2019-03-13 31 瀏覽
早排天氣凍,啲朋友話不如去打邊爐,佢地揀左呢間火鍋,我地食8點半果輪,個場都仲有空位。我地揀左文昌雞套餐,之後仲有得揀八款海鮮加六款配料。揀完之後可以混醬先,之後啲野都好快上枱。雞件好滑,份量好夠,之後海鮮上枱,啲生蝦係度札札跳,佢都要用個蓋費時啲蝦彈嚟彈去,其他海鮮都好鮮好大份,食完呢啲已經飽左一半。張枱上面有碟另加嘅魚雲同花膠,魚雲第一次食,都幾得意個口感。最尾食埋啲配料就好飽,推薦大家揀肥牛同墨魚丸,下次可以再嚟食過!

2019-02-16
2019-03-13 48 瀏覽
趁天氣還是清涼,吃火鍋也合適,今天去了長沙灣青山道近宇宙商場呢間六十六十火鍋打邊爐,這裡以每位二百元自選一個湯底,包括有自選八款海鮮配料及六款其他火鍋配料!依點餐紙選咗海蝦,螃蟹,蟶子皇、扇貝,生蠔,白蜆,鮑魚等海鮮類!另點鷄件,牛丸、梅頭豬肉,美國肥牛,及唐生菜!上桌的海鮮十分新鮮,我選的是蕃茄薯仔湯底,與蝦蟹等海鮮配料十分適合,鮑魚及蟶子也是鮮味十足!其他火煱配料個人喜歡美國肥牛及西班牙梅頭肉,薄薄的切片,一灼即熟,醮醤油一起食十分滋味!所有配料吃完就放烏冬灼熟 ,吸收蕃茄和海鮮湯汁後夠哂入味!吃完所有火煱料後,再來一個泡飯,真係食到飽飽了!順便一提,這裡沒收加一服務費喔!

另點鷄件,牛丸、梅頭豬肉,美國肥牛,及唐生菜!

所有配料吃完就放烏冬灼熟 ,吸收蕃茄和海鮮湯汁後夠哂入味!

吃完所有火煱料後,再來一個泡飯,
真係食到飽飽了!
順便一提,這裡沒收加一服務費喔!
2019-03-12
2019-03-13 134 瀏覽
上次同個朋友食飯,係附近見到呢間六十六十火鍋既易拉架廣告,價錢唔貴,所以今次黎試下大概7點半左右去到餐廳,已經坐滿左人,好彩我地有位咋,所以想試既朋友記得要book左位先,否則有可能會白行一趟架,Booking 分左幾個時段,18:30-20:30,20:30-23:00,23:00-02:00總共有3個鍋底可以揀,價錢已經包括哂醬料及加一,飲品另外叫1) 粥底 $2002)蕃茄湯 $2003)椰子雞 $245套餐包括左8款海鮮,藍色同紅色可以各揀3款,貝類果2款係指定既,海鮮之外仲可以揀6款配料海鮮我地揀左鮑魚,扇貝,象拔蚌仔,鮮魷,金刀貝同帶子,加埋兩款貝類,所有海鮮都洗得好乾淨,落左單後店員就放低調味盒比我地座位都貼左各種唔同既海鮮需要煮幾耐,非常細心,所有海鮮都好鮮味,自身既鮮味加埋個蕃茄湯唔使點豉油已經好好味,食到中途可以試下飲啖湯,已經好鮮甜餐廳都好細心每一枱放左一個大杯比客人放海鮮既殻,成間餐廳嘅碗碟都好懷舊差唔多食完海鮮店員就會上埋其餘6款配料,配料入面我最鍾意嘅就係西班牙豬梅頭片,食落去好滑一啲都唔鞋,牛肉嘅質素都唔錯,花膠仔煮到入晒味,仲會黏口🤤,手打墨魚丸都好好味

總共有3個鍋底可以揀,價錢已經包括哂醬料及加一,飲品另外叫
1) 粥底 $200
2)蕃茄湯 $200
3)椰子雞 $245

貝類
鮮魷

西班牙豬梅頭
美國肥牛

食到7788就可以叫店員準備白飯同脆米,店員會先將白飯倒入個湯度,整散左之後再加埋脆米,原來脆米裡面仲有豬油渣,攪勻左之後就熄火食得,個番茄湯加咗海鮮之後已經好好味,加埋脆米食落去脆卜卜,再加埋豬油渣嘅香味,豬油渣絕對唔會有油益味,真係食到停唔到口

番茄濃湯脆米泡飯

$200食到咁多野,CP值超高!食緊既時候已經share左比收工果陣話要book枱食另一間粥底鍋既同事,佢睇完相即刻改book呢間,呢間絕對係會回頭呀!

另外佢地仲有一間西餐廳叫Fifty Fifty,埋單果陣店員都有比coupon我地,都可以一試呀!

2019-03-07
西班牙豬梅頭
番茄濃湯脆米泡飯
2019-03-13 77 瀏覽
今日朋友約我食飯,佢應該知我鍾意食海鮮同埋湯飯,所以約我食呢一間六十六十。我初頭以為正常野,但食落,我十分驚喜。如果十分係滿分,sorry,我比十一分😂😂由長沙灣地鐵站行過去間餐廳,大約十分鍾。一到達已經見到餐廳滿坐,要book 位嫁😱😱我地book 左位,等左一陣就有得坐。入面有三個餐比你選擇,我地選擇左最出名既蕃茄薯仔湯底火鍋配湯飯。個餐可以選海鮮8種,再加六種火鍋配料,好多野食👍🏻👍🏻啲海鮮真係好新鮮,元貝成隻手咁大,重有鮑魚,全部海鮮都非常鮮甜,滿足晒我既食海鮮欲🥰🥰提提不家,海鮮可以吾加調味,直接進食先可以食到嗰種鮮味😂開始前可以先飲一啖濃郁嘅蕃茄薯仔湯,再慢慢將海鮮加入火鍋,慢慢品嚐各種海鮮嘅鮮味。當食完海鮮,店員會為你送上另外六款火鍋配料。但係食之前我強烈建議大家先飲一碗海鮮湯,番茄薯仔湯加入海鮮嘅鮮味嗰種甜嘅感覺難以用筆墨去形容👍🏻👍🏻至於火鍋食材方面,我哋揀咗鮮淮山花膠仔蟹柳等等。由於湯底已經有濃郁嘅海鮮味所有食材都吸收左蕃茄薯仔同埋海鮮嘅鮮味,令食材嘅味道有所提升,真係好好味👍🏻👍🏻當食晒所有火鍋配料都已經好飽,店員係呢個時候會拎上一盤白飯,響你面前烹調蕃茄薯仔海鮮

我地book 左位,等左一陣就有得坐。

個餐可以選海鮮8種,再加六種火鍋配料,好多野食👍🏻👍🏻
調味料
海鮮盤
元貝
提提不家,海鮮可以吾加調味,直接進食先可以食到嗰種鮮味😂

西班牙豬肉  及  肥牛
火鍋配料

當食晒所有火鍋配料都已經好飽,店員係呢個時候會拎上一盤白飯,響你面前烹調蕃茄薯仔海鮮湯飯,烹調當中仲會加入爆米花,出奇地呢碗湯飯係非常非常非常好味,我已經好飽,但係都食咗三碗湯飯。
蕃茄薯仔海鮮湯飯

食完之後,真係飽到上心口,食咗咁多嘢,埋單都只係$200一個人真係非常抵食。
我一定會再去幫襯呢一間咁抵食咁好味嘅海鮮湯飯。(記得先book位)
2019-03-07
5 分鐘 (堂食)
海鮮盤
元貝
西班牙豬肉  及  肥牛
火鍋配料
蕃茄薯仔海鮮湯飯
2019-03-07 53 瀏覽
餐廳環境好大,好有古式色彩,係朋友聚會好地方,夜晚12點仲咁多人黎到呢間火鍋店就要先簡粥底、梛子雞湯、蕃茄湯$200至$248位。之後會比調味料架比你自己整火鍋醬油,仲要免加一,真係抵讚。我地簡左248既文昌椰子雞湯,寫明每人一份雞,上到枱份量的確好多。煮完後仲有陣陣椰子香,文昌雞真係第一次食,滑嘟嘟,真係食哂都唔夠喉。不過我知道仲有八款海鮮等陣我自選海鮮有八款,肉蟹多蟹膏,亦夠新鮮,放佢落火鍋嘅時候仲拼命掙扎。鮑魚係大size,仲好生猛,食落亦好彈牙呢度嘅海鮮真係食過咁多間最新鮮嘅,好似自己係海鮮店即買即煮嗰隻。扇貝每人都係一大隻,成粒朱古力金幣咁大。仲有蠔、一碗貝殼類、鮮魷魚最後仲有六款自選火鍋配料美國肥牛、梅頭肉、豬紅、萵筍、手打墨魚丸、炸魚皮。手打丸好出色,彈牙似墨魚滑魚丸好脆又大塊肥牛 梅頭肉 大塊加口質好好

之後會比調味料架比你自己整火鍋醬油,仲要免加一,真係抵讚。

不過我知道仲有八款海鮮等陣我

鮑魚係大size,仲好生猛,食落亦好彈牙

扇貝每人都係一大隻,成粒朱古力金幣咁大。

仲有蠔、一碗貝殼類、鮮魷魚

最後仲有六款自選火鍋配料

美國肥牛、梅頭肉、豬紅、萵筍、手打墨魚丸、炸魚皮。

手打丸好出色,彈牙似墨魚滑

魚丸好脆又大塊

肥牛 梅頭肉 大塊加口質好好

海南椰子雞湯帶出海鮮鮮甜味,湯底好多梛子同馬蹄,好足料,令到所有食物都好甜好好味。我個人認為呢間係抵食火鍋店,$248位,不設加一。有海南椰子雞湯,仲要打邊爐前先黎每人一份雞,店員教要熄火先焗5分鐘會更好食,啲雞件果然好滑。自選海鮮有八款,肉蟹上枱嘅時候仲非常生猛,亦都好多黃色嘅蟹膏。鮑魚亦都一樣好新鮮,用隻筷子篤佢,仲好有反應,呢度嘅海鮮真係食過咁多間最新鮮嘅,好似自己係海鮮店即買即煮嗰隻。扇貝好大隻,肉質亦好淋,記得一離殻又拎上黎,唔係肉質就冇咁滑㗎啦。貝類嘅份量亦相當多,放晒落去一次過撈上黎好正,而且全部都開殻,一讚!最後仲有細細粒嘅蠔同鮮魷魚,唔銀,雖然細細粒但好咬口同唔腥!最後仲有六款自選火鍋配料,美國肥牛、梅頭肉、豬紅、萵筍、手打墨魚丸、炸魚皮。肥牛好高質,完全唔似美國肥牛。

我個人認為呢間係抵食火鍋店,$248位,不設加一。

肥牛好高質,完全唔似美國肥牛。

2019-03-07 1919 瀏覽
好友相聚,相約到長沙灣打邊爐,啱晒今日凍凍地落雨的天氣!有別於其他火鍋店它的價錢$200到$248的套餐,包括湯底,八款自選海鮮以及六款火鍋配料。雖說不是任食但聽落份量亦很足夠!湯底有三款選擇分別係粥底,椰子文昌雞以及番茄濃湯。之前在深圳吃過椰子雞,所以今次想在香港嘗試有什麼不同。店員首先送上湯底以及文昌雞,送上是已嗅到很香的椰子鮮甜味!雞的份量亦夠大件及嫩滑。之後便到海鮮上埸,點了蝦,蟹,鮑魚,多款貝殼類,蠔。看上去全部都很新鮮生猛,吃落亦鮮甜無比,扇貝及帶子都很大隻。最欣賞蜆沒有沙。份量剛剛好不會太多不會太少。海鮮吃到差不多的時候其他火鍋配料亦慢慢一一送上,肥牛,梅頭肉,墨魚丸......。說真的吃完海鮮後也感覺有七成飽,幸好其他火鍋配料的份量適中,不會過多!個人推薦西班牙梅頭肉,味道比肥牛更佳!同好友一邊食一邊慢慢傾計,這樣便過了兩個鐘既gathering。我們倆已約定遲些會和其他朋友們再來臨這火鍋店!
好友相聚,相約到長沙灣打邊爐,啱晒今日凍凍地落雨的天氣!

2019-03-07 54 瀏覽
近來包子與夫君打邊爐打上癮,我倆籍著今天天氣有點冷,打算再打邊爐。 因為早幾天已去了吃麻辣火鍋,雖然好吃,但吃完之後肚子還是有點不適。 今天決定放工後去找一點不同的火鍋, 終於找到這一間在長沙灣頗有人氣的海鮮火鍋店。🎉🎉😋😋這裏有三個火鍋湯底可以選擇,有200元的粥底和 蕃茄湯底, 還有248元的椰子雞湯底。 我們最後選擇了248的椰子雞湯底。 雖然只是248元,但是已包括了八款海鮮和六款普通火鍋配料。 海鮮類 我們點了鮑魚、海蝦、生蠔、扇貝、肉蟹、蜆、帶子和鮮魷。 本以為這樣的價錢,根本不能要求什麼。 但是上菜的時候,也嚇了我們一跳。 海蝦、鮑魚、帶子、扇貝的尺碼很大。 海蝦和肉蟹上菜的時候還在動。😆😆湯底和雞件來到的時候,店員細心講解要先將雞件下鍋,然後等待水滾,之後熄火焗五分鐘, 雞件才會嫩口。 我們照樣做,當雞件煮好的時候,我們已經急不及待嚐一口湯底,十分清甜。👍🏻👍🏻之後煮海鮮夫君還說,尺寸不是重點,這樣的價錢,質素一定不好。 誰不知煮好的時候質素還不錯噢,海蝦爽口彈牙、有蝦味。貝殼類鮮甜,蟹肉嫩口、鮮甜。 夫君也吃到目定口呆。😲😲吃完海鮮其他的火鍋配料也端上了。 但吃完海鮮

吃完海鮮其他的火鍋配料也端上了。 但吃完海鮮, 我們已經到八成飽了。 幸好其他火鍋配料尺碼不大,數量不多,我們還可以應付得來。

總括而言,一個輕輕夠蔗渣貴的價錢,但有燒鵝的味道,真是要講一句:夫復何求!😬😬
2019-03-06
  • 椰子文昌雞
呢兩日天氣涼返少少,又係時候去打邊爐!有frd介紹我哋食呢間六十六十,佢話真心抵食又好味,不過記住訂位,因為weekday都好多人!餐牌有三款選擇我哋揀咗蕃茄濃湯脆米泡飯套餐,$200已經包左八款海鮮同埋六款火鍋料!仲要唔使加一!小朋友仲平D,可以叫兒童餐,$100一位!呢個番茄湯一開始睇落平平無奇,但煮完好多海鮮之後,再用嚟煮泡飯,真係超正超鮮味!一開始先有啲貝類,咪睇佢細細隻,食起上嚟好鮮甜跟住就有刀貝,鮑魚,活魚!最正係隻鮑魚,好新鮮,肉質好好,煮完都無變韌肉蟹係必點推介!有少少膏,蟹肉非常鮮甜嫩滑,同蕃茄湯非常夾!不過食蟹就比較麻煩囉之後仲有鮮魷,份量都好多!𧐢都係值得點,細細隻,好好味,留到都最尾煮豪仔泡飯好正!食完海鮮已經飽咗一半,跟住仲有火鍋配料。西班牙梅頭肉幾好食,一份有六件,肥瘦均勻仲有鮮雞件同埋花膠仔!蔬菜可以揀萵筍!唔係周圍有得食當然唔少得打邊爐必食嘅炸魚皮啦~最後就加飯,脆米,豬油渣,滾一滾就搞掂每人有成兩碗泡飯,食完真係超級飽!呢度性價比超高,一定要encore
呢兩日天氣涼返少少,又係時候去打邊爐!

餐牌有三款選擇

小朋友仲平D,可以叫兒童餐,$100一位!

一開始先有啲貝類,咪睇佢細細隻,食起上嚟好鮮甜

跟住就有刀貝,鮑魚,活魚!
最正係隻鮑魚,好新鮮,肉質好好,煮完都無變韌

不過食蟹就比較麻煩囉

之後仲有鮮魷,份量都好多!

𧐢都係值得點,細細隻,好好味,留到都最尾煮豪仔泡飯好正!

食完海鮮已經飽咗一半,跟住仲有火鍋配料。

西班牙梅頭肉幾好食,一份有六件,肥瘦均勻

仲有鮮雞件同埋花膠仔!

蔬菜可以揀萵筍!唔係周圍有得食

當然唔少得打邊爐必食嘅炸魚皮啦~

最後就加飯,脆米,豬油渣,滾一滾就搞掂

每人有成兩碗泡飯,食完真係超級飽!

呢度性價比超高,一定要encore

2019-03-03
  • 蠔仔
  • 脆米泡飯
  • 花膠
2019-03-03 54 瀏覽
同個friend 兩個人喺長沙灣篤波之後搵野食,佢話想打邊爐,但係兩個別人好難叫餸,咁啱見到六十六十火鍋有啲人頭計既餐,就入左去叫左個椰子雞火鍋餐,仲有一大堆海鮮同肉揀。椰子雞個味好入味,好香,椰子味濃,雞好滑,個店員有教我地水滾後先落雞,再焗5minutes就食得。食完雞再食海鮮,我地叫左鮑子、帶子、蜆、蚌,全部都好鮮甜,無諗過行邊邊行行下入去既鋪頭都咁高質,可能因為我地早,六點鬆少少開始食,坐左八成滿,但臨走果陣八點鬆啲已經全場爆滿,值得推薦!
2019-03-01 79 瀏覽
親住天氣仲涼涼地,當然就要去食火鍋喇,經朋友介紹黎到長沙灣六十六十,我同男友兩人食book左第二輪八點半。入到去先簡左個文昌椰子雞湯底,之後簡埋海鮮同配料。意想不到,文昌雞份量都唔少,又夠厚肉,但都好易吸到椰子果之後店員會先上埋海鮮,因為個煲唔算大,所以分幾次逐樣放海鮮,記得要留意番時間,唔係好易過火。不得不讚,依到啲海鮮夠哂新鮮生猛,尤其是係海蝦,一定要用蓋蓋住,唔係就生蝦咁跳跳走左仲有肉蟹,鮑魚,花甲等海鮮都都好大隻,再加埋個湯底都唔洗點豉油都夠味。食到咁上下,店員會再上埋配料,不過食左咁多款海鮮,都已經有七成飽梅頭肉同牛肉唔算厚肉,脂肪比例剛好,一定要點整體黎講,以二百蚊左右嘅價錢食到咁多款新鮮海鮮鍋,性價比都好高,下次都會約埋三五知己再encore

梅頭肉同牛肉唔算厚肉,脂肪比例剛好,一定要點

• 椰子文昌雞
一去到,勁多人排隊,好彩有分時段,所以我地排左十幾分鐘就有檯啦! 店舖有三種火鍋套餐可以揀,包括粥底套餐、椰子🥥文昌雞湯底套餐同蕃茄濃湯底脆米泡飯套餐! 我地見粥底火鍋既價錢係每位$200,包左自選8款海鮮同埋6款火鍋配料,種款都算好豐富,所以我地就揀左粥底火鍋! 海鮮都係平時食開的種類,而我地就揀左 水蟹、蠔仔、聖子王、蜆、魷魚和珍珠蚌。海鮮仲很新鮮,很甜👍🏻👍🏻👍🏻 份量不會太多,也不少,因為仲有8款火鍋配料我地要食!另外,十分推薦西班牙梅頭肉,口感、味道完全唔輸牛肉👍🏻👍🏻👍🏻當我食曬海鮮同火鍋配料後,侍應會另上粥底,碾碎南瓜、芋頭等配料,幫我地煮好個海鮮粥👍🏻👍🏻👍🏻 食完 大 滿 足

2019-02-27 80 瀏覽
冬天凍凍地最岩打邊爐但打得多又冇咩新意粥底火鍋聽左好耐但都未試過所以今日就book定檯去位於長沙灣的六十六十火鍋試下粥底邊爐開始嗰陣只有粥水,然後可以先食海鮮,自選六款海鮮(肉蟹、海蝦、鮑魚、貴妃蚌等),啲海鮮份量岩岩好兩個人每樣都可以試少少,一人一隻鮑魚、蜆。餐廳有提示海鮮煮幾耐最好,跟住黎煮就唔怕over cook火鍋配料方邊就有二十幾款可以揀,自由選擇六款,有牛、梅頭豬、丸、菜等等。揀左雞肉、西班牙梅頭豬、手打墨魚丸、響鈴、魚皮、冬菇,正常水準。 食到最後就可埋粥膽去煲,海鮮粥既味道唔錯,一人差唔多有兩碗,一定唔怕食唔飽。
冬天凍凍地最岩打邊爐
但打得多又冇咩新意
粥底火鍋聽左好耐但都未試過
所以今日就book定檯去位於長沙灣的六十六十火鍋試下

餐廳有提示海鮮煮幾耐最好,跟住黎煮就唔怕over cook

2019-02-26 54 瀏覽
已經辭咗職,就快離開荔枝角同長沙灣一帶,所以要爭取機會食埋呢一地區既餐廳🙃見到有海鮮火鍋😳好吸引咁,同埋見openrice都多好評,所以入去試下都坐得幾爆下😯👍🏻我們叫咗海南椰子雞湯底,最有趣係配合海南桔仔做調味料,在第二度又好少食到啲雞都幾滑,椰子片就好鮮甜好嫩~都放滿一個鍋,個湯底好鮮甜,我男朋友飲咗一兩碗,不過我怕肥所以無試到食完雞之後,就到海鮮時間扇貝都幾大隻,啲蜆無沙,整體感覺係夠新鮮食完海鮮就到6款自選食物,唔可以重複選,我就揀咗肥牛、娃娃菜(2大棵)、淮山,響鈴(好粗好大條,共4條)、粟米,同埋烏冬一包,最後食唔晒走人~

都坐得幾爆下😯👍🏻

啲雞都幾滑,椰子片就好鮮甜

好嫩~

食完雞之後,就到海鮮時間

扇貝都幾大隻,啲蜆無沙,整體感覺係夠新鮮

2019-02-25 74 瀏覽
之前去食過五十五十既咖啡店,一直心動想試埋佢既姊妹店六十六十火鍋店今晚終於有機會啦一早打定電話☎️book 枱,聽講成日都full架,唔想又食唔到喔一入到間舖頭比我既感覺係”潮”🥳🥳🥳一反普通火鍋店既感覺,哩度座得好闊落,枱與枱之間唔會好迫,用膳既餐具又夠復估,走vintage 路線我地嗌左文昌雞鍋,配左自選海鮮🦞有蟹肉,魚,包魚,兩款貝殼🐚類,生蝦,生蠔仲有肥牛啦,豬腩片,鴨血,菜樣樣都係新鮮到不得了啲蝦仲要跳緊舞架🤩🤩🤩🤩
今晚終於有機會啦
仲有肥牛啦,豬腩片,鴨血,菜
樣樣都係新鮮到不得了
啲蝦仲要跳緊舞架🤩🤩🤩🤩