍茶 - $15

滕椒涼拌魚皮 - $48
魚皮爽口彈牙,川式調味好惹味,但又唔會太重口味。

可惜當日無冰粉,可以下次再戰。
2024-03-11 253 瀏覽
吉祥套餐食剩指數:0/100呢個set有6餸都係60幾蚊~先講湯底:香辣湯:好多蒜同白芝麻,好香!不過微辣都唔好睇少辣度!養生白胡椒湯: 胡椒味好重~後勁都有少少胡椒辣!配料比較特別有呢幾樣潮汕手搥牛肉丸:呢個牛丸好彈牙又爆汁蒜香墨魚丸:墨魚丸彈牙,真係有蒜香!貴州丁家脆哨: 脆哨係由豬肉切丁之後加醬油,鹽,醋和甜酒醃製再炸,好似脆既肉燥粒咁,第一次食!.藤椒涼拌魚皮食剩指數:10/100魚皮口感爽脆辣味十足唔會停留太耐既辣.洛神花山楂蘋果食剩指數:10/100酸酸甜甜幾開胃.酸梅青檸烏龍茶食剩指數:10/100酸甜幾好好解辣
吉祥套餐
食剩指數:0/100
呢個set有6餸
都係60幾蚊~
先講湯底:
香辣湯:好多蒜同白芝麻,好香!不過微辣都唔好睇少辣度!
養生白胡椒湯: 胡椒味好重~後勁都有少少胡椒辣!
配料比較特別有呢幾樣
潮汕手搥牛肉丸:呢個牛丸好彈牙又爆汁
蒜香墨魚丸:墨魚丸彈牙,真係有蒜香!
藤椒涼拌魚皮
酸酸甜甜幾開胃
酸甜幾好
好解辣
2024-02-27 315 瀏覽
之前聽朋友講上環開咗間裝修得好靚,好似日本高級餐廳但係食冒菜既,就特登黎咗食Lunch啦一開𨋢口就俾佢𨋢口走廊位既射燈設計驚艷到,好似去咗高級西餐廳咁,心諗係咪黎錯咗地方😂入去見到幾乎滿座,新開咁快就已經咁多人應該都幾好食既😍坐低之後用手機點餐,佢有4-8個餸既套餐可以揀,仲有肉食王同毛血王套餐,不過我同朋友就想自選配菜,但見到有好多人都嗌毛血王套餐,應該都唔錯 下次再試!因為喉嚨痛就冇嗌到辣,我嗌咗鮮茄濃湯,朋友就嗌麻辣湯底。食得冒菜就一定要揀薯粉啦🤤 呢度好大碗又抵食,朋友話麻辣好正,但一定要加錢嗌支水或者豆漿,因為真係會辣到咳😂 喺中上環搵到間食正宗冒菜既,價值又公道真心唔錯,值得推介👍🏻

入去見到幾乎滿座,新開咁快就已經咁多人應該都幾好食既😍

👨🏻‍🍳冒喜 (柏廷坊) (上環)📍上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓 「裝潢高雅,環境舒服,初嚐新鮮特別🤤」 未食過冒菜,聽個名覺得好特別🙈第一眼以為系米線定車仔麵之類,原來幾有自家特色。而且上到去,裝修好靚,第一次系裝修咁靚既地方食呢類食物😆仲有個打卡位!! 吉祥套裝 (自選6餸+湯底+$5 主食) $71🍜養生白胡椒湯 + 米線👍🏻潮汕手搥牛肉丸 (重牛味,好juicy😆)潮汕蒜香墨魚丸 (正常🤤)貴州丁家脆哨 (好似豬油渣‼️🤣就咁食有D油膩、浸一浸香味會出D🤤)豬大腸鮮冬菇蓮藕片 養生白胡椒湯重胡椒😆真系有點辣🤤好香!!酸辣湯可以自選辣度,有D似雲貴川、川味,又有D似上海酸辣湯,配豆腐串超夾!! 吉祥套裝 (自選6餸+湯底+$5 主食) $71🍜酸辣湯 (微辣) + 蕃薯粉👍🏻潮汕手搥牛肉丸潮汕蒜香墨魚丸貴州丁家脆哨美國肥牛👍🏻豆腐串 (配酸辣湯超夾😻嗦哂D汁)👍🏻白蘿蔔片 (超清甜😻) 👍🏻🍽️秘製藤椒魚皮辣度固定,岩岩好,勁惹味😋😋 🍸桂花蜜烏梅冰粉酸酸甜甜🤤偏甜一點 🍹洛神花山楂蘋果酸酸甜甜、解膩一流,好味,不過對比酸梅青檸烏龍茶,個人中意另一杯多D😆 👍🏻🍹酸梅青檸烏龍
👨🏻‍🍳冒喜 (柏廷坊) (上環)
📍上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓

「裝潢高雅,環境舒服,初嚐新鮮特別🤤」

未食過冒菜,聽個名覺得好特別🙈
第一眼以為系米線定車仔麵之類,
原來幾有自家特色。
而且上到去,裝修好靚,
第一次系裝修咁靚既地方食呢類食物😆
仲有個打卡位!!

吉祥套裝 (自選6餸+湯底+$5 主食) $71
🍜養生白胡椒湯 + 米線
👍🏻潮汕手搥牛肉丸 (重牛味,好juicy😆)
潮汕蒜香墨魚丸 (正常🤤)
豬大腸
鮮冬菇
蓮藕片

養生白胡椒湯重胡椒😆真系有點辣🤤
好香!!
酸辣湯可以自選辣度,
有D似雲貴川、川味,又有D似上海酸辣湯,配豆腐串超夾!!

吉祥套裝 (自選6餸+湯底+$5 主食) $71
🍜酸辣湯 (微辣) + 蕃薯粉
👍🏻潮汕手搥牛肉丸
潮汕蒜香墨魚丸
貴州丁家脆哨
美國肥牛
👍🏻豆腐串 (配酸辣湯超夾😻嗦哂D汁)
👍🏻白蘿蔔片 (超清甜😻)
秘製藤椒魚皮

👍🏻🍽️秘製藤椒魚皮
辣度固定,岩岩好,勁惹味😋😋

🍸桂花蜜烏梅冰粉
酸酸甜甜🤤偏甜一點

🍹洛神花山楂蘋果

👍🏻🍹酸梅青檸烏龍茶
mix得好夾🤤吾會太甜、吾會太酸🤤👍🏻

好多旅客慕名而來,
幾乎滿座🙈🙈

#冒喜 #冒菜

秘製藤椒魚皮
2024-02-23 181 瀏覽
《冒喜の食評》 by@ihungry.hk喺中上環食lunch好貴,食嗰普通晏都要$70🔥?今日小編同大家發掘到一間平價川菜,就係位於上環分店嘅冒喜!冒喜主打重口味川菜🥵,重點主打一個人火鍋🍲自選4餸套餐由$43起⬆,超地道超重口味,保證還原四川當地口味,仲要又平又高質,絕對係打工仔必去飯堂🙋!🔸『吉祥套餐(自選6️⃣餸) - $49』自選6️⃣餸只係$49,絕對係難得一見非常咁抵😱!配料超過30款任君選擇,由肉類、丸類或素食等等應有盡有,連湯底都有7款,有辣有唔辣任君選擇,小編就推薦牛丸、牛黃喉、冰豆腐等配料,新鮮又高質,湯底非常推薦重口味嘅酸辣同胡椒豬肚湯,夠辣夠酸夠重口味,完美呈現出地道四川風味🌶️!🔸『藤椒涼拌魚皮 - $48』椒涼拌魚皮 由魚皮、藤椒、醋、辣椒油而成,涼拌魚皮口感鮮脆,配上麻辣的調料,辣味十足,適合作為開胃菜或下酒菜,超正🔥!🔸『桂花蜜烏梅冰粉 - $24』食完辣嘢㷫烚烚🥵?不如食返碗超解辣嘅桂花蜜烏梅冰粉!每日鮮製❇冰粉結合桂花蜜🌼花香同烏梅酸酸甜甜,加埋QQ彈牙嘅花形山楂果凍,冰冰涼涼又解辣,作為飯後甜品就啱晒😆!🔸『洛神花山楂蘋果 - $28』自家特飲洛神花山楂
《冒喜の食評》 by@ihungry.hk

🔸『吉祥套餐(自選6️⃣餸) - $49』

🔸『藤椒涼拌魚皮 - $48』

🔸『桂花蜜烏梅冰粉 - $24』

🔸『洛神花山楂蘋果 - $28』
自家特飲洛神花山楂加入洛神花、山楂、蘋果健胃三者配合,酸酸甜甜又開醒胃,而洛神花山楂蘋果茶更有助改善血氣運行,潤喉解渴健胃消滯,絕對啱晒女士們💓!

🔸『酸梅青檸烏龍茶- $28』
酸梅青檸烏龍茶將酸梅、青檸和烏龍茶完美結合,帶嚟一種清新酸爽茶飲體驗,唔單至可以消暑解渴,更可有助清熱解毒,甜度又啱啱好,值得一讚👍!

🤪iHungry肚餓指數:8.2/10
位於上環的四川冒菜餐廳,香港及九龍也有分店。這家在中上環區的上樓大廈,室內裝潢十分華麗、閃鑠,燈光環境光猛。餐廳主打自選四、六或八餸的套餐,就像車仔麵的模式;另外也有些預設配搭。過癮涼拌小食:酸菜拌魔芋魔芋切成一片一片狀,加入辣椒油及酸菜拌勻,十分惹味、開胃。吉祥套餐:任選六款食材食材:魚腐、 潮汕手搥牛肉丸、潮汕蒜墨魚丸、滑雞片、鴨血、貴州丁家脆哨 湯底:貴州臭豆豉辣湯跟餐主食:蕃薯粉這款臭豆豉辣湯濃香,不帶臭味,入口微微的豆豉味,越吃越辣。薯粉很滑溜、煙韌,蠻飽肚的麵條。脆哨即是豬油渣,炸得非常乾脆,添加到湯裡浸軟,不會那麼硬口。墨魚丸彈牙;滑雞片及鴨血的份量都很多件;魚腐吸收了湯汁精華。 吉祥套餐:任選六款食材食材: 潮汕手搥牛肉丸、潮汕蒜墨魚丸、王中王火腿腸、午餐肉、滑雞片、貴州丁家脆哨 湯底:秘製香辣湯跟餐主食:火鍋麵整碗麵就是有點部隊鍋的節奏,麵條烹煮得剛好,有點硬身,不會浸在滾湯裡太久而變得太腍,而且麵條很掛湯。牛肉丸爽彈,入面牛肉汁滿滿。火腿腸結實,口感有嚼勁。香辣湯裡加添了很多香料調味,味道集濃香辣於一身。甜品:桂花蜜烏梅冰粉甜度來自桂花蜜糖水,山楂果凍爽口,冰粉滑溜
過癮涼拌小食:酸菜拌魔芋

魔芋切成一片一片狀,加入辣椒油及酸菜拌勻,十分惹味、開胃。
吉祥套餐:任選六款食材
湯底:貴州臭豆豉辣湯
跟餐主食:蕃薯粉

這款臭豆豉辣湯濃香,不帶臭味,入口微微的豆豉味,越吃越辣。
薯粉很滑溜、煙韌,蠻飽肚的麵條。
墨魚丸彈牙;滑雞片及鴨血的份量都很多件;
魚腐吸收了湯汁精華。
吉祥套餐:任選六款食材
湯底:秘製香辣湯
跟餐主食:火鍋

牛肉丸爽彈,入面牛肉汁滿滿。
甜品:桂花蜜烏梅冰粉

甜度來自桂花蜜糖水,山楂果凍爽口,冰粉滑溜,味道清香,帶微微的烏梅酸味,有助解辣。
2024-02-20 110 瀏覽
踏入餐廳,彷彿時空交錯,走進了一場光影交織的夢幻之旅。裝潢獨具匠心,讓人聯想到電影Interstellar的浩瀚宇宙與team lab的夢幻藝術,營造出一種超現實的氛圍!但當我們回歸到餐桌前,味蕾的旅程似乎沒有跟上這場視覺盛宴。。。冒菜,這道源於四川的特色美食,以其麻辣鮮香著稱,在香港算少見。我對這樣的美食體驗往往充滿期待! 就像車仔面一樣,自選配料本應為味蕾帶來無限可能。然而,這次的冒險卻有些讓人失望。凍豆腐,有雪藏味,未達預期。肥牛平平無奇。冬菇,口感柔軟,但份量寥寥可數,可惜。至於芝士腸,可能本不合理地期待着金妹牌芝士腸的味道,也有點失望。不過,倒是土豆粉,以其Q彈滑嫩的口感,為這頓餐點綴了一抹亮色!蕃茄湯底,對於不愛辣的食客來說,是個安全的選擇。以$66的價格來看,在中上環是合理的。帶着滿心期待,這次的冒菜之旅,算是一次足矣的經歷。一場視覺盛宴後的味蕾平淡,讓人略感遺憾。。。

2024-02-19
2024-02-07 341 瀏覽
🌶️辣控天堂🔥-喺上環附近做完嘢 諗住同同事食啲嘢醫下肚 搵到呢間冒菜有麵食🤩 套餐menu又唔算貴 唔怪得餐廳咁多人嗌外賣☺️-🧧吉祥套餐 (六餸)好似嗌車仔餸咁 有四餸($58)六餸($66)同八餸(72)套餐😉1️⃣揀食材🔸(+5) 貴州丁家脆哨 鴨血 毛肚 牛黃喉🔸蓮藕片 豬大腸 豆腐串 潮汕手搥牛肉丸 潮汕蒜香墨魚丸所謂丁家脆哨原來係豬油渣 脆卜卜🐷 黃喉平時食麵比較少見都值得一嗌🫡 蓮藕片爽脆清甜 唔輸比其他餸喎😙2️⃣揀湯底🔸重慶麻辣湯 貴州臭豆豉辣湯兩款之中更推薦臭豆豉辣湯 飲落比麻辣湯多啲香味更清爽🌶️ 都有唔辣嘅選擇唔駛擔心😇3️⃣跟餐主食 (+5)🔸蕃薯粉有得揀加唔加主食 豐儉由人🤗 蕃薯粉夠煙韌 足一碗份量 抵嗌👍🏻-🐟秘製藤椒魚皮魚皮夠爽口 味道都好清新唔會膩😄-🍮桂花蜜烏梅冰粉幾好味嘅冰粉 解辣得嚟清新嘅烏梅味感覺仲可以清口氣🤣-🧃洛神花山楂蘋果 / 酸梅青檸烏龍茶 (加配+15)自家製飲品味道濃郁 同樣好解辣🍃-📍冒喜 (柏廷坊)上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓
🌶️辣控天堂🔥
🧧吉祥套餐 (六餸)
1️⃣揀食材
🔸(+5) 貴州丁家脆哨 鴨血 毛肚 牛黃喉
🔸蓮藕片 豬大腸 豆腐串 潮汕手搥牛肉丸 潮汕蒜香墨魚丸
2️⃣揀湯底
🔸重慶麻辣湯 貴州臭豆豉辣湯
3️⃣跟餐主食 (+5)
🔸蕃薯粉

🐟秘製藤椒魚皮
魚皮夠爽口 味道都好清新唔會膩😄

🍮桂花蜜烏梅冰粉
幾好味嘅冰粉 解辣得嚟清新嘅烏梅味感覺仲可以清口氣🤣

🧃洛神花山楂蘋果 / 酸梅青檸烏龍茶 (加配+15)
自家製飲品味道濃郁 同樣好解辣🍃

📍冒喜 (柏廷坊)
上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓
喺上環嘅文咸東街 有間叫 #冒喜 嘅餐廳 上到去發現裝修真係可以用冠冕堂皇嚟形容😂😂 因為真係好靚 唔講以為我係嚟食Omakase… 仲有嘅就係原來嗰度嘅食物真係好正🩷🩷.🐷秘制藤椒魚皮首先講吓個小食先😂😂因為小編覺得好好食 平時都好鍾意食魚皮 就算普通蒸魚 我都好鍾意食魚皮😂😂 炸魚皮都係🤣🤣不過呢一個係超級爽口嘅魚皮😋😋🎣 最正嘅就係佢嘅藤椒😋其實平時小編唔食得辣就真係大家都知嘅🥲 但係呢一碟真係唔 佢辣但又唔會辣到頂唔順😂 而係有好香嘅椒麻味😋 有幾塊真係辣得滯…小編嘅朋友就頂得 小編就真係頂唔順😂😂 所以我就擺咗落我碗麵度 「洗」一洗佢💦💦.🐷吉祥套餐呢個套餐就係可以自己揀湯底、配料、麵類同辣度 吉祥套餐就係可以揀四款配料嘅🥰🥰小編大大力推薦你地揀養生白胡椒湯底😋😋 平時都係食開呢啲湯底 但係呢一間嘅呢一個湯底真係超級好💓💓💓💓 味道好濃郁 而且出面咁凍 食返碗熱辣辣嘅嘢 加返個胡椒湯💯💯💯 真心滋補又開胃配料方面小編同朋友推薦大家 - 潮汕手搥牛肉丸、蒜香墨魚丸、貴州丁家脆哨同五花腩片其實可以揀六款 加上我係兩個人去食 可以一次過食12個餸😂超滿足 咩都揀得 最特別嘅就係 #
🐷秘制藤椒魚皮
🐷吉祥套餐

最特別嘅就係 #貴州丁家脆哨 開頭都唔知咩嚟 然後問店員先知道原來係一啲貴州一直以來嘅特別食物 其實就係豬油渣😂😂不過個樣更加可愛 就好似平時啲零食咁樣一粒粒😙😋 不過比起食豬油渣麵一大塊嘅豬油渣 呢一度一粒粒嘅豬油渣更加香脆 亦都冇咩好重嘅油益味🤣

辣度嘅話 … 睇你自己啦 我就揀開微辣😙 因為辣啲都頂唔順😂😂
🐷洛神花山楂蘋果茶
食啲咁熱嘅嘢😂 雖然可以暖胃 但梗係要飲番少少野😉咁先完美😏
呢杯茶好解渴又清新 洛神花同山楂嘅味道好搭 咁樣飲法仲可以有解膩嘅作用
🐷酸梅青檸烏龍
呢杯茶真係有啲酸酸甜甜嘅 青檸同酸梅嘅味道好開胃 烏龍茶嘅苦香都好出色 😗
🐷桂花烏梅冰粉
食緊熱辣辣嘅野食 食完可以試下呢個桂花烏梅冰粉🤣 真係好涼又解膩 冰粉有啲彈牙 加埋桂花蜜同烏梅嘅味道 very perfect ending 🤣🤣
冒喜
仲有其他分店地址可以選擇㗎😍😍
📍紅磡總店║紅磡蕪湖街83號Y83地下G05A號舖
📍上環分店║ 上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓
📍北角分店║北角和富道和富薈B50號美食廣場A1號舖
2024-02-03 272 瀏覽
成日覺得中上環嗰邊嘅餐廳一定好貴,好少會喺嗰邊食飯,最近去開嗰邊發現原來有間食冒菜嘅餐廳,價錢實惠得黎環境又高級又靚!座位直程好似食緊omakase咁!-🥢吉祥套餐$66呢個套餐可以仼揀6個餸,另外仲有主食,小食等揀。葷素菜既選擇都好多,一共起碼3️⃣0️⃣款選擇,我揀左潮汕手搥牛肉丸、潮汕蒜香墨魚丸、蟹柳、炸支竹、土豆片同貴州丁家脆哨,另外加左個土豆粉。份量真係超級多,大大碗上到黎好香既蒜蓉味同麻辣味😋 湯底都有由辣到酸辣到唔辣揀,我揀左重慶麻辣小辣。佢哋既辣度唔會太辣啱啱好,身材都好吸到湯汁,食落好惹味😍牛肉丸嘅肉味好重,一啖落去爆晒汁,墨魚丸都好彈牙仲有淡淡蒜香味!仲有佢哋嘅招牌貴州丁家脆哨,食落有啲似豬油渣咁,好脆口😍😍🥢秘製滕椒魚皮魚皮又爽又彈牙,配埋藤椒辣汁,麻麻辣辣嘅感覺好過癮!🥢洛神花山楂蘋果🥢酸梅青檸烏龍茶兩杯都係店舖自家製嘅特飲,酸酸甜甜開胃得來又解到辣😍🥢桂花蜜烏梅冰粉每次食冒菜都要嗌返個冰粉收尾先夠喉🤣食完啲比較濃味嘅嘢食,食返碗冰粉就啱啱好,甜甜地嘅桂花蜜配埋酸味味嘅烏梅,恰到好處好解膩!
🥢吉祥套餐$66

🥢秘製滕椒魚皮
魚皮又爽又彈牙,配埋藤椒辣汁,麻麻辣辣嘅感覺好過癮!

🥢洛神花山楂蘋果
🥢酸梅青檸烏龍茶
兩杯都係店舖自家製嘅特飲,酸酸甜甜開胃得來又解到辣😍

🥢桂花蜜烏梅冰粉
  • 吉祥套餐