2024-06-06 8 瀏覽
行經過上環咁岩諗住係附近食晚飯先反屋企,上網搵到呢間四川菜車仔麵同朋友一齊trytry佢我揀左吉祥套餐,有6個餸: 有魚腐,牛肉丸,墨魚丸,脆哨,蟹子丸同萵筍,生椰蕃茄湯底同埋土豆粉。❤️❤️❤️❤️我覺得啲份量十足👍🏻👍🏻最有驚喜係土豆粉,佢好似鳥冬質咁,但又好彈牙😂不過個生椰蕃茄湯底,椰味濃過蕃茄味😂我個人口味唔係太中意椰子味太濃,如果中意椰子既朋友應該愛上佢好夠味👍🏻👍🏻👍🏻仲有個脆哨原來係豬油渣😂😂不過佢炸到一粒粒,送粉面一流,好脆又有咬口同埋豬油香味撲鼻好正!好少地方有得食到咁特別既菜式。朋友都係揀左吉祥套餐,有6個餸: 蟹子丸 ,芝士腸,娃娃菜,竹輪,金針菇,香辣湯底少辣同米線。❤️❤️❤️❤️❤️佢個湯底我都中意,一黎到勁香蒜蓉麻辣味,原來佢加左新鮮既蒜蓉係個湯底度,激發佢個辣味,食落好開胃🤤同埋佢個米線又夠掛汁同個湯底配合得好好👍🏻啲餸都因為個湯昇華左。。我地仲叫左個桂花蜜烏梅冰粉,酸酸甜甜勁開胃👍🏻👍🏻而且佢個山楂果凍,整得好精緻又好食!冷冷涼涼岩曬我地👍🏻佢支洛神花山楂蘋果甜甜地又少少微酸,中和反個辣湯既辣味👍🏻同埋飲得出都幾足料又唔會好淡,跟餐好抵飲又夠大支❤️❤️❤️❤️❤️酸梅青檸烏龍茶
酸梅青檸烏龍茶 ❤️❤️❤️❤️酸酸甜甜,好解油膩,同埋佢個青檸味真係好出,不過我中意另一支多啲😂
我地都叫左個小食,紅油涼拌豬肚❤️❤️❤️❤️❤️ 辣辣地帶少少甜味,而且38蚊黎講佢份量真係夠多👍🏻👍🏻又惹味🤓🤓
整體來講都好有驚喜,第一次試呢種風格既車仔麵,別有一番風味👍🏻👍🏻同埋佢裝修得好華麗精緻,令我地有一刻以為行錯左鋪頭😆
五個心心為最高分
冒喜 (柏廷坊) (上環)
上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓
2024-05-24 10 瀏覽
位於上環一間抵食的冒菜餐廳,門口位置有條Bling Bling隧道✨兩樽消脂解辣的飲品【酸梅青檸烏龍茶】及【洛神花山楂蘋果】,味道會比賽甜~冒菜可以自由選擇配搭,$66有6個配菜,還可加購麵底,另外也有不辣的湯底!食得豐富點也叫了小食和甜品~還可以加【丁家脆哨】,是脆脆的豬肉粒!湯底選了【重慶麻辣】和【秘製香辣】小辣也會感覺會越食越辣🔥小食是【酸辣涼拌土豆絲】酸酸地幾開胃!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 8/10服務: 8/10環境: 8/10推介值:8/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⊃✎⁾⁾喜歡呢個分享可以俾”心心”以作鼓勵( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

湯底選了【重慶麻辣】和【秘製香辣】小辣也會感覺會越食越辣🔥

小食是【酸辣涼拌土豆絲】酸酸地幾開胃!

味道: 8/10
服務: 8/10
環境: 8/10
推介值:8/10

2024-05-19 30 瀏覽
同事推介上環有一間好出名嘅冒菜麻辣燙,講到好吸引咁,決定用外賣app叫返來試試先~吉祥套餐(任選六款餸)💰HK$62六款餸分別簡咗魚腐、蓮藕片、牛丸、娃娃菜、雞肉、金菇等等,超豐富!金菇同娃娃菜都超入味!牛丸都係必食之一!重點係個湯底,揀咗養生白胡椒湯,味道超正👍🏻~土豆粉💰HK$6主食就揀咗土豆粉,口感有啲似薯粉,都係煙煙韌韌,好味😋~

吉祥套餐(任選六款餸)💰HK$62

土豆粉💰HK$6
主食就揀咗土豆粉,口感有啲似薯粉,都係煙煙韌韌,好味😋~

2024-05-16
45 分鐘 (外賣送餐)
2024-05-18 22 瀏覽
💁‍♀️💁‍♂️ 10/05/2024(Fri), Dinner💁A先生近排喺網上睇咗唔少嘅內地片段介紹四川嘅特色冒菜,覺得都幾吸引,咁啱原來💁A先生公司附近就有得食,一於放工搵埋💁‍♀️為食妙妙過嚟一齊食完先返屋企。餐廳位於一座大廈嘅25樓,位處高層所以坐近窗邊嘅客人都可以望到附近嘅樓景。內裡裝修精緻,入口處旁邊有條好似時光隧道咁嘅打卡位置,座位都安排得好闊落,坐得好舒服。而今晚我地order咗:🔆 吉祥套餐($66) 為食妙妙就揀咗潮汕手搥牛肉丸、潮汕蒜香墨魚🦑丸、滑牛肉、豬大腸、牛黃喉同貴州丁家脆哨,跟米線同貴州臭豆豉辣湯(小辣)。先試試湯底呢個貴州臭豆豉辣湯味道都幾特別,辣🥵之中帶一點臭豆豉獨特嘅味道,雖然個名叫臭豆豉,但其實一啲都唔臭,個味仲幾吸引㖭!潮汕手搥牛肉丸嘅咬落去彈牙而牛肉味濃,食落都仲有肉汁;墨魚丸食落好足料彈牙,唔會太多粉無晒墨魚味;牛肉嫩滑;而豬大腸切得都幾大件又入味;牛黃喉食落爽口;脆哨就係貴陽嘅地方小食,係用肉粒醃製後炸成,餐廳另外用一隻小碟裝住脆哨上枱,咁就唔怕被湯浸住影響口感。先試試唔浸湯就咁食,口感香脆鹹香,之後浸一陣湯再食就吸收咗湯嘅味道,又係另一種滋味

而今晚我地order咗:

🔆 吉祥套餐($66)

先試試湯底呢個貴州臭豆豉辣湯味道都幾特別,辣🥵之中帶一點臭豆豉獨特嘅味道,雖然個名叫臭豆豉,但其實一啲都唔臭,個味仲幾吸引㖭!潮汕手搥牛肉丸嘅咬落去彈牙而牛肉味濃,食落都仲有肉汁;墨魚丸食落好足料彈牙,唔會太多粉無晒墨魚味;牛肉嫩滑;而豬大腸切得都幾大件又入味;牛黃喉食落爽口;脆哨就係貴陽嘅地方小食,係用肉粒醃製後炸成,餐廳另外用一隻小碟裝住脆哨上枱,咁就唔怕被湯浸住影響口感。先試試唔浸湯就咁食,口感香脆鹹香,之後浸一陣湯再食就吸收咗湯嘅味道,又係另一種滋味。

🔆 吉祥套餐($66)

A先生就揀咗潮汕手搥牛肉丸、潮汕蒜香墨魚🦑丸、滑雞片、毛肚同埋豆腐串,而湯底就要小辣嘅重慶麻辣湯,再配白飯。咁樣揀係因為A先生見過唔少內地嘅片介紹食冒菜都主要配毛肚同白飯,一於照跟試試先。

毛肚食落爽口,佢嘅表面吸收咗麻辣湯嘅味道,再加上湯面浮住嘅一層紅油,入口又香又麻辣,十分刺激;滑雞片正常嫩滑,配上麻辣湯都唔錯;豆腐串索咗麻辣湯底,入口一咬湯汁就湧返出嚟,夠晒味道。

🔆 秘製藤椒魚皮($48)
魚皮爽口又涼浸浸,加埋藤椒嘅麻辣香味,係個開胃嘅小食。

🔆 酸梅青檸🍋‍🟩烏龍茶(套餐+$15)
有酸梅同青檸🍋‍🟩嘅配搭,飲落酸味有層次,開胃又解辣。

🔆 洛神花山渣蘋果🍎 (套餐+$15)
同樣有兩種層次嘅酸味,再加埋清甜嘅蘋果🍎,入口清新😋。

🔆 桂花蜜烏梅冰粉
一碗內有烏梅冰粉、山渣QQ果凍,再淋上桂花蜜糖🍯,酸酸甜甜咁。啱晒食完比較濃味嘅冒菜之後清一清味蕾。

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:8.5/🔟
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:8/🔟
👉🏻 幾特別嘅四川冒菜,份量啱晒一個人或者人數少可以試多幾款

A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 泊車方面餐廳附近橫街嘅錶位🅿️睇你好唔好彩,或者泊去林士街停車場🅿️行大約5-10分鐘到餐廳
👉🏻 離開德輔道中一條街,有多線巴士/電車途經,離港鐵上環站大約5分鐘路程,交通尚算方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2024-05-10
🥢🍜🌶️超惹味川式車仔麵▫️QR code 落單,即時付款就好似車仔麵咁,有好多款配菜可以選擇,4個餸就$58,6個餸就$66,8個餸就$72,主食要加$5,湯底都有吾同選擇。今次試左銅錢套餐 (4餸)-$58☑️潮汕蒜香墨魚丸 - 墨魚丸好彈牙,但係只有兩粒☑️丁家脆哨 +$5 - 呢個係貴陽嘅特產,由豬肉整成,好脆口,而且鹹香十足,就咁食或者浸落湯同麵一齊食都可以,2種風味。☑️油麥菜- 份量ok, 主要係比菜葉,都好索湯☑️蓮藕片- 份量相對較多,有六至七片,都好爽口☑️湯底:養生白胡椒湯白胡椒湯冇得揀辣度,都有少少辣的,胡椒味好濃,但係唔會嗆喉,好好味😋比起麻辣湯冇甘油,相對健康。湯底裏面仲有蒜蓉、蔥、少量芫荽、大量芝麻,除咗芫荽,其他都可以要多啲,重口味人士一定會好Enjoy😆☑️主食 -$5同朋友各試左土豆粉同蕃薯粉,2款都好煙靭彈牙,但土豆粉會比番薯粉更加容易咬斷,較易入口
🥢🍜🌶️
超惹味川式車仔麵

▫️QR code 落單,即時付款

今次試左銅錢套餐 (4餸)-$58
☑️潮汕蒜香墨魚丸 - 墨魚丸好彈牙,但係只有兩粒
☑️油麥菜- 份量ok, 主要係比菜葉,都好索湯
☑️蓮藕片- 份量相對較多,有六至七片,都好爽口
丁家脆哨

養生白胡椒湯
土豆粉
重慶麻辣湯
2024-05-17 13 瀏覽
今天和同事外賣了冒喜麻辣燙,在大陸食既麻辣燙感覺會很油膩,但這間不會很油膩。一碗是養生白胡椒湯,味道很好飲,微辣,另一碗是酸辣微辣,湯底又酸菜,酸菜很酸,所以這個湯底是偏酸的。辣度微辣是可以接受的。配料中的牛丸,萵筍也很好吃,麵選擇了土豆粉及番薯粉,口感煙靭
2024-05-16
外賣自取
之前同朋友喺北角和富food court食完呢間冒菜一直念念不忘,今次去約朋友接佢放工,估唔到附近就呢有間冒喜,而呢間價錢係一樣,但係係坐得超舒服同埋高級裝修呀!咁梗係去打下卡啦. 據說呢間餐廳前身係日本Omakase,之後就變咗呢間冒菜啦. 🥤自家製飲品分別叫咗酸梅青檸烏龍茶同洛神花山楂蘋果. 酸酸地開胃解渴又解辣. 洛神花仲可以消脂㗎,山楂又可以幫助消化❤️⭐️桂花蜜烏梅冰粉🥣名不虛傳,生津解渴香甜可口. 清甜桂花蜜糖水配上山楂蘋果QQ果凍仲有烏梅冰粉,清爽得來好有層次, 必點!⭐️藤椒秘製魚皮好鍾意滕椒嘅清新溫和辣味,魚皮份量多口感超爽口. 食多多都唔覺得滯,反而近刺激食慾. ⭐️吉祥套餐叫咗兩碗六餸吉祥套餐($66 起)性價比真係超高!兩個人可以叫12款唔同菜式開心分享. 湯底有八款選擇仲可以客製化要求揀選不同辣到同調製蔥蒜芝麻等份量,好貼心. 菜式各有20多款素食及葷食,超多選擇👍 湯底點咗⭐️重慶麻辣同埋⭐️貴州臭豆豉辣湯. 前者穩健之選,麻麻辣辣惹味,配午餐肉、黃喉、毛肚等非常夾. 後者係獨家,貴州特色臭豆豉係名物,真係一試愛上!配搭埋王牌勁爽口彈牙嘅蒜香墨魚丸同潮汕手錘牛丸真係超滿

🥤自家製飲品

⭐️桂花蜜烏梅冰粉🥣

⭐️藤椒秘製魚皮

⭐️吉祥套餐

湯底點咗⭐️重慶麻辣同埋⭐️貴州臭豆豉辣湯. 前者穩健之選,麻麻辣辣惹味,配午餐肉、黃喉、毛肚等非常夾. 後者係獨家,貴州特色臭豆豉係名物,真係一試愛上!配搭埋王牌勁爽口彈牙嘅蒜香墨魚丸同潮汕手錘牛丸真係超滿足!另外有個貴州非遺美食丁家脆哨,其實就係五花肉脆,經油炸乾後非常乾爽可口食落冇負擔感.

暫時冒起都係so far 食過Number one嘅冒菜!呢間仲要係靚裝坐得舒服有卡位有吧枱,埋單人均先至$100左右,喺中上環晚餐嚟講非常之高競爭力👏🏻近日天氣濕濕笠笠⛈️☔️又落雨食冒菜🌶️真係啱晒呀. 💯
  • 桂花蜜烏梅冰粉
  • 藤椒秘製魚皮
  • 蒜香墨魚丸
  • 丁家脆哨
  • 潮汕手錘牛丸
  • 貴州臭豆豉辣湯底
冒菜是一種成都小吃,製作方法是將預備好的蔬菜和肉放入辣味底料湯汁中燙熟後食用,有麻辣和香辣,加入香油、蒜末、蔥花、芹菜、香菜,各種調味品,即可食用。不同火鍋之處,就是一人分量,不再需要調味蘸碟。因而正宗冒菜會有一定的油膩感。🍲六餸吉祥套餐 $66·潮汕蒜香墨魚丸·五花腩片+$3·胡椒豬肚+$3·鴨血 +$5·雲耳·貴州丁家脆哨 +$5~主要原料是豬肉、各種調味料,實質就是熬豬油時剩下的“油渣”,而就是這被榨乾了油的肉乾。🥣酸菜拌魔芋 $31~魔芋含可溶性膳食纖維最豐富的植物,酸菜可以調節胃口、增强食欲,酸香可口。🥤自家製洛神花山楂蘋果 +$15~酸酸甜甜好兩開胃、又解辣。😂😂食後感:好似四川版車仔麵,仲好受內地人歡迎!

🍲六餸吉祥套餐 $66
·雲耳
·貴州丁家脆哨 +$5

🥣酸菜拌魔芋 $31

🥤自家製洛神花山楂蘋果 +$15
~酸酸甜甜好兩開胃、又解辣。

😂😂食後感:好似四川版車仔麵,仲好受內地人歡迎!
2024-05-02
呢間餐廳主打冒菜。之前都聽過呢款菜式,不過就冇食過,原來冒菜係成都其中一款料理,偏濃郁味道,最岩我呢種鍾意重口味嘅人˘ ³˘我哋叫咗兩款吉祥套餐($66/1款),一款跟6種食材,包括潮汕手搥牛肉丸、潮汕蒜香墨魚丸、蟹籽蟹粉丸、貴州丁家脆哨(+$3)、白蘿蔔片同萵筍,麵底就叫咗火鍋麵($5),湯底係酸辣湯,辣度係小辣。呢碗麵有酸菜同蒜,雖然叫咗小辣,味道都幾似中辣,同時都有返咁上下酸,食落幾開胃又刺激´꒳`萵筍、蘿蔔片同埋火鍋麵就算浸得耐都仲係幾爽口;蒜香墨魚丸有2粒,蒜香味同墨魚丸味重,口感非常彈牙有咬口;牛肉丸同樣有2粒,彈牙又爆汁,食落唔會攝牙,濃郁牛肉味;蟹籽丸2粒,彈牙,蟹籽味香濃;脆哨口感似豬油渣,充滿肥膏香,十分酥脆!整體味道唔錯,值8分~另一款都係跟6款食材,同樣叫咗潮汕手搥牛肉丸、潮汕蒜香墨魚丸、貴州丁家脆哨(+$5),外加鵪鶉蛋、五花腩片(+$3)同冰豆腐,湯底叫咗重慶麻辣湯,麵底係番薯粉(+$5),微辣。番薯粉嫩口易咬開,一啲煙靭感都冇,good~冰豆腐好似有4塊左右,非常有韌勁,吸盡麻辣湯汁,惹味非常!五花腩片肥瘦比例均勻,肉質細嫩;鵪鶉蛋就有2-3粒左右,整體質

我哋叫咗兩款吉祥套餐($66/1款),一款跟6種食材,包括潮汕手搥牛肉丸、潮汕蒜香墨魚丸、蟹籽蟹粉丸、貴州丁家脆哨(+$3)、白蘿蔔片同萵筍,麵底就叫咗火鍋麵($5),湯底係酸辣湯,辣度係小辣。呢碗麵有酸菜同蒜,雖然叫咗小辣,味道都幾似中辣,同時都有返咁上下酸,食落幾開胃又刺激´꒳`萵筍、蘿蔔片同埋火鍋麵就算浸得耐都仲係幾爽口;蒜香墨魚丸有2粒,蒜香味同墨魚丸味重,口感非常彈牙有咬口;牛肉丸同樣有2粒,彈牙又爆汁,食落唔會攝牙,濃郁牛肉味;蟹籽丸2粒,彈牙,蟹籽味香濃;脆哨口感似豬油渣,充滿肥膏香,十分酥脆!整體味道唔錯,值8分~另一款都係跟6款食材,同樣叫咗潮汕手搥牛肉丸、潮汕蒜香墨魚丸、貴州丁家脆哨(+$5),外加鵪鶉蛋、五花腩片(+$3)同冰豆腐,湯底叫咗重慶麻辣湯,麵底係番薯粉(+$5),微辣。番薯粉嫩口易咬開,一啲煙靭感都冇,good~冰豆腐好似有4塊左右,非常有韌勁,吸盡麻辣湯汁,惹味非常!五花腩片肥瘦比例均勻,肉質細嫩;鵪鶉蛋就有2-3粒左右,整體質素都偏高,值8.5分!我哋另外叫咗小菜,涼拌酸辣土豆絲($28, 8.5/10)。土豆絲偏粗身,酸酸地鹹鹹地,少少辣,清新爽脆!甜品就有桂花蜜烏梅冰粉。冰粉質感似啫喱,配上一啲山楂味嘅果凍,成碗嘢都勁甜,整體充滿山楂味同烏梅味~嘢飲方面,叫咗酸梅青檸烏龍茶(跟餐$15, 8/10)同埋洛神花山楂蘋果(跟餐$15, 8.5/10)。酸梅嗰杯嘅青檸味同烏龍茶偏淡,反而酸梅味較濃,幾香甜;洛神花呢杯嘅蘋果味同山楂味相對突出,再配淡淡洛神花味,酸酸甜甜好開胃~

2024-04-24
$106.5 (晚餐)
2024-04-25 14 瀏覽
冒菜係香港比較少見,今次去開上環,就上去試下,午市價格非常親民🤩自選4款食材 $58,6款 $66,8款 $72,可以自由搭配岀自己喜愛嘅冒菜,餐廳採用正宗冒菜做法烹調湯底,必需使用辣椒油,所以會較比時嘅湯底較為油膩。1️⃣ 吉祥套餐(6餸) $66+$5主食配料超過30款任君選擇,由肉類、丸類或蔬菜🥒等等應有盡有,連湯底都有7款,有辣有唔辣,適合唔同嘅人。👱🏼要左個秘制香辣湯🌶️入面仲有生蒜🧄又香又辣,而👱🏼‍♀️就要左養生白胡椒湯,白胡椒湯好清甜,好暖胃。至於配料方面,特別推介脆哨,係酥脆既肉燥,香脆焦香,可以就咁食,或者放湯食又得,👱🏼‍♀️仲+$3要左個秘制醬汁,有少少辣,非常惹味。🔸潮汕手搥牛肉丸-爆汁,脆爽彈牙🔸蒜香墨魚丸-蒜香味濃,肉質嫩滑🔸貴州丁家脆哨🔸牛黃喉-爽脆🔸鴨血🔸毛肚-吸收哂湯汁,惹味🔸滑雞片-肉質嫩滑🔸萵筍🔸娃娃菜🥬2️⃣ 滕椒涼拌魚皮 $48呢個小食由魚皮、藤椒、醋、辣椒油製成,辣度固定,不過都唔會太辣,魚皮爽口彈牙,啱哂做開胃菜🤤3️⃣ 洛神花山楂蘋果 套餐 +HKD$15(單點 HKD$28)餐廳自家製飲品,加入洛神花、山楂、蘋果🍎健胃三者配合,酸酸甜甜,潤喉解渴健胃消

1️⃣ 吉祥套餐(6餸) $66+$5主食

🔸潮汕手搥牛肉丸-爆汁,脆爽彈牙
🔸蒜香墨魚丸-蒜香味濃,肉質嫩滑
🔸貴州丁家脆哨
🔸牛黃喉-爽脆
🔸鴨血
🔸毛肚-吸收哂湯汁,惹味
🔸滑雞片-肉質嫩滑
🔸萵筍
🔸娃娃菜🥬

2️⃣ 滕椒涼拌魚皮 $48

餐廳自家製飲品,加入洛神花、山楂、蘋果🍎健胃三者配合,酸酸甜甜,潤喉解渴健胃消滯,解膩一流。

4️⃣ 酸梅青檸烏龍茶 套餐+HKD$15(單點 HKD$28)
飲落酸甜清爽,唔單至可以消暑解渴,仲有助清熱解毒,而且唔會太甜,值得一讚👍🏻

#foodie_couple_hk_sm816
2024-04-18 27 瀏覽
同朋友去了新開的樓上川味餐廳食晚餐,大家都想食辣椒刺激一下味蕾。餐廳主打川味冒菜,即是一碗辣油湯中有齊蔬菜肉,還可以加配麵條,夠晒飽肚!湯底選擇都好豐富,有8款選擇。我哋各自要了吉祥套餐,可選擇6款配料✨ 重慶麻辣湯 配搭:潮汕手搥牛肉丸、潮汕蒜香墨魚丸、毛肚、貴州丁家脆哨、滑雞片、油麥菜和薯粉麻辣湯味道夠正宗,麻香味濃!配料中暖特別是貴州丁家脆哨,用碗另上,脆卜卜好香口。毛肚和雞片都滾得剛剛好,兩樣都唔會太柴,不錯。✨貴州臭豆豉辣配搭:牛黃喉、貢菜、潮汕手搥牛肉丸、潮汕蒜香墨魚丸、貴州丁家脆哨、海帶結和薯粉湯底夠晒特別,顏色上無麻辣湯咁紅,但夠晒麻味!牛黃喉都好正,係特別驚喜地覺得好食,入口滑滑的,口感夠爽。✨麻辣魚皮 ✨酸辣土豆絲兩樣都係常見川菜菜式,味道都好正宗,價錢合理,份量都夠。✨酸梅青檸烏龍茶 ✨洛神花山楂蘋果兩款都係酸微微,食完辣嘢飲一飲即時可沖淡刺激感覺!

✨ 重慶麻辣湯

✨貴州臭豆豉辣

✨麻辣魚皮 ✨酸辣土豆絲
兩樣都係常見川菜菜式,味道都好正宗,價錢合理,份量都夠。

✨酸梅青檸烏龍茶 ✨洛神花山楂蘋果
兩款都係酸微微,食完辣嘢飲一飲即時可沖淡刺激感覺!
2024-04-18 17 瀏覽
冒起香氣的菜🌶️有3個套餐:銅錢(4款食材)、吉祥(6款食材)、八寶套餐(8款食材)今次試咗貴州豆豉辣湯,辣中帶豉香,味道富層次,香辣濃郁。另一個湯底試咗酸辣湯,酸辣開胃。辣度揀咗微辣,都幾辣。另外正宗冒莱加入辣椒油,所以會有少少的油膩感。食材方面有好多選擇,有40款,還有素食專區可供選擇。我覺得有幾款食材比較特別:貴州丁家脆哨,味道似豬肉鬆味嘅麵包糠,入口香脆~潮汕手搥牛肉丸:彈牙、內裏有牛肉汁潮汕蒜香墨魚丸:除了有鮮墨魚味,還有蒜香🧄幾惹味毛肚 :即是牛柏葉,口感十分爽脆。仲加咗兩款涼拌小食,秘製藤椒魚皮冰涼又晶瑩,爽中帶滑,食落有藤椒嘅麻香,涼拌酸辣土豆絲酸酸辣辣好清爽,適合當開胃菜。食完辣嘢一定要飲返杯冰凍嘅特飲,洛神花山楂蘋果嘅洛神花味特別香濃,而且山楂嘅酸甜可以好好解辣,酸梅青檸烏龍茶

貴州丁家脆哨,味道似豬肉鬆味嘅麵包糠,入口香脆~
潮汕手搥牛肉丸:彈牙、內裏有牛肉汁
潮汕蒜香墨魚丸:除了有鮮墨魚味,還有蒜香🧄幾惹味
毛肚 :即是牛柏葉,口感十分爽脆。

2024-04-12 29 瀏覽
#冒喜 (柏廷坊) 地址: 上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓電話: ===================== 出了糧實現湯麵多餸自由,6餸$66 (有些食材可能要額外付錢)有蒜香墨魚丸、滑雞片、五花腩,鷯春蛋、油麥菜同蒿筍,跟飯第二碗叫唔同餸方便share , 貴州脆哨是 脆豬油渣粒,潮州手打牛丸,唔滲麵粉,去潮州食過就知,用鐵槌打成肉泥,口感勁彈牙。主食有麵或白飯湯底要了蕃茄湯,不同辣度迎合不同人,酸甜帶辣,清新中帶點辣,好飲。另一個湯重慶辣湯跟米線,帶勁的湯底。小食麻辣魔芋,一片片好爽口架,同埋高纖低卡食材呢自家製鳥梅冰粉,烏梅味冰粉本身就自帶味道jelly 般 ,糖漿酸酸甜甜$15 試了特飲,新出洛神花山渣蘋果同酸梅青檸烏龍茶。個湯好飲,餸又多選擇,6個餸份量多,試了不會再吃兩兄弟開的米線了。#life #foodie #dining #cuisine #instafood #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #dinner #香港必食 #香港旅行 #foodinstagram #delicio
#冒喜 (柏廷坊)

地址: 上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓
電話: =====================

主食有麵或白飯

小食麻辣魔芋,一片片好爽口架,同埋高纖低卡食材呢

$15 試了特飲,新出洛神花山渣蘋果同酸梅青檸烏龍茶。

#life #foodie #dining #cuisine #instafood #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #dinner #香港必食 #香港旅行 #foodinstagram #delicious #yummy #foodgasm #foodporn #必食推介
2024-04-11 24 瀏覽
𝘼𝙩𝙢𝙤𝙨𝙥𝙝𝙚𝙧𝙚 餐廳前身應該是日式料理所以裝修都好精美,座位闊落坐得舒服𝙇𝙤𝙘𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣 上環地鐵站一出行2分鐘就到,喺中環出發嘅話搭叮叮去都好方便𝙁𝙤𝙤𝙙 冒菜美其名就係一個人嘅火鍋,又或者有啲似香港嘅車仔麵。呢度份量較多,一份豬腸起碼有八件,同事推薦滑݊牛݊肉݊,潮݊汕݊手݊打݊牛݊丸݊,果然肉汁爆多 。湯式有7款選擇,分別是在重慶麻辣湯同胡椒豬肚湯,各有特色,豬肚湯胡椒味夠重好濃厚必試 潮汕牛肉丸 蒜香墨魚丸 貴州丁家脆哨原來是貴州的特色小食,香咸爽脆,有點像我們的豬油渣主食可以揀白飯土豆粉、火鍋麵等等,最愛薯粉索哂啲汁辣到入心入肺🤡 涼拌小食辣得過癮,叫左平時餐廳比較少見嘅魚皮,麻香清爽超開胃𓇬 𓇬 𓇬 你淺淺的微笑就像 烏梅子醬 𓇬 𓇬 𓇬平時食川菜,最緊要食返碗冰粉解解辣,今次呢間加埋烏梅酸酸甜甜好特別,冰粉每日鮮製,作為甜品非常低卡 。試埋佢哋自家製特飲,比較喜歡洛神花帶酸又低甜,解渴—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:吉祥套餐6餸 $66自家製烏梅冰粉 $24藤椒涼拌魚皮 $48洛神花山楂蘋果 $15酸梅青檸烏龍茶 $15—————————————————𖠿𖥣冒喜 (柏廷坊) (上環

必試 潮汕牛肉丸 蒜香墨魚丸 貴州丁家脆哨
原來是貴州的特色小食,香咸爽脆,有點像我們的豬油渣

𓇬 𓇬 𓇬 你淺淺的微笑就像 烏梅子醬 𓇬 𓇬 𓇬

藤椒涼拌魚皮 $48
洛神花山楂蘋果 $15
酸梅青檸烏龍茶 $15

—————————————————

𖠿𖥣冒喜 (柏廷坊) (上環)
〒上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓

—————————————————
2024-04-03
2024-04-09 85 瀏覽
今次我哋嚟到上環搵嘢食🥢,我哋就揀咗一間四川菜餐廳🌶️。呢度裝修唔錯,望出去風景開陽☀️,而且裏面沿用fine dining感覺嘅設計。重點係價錢合理,大大份💰,啱晒附近返工嘅人放lunch過嚟食碗四川麵。.🧧吉祥套餐($66)呢個套餐包咗六款自選餸♨️,我哋就分別試咗唔同嘅配料。潮汕手搥牛肉丸🐮咬好彈牙,幾有口感。潮汕蒜香墨魚丸🦑調味幾香,而且同樣係口感爽口。貴州丁家脆哨💥好有特色,見舖頭poster話呢樣嘢原來係當地非物質文化遺產🧑🏻‍🍳。食落好重炭燒肉鬆嘅香味🐷,而且另上保持住口感酥脆。海帶結、鵪鶉蛋嘅鮮味😋同埋粒粒蛋香,好夾四川菜香口惹味嘅湯底。滑牛肉食落嫩口🥩,好啱配湯麵。胡椒豬肚夠口感🐖,而且配埋辣味湯底好惹味。牛黃喉🐮真心夠晒爽口!.養生白胡椒湯鮮味得嚟胡椒味好香🧂,而且唔會太辣,怕辣嘅朋友好適合試下呢款✌🏻。土豆粉嘅口感好特別,食落煙韌🥔,似係變成條狀嘅銀針粉。酸辣湯酸菜味好香,而且食到最後先有辣味滲出嚟🌶️,鍾意辣嘅朋友會覺得好過癮。配埋火鍋麵真係啱晒辣嘅湯底🍜,食落似係杯麵幼身、爽口嘅感覺。.🥔涼拌酸辣土豆絲($28)我哋幾鍾意薯仔絲嘅口感,煮到半熟♨️,腍身得嚟保留住爽口、
🧧吉祥套餐($66)
🥔涼拌酸辣土豆絲($28)
我哋幾鍾意薯仔絲嘅口感,煮到半熟♨️,腍身得嚟保留住爽口、脆身嘅感覺。配埋香口嘅辣油調味🌶️,好有花椒嘅感覺,同時間辣度適中。
🍎洛神花山楂蘋果(+$15)
飲落酸酸甜甜,洛神花同山楂🌸嘅味道好夾,開胃而且解辣。
☕️酸梅青檸烏龍茶(+$15)
酸梅清新解辣嘅味道,酸酸甜甜非常開胃💦,好啱配埋味道濃郁嘅四川麵食一齊。
🧊自家製烏梅冰粉
絕對值得試下呢度嘅冰粉❄️,係我哋食過最滑嘅一間。調味同外面相比亦都有特色,烏梅酸酸哋、開胃嘅感覺👅,都好夾冰粉滑捋捋、又軟腍腍嘅口感。
2024-04-07