餐廳:共度一燒 (荃灣)地址:荃灣鱟地坊80-84號華成樓B座地下B1號舖記住要共最美的人分享每個夜晚,今晚你又同邊個食飯呢?我今晚就去咗共度一宵…指嘅喺荃灣呢間串燒餐廳 共度一燒 @nightbarbecue 呀😎原來佢哋大埔都有一間開咗5年幾嘅分店,不過就無得堂食,主打外賣🥡,而荃灣呢間新店7月先開,算喺佢哋第一間正式嘅堂食店🎊以光鮮亮麗嘅餐廳格調、新穎嘅餐廳裝修、舒適嘅餐廳環境打破傳統串燒店好大陣油煙味、好擠迫侷促同舊式嘅風格,不禁令我入到嚟以為去咗高級西餐廳🤣,老闆希望食客食得舒服而且唔需要趕急,期望比你喺到享受到每款用心去做嘅串燒食物🍢除咗串燒之外,佢哋亦有推出酸辣粉🍜,可以話喺餐廳嘅另一特色,啱晒食串燒驚唔夠飽嘅人🤓,而最平叫一碗單餸酸辣粉都喺$35。串燒有超過60款選擇,涼拌、肉類、丸類🍡、海鮮🦪、蔬菜🥬、炸物,算幾齊全,聽講嚟緊老闆會再為荃灣店加入新餐單,一於一齊期待吓啦😌為求保持食物新鮮,餐廳唔會預先煮熟晒所有食物,反而堅持慢功出細貨💪,每樣食物都新鮮即叫即燒🔥,所需嘅時間亦較長,所以大家叫完嘢食都要耐心等候期待一吓🤪今次我叫咗:✝️麻辣豬耳 $25/份✝️五花腩串 $2
餐廳:共度一燒 (荃灣)
地址:荃灣鱟地坊80-84號華成樓B座地下B1號舖

今次我叫咗:
✝️麻辣豬耳 $25/份
✝️五花腩串 $20/串
✝️煙肉蘆筍卷 $22/串
✝️金菇肥牛卷 $20/串
✝️招牌牛舌芯 $28/串
✝️雞肉串 $16/串
✝️雞中翼 $18/串(2隻)
✝️雞皮串 $20/2串
✝️白鱔 $44/串
✝️雞脾菇 $14/串
✝️韭菜 $16/串
✝️蒜香茄子 $42/份

先嚟嘅喺豬耳,$25嚟講份量都算幾多,脂肪或者筋位唔多,咬落爽口而且香辣惹味,仲可以按自己喜好揀唔同辣嘅程度🌶;
金菇肥牛一咬就爆汁,相當juicy,整成一口size仲減少咗金菇太長而又煙韌到咬唔斷嘅情況,幾貼心💛;
煙肉蘆筍卷唔會得死鹹嘅味道,而喺用調味去帶出煙肉本身嘅鹹香,仲微微燒脆,加上蘆筍汁從中淺出,喺幾好食嘅😋

韭菜超級長,一串有成十幾廿條,拎起幾有surprise🎉;
茄子原條𠝹開煮熟再拎去燒同調味🍆,一疏疏嘅茄子肉拉起再放入口,多汁軟嫩仲有鮮明嘅孜然粉同蒜蓉香🧄,就算唔鍾意食茄子嘅人一試就會愛上,不過我就略嫌鹹咗少少🤏;
白鱔以慢火去燒,食落魚皮微脆,完全無苦或者腥味,肉汁豐富鱔香好出,而且肉質彈牙有咬口,唔似出面果啲燒得好腍但肥膩而無乜鱔味,或者大火燒一味得個脆字但食落苦澀,抵讚抵讚👍

整體嚟講等嘅時間其實同平時嘅串燒店差唔多,8-10分鐘食物就陸續上枱;
燒烤嘅火候掌握得唔錯,大部份食物都保持到原味同肉汁,唔會燒得過燶;調味適中,辣得過癮,唯獨有一兩樣就重手咗少少比較鹹。係咁舒服嘅環境底下食算幾高質嘅串燒真喺唔錯🥰
2021-12-12
10 分鐘 (堂食)
2021-12-01 50 瀏覽
每次都期待跟老公試新店由朋友推介荃灣這串燒店鋪,裝潢走cafe格調,乾淨清新,未夠七點,店內已坐滿了客人落單後食物都唔係等太耐酒糟雞卷-酒味夠香酸辣粉 紅薯粉爽唔彈牙,點了小辣但唔太辣,配菜有大大粒雲吞同豬腸串物點了韭菜 有川式味道,十分喜愛厚燒牛舌,勁厚身,咬落啖啖肉泰式豬頸肉甜甜辣辣,十分惹味蒜香茄子 好juicy鍾意撕開一條條食,軟棉棉魷魚一夜干 好鮮味,以為會好鹹但唔會,食到魷魚鮮味食串串都係要有汽水先夠爽,一人一罐不用爭
每次都期待跟老公試新店
落單後食物都唔係等太耐
酒糟雞卷-酒味夠香
串物點了
韭菜 有川式味道,十分喜愛
厚燒牛舌,勁厚身,咬落啖啖肉
泰式豬頸肉
甜甜辣辣,十分惹味
蒜香茄子
好juicy鍾意撕開一條條食,軟棉棉
魷魚一夜干
好鮮味,以為會好鹹但唔會,食到魷魚鮮味
食串串都係要有汽水先夠爽,一人一罐不用爭
荃灣呢間串燒開左無耐我已經食左幾次🤣 鍾意佢又抵食又唔會太重味精味。另外又真係幾鍾意佢個格局同裝修,好chill咁完全唔似一般串燒店,光猛又企理。.除左串燒之外,佢個酸辣粉「酸辣薯粉配豆卜、冬菇、豬大腸 $49」都好惹味正宗,不過酸味較重,如果要加辣就記得預先講😜.雞中翼2隻 $18雞軟骨串2串 $22五花腩串 $20泰式豬頸肉 $22珍寶腸 $24燒賣 $15香辣牛肋肉 $20多春魚 1份 $28雞肉串 $16.串燒就叫左以上既種類,除左泰式豬頸肉本身設定左醬汁,唔可以加辣,其他都可以擇辣。有幾種雞類串燒好抵,一個價錢有2大串/2大舊。以呢個價錢黎講食串燒真心好良心價啦,仲未講質素都幾高質,唔會死鹹個種。.同場加映,可以叫埋個「蒜香牛油雜菇 $40」,蒜味十足,好滋味。.飲野都抵飲,尤其係汽水$10/罐,Asahi Pint $58👍🏻串燒配
雞中翼2隻 $18

燒賣 $15
香辣牛肋肉 $20
多春魚 1份 $28

雞肉串 $16

天氣涼總係會想食啲辣口嘢,今晚就揀咗去食熱辣辣串燒。串燒好多款式,無論係肉、海鮮、菜定係丸類都好多選擇。試咗好多款串燒覺得樣樣都好味。自己特別鍾意燒茄子,有辣有唔辣,個人覺得個辣度真係幾夠,一邊嗌辣一邊話好食!其他燒菜類係好多汁,調味又唔會過重。肉類方面,無論係羊架還是雞腎都唔韌,羊架肉質軟熟又多汁,雞腎就保持到爽嘅口感。海鮮就揀咗花蛤,大大粒厚肉肥美,上湯清淡唔會搶走海鮮本身味道。而燒三文魚鰭就滿滿魚脂味好正!下酒小菜就有雞泡魚乾,烘到熱熱哋真係好啱送酒飲。其他燒丸都燒到剛剛好。順帶一提佢呢到有無酒精啤酒可以揀嫁!共度一燒嘅環境超好,朋友着白色褲都完全無污糟,係可以食得好舒適嘅串燒店。而店員人都超好,下次一定會再幫襯!適獨指數:🌚🌚🌚🌚🌚好味指數:🌝🌝🌝🌝🌝抵食指數:🌝🌝🌝🌝🌝

天氣涼總係會想食啲辣口嘢,今晚就揀咗去食熱辣辣串燒。

適獨指數:🌚🌚🌚🌚🌚
好味指數:🌝🌝🌝🌝🌝
抵食指數:🌝🌝🌝🌝🌝
Friday night 想同女仔frd 吹下水,但又想好佬咁食下串燒隊下啤.見到荃灣有間串燒店,鋪面靚到成間Cafe咁起碼好光鮮企理,又有啲bar枱仔丫咁但竟然係食串燒,仲要係良心店,唔洗諗即刻go__________________________真係食左好多串燒,我揀啲好食同有記憶點既講🔹燒白鱔 $44👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ⭕️燒白鱔好厚肉而且肉質係新鮮脆身果種,Juicy到真係爆晒汁,好surprise 去骨去得好乾淨, 表皮微脆推薦!.🔹厚燒牛舌 $28👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ⭕️超級抵食,性價比之王牛脷三片大大片得黎,又夠厚,仲要好淋身調味恰到好處,惹味又唔會無晒牛味.🔹原條茄子 $42👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ❌呢個都係必點超重超香蒜蓉味,勁正!啱晒我呢啲重口味人士.成條到尾都好有味,唔會去到邊位尾位就乾咗,超級啱送酒.🔹雞腎 $22 (1份兩串)👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌑🌑Keto friendly: ⭕️雞腎好爽脆好咬,切到細細粒好易入口,不過都係因為細粒得
Friday night 想同女仔frd 吹下水,
但又想好佬咁食下串燒隊下啤
見到荃灣有間串燒店,鋪面靚到成間Cafe咁
起碼好光鮮企理,又有啲bar枱仔丫咁
但竟然係食串燒,仲要係良心店,唔洗諗即刻go
__________________________
真係食左好多串燒,我揀啲好食同有記憶點既講

🔹燒白鱔 $44

🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
Keto friendly: ⭕️
燒白鱔好厚肉而且肉質係新鮮脆身果種,
Juicy到真係爆晒汁,好surprise

去骨去得好乾淨, 表皮微脆
推薦!
🔹厚燒牛舌 $28

Keto friendly: ⭕️
超級抵食,性價比之王
牛脷三片大大片得黎,又夠厚,仲要好淋身

調味恰到好處,惹味又唔會無晒牛味
🔹原條茄子 $42

呢個都係必點
超重超香蒜蓉味,勁正!
啱晒我呢啲重口味人士
成條到尾都好有味,
唔會去到邊位尾位就乾咗,
超級啱送酒
🔹雞腎 $22 (1份兩串)

👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
Keto friendly: ⭕️
雞腎好爽脆好咬,切到細細粒好易入口,
不過都係因為細粒得滯,所以燒得有少少乾
🔹泰式豬頸肉 $22

豬頸肉係泰式風味,
上面加左泰式醬,
啲醬幾得意既甜甜地,
但個人都係中意咸既豬頸肉
🔹五花腩串 $20

👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
一串三塊
五花腩夠大塊,
咬開油脂係口中爆發,好正!
🔹酸辣粉 $59

4個辣度,2個酸度同2個麻度選擇,
揀左大麻小辣小酸紅薯粉,中矩中矩,
不過覺得下次可以試下多啲酸
酸辣粉上面有大量脆花生🥜
估唔到除咗打邊爐都可以叫到響鈴,
仲要夠脆唔係淋晒個種, 可以叫黎過下口癮
🔹coke zero $10

🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
同行朋友叫我一定要寫
堂食coke zero 十蚊唔算貴,都幾抵
最正係每罐會另外俾多杯冰你
包凍!好貼心
‼️整體調味做得好好,
唔會過辣同過咸但又非常惹味,
價錢算唔貴又有質素,
最緊要係好乾淨企理,
出菜非常之快,食串燒最怕就係等了又等
除左荃灣,大埔都仲有間總店,唔知質素係咪一樣咁好呢
2021-11-19
2021-11-17 52 瀏覽
今次去呢間共度一燒真心高質洒糟雞卷$26 一碟有四件 醉雞味好濃 而且雞肉好嫩口 一啲都唔un 而且整得好入味👍🏻酸辣粉$29餸菜同埋麵條都係自由配搭 基本配料十足,有榨菜、肉碎、花生、蔥花、芫茜等,有辣度麻度酸度選擇,可以再加餸我今次就揀咗腩肉同埋雲吞仲有龍蝦丸 腩肉索晒入個湯底超級入味 烏冬都彈牙 而且仲附送好多配料淨係食佢都咪話唔飽啊🤰🏻雞泡魚乾 $42 最鍾意食脆口嘢加埋個沙律醬 配埋枝凍zero urhhh 正🍻厚燒牛舌+招牌牛舌心$28 私心最推介呢個 牛舌厚切真係好重要成個口感都唔同d😋 再加埋孜然粉調味 拍完兩串都覺得唔夠蒜香燒聖子$40/1呢個真係要趁熱食爽口又彈牙 再加埋好足料嘅調味蒜香🧄jengggg榴槤炸彈$28一碟有兩大粒 外面脆口咬落去煙靭中間仲有榴槤流心 如果你係煙銀榴槤愛好者就一定唔可以錯過!!燒茄子$42茄子鋪滿蒜蓉十足而且茄子軟滑 推薦!整體來講呢間野係一定會回頭再幫襯!食物質素唔錯👍🏻而且坐得舒服鋪面整齊又乾淨 老闆又有禮貌 重點係佢唔貴 荃灣又就腳🍻🍻
今次去呢間共度一燒真心高質

厚燒牛舌+招牌牛舌心$28

蒜香燒聖子$40/1

榴槤炸彈$28

燒茄子$42
茄子鋪滿蒜蓉十足而且茄子軟滑 推薦!

同朋友行完「元荃古道」⛰,佢帶我嚟呢間「共度一燒」, 6點半已經好多人,好彩仲有位,唔使等。座位都幾舒適,見到好多小情侶喺度拍拖食飯。先點兩瓶冰凍🧊嘅津路烏龍茶🌱,解解喝先😆,呢間又有薯粉,又有串燒,幾正喎。🍲每碗酸辣粉裏面已經有榨菜、肉碎、花生、蔥花、芫荽,然後再加點自己喜歡嘅餸菜,我碗就加咗韭菜、魚腩🐟、水魷魚🦑。最開心就係可以自選辣度🌶️,我碗大麻大辣,食得好過癮😆,十分惹味。🍜朋友碗酸辣粉薯粉,加了娃娃菜、魚皮餃、豬腩肉,BB辣及少酸,係佢鍾意嘅味道,佢話薯粉滑脫脫,好好味😋。然後就點咗啲串燒,一邊食一邊吹水😙。肉類:金菇肥牛卷、雞中翼、白鱔、上湯煮花甲翠玉瓜🥒、原條茄子🍆、燒菠蘿串燒全部都係即點即燒,熱辣辣好好味,特別係雞翼燒得外脆內嫩;白鱔好厚身,肉質彈牙,啖啖肉。朋友就好鍾意燒茄子🍆,好香蒜味。

然後就點咗啲串燒,一邊食一邊吹水😙。

肉類:金菇肥牛卷、雞中翼、白鱔、上湯煮花甲
翠玉瓜🥒、原條茄子🍆、燒菠蘿

2021-11-13
  • 燒白鱔
  • 燒茄子
  • 酸辣薯粉
今日喺荃灣發現咗一間乾淨企理,價錢親民嘅串燒店。同店員傾偈,先知道佢哋花咗好多功夫去準備食物,連辣粉同調味料都係自家製,而且調味比例恰恰好,唔會過於重口味,食完都冇口渴嘅感覺。我好鍾意食燒韭菜👍🏻👍🏻我地辣同唔辣各要咗一串,調味料同蔬菜好夾,而且韭菜食落去完全一啲渣都無🤯冬菇燒過之後都保持多汁👍🏻👍🏻魷魚一夜干上枱嘅時候已經哇一聲☺️估唔到個賣相咁靚仔,食落去口感完全唔會乾柴,呢個十分推薦👍🏻👍🏻雞軟骨串又係辣同唔辣各要咗一串,香口惹味,相當唔錯。而金菇肥牛卷同雞中翼就係朋友叫既~上湯煮花甲都幾新鮮,如果上湯味道再濃郁啲就好啦😛波士頓龍蝦餅,未見過呢款菜式,好奇心之下就叫咗啦😛口感外脆內軟,一定要趁熱食,入面嘅龍蝦餡料幾香濃。總括嚟講,食物有質素,串燒黎講價錢叫做相當親民,環境衛生乾淨,坐得好舒服🥳都會再帶朋友過嚟try!

上湯煮花甲都幾新鮮,如果上湯味道再濃郁啲就好啦😛

2021-11-12 32 瀏覽
同朋友一齊食飯,都想食啲特別啲嘅嘢😙因為佢自己都鍾意食香口嘅食物,🍢所以我哋就試咗下呢間串燒店。🤓諗唔到佢哋嘅選擇都好豐富❤令我印象深刻嘅,一定係佢哋嘅傳統燒茄子,燒得好香,皮脆,入邊嘅茄子肉都好香好嫩滑。🍆佢哋嘅醬料醃製得好味道,所以茄子更加入味。我哋🌶仲試咗下佢哋嘅酸辣粉,酸辣粉彈牙,而且配菜都好豐富。🍜個汁飽肚得來,都好開胃。串燒即叫即做,每一樣都有驚喜,同朋友都食得好開心!🥰

荃灣區一直好多美食,特別是有心機的小店,除了大排檔或川菜類,今次朋友介紹有間新式串燒店,環境乾淨舒服,價錢唔貴,所以決定去食下。 餐廳位於一堆食街之中,唔算好大間,但座位都算多,有高枱或卡位,裝修簡單風格又有明顯設計,睇到出有花心機。另外餐廳有水吧位置,放置很多酒類,擺放整齊。 我哋網上訂座,去到即刻有位,餐廳很受歡迎,接近滿座。餐牌上食物有分酸辣粉和串燒,酸辣粉好似車仔麵咁,可自選麵底、配料和辣度,而串燒特別多,價錢合理,平均$20-30,唔經唔覺就tick左好多,每樣都好吸引。最後點了1碗酸辣粉,1碟小食加9款串燒: =酒糟雞卷 $26=點了這個作涼拌小食,酒味濃,唔會太鹹,雞肉滑身厚身,加上杞子香蔥調味,幾開胃。 =三文魚鰭 $36=推介! 好少機會食串燒有這個,打算冒險叫1份,但原來有驚喜,三文魚鰭肥美多肉,1串有4件,油脂和魚肉都平均,燒得香口滋味。 =安格斯一口牛 $36=牛味重,肥瘦剛好, 牛肉質地厚身有咬口,燒得脆邊, 唔會油膩。 =招牌牛舌芯 $28=牛舌愛好者表示,這個價錢來說屬於性價比高的牛舌串,食落爽口肥美,牛舌芯大片又燒得香口。 =五花腩串 $20=一片一片的

=酒糟雞卷 $26=

=三文魚鰭 $36=

=安格斯一口牛 $36=

=招牌牛舌芯 $28=

=五花腩串 $20=
一片一片的五花腩,燒得脆邊,豬肉味濃郁,脂肪分佈平均,加上調味後,十分惹味。

=安格斯一口牛 $36=
牛味重,肥瘦剛好,牛肉質地厚身有咬口,食落唔會油膩。

=泰式豬頸肉 $22=
跟其他串燒一樣燒得香口,肉味濃郁,特別泰式酸甜醬調味,口感juicy,佐酒系列必點。

=金菇肥牛卷 $20=
金菇份量多,肥牛經過簡單調味再燒,包住金菇 和燒汁,食落邪惡得來帶點清新。

=雞中翼2隻 $18=
雞翼外皮烤得香脆, 雞肉嫩滑,雞翼很大隻,加上,十分惹味,雞翼控必點!

=雞軟肉串(2串) $22=
雞軟骨抵食,一份已經有兩串, 份量多,每粒雞骨和油脂平衡,煙韌可口。

=雞腎串(2串) $22=
同樣一份兩串,雞腎燒得入味,唔會太乾身,送酒一流。

=酸辣粉 $29=
- 配: 肥牛+響鈴+娃娃菜 $10+8+6
辣粉湯底夠酸,調味適中,食落唔會太重辣油感覺,所以唔算肥膩。紅薯粉唔會太淋, 肥牛和娃娃菜都吸入酸辣湯底味道,好滋味。特別即響鈴,炸得脆身,浸湯2秒即食,半脆半淋狀態,幾好食。
  • 三文魚鰭
  • 招牌牛舌芯
2021-11-06 27 瀏覽
廚房朋友推介呢間串燒店,還入面嘅嘢食抵食,味道又好,所以我哋就決定試吓啦😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍燒茄子份量超大,上面鋪滿左蒜蓉,超級惹味😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛紅薯粉味道正宗,大大碗啱晒兩個人分享🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂😂😂😂峴同埋菜同樣做得出色,好入味😆😆😆😆😆😆串燒賣相精緻,燒得惹味😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍

峴同埋菜同樣做得出色,好入味😆😆😆😆😆😆

串燒賣相精緻,燒得惹味😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍
忙碌左一星期,要食好西獎勵自己,放工之後黎到荃灣鱟地坊的「共度一燒」與友人啤一啤🥂詳談,食炭燒串燒。環境乾淨衛生,餐廳光猛明亮,坐位坐得舒服😌,雲石枱面,淺綠色椅子🪑,高級感十足。播放著外語英文歌,一路同朋友吹水, 一路食串燒❤️雞泡魚干🐟(HKD 42)::高級嘅海鮮美食,有陣味醂味,食落甜甜地,吾會太韌,蘸上沙律醬再灑上小小七味粉,絕對係佐酒小食,配冰涼啤酒🍻,掂,好似番左居酒屋🏮咁。酸辣粉(HKD 29) 搭配薯粉、中辣🌶、已附爆炒肉碎、香脆有衣花生🥜、吊味蔥花、解火芫茜、湯底夠辣,可以更麻辣,薯粉晶瑩剔透,比較焾身入味,另加配油脂十足肥牛、爽彈鮮味水魷同普普通通墨魚丸。店員細心呈上碗仔比我同友人分享。紫心香芋丸(HKD 24/4 件): 炸得香脆可口,食落外脆內軟,香芋餡好突出,好軟糯,香芋味甜度適中,好正。榴槤炸彈(HKD 28/2件):點少得榴槤,榴槤控必食,榴槤味充斥著口腔,齒頰留香,熱辣辣呈上食要小心燙口,流心效果出。上湯煮花蛤(HKD 58): 花蛤大大隻,鮮味十足,蛤肉飽滿,上湯吾會死咸,反而帶出花蛤鮮甜味,蛤肉吸左上湯汁,食落吾會乾。大墨魚咀(HKD 24): 大大

大墨魚咀(HKD 24): 大大粒好吸收眼球,材料新鮮不需點調味都好好食,墨魚嘴好爽彈,帶點淮鹽香粉味,仲燒得好焦脆,炭燒味好出。

金菇肥牛卷(HKD 20): 肥牛油脂燒至逼出香氣,完美滲入金菇中,金菇保持水份汁水,肥牛燒至香脆乾身,同金菇相映成趣。

厚燒牛舌(HKD 28): 口感較有嚼勁,中段部位口感爽脆,鮮脆且多汁,絕對是牛最醇香的部位。

總結:
環境坐得舒服 同朋友聚會一流
串燒質素味道好 價錢相宜

2021-11-01 37 瀏覽
呢間已經食過一次 覺得呢間抵食得黎又幾好食 如果平時唸唔到食咩 可能都會食返呢間🥰酸辣粉 $29呢間既酸辣粉辣度偏低 所以平時食開小辣既可以直接叫中辣了🤣 覺得作地既調味可以再重口味啲😛酸辣粉軟硬適中 份量絕對夠 辣椒既香味都突出 另外 你都可以自選麻、酸、辣度~咁就絕對係你想要既口味😋除左酸辣粉作地仲有賣好多款串燒!我地今次叫左煙肉蘆筍卷、泰式豬頸肉、金菇肥牛卷、牛舌心、雞軟骨串、雞腎串(2串)、韭菜、原條茄子、蒜香牛油雜菇。飲品方面叫左津路烏龍茶同粒粒白桃汁。 所有串燒都唔錯!好香孜然粉同辣椒粉,再加上佢地自家製既串燒秘製醬汁~最推介:泰式豬頸肉、金菇肥牛卷、牛舌心、原條茄子

酸辣粉 $29

除左酸辣粉作地仲有賣好多款串燒!

最推介:泰式豬頸肉、金菇肥牛卷、牛舌心、原條茄子
2021-10-27 26 瀏覽
早排朋友帶咗我去一間喺荃灣新開嘅串燒店,雖然地點唔算好近地鐵站,但行天橋過去都算好方便😌講返間串燒店可能係新開嘅關係,店面都好乾淨,啲碗碟仲要係幾靚好岩打卡!我哋都叫咗幾多款嘢食,佢哋除咗串燒仲有炸物同酸辣粉!串燒即叫即燒都唔算要等好耐,我哋印象中叫咗厚燒牛舌、燒五花肉、雞軟骨、司華力腸,兩個女仔都唔算食到好多款!但佢哋蔬菜都幾多選擇,我哋叫咗韭菜同娃娃菜都幾甜,另外仲有個牛油菇菇,不過覺得蒜味太濃唔係咁食到牛油味🤔酸辣粉兩個人一碗岩岩好,就算叫咗走辣都有少少辣,但係都接受到,仲要幾好食😗不過餐廳嘅飲品選擇就唔太多,食呢啲串燒就會好想飲王老吉個啲涼茶🤣不過下次打算同男朋友去再試多啲款式嘅串燒!都值得一去😍

不過下次打算同男朋友去再試多啲款式嘅串燒!都值得一去😍
2021-10-24 35 瀏覽
身為大埔既夜鬼,一定對「共度一燒」唔陌生,佢地開到凌晨,十分方便買宵夜。挾住大埔店既好口碑,進駐埋荃灣,今次有埋堂食座位舒舒服服,終於可以即場食熱辣辣串燒啦!雞泡魚乾燒魷魚乾食得多,雞泡魚乾反而係第一次食。原來佢係略帶有甜味,有咬口得黎係外面少少脆,裡面軟軟地,點埋少少沙律醬,食到簡直欲罷不能。上湯煮花蛤、酸辣粉配娃娃菜花蛤自帶鮮甜味,唔洗額外太多調味料都食唔停口,另外嗌左個酸辣粉,靈機一觸將上湯花蛤mix埋薯粉,竟然有坊間花蛤粉既風味,毫無違和感🤣蒜蓉粉絲扇貝海鮮揀左大大隻既扇貝,鋪面既粉絲索晒精華,汁連肉一大啖食晒先係皇道,好欣賞店家既調味唔會太重手,剛剛好帶出扇貝本身鮮甜味,份量夠好滿足。烤茄子原條燒茄子足有兩隻手掌咁長,滿滿蒜蓉鋪係上面,同海鮮唔同,茄子本身無乜味道,就需要比較惹味既香料。烤完既茄子都保留到juicy既感覺,唔會一味太鹹。羊架特別期待既項目,原隻烤好既羊架外層好甘香,裡面肉質仲係好鮮嫩,羊脂係燒既過程中融晒d油份出黎,令到d肉咬落好滑溜,超推薦!菠蘿Bbq點可以無菠蘿,燒完既菠蘿真係甜到不得了,又無左平時嗱嗱地脷既感覺,完全可以清一清食肉既油膩感仲有食左韮菜、牛

雞泡魚乾

上湯煮花蛤、酸辣粉配娃娃菜

蒜蓉粉絲扇貝

烤茄子

羊架

菠蘿

仲有食左韮菜、牛舌芯、煙肉露筍卷、雞腎串同墨魚丸,佢地既調味都唔會過於重手,唔似坊間有d鋪一味狂落孜然粉,食得出甜同鹹味好平衡。食材亦都烤得剛好唔會乾晒,特別係蔬菜類仲保留到好多汁。一路傾一路食,都唔覺得原來已經坐左兩個鐘,下次宵夜一於再encore。