2021-07-11 31 瀏覽
係荃灣行過見到間新開既串燒店 即刻走入去試新裝修果然唔同d 環境好舒服 感覺有d似cafe叫左兩個凍盤 麻辣豬耳同酒糟雞卷 兩樣都好有驚喜豬耳既麻辣汁好香 辣度剛剛好 豬耳超級爽口酒糟雞卷好香花雕味 食落帶微甜 雞卷既肉質幾嫩口見到有酸辣粉即刻想試,食得出店主好有心機,個酸辣粉完全唔油好好味,唔係出面嗰種死辣,個湯好俾心機做,飲咗幾啖都唔口渴。佢有幾款海鮮,價錢都幾相宜,今日叫咗扇貝同埋聖子,兩樣都燒得啱啱好,佢唔會用過分嘅醬料黎蓋過食物嘅鮮味,扇貝食落去好新鮮,聖子都好彈牙。其他串燒全部都好好食 五花腩串燒得好香脆 煙肉蘆筍卷都好好食 男朋友就鍾意食燒豆卜 金菇牛肉卷都好Juicy另外氣氛好好 老闆好nice 同食客們打成一遍 值得再encore
係荃灣行過見到間新開既串燒店 即刻走入去試
新裝修果然唔同d 環境好舒服 感覺有d似cafe

叫左兩個凍盤 麻辣豬耳同酒糟雞卷 兩樣都好有驚喜

豬耳既麻辣汁好香 辣度剛剛好 豬耳超級爽口
酒糟雞卷好香花雕味 食落帶微甜 雞卷既肉質幾嫩口

2021-07-11 13 瀏覽
經過荃灣見到呢間新開串燒分店仲要做緊九折咁就去試一試啦串燒好多款 可以要求辣或者唔辣同埋老闆好細心知我唔食得辣可以啊所以特登整咗BB辣🥺雞皮外脆內軟超香口燒白鱔外脆多肉汁 好食燒墨魚咀好少地方有 有口感幾得意夠煙韌煙肉蘆薈卷入邊啲蘆薈中和返煙肉嘅肥膩上湯煮花甲同XO醬粉絲娃娃菜都係必點花甲同娃娃菜都好清甜🥰炸物推薦吉列海鮮卷,波士頓龍蝦餅,紫心香芋丸呢三樣都超高質❤️夏天可以嘆住冷氣食燒烤,爽!間鋪係新開張門口又有打卡位乾淨企埋舒服如果一家大細或者同朋友嚟都坐得舒服
經過荃灣見到呢間新開串燒分店
仲要做緊九折咁就去試一試啦

雞皮外脆內軟超香口
燒白鱔外脆多肉汁 好食
燒墨魚咀好少地方有 有口感幾得意夠煙韌
煙肉蘆薈卷入邊啲蘆薈中和返煙肉嘅肥膩

上湯煮花甲同XO醬粉絲娃娃菜都係必點
花甲同娃娃菜都好清甜🥰

炸物推薦吉列海鮮卷,波士頓龍蝦餅,紫心香芋丸
呢三樣都超高質❤️

夏天可以嘆住冷氣食燒烤,爽!

間鋪係新開張門口又有打卡位乾淨企埋舒服
如果一家大細或者同朋友嚟都坐得舒服
2021-07-11
10 分鐘 (堂食)
  • 雞皮串
  • 大墨魚咀
  • 上湯煮花甲
  • XO醬娃娃菜
  • 酸辣粉
荃灣開咗間新嘅串燒店,原來唔止串燒仲有酸辣粉食!咁有幾好喎,冇澱粉質落肚唔餓嘅我,食幾多串燒都唔係好夠咁,叫多碗粉就啱啱好,唔係食串燒都食窮,哈哈!【酸辣紅薯粉】串燒即叫即燒需時,先嚟咗碗酸辣紅薯粉,我剔咗小辣少麻少酸,食一啖先發覺我應該可以食到中辣中麻,湯底好香濃,紅薯粉索晒湯,再配埋啲花生同酸菜,好正!配菜選擇都幾多,有唔同價錢嘅。【串燒】第一輪串燒上咗五款先:泰式豬頸肉搽咗蜜糖再燒,意外地好味,同喺其他串燒店食過嘅唔一樣;安格斯牛肉質唔錯,牛肉味濃;燒賣豆卜正常發揮,算係夠火候就好食嘅嘢;台灣腸幾多汁香甜。隔咗一陣再上第二輪串燒,等唔算太耐:羊架超級香,本來想食先,但超級熱拎唔到,哈!孜然粉同羊嘅肉味最夾,落得夠重手,好惹味;雞軟骨串正常發揮:金菇肥牛卷有成四件,份量好足;白鱔鮮味彈牙,燒到脆面鎖住肉汁,好好食!【炸物】波士頓龍蝦餅又幾特別,我以為入面係蝦膠或蟹柳嗰類嘢,原來佢喺類似炸鮮奶咁,不過入面係橙色嘅龍蝦濃湯;吉列海鮮卷抵食夾大件,飽肚之選。呢度嘅串燒整體嚟講好高質,唔會全部嘢都係孜然粉同一個味,所以食得返食材本身嘅味道,呢點做得唔錯!而且餐廳環境乾淨企理,而唔會好大陣燒

【酸辣紅薯粉】

【串燒】

【炸物】

呢度嘅串燒整體嚟講好高質,唔會全部嘢都係孜然粉同一個味,所以食得返食材本身嘅味道,呢點做得唔錯!而且餐廳環境乾淨企理,而唔會好大陣燒烤味,坐得好舒服!

朋友下班經過荃灣鱟地坊,見到新開的餐廳,食酸辣粉,還有各種串燒,價錢也不貴,吸引了我們入座。酸辣粉$29,是我的至愛,已包括肉碎、榨菜、花生、芫茜,價錢合理。喜歡吃米線,選了小麻辣,多酸,每款配料加$6至$12元。我喜歡這裏的自家製酸辣湯底,本身的酸辣味道很大眾化,適合香港人口味,喜歡的辣度任君選擇,我喜歡多酸,一上桌真的聞到很香陳醋味,酸得來香甜,很對我胃口。加配了芝士腸$6和豬大腸$8,豬大腸滷水味道很入味,炆得夠淋。朋友不想吃粉麵,原來也可以點淨餸,滿$29或以上,等同或超過一碗酸辣粉的價錢,就可以了。娃娃菜鮮甜爽口,浸在酸辣湯裏,味道很相配呢!響鈴卷可即食,可浸湯,我們浸在酸辣湯裏一會兒即食,吃到酸辣味道,又吃到響鈴的腐皮味;金菇是最吸味的蔬菜,有這個酸辣湯,真的吃什麼蔬菜都好吃;鹵水雞翼炆得又淋又入味;餃子是 韭菜餃,韭菜很香,味道不錯。這裏也有涼拌小食,點了酒糟雞卷$26,酒味很香,不會太濃,夏天吃涼拌小食最清新,雞卷啖啖肉,肉質爽口。還點了主打的串燒試試,可選辣和不辣。朋友沒吃粉麵,就點了燒羊架$36當主菜,羊架中size,也不算細隻,燒成八成熟,肉質嫩滑多汁,羊肉味香!

還點了主打的串燒試試,可選辣和不辣。朋友沒吃粉麵,就點了燒羊架$36當主菜,羊架中size,也不算細隻,燒成八成熟,肉質嫩滑多汁,羊肉味香!燒白鱔$44,意想不到的好吃,原來白鱔燒過後皮很脆,有很香孜然味,白鱔肉質滑嘟嘟的像魚柳,有燒烤風味更好吃。

原條燒茄子$42, 燒得很不錯哦!蒜蓉鋪滿茄子,灑上調味粉,微微辣味,燒得夠透,一絲絲夾著吃,滑嘟嘟又香口,十分惹味!推介要試!厚燒牛舌$28, 調味粉夠香,不過牛舌比較煙韌,要花點牙力咀嚼,覺得薄切的口感會更爽口。

反而更推介牛舌心$28,第一次吃,在其他燒烤餐廳未見過有。同樣是牛舌,但不同部位,這個牛舌心,肉質鬆軟嫩滑,口感非常過癮!加上孜然粉、辣味粉,更香口,未試過的話值得一試。

一口豚炸串$18,外層包著吉列炸粉,炸得香脆鬆化,裏面豬肉爽口,一口一串,過口癮之選。

吃串燒此等香口食物,當然離不開飲汽水,每罐$12,怕辣的解辣,怕熱的消暑,是串燒絕配。這裡也有提供啤酒,還有特別的來自日本的白桃汁。

吃了多款食物,總算每款試了些,無論酸辣粉和串燒味道都不錯,可惜胃已滿,沒有空間品嚐錫紙包的燒物了。下次有機會再來,要約多些朋友來吃串燒,飲啤酒,暢聚一晚。
2021-07-08
食上癮既酸辣粉,大埔後再開分店向荃灣新分店好靚❤️環境又舒服又寬敞算係荃灣坐得比較寬敞既食店無敵厚切午餐肉酸辣湯底好惹味,忍唔住會狂飲佢既湯因為我好鍾意食魚,通常每次必食午餐肉、鯇魚腩,海鮮次次都好新鮮,鯇魚都好白雪雪,食材好靚料非常正宗既配料,因應個人喜愛揀辣度/酸味/走蔥/走花生等等,為左食真正酸辣粉,通常我都唔會走任何一款串燒配酸辣粉簡直係絕配,串燒可揀辣/唔辣,通常我會因應唔同既食物揀辣唔辣我最愛食台灣腸,呢度既台灣腸都size 比較大,好抵食串燒仲有新既款式向荃灣舖仲有必食串燒雞皮,必選辣,又脆又有辣粉,好好味🤤燒茄子都係必食,又juicy又好入味🤩必試❤️定期食完無耐又想黎食!😍必食推介宜家仲有好多新飲品飲,白桃梳打都好好味🥳餐廳靚靚裝修有月光燈,可供打卡,好似月蝕咁🌕🌖🌗🌘🌑🌒🌓🌔能夠成為呢間舖既第一個寫食評實在太榮幸❤️
食上癮既酸辣粉,大埔後再開分店向荃灣
新分店好靚❤️環境又舒服
又寬敞
算係荃灣坐得比較寬敞既食店

無敵厚切午餐肉
酸辣湯底好惹味,忍唔住會狂飲佢既湯

我最愛食台灣腸,呢度既台灣腸都size 比較大,好抵食

串燒仲有新既款式向荃灣舖

仲有必食串燒雞皮,必選辣,又脆又有辣粉,好好味🤤

燒茄子都係必食,又juicy又好入味🤩必試❤️

定期食完無耐又想黎食!😍必食推介

宜家仲有好多新飲品飲,白桃梳打都好好味🥳

餐廳靚靚裝修有月光燈,可供打卡,好似月蝕咁🌕🌖🌗🌘🌑🌒🌓🌔

能夠成為呢間舖既第一個寫食評實在太榮幸❤️
鯇魚腩、午餐肉、金菇、娃娃菜bb辣酸辣粉