2024-08-22 362 瀏覽
當你好想食冒菜又怕同人搭枱嘅時候⋯柏庭坊有間好啱女生去嘅冒菜餐廳!閃令令嘅走廊令人眼前一亮! 📸📸吧枱位置好靚! 以為自己入錯omakase 餐廳!! 冒菜價錢好親民! $6️⃣6️⃣ 就有6️⃣個餸!! 🍜魚腐, 牛丸, 勿丸, 脆哨(豬油渣), 鴨血, 毛肚, 香辣湯🍜牛肉,蟹柳,豆腐,萵筍,油麥菜 ,酸菜湯🧆涼拌麻辣蓮藕片🍧烏梅冰粉 同時滿足到鍾意食酸菜魚同毛血旺既胃!!我推介佢地既魚腐!! 口感軟滑!! 而且好索湯🤤🤤另外豬油渣坊間好少見!!炸到好香脆可口!! 🤤🤤小食麻辣蓮藕調味啱啱好!! 已清碟!! 🤤🤤食飽埋單唔貴!!
當你好想食冒菜又怕同人搭枱嘅時候⋯
柏庭坊有間好啱女生去嘅冒菜餐廳!
閃令令嘅走廊令人眼前一亮! 📸📸
吧枱位置好靚! 以為自己入錯omakase 餐廳!!
冒菜價錢好親民! $6️⃣6️⃣ 就有6️⃣個餸!!

🍜牛肉,蟹柳,豆腐,萵筍,油麥菜 ,酸菜湯
🧆涼拌麻辣蓮藕片
🍧烏梅冰粉

同時滿足到鍾意食酸菜魚同毛血旺既胃!!
我推介佢地既魚腐!! 口感軟滑!! 而且好索湯🤤🤤
另外豬油渣坊間好少見!!炸到好香脆可口!! 🤤🤤
小食麻辣蓮藕調味啱啱好!! 已清碟!! 🤤🤤
食飽埋單唔貴!!
  • 涼拌麻辣蓮藕
2024-08-14 656 瀏覽
你諗過係25樓食車仔麵未?我真係未諗過。佢哋嘅餐牌好有中式風格,例如銅錢、吉祥、八寶。呢度嘅湯底都有特別嘅選擇。好似生椰蕃茄湯,真係好特別,椰香同蕃茄味完美融合,飲落去超濃郁,好有層次。而重慶麻辣湯就真係夠麻夠辣,仲可以選擇辣度,嗜辣嘅朋友一定唔會失望。我哋兩個人各自叫咗一碗麵,每碗都揀咗6個配料。佢哋嘅配料都幾多選擇,而且有啲幾特別,例如牛黃喉、毛肚、手搥牛肉丸同埋蒜香墨魚丸。牛黃喉同毛肚食落去好爽脆,完全冇腥味;手搥牛肉丸啖啖肉,好Juicy;蒜香墨魚丸有濃郁嘅蒜香,配埋墨魚嘅彈牙口感,真係好滿足。而佢地既麵都有幾款唔同選擇,我哋試咗土豆粉同番薯粉。土豆粉比較特別,好似粗粗嘅米線,但又帶有煙韌嘅口感,食落去有啲Q彈;番薯粉則係比較滑溜,每一口都吸晒湯汁嘅精華,食落去好滿足。除咗麵之外,我哋仲叫咗藤椒魚皮小食嚟試下。魚皮好爽脆,藤椒微微嘅麻香,唔錯唔錯。佢哋嘅特飲都幾有創意:洛神花山楂蘋果同埋酸梅青檸烏龍茶。洛神花山楂蘋果酸酸甜甜,飲落去好解渴;酸梅青檸烏龍茶就係清新中帶有一點酸梅嘅鹹味,幾特別。食完辣野,要食啲甜野,桂花蜜烏梅冰粉,呢個甜品清涼解膩。總括嚟講,喺25樓食車仔麵真係幾
你諗過係25樓食車仔麵未?我真係未諗過。

佢哋嘅餐牌好有中式風格,例如銅錢、吉祥、八寶。

牛黃喉同毛肚食落去好爽脆,完全冇腥味;

食完辣野,要食啲甜野,桂花蜜烏梅冰粉,呢個甜品清涼解膩。

總括嚟講,喺25樓食車仔麵真係幾特別,食物都有特色,如果你鍾意試新嘢,呢度絕對值得一試!
2024-08-13
  • 吉祥套餐
叫香辣 微辣都辣的太過分.. 然後少得離譜 只有兩粒牛丸 三嚿細雞肉 然後4塊菜 跟兩小束金菇 優惠價70幾蚊 一碗也實在過分的小 建議不要這樣做生意!食物味道是可以的 只是沒想過微辣都是太辣 要自己加水 PS 本身食得辣的
叫香辣 微辣都辣的太過分..
外賣送餐
这几天在keeta才知有这餐厅,是的,ketta帮了很多不同食店卖广告。位于25楼,环境不错,食物种类多,有四餸六餸五餸饭麵米等是我的最爱,价钱合理,手机扫码落单后手机直接付费,非常方便,类似大陆模式,很是喜欢。但自制饮品偏甜却没口味选择比难选。最可惜是不肯提供茶水,但它却主打多种辣汤底。水要付钱买胶樽的维他,九元正。下次唯有自带开水,希望服务员不要干涉。希望管理层理解这个问题,无谓为这苦害了整家店,香港饮食业已非常难做。

但自制饮品偏甜却没口味选择比难选。

2024-08-12
2024-08-12 200 瀏覽
📍 冒喜 (柏廷坊) (上環)地址:上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓真的是吃了無數次的冒喜,這次推薦給大家!每次不知道吃什麼就會選這家!我試了很多款食材,基本上都不會踩雷,大家可以放心去吃!湯底也很絕,很香!如果大家是中午去吃就要早點去哦,另外,排隊是要人齊才能進去的哈!
📍 冒喜 (柏廷坊) (上環)
地址:上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓

2024-08-02 170 瀏覽
「重慶麻辣湯底」濃郁的麻辣香氣撲鼻而來,非常誘人。湯底的紅油色澤油潤,看起來就令人垂涎欲滴。嘗上一口,入口即化的麻辣感伴隨著川香撲面而來,回甘的口感令人欲罷不能。另一款「生椰蕃茄湯」也別有風味,清新爽口。「魚腐」,內嫩,搭配上特製的醬汁,鮮美多汁。「潮汕手槌牛肉丸」口感紮實彈牙,肉質鮮嫩,令人難忘。最後的「毛肚」,經過精心處理後變得軟嫩可口,丸子和毛肚的搭配別具特色。飲品方面,自家製的「洛神花山楂蘋果」清爽可口,微微酸甜的風味,很好地解渴消暑。

2024-07-28 169 瀏覽
突然好想食辣野,就係Openrice Search 麻辣湯,好多都係差評多過好評,呢間野竟然一個差評都冇,係真唔係🧐上環樓上鋪,價格算合理,一入鋪就充滿一陣內地感🙈亦有唔少內地人幫襯,平日晚上人唔多選擇了4餸 $58,微辣,湯底幾香,適合香港人想食重口味而又唔太麻辣豆腐串(吸晒湯汁香味,食落會好香)蟹柳牛丸 (2粒,彈牙冇咩都特別)墨丸 (2粒,彈牙冇咩都特別)唯一缺點係麵要另外加錢$54.5/5 ⭐⭐⭐⭐

豆腐串(吸晒湯汁香味,食落會好香)
蟹柳
牛丸 (2粒,彈牙冇咩都特別)
墨丸 (2粒,彈牙冇咩都特別)

唯一缺點係麵要另外加錢$5

4.5/5 ⭐⭐⭐⭐
2024-07-26 230 瀏覽
公司有一位愛吃麻辣的小夥伴推薦我到附近的冒喜吃冒菜,看她誠意拳拳自然結伴同行。麻辣豬肚份量頗多,足2人SHARE~本着吃酸菜魚的心情點了一個黃金酸菜湯,配料方面要了蟹籽蟹粉丸、鴨血、豬大腸、和豆腐串,面底則要了薯粉。黃金酸菜湯沒有想像中的酸,倒帶幾分麻,推薦大家點最吸湯的豆腐串!同桌點了生椰蕃茄湯,椰汁中和了蕃茄的酸,入口香醇,湖汕手搥牛肉丸、潮汕蒜香墨魚丸同魚腐亦是彈牙爽口。貴州丁家脆哨即豬油渣,入口香脆沒有油味,值得一試!
麻辣豬肚份量頗多,足2人SHARE~

貴州丁家脆哨即豬油渣,入口香脆沒有油味,值得一試!
1K
2024-07-23 254 瀏覽
📍 冒喜-上環@maoheyhk 喺上環居高臨下嘅地方竟然有一間打卡勝地嘅米線店🍜一入到店內就見到一個打卡熱點!玻璃嘅反射,而且仲有黃色嘅吊晶✨十分之靚😙打卡一流📸呢一間舖頭係專食米線🍜有辣有唔辣~我哋就叫咗以下兩款😙✨貴州丁家脆哨、牛黃喉、滑牛肉、滑雞片、潮汕手搥牛肉丸、潮汕养香墨魚丸湯底係店內招牌秘製香辣湯🌶️麻之後香,但湯底比較油膩~一上枱己經散發出香辣嘅味道,而且顏色好鮮紅🌶️牛丸王大大粒就不在話下,新鮮而質感彈牙,肉汁豐盈!口感同佢嘅墨魚丸一樣非常彈牙爽口!牛黃喉估唔到咬落去幾嫩滑!✨ 美國肥牛、潮汕手推牛肉丸、潮汕蒜春墨魚丸、豬大腸、油麥菜另一款湯底係生椰番茄湯,濃郁嘅椰子味能再加鮮蕃茄🍅好岩夏天飲,好清新😙豬大腸好新鮮唔會過肥~美國肥牛,牛味十足,肉質爽滑彈牙!油麥菜吸收晒湯嘅精華🍅🥥✨香辣魚皮魚皮集爽、脆、滑三重口感於一身,加埋指天椒、白芝麻、青瓜絲、花生、芫茜及蔥花,惹味開胃🤤✨烏梅冰粉開胃由清涼,同時可以解除油膩感~✨洛神花山楂蘋果消滯之飲品🥤仲有其他兩間分店~📍紅磡總店|紅磡蕪湖街83號Y83地下G05A號舗📍上環分店|上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓📍北角分店|
📍 冒喜-上環@maoheyhk
喺上環居高臨下嘅地方
竟然有一間打卡勝地嘅米線店🍜
一入到店內就見到一個打卡熱點!
玻璃嘅反射,而且仲有黃色嘅吊晶✨
十分之靚😙
打卡一流📸
呢一間舖頭係專食米線🍜
有辣有唔辣~
我哋就叫咗以下兩款😙
牛丸王大大粒就不在話下,新鮮而質感彈牙,肉汁豐盈!
口感同佢嘅墨魚丸一樣非常彈牙爽口!
牛黃喉估唔到咬落去幾嫩滑!

豬大腸好新鮮唔會過肥~
美國肥牛,牛味十足,肉質爽滑彈牙!
油麥菜吸收晒湯嘅精華🍅🥥

✨香辣魚皮

✨烏梅冰粉
開胃由清涼,同時可以解除油膩感~
✨洛神花山楂蘋果
消滯之飲品🥤
仲有其他兩間分店~
📍紅磡總店|紅磡蕪湖街83號Y83地下G05A號舗
📍上環分店|
上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓
📍北角分店| 北角和富道和富薈B50號美食廣場A1號舖
2024-07-22 191 瀏覽
好辣既我同朋友最近就去左【冒喜】上環分店食成都冒菜,冒菜係成都地道小吃、類似麻辣燙既做法。冒菜傳統做法一般都係麻辣湯底,但【冒喜】可以選擇幾款唔同湯底,有辣有唔辣。香辣湯底小辣:配魚腐、火腿腸、肥牛、蒜香墨魚丸、海帶結、丁家脆哨、番薯粉。香辣湯底小辣都偏辣,建議量力而爲。香辣湯超級香濃、唔會得死辣,非常重香料、葱蒜等調味,仲有加D豆瓣醬。非常推薦魚腐、肥牛同蒜香墨魚丸、非常吸湯、而且蒜香墨魚丸非常彈牙。生椰番茄湯:配魚腐、手搥牛肉丸、滑牛肉、冰豆腐、魔芋片、蟹籽丸、土豆粉。新出湯底、椰汁味超級濃,番茄又唔會太酸。手搥牛肉丸、冰豆腐、魔芋片都不錯,尤其牛肉丸、裏面超級juicy。冰豆腐超級吸湯,魔芋片幾特別。麻辣蓮藕片:分量都算多,麻辣好香、麻度岩岩好、又唔會太辣、仲有少少甜甜地。洛神花山楂蘋果:酸酸甜甜、蘋果味濃。酸梅青檸烏龍茶:酸梅味加青檸好清爽。酸梅冰粉:食完辣野再食冰粉一流,酸梅味更濃。

洛神花山楂蘋果:酸酸甜甜、蘋果味濃。
酸梅青檸烏龍茶:酸梅味加青檸好清爽。

酸梅冰粉:食完辣野再食冰粉一流,酸梅味更濃。
2024-07-18 195 瀏覽
原來上環都有麻辣燙🌶️!佢係大廈高層🏢裏面,唔係地舖,唔怪之得之前冇見過啦~我哋每人叫咗自選吉祥套餐(6️⃣餸+主食+指定湯底),加咗魚腐、潮汕手搥牛肉丸、蒜香墨魚丸、貴州丁家脆哨,湯底揀咗香辣湯(升級版),仲有🍭甜品自家製烏梅冰粉一份同自家製特飲兩支🍹,洛神花山楂蘋果同酸梅青檸烏龍茶各一支,味道好傳統,辣味又夠,餸菜好入味,好大碗食唔落要打包返屋企食😹我飲咗酸梅青檸烏龍茶,烏龍茶好濃,但亦帶出酸梅青檸🍋‍🟩嘅酸味,食完麵飲就最啱~👍🏻
2024-07-15 153 瀏覽
位於上環柏廷坊的「冒喜」,顧名思義,係一間主打四川冒菜的餐廳。店內裝修別緻典雅,座位寬敞舒適餐牌上提供多款食材、湯底及主食,客人可以隨意配搭自己喜歡的食物。當晚我就揀咗兩個吉祥套餐涼拌酸辣土豆絲土豆絲切得粗幼剛好,配上特調醬汁、辣椒油、芝麻及芫荽,酸酸辣辣,好開胃秘製香辣湯(升級版)餐廳採用正宗冒菜做法烹調湯底,加上秘製配方,表面有一層厚厚的辣椒油,湯底裏面加入咗花椒、辣椒及各種香辛料等等,香辣惹味!配上滑溜米線、炸枝竹、冰豆腐、魚腐、潮汕手搥牛肉丸及蒜香墨魚丸,大滿足啊!貴州丁家脆哨切成丁粒的肥豬肉加入調味料醃製後炸香,每粒都香脆可口,滿有豬油香養生白胡椒湯湯頭清甜,帶陣陣白胡椒香氣,入口順滑,微微辣豬大腸、胡椒豬肚、美國肥牛、鴨血、豆卜、油麥菜,每款食材都新鮮美味洛神花山楂蘋果餐廳自家製的特飲,甜甜的,有助降脂酸梅青檸鳥龍茶冰凍可口,酸酸甜甜,清爽解膩

涼拌酸辣土豆絲

秘製香辣湯(升級版)

貴州丁家脆哨

養生白胡椒湯

湯頭清甜,帶陣陣白胡椒香氣,入口順滑,微微辣

洛神花山楂蘋果

餐廳自家製的特飲,甜甜的,有助降脂

酸梅青檸鳥龍茶

冰凍可口,酸酸甜甜,清爽解膩
1K
2024-07-11 152 瀏覽
香港冒菜好介紹,一定要冒喜😋特別介紹上環的冒喜分店,呢度裝潢有個超靚打卡位,星光閃閃走道岩曬仙女們打卡。前身omakase 的環境是好有設計品味的,現實平民價食冒菜又有咁靚既環境真係超值。呢度主打車仔麵式點餐,一個6 餸套餐———吉祥套餐,基本都只係$66, 另外再點麵底同湯底,款式真係多籮籮啊。點左兩個吉祥套餐,有辣有唔辣,各有風味:1.秘制香辣湯——粟米🌽麵食+潮汕手錘牛肉丸,魚腐,美國🇺🇸肥牛,豆腐串,牛黃喉,土豆🥔片2. 黃金酸菜湯——米線+潮汕手錘牛肉丸,潮汕蒜香🧄墨魚丸,貴州丁家脆哨,娃娃菜,莴笋,牛黃喉菜式多又抵食,味道夠讚,特別係辣既真係辣得過癮,而且這裡的牛肉丸,墨魚丸同脆哨都係主打招牌菜式,必食之選🫶🏻另外小食就點左秘制藤椒魚皮🐟,宜家冷盤既魚皮都好多人喜歡吃,前菜小食夠曬開胃飲品方面都有餐廳獨特特色酸梅青檸烏龍茶洛神花山楂蘋果兩款都好好飲,只有呢度才有得飲喔😋
點左兩個吉祥套餐,有辣有唔辣,各有風味:
飲品方面都有餐廳獨特特色
酸梅青檸烏龍茶
洛神花山楂蘋果
兩款都好好飲,只有呢度才有得飲喔😋
2024-06-14
5 分鐘 (堂食)
2024-07-11 156 瀏覽
銅錢—自選四餸湯底:生椰蕃茄湯(不設辣度)+$5必試蕃茄湯,酸酸地又有香濃,仲有種特別既生椰味,食落好夾。湯好熱小心滾燙。脆哨類似炸花生質感又幾特別,放落湯浸一陣少少軟身都幾好食。餐廳仲有得一罐咁買返去。手槌牛肉丸好結實,魚腐大大粒又彈牙,讚👍吉祥—自選六餸湯底:必試金湯酸菜配粉麵一起食激活味蕾。咁多款配料每樣食d都都幾豐富下。食金湯最夾係滑滑既鴨血,另外黃喉切到薄薄咁都好爽口,香港亦好少食到!另外亦鍾意食蟹柳同芋絲。[小食—每款皆有少許辣]爽辣魚皮—依個小食係深圳餐廳火紅,我好鍾意食依種軟身既魚皮,貪佢好爽口同脆脆地!豬肚—比其他餐廳食的較冧身,汁算是濃烈那種,也挺好味的[特飲]洛神花山楂蘋果孫梅青檸烏龍茶冒起餐廳自家製的特飲款式,非常解暑
銅錢—自選四餸
湯底:生椰蕃茄湯(不設辣度)+$5

吉祥—自選六餸
湯底:必試金湯

[小食—每款皆有少許辣]

豬肚—比其他餐廳食的較冧身,汁算是濃烈那種,也挺好味的

[特飲]
孫梅青檸烏龍茶
冒起餐廳自家製的特飲款式,非常解暑
  • 吉祥套餐
今晚接朋友收工,佢介紹我一齊係佢公司附近食晚餐,但佢要OT遲少少先到,叫我上去坐一陣先,一入到去我以為去錯地方,門口有個金光閃閃走廊,唔打卡都對唔住自己,再行入去見到水晶bar枱,係人地食鐵板燒嘅格局,但我朋友明明講今晚食米線,原來咁grand㗎!睇餐牌又嚇一跳,6餸先$66咁抵食!小食、飲品、甜品都係大眾價錢,上環地鐵站附近都食到咁抵食嘅價錢👍🏻🥔涼拌酸辣土豆絲 $28啱啱去完上海好掛住d冷拌,叫咗碟土豆絲試下,仲好食過上海,土豆絲好爽口,麻油味好香,上海食反而無麻油🆕黃金酸菜湯新出嘅黃金酸菜湯帶麻味,將成日想食酸辣又想食麻辣矛盾體嘅我解決,酸菜味好重,每啖都夠酸夠辣咁先至係好湯底!我揀咗6個餸,有:潮汕蒜香墨魚丸、午餐肉、蟹籽蟹粉丸、五花腩片、油麥菜同貴州丁家脆哨,墨魚丸有香濃蒜香味,比起平時食嘅墨魚丸彈牙,午餐肉都幾大塊,另外貴州丁家脆哨超香口好好食,類似豬油渣嘅口感,但無豬油渣咁油同比豬油渣鬆化,少少鹹香淨食同夾麵食都好正!🌶️秘製香辣湯(升級版)雖然無試過之前係點?但依家真係夠香夠辣,叫小辣都好辣下,食得辣嘅可以試下挑戰中辣,朋友仔都係叫咗6個餸:潮汕手搥牛肉丸、魚腐、油麥菜、

🥔涼拌酸辣土豆絲 $28

🆕黃金酸菜湯

🌶️秘製香辣湯(升級版)
雖然無試過之前係點?但依家真係夠香夠辣,叫小辣都好辣下,食得辣嘅可以試下挑戰中辣,朋友仔都係叫咗6個餸:潮汕手搥牛肉丸、魚腐、油麥菜、金菇、冰豆腐、鵪鶉蛋,牛肉丸大大粒好彈牙,魚腐同樣好大件好足料!冰豆腐索哂湯汁一咬爆汁,夾埋煙韌薯粉勁滿足!

㊙️冒喜秘製醬汁+$3/份
見到秘製就想試,我地2個都+$3試下,原本以為好辣,原來唔係,醬汁帶少少辣味,主要係帶香口嘅醬汁,加落湯底更香咁

🌸自家製桂花蜜烏梅冰粉 $18
食完辣嘢食冰粉解辣,酸酸甜甜好開胃,花花造型好可愛

自家製特飲— 🍎洛神花山楂蘋果 $28(跟餐+$15)
酸甜解膩,大大枝夠哂飲

自家製特飲 — 🫖酸梅青檸烏龍茶 $28(跟餐+$15)
酸梅+青檸都係酸口味好fresh,加上烏龍茶解渴,食到熱熱地飲啖凍飲好爽

冒喜
📍地址:上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓
2024-07-02
2 分鐘 (堂食)
  • 黃金酸菜湯
  • 秘製香辣湯